Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nietzsche.

0 bejegyzést írt és 192 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyar Péter beszédében az ideológiai ellentétek meghaladásáról is beszélt. Az ideológiamentesség azonban a csábító előnyök mellett számos hátrányt is hordoz magával. Rajnai Gergely blogbejegyzése...
Nemzeti ünnepünkön 1848 márciusának magyar hőseiről és forradalmárairól emlékezünk meg, miközben ünnepségeinken rendszerint kiemeljük és felsoroljuk céljaikat: egy önrendelkező, modern, haladó és szabad Magyarországról, mely túllép a feudalizmus és az idegen elnyomás béklyóin. Ugyanakkor annak a…..
A Dűne sajátos világa 1965-ben született meg, Frank Herbert azóta világhírűvé vált regényével. A jövőben játszódó történet megfilmesítésre került 1984-ben David Lynch által, majd 2021-ben Denis Villeneuve segítségével is. Míg az első kísérletet mérsékelt lelkesedés jellemezte, addig az új Dűne…..
Sok barátom kérdezte már tőlem az évek során, hogy történelemtanárként melyek a kedvenc történelmi filmjeim. A kérdés vélhetően azért kaptam meg ennyiszer, mert sokan azt gondolják, hogy akik jártasak a múlt eseményeiben, azok másképp tekintenek ezekre a filmekre. Bennünk erősebben fogalmazódnak meg…..
Mi más is lehetne kezdő-posztom itt az Alone Wolf blogon, mint az Alien franchise, amely az egyik legkedveltebb filmes világom hosszú évek (évtizedek) óta. Főleg most aktuális a téma, hogy kiderült: 2024 augusztus 16-án jön a legújabb Alien rész, a Romulus mégpedig Fede Alvarez rendezésében. A 45…..
A vietnámi háború 1972-ben már 17 éve zajlott, amiből az utolsó 12 évben már az Egyesült Államok fegyveres jelenléte dominált. Az USA a déli, vagyis nyugat-barát rendszert támogatta a kommunista észak ellenében (mely viszont a Szovjetunió és Kína támogatását élvezte). Az 1972-es esztendőre a harcok…..
Horthy Miklós neve hallatán a legtöbb embernek az ugrik be, hogy Magyarország kormányzója volt, konzervatív, vallásos és erkölcsös jobboldali politikus illetve tengernagy és az 1920-as, 30-as évek nagy tekintéllyel bíró vezetője, aki egészen a második világháborúig (1944 októberéig) állt hazánk…..
Scriptor A TOP-10 legjobb Marvel 2023.12.09 15:08:23
Jerico szerkesztő-társunk TOP-10 listája Egy nagy klasszikus idézve, Petrus Rosidus Maximus szavait ismételve: "aki a Marvelt szereti, rossz ember nem lehet". A Marvel 1993 óta készíti filmeket, 2009 óta a Disney fenntartásában és jelenleg több tucat remek produkciónál tart. Az alkotások több…..
A világtörténelem egyik legsikeresebb és legérdekesebb alakja, Bonaparte Napóleon iskolai tananyag a gimnáziumokban, de amellett a filmvilágot is gyakran megihleti: Yves Simoneau 2002-ben egy sorozatot, Ridley Scott pedig idén egy egész estés nagyfilmet készített életéről (az utóbbi alkotás jelenleg…..
Bár hamarosan betölti a 86-ot (!) szellemileg friss és aktív Ridley Scott, korunk egyik legnagyobb rendezője. Ő készítette el a Nyolcadik utas a halált annak idején 1979-ben, a Szárnyas fejvadászt 1982-ben, a Gladiátort 2000-ben, a Sólyom végveszélyben 2001-ben, a Mennyei királyságot 2005-ben, a…..
Meglehetősen friss hír, hogy október 27-én pénteken (a késő délutáni órákban) az izraeli hadsereg megkezdte szárazföldi hadműveleteit (a két hete tartó bombázások és fedett bevetések mellett) a gázai Hamasz-fegyveresek ellen, mégpedig az október hetedikei Izrael elleni támadás megtorlásaként…..
Nietzsche. 2023.10.30 09:49:05
@gigabursch: Ez nem proxyháború. Akkor lenne az, ha a harcoló felek mögött álló erők lennének a fő hadviselők. De itt Izrael mint független atomhatalom és a Föld egyik katonailag legerősebb állama nyiltan visel háborút és egyelőre az sem tisztázott, hogy az USA mennyire támogatja majd.

