Regisztráció Blogot indítok
Adatok
curruszeker

12 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Rokonok! Miért ifj. Buzássy László életével kezdem a Családtörténetet? Olvassátok el, talán Ti is megértitek... Gyermekkoromat végig kísérte a fiatalon, messze távolban, értelmetlenül meghalt szépreményű kántortanító feletti csendes, mély családi fájdalom. Jól emlékszem még Mariska…..
Hogy mi a legjobb, az mindig viszonyítás kérdése, sokat lehet rajta vitatkozni. Vonatok esetében sok szempontot lehet az összehasonlítás alapjául venni,  de itt is ugyanaz van, mint gyerekkorunkban az autós kártyában - mindenki a sebességet nézi. A világ leggyorsabb vonata - vonat, nem mágnesvasút -…..
A Nagy Háború Vajon találkoztak? 2020.12.31 09:00:00
Egy vasutas század emlékirata Jónéhány évvel ezelőtt egy tanítványomtól ajándékba kaptam egy bekeretezett szöveget. Gépelt írás és aláírások egy megsárgult papíron. Számos katona kézjegye, akik arra tettek fogadalmat, hogy a háború után együtt ünneplik a szilvesztert 1920. december 31-én…..
Egy zentai őrmester a Nagy Háborúban: Povázai Vince Katonaidejének kitöltése után a zentai Povázai Vince szakácsként szolgált tovább a Monarchia hadseregében, ahol derekasan végigszolgálta a háborút. Olyannyira, hogy meg is sebesült és több kitüntetésben is részesült. A…..
curruszeker 2020.03.01 12:01:55
Cserven Tibor olvasónkat öt éve foglalkoztatja nagyapja első világháborúban hősi halált halt testvérének a története. Egyéni kutatása eredményre vezetett: az elmúlt években sikerült megtudnia Fülöp Máté halálának a körülményeit és megtalálnia az olaszországi Proseccóban a végső nyughelyét.…..
curruszeker 2020.01.17 15:56:39
@dr650: Köszönöm a felajánlást. Köszönet a felkutatásért! Igen, várom az email címre az adatokat és többi felhasználható információt. Ott tudunk egyeztetni még. A könyv tavasszal, legkésőbb nyár elején kerülhet kiadásra.

