Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jvagymi (pre-NagyCső)

0 bejegyzést írt és 301 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Fortélyos félelem 2007.02.14 11:30:00
Ki járt jól a WTC-merénylettel? Ki jár jól a Teve utcaival? Veszélyes eszköz a titkosszolgálat. Meg a kalasnyikov is. ..
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.02.14 20:37:29
Vazze, itt tényleg egy Új Magyarország épül. Olyan ország, ahol naponta álarcos műterroristák fenyegetőzései és amatőr akciói vezetik a híreket. Ahol ezek miatt nem tartjuk meg nemzeti ünnepeinket, az állam korlátozza a gyülekezési szabadságot, vezet be "ezerkilencszáznyolcvannégyes" titkosszolgálati gyakorlatot polgáraival szemben.

Azon "polgáraival" szemben, amelyek nagy többsége ugyanakkor egyre inkább ellehetetlenedik egszisztenciálisan.

A miniszterelnök meg kedélyesen beszél vitorlás hajókról és hátrányos helyzetű néposztályok meg országrégiók megsegítéséről. Csöppet sem zavarja, hogy "a népét" nem bizakodással töltik el, hanem irritálják "retorikai légvárai".

Empátia nuku! Persze, az se lenne jó, ha a Gyurcsány megjátszaná az országával való együttérzést, mert az úgy meg - szintén nagyon irritálióan - álszent lenne. Így legalább őszinte; elvégre, mégiscsak megígérte, hogy az lesz "ezentúl"...

És aggodalmas arccal a terroristáktól félti a közintézményeket, amiben igaza van persze, csak hát, ha az ő "csodálatos dolog egy országot irányítani"-cinizmusa nem lenne, aligha lenne olyan frusztrált állapotban Magyarland, hogy efféle baromkodó hülyegyerekek tréfáira fogékony legyen. Így viszont a hülyegyerekek felnőtteknek érezhetik magukat, s emiatt felnőtté is válnak előbb-utóbb...

Köszönjük, miniszterelnök úr! És köszönjük, állandó okoskodásában valójában végletesen hülye, gyurcsányista értelmiség! Ezt az Új Magyarországot.
w A fejedelem 2007.02.08 06:00:00
A számítógépes játék elsősorban szórakozás, de néha lehet tanulságos. Nem a pisztollyal rohangálós fajta – illetve az másképp -, hanem a stratégia. Főleg ha azt próbálja ábrázolni, hogyan működik az emberi történelem. Hátrányuk, hogy iszonyú időrablók, mert a jó…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.02.10 17:10:56
1. Végre ismét egy olyan post, ami emlékeztet e hely eredeti műfajára, tudniilllik: blog. Vagyis magyarul valami ilyesmi: internetes/nyilvános napló.
2. A jó blogger nem személyeskedik, hanem a neki is kedves/fontos személyes ügyéből közügyet csinál; avagy: olyan személyes ügyeit tárja olvasói elé, ami nekik is érdekes lehet, nem pletyka- hanem intellektuális szinten. Ezért egy ilyen post már nagyon hiányzott a Tóta-blogból, és hogy megjelent, az (majdnem) nagyszerű dolog.
3. Azért csak majdnem, mert szerintem egy teljeskörű game-ajánlót kellett volna keríteni a CIV-téma köré: érzékeltetve, hogy az élet ilyen "kis" szegletei is vannak olyan fontosak, mint az, hogy Fortuyn hogyan főzött magának tojást anno, avagy milyen képet vág Orbán zonográba-szarás közben.
4. Vagyis: roppantul sajnálatos, hogy ez a post csak a játék tanulságait ecsetelgeti hosszan, magának a játéknak/játszásnak a többféle értelemben vett szépségét egyáltalán nem. Pedig ez nagyon fontos része a dolognak.
5. Ezért a postot hiányosnak érzem. Sajnos, beletorkollik a szűk értelemben vett politkába, holott ebből egy nagyon szép, Művészi szösszenetet lehetett volna összehozni, olyat, mint a kékképernyős volt tavaly. :')
6. A 'szimuláció tanulságait' szerintem nem kellett volna félkövérrel szedve, dupla sorközzel szétválasztva írni, mert ezzel a stílussal íródtak az alcímek is, ezért zavaró; olyan, mintha a szöveg végén további fejezetek nem müködő linkjei sorakoznának.
7. Én úgy tíz évvel ezelőtt leragadtam a StarCraftnál; nekem az az etalon azóta is.
8. És a postot elnézve nem bánom ezt. Ez a CIV egy erősen túlbonyolított StarCraft.
9. Azért csak nagyon elméleti szinten alkalmazhatók az efféle stratégiai játékok tanulságai, mert nem számolnak az ún. informális hatalmi tényezőkkel. Egy idális világot ábrázolnak, ahol minden az, aminek látszik, hatalma csak azoknak van, akiknek ez a hivatásuk.
10. De attól még lehet róla írni és beszélgetni természetesen.
Még egyszer: nagyon yo kis post ez, nagyon yo! :')))
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.02.10 18:04:55
"Milyen informális hatalmi tényezőkre gondolsz?..."

A manufakturális, majd a gyári termelés elterjedésvel bekövetkezett az a nagy váltás az emberi történelemben, amit én az egyik, ha nem a legfontosabbnak tartok: ez tette ugyanis lehetővé, hogy ne csak az államot képviselő személyek (királyok, "fejedelmek", földesurak satöbbi), hanem az államtól függetlenek is jelentős tőketömegeket halmozzanak fel.

Ismerjük a bon-mot-t: a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Ezért ott a hatalom, ahol a pénz. Az államoknak szükségük van a nagyvállalatok adójára, hogy fenntartsák magukat, a tőkének meg - elvileg - szüksége van az államra, hogy a biztonságos működés kereteit biztosítja a számára. Két, egymástól függő, kölcsönös hatalmi tényező.

