Regisztráció Blogot indítok
Adatok
György Csaba Nagy

0 bejegyzést írt és 1037 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újsághír: Orbán Viktor miniszterelnök a Polgári Magyarországért Alapítvány díjátadóján mondott beszédet. Ebben azt fejtegette, hogy nem a Soros György-féle birodalom, és nem a brüsszeli bürokraták, hanem a nemzetek fognak győzni. Ezt mondta: „El fogjuk őket küldeni oda, ahova valók, a történelem…..
Idézet a román miniszterelnök Marcel Ciolacu (ejtsd: Csolaku) román miniszterelnök március 15-i ünnepi üzenetéből: „Ez a nap nemcsak az 1848-as forradalom és szabadságharc, valamint a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem emlékét őrzi, hanem arra is emlékeztet bennünket, hogy együtt…..
György Csaba Nagy 2024.03.16 11:33:12
Ezek helyénvaló szavak, de csak szavak. Ugyanez az ember mondta nemrég: nem lesz semmiféle Székelyföld. Ezzel megágyazott a közigazgatási régiók átrajzolásának, a székelylakta terület kettévágásának, azokat románlakta vidékek részévé téve, a román többséget biztosítva. Az ő országvezetése alatt utasították el a székelyek autonómiaigényét is, noha az igen visszafogott volt, lényegében kulturális autonómiát akart. Ezt nevezik kettős beszédnek. És ott van végső okként a román alkotmány, mely szerint Románia egységes nemzetállam. Ez az egész politikát meghatározó hazugság, hamis alap, az ott élő sok nemzetiség létének tagadása, lekezelésük törvényesítése.
Az állami és emberi viszonyok hosszú és viharos történelmi múlttal terhesek. Ez egyikünknek sem használ, jó lenne túllépni rajta, megbékélni. Fáj nekünk Erdély elvesztése, de józan ember, a nagy többség, nem akar határrevíziót. Nehezen birkóztunk meg az egy szem Mauglival, mit kezdenénk vagy 3 millió románnal? Egyáltalán, ők kerültek messze többségbe Erdélyben, s az önrendelkezés mindent felülíró jog. A feszültségnek valódi tétje a székelyeknél van: ők székely módra akarnak élni, ami közelebb van a magyarhoz mint a románhoz, vagy épp azonos: nyelv, kultúra, szokások, ünnepek. A román politika 100 év alatt nem tudta eldönteni, hogy tűrje, vagy elnyomja ezeket az életmódbeli igényeket. Riogatnak a területi revízió hamis veszélyével, felkorbácsolva vele az etnikai feszültséget, korlátozzák a tisztségviselők szabad választását, büntetik a nemzetiségi jelképek használatát. Ez hibás politika. Hasznosabb lenne a székelyeket kedvükre élni hagyni, hogy elégedett állampolgárként megbékéljenek a román uralom alatti léttel.
Jó lenne, ha a miniszterelnök józan szavait összehangzó tettek követnék.
György Csaba Nagy 2024.03.17 10:30:09
@AvéCézárVavan: Nem mutatsz nagy rokonszenvet idegen uralom alá került, folytonos korlátozást és megalázást elszenvedő hajdani honfitársaink iránt. A "székely mód" és a "kulturális autonómia" minden, ami a területi autonómián innen van, és meghatároz egy népcsoportot. Ha ennél több ismeretre vágysz, beszélgess el pár alannyal. Mintának meg ott lenne a dél-tiroli szabályozás. Ott sem ment simán, de az olaszok lassan megértették, hogy ha békét akarnak, csak 2 dolgot mérlegelhetnek autonómiaügyben: különböznek tőlünk, és akarják. Nyertek vagy háromszázezer lojális állampolgárt. Székely még 8-900.000 maradt egy tömbben, és autonómiát akarnak. Mintha a kezeléshez szükséges intelligencia hiányozna.
Az sztem is riasztó, hogy dicső kormányunk visszaél kiszolgáltatott helyzetükkel, "valahova tartozni akarunk"vágyukkal, házhoz vitte a korrupciót, valós támogatás helyett érzelmi áltatással fizet a szavazatokért. Mivel a meghatározó személy azonos, persze hogy ugyanúgy nincsenek erkölcsi gátlásai és ugyanazok a módszerei, mint itthon. Novák ügyét másképp ítélem meg: ennie azért van mit, nem korrumpálták, csak naív szívességet tett volt főnökének.
Káncz Csaba jelenti: "Tegnap a magyar miniszterelnök ünnepi beszédében így foglalta össze az Európai Uniós tagságunkat: „Béke helyett háborút, biztonság helyett jogállami hercehurcát, jólét helyett pénzügyi zsarolást kaptunk. Becsaptak bennünket, ideje, hogy fellázadjunk.”Orbán lázadást szítana a…..
Az átok, amelyet a Varsói Szerződés hadseregeinek 1968-as csehszlovákiai inváziójának idején a magyar néphadsereg által elfoglalt felvidéki/szlovákiai házfalakon volt olvasható: „M.Á.V.!”, vagyis „Magyarok Ázsiába Vissza!” – megfogant 2024-re. Az orbáni-Magyarország Európa egyik, ha nem a…..
György Csaba Nagy 2024.03.14 15:24:55
@gigabursch: Mint megegyeztünk, befejeztük egymással. Ezt tartsd észben. Azt pedig a többi olvasóra bízom, kettőnk közül ki érvelt, és ki vagdalkozott.
György Csaba Nagy 2024.03.14 16:49:25
@gigabursch: Elfogadás alatt maradtál, mélyen és örökre.
György Csaba Nagy 2024.03.15 11:12:44
@gigabursch: Azt hazudtad, befejezted velem., Valamelyest azért komolyan kellene venned adott szavad, hogy halvány esélyt adj, más is komolyan vegyen. Én semmiképp nem tudlak.
Végszóként kis útravaló. Láthatóan mindenkibe belekötsz, bloggazdától kommentelőig, amúgy házi puzsérosan, de a nála fellelhető elmeél és indoklás nélkül. Ezekre nyilván nem futja tekervényeidből. Egyáltalán, amit írogatsz, az epeömlésszerű negatív ítélet mindenkiről aki arra jár, megokolás, bármi gondolati tartalom nélkül. Ez a százszor megvert kutya viselkedése, emberül egy lúzeré. Biztos okod van rá, de ez senkit nem érdekel, csak a végeredmény, amit leírsz. Az pedig gondolati nihil. Két rvid példa: a románokat hozod föl, mint akik szövetségeseiknek árulták a hazáz. Ellenkezőleg, ők mindkét világháborúban úgy váltottak szövetséget, mint gatyát (az elsőben 2x is), mindig a nyertesnek látszóhoz csapódva, Churchill pedig nálad hazaáruló tömeggyilkos, valójában pedig Anglia megmentője, Hitler veszélyességének korai felismerője és elszánt ellensége, elszigetelt országa részére az USA támogatásának ügyes kijárója.