A Prosecco temetőbe tehát több 48-as is aludhatja örök álmát.Készült fotó a többi hősi halott nevéről?
curruszeker 2020.01.17 17:49:44
@dr650: Igen ez az email.
curruszeker 2020.01.19 12:30:33
@dr650: egyesulet@zle.hu
Imre Gábor naplója az orosz frontról - 26. rész Kirlibabánál a felderítésből szerencsésen visszatérő Imre Gábor zászlóalja új állásba kerül. Az orosz és a saját legénység között feltételezett titkos megegyezés nyugalmának az ellenséges támaszpont elleni támadási parancs vet véget. A bőséges koszt…..
A halotti anyakönyvek tanulmányozása során a kutató gyakran találkozik azzal a bejegyzéssel, hogy a hősi halott „A harchelyzetnél fogva eltemethető nem volt” vagy csak egyszerűen „Nem volt eltemethető”. Ilyenkor felvetődik a kérdés: mi történhetett a katonával, s mi történt az adott napokban, az…..
curruszeker 2019.07.27 13:21:10
Az egyik temetetlen npk. 821. anyakönyvi sorszám alatt: Németh József Szántó (Hidegkút) településen (Zala megye, született 1887. január 23-án római katolikus családban. Édesapja Németh Gábor, édesanyja Tosoki Julianna béresek. Testvére, Mária és Rozi (Csehi 1889). Nős, földművesként élt. Felesége és gyermekei nem ismertek. Későbbi
foglalkozása munkás, vasutas. 1915-ben vonult be (póttartalékos) gyalogosként a magyar királyi budapesti 1. honvéd gyalogezredbe. Az 1916. május 2-án kiadott 415. számú veszteséglistában szerepel. Népfelkelő gyalogos, a magyar királyi székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred 10. századában. Meghalt 1915. november 18-án. A 226657/1922. szám alatt a B.M által közölt hivatalos adatok alapján a hazáért hősi halált halt 1915. november 18-án a zalaszántói halotti anyakönyv szerint. Időközben tehát Németh József az I. honvédkerületbe tartozó magyar királyi budapesti 1. honvéd gyalogezredből, a 16. honvéd hegyi dandár egyik ezredéhez a magyar királyi székesfehérvári 17. honvéd népfölkelő ezredbe került. Sipos Gyula (szerk.): A m. kir. székesfehérvári 17-ik honvéd gyalog- és népfölkelő ezredek története könyvben… A honvéd és népfelkelő ezred „Hősi halottai” között az ő neve is megtalálható.
Az ezred történetét feldolgozó, fent említett írásból egy részlet az akkori harcokról. „Olasz harctér. (1915) Október 22-én a tábori ezred területében, a Mt. St. Michele déli oldalán St. Martino hegy kupja közt megy ellentámadásra az ezred, s pusztitó tüzérségi tüzben veszi vissza a mieinktől elfoglalt állásrészeket. A folytonos tömegtámadásokkal szemben, állandóan tartó pergőtüz dacára megtartja azokat egészen október 27-én hajnalig, Ekkor az ezredet felváltják és a Vallone völgybe megy, ahol ujabb sulyos veszteségeit pótolja. Hasonlóan nehéz viszonyok közt küzd az ezred a 4. Isonzó-csatában, amikor a Mt. St. Michele megtartásában különös érdemei vannak. Ez alkalommal is Mt. S. Michele déli kupja és St. Martino község közti területet védi a dandár. Két zászlóalj van a védővonalban, egy a Crnci barlangban, kettő pedig a Vallone völgybe mint tartalék. Itt vivta az ezred legvéresebb harcait. Elveszett árokrészeket kellett ellentámadással visszavennie, s egyben küzdenie a folytonos eső okozta emberfeletti szenvedésekkel. Rövid pár hét alatt hét menetszázad olvadt bele, s mégis létszámának csak egyharmada jutott Temnicára pihenőbe. A II. zászlóalj vesztesége október 23-tól november 9-ig: 4 tiszt-sebesült, a legénységből 87 halott, 233 sebesült, 38 eltünt, 6 fogságba esett. A III. zászlóaljnál 5 tiszt-sebesült, 213 halott és 692 sebesült volt a veszteség.” A háborút követően az olasz hatóságok fokozatosan felszámolták az egykori front területén (Monte San Michele) elszórtan fekvő kisebb hadi temetőket.Az osztrák-magyar hadsereg hőseinek megmaradt földi maradványait szintén az elhagyott környékbeli katonai temetőkből helyezhették át a foglianoi Osztrák-Magyar Katonai Temetőbe. Fogliano osztrák-magyar katonai temetőben (Cimitero di Guerra Austro-Ungarico SR305, 34070 Fogliano Redipuglia GO, Olaszország) szépen gondozott sírkert azonosíthatóan magyar nevű hőseinek fejfáját nemzeti színű szalagok díszítik. A sírkertben 2550 ismert (névvel megjelölt) és 12 ezer ismeretlen katona nyugszik: magyarok, románok, bosnyákok, szlovének, osztrákok. A sírkert főhelyén álló, hétezer ismeretlen katona csontját fedő sírkőlap felett emlékmű áll. „Ebben a temetőben lelt végső békét az osztrák-magyar hadsereg hazáját szerető 14 550 elesett hőse. Itália testvéri szeretete helyezte őket itt örök nyugalomra” – olvasható az emlékműre helyezett német nyelvű márványtáblán.Megkeresésünkre az I.A.T. Informazioni Accoglienza Turistica Via Terza Armata, 37 | Redipuglia valamint a U.T.S. Ufficio Turismo sociale Via Filzi 2 | Fogliano turisztikai iroda ellenőrizte az említett temetői nyilvántartást, de sajnos Németh József neve nem szerepel benne. Ezek alapján azt feltételezik, hogy az ismeretlen elesett hősök gyűjtősírjában nyugszik.