Nagy általánosságban ezeket az alternatív tőkekoncentrációkat tekintem informális hatalmi központoknak, amelyek miatt sokkal bonyolultabb lett az emberiség hatalmi szerkezete, mint amit CIV-ben látunk: ugyanis kétsíkúvá vált. Van a tényleges, az állami hatalom, valamint az, amit itt most informálisnak mondok, habár ez lehet, hogy félrevezető: a (mára már nemzetközivé vált nagy)tőke hatalmi síkja.

Talán úgy lehetne pontosan szimulálni ezt, hogy futtatunk egy 'Civilization' nevű géjmt, valamint ezzel párhuzamosan egy 'Businessization' nevűt is, és megpróbáljuk a kettő bonyolult viszonyát modellezni.

A CIV jó történelemszimuláció, ez igaz; de csak a XVI-XVII. századig.

Vagy túl sok TGM-et olvasok? :-)))
w Utáljátok ellenségeiteket! 2007.02.05 07:00:00
Helyiérdekű, de azért elég hangos ribilliót okozott az ausztrál baptista egyház húzása: templomaik előtt szép nagy, terepszínű táblákat helyeztek el azzal a felirattal, hogy Jézus szereti Oszamát. Lett belőle menten uproar, azaz felhördülés, megszólalt a miniszterelnök is, a…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.02.05 21:54:49
"Itt Homo Sapiensről és Homo Sapiensről van szó, mindkét oldalon!!! ... Tudom persze, hogy azok, akik abban hisznek, hogy az ember is végső soron csak egy állat, azoknak az a természetes és normális működés, ha az ember állatként reagál a világra és így él. Mi keresztények nem ezt hisszük. Hanem azt, hogy az ember alapvetően más, mint egy állat. Például tudunk gondolkodni és van erkölcsi érzékünk. Tudunk mérlegelni. Tudunk választani jó és rossz reakció között. Tehát tudunk az erőszakra is erőszakkal, de jósággal, megbocsátással, szelídséggel reagálni..."

"De még a róka sem igazán tépi szét a rókát. (Ahogy ugye a nyúl sem a nyulat. :-) )..."

Ejha.
Ez a post nem arról szól elsősorban (habár, ha végigjárjuk a témát, ide is kilyukadhatunk), hogy milyen gyönyörű eredményeket produkál a szeretet és az összefogás ereje, hanem hogy kell-e a "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!" felkiáltással a nyakába ugrani egy robbantásos öngyilkosságra készülő terroristának, nem bölcsebb dolog-é inkább fedezékbe húzódni, vagy ha pisztoly van kéznél, lelőni az illetőt. Hogy kell-e akkor szeretni az urat, amikor tömegmészárlásra készül. Ez itt a kérdéske.

A keresztény válasz: igen, kell. Csak nem úgy, ahogy a gyerekeit vagy a szüleit szereti az ember. Hanem felebarátilag. Elmormolni érte egy rövid imát, oszt szeretetből, keresztényi jóságból, kegyelmességből, hogy nehogy valami borzalmas dolgot csináljon, lepuffantani...
w Háromszor tagadsz meg engem 2007.01.30 05:00:00
Kádár Jánoson gondolkodott mostanában Gyurcsány Ferenc, szóba is hozza írásban és tévében. Nagyon helyesen tette. Aki politikusnak áll, annak fel kell tennie ilyen kérdéseket magában, és meg kell válaszolni, felelősen, okosan. Sajnos Gyurcsány, úgy tűnik, máris befejezte a…..
w De profundis 2007.01.29 05:00:00
Túl van Orbán Viktor is a maga teljesen felesleges megszólalásán. Szembenézett magával, elmondta ő is ugyanazt még egyszer. Lehetne most gurulva nevetni, ahogy a bumburnyák Jones gazda a nők felé fordul, és szól, hogy törődjünk többet asszonyainkkal és leányainkkal. Lehetne a…..
w Úr ír 2007.01.26 11:00:00
Bloggerkolléga írt egyet a Népszabadságba - sőt, nemhogy beleírt, hanem komplett mellékletet töltött meg Szembenézés című töprengésével. A címlapképen a szerző látható kampánybeszéd közben, IGEN MSZP feliratú táblák és lufik közt, olyan arckifejezéssel, mely szerint…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.01.28 16:52:01
TWÁ fülét megütik az elvontabb részei a szövegnek, aztán sír, hogy mennyire megfájdult a füle. A nyitó-záró idézet, meg a harmóniás rész. Jó esetben 5%-át teszi ki az egésznek. Nem látja a fától az erdőt az újságíró polgártárs. A szöveg többi része szocdemes általánosságokat tartalmaz, valamint a Fidesz elmúlt egyéves, kaotikus kommunikációjának egy összegzését; mint ilyennel, nem nagyon lehet vitatkozni.

Óvjuk Tótavét attól, hogy a két szöveget (mármint GyF írott, és OV mondott szövegét) összehasonlítgassa: az egyik egy pártelnök kelletlen hozzászolása egy általa nem patronált, feszültséglevezetésre használt belső dumasorozathoz = teljesen tétnélküli bohóckodás. A másik meg a bizonytalankodó pártot meggyőzni igyekvő miniszterelnöki kinyilatkozatás. Más súlycsoport, nem fair hasonlítgatni.

Ami mégis értékelhető az Orbán-szövegben, az az adócsökkentő-gazdaságélénkítő politika melletti határozott kiállás. A Feriék ennek ellenkezőjét csinálják, szívják ki a pénzt belőle, gúzsba kötik a gazdaságot. Mert gyáva nyulak ahhoz, hogy az országot finanszírozó, hőbörgő befektetetőknek azt mondják, hogy uraim, türelem, most lesz itt egy kis gazdaságszerkezetátalakítás, rövid távon még több pénzt kérünk az uraktól, köszönjük szépen.

