Regisztráció Blogot indítok
Adatok
György Csaba Nagy

0 bejegyzést írt és 985 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MaGYAUR Ki a magyar? 2022.05.12 09:32:59
A választások után, immár lehiggadva, üdvös volna, ha a győztes orbánisták színt vallanának arról, kit tartanak magyarnak… Aki kivándorolt, vagy akik mostanában vándorolna ki az tekinthető-e magyarnak? Vajon magyar-e az a honfitársunk, aki közben zsidó, szerb, szlovák, sváb identitású is? Vagy ha…..
György Csaba Nagy 2022.05.13 13:41:41
@midnight coder: Igen, az érdekvédelem az országvezetők legfontosabb feladata. Elmaradott, kis országunk esetén ez jelentené az eladósodottság mielőbbi felszámolását, mert az adósság kamatterhe legalább 5 %-kal visszavágja a fejlesztésre és fogyasztásra fordítható nemzeti jövedelmet. Mi is kéne még? Jó kormányzás, a nagy rendszerek (egészségügy, oktatás, vidékfejlesztés) hatékony működtetése. Ennek nyoma sincs, s Orbántól ilyen nem is várható: ő fenntartja a kliensrendszert, tagadja a teljesítménykényszert, lop utódainak a következő 17 nemzedékre elegendőt, s kiéli gyermekkorban gyökerező szeszélyeit. Ebből felzárkózó országjövőt remélni hagymázos álom.
Európa más ügy, még bonyolultabb. Kellene egységes kül- és hadügy, jogrendszer a világpolitikai tényezővé váláshoz. Erre irányuló akarat pedig nincs, a nagyok részéről sem, csak frázisok. Az USA nyugodt lehet Európával szemben, koncentrálhat Kínára, akivel szemben bizonnyal veszteni fog, de a maradék világnak az sem válik hasznára: a kínaiak legalább olyan önzőek, mint a jenkik, csak még rafináltabbak és szándékleplezőek.
Ez olyan, mintha a II. világháború kirobbantásáért az Egyesült Államok lenne a felelős, mert a tömegtermelésen alapuló iparát képes volt gyorsan hatékony hadiiparrá átalakítani és végül nyertese lett a fasizmus elleni háborúnak! A piacra és globális kereskedelemre alapozódó gazdaság érdeke a…..
György Csaba Nagy 2022.05.02 12:41:22
Magyaur, ezesetben nagyon melléfogtál. Addig rendben, hogy nem az USA kezdte a háborút, de rácsapott, mint gyöngytyúk a takonyra. Még vmikor a 70-es években írta meg Brzezinszki "A nagy játszma" című horrorját, s az USA héjái azóta is lesik az alkalmat, hogy lehet bekeríteni és meggyengíteni Oroszhont. A héjákjat joggal radikalizálta, hogy több sikertelen háborújukkal nem igazolhatják a hadra költött pénzhegyeket, s azzal sem tudnak mit kezdeni, hogy mára Kína vált fő veszéllyé, szorgosan bekerítik a hajdani vetélytársat. E célra lett alkalmas Ukrajna, a nemzetépítés mámorában Nyugatba kapaszkodó orosz-szomszéd közepes hatalom. Nem zavarta őket, hogy a korrupcióban fulladozó és szegény országot Európa nyakába varrni igyekezzenek, hisz ezzel csak egy konkurenst gyöngítenének. Putyint lépéskényszerbe hozta Ukrajna NATO-tagságának réme. Nincs mentsége, ő és a Nyugat is rosszul mérte fel az erőviszonyokat, az ukrán ellenállás erejét és saját hadserege morálját, a két nép álmodott testvérisége helyett végleg elidegenítette őket, s most maga sem lát kiutat. Az USA viszont nagy ajándékot kapott: kis anyagi áldozattal, fegyverrel amit pár év múlva úgyis kidobni kényszerülne, idegen földön, idegen vérrel vívnak meg helyette háborút a már nem fő, de veszélyes ellenséggel. A jövő rémisztő: Putyin nagy hibája teremtette szorult helyzetében tovább rombolja Ukrajnát, a harc ki tudja hová fajul, s ezt az USA a kényelmes ingyen-nyerő helyzetéből használja ki, belerángatva Európát a menekülthullám hátrányaiba. Ők sajna a konfliktus elhúzódásában érdekeltek, és Európa nem döntésképes tényezője a megoldásnak. Atomháborúba vsz. nem torkollik a helyzet, de hogy ki és mikor építi újjá Ukrajnát, és hogy jutunk el ennek lehetőségéhez. az megjósolhatatlan.
A nemzetállamok mesterséges képződmények, amelyeket a vesztfáliai béke, valamint az első és második világháborút lezáró békerendszerek rögzítettek. Előtte a középkorban nem voltak "nemzeti" határok, csak birtokhatárok (igaz voltak, amelyek a király dinasztiájának birtokhatárait jelölték). Az új…..
Orbán szociálisan érzéketlen állama, militaristának akarja mutatni magát, de a látszat ellenére szervezetlen és csak kampányszerű, vagy egyenesen pánikszerű cselekvésre képes.....