A Zala Megyei Levéltár az idevonatkozó körjegyzőség anyagából 2019-ben előkerült egy haláleseti jelentés, amelyet a magyar királyi székesfehérvári 17. honvéd (népfölkelő) gyalogezred pótzászlóalj parancsnoksága, 1916. augusztus 28-án állított ki. Ez alapján Németh József népfölkelő (születési hely és idő: Szántói, Keszthelyi járás, Zala, 1887) római katolikus vallású, nős, vasutas, Szántói illetőségű a St. Michele 1915. november 18-án esett el. „A harc helyzetnél fogva eltemethető nem volt.” A bekövetkezett halálesetet tanúsította Fábis József őrmester, Hrammer József népfölkelő. (Ezen a napon esett el a magyar királyi 17. népfölkelő gyalogezred 10. századából még a következő bajtársai: Riba Gyula népfölkelő (Orló, 1887), Varga Ottó népfölkelő (Temesvár, 1895).
Az amerikai hadba lépés 1917 áprilisában reménysugarat jelentett az antanthatalmak számára. Alig egy éven belül az amerikai csapatok elözönlötték a nyugati frontvonalakat, hogy támogatást nyújtsanak a végkimerülés szélén álló francia és angol hadseregeknek. Az expedíciós erők majd’ teljes egészében…..
curruszeker 2018.12.07 15:33:13
Szintén gratulálok a tanulmány ezen részéhez. Nagyon érdekes volt és szépen felépített.
12 éve kutatom az Amerikai Egyesült Államokban 1899-1930 között kivándorolt Zalaszántói embereket.Sokat kerestem ezzel kapcsolatos tanulmányt, amelyben bemutatásra kerül az ottani szóhasználattal Nagy Háborúban, az olasz fronton harcolt magyar származású katonákról és utóéletükről.

Egy kis személyes megjegyzés...

A háború belépése után 1 hónappal 1917 05.18-án a hadkötelezettségről szóló törvény felhatalmazása szerint az Egyesült Államok akkori elnöke Thomas Woodrow Wilson, a hadsereg ideiglenes létszámát megemelte az ország területén. A férfiak katonai szolgálatra való alkalmasságát egy válogatás során egy meghatározott szervezet végezte.

Ezek a szervezetek államonként regisztrálták, kategorizálták a férfiakat, figyelembe véve a munkaerő igényeket bizonyos iparágakban és a mezőgazdaságban, valamint figyelembe vettek egyes különleges családi helyzeteket. Vizsgálták az egészségügyi alkalmasságukat és ezek alapján sorrendet állítottak fel.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden katonaköteles férfi, akit regisztráltak valójában katonai szolgálatot teljesített, és nem minden katonaköteles férfi, aki szolgált a hadseregben azt regisztráltak.

A háború alatt a harmadik sorozó regisztrációt 1918 09.12-én tartották a 18-45 év közötti férfiak bevonásával. A nyilvántartás információi némileg eltért a három regisztráció során.

Egy kis érdekesség. Zalaszántóról 1902-ben kivándorolt Tóth István nyilvántartási kártyája a fotó nélkül.

1918 09.12-én Chicago No. 48. Illinois, Egyesült Államok (United States World War I Draft Registration Cards 1917-1918): Tóth István a már 16 éve amerikanizált (de idegen) bevándorló "újoncként" (12 hónapos szolgálatra) katonai nyilvántartásba vették. Az idegen az a személy volt, aki nem Egyesült Államok állampolgára.