Ami a békét illeti: esélytelen és egyelőre nem is lenne célszerű, mert ha MOST fagyna be a konfliktus, amikor a Hamász még szinte semmit sem vesztett, akkor heteken belül újra megtámadná alattomosan (ahogyan szokta) Izraelt. A béke akkor lehet realitás, ha kiiktatják a Hamászt. Legalábbis a jelenlegi legfontosabb eszközeiket, infrastruktúrájukat és hadvezetésüket. Ezzel néhány évre megint nyugi lenne, míg újra meg nem erősödik a Hamász és kezdődik minden elölről.
Köznapló A frontvonal Ukrajnában 2023.08.26 11:20:04
Az orosz hadsereg 2022 február 24-én rohanta le a független Ukrajnát, ám legelső offenzívája meglepetésre nem tudta azonnal térdre kényszeríteni az ukránokat. A kijevi vezetés hadseregét akkoriban jóval gyengébbnek tartották a nemzetközi biztonság-politikai szakértők, így szinte senki nem hitt…..
Nietzsche. 2023.08.27 16:18:14
@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Az kissé hihetetlen számomra, hogy 2001 óta ne lett volna Ukrajnában népszámlálás. A Worldometers szerint a háború előtt 44 - 45 millió ember élt Ukrajnában, jelenleg pedig 36 millió. Vagyis kb 10 millió a csökkenés. Ki is jön, ha kiszámolod, hogy a háború másfél éve alatt (547 nap) a csökkenés napi 20 ezer fő körüli volt (amiből folyamatosan 10-15 ezres volt naponta a határátlépő)Jelenleg már napi 20 ezer körüli.
Augusztus 22 a BRICS tagállamok csúcstalálkozójának kezdete, melyen brazil, orosz, indiai, kínai és dél-afrikai vezetők vesznek részt, mégpedig legfelsőbb szinten, kivéve Oroszországot, mely Putyin helyett külügyminiszterét Szergej Lavrovot küldi az egyeztetésekre (a Putyin elleni nemzetközi…..
Nietzsche. 2023.08.23 23:17:25
@DEFCON_: Eufémizmus. A helyzet rosszabb: Oroszország egy populárnacionalista diktatúra, Kína meg kommunista rezsim, akárcsak Észak-Korea. Irán iszlamista diktatúra.
Napjaink új, hidegháborús viszonyai között újra nagy jelentőséget kapnak a hadseregek, melyek fejlesztése szinte minden országban új lendületet kapott az elmúlt években. A katonai kiadásokra a legtöbbet jelenleg az Egyesült Államok tud fordítani, épp 761 milliárd dollárt évente. Utánuk következik…..
A világtörténelemben a háborúk végkimenetelét és a különböző országok, birodalmak sorsát a fegyverek fejlődése alapjaiban határozta meg. A kőbaltától a mai modern fegyverrendszerek megjelenéséig három "állomás" is történelem-formáló hatásúnak bizonyult. Nézzük ezeket sorban. 1. Az első ágyúk és…..
Recensor Oppenheimer (kritika) 2023.07.28 15:31:27
Christopher Nolan kétségtelenül korunk egyik legtehetségesebb rendezője, olyan siker-filmek készítője, mint a Sötét lovag (2008), az Eredet (2010), a Csillagok között (2014), a Dunkikrk (2017) és a Tenet (2020). (Korunk legnagyobb rendezőiről itt olvashatsz.) Idén Nolan hatalmas fába vágta a…..
Blogunk fennállása óta jelent nagy kihívást, hogy mindössze 1000 karakterbe sűrítsük bele egy-egy film jellemzését. Ez honlapunk alap-koncepciója, mert lényeg-látásra ösztönöz (bennünket is és olvasóinkat is.) Az első film, amelynél az 1000 karakter betartása egyáltalán nem jelentett gondot, az a…..
Az ukrajnai háborúban is érvényesülni látszik az az elv, hogy az előző háborúk domináns fegyvernemei már nem annyira képesek a jelenkori csatákat eldönteni, hiszen másfajta haditechnikákkal már jól felkészültek velük szemben. Az egyik első közismertnek mondható, erős fegyveres alakulat a görög…..
jager Jöhetnek újabb Prigozsinok? 2023.06.28 13:03:40
Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér lázadása alig egyetlen napig tartott csupán, nagyon gyorsan véget ért, igazából gyorsabban, mielőtt kiderülhetett volna, hogy mekkora támogatottság áll mögötte. Pedig az érdekes információt jelenthetett volna mindenki számára. Mert ne legyenek olyan illúzióink:…..
von Hermanitz A "halálzóna" 2023.05.28 17:28:16
Az előző posztunk, mely a Mount Everest történetével foglalkozik (és érinti Suhajda Szilárd magyar hegymászó tragédiáját is a világ legmagasabb pontján) jelentős érdeklődést kapott és annyi levél érkezett hozzánk, hogy úgy döntöttünk, a sokat firtatott "halálzóna" (death zone) történetét is…..
Nietzsche. 2023.05.29 21:27:05
Egy statisztika szerint (Nyáry Krisztián FB és Mandiner bejegyzése alapján): eddig 212 ember jutott fel a Mount Everest hegyére pluszban vitt oxigénpalack nélkül, de közülük csak 52 élte túl ezt a vállalkozást (160 pedig meghalt a hegyen). Ez azt jelenti, hogy az oxigén nélkül mászók 75,47%-a belehalt a kísérletbe és csak 24,53% élte túl.

TÚLÉLÉSI ESÉLY OXIGÉN NÉLKÜL: 24,54%

mandiner.hu/cikk/20230529_suhajda_szilard_hegymaszas_nyary_krisztian_mount_everest

Ehhez azért én hozzátenném, hogy Suhajda Szilárd előtte megmászta plusz oxigén nélkül a 8611 métere K2-őt, ami a Föld második legnagyobb hegye. Kérdezem: Hogyan lehetne valaki felkészültebb annál, hogy megmássza oxigén nélkül a második legnagyobb hegyet a világon. Ez alapján Suhajda Szilárd túlélési esélye nem 24% volt, hanem kb 80%.

Amúgy meg tisztelet Szilárdnak, aki emberfeletti dologra vállalkozott. Ha sikerrel járt volna, azzal hazánk hírnevét is öregbítette volna és most versenyt dicsérné mindenki, napi 3 ezer gratulációval!
Kamaszkorom óta kedvencem Tom Cruise ami nem változott akkor sem, amikor az amerikai újságok vagy a hazai média bírálta az elmúlt években magánélete miatt. Nem érdekeltek házassági ügyei és a szcientológia egyházhoz fűződő kapcsolata sem. Egyedül az érdekelt, amit a filmvásznon csinált; az pedig…..
A Forint Európában sajnos sereghajtónak számít a nemzeti valuták sorrendjében (az albán lek és a szerb dínár mellett), vagyis kontinensünk leggyengébb valutája a mienk, a mögötte lévő (vagy nem lévő) gazdasági teljesítmény miatt. Ám mi a helyzet ha a Föld 200 országát vizsgáljuk. Itt bizony akadnak…..
Nietzsche. 2023.04.02 20:23:36
@Balogh Zsolt: Igaz, a japán jen különleges, mert erős gazdasággal bíró ipari ország valutája és mégis gyenge (133 Yen = 1 USD). Ugyanakkor a jen kakukktojás kicsit, mert mégis igaz, hogy van összefüggés egy ország gazdasági ereje és valutájának szintje között. Ha megnézi az ember a világ legerősebb és leggyengébb gazdaságait, akkor látja ezt:
Bármilyen területet is veszünk alapul, szakértőnek az a személy tekinthető, aki az adott tárgykörben megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal bír illetve főállásában is az adott témával foglalkozik. Igen ám, de vannak helyzetek, területek, melyek esetében nem egyértelmű a dolog. Az ukrajnai…..
Az ókori Róma hadvezérei már a pun háborúk korától (vagyis a Krisztus előtti III. századtól kezdődően) híresek voltak arról, hogy szerették győzelmeiket hősies és hatalmas diadaloknak beállítani, melyekről terjengős hadijelentéseket küldtek haza a szenátusnak. Ezt az írsában megtett majd több helyen…..