György Csaba Nagy 2022.03.22 12:17:20
Nem tudom, Tapi2021 mely szerkesztő(ke)t ostoroz a blogválogatással. Ahogy látom,. Magyaur elég termékeny, változó színvonalon. Témái többnyire érdekesek, a kifejtés tartalmasságán lehet javítani értékes elemző kommentekkel, nosza hát!
Amit sztem szükséges kiemelni, az a kormányzás minősége. Magától értetődően az országnak hasznos célokat kítűző, és azokat eredményesen végrehajtani képes kormányzatra van szüksége, ha a mai rideg világban fel akar zárkózni, magyarul gyorsabban haladni a környezeténél. Kulcspont a gazdaság, de ennek feltétele a jó szociálpolitika is. Közkeletű riogatás, hogy a Fidesz a letagadhatatlan hibái ellenére jól kormányoz, míg az ellenzék erre képtelen lenne. Ez kapitális baromság. Az elmúlt 12 évben mi adtuk elő szomszédságunkban a legalacsonyabb nemzeti jövedelem- és termelékenység-felfutást. Ez a tény nem meglepő: a gyenge eredmény rossz kormányzati módszerek szükségszerű következménye. Vajdánk az egyetlen döntéshozó, a maga korlátolt világképével, erkölcs és elvek nélkül, személyiségzavarokkal dúsan megáldva, fantaszta ötletelésekkel. Kormányában 2 intelligens gazember, legalább 1 udvari bolond, és valamennyi puha gerincű túlélő karrierista, akik kérdezni sem mernek, nem hogy tanácsot adni a Vajdának, amik korrigálhatnák a hibás ötleteket. Persze a tanácsok úgyis leperegnek róla, ahogy ezt Csányi tapasztalta, s Matolcsi elemző csapatának jajai elhaltak. Száműzve a gazdaságból a versenyképesség, a saját teljesítményből boldogulás, egyetlen elismert teljesítmény a szavazatbiztosítás, ami a hű udvarnép felé közpénzfosztogatási hozzáféréssel honorál. A szocpol csak fokozza a vagyoni különbségeket: az adókedvezmények jó része, a lakásépítési támogatás egésze a kiváltságosokat gazdagítja. Az állami egészségügy romokban, aki élni akar, a magánhoz űzve. Az oktatás sokoldalúan beteg. A vidékfejlesztés az infrastruktúrára korlátozódott, munkahelyfejlesztés alig, tömeges az elvándorlás. Cigánypolitika jelszavakban. Ezt a kormányzási teljesítményt sem értékelni, sem alulmúlni nem lehet. Nincs mit félni egy ellenzéki kormányzástól, ahogy nem lehet önkorrekciót remélni a hatalom változatlan fennmaradásától sem.
György Csaba Nagy 2022.03.22 14:27:54
@midnight coder: Vitatlak. Az abszolút nullát nem lehet alulmúlni, elméletileg sem, az ellenzék kormányzásképtelen voltát pedig csak fantáziálni lehet, mivel még nincs tapasztalati tény. Sztem van olyan összefüggés, hogy személyiségzavaros ember szükségszerűen rossz módszereket választ, rossz döntéseket hoz, és ezek káros eredményre vezetnek. Ha a döntéshozást valamelyest is kollektív, szakmai alapra sikerül átvinni, az minden korlátja ellenére jobb kell legyen, mint a Vajda egyszemélyi köpönyege, ami most teljesen lefedi a 90030 négyzetkilométert.
Egészségügy: helyzetismertetéseddel egyetértek, a személyzetet csak elismerés illeti, hogy lelkiismeretesen dolgozik egy beteg rendszerben. De miért ne lehetne, az USA és brit példát honosítva, az államnak a magán-egészségüggyel szerződve, azt egyezményes díjakon fizetve biztosítani a színvonalas egészségügyi ellátást? Ja, hogy ez pénzt igényelne? Van elég értelmetlen pénzszórás, ami értelmesen átcsoportosítható lenne. És ez lenne a jó kormányzás, meg a humanizmus egyben.
György Csaba Nagy 2022.03.22 17:58:26
@midnight coder: Vessük össze a 2 lehetőséget. Ha a Fidesz győz (ami sajna valószínű), tovább haladunk a diktatúrákra jellemző hatékonysággal, de tök rossz irányban. Nem kéne ilyen hamar felednünk, éltünk olyan rendszerben, ahol szinte nem volt teljesítménykényszer, s láss csodát: teljesítmény sem. Ezek után szabad akarattal összehoztunk egy olyat, ami szintúgy tagadja a teljesítmény szükségességét. Nem lesz sikerünk ilyen gazdaságirányítással.
Orbán nem volt mindig ilyen. Gyors helyzetfelismerő, minden ajtórésbe bedugta a lábát, kikémlelte a tűréshatárt, s elment a falig. Mára oda jutott, hogy korlátlanul érvényesíteni tudja akaratát, szeszélyeit is. Egy újabb győzelem tovább radikalizálná, nekünk pedig béke kell.
Ha az ellenzék győzne, az sem habostorta. MZP nem egy lángész, nincs önfegyelme, sem tapasztalata, eléggé önjáró, Gyurcsány sztem is sokkal okosabb. MZP-t nehéz lesz (lenne) kordában tartani. De én megelőlegezném a bizalmat egy soxínű, vitatkozó kormánynak, benne utcahosszal különb szakemberekkel, azokban emberi tartással és ambícióval. Ilyenek pedig vannak ebben az országban, ha nem a "becsületünk a hűség" a kiválasztás kritériuma.
Weöres Sándor: AZ ORSZÁGHOZ „Amelyik nemzet fölényben akar lenni más nemzetek fölött: hóhérrá, vagy bohóccá válik. Nemzetük életét elmocsarasítják, kik nemzetük valódi, vagy vélt erényeit hangoztatják s a kíméletlen bírálatot tűrni nem akarják. A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha…..
György Csaba Nagy 2022.02.11 13:00:49
@midnight coder: Szted nem alapérték az önrendelkezési jog? Az egyén szabadsága addig a határig, míg nem sérti mások érdekeit? Az önszerveződés joga? A helyi ügyek intézésébe történő aktív részvétel joga? Az objektív tájékoztatáshoz hozzáférés joga? A választott vezetők elszámoltatásának joga? A népszavazás joga? Mert ha igen, könnyű választani liberális és illiberális közt, bár utóbbit tartalmilag nem határozta meg soha a Vajda, de mivel az "il" tagadást jelent, no és a gyakorlatban kiviláglik, miféle liberális alapelvek vannak meghágva, s ezek mit eredményeznek a hazai életviszonyokban, epeömlés helyett egészséges jogérzék kell csak, merre érdemes haladni.
A homoszexualitás ugyanúgy, mint a "családcentrikusság" (főleg nem a mama-papa-gyerekek nukleáris család) teljesen mellékes téma a Bibliában.  Krisztus nem a családról, hanem az individuális hitről, a hívő ember felelősségéről és megváltásáról beszélt! Úgy látszik Orbán álszent, anti-liberális és…..
György Csaba Nagy 2022.01.25 11:18:17
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Forgasd haszonnal (???) az idegen szavak szótárát.
Ellenségeid néha a gondolkodás fertelmes bűnébe esnek. Így pl. arra a felismerésre jutnak, hogy a genderügy éllovasa az USA, második zsoké a UK. Egyikük sem vádolható baloldalisággal: az USA a világ tőkése, majd mindenütt neki dolgoznak a népek, kihelyezett beruházásai révén, a mellett kötelezően istenhívő, közéleti szereplőt nem tűr meg ateistaként, a UK pedig kardcsörtető módon reagál mindenre ami balos. Persze az USA hivatalos keresztény leple alá befér a gátlástalan kapzsiság és erőszakkultusz, a UK pedig a gyarmati múlt vezeklése alatt nagyképűsködik. Ergo, a genderügy nem baloldali hepp. Nem hiszem, hogy több balos buzi és leszbi lenne, mint jobbos, ilyen statisztika tudtommal nem készült. A liberálisok, a genderügy fő mozgatói pedig nem sorolhatók a baloldalhoz, ők a közép. Csak nálunk rajzolják a politikai térképet úgy, hogy a hatalom a mérce, tőle balra mindenki komcsi, jobbra fasiszta, A genderügy a nyugati világban komolytalan szeszély, csak nálunk sikerült valós veszéllyé tupírozni, parasztvakításként.
György Csaba Nagy 2022.01.25 12:26:50
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ki beszél itt baloldalról?
Nekem nagyon sok a ballib ismerősöm. Családom, rokonságom emg 90+ %-ban ballib. De pl. homokos kérdésben vagy drogliberalizáció kérdésben NEM értenek egyet a ballib állásponttal. Kb. az a szövegük "Orbán egy mocskos állat, de ebben kivételesen igaza van".
Ha nem tudod, hogy mit beszélsz, legalább olvasd vissza magad.
György Csaba Nagy 2022.01.25 16:09:06
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Feladom, ez már birka alatti szint. Tőled idéztem eggyel fentebb, s nem ismersz rá saját szövegedre. Bajlódjon veled Hany Istók vagy Madárfejű Lajcsika, lejtmenetben.
https://en.desk-russie.eu/2021/12/10/the-boomerang-of-obscurantism.html?fbclid=IwAR3UMJLOGvm Újsághír: „António Guterres ENSZ-főtitkár szerint mindenkit be kell oltani a világon máskülönben az emberiség sosem tud majd megszabadulni a COVID-vírus okozta világjárványtól.” (444.hu) Mindeközben…..
György Csaba Nagy 2022.01.20 12:45:38
A fényt az égről nem lehet lemarni.
Napot sötét csuhákkal eltakarni,
vagy bíbor köntösökkel, fény lesz itten (Nikolaus Lenau, 1842, ford. Tóth Árpád).