Illetve nem csak gyávák, hanem tudatlanok, hülyék is ahhoz, hogy miképpen lehet az ország erőforrásaival megfelelően gazdálkodva a lehető legtöbb érték előállítására késztetni a gazdaságot. Lévén, hogy üzletemberek, nem politikusok, csak a monetarista pénzügy nyelvén értenek, ami fontos ugyan, de csak egy darabkáját képezi az ország életének.

Az Orbán-szöveg azért nuku (azon túl, hogy egy teljesen jelentéktelen eseményen hangzott el), mert az igazi nagy szövegeket az évértékelő beszédjeire tartogatja a zelnökúr. Sőt: azzal, hogy ilyen szar beszédet tartott, meg is üzente a Navrasics-munkacsoportnak, hogy mennyire értékeli a tevékenységüket.

Az a TWÁ-szöveg meg, hogy menjen zsoltárt írni, szimpla demagógia: a legkonkrétabb politikai tettekhez is lehet ideológiát köríteni; ezt teszi a mostani kormány is, amikor ugye, minden egyensúlyjavító intézkedéséhez hozzámondja, hogy igazságosság_. (Lófaszt az! Költségvetést igazítanak az elvtársak, nem társadalmi egyenlőtlenséget.)
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.01.28 18:30:05
"ha direkt ilyen szar volt, akkor miért adta le a hírtv? újabb horváthzsoltok merénylete?..."
Árpád, Árpád... Nekem szar volt, meg neked, meg az átlag indexhu-olvasónak, egyszóval azoknak, akik intellektuálisan érzékenyek a politikusaik produkciójára. A Nemzet-HírTV-Demokrata Bermuda-háromszögében eltűnt polgártásainkat viszont kielégíthette a produkció, főleg az "új többség" emlegetése; akiknek pedig még a kampánylózungok is magasak voltak, azoknak ott a "föl a mélyből..." Síp, dob, (nem tótavé-)árpád-sávos zászlók előkészítéséhez meg még lendületet is adhat. Naná, hogy leadta a HírTV!

"Az esemény azonban korántsem tét nélküli: mikor ennek vége lesz, kialakul egy stratégia és a Fidesz olyan lesz évekig..."
Hogy a Fidesz-stratégiát a Navrasicsék csinálnák?? Hú, szerintem naiv a polgártárs, bocsánat... A stratégiát OV és szűk köre írja; és nem most készül, hanem már kész van, csak az idei elemét ismerjük, ez a népszavazás, ami minimum az év felét elviszi (aláírásgyűjtés+kampány), de az is lehet, hogy a háromnegyedét vagy egészét, mert ha netán győznek az "igenek", az csak erősíteni fogja az utcai cirkuszt satöbbi, satöbbi, satöbbi.

"nemhogy legkonkrétabb, hanem semmi se nincsen..."
"az egész ['98-as] koalíció egy hazugsághelyzet volt..."
Nem tudom, TWÁ konkrétan hogy volt ezzel akkoriban, de sok kollégája, emlékszünk kristálytisztán, khm, szerényen mondva nem jósólt túl nagy jövőt a '98-ban felált kormánynak. Hogy konkrét legyek: alkalmatlannak találták Oviékat és koalíciós partnerüket arra, hogy kormányozzanak. Mentalitásuk, programjuk, magatartásuk alapján. Azt láss csodát, csak elevickéltek valahogy 2002-ig (legalábbis a koalíció egyik fele; de hát ez itt a lényeg)... Most ugyanaz a szócséplés megy a Fidesz körül a kormányképességet illetően, mint a '98-ban; nuku_ duma, nagyon nuku_.
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.01.29 02:02:07
BKV, hetesbusz, ilyesmi. Hát igen, ezt már az ősember is így csinálta: annyi véres húst evett (lásd még: Kunce Gábor), amennyit el tudott ejteni, desszertnek meg annyi bogyót, amennyit a nősténye összegyűjtött neki. Minden földinél stimmel, hogy egy akármilyen méretű pénzügyi tevékenységet (is) lebonyolító szervezet, legyen az édes hazánk, vagy a BKV, vagy az Index Zrt., bevételeinek-kiadásainak egyensúlyban kell lenniük egymással; ami a móka, hogy a derék jó kapitalisták mondják ezt, mintha ez a tényező volna a kapitalizmus ismérve, és ők attól lennének olyan derék jók, hogy ezt el tudják mondani a zuzmóknak.

Elvtársak, a kapitalizmus lelke: a hitel. Hi-tel. Ezen keresztül meg a vállalkozás. Vál-lal-ko-zás. Hitelben és vállalkozásban kellene gondolkodnia az elvtársaknak, illetve bocsánat már, a polgártársaknak. Úgymint.

Ha egy cég olyan ocsmány helyzetben van, hogy csak az tudná megmenteni a csődtől, hogy feleolyan fényes terméket kellene előállítania a duplájáért, akkor az a cég el van kúrva, be lehet zárni. Illetve mégsem, mert jöhet valaki, aki azt mondja, hogy nem azt, nem fényeset kéne annak a cégnek csinálnia, hanem puhát, hitelből módosít a vállalat profilján, és a cég vagy meg van mentve, vagy nincs; ha nincs, akkor megint ott tartunk, hogy bezárjuk-e, vagy ismét jön egy valaki, és azt mondja, sem nem fényes, sem nem puha, hanem, megintcsak hitelből: éles. És, ha ez sem sikerül, és már nincs újabb jelentkező, akkor jöhet a csődeljárás.

Ergo-1: Olyan megoldás, hogy 'feleolyan fényes termék a duplájáért', piaci körülmények között nem létezik. Ergo-2: Aki ilyen megoldásban gondolkodik, az kapitalizmustudományban drága jó ősünk, Samu szintjén áll.

Ha egy vállalat teljesen el van kúrva, mint most Magyarország Nyrt., mivel azért ez egy állam, lehet a 'feleolyan fényes termék a duplájáért' receptet alkalmazni, ezt csinálják a Feriék momentán. Csakhogy itt az üzlet vérre megy, meg életre. Ezzel nem lehet játszani, gyerekek. Tessék kitalálni valami piackapitalista megoldást; ha nem megy, tessék elhúzni; ahogy a véreshús-evő mondja, csendben, de határozottan - vagy ahogy Tótavé: a picsába.
w Az a szép zöld gyep 2007.01.22 08:00:00
Ebben a ciklusban – tételezzük most fel, hogy nem lesz időközben kormányváltás – Gyurcsány Ferenc és érdekköre alighanem kénytelen lesz meglépni a marihuána és származékai legalizálását. Tudom, hogy ez elvileg az SZDSZ témája lenne, klasszikus liberális toposz. De…..
w I.H.B. 2007.01.18 20:30:00
Schmidt Mária elegánsan belenyomta Liszkay orrát a dögkútba, amit újság címén szervezett magának. Persze egyértelmű volt az első pillanattól, hogy nincs semmiféle Horváth Zsolt. Csak paranoid balfaszok csapata van, akik szívesen összehordanak bárkiről bármit, de csak álnéven,…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.01.21 18:37:52
Ha OV lelépne egy kis pártba, akkor eljönne végre az áhított Béke: ellenzéke boldogan asszisztálna a kormány csakígylehet reformjához, mivel muszáj van;
de nem kell megijedni, azért lenne itt demokrácia, hisz' eközben heves társadalmi vita zajlana arról, hogy házasodni lehet buziknak-e, lehessen marihuánát-e szívni legál, avagy eutanáziát alkalmazni.
Ez ügyekben is lennének bőven utcai csápolások, csak rendészeti szempontból sokkal praktikusabbak, mivel néhány tucatnyi, legfeljebb százfős lenne a tömeg;
a média persze így is vezető hírként hozná az ilyen eseményeket, hogy azért lássa a "csendes többség", hogy demokrácia van itt, tessék-lássék, csörcsilmonta, szar, de ennél jobbat nemtaláltam ki.
A politikusok meg értelmiségi holdudvaraik is az ilyen fontos társadalmi kérdéseken vitatkoznának, naná, mert amúgy szakmailag annyira inkompetensek, hogy civil szakértői műhelyek állandó felügyeletére, kontrollálására, sőt oktrojálására szorulnak. Nincs is szükségük semmi szakértelemre, nekik csak az a dolguk, hogy eljátszák a népnek a Demokrácia című színdarabot. A lényeges kérdésekben, a kapitalizmus működési machinációját illetően "független szakértők" diktálják a szentszöveget, törvényhozók meg csak szorgalmasan jegyzeteljenek, paragrafusokban.
Nyugaton nagyrészt működik ez a szép új világ, Magyarországon még nem; szemét orbánviktor miatt.
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.01.22 00:20:28
Ha, mint Nyugat-Európában történik, rendszerré érne az, hogy kialakul egyfajta országos, laza szakmai hálózatot képező, virtuális felsőház, a civil szervezetek közössége, amely a politika minden érdemi döntését megtárgyalja magának, s a vele szimpatizáló média nyomásának segítségével rábírja, hogy változtasson az általa szakmaiatlannak tartott döntésein, akkor hol van itt a demokrácia, kedves polgártársak?
Vagyis: a civil szervezetekkel csak egy nagyon súlyos probléma leend: az nevezetesen, hogy nem demokratikusak.
Gyk: nem válassza meg őket senki; például, egyszerűen néhány szakképzett polgártársunk összeül, mi leszünk a VEKE, oszt beszólunk a Demszkynek metróügyben. Nem baj, hogy már majd' húsz éve azért válassza meg újra és újra a hülye pesti nép a hülye pesti lapok biztatátására a szerencsétlent, mert mindenáron ki szeretne dobni az ablakon háromszázmilliárdot. Hadd dobjon; a hülyék megérdemlik, hogy rajtuk röhögjön az egész világ.(Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy miniszterelnök, aki az egész projektet leállíttatta, mondván, azt a geci sok pénzt nem fogja az ország Demszky agybetegségére költeni; erre az egy lépésére vezethető vissza a szóban forgó miniszterelnök bukása. Oh, Hungary, Hungary...)
Komolyra fogva: a pártpolitika által maximálisan vezérelt gyenge civil társadalom ugyan a szokásosnál gyakrabban nyögi az inkompetens politikai döntések nyomasztó anyagi következményeit, de legalább a döntéshozók 100%-ig felelősségre vonhatók tetteikért;
ezzel szemben egy erős a civil társadalom "okosabb" országot eredményez ugyan, csakhogy akkor meg a demokrácia kerül a krónikus agyhalál állapotába, vagyis áll elő az a helyzet, hogy tökmindegy-kire-szavazunk-úgyis-ugyanaz-történik.
Basszátok meg, hülye nép lakik ebben az országban, de legalább kurva jól lehet érezni idelent, hogy mi történik odafent, s ez jó - mert ez a demokrácia.
I♥HUNGARY I♥DEMOCRACY
w Bádogember szerenádja 2007.01.09 05:37:00
Hát nézd, édes öregem, Janikám. Dzsoni. Merhogy nyilván tegeződünk is, ha már a Szuláksóban elsírtad nekem a szerelmi szálat, meg azt, ahogy a csámpát legyőzted. Fonák egy figura vagy te, hallod. Részemről elnézegetnélek még egy darabig a magyar politikában, ugyanis ott…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.01.14 13:06:14
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Index újság, annak pedig volt egy Tóta W. Árpád nevű vezető munkatársa.
A sztori az, hogy a Zindexnek folyamatosan zuhant az olvasottsága, s a kollegák rájöttek: vagy változtatnak valamit, vagy csődbe mennek. A zolvasók 2014 nyarán egy óriási pofont is adtak kedvenc lapjuknak, ezért cselekedni kellett: az addigi főszerkesztő-helyettest kiküldték Strasbourgi tudósítónak, magát a főszerkesztőt pedig, aki egy szerencsétlen pancser volt, ez addigra kiderült, Tóta W. Árpád és szűk csapata a lap hozzá lojális munkatársaival karöltve megpuccsolta, és nem mást, mint Tóta W.-t ültette a helyébe. (2014 őszén.)
A mi Árpádunk meg lendületesen munkához is látott, magához hívatta a rovatszerkesztőket, majd meghirdette a 10 lépés programját, ami egy büdös nagy semmi volt, ezt Árpi is tudta, de mégis, úgy kellett csinálni, mintha főszerkesztenénk.
Ám minden hiába, 2015 közepét írjuk, szűk egy év múlva főszerkesztő-választás lesz, az Index olvasottsága még mindig mélyponton, s ha így mennek tovább a dolgok, jövőre ilyenkor már a kuruc.info lesz Magyarország vezető internetes újságja...
Ezért a mi Árpádunk sorsdöntő lépésre szánta el magát: magához hívatta a Zindex Zrt. főkönyvelőjét, s a következőket mondta neki:
"Te, Janikám, ha nem teszünk valamit, jövőre engem le fognak váltani a főszerkesztői posztról, ami az Eszmének a bukását is jelentené egyben, úgyhogy, most nincs mit-mást tenni: annak érdekében, hogy növelni tudjuk olvasottságunkat, olyan extra szolgáltatásokat kell elérhetővé tennünk az index.hu-ról, amilyeneket egyébként a mostani pénzügyi helyzetünk nem tesz lehetővé, hogy bevezessünk. A te dolgod az lesz a következő háromnegyed évben, hogy a szerkesztőség munkatársai, a részvényeseink (a tulajdonosunk), valamint az olvasóink elől eltitkold a tényt, hogy a Zindex pénzügyi csőd szélén áll. Hamisítsd a pénzügyi adatainkat, nem érdekel, hogy hogyan, aztán lesz, ami lesz, jövő májusban megbeszéljük, mi a teendő."
Ahogy eltervezték, úgy is lett, habár ehhez a kuruc.info bénázása is kellett, de lényeg, ami lényeg, Árpád főszerkesztő maradt 2016 tavasza után is.
Ekkor aztán Árpi az olvasók és tulajdonosok előtt nyilvánosan beismerte, hogy amit a lap helyzetéről az elmúlt másfél-két évben állított, az hazugság volt, avagy az index.hu-ról ingyen letölthetővé tett mp3-zeneslágerek jogdíjához esztelen hitelekből szerezte a pénzt, hogy növelje a látogatottságot.
És igaz ugyan, hogy pénzügyi csődbe vitte a lapot, de mostantól ez másképpen lesz. Most már rendesen fog dolgozni, és jófiú lesz, nem tessenek őt leváltani, meg kritizálni, mert qra igaza van a világ dolgaiban.
Találós kérdés: az előzmények után, függetlenül attól, hogy egyébként valóban kiváló újságíró, megérdemli-e a "szóban forgó úr", hogy továbbra is főszerkesztő maradjon?
w Zuzmó néni zsidózik 2007.01.10 05:11:00
Morvai Krisztina betegségét én nem tudom gyógyítani. Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, de ha a benzinkutastól kapna pár emberi szót, az is segítene talán. A szokásos, ócskán kódolt antiszemita ostobaság még egyszer; ezrével olvastam és hallottam ilyeneket, még csak nem…..
Bizonyára nem csak engem érdekel, hogy vannak-e Magyarországon úgynevezett konzervatívok. Tehát hogy a Mikola-Orbán-Semjén-féle, a szociális demagógia és a vallási téboly közé feszített függőszínpad mellett létezik-e hazánkban egyáltalán az a politikai-filozófiai áramlat,…..
w Dzsentriköztársaság 2007.01.11 13:00:00
Na, ez meg közben megjelent, ni. Még tavaly írtam a Levegő Munkacsoport folyóiratának, a Lélegzetnek. Sok újdonságot a törzsolvasó nem talál benne, régi nóta bene. Lehetett volna kicsit élesebben ekézni őket magukat, mámint a magyar környezetvédőket, azt meg kell hagyni. A…..
w Sálom, mein Führer! 2007.01.03 08:00:00
Ahmadinezsád minden bizonnyal úgy gondolja, a holokauszt környékén kell megmarkolni a zsidók tökét. Az iráni elnök azt hiszi, a nyugati világ azért szimpatizál a zsidókkal - és nem például vele -, mert szegényeket ki akarták irtani. Ezért aztán egymást követik a holokausztot…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2007.01.03 23:44:35
A huszadik század elejétől a technikai fejlődés olyan rohamos iramra váltott, hogy azzal az emberiség "hitélete" nem tudott lépést tartani, és megtörtént a nagy morális összzeloccsanás: az ember elkezdte önmagát imádni, abban hinni, hogy a saját maga fogja megváltani a világot; az európaiak elfelejtették, hogy őket már egyszer, majd' kétezer évvel azelőtt már megváltotta valaki.
A Nyugat előreszaladt, erőből, oly gyorsan, hogy a lelkét, mint a rossz indián, maga mögött hagyta, valahol a (XX.) század elején; teljes egészében az eszére meg az ösztöneire bízta magát - ami megvan minden állatnak is. Ennek következménye az lett, hogy a homo sapiens egy különösen elvadult ága meghágta a legújabb evolúciós lépcsőt; a homo sapiensből megszületett az új faj, a homo homicidialis, a gyűlölködés ösztönének és a lenyűgöző technológiának a vérnászából született, minden korábbit felülmúlóan hatékony gyilkológép, az igazi Terminátor. És vérfürdővé változtatta az egész századot; ember az egész történelem során összesen nem ölte meg annyi fajtársát, mint abban a bizonyos rövidben. A lélek pedig, az emberiség lelke, ahogy kullogott gazdája után, annak maga mögött hagyott vértengerében és hullaerdejében tudott már csak gyönyörködni.
Természetesen, ez a gyökeres szellemi fordulat, amit a vallásos érzéstől való elfordulás jelentett, gyönyörű csodákat is tartogatott az emberiség számára; a képzőművészetben és az irodalomban megszülettek minden idők legszebb alkotásai (lásd a magyar irodalmat például); s ezek, ha meghallotta őket, vigaszt jelentettek az érző szív számára a borzalmak idejében; legalább így, utólag...
A XXI. század a vallás évszázada lesz, de szerény véleményem szerint nem abban az értelemben, amiben sokan gondolják. Hanem abban, hogy véget ér a felhőtlen technológiai nyomulás az emberiség számára, és kénytelen lesz megállni, lelassulni kissé, hogy szembenézzen bizonyos súlyos problémákkal (globális felmelegedés például); vagyis bevárhatja a régen elmaradt lelkiismeretét, magába nézhet, elgondolkodhat. Békésebb, humánusabb, szerényebb, istenfélőbb századra számítok, keziccsókolom mindenkinek, amelyben az ember nem akar folyamatosan egy szép új világot teremteni, mert, ha másból nem, hát szimpla tapasztalatból rájön végre, hogy ez képtelenség; inkább a régit kell becsülni, javítgatni, megőrizni belőle, ami szép volt, alázattal dolgozni, aztán nem hősies halált halni, hanem csöndesen nyugdíjba vonulni...
w Isten fasza 2006.12.27 01:24:00
Gyerekként sokat kuncogtam azon, hogy ezek a gonosz rómaiak, akik felszögelték szegény Jézust a keresztre, azért voltak olyan tapintatosak, hogy egy törölközőt a derekára csavarjanak. Karácsonykor kissé sajátos aktualitással került ki az Indexre, vezető anyagba ez az írás, mely…..
w Ah, szabadság nem virul 2006.12.29 11:30:00
Feldobta a csizmát nemrégiben a párttitkárból lett öltönyös fáraó, a tragikomikus feudálkomcsi Nyijazov, minden türkmének Basija, aki magáról nevezte el a januárt, és a kurva anyjáról az áprilist. Hurrá. Szaddám nyakán szorul a hurok; várom Kim és Lukasenko pusztulását. De…..
w Reformimázst, azt ne! 2006.12.22 12:49:00
Gyurcsány évértékelt a minap, és elmondta, hogy vannak még hibák a kapitalizmus építésében: a reformok iránya jó, csak a kommunikáció, az meg nem. Úgy rémlik, eddig minden kormánytól hallottam ezt. Mind oda lyukadt ki, hogy semmi baj nem volna, csak jobban kéne kommunikálni.…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2006.12.23 12:37:02
on:
Na(h), mivel nem volt parlamenti szavazás, itt a szaloncukor, ha netán erre jársz:

►●●●●◄


(off:
Nagyrészt ELFOGADOM azt, amit Árpád írt, ezt a zárójeles részt már nem is neki szánom viszontválasznak, csak úgy "műélvezetből" írom:
"hebehurgyának tartom..."
"mesekönyvekből tanulta meg a jó királyt..."
Hááát öööö, én meg azt tartom, hogy mind a zengőzésnek, mind a nem-megyek-amerikába-nak volt egy nagyon erős elvi éle; de mivel ezek a "tettek" szokatlan dolgok egy magyar államfőtől egyrészt, másrészt SL amúgy is egy félénk természetű valaki, a produkciók megvalósítása valóban eléggé "hebehurgyára" sikeredett; azt a benyomást keltette, mintha államfőnk a Holdról pottyant volna ide.
De ezek a vállalt elvek semmiképpen nem hebehurgyák: a védett növényeket valóban védeni kéne, az amerikai "beléptetőrendszer" pedig, gondolom, mindannyiunk hátán fölállítja a szőrt, ha csak rágondolunk.
Úgy érzem, ez a hebehurgyázás SL személyiségére, ill. ebből fakadó határozatlanságára, nem politikai tevékenységére magára áll; annyira jogos ezzel érvelni, mintha Schmidt Máriára azt mondanánk, hogy szegény bolond, milyen kancsali dolgokat művel.
"mi van az országban valójában..."
"önkormányzati eredmények sem földcsuszamlásszerűek..."
Ezek már tényleg a vélemény kérdései, bárki bármit mond, abba bele lehet kötni, nem akarom most itt a standard ellenérveket szállítani, uncsi lenne, van erről elég vita, nem tudok újat mondani.
"fogyasztásellenes, habzsolás-ellenes..."
Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon egyetértek Árpáddal!
A helyében még hozzátettem volna, hogy főleg most, a "szűkös évet" megelőző, iszonytató költekezési őrültség láttán kellett volna szóra emelkednie az elnök úrnak, ha már jókirályként annyira aggódik az országáért, a népéért.
"egyáltalán nem Megváltó..."
Nem bocsátkozom hosszú fejtegetésbe, csak annyi: persze, hogy nem megváltó, csak egy megváltó-effektust működik körülötte; ugyanúgy, mint ahogy Antall halála után Orbánnál. Az általam felvázolt (tehát nagyon vázlatos, leegyszerűsítő!) történeti vonal vezetett ide szerintem, ez, a Nagy Igazság ("no free lunch") kimondásának hiánya, illetve a Valakire való várakozás, aki ezt nyilvánosan is kimondja, a hosszú idő alatt irracionális Messiás-várássá torzult.
"van itt kimondva a reformok _iránya_ által..."
Dogokat 'kimondani' szavakkal szokás, márpedig Őszöd óta nemigen hallottuk kormánypárti politikusoktól a 'no free lunch' ismételgetését. Éppen ezért - hogy ezzel vissza is kanyarodjak a topik eredeti témájához - teljességgel hiteltelen a kormányzati kommunikáció, bárhogy fejlesztik azt, bárki vezeti is Batizon kívül - ha éppen a fő érvükkel nem érvelnek, az azt a benyomást kelti, mintha valamit titkolnálnak, elsumákolnának, mintha hazudnának. És lopnának. Csak akkor lenne elfogadható ez a kormánykommunikáció, hogyha a határozott cselekvéssel kapcsolatban határozottabban mondanák, ismételgetnék a "no free lunch"-ot. Azt viszont nem merik, a Feri sem, úgy látom. Csak 'felvállalja' az ŐB-t, de nem magyarázza meg rendesen, közérthetően tartalmát.)

on-mégiscsak:
Ja tényleg Árpád, azért örültem volna valami reakciónak második szösszenetem talán legerősebb félmondatára, ami, ha nem hatott volan meg, így szólt:
...nem adja fel elveit a meginduló reformokért "cserébe"...
Az elvek az univerzum; ahhoz képest a reformok csak egy tál lencse.
Ha érted, mire gondolok.
jvagymi (pre-NagyCső) 2006.12.27 03:00:25
(off.
"az évtizedeken át halmozódott és a szellemi utódoknak továbbadott, a rendszerváltás után is levezetetlen Kádár-gyűlölet...")

on.
Ez a dolog nagyon piszkálja a csőrömet, megér számomra egy éjféli misét.
Ha Orbánnak nekiszegeznénk, hogy Viktor, te kádárista-e vagy, ő nyilván zokon venné a dolgot, s újfent tiltakozna, mondván, hogy rendszerváltó ellenzéki volt, ő kergette el Kommunista Gyulát, meg Reformkommunista Pétert, egyszóval menjünk az anyjunkba. Mégis, ha megnézzük OV politikai megnyilvánulásait momentán, akkor összekaccsintunk, és azt mondjuk, hogy dehogynem kérem, ez színtiszta kádárizmus... Re-'mégis', OV-nak is igaza van a maga érvelésével, hisz' neki politikai krédója a "kommunisták" elleni örök küzdelem; ha kacskaringós pályájával szembesítjük, rögtön azzal vág vissza, hogy ő az egyetlen, aki mindig is opponált a komcsikkal...
Világos az ellentmondás: hogy lehet valaki egyszerre kádárista és antikádárista is? Egyszerűen úgy, hogy a 'kádárizmus' fogalmát a két esetben kétféleképpen, pontosabban két különböző aspektusával operálva használjuk: amikor "mi" szólunk be OV-nak, akkor a Kádár-rendszer "kenyérosztó" jellegére utalunk, míg amikor OV védi magát, ugyane rendszer polgári (és emberi) szabadságjogokat semmibe vevő voltát hangsúlyozza. Ugyanannak a dolognak a két különböző oldala; ezért egy ilyen, képzeletbeli OV-TWÁfan-vitában a felek óhatatlanul elbeszélnének egymás mellett. Ezen okulva fel kell tenni a kérdést:
Mi a kádárista? - "Szótári értelemben" az, aki a Kádár-rendszer minden egyes (gazdasági, pénzügyi, szabadságjog-ügyi, külügyi, kulturális, intellektuális satöbbi) aspektusát magára vállalja; de, ha csak szótári értelmezéseket használnánk a hétköznapi beszédben, nemigen tudnánk egymással kommunikálni, ezért egyszerűsíteni szokunk: ha valaki a 'kádárizmus' általunk leginkább preferált paraméterére pozitívat mutat, azt nyomban 'kádáristának' nevezzük, függetlenül attól, hogy az illető más szempontból teljesen "negatív".
A Kádár-rendszer, kedves mindannyiunk, mivel szőröstül-bőröstül bekebelezte, felfalta ezt az országot, s lett a vörös belekben Magyarországból salaktermék, avagy Szar: Kádárország, sokkal tágabb fogalom annál, mint amire a mi lakmuszpapírunk itt és most érzékeny; vagyis a szociál-, és gazdaságpolitikára ("mink" csak e két szempontot szeretjük nézni, ugye, ugye!), hanem a kultúrában, a tudományban, a "politikus" politikában, az értelm...
Hoppá-hoppá, igen! Igen, az értelmiség köreiben is... És itt jön a képbe a mi Árpádunk, aki a több évtizeden keresztül frusztrálódott, radikálisan Kádár-gyűlölő értelmiségünk egy szellemi gyermeke. Ez az értelmiségi elit ugyanúgy Kádárország alkotóeleme, elengedhetetlen kelléke volt, mint a szövetkezeti lakás: ezek az urak is Jani bácsi köpönyegéből nőttek ki/másztak elő, s ott főttek ők is a jó kis kádári krumplilevesben. Horribile dictu: nem ugyanabból a spec. aspektusból, a lényegét, a 'kádárizmus' meglétét tekintve azonban mégis: az antikádárista értelmiség ugyanúgy kádárista volt, és az ma is, mint egy önimádó párttitkár .
Intellektuális utódaik pedig, akik életük javát már nem a Kádár-rendszerben élték le ugyan, ám a lejárt szavatosságú kádári entellektüel erős szellemi hatása alatt - most tessék az asztal sarkába megkapaszkodni! - úgyszintén kádáristák, mint a városligeti majálison földbe tűzdelt MSZP-pálcikazászlók erdejében sütkérezve-piknikezve nosztalgiázó néni... Mint ahogy a mi Árpádunk is újsütetű kádárista termék, természetesen.
Mivel országunk, s benne népünk lényegében eggyé vált a diktatúrával, ahogy ez teljesen elnyelne-felemésztette, adódik a kérdés: aki "magyar", az vajon természetszerűleg "kádárista" is? avagy: Mi a nem-kádárista? Na, egyvalami biztosan az például: a rendszerváltás után kialakult, az átkosban nem létezett radikális jobboldali csoportosulások. (Radikális baloldaliak is lehetnének, azok azonban történelmi okból [egyelőre] nincsenek, csak az a vicces Munkáspárt, vagy hogy is hívják most éppen?) A mi Árpádunk a "természetes" radikalizmusán és egyéb okokon túl azért is használ ilyen, leginkább a bal- és jobbszélsőségesekre emlékeztető primitívségű kifejezésmódot, mert ezzel mintegy öntudatlanul igyekszik eltakarni nyilvánvaló kádárizmusát. És ez a radikáljobbos-balos fíling köszön vissza itt, valamint az úr honlapján látható, általunk jól ismert, vörös-fekete Tótavé-imidzsben is.
Ösztöneink és értelmünk is tiltakozik: nehogy már, ha valaki igazán, "szótári értelemben" antikádárista szeretne lenni Kádárországban, fel kell csapnia nácinak vagy anarchistának?!... hiszen ezek igencsak szalonképtelen társaság...
És tényleg: a Vörös Emésztőgödör azért mégsem tudott mindenkiből kulát csinálni: valakiken egyszerűen nem fogott a kádárista bomlasztósav. Ezek a "hortysta", "reakciós" ivadékok (akik nem léptek semmiféle szellemi reakcióba a rendszerrel), akik csöndben ápolták magukban a szabadság és a függetlenség igazi, tiszta, diktatúrától nem fertőzött lángját... Ilyen csontos mag volt Antall József. És ilyen Sólyom László. Egy marslakó, az. Vagy inkább földlakó, és mi vagyunk a Mars-bolygó...
jvagymi (pre-NagyCső) 2006.12.27 13:29:00
off.
"eccerű, kicsit elitista, de azért..."
Persze, hogy egyszerű, mivelhogy ez egy blogkomment kommentjének a kommentje, aminek műfajából eredően tömörnek kell lennie, ami óhatatlanul egyszerűsítést jelent...

on.
"Kádár rendszer megitélése..."
A Kádár-rendszerben, kis túlzással, (kis túlzással, igen, és ezt a túlzást-leegyszerűsítést fenntartom végig, mert nem szakkönyvet írok, hanem blogkommentet, csókolom, ne keverjük a műfajokat!) valóban nem lehet semmit egyértelműen szétválasztani fehérre és feketére: az egész, úgy ahogy van, egy nagy szürke maszlag, ahol a hosszú évek során minden jó és rossz relativizálódott; ami maradt, ami volt, a minden, az maga a kádárizmus. Még az antikádárista értelmiség, hogyne, az is, nagyon, szerves rész!
A kádári gazdaságpolitika, amit nevezhetünk reformkommunista gazdaságpolitikának az elvtelen pénzügyi lazítás-megszorítás ciklikus (cinikus?) váltogatásának gazdaságpolitikája volt: amíg lehetett, szórták a pénzt a népnek, azután egy kicsit megszorítottak, hogy a hitelezők megnyugodjanak, hogy aztán megint kezdődhessen a lazítás. Ez volt a reformkommunista-technokrata közgazdász elit nagy tudománya: miképpen lehet a végsőki feszítve a húrt egyszerre fenntartani a fenntarthatatlan gulyáskommunizmust, és közben az ehhez nélkülözhetetlen külfödi hitelintézeti bizalmat is élvezni. Ehhez ért a posztkádári elit.
És ez a reformkommunizmus ment tovább a rendszerváltás után is, ám ezúttal a megszorítás-lazítás jól követhetően a négyévenkénti választási ciklusokhoz igazodott.
Most a lazítás-megszorítás-ciklus 'megszorítás' részénél tartunk éppen, elvtársak: nincs új a nap alatt. Gyurcsány Ferenc ugyanannak a technokrata-kádári gazd. elitnek a tagja, mint Medgyessy volt, azzal a különbséggel, hogy ő már a rendszerváltás-utáni kádárizmust képviseli.
Ha ki is akar lépni ebből az örödgi körből - ezt mondogatja magáról - az a pártja miatt, mint ezt Árpád is megírta egyik kommentjében, nem fog sikerülni neki - ha van egy kis pénz, ki az a hülye Kádárországban, aki nem osztja szét a népnek? Amíg viszont a mi Ferink szépen belesimul a posztkádári képletbe mint technokrata "gazdasági szakártő", addig le van szarva, hogy mit gondol valójában államról, gazdaságról. Ez, hogy mi van valaki fejében, hit kérdése, mindenki szubjektív véleménye, kíméljenek!; különben is, amit az ember mond, az sokszor ennek eltakarására szolgál.
A tett az első, a szó a második!
Ja, és az, aki most a közönséges megszorításokba egy Új Világ eljövetelét, s Kádárország megsemmisülését vizionálja bele, mivel a közönséges reformkommunista észjárást éltet, aligha gondolható, hogy ő maga ne volna szintén lelkes reformkommunista...
Ismétlem, elvtársak: nincs új a vörös nap alatt...
w Ajándék erős gyomorhoz 2006.12.24 07:11:00
Karácsonykor nem lesz blog, engem is békén lehet hagyni pár napig. Moderálni azért majd benézek, úgyhogy nem érdemes bomolni. Hoztam valamit ajándékba. Nem kell megijedni, ebből nem lesz gasztroblog, Stahl Judit-rajongásomat is kordában tartom, ez most az ünnepi kivétel. Viszont…..
jvagymi (pre-NagyCső) 2006.12.24 09:52:41
w Dömdödöm... 2006.12.22 19:36:00
Meghalt Lázár Ervin.Mesét mondani nehéz hivatás, ő viszont könnyedén művelte, vitorlázott a saját szabadon engedett fantáziáján, jó széllel, jó társasággal a fedélzeten. Mikkamakkával, Aromóval, a fékezhetetlen agyvelejű nyúllal, Szörnyeteg Lajossal, Ló Szerafinnal és a…..