Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ostvan1

0 bejegyzést írt és 319 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
27-én UTC 16:30-kor a norvég Are Wiig műholdas telefonon hívta a rendezőséget. A szélkormánya meghibásodott, ezért sokáig kézzel kormányzott, majd miközben a kabinban tartózkodott ( gondolom pihenni ment a kabinba a hajót "heave to"-ba állítva {heave  to egyfajta vitorlabeállítás amiben a hajó…..
Brazíliában vette videóra egy férfi a különleges élelemszerző akciót, amit a vándorhangyák mutattak be. Csak tippelni tudunk, de durván egymillió hangya alkot láncot a darázsfészektől a tetőig. A videóból az is kivehető, hogy nem valamiféle kötélen másznak a hangyák, hanem a katonák összekapaszkodva…..
Tegnap Kopár István áthaladt az egyenlítőn. Innentől jó néhány hónapon át a déli féltekén folyik majd a küzdelem az elemekkel és a versenytársakkal. Néhány megjegyzés a https://yb.tl/ggr2018#  nyomkövetőhöz, amin (feltehetően) mindnyájan követjük a versenyt. Kissé megtévesztő lehet az az…..
Hüm... nem tudom mennyire teszem jól, de rábeszéltek a folytatásra. De ez már csak ilyen rendszertelen lesz. Szóval nem heti megjelenés. Ha eszembe jut valami megírom. Azoknak akik figyelik az angol nyelvű portálokat semmi újdonság nem lesz benne, én is a nyilvánosan hozzáférhető adatokból…..
Nagy vitát váltott ki Házépítők csoportunkban a használt kistéglából való térkövezés lehetősége. Egyértelmű, hogy fagymentes országokban ezzel semmi gond, de Magyarországon a fagy kikezdheti a téglát. A csoporttagok véleményét lentebb olvashatod...
Az elmúlt két évtizedben számos kisebb-nagyobb volumenű közterület-felújítási projektet végeztek el a fővárosban – olykor valamelyik kerületi önkormányzat saját hatáskörében, máskor a Fővárosi Önkormányzat irányításával. Viszont mindegyiknek van egy közös jellemzője: a kivitelezés során használt…..
Az elmúlt hetekben olyan turbulenciával történtek a szigetország belpolitikájában a fordulatok, hogy azt napról napra is nehéz volt követni, nemhogy egy átfogó képet alkotni róla. Ahogy a válságot megelőző posztban is írtam, valamennyire sejthető volt, hogy egyszer csak felrobban a May és a hard…..
Több mint egy éve írom ezt a blogfolyamot, eljött a vége. Akik elejétől olvasták, azok végigjárták Kopár István életútját a kezdetektől  a Golden Globe Race startjáig. Az elmúlt több mint két hetet Kopár István és felesége Éva  társaságában töltöttem Les Sables d'Ologneban és mindenben segítettem…..
ostvan1 2018.07.06 08:59:35
Úgy kellett a kereszténység ügyének Orbán, mint üveges tótnak a hanyatt esés. Amikor egy nyilvánvalóan korrupt, a keresztény erényeket (hit, remény, szeretet) minden nap többször megcsúfoló, az elesetteket, a szegényeket és az idegeneket vegyesen manipuláló és ellenségnek beállító, hatalmaskodó…..
A Csatornába érve sűrűsödik a hajóforgalom, István bekapcsolta az AIS-t. Úgy tűnik mostantól a  https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:5533730/mmsi:3680208 weboldalon is követhető a Puffin útja. ( a "Past Track" feliratra kattintva látható a "csiganyál" )..
Mi a közös a 2003-as paksi balesetben és a 2011-es fukusimai katasztrófában? Az ember, aki (rosszul) tervez, az ember, aki hanyagul (nem) végzi el a munkáját, az ember, aki jóhiszemű(en idióta), és az ember, aki téved. Vagyis az ember, aki mindig, minden körülmények között hibázhat. És hibázik is.…..
ostvan1 2018.05.09 20:56:38
@mentolos lecsó: És azok az emberek, akik már látták a Cserenkov-sugárzást, azok sem haltak meg. Egyszer érdemes lenne összeszámolni valakinek, hogy Madam Curie (és abban az időben ezzel foglalkozó emberek) mennyi sugárzást kaptak (rengeteget!!!). Mégsem abban haltak meg. A hülyék meg féljenek.
Egy balesetet hajlamosak vagyunk a véletlenek gonosz összjátékának tekinteni. Ezzel felmentjük a felelősöket, és semmit sem tanulunk az esetből, hiszen a véletlen kifürkészhetetlen. A 2003-as paksi üzemzavar egyáltalán nem volt véletlen. Konkrét emberi hibák sorozata okozta a bajt, ezzel rámutatva…..
ostvan1 2018.05.03 16:24:53
@martineden: Magyarországon a természetes (radioaktív) háttérsugárzás 3 mSv (három milliSievert). 1986-ban ez az érték feljebb ment 0,6 mSv értékkel (nullaegészhattized millisievert). Miközben egy korszerű, képalkotással dolgozó egészségügyi vizsgálat során a beteg kap 3 mSv sugárzást. Ami egyébként bőven belefér (akár többször is) az egészségügyi határértékre megállapított 50 mSv (ötven millisievert)/5 év sugárdózisba. Féljél helyettem is, mert - akár hiszed, akár nem - az élőlények, köztük az ember is egész jól együtt tudna élni a radioaktivitással. Ajánlom figyelmedbe a Csernobili Zóna, vagy a Bikini-atoll élővilágának a tanulmányozását.
Reágáló Az új rend 2018.04.27 21:53:28
A ligetben kicsit meggyepálták az állampolgári jogukkal élő, bejelentett tüntetésen részt vevő állampolgárok egy részét. Nem, nem a rendőrök. A liget-projektnek nevezett barbár rombolás eszközeit védő magáncég biztonsági őrei, vagyonőrei tették. A rendőrség a feszültség kialakulása pillanatában…..
  Ugye te sem úgy fogyasztod a teát, hogy a filtert a szádba veszed, majd ráöntöd a forrásban lévő vizet? Nos, a paksi üzemzavar szakembergárdája által okozott 2003-as paksi üzemzavar oka lényegét tekintve az volt, mintha egy csoport sokdiplomás atomenergetikai szakember csoportosan így…..
ostvan1 2018.04.25 20:12:41
@Chariot33: A paksi reaktorcsarnokot úgy tervezték - méretezték, hogy ha a teljes primer-köri vízmennyiség kiszabadul (extrém csőtörés, a 125 fokos túlhevített víz MIND gőzzé válik), azt a nyomást a csarnoknak ki kell bírni. Tehát egy reaktorkatasztrófa Pakson a csarnokon belül maradna. Ennek ellenőrzésére az épületet üzembehelyezés előtt nyomáspróbának vetették alá (volt egy tanárom a '70-es években, aki akkor ott dolgozott). Napokig mentek a kompresszorok, hogy levegővel elérjék az előírt nyomást, amit a csarnoknak meg kellett tartani. A próba sikeres volt. Szóval a tisztítótartályban lévő víz, amikor gőzzé vált, esetleg le tudta volna lökni a tartályfedelet, de - mivel mennyiségileg sokkal kevesebb, mint a primer vízkörben lévő víz - a csarnokból nem szabadult volna ki. A helyzet soha sem lett volna Csernobil2.
ostvan1 2018.04.27 08:11:42
@Chariot33: A fűtőelem-rudak széttörésére nekem is csak halvány elméletem van. Mivel nincs közforgalomban olyan adatsor, hogy mi történik akkor, ha a meleg anyag hirtelen lehül. Az acélról tudjuk, hogy felkeményedik (edződik), ám a cirkónium viselkedése ismeretlen. Nem tartom lehetetlennek a kristályrácsok mentén való tényleges széttörést (bizonyos üveget lehet így túledzeni, hogy széthullik).
A víz felbomlása hidrogénre és oxigénre valóban megvalósult, de - mivel nem nyomás alatti térben - a hidrogén-robbanás legfeljebb a tartályfedőt csapta volna ki (illetve az is kibirta).
ostvan1 2018.04.27 08:19:12
@invalid user name: Miskolc mellett a Borsodi Hőerőmű üzemelt pár évig tüzifával. Következmények: a környéken elkezdek kivágni minden mozdítható fát. Megszünt a Bükkben a faszén égetése (még a gallyakat is vitték eladni az erőműbe). Az erdőnek nem maradt "tápláléka", mert elhordták, ahelyett, hogy ott korhadt volna el. Stb.
Az ipar energiaigényét NEM lehet biomasszával kielégíteni. Ebbe már az EU is belekezdett, aztán visszakoztak (gabonából lehet üzemanyagot előállítani, de amikor ipari mennyiségben hozzáfogtak az USÁ-ban, akkor a világméretű gabona-többletből hirtelen hiány lett).
BEKIÁLTÁS Orbán bohóca: A Patyi 2018.04.14 03:21:34
Sokak lelkét simogató hatása lehet, hogy lám, még egy Prof. Dr.-t is lehet heccelni. A kissé életlen videó-felvételen öltönyös, nyakkendős férfiak. Orbán Viktor miniszterelnök a baloldalon, Tarlós István budapesti főpolgármester a jobbon. Közöttük nyakig begombolt, fekete kabátban, nyakában…..
JogÁsz Csalók vagy pancserok? 2018.04.13 21:28:26
Soha ennyi „furcsaságot” nem tapasztaltunk még országgyűlési választáson, mint a mostanin. Soha ennyi választással kapcsolatos felháborodott Facebook bejegyzés nem látott napvilágot, mint ezen a héten. Csoda-e hát, ha egyre többen kiáltanak választási csalást és szinte minden ellenzéki párt a…..
Fotó: budafokteteny.hu   Szerző: Lukácsi Kriszti Sebes Gábor a budafoki bukta és az országos nagyarányú Fidesz győzelem után tollat ragadott és megírta, hogy mennyire örül annak, hogy győzött a Fidesz, de jajaj, szörnyű, hogy mennyire korrupt a rendszer és bizony ezáltal a nagyfokú korrupció…..
Bemutatkozás, magyarázat, célok Kísérleti jelleggel regisztráltam fel Facebookra egy álprofillal, nem kisebb céllal, mint feltérképezni és megfigyelni a vérfideszes egyedek közösségét, egyéni kompetenciáit, és pszichológiáját. Nem vagyok sem író, sem újságíró, sem politikus, csak egy huszonéves,…..
ostvan1 2018.04.12 14:51:51
@Rettegek mert ballib vagyok: Rájuk igen. Nem ők vették el a MANYUP-ot.
A budapesti és nagyvárosi diplomások (egyesek szerint "értelmiség", az az azért több) és a 30 alatti fiatalok nagy része egy egészen másik országban él, mint a kistelepüléseken és legfeljebb közepes városokban élők. Ezért lepődtünk meg olyan nagyon, hogy ezt mind büntetlenül meg lehet csinálni.…..
ostvan1 2018.04.10 13:15:34
@segar: Magyarországon meg a Körúton robbantják fel a rendőröket.
ostvan1 2018.04.10 13:18:02
@Rettegek mert ballib vagyok: "Az lehet hogy a Fidesz eltúlozta a migráns veszélyt."
Igen. Magyarországon 170x hamarabb halsz meg közlekedési balesetben, mint az egész Európában terrortámadásban.
NemGogol Zörög a haraszt 2018.04.09 15:00:07
IDEGESÍTENEK az összeesküvés-elméletek, és eddig mindig sikerült visszatartanom magam attól, hogy hasonlót állítsak elő. Pedig volt már úgy korábban is, hogy a véletlenek (?) összjátéka roppant gyanús következményekhez vezetett, mégsem engedtem a csábításnak, inkább azzal foglalkoztam, hogyan…..
ostvan1 2018.04.10 10:17:57
@Tölgyes Péter: A szavazatszedő bizottsági hölgynek (vagy bárki másnak, aki szintén benn volt valamelyik bizottságban) feltenném azt a kérdést, hogy - mivel a 18:30-kor mért részvételi arány alacsonyabb lett, mint a végleges - és a NVI-s hölgy szerint a bizottságok túl sok strigulát húztak be - a helyszínen dolgozók mit tudnak a választási részvétel dokumentálásáról?
Hadházy Ákos, az LMP vasárnap éjjel lemondott társelnöke kellően kiborúlt ahhoz, hogy őszinte legyen. Elárulta: Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat a képviselő-jelölteket, akik vissza akartak volna lépni az ellenzék javára. Szél Bernadettől pedig lemondást…..