Az egyházak, mindegyik, a fennálló rend maradásában érdekelt, mert az számára kedvező, befolyásfenntartó és jövedelmező. A haladást szolgáló lépések tőlük idegenek. Amit és amikor változtatnak, az kikényszerített utóvédharc. Az emberiség pedig haladni akar, mert erre megoldásra váró problémák halmaza kényszeríti. Minden olyan eszme, mely "örök értékekre" hivatkozik, és múltbeli megoldás-recepteket árul, használhatatlan, hamis és káros. E miatt szükségképpen saját halálos ítéletét hordozza, akkor is, ha a rövid távú problémák miatti kiábrándultság a gyengéket, veszteseket a hamis vigasz mákonyával elbódítja. Hogy az oltásellenes "lelki iránymutatás" embereket öl, azzal nem törődnek az inkvizíció, indiánirtás- és fegyvermegáldás mai eszmei utódai mert társadalmi befolyásuk fenntartása ennél fontosabb számukra.
Novák Katalin várható viselkedéséről nincsenek illúzióim, s másokat is szeretnék kiábrándítani. Tévhit, hogy a családjogi intézkedések saját alkotása, a döntés mindig Orbáné volt, ő csak a cégért adta. Orbán nyilván elbeszélgetett vele jelölése előtt, s megállapodott vele: hátra lévő biztos és fényűző életének ára a hűség. Nem lesz önálló döntéshozó.
Könyvbemutató keretében beszélt a minap Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, „A vadászat választott engem” című könyvéről. (Mellékesen, a kötetnek már a címe is némileg istenkáromló, hiszen az „Nem én választottam Istent, hanem Isten választott engem,” kezdetű tanúságtételre utal…..
1.) a cél: a nemzetegyesítés 2.) A nemzetegyesítés lényege: ne legyen kirekesztés sem politikai, sem ideológiai, sem szociális szempontból. a.) Vagyis mindenki a részese lehet a nemzetegyesítésnek, aki szemben áll a gazdaságot katasztrofális helyzetbe hozó és a nemzetgazdaságot szétlopó…..
György Csaba Nagy 2021.12.28 19:11:09
@camilló: Értettem, mi a szándékod Forddal, és nincsenek illúzióim a politikusok és üzletemberek viselkedéséről. Putyin igen nehéz terepet ural, szerintem eredményesen, de itt is feltétel sajna, hogy nem a tiszta erkölcsiség talaján, mert azzal rég bukott volna. Viktor rosszabb nála, mert itt nyomokban sincs sem erkölcs, sem eszme, csak gyakorlat, csalás és hazudozás.
A kapitalizmus nem erkölcsi magasabbrendűsége miatt győzött, hanem mert a ma emberét az egyéni érdek mozgatja, és arra a kapitalista berendezkedés hatékonyabban alapoz. Más jelenleg nincs a piacon. Nekünk, kullogóknak, jó kapitalistává kellene válnunk, hogy utódaink megérhessék a formáció felváltását vmi olyanra, ami nem csak termelni tud, de igazságosan elosztani is.
TGM-nek én is nagy tisztelője vagyok. Imponál az ismerethalmaz, amit előad, és gondolatai mélysége. Csak az a bajom vele, hogy szilárdan hisz az emberi tett értelmetlenségében, pesszimista, ami nem egy hajtóerő, és nem egyezik optimista alkatommal.
Politikusaink Árpádtól Mátyás királyig sztem jól teljesítettek, a későbbi félezer évben egyedül Deák becsülhető. Viktort abszolút nullpontnak tartom, erkölcs és teljesítmény szerint is. Szeretném, ha mielőbb megszabadulnánk alóla, de ennek esélyét borúsan látom.
György Csaba Nagy 2021.12.29 12:29:23
@camilló: Van Marxnak egy érdekes gondolatmenete. Így szól, kicsit dadásítva, de a lényeget hűen megtartva: a legnagyobb bűnöket anyagi javak megszerzéséért követik el. A teendő: az anyagi javak legnagyobb bőségét megteremteni, ami lehetővé teszi az igények kielégítését, és értelmetlenné azok bűnös úton megszerzésének vágyát. Ez a társadalmi haladás reális célja, ez az igazi humanizmus,írta.

Ezt egy mélyen átgondolt, realista álláspontnak tartom. Az emberi történelem a fejlettebb, hatékonyabb termelési módok győzelmének története. Ez gyakran antihumánusan, vér , csalás és hazugságok útján t9rténjt, de előre vitte a fajt. Az emberiségnek ezeregy dolga van, jólétre kell emelni a világ minden csücskének lakóit, fúziós energiát termelni, tengervizet sótalanítani, sivatagokat termővé tenni, aszteroidát eltéríteni, napszelet kivédeni, időjárást szabályozni, és egyéb fittyfenék. Különben kihalunk. Nem osztom, hogy a természeti népek boldogabbak és erkölcsösebbek lennének, mint a fejlettek, egyszerűen szűkebb a világuk, nem is álmodhatnak olyan életről, ami a külvilágban zajlik. Fajunk nem engedheti meg magának, hogy még mindig bölényeket kergessen a prérin, őserdőben gyűjtögessen, mert fennmaradása, és emberhez méltó élete hatékony termelést követel.

A kapitalizmus nem szívem csücske. Kevesek luxusát szolgálja, sokak alávetésével. De az emberiség gyengének bizonyult a közérdeknek magánérdek elé helyezésére, a nagy kísérlet elbukott, koraszülöttnek bizonyult. A kapitalizmus egyedül maradt a piacon, és hatékony termelésszervező erő. Egyben megbukott a "leggyengébb láncszem" lenini elmélete, igazolódott, hogy nem lehet átugorni történelmi-gazdasági lépcsőfokokat, előbb meg kell élni, utána lehet meghaladni.
A kapitalizmust egy belső ellentmondás feszíti? hatékonyan termel, de igazságtalanul oszt el, ezzel beszűkíti saját piacát, tehát korlátozza saját fejlődési lehetőségeit. Ez az ellentmondás egyszer majd szétfeszíti, de nem most és nem nálunk. Nem most, mert nem jutott az általános válság állapotába. Nem nálunk, mert kis és elmaradott ország vagyunk, a fejekben még feudalizmus van, nem polgárosodtunk, Istentől és a csodáktól várunk megoldást, vezetőnktől nem követelünk sem tisztességet, sem teljesítményt, káoszt és maffiamódszereket tűrünk. Nem mi fogjuk meghaladni a kapitalizmust. Szükséges lenne megélni, gazdagodni, művelődni és öntudatosodni. Ami ezen túlmutat, az idealizmus vagy anarchizmus. Ez a véleményem.
György Csaba Nagy 2021.12.30 13:33:10
@alöksz róz: Ólümposzi Zeusz megindokolta, miért sújt villámaival oda ahova. Rózi nem fárad ilyesmivel. Hogy egy blog arra való lenne, érvelni, vitatkozni, az csak a pordagasztó halandókra érvényes . Rózi ilyessel nem fárad, ítél és kinyilatkoztat.
MaGYAUR Novák Katalin & MZP 2021.12.22 08:15:31
 Az igazi bábjátékos, - az emberekkel, mint kis bábfigurákkal játszó, magát istennek képzelő politikus – természetesen maga Orbán Viktor. És amikor az államfőségről volt szó, akkor nem akart semmiképpen sem ellenszegülésre vetemedő karakteres politikai egyéniséget. Olyasvalakit akart, akivel…..
György Csaba Nagy 2021.12.23 14:56:26
@cvsvrs: Nagy mondolat. Lehetne persze jelölni Madárfejű Lajcsikát, Caligula fosszilis lovának megtalált 8. bordáját, a hortobágyi halastó zöld ostorosát, vagy horribile dictu téged. De Novák a jelölt, róla szól a nóta. Legalább is annak a szájából, akinek van értelmes mondanivalója.
György Csaba Nagy 2021.12.23 17:21:28
@cvsvrs: Mint írtam, Novák a téma, nem a történelem. A múlt csak arra tanít, milyen hibákat nem szabad újra elkövetni, nem igazolja az újakat. De bemegyek az utcádba még utoljára. Árpi bácsi becsülhető író volt, és szerepe volt a rendszer buktatásában, Recskre utalták a nyugdíját, ami nem biztos, de őt magát biztosan. Sólyom és Mádl jogtudósok. Áder nagy hohó, és bajszot tudott felmutatni. Most a Vajda megmutatja, mindig van lejjebb, és ő mindig meg is találja.
Hozzád ez volt utolsó szavam.
Az EU attól válhat a világpolitika egyik meghatározó hatalmi pólusává a jövőben, hogy a politikáját nem a nagyhatalmi nacionalizmusra építi, hanem a bioszféra-központú, liberális politikára. Az új német kormány politikájának fókuszába az "európai megújulás" liberális eszményét helyezi és áttörést…..
György Csaba Nagy 2021.12.13 16:23:29
@Lesz még Magyar Köztársaság: Nem szívesen vitatkozom tovább veled, egyrészt mert elismerem, az I Vh. előtti közjogi viszonyokat részletesebben ismered, másrészt a vitának nincs tétje. De mivel fejben érdemes helyre tenni ezt a fontos ügyet, hajrá.
Döntési lehetőség mindig van. Sztem a semlegesség reális választás volt, csak sokat, majdnem mindent kellett volna borítani érte: felmondani a Monarchiát, amit 4 évvel később meg is tettünk, persze egész más helyzetben. Hogy Ferenc József mit lépett volna egy olyan ultimátumra, hogy háború esetén nista dualizmus, kétesélyes: ő tényleg reálpolitikus volt, seregnyi reformot dirigált, kiegyezett velünk, örök lázongókkal, mikor meggyengült európai pozíciója. Két dolog hiányzott Tiszából és rezsimvezéreiből: a reális helyzetfelmérés képessége, és a bátorság. Kiszámítható volt Oroszország, Franciaország és Anglia válaszlépése, nem volt kiszámítható Olaszországé és Romániáé. Ezt mérlegelve kizárható volt Németország és a Monarchia győzelme. Olaszország és Románia későbbi dögevőkénti belépése keveset rontott, de nem változtatott az esélyeken. Ha Tiszáék reálisan mérlegelnek, el kellett volna menniük a falig.
A továbbiakban egyetértek veled, mint azt korábban leírtam: a nemzetiségi területek elvesztését elkerülni nem lehetett, csak elodázni, s a magyarlakta határmenti sávokat megmenteni.
György Csaba Nagy 2021.12.14 11:32:57
@Lesz még Magyar Köztársaság: Csak még egy mondat álláspontomhoz: a mérleg egyik serpenyőlében ott volt az uralkodó iránti hűség bizonyítása, és esetleg a Macsói és Kucsói Bánság újraszervezésének lehetősége benne egy újabb csábító nemzetiségi problémával, de semmi további előnyremény, a másikban a biztos és jelentős ember- és anyagi veszteség; és Tisza ennek az országnak volt a vezetője, ennek érdekeit, ezt a helyzetet és ezeket a következményeket kellett volna mérlegelnie. Nem döntött, sodródott.
Ma sajnos kihalt a vitakultúra, (lásd a zavart cívis zsebfasisztát), becsüljük meg bujkáló kis rügyeit, ámen.
György Csaba Nagy 2021.12.14 14:40:53
@cvsvrs: Korábban búcsút vettem tőled. Partnert a 104 vagy 112 hívószámon találsz.
Európa küldetése: elősegíteni a civilizáció és a bioszféra sokszínűségének a fenntartását. Európának úgy kell egységesnek lennie, hogy közben megőrízze alkotórészeinek; a nemzetek és nemzetiségek kulturális sajátosságait: Európának egy kicsit olyannak kell lennie, mint az Osztrák-Magyar…..
György Csaba Nagy 2021.11.07 16:43:53
@Magyaur: Az agyrém jelzőt nem a globális felmelegedés problémájára használtam, hanem cvsvrs irományára. A felmelegedés valódi súlyos probléma. Megnéztem Szatmári előadását, nem igazán tetszett, egyoldalú és pesszimista. A súlyos problémával sokkal komolyabban kellene foglalkozni. Nem vagyok szakember élővilág-tudományban, csak remélhetőleg józan véleményalkotó. Így mondom: amíg a Föld népességének fele emberhez méltatlanul él, hibás minden termelés- és fogyasztáskorlátozó szándék. Ellenkezőleg, a termelést fokozni kell, olyan eljárásokat kidolgozva és alkalmazva, amelyek csökkent károsanyag-kibocsátással járnak, a fogyasztást ily módon bővítve, és azon túl az elosztás egyenlőtlenségét okozó társadalmi okokat korlátozni. Döntőnek látom az energiatermelés ügyét. Több, tiszta és olcsó energia megoldhatja a sivatagok termővé tételét, a tengervíz sótalanítását, és még ezernyi súlyos problémát. Einstein képlete nem anyagspecifikus, minden anyag energiahordozó, sziklától a sivatag homokjáig, hatalmas értékben, s mi a szén eloxidálásánál tartunk. Elmét és pénzt kellene összpontosítani a fúziós energiatermelés megvalósítására. Hasonlóan a légköri széndioxid bontására, hisz mindkét eleme hasznos. Merkel hatalmas hibája a szén- és atomerőművek egyidejű leállítása: most importálhatnak máshol, ilyen módokon termelt áramot, jó német pénzért. Kidolgozatlan az őserdők problémaköre: itt a növények élnek és halnak, a légkörből felvett szén a lehulló levelek és korhadó fák révén visszakerül oda, a folyamat valós mérlegét senki nem dolgozta ki, de a hiszti zajlik. A veszély és maga a téma sokkal komolyabb, mint hogy Grétácska demagógiájával keltett anarchiával megoldható lenne. Paradox, hogy megoldást nyilván az agyonszidott politikai vezetőktől várnak. Nekik nem szabad egyoldalúnak lenniük, a jólétet az anyagi fejlődés és környezetvédelem összehangolásával kell biztosítaniuk. Jó lenne, ha a környezetvédelem apostolai megelégednének a kutató-tanácsadószereppel, s ne akarnák a szabályozó szerepet, az emberek életét korlátozó és megnehezítő funkciót magukénak. Naja, aki szabályokat alkothat, azé az emberek feletti uralom. Ennek helye viszont sokkal inkább a választott (és leváltható) politikusoknál van, mint gátlástalan bajkeverőknél.
György Csaba Nagy 2021.11.07 18:29:14
@cvsvrs: Idiótának nem tartalak, csak konteókra fogékonynak.
Baloldal pedig sztem nincs: a kapitalizmus egyeduralkodó a világban, pár jelentéktelen és döglődő zárványban van csak egyéb. Ha lenne bal, sem a technikához való viszonyában mutatkozna, ez csak a Rogán-univerzum torzszülöttje. Nálunk persze nincs konzervatív-keresztény jobboldal sem, csak a mesében. A kapitalizmus 1848 óta töretlen általános válsága ellenére jól van, megdöntéséig erős türelem szükségeltetik.
A legsérülékenyebb, ezért a legtalálékonyabb állat: az Ember csak a 21. század elejére lett képes valós helyén kezelni magát és szerepét a Föld élővilágában. Az embernek szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy nincs menekülési útvonal számára: nem léteznek sem mesés túlvilági „vadászmezők”,…..
György Csaba Nagy 2021.11.01 14:53:43
Az ember valóban csak átutazó vendég a bolygón. A Nap elfogja emészteni a Földet, sőt vsz. egész rendszerét hidrogénkészletének felemésztésekor, úgy 3-5 milliárd év múlva. Ezt a csekély időt kell kihasználnunk meglévő és később teremtendő problémáink megoldására. Ehhez rendelkezik fajunk a szükséges képességekkel, s jórészt a tudással is, s ami még hiányzik, annak megteremtését ugyan mi akadályozhatná meg? Hagyjuk a pesszimizmust a temetkezési vállalkozókra, már infláció van világvége-jóslatokban. Voltés van egy evolúciónak nevezett csoda, mely szénből, kalciumból és egyéb közönséges elemekből, gyakorit és ritkát helyére téve létrehozott élő szervezeteket, majd ezek csúcsán az embert, benne az emberi agya, mely a világ legbonyolultabb és leghatékonyabb rendszere. Fajunk az első, amely nem csak elszenvedője a természeti körülményeknek, hanem azok alakítója, tette élhetővé a bolygót majd 8 milliárd fajtársa számára. Ne köpködjük szembe az evolúciót, sem fajunkat, mert egy valós csoda részesei vagyunk. Ne abszolutizáljuk a biodiverzitást: a mezőgazdálkodással abba alaposan belenyúltunk, s azért kárhoztatni eszement dolog. Annak van helye a bolygón, aki-amely az embernek hasznos, beleértve a gyönyörködtetést is. Van és lesz dolgunk elég, hogy gondolkodva, a kölcsönhatásokra ügyelve alakítsuk környezetünket még élhetőbbé. Sztem még fontosabb társadalmi problémáink megoldásán munkálkodni.
Viharos előválasztási finálé, meglepő eredmény, éledező ellenzéki remények. Valahogy így lehetne röviden összefoglalni az utóbbi napok legfontosabb belpolitikai eseményeit. Az előválasztás második fordulója mindenesetre ráerősített az első forduló legfontosabb tanulságára: nem a…..
A pandémia, a klímaválság és az ezek következményeként kialakuló menekülthullámok idején minden részrehajló nacionalista, vallási és vállalati egoizmus nemcsak az emberek, de az élővilág életét is veszélyezteti! Minden „nem-szolidáris”, befelé forduló, a nemzetközi közösséggel nem…..
György Csaba Nagy 2021.10.01 12:32:58
@midnight coder: a vélemény szabad és tiszteletet érdemel, de mintha téged elvakítana a ballibek iránti zsigeri gyűlöleted. Szerintem a pénz a legfontosabb kellék a demokráciához, legyen az ballib, vagy jobblib, vagy nem is annyira lib. Európa régóta a leggazdagabb földrész, volt ideje hatékony oktatási rendszert kiépíteni, iparosodni, erre öntudatos polgárságot kialakítani, akikkel a feudális vezetés, a nemesség és egyház már nem tudott elbánni. Ez a polgárság felvilágosodott, másként akart élni: pl. nem nyúltenyészet-családot, hanem értelmes utódokat nevelni, olyan számban, amennyit elláthatott az értelmes életben indulásra. A demokráciát aztán exportálta Európa Észak-Amerikába, Ausztráliába, Új-Zélandra, s a példa terjedt magától, mert hatékonyabb és emberbarátabb elődjénél. Japán hirtelen adta fel feudalizmusát, Dél-Korea hasonlóan, sokan pedig majmolják vagy korlátok közé szorítva alkalmazzák, de az irány bizony a terjedés. Dél-Amerikát is a demokrácia felé terelte az északi példa. A folyamatot türelemmel kell szemlélni, a hagyományok, vallási fékek és egyéb helyi sajátosságok sokszínű képet és pályát adnak, de a szaúdi, iráni, azeri , kazah és sok egyéb, antidemokratikus rendszer fenntarthatóságára nem tennék.
A lényeg sztem: ahogy a különböző emberfajták több PÉNZhez jutva kiszabadulnak a napi létfenntartás nyűgéből, tanulni és gondolkozni kezdenek, emberi életet akarnak élni, és ehhez a demokráciát választják politikai keretként. Hogy ezt hol mennyi idő alatt tudják elérni, és hol lib, hol nem, és bal-vagy jobblib, azt majd meglátja aki él.
MaGYAUR A király rosszul lesz 2021.08.06 06:19:15
Bíró Bence (SZFE) : "A király bevonul. Bizonytalan lépteitől ritmustalanul visszhangzik a terem. Szorosan a nyomában a főtanácsnok. Köröttük csend és néma tartomány. Egy pisszenés sem hallatszik. A király elfoglalja helyét a trónon. Főtanácsnoka szorosan mellé áll. A király lassan…..
György Csaba Nagy 2021.08.07 13:27:50
@midnight coder: Töretlen optimizmusra vall, hogy szerinted kibírna az ország további 40 évnyi orbándúlást.
Egyebekben: végletek közt hánykolódunk. A szellemes témaindító rossz helyzetelemzésnek: a Vajda dehogyis bizonytalan, vadkanként tapodja a magyar sztyeppét, az előadóterem zsúfolt a gerincet-pénzőrt udvaroncokkal, s kinn sem tüntetnek, csak fotelben duzzognak. A tótok, oláhok, buleszok, csehek és egyéb sorstársak felismerték, amit mi kultúrfölényesek nem: a demokrácia arról szól, hogy választott urainktól nem csak szenvednünk lehet, de követelnünk is, t. i. jó kormányzást és tisztességet. Ilyeneket nem követelünk, ezért nem is kapunk. Kevés jelét látom az eszmélésnek.
Magyar szemtanú Jugoszlávia háborúba torkolló felbomlásáról és a gonosz módon gerjesztett vallásos-nacionalizmus katasztrofális következményeiről...
MaGYAUR Orbán Bakuba tart... 2021.07.08 06:51:31
Az európai értékeket eláruló, az orosz-török-kínai diktatórikus mintákat követő, lelkileg kipcsák-kurultáj pogány Orbán menjen csak Bakuba, ha ott jobban érzi magát, mint Brüsszelben, Berlinben., Bécsben...vagy Budapesten!..
György Csaba Nagy 2021.07.08 16:43:30
Sztem mindenki tévúton jár, aki Orbánt elvei oldaláról próbálja megérteni, elvhűséget tőle számonkérni. Neki nincsenek elvei, helyette lózungokat bocsát ki, hasznosságuk szerint váltogatva. Csak 2 bizonyíték: kezdett mint antinacionalista és antiklerikális politikus, amit egy éjszaka nemzeti klerikálisra váltott, ahogy az Antall-Boros kormányok csúfos kudarca miatt elolvadt MDF után a jobboldal pártképviselet nélkül maradt, felismerve a hatalom megszerzésének esélyét, ami számára egyedül fontos; a másik önvallomása: "'ne azt nézzék, mit mondok, hanem hogy mit csinálok". Ez a mondat a hazudozás nyílt beismerése.
Dehogy veszi ő komolyan a keleti kapcsolatokat, hisz látnia kell, a nyitásra csak ráfizetünk. Az ellenpontként kell az EU-val szemben. EU-s politikájának lényege: ide a pénzt, aztán kuss. Szabad kezet akar itthon, beleértve a jogállam leépítését, az önrendelkezés gátlását, a pénzek feletti kizárólagos rendelkezést. Teheti és teszi is: az EU egyrészt nincs feljogosítva a belügyekbe benyúlásra, és "ha nektek így jó...", a magyar társadalom pedig polgárosulatlan állapotában tűri a feudális viselkedést, nem követel meg hatékony kormányzást, sem tisztességet vezetőjétől, egyáltalán semmit, s ezt a semmit kapja meg: a gazdaság nagyrészt külföldi kézben, megtámogatva és kiszolgálva, a magyar rész udvarhű pancserek kezén közpénz-fosztogatásból él, szomszédainkhoz képest is lemaradva, egyéb nagy rendszereink súlyosan alulműködnek..Nincs versenyképességi követelmény, egyáltalán teljesítménjykövetelmény, mitől lenne hát teljesítmény?
Uraim, Orbánnal nem megy. Ki vele és a zsákutcájából!
György Csaba Nagy 2021.07.09 10:12:50
@midnight coder: Van némi igazságod: a politikusok sehol sem szentek. De nekem valahogy a mi sebünk fáj, míg Hitler, Lenin és Mao csak olvasmány mára. Azon kívül: a jelen diktátorokkal szemben egyik társadalom sem olyan védtelen/eszköztelen, mint a mi feudalizmusba merevedett kollektív tudat(talan)unk.
   Tudták, hogy  Petry azt mondta, hogy a német határőrségnek fegyvert kellene használnia az illegális bevándorlókkal szemben? Ez volt a német szélsőjobb megerősödéséhez vezető nyilatkozat, amiből országos botrány lett. Petry tagadta, hogy explicit tűzparancsra gondolt, de azért mindenki úgy…..
      Az állampárti propagandaoldal interjút készített Orbán Viktorral.      Idézem  :     "Oxfordi évekről, az antikommunista előkészületekről és a magyar történelem lehetséges olvasatairól beszélgettünk a miniszterelnökkel." .     Orbán Viktor pár héttel később ment ki Angliába, mint én…..
      Amikor a féldebil Szilvay Gergely saját faji felsőbbrendűségétől és vallási fanatizmusától  megőrülve kioktatja a világot, amikor Apáti, Bayer, Megadja és a többi nyilaskeresztes szolga őrjöngve fenyegetőzik, emlékezzünk arra, hogy kb. mennyire baszarintotta el a centrális erőtér, a nemzeti…..
György Csaba Nagy 2021.03.06 10:46:24
@white999: A múlton még dolgoznunk kell, a jelent nem értjük, de magyarázzuk, a jövőt azonban tisztán látjuk.
     Orbánék vadkommunisták voltak, a családban 1956-ot ellenforradalomnak nevezték, minden más fizikai megtorlással járt, Fricz Tamás az Ifjúkommunista munkatársa volt, Varga Judit feketeöves besúgüócsaládból származott, Kövért hagyjuk is, ők a munkásmozgalom régi harcosai voltak, Lánczi András…..