Megsértődtél a "csevegés" szavamtól. Igaz, helyénvalóbb lett volna "hadoválsz" vagy "süketelsz"-t írnom, ezek inkább megfelelnek irományaid színvonalának, de visszafogtam magam.
Keilón spártai filozófus mondását idézem neked: "Ne engedd, hogy nyelved megelőzze elmédet". Ez jó tanács a billentyűzetre nézve is . Ha ezt betartva semmit sem írsz, mert nincs gondolatod, az csak nyereség lesz mindenkinek.
Mindent elmondtam, amit neked szükségesnek láttam. Hogy bármit megfontolnál belőle, kizárhatom. Ezért végleg búcsúzom. Jót tenne, ha te is. De innen semmire nem reagálok, bármit írsz.
„Most, hogy a lengyelek is magunkra hagynak minket, tényleg Magyarország lesz az utolsó ország az Európai Unióban, ahol még mindig csak receptre lehet esemény utáni tablettát kapni. A tavaly megválasztott lengyel kormánytöbbség február végén szavazta meg a korlátozás eltörlését, igaz, ahhoz, hogy a…..
György Csaba Nagy 2024.03.08 13:29:02
Tudom, hogy a szexre és annak az emberi társadalomban betöltött szerepére vonatkozó nézeteim mérföldekre esnek a többség véleményétől, de sebaj, tessék vitatni.
Két kiindulópontom: evolúciós alapon állatok vagyunk, és a faj fennmaradása erősen támogatott cél. Az elsőhöz: felépítősünk alig, testünk működése, benne hormonháztartásunk nem különbözik a fejlett állatokétól. Az evolúció egyik kiemelt célja a faj fennmaradásának szolgálata. Mi emberek, az evolúció (eddigi) csúcsterméke, az egyetlen faj, mely nemcsak elszenvedi a természet többnyire mostoha vagy veszélyes feltételeit, hanem képessé vált azok alakítására, sőt a világ élhetővé tételét feladatának kell tekintenie, ezt a leckét csak úgy tudjuk oldogatni, ha élünk: továbbvisszük az evolúció vagy 3,5 md éves fonalát, benne fajunk párszázezer éves történetét, remélhetőleg végtelen lánccá nyújtva. Az evolúció az ivaros szaporodás eszközét hagyta ránk, s azt igen hatékony eszközzel támogatja. Szexelni jó, az orgazmus az egyik legkellemesebb örömforrás. Sajnálatos módon ellentmondásba került létünk és működésünk biológiája a társadalmi feltételekkel és elvárásokkal: sokáig kell tanulnunk, drága a családalapítás, az utódnemzésre későn vállalkozhatunk, pedig nincs olyan fejlett állatfaj, mely a nemi érettség elérése után ne használná ezt a képességét. Mi is, ha egészségesen és örömszerző módon akarunk élni, szexelnünk kell fiatalon. Többnyire tesszük is, de rosszalló, vagy épp elítélő társadalmi szélben. Magyar pályán pláne, hervadt öregurak középkorii megítéléssel akadályozzák a természetes életmód gyakorlását. Pedig a józan gondolkodás, a társadalmi felelősség azt követelné, hogy az egészséges szexet pártolják, a káros következményeit kiküszöböljék vagy legalább enyhítsék fiataljaink számára. Az önmegtartóztatás nem örömforrás, nem alternatíva, hanem hamis maszlag. A valóban hasznos viselkedés lenne: felvilágosítás, társadalmi tudat formálása, anyagi feltételek biztosítása az egészséges szexhez.
MaGYAUR Orbán bumerángjai 2024.02.11 10:39:05
Mostanáig sem a magyar közvélemény, sem a Nyugat nem vette komolyan Orbán „Hét törvényét”. Pedig ez az alkotmánynál is fontosabb orbáni program egy másokkal nem törődő, a győzelem érdekében semmilyen szabályt nem tisztelő, gátlástalan akarnok önleleplező hitvallása. A magam részéről el tudom hinni,…..
György Csaba Nagy 2024.02.12 13:43:07
@gigabursch: Az "elvan a gyerek, ha játszik" azért nem hozható egy kategóriába a világháború-akarással. A hadgyakorlatok általában egy képzeletbeli kitalációt modelleznek, amiket a történelem ritkán hajlandó követni. Tömeggyilkosság belefér, öngyilkosság nem.
György Csaba Nagy 2024.02.13 11:49:30
@gigabursch: Vannak hivatásos rettegtetők, akik hetente rendeznek nekünk világvégét, piszkálják a földóráját, orákulumként idézgetik Nostradamust és Baba Vangát. De szerencsénkre Herr Singer, a varrógép és küszöb lángelméjű feltalálója e második találmányával megadta nekünk a lehetőséget, hogy azt oda emelve ahova való, csak a fontossal törődjünk.
"Egy eszét vesztett Don Quijote, aki szamárháton elindult Európába és téveszméi mentén vív harcokat, de a végén mindig megverik. Nem veszti el azonban a kedvét, újabb és újabb vélt ellenséget keres, aki ellen harcolhat. Ezért nincs értelmes magyarázat arra, hogy miért húzza a szavazást a svéd NATO…..
György Csaba Nagy 2024.02.05 15:45:53
@gigabursch: Zavarban lennél, ha ezt az állításod igazolni akarnád. Egyrészről: a nem épp demokráciabajnok legtöbb afrikai ország messze bűzlik a korrupciótól, Kínában havonta végeznek ki állami tisztviselőket ilyenért, Erdogan kistafírozta vejeit amúgy tiborczosan, Indiában járva egyik potenciális vevőnk elmondta, mennyi baksisért importálhatna fémárut az engedélykérési nyomtatványt kiadó, az engedélyező, a kikötői hatóság vezető, a vámtiszt, végül a forgalomba hozatalt engedélyező állami hivatalnok "árjegyzéke" szerint. Másrészről: tőlünk nyugatra a politikai karrier végét hozza többnyire egy kiderült korrupciós ügy, pl. Strache alkancellár esete, ami még csak nem is elkövetett bűn, hanem pozitív szándéknyilvánítás volt. Hogy vmiben igazat is adjak neked: nyugaton nagyobb arányban buknak ki a korrupciós bűnök, mert a média szabadabban tárja fel (az újságíró nem találja magát hordóba betonozva víz alatt) és a közönség is élénkebben reagál azokra.