(A fordítás nem teljesen pontos!)
Regisztráció kártya | Sorozatszám: 2243 | Sorrend szám: A173 | 1. Teljes név: Steffen … Toth |2. Állandó lakcím: 1740 Cleveland Av. 2R Chicago Cook Ill. | 3. Életkora: 40 | 4. Születési hely, időpont: - 1878 június 10. | 5-9. Rassz (fajta): fehér | 10-12. Egyesült Államok állampolgára: - |13-15. Külföldi állampolgárság (Ha nem amerikai állampolgár, milyen nemzet polgára ?): idegen, Magyar | 16. Jelenlegi foglalkozása: autószerelő | 17. Munkáltató neve: Cadillac Co. | 18. Munkahelye/üzleti alkalmazási helye: 2301 Michigian Av. Chicago Cook Ill. | 19-20. Legközelebbi hozzátartozó név: Barbara Toth sisters | cím: 2348 Diversey Av. Chicago Cook Ill. | Regisztráló hitelesítő aláírása Steffen Tóth |

Anyakönyvi bejegyzés | Regisztráló leírás | 21-30. Személyleírás | magassága: magas, alkata: átlagos, szeme színe: barna, hajszín: fekete | Fogyatékosság (kizáró tényezőkként láb, kar, kéz, szem elvesztés vagy más pszichikai vagy testi hiba): nincs |

Igazolom, hogy a regisztrált személy elolvasta a válaszokat, amelyek a valóságnak megfelelnek és felolvasást követően tanúja aláírásával vagy saját kézjegyével ellátta.

Regisztráció dátuma: SEP 12 1918
Regisztrációs hivatalvezető aláírása

Amennyiben lehetséges szeretnék egy elérhetőséget Ambrus Lászlótól további kérdések miatt.
Az „emigráció” értelmezése a Pallas Lexikon alapján: „ …a kivándorlás, kiköltözés, szélesebb értelemben bármely okból való elhagyása annak az államnak, melyhez valaki tartozik, oly szándékkal, hogy annak kötelékéből kiváljék s másutt, külföldön találjon új hazát s keresse életfenntartásának vagy…..
A Nagy Háború Egy arc odaátról 2013.01.25 07:31:00
Arcok a Nagy Háborúból 9. Ez a történet egy megsárgult fényképpel kezdődött. A felvétel egy dobozban pihent, a doboz pedig egy felvidéki szeméttelepen kötött ki. A kép szerencsére innen egy történelem iránt érdeklődő ember kezébe jutott, digitális változata pedig egy lelkes közvetítő segítségével…..
curruszeker 2017.01.03 16:56:23
A háború belépése után 1 hónappal 1917 05.18-án a hadkötelezettségről szóló törvény felhatalmazása szerint az Egyesült Államok akkori elnöke Thomas Woodrow Wilson, a hadsereg ideiglenes létszámát megemelte az ország területén. A férfiak katonai szolgálatra való alkalmasságát egy válogatás során egy meghatározott szervezet végezte.

Ezek a szervezetek államonként regisztrálták, kategorizálták a férfiakat, figyelembe véve a munkaerő igényeket bizonyos iparágakban és a mezőgazdaságban, valamint figyelembe vettek egyes különleges családi helyzeteket. Vizsgálták az egészségügyi alkalmasságukat és ezek alapján sorrendet állítottak fel.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden katonaköteles férfi, akit regisztráltak valójában katonai szolgálatot teljesített, és nem minden katonaköteles férfi, aki szolgált a hadseregben azt regisztráltak.

A háború alatt a harmadik sorozó regisztrációt 1918 09.12-én tartották a 18-45 év közötti férfiak bevonásával. A nyilvántartás információi némileg eltért a három regisztráció során.

Egy kis érdekesség. Zalaszántóról 1902-ben kivándorolt Tóth István nyilvántartási kártyája.
(sajnos képet nem tudtam feltölteni)

1918 09.12-én Chicago No. 48. Illinois, Egyesült Államok (United States World War I Draft Registration Cards 1917-1918): Tóth István a már 16 éve amerikanizált (de idegen) bevándorló "újoncként" (12 hónapos szolgálatra) katonai nyilvántartásba vették. Az idegen az a személy volt, aki nem Egyesült Államok állampolgára.

(A fordítás nem teljesen pontos!)
Regisztráció kártya | Sorozatszám: 2243 | Sorrend szám: A173 | 1. Teljes név: Steffen … Toth |2. Állandó lakcím: 1740 Cleveland Av. 2R Chicago Cook Ill. | 3. Életkora: 40 | 4. Születési hely, időpont: - 1878 június 10. | 5-9. Rassz (fajta): fehér | 10-12. Egyesült Államok állampolgára: - |13-15. Külföldi állampolgárság (Ha nem amerikai állampolgár, milyen nemzet polgára ?): idegen, Magyar | 16. Jelenlegi foglalkozása: autószerelő | 17. Munkáltató neve: Cadillac Co. | 18. Munkahelye/üzleti alkalmazási helye: 2301 Michigian Av. Chicago Cook Ill. | 19-20. Legközelebbi hozzátartozó név: Barbara Toth sisters | cím: 2348 Diversey Av. Chicago Cook Ill. | Regisztráló hitelesítő aláírása Steffen Tóth |

Anyakönyvi bejegyzés | Regisztráló leírás | 21-30. Személyleírás | magassága: magas, alkata: átlagos, szeme színe: barna, hajszín: fekete | Fogyatékosság (kizáró tényezőkként láb, kar, kéz, szem elvesztés vagy más pszichikai vagy testi hiba): nincs |

Igazolom, hogy a regisztrált személy elolvasta a válaszokat, amelyek a valóságnak megfelelnek és felolvasást követően tanúja aláírásával vagy saját kézjegyével ellátta.

Regisztráció dátuma: SEP 12 1918
Regisztrációs hivatalvezető aláírása
Örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy 2015. március 31-én létrehoztuk a HistoriaDomus Blogot, amely a Kárpát-medence magyar és nem csak magyar vidékeinek kutatásával, bemutatásával foglalkozik. Elsődleges feladatunknak a szakmai munkát tekintjük: a szakmai hitelesség és szakmai…..
 „ Oh Ti mintjájan kik által mentek az   uton figyelyétek és nézzétek meg oly fájdalom mind az én fájdalmam „ Zala megyében szinte egyedülálló az 1910. október 4-én felszentelt un. amerikás (kivándorlási) kőkereszt, amely Zalaszántón található. Az emlékezés ilyen fajta szakrális bizonyítéka a…..
[A későbbiek során, 1241-ben a  sajómelléki mohi csatában  elesett Dénes nádor, a Kaplony nembeli (nb.) Zlaudus fehérvári olvasó-kanonok, a Vindornya mellett fekvő Ecser település valamint a név szerint felsorolt udvarnokai között a Zala megyei Szántó (gazdaság) elbirtoklása és határainak erőszakos…..
Bár a napokban éppen elbúcsúztunk a későig maradó nyártól, az időjárás még most is a kedvünkben jár, ha úgy döntünk, hogy a szabadban töltenénk pihenésünket. Nincs is kellemesebb őszi program, mint egy napsütéses-hűs hétvégén útnak indulni, és felfedezni néhány eldugott, vagy méltán híres középkori…..
A hely és  család történet feltárása hidat épít múlt és jövő között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. A  Zalaszántó és az ezzel szorosan összefüggő Szekér családi krónika  főbb gondolataimat tolmácsolja az élet igazi értékeiről,  szeretetről és hitről, a…..
http://zle.hu/hu/..
A történelmi Zala megye lakosságának mai magyar része a honfoglaláskor telepedett meg itt és megőrizte eredetiségét s tiszta voltát ezer éven át. Egyetlen történelmi adatunk sincs, mely azt bizonyítaná, hogy a zalai magyarság később s nem a honfoglaláskor telepedett ide. A kereszténység…..