Kár, hogy az Unió nem a te logikáddal gondolkozik. Milyen remek érv lehetne a jogállami vitában: a nálunk dühöngő korrupció a piszokul erős demokrácia bizonyítéka.
György Csaba Nagy 2024.02.07 14:20:06
@camilló és @gigabursch: szépen összehangolódtatok szélsőbalról és agnosztikaföldröl. Gigával kezdem, ő egyszerűbb eset. Szóval a nagyobb demokrácia nagyobb korrupciót szül, és az újságírók betonra méltó bértollnokok. Churchill pedig egy hülye, mert nem látott a demokráciánál jobb rendszert. Szerencsére a sor végén ott a nyájas olvasó, aki esetleg gondolkodik is, s eldönti, a sok megvezető irományból mit és mennyire hisz el, s a szerint húzza be az x-et is. Feje mindenkinek van, használata nem lehetetlen, a csapda nyitható.
Camillónak: persze hogy polgári demokráciáról beszélek. A kapitalizmust lehet nem szeretni, én sem kedvelem, de nem észrevenni, hogy Észak-Korea és Haiti kivételével kizárólagos világrendszerré vált, vakság. A kapitalizmus ugyanis a leghatékonyabb termelési mód. Szemünk előtt zajlott a nagy kísérlet meghaladására, és fordult látványosan csődbe. Gorbacsov ezt elismerte, Jelcin és Teng beengedte a kapitalizmust, csendben Vietnam is, mára nincs választék. Fajunk történelmének lényege, hogy mindíg és mindenütt az került uralomra, aki nagyobb termelékenységű rendszert agyalt ki és valósított meg. Ilyennek ígérkezett a közösségi érdek érvényesítése az egyéni felett, a munkásosztály vezetésével. Csak épp kiderült, hogy a közösségi érdek gyengébb mozgósító erő az egyéninél, a munkásosztály pedig furfanggal szétzilálható. A vezetők pedig nem az eszme megvalósítására, hanem saját hatalmuk korlátlan kiterjesztésére törtek, diktátorrá váltak Sztálintól Maon, Kimen, Rákosin, Castrón és Guevarén, Jaruzelskin, Ceausescun át mind, társadalmi átalakítás vezére helyett zsarnokká. A nép pedig immel-ámmal dolgozgatott és éldegélt, sokkal alacsonyabb színvonalon, mint a bérmunkást kizsigerelő, igazságtalan elosztási rendszert mutató kapitalizmusban. A bukáshoz az alacsonyabb termelékenység vezetett. A kapitalizmus igazságtalan rendszer, mert a dolgozót kizsigereli és az elosztásban megrövidíti, de termelékeny. Tetszik vagy sem, addig él, míg termelékenyebb rendszert nem sikerül találni. Ez nem holnap, és nem nálunk kerül elő. Ha nem álmodni akarunk, hanem a való életet élni, kapitalista viszonyokkal kell számolnunk belátható ideig. Sto gyélaty? Adódik épp elég. A munka vihargyors átalakulását éljük, kevesebb kék, több fehérgalléros szükségeltetik. Sorskérdés a tanulási lehetőségek kinyitása, nem csak az egyéni sors, hanem a társadalmi hatékonyság céljából. Tandíjmentes felsőoktatás kell, hogy a hátrányos helyzetűek is tanulhassanak, ne a szülők vagyona, hanem a képességek döntsék el, ki szerez diplomát. Mindenki látott már olyan "népi hőst", aki mostoha háttérből mutatott fel csodás képességeket, hadd tegye ezt az ország javára. A dolgozói érdekképviselet tetszhalott állapotából feltámasztásához kellene a most szakmánként széttagolt szervezetecskék fölé egy ernyőszervezett, amely tömegeket tud mozgósítani, nem intézhető el kéttucat rendőrrel. Ez mindjárt hozzáláthatna a népszavazási akadályok lebontásához, mert most bohózatba illő és dühítő, hogy a nép akaratnyilvánítása, ami a demokrácia lényege, milyen akadályokba ütközik. Az ötletparádé folytatható, földig érő lábon.
György Csaba Nagy 2024.02.08 10:55:37
@camilló: Szívesen követnélek a kapitalizmus megdöntése céljából, csak meg kéne mondanod, most kivel és hogyan. Undok egy rendszer, de eluralta a világot, és erős. Észak-Koreát nem azért említettem, hogy így jár aki nem kapitalista, hanem egyszerűen mert kilóg a sorból. De: elmúltak a daliás idők, a fehérek Sztaraja Kiszkától Nyizsnyeje Nyicsivóig űzve, Bugyonnij lovasai leszálltak a nyeregből, a csúcsos sipkák legfeljebb Félix és Jakov napján kerülnek elő,n incs forradalmi helyzet, sem hangulat. Ellenkezőleg: az alternatíva becsődölésével megszűnt a veszély, ezt érzékelve a tőkések méginkább elszemtelenedtek, még nagyobb részt szakítanak a megtermelt javakból, gazdagodnak és sanyargatnak. Tehetik, hatalom és erő náluk. A kapitalizmust egyszer biztosan meg fogja haladni és dönteni fajunk, mert épp elég gyengesége van, ebben bízom, de hogy nem mostanában, azt látni kell, ha nem álmodsz.
Most sztem az a teendő, hogy a tömeg összefogott erejével harcolni az elosztás igazságosabb mértékéért. Kimászni az egykulcsos SZJA alól, skandináv irányba, szakmai korlátok nélkül kiállni az oktatás és egészségügy problémáinak megoldásáért, , és a Nektek Engedélyeztem Rabolni rendszer egyéb disznóságai és túlkapásai ellen, olyan érdekvédelmi lehetőségekkel és személyekkel, amelyek/akik vannak, nem pedig álomlovagokkal majd sohanap.
Egy ma is aktuális, de 2019-ben írt "egyperces-esszém", arról hogy megmenthető-e a történelem folyamán többször is önsorsrontónak bizonyuló Magyarország? "A köznépet lefitymáló magyar úri magatartás állt az 1780-as években a legpolgáriasultabb Habsburg uralkodó, II. József népbarát,…..
György Csaba Nagy 2024.01.23 15:16:36
A múlton nem érdemes sokat rágódni. Az bizony annyira kudarcos, hogy jobban nem is lehetne, csak búval bélel. Egyetlen Mohács utáni felemelő korszaka az 1867 utáni fél század, de az egyúttal elterelte a figyelmet a halmozódó nemzetiségi és földtulajdoni és osztályproblémákról. Egyetlen előnye, hogy elmúlt. Tanulságként szolgálhatna a hibák tömkelege, de nem tanultunk. A jelen teljesen más feltételeket, lehetőségeket és feladatokat támaszt, érdemesebb ezekre figyelnünk.
Az élet dicsőséges bizonytalansága ajándékaként, nem saját erőből, majd 500 év után megszabadultunk a külső uralomtól, magunk szabhatjuk meg sorsunkat, választhatunk saját vezetőt, legalább is pártot. Hagyjuk most a gazdasági szempontot, az persze hogy nem befolyásolásmentes, hisz világméretben szerveződött ma, de a politika arra is hat. A választott vezetőkre nem adott az a régi beidegződés, hogy fensőbbségük eleve elrendelt, a gyenge kormányzati teljesítményt, korruptságot, arroganciát természeti csapásként, következmények nélkül kellene elviselnünk. Az éppilyen büszke és elzárkózó nemesség által uralt lengyelek, a nálunk is elmaradottabb szlovák és román közemberek felismerték, hogy a politikusok elszámoltathatóak, tőlük követelni is lehet, és teszik is. Mi tömegében jobbágyok maradtunk. Olyanok vagyunk, mint a jelmeztárba tévedt majom: felpróbáljuk a csillogó jelmezeket, elnököt, tábornokot, cégtulajdonost, polgárt alakítunk tükör előtt, de a szerepet átélni nem tudjuk, mert nem polgárosodtunk. Gyenge, jórészt kimaradt a helyi és szakmai öntudat és érdekvédelem kiépítése. Nincs demokrácia, mert igény sincs rá, s ezért mostanában nem is lesz. Polgárosodni kéne, ami annyit tesz: gondolkodni, hogy a szabad választás milyen új lehetőséget teremtett, az államot nem mint felsőbb uralkodót kötelező elviselnünk, hanem teljesítményt követelhetünk tőle, s ha nem teljesít, elzavarhatjuk. Védjük és tápláljuk a helyi és szakmai csoportokat, azok érdekmeghatározását és érdekvédelmét, az önkormányzatiságot, ennek funkció- és forrásbővítését, mert ezek a polgárosodás csírái. Vagy polgárosodunk, vagy halad tovább kudarcos történelmünk.
Felszállott a disznó
vármegyeházára,
sok szegény magyarnak
megmajmolására.
György Csaba Nagy 2024.01.23 21:38:43
@gigabursch: Ragaszkodjunk tényekhez, vagy ahol nincsenek, megközelítő becslésekhez. Erdélyt nem tudta József elrománosítani, mert az előtte megtörtént: Acsády enyhén felénk hajló statja szerint 1720-ban 50,2 % román, 36,2 magyar, 13,5 német az összetétel, a kritikai elemzés kb. 6% magyar felülértékelést jelez. A bizonytalanság oka, hogy népszámlálás nem volt, az alap az adóösszeírás, tehát a nem adózó vagyontalanok nem kerültek a számba, s itt nyilván többség a birkakergető. A feljegyzések szerint az 1740-es években szintén erős román bevándorlás folyt. így Józsinak már nem maradt ilyen tennivalója.
Nálam József pozitív hős. Felvilágosult uralkodó volt, hatott rá a korszellem, s látta előde, anyja csődjét, aki elvesztette Sziléziát, mészárlást rendelt a székelyek közt, s magyarjaink sem lelkesedtek érte. Ő maga sztem magyarellenes volt, mert egységes birodalmat épített, s ebben mi ellenfelei voltunk, de ezzel csak a dolgát tette. Akkor is mi voltunk a maradi oldalon. Arca túlméretes volt, hadvezérnek is képzelte magát, hadat vezetett a török ellen, jól bele is halt.
Szkíták, hunok pedig soha nem voltunk. Ugyan honnan vettük nyelvünk finnugor szerkezetét, ha nem éltünk volna velük az ősidőkben? A történelmet olvasni kell nem írni, azt hagyjuk meg a románoknak, akik írott források híján gyönyörű meséket találnak ki maguknak. Mi erre régen nem szorultunk rá, a jelent pedig nem tudjuk fényesíteni lebukás nélkül.
Te ismered István királyunk szövegét, amivel országunkat Máriának ajánlotta? Én és mindenki más nem. Ha tulajdonként, akkor figyu: az Ég, benne Mária tulajdonképessége hm vitatható. Ha oltalmába, akkor hűtlen kezelés esete áll fenn. Sőt nem csak ő, de a Magyarok Istene is gyengén teljesített. Vagy inkább: segíts magadon, az Isten is meg,,,,
Szent Korona: fontos jelkép, de maga csak egy tárgy. Isten földi helytartója adta, de az aranyat nekünk kellett adni hozzá. Érdekes olvasmány a pápaság története, sokszoros cáfolata a szent ájtatosságnak, szegénységkultusznak, tévedhetetlenségnek, könyörületességnek, a bibliai elvek mindegyikének. A szentté nyilvánítás fő szempontja a hasznosság volt és maradt. Ez a csalás eszköztára,s az egész szentté nyilvánítási gyakorlatot legalább gyanakvással kell szemlélnünk. Koronánk tiszteletre méltó nemzeti jelkép, fölösleges szentként tisztelnünk, a jelzőt hagyjuk meg emberi, és akinek tetszik, isteni címnek.
György Csaba Nagy 2024.01.24 17:29:28
@gigabursch: Isten ments a segítségedtől, még hasonulnék. Annyi értelmes olvasnivaló özönében nincs idő íKatonára koronástól. Mint Ádi bácsi írta: Die Art des Lesens und Lernens steht auch hier? Wesentliches behalten, Unwesentliches vergessen. Igaza van, vak tyúk is talál szemet. A Koronáról tudok annyit, hog yjó István királyunk katolizálta népét, ami jó lépés volt államszervezési szempontból, s erre a pápa rávetődött, mert neki használt a nyáj gyarapodása, és egy csomó térítő exportja, kötött hát egy új konstantini paktumot, adta a koronát hozott anyagból, vele az égi legitimációt. A többi érdektelen. A Szent Korona-tan apostolait, akik azt a blődséget hirdetik, hogy István felajánlásával az Ég tulajdonába mentek át a Korona országai, ezért Trianon érvénytelen rablás, foglalkoztatni kéne a Lipót újjáépítésével, hogy aztán legyen ottlakásuk. Begyűjthetnék a többi turbómagyart is, akik többet ártanak az ország normális lakóinak, mint önmaguknak.
Szkiták és hunok mint őseink: a szomszéd görögök szkítának, az irániak szakának neveztek MINDEN keleteurópai és nyugatázsiai pusztai nomád népet. Ezek vagy 100 törzsbe tartozó, letelepületlen legeltető, egymással és a környéken letelepült városi néppel harcoló, hol győző hol vesztő, létüket adófizetéssel megváltó, időnként laza szövetségre lépő, vagy katonai erejüket bérbeadó, egymással keveredő, beolvadó, megsemmisülő, nevet változtató csoportok voltak a szkítáid. El kéne dönteni, melyik az ős. Hajrá! A hunok hasonló törzsszövetség volt párszáz évvel később, megvan az oka, hogy miért találtattak alkalmas ősnek: Nyugateurópa még emlékezett rájuk, mikor mi odakalandoztunk, azonos könnyűlovas harcmodorral, hát utódnak tekintettek és e szerinti nevet adtak. Urainknak kapóra jött a legitimáció, hogy nem gyüttment területrablóként, hanem az ősi földet joggal visszavevőként ismernek el bennünket, s ez került az udvari történetírók krónikáiba. Századokkal későbbi költőket-írókat történelmi forrásnak tekinteni, azzal csak lejáratod magad. Becsüld meg, hogy szabadlábon vagy, szkíta elvbarátaid most épp lebuktak.
Sunyi célzásod magyarságom kétségbe vonására szemtelenség. Nem te döntöd el, ki a magyar. Sztem a 2 legostobább mondás egyike, hogy "aki magyar, velünk tart" ( a másik: ne azt nézd, mit mond, hanem hogy ki mondja). Mindkettő a gondolkodás kizárása. Gondolkodni szabad és szükséges, a vélemények nem szabványosíthatók, ez nem Észak-Korea.
2016-ban megmondtam, és idővel szót fogadtak nekem az orbánista propagandisták... "Budapest lehet a rendszer következő ellensége. Nem kell tovább találgatni, a közel-keleti menekültek után a Fidesz ideológusai és kommunikátorai elkezdhetnek dolgozni az új ellenségképen: a nemzeti egységet…..
A túlnépesedés és klímaváltozás miatt vagy korlátozni kell a fogyasztást, a terjeszkedést, a fejlődést vagy háborúk révén csökkenteni az emberiség létszámát... Válassz! (De ugye tudod, hogy a háború nemcsak elaljasít, gyilkol, hanem a túlélőknek szembesülniük kell a kényelmük olyan…..
György Csaba Nagy 2024.01.12 20:52:21
Önkorlátozás? Az ember jobb sorsot, teljesebb életet akar magának és utódainak. Korlátozni csak az értelmetlen pazarlást lehet, ami programot ad Európának, USA-nak és Japánnak, 1 Md embernek a 8-ból, ezzel kifújt. Mit korlátozzon a kínai rizstermelő, aki épp a városba megy munkáért, a bengáli varrónő, pláne a szomáliai éhező?
Háború? Sokan úgy beszélnek róla, mint egy Fradi-Újpest meccsről. Latolgatják, hogy itt 80% lenne a halálozási arány, de amott csak 70. Melyikkel lenne boldog a családban, ismerősöknél? A régi háborúk ugyan elpusztították a munkaképes fiatal férfi munkaerőkorosztály érzékeny hányadát és a városok jó részét, de ez nem irányadó egy "modern" háborúra: a vesztésre álló bizony bevetné az atomot, azt pedig elszállítja a szél, eső, tengervíz mindenhová, a világot Csernobillá téve, csak épp nem lenne aki megépítse a szarkofágot. Az U 238 felezési ideje potom 4,5 Md év, és a fele is sok génjeinknek, na meg akkorra a Nap is vörös óriás lesz a tudós fejek szerint, szóval nem érdemes háborúra gyúrni.
Van harmadik út, amin szerencsére járunk Malthus riogatása után, meglehetős sikerrel. Száz éve 2 Md-an voltunk, most 4x annyian is eszünk, mindenütt ahol nincs nagy politikai okú zűrzavar. A népsűrűség tág határok közt szóródik: USA 40, Dél-Korea 515, India 410, Japán 335, mi és az egész EU kb.100 fő négyzetkilométerenként, és a mezőgazdaság technológiája fejlődött annyit, hogy követni tudta a népszaporulatot. Mára a népesség csak Indiában és Afrikában nő,máshol az életszínvonal javulása automatikusan visszafordította a népesedési görbét, s Indiában is erősödik a középosztály, törik az irány. Afrikára kell megoldást találnia a a fejlett világnak. Ha a 100 év alatti megnégyszereződést elviseltük, a 8-ról max. 10-re becsült felfutást csak megoldhatónak tarthatjuk.
A klímaváltozás tényleg fenyegető probléma, egyre inkább érezzük bőrünkön. De ha végre szócséplés helyett a műszaki megoldásokra, olaj és gáz helyett nap- és fúziós energiatermelésre, széndioxid- és metánbontásra fordítanánk kutatást, pénzt, szabályozást, fajunk alkotóereje úgy oldhatná meg a klímabajt, hogy emberhez méltó életet teremtsen szerte a bolygón. Ez nem nagyobb utópia, mint a zöldmozgalmaké.
Csak egy lecke: Napunk nagyjából azonos energiamennyiséget sugároz egy 145 m km gömb felületére, amiből 13740 négyzetkilométer körátmérőjű rész a Föld teljes beeső felülete. Ez a sugárzóna, ha jól számoltam, 4,7 a mínusz 10.-en része, pötty a dinnyehéjon, s ez elég lenne a mai teljes energiafelhasználás kiváltására. De napelemek telepíthetők az űrbe, környezetünkbe is, s a nyert áram ide továbbítására is van már megoldás. Hajrá, emberiség!
György Csaba Nagy 2024.01.13 17:07:04
rajtad@kiskutyafule: Ez is egy gyakori álláspont, hogy ti. rajtam/rajtad kívül mindenki hülye. Borús pillanataimban úgy érzem, rajtam belül is. Szerencse, hogy a 8 Md 9 Md-féleképp hülye, s ezért érdemes elbeszélgetnünk egymás hülyeségeiről. Ettől élhető a világ.
A technikai fejlődés hatása a népességszámra sztem kettős. Az hozta az átlagéletkor 30-ról úgy 70 évre emelkedését, a gyermekhalandóság és járványok visszaszorítását, melyek messze felülmúlták a 2 nagy háború irtását. Aztán a folyamat visszafordult, előbb a fejlett világban, majd szinte mindenütt: a jól élő és képzett ember nem a gyermekalkotásban találja meg egyetlen örömét. Félő, hogy a korfa tartósan felborul, és ez egy sor káros következményt hoz.
Ádi bácsi 101 éve leírta, hogy "die Natur hat keine Grenzen". Ő ugyan másképp értette, mint a meteorológusok, de kidobták több nagy igéjével együtt.
Én nem igyekszem meghalni, már csak azért sem, mert akkor nem látható a többi hülye szenvedése. No meg élni szórakoztató.
Magyarország, Szlovákia és Törökország. Egyedül ez a három ország nem írta alá azt az EU-NATO közös nyilatkozatot, amely elítéli Oroszország észak-koreai ballisztikus rakétákkal nemrég végrehajtott támadásait Ukrajna ellen. Ukrajna gyakorlatilag az észak-koreai atomrakéták tesztpályája, mivel Kim…..
Akárhol is húzódik majd a háború végeztével a határ Ukrajna és Oroszország közt, de... Ukrajnának az EU és a NATO társult és később rendes tagjává kell válnia. Ki kell alakítani, a történelemben másodszor, Oroszország nyugati oldalán egy az Északi sarktól Örményországig tartó, katonai jellegű,…..
MaGYAUR V4-ek helyett B3-ak? 2023.12.29 08:46:31
A lengyelek és a csehek kiesése miatt megszűnt „Visegrádi Négyek” helyett mintha Orbán egy új koalíciót kívánna létrehozni Magyarország, Szerbia és Boszniai Szerb Köztársaság részvételével, amelyet talán „Balkáni hármaknak”, B3-nak lehet nevezni. Az így létrejövő Nyugat-ellenes, Putyin-párti tömb…..
A rendszerváltó magyar politikai elit kritikán alul teljesített. A szovjetrendszer bukása alatt/után egy normális technokrata kormány (Németh Miklósé) vezette az átalakulást. Vele szemben jöttek az Antall-féle történész-tanárok és a Torgyán-féle félnótások. Ma a jogászok uralkodnak... Nem volt és…..
György Csaba Nagy 2023.12.13 10:21:26
@Nevem senki.: Csányi egy nagy vállalatcsoportot vezet, jövedelmezően. Bár minden nagy burzsulyunk így tenne, más színvonalon állna kis hazánk. Kapzsi lenne? Bankár a lelkem,. nem virágkertész. De pl. jó villányi bort nem horror áron csak nála lehet venni. Kedvelni nem kell, de becsülni lehet.
György Csaba Nagy 2023.12.15 12:10:43
@Toportyán Zsóti: Na akkor kifejtem, hogy ne érts félre: nem az "egész Csányit" értékelem, csak a felét, hogyan gazdálkodik a korábban megszerzett pénzével. Jól, hozzáértően, profitot termelve, és ezzel kiemelkedik a rablólovagok társaságából, akik a közpénzt luxusra herdálják. Csányi másik fele, hogy hogy szerezte milliárdjait, nem rokonszenves: lényegében egy, a betétesek pénzét kezelő hivatalnok, ezért a tisztért és teljesítményért nem megérdemelt milliárdokat kapni. Mondhatjuk, a világ így működik, a többi nagy bankár is így arat, továbbá juttatását nem ő, hanem a részvényesei szabják, de akkor is vérgonyasztó, hogy a mi pénzünkből kanyarít ekkorát. S persze ő is pedálozik érte. Ahogy egy USA-beli bankkutató írta: a bankrablás legjobb módja tulajdonolni egyet. De ez a pénz legalább nem vész el, itthon és jól hasznosul.
Ha meg kéne mondanod, kit és hogyan korrumpál a politikusbandából, zavarban lennél. Ad vissza nem térítendő hiteleket nekik? Ingyen lakást, autót? Sztem nem, kénytelenek a közpénzlopásra korlátozódni. Csányi, jó kaméleon módján, annyit dörgölődzik a mindenkori hatalomhoz, amennyi bankja békén hagyásához szükséges, de nem vállal politikai szerepet, sem nyílt állásfoglalást nem ad politikailag semerre, elkötelezedni nem hajlandó.
György Csaba Nagy 2023.12.19 09:53:38
@kiskutyafule: Hát ez az, mikor a valóság szembejön. Kár, hogy akik használni tudnának a mezőgazdaság ügyének, inkább a mesék és hárítás birodalmába menekülnek.
Jakab István MAGOSZ-elnök 4 millió földtulajdonosról cseverészett a minap. Ez kb a teljes magyar felnőtt férfilakosság száma, nők pedig alig tulajdonolnak földet. A városlakók szintén elvétve. Szégyen fog el, hogy kivételesen semmi termőföldem nincs, én ,lennék a fehér elefánt. Itteni bloghősünk 430000 gazdálkodót akar láttatni, amiben nyilván benne van (sőt a zöme) az osztatlan közös tulajdonos tömeg, akik jobb híján bérműveltetik virtuális tulajdonukat a zöldbáróval, s betakarítás után számolják krajcárjaikat. Ha már a tulajdoni kép is ilyen zavaros, hogy is lehetne remélni a gazdálkodás hatékony, versenyképes irányba terelését? Ahogy én látom, az ágazatot falvanként 2-3, van ahol 1 nagygazda működteti, aki a területalapú támogatásból él nagyrészt, és néhány makacs kisember kínlódik parcellácskáján értelmetlenül és kilátástalanul, az irányító hatóság pedig dicshimnuszokat trombitál a romokon.
Egy nyersanyagban és energiahordozóban szegény ország nem lehet szuverén. Egy ország, amely a EU-nak és a NATO-nak is tagja nem lehet szuverén. Egy ország, amelynek a nemzetrontó vezetése a vele szemben megfogalmazott korrupciós kritikákat a „tiszteletlenség” jelének tekinti, és ezen megsértődve…..
György Csaba Nagy 2023.11.28 11:42:59
@IdomitottFoka: Vitatkozom, minthogy ez ik-es ige.
Általában az ember jobbra és balra vitatkozik, mivel szélsőséges álláspontok mindkét irányban adódnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárki joggal helyezhetné magát a világmindenség középpontjába, az abszolút igazság birtokaként.
Tény, hogy az EU-csatlakozást a magyarok nagy többsége támogatta. Ezt szerintem abban a naív hitben tette, hogy automatice ránk köszönt az ottani jólét. Ezt a várakozást táplálta Antall és humán értelmiségi társai tévhite, hogy a politikai irányváltása kulcs, a gazdasági és társadalmi helyzet javulása automatikusan következik belőle. Bár a belépést már nem ő vagy köre intézte, ez a hit életben maradt. Az EU törzsországai viszont pontosan tudták, mi az érdekük, és tették is: iparunk kis hányadát megvették bagóért, nagyobb részét lekonkurrálva tönkretették, kapacitásfeleslegüket aktiválva piacunkat lerabolták. Nagy nemzeti egyetértéssel besétáltunk ebbe a ronda új világba, amit gondolkodva előre láthattunk volna, de legalább menet közben mindenképp. Cseh és lengyel sorstársaink óvatosabbak voltak, és mintha jobban jöttek volna ki a viharból. És, mint hogy mindig a jövő a fontos, nem látom, hogy vmit tanultunk volna a történtekből.
György Csaba Nagy 2023.11.29 12:14:25
@IdomitottFoka: Tény, hogy az ikes igéket másképp ragozzák, tévedtél. Erre hívtam fel figyelmedet. Válaszod túlméretes egót mutat, ami sem szórakoztató, sem hasznos. Biztos találkoztál olyan ismerőssel, akinek ez a személyiségzavara szétzilálta családját. Itt a blogban inkább foglalkozzunk a felvetett témával.
Nem gonoszoztam au EU-t. Fura is lenne a döntéshozókat, 20+ állam miniszterelnökeit és az őket mozgató üzleti köröket így beállítani. Ők érdekeiket ismerték fel, és aszerint cselekedtek. Fixa ideám, hogy ettől ember az ember, ez a fejlődés üzemanyaga, e nélkül békén vakaróznánk a fán. A Nyugat csak annyiban volt tisztességtelen, hogy valódi szándékait álságos szabadság- és demokrácia frázisokkal leplezte, ami erősítette hamis tudatunkat, félrevezette a rendszerváltó humán értelmiséget. A fő probléma a mienk, naív hitünk, és a menet közben már látható valós folyamatok felismerésének hiánya. Helyeslem a belépést, de nagyobb óvatossággal kellett volna levezényelni a rendszerváltást, főleg annak gazdasági vetületét. Pl. nem városi legenda az Állami Vagyonügynökség felügyelte privatizáció korruptsága. Egyik, a folyamatban részt vevő ismerősöm ítélete: a szakterületi igazgatóknak "árjegyzékük" volt, mekkora visszatérítésért adják a vagyonelemeket, s Csepi Lajos volt az egyetlen tisztakezű az egész szervezetben, akit ezért jól körülröhögtek. Külső kontroll pedig nem volt.
Lényegében ezt írtam korábban is. Vagy nem értetted meg, vagy saját fantomjaiddal viaskodsz, vagy mindkettő.
György Csaba Nagy 2023.11.30 15:26:46
@IdomitottFoka: Nyelvtanozni nem hiba, legfeljebb szokatlan. Figyelemfelhívásomra adott válaszod nagyképű. Jedem das seine.
Ismét nem velem vitázol: nem az EU, hanem a mi hibánkként írtam a privatizációról, amit. Értelmes vitához előbb el kell olvasni, és lehetőleg megérteni, amit a másik fél írt. Fantomjaid tovább kísértenek.
2.) A NEMZETÁLLAM CSAPDÁJA: Korunkban egyszerre van jelen utópikus és a katasztrofális kimenettel számoló disztópikus túlélési stratégia. A politikusok sajnálatosan, de érthető módon nem önmagában a bioszféra helyrehozhatatlan károsodása, vagy a klímaválság miatt aggódnak, hanem azok beláthatatlan…..
György Csaba Nagy 2023.11.26 14:47:53
A lényeggel egyetértek: a nemzetállam idejét múlt, káros és veszéllyel fenyegető szerkezet. A történelmi levezetéssel nagyobb részt nem, az sok helyen megbicsaklik, de terjedelmi okból tegyük most félre.
Fő problémáink világméretűek: a klímaváltozás, migráció, gazdaságszervezés ilyen, ezért nemzeti keretek közt megoldhatatlanok. Jó negatív példa határkerítésünk: az embercsempészeknek humor, semmit nem old meg, csak kis nehézséget okoz, amit mára átléptek, bennünket bennszülötteket semmitől nem véd, viszont sokba kerül. A fejlettek, németek, angolok, franciák, dánok, svédek, olaszok problémája éles és fenyegető. Lenin módján a helyes kérdés: mi a teendő? A Wilkommenskultur címkével ellátott amatőr semmittevés nem út, az ismeretlen emberi viselkedési szabályok és lekezelés közé csöppent migráns ismerős közegébe menekül, gettósodik, terrorveszélyt jelent. Segítségre szorulna, s emberjogi szervezetek/személyek akadnának, akik segítenék beilleszkedését. Fiatalok, munkaképesek, igénytelenek, tehát alkalmasak lennének a népességi és munkaerőproblémák enyhítésére. Hamisak az ellenérvek, hogy buták, munkakerülők, született terroristák. Elég nyitottan meghallgatni őket: szinte mind tud angolul, értelmesen beszél okokról és célokról. Programszerűen, okosan kellene segíteni beilleszkedésüket. Valós probléma viszont a családegyesítés ügye: nagyrészt férfiak, szabad nőt pedig nem tud adni a fejlett világ, beengedni a családot is pedig nehéz teher. Sztem a legjobb megoldás szakmai szűréssel beengedés, családegyesítés megállapodásos kizárásával, s nagy mértékű beruházások "nyugati" tőkebefektetéssel élőhelyükön. Pénz lenne elég, most területvédelemre és segélyezésre költünk hegyeket jórészt értelmetlenül.
Kína beelőz bennünket Európát és USA-t, ami káros és veszélyes a világra. Kínában mindenki, állam és egyén meggyőződése: a kínai okos, a kívülálló mind buta. Ezt a gondolkodásmódot nagyban erősíti az utolsó pár évtized szédítő fejlődésével felkeltett nemzeti öntudat. Ezen az alapon megengedhetőnek, sőt kívánatosnak tartják a valódi szándékok eltitkolását, a hitelezett becsapását, sőt az erőszakot. Ravaszul gúzsba kötik a hitelest, gátlástalanul kihasználják a rászorulót. Ugyanez a törekvés érezhető a gazdasági kapcsolatoknál is, csak itt az érdekérvényesítés lehetőségei korlátozottabbak. Százszor meg kell gondolni, mielőtt kínai hitelt vennénk fel, vagy kínai beruházót beengedünk, mert vele jön a titkolt és tisztességtelen hátsószándék. Afrika is jobban jár a fejlett világ befektetéseivel, ha ez megembereli magát, és saját menedzselésével kiiktatja/csökkenti a korrupciót.
A klímaválságról itt csak annyit: nem látom értelmét-hasznát a tüntiknek, fáramászós, képtörős, leragasztós, útblokádos anarchista akcióknak. Rombolással javítani nem, ártani azt lehet. A szellemi és anyagi forrásokat a műszaki megoldásokra és ilyen célú kutatásokra kéne összpontosítani, de nagyon. Feladat dögivel: napenergia, fúziós energiatermelés, széndioxid kinyerése légkörből csak mutatóban. Kulcskérdés az energiatermelés: akinek van elég, és olcsón van, annak mindene van: tud egyik anyagból másikat gyártani, tud szállítani, tengervizet sótalanítani, sivatagot termővé tenni a mélységi víz felhozásával, okos otthont alkotni, automatizálni, kulturálódni, élni.
Vissza a kályhához: nemzetállam=háborús veszély. Fajtánk hatékonysága ugrásszerűen megnőtt, a világűrt ostromoljuk (egyelőre inkább fantáziával), de egy perc alatt el tudjuk pusztítani évszázadok alkotását, és nem etetünk megfelelően vagy egymilliárd embert. Sok nagy és nehéz feladatunk van. Elsőbb is kerüljük el a világháborút, az minden esélyünket lenullázná. Megértés, együttműködés világszinten, nemzetállam a kultúrában, sportban, hagyományápolásban, de sehol másutt.
2022 második felében Magyarország számos kötelezettségvállalást tett, részben a feltételességi mechanizmus elindítása, részben pedig a magyar helyreállítási terv (HET) elfogadása miatt. Ez az elmúlt tíz év legnagyobb és legátfogóbb korrupcióellenes és jogállamisági csomagja volt, amely egyedülálló…..
A naiv, mert hiányos történelmi ismeretekkel rendelkező orbánista elit könnyen manipulálható; nem ismeri fel ki volt és maradt évszázadokon át Magyarország barátja és ellensége. Pedig egyszerű, geopolitikai okokból a birodalmi gondolkodású (szakszóval imperialista) Oroszország szükségszerűen…..
György Csaba Nagy 2023.11.05 10:43:30
@Rodney 2: Előljáróban: kicsit elgondolkoztam azon, mitől lesz a véleményből panel. Két okot találtam. Egyik, hogy túl sokat és túl sokaktól halljuk nagyjából ugyanazt. Ezt inkább erősítené a végiggondolásra késztetést. A másik ok, hogy a mondottak éles ellentétben állnak saját véleményünkkel, azt gondolkodásra érdemtelenként élből elutasítjuk, s egy ilyen pejoratív címkével elintézzük. Helytelenül, mert a gondolkodás nem ártalmas az egészségre, egymás megértése és érdekeink egyeztetése nélkül semmit nem oldunk meg, csak árkot mélyítünk. Felejtsük el tehát a panelt mint kártékony szót és fogalmat.
1. Az egyén fontosságát nem vetem el, hisz minden értéket az ember alkot ezen a világon, s az ember minősége dönti el alkotása minőségét. Legfontosabb a gondolkodás minősége. Ezt több tényező befolyásolja: Ősöktől örökölt génjeink minősége, a gyerek-és ifjúkor különösen fogékony korában megélt családi légkör, majd a sikeres vagy sem pályaválasztás, saját tapasztalatok és véletlen sorsfordulók, házasélet minősége, emberi és természeti környezet. A kimenet 8 milliárdféle embert ad, lángésztől öngyilkosig, alkotótól alkoholba fulladtig. Akad, aki gondolkodik és blogol. Én ezt a végterméket látom, ehhez tudok hozzászólni, nem vállalkozom családfa-kutatásra, sem CV-bújásra, sem szociológiai vizsgálatra, ezekhez sem hajlamom, sem forrásom. A másik, sztem még fontosabb tényező, hogy a fenti életkörülmények nem meghatározó, csak befolyásoló tényezők: okos és gazdag szülők gyerekei is el tudnak hülyülni vagy célt vesztve elkallódni, sikeres emberek maguktól elájulva személyiségzavarba esni gondolkozzunk a blogon, és ne foglalkozzunk azzal, ki írta és miért.és szükségszerűen hibás lépéseket tenni. Utóbbi politikusoknál szinte általános, de van példa üzletembereknél (pl. Széles Gábor), sőt tudósoknál is, hogy korábbi sikereik hamis magabiztosságot eredményeznek. Ezek miatt mondom, hogy figyelmünket fordítsuk a blogra, és ne firtassuk, ki írta és miért épp így. Noch dazu: a blog nem is alkalmas írója megítélésére.
2. Na, ezzel alaposan rámijesztettél. Tényleg úgy látod, Orbán többszöri újraválasztása, programhirdetés nélkül, ét a népakarat kizárólagos képviselőjévé emeli, minden tettét igazolja, s a fékek és ellensúlyok formálisan létező, de működésképtelenné tett rendszere szükségtelen és káros, mert csak gátolná a népakarat érvényesítését. Amit írtál, az ez. Ha nem erre gondoltál, fogalmazd át. De ha igen, az a diktatúra igazolási kísérlete. Akkora képtelenség, hogy cáfolására nem is vállalkozom. Megteszi helyettem Kim Dzsong Il, vagy Churchill másfelől.
3. Soros: nem az egész embert dicsérem. Vagyonát nyilván nem fehérkesztyűs módon szerezte, a spekuláns szakma viszolygatós. Az viszont tetszik, hogy legalább egy részét jó célra, a polgárosodás, civil kezdeményezés támogatására fordítja. A polgári társadalmak civil összefogás csíráiból fejlődtek ki ott ahol, s a mi itthoni fő bajunk az, hogy gyenge a polgári öntudat, az érdekek felismerése és azokért kiállás, az állam túlhatalmat gyakorol, vegzálja és elnyomja a csoport- és helyi érdeket érvényesíteni akarókat. Azt pedig, hogy Soros politikusok tömegét tartaná fizetési listáján, képtelen, céltalan és unhatékony módszernek, összeesküvés-elméletnek tartom. Hajrá, leplezd le!
György Csaba Nagy 2023.11.05 14:41:04
@Rodney 2: Hogy találtál vmit, amire ráillik a panel fogalma, de semmi köze sem a blog témájához, sem az arra adott, végiggondolt és érvekkel alátámasztott véleményemhez, nem igazol semmit, főleg nem személyeskedő pocskondiázásodat, csak gondolkodás- és vitaképtelenségedet. Nem is bajlódom veled tovább, csak 3 rövid megjegyzést tartok szükségesnek.
1. A Török-interjút olvastam még megjelenésekor, és nem tetszett. Az Orbán-rendszer lágy apológiája. Ennél sokkal nagyobb bajokat okoz, nincs mit védeni rajta.
2. Orbánnak nincs programja, csak rögtönzései. A miniszterelnök a végrehajtó hatalom feje, feladata az ország nagy rendszereinek működtetése. Eredményességét nem a Rogán-propaganda, hanem az élet tényei mérik. Egészségügy, oktatás, közlekedés, közbiztonság, költségvetés: állapotukat bőrünkön érezzük. A népesedéspolitika eredménye láthatatlan, bár kb. annyiszor módosította, mint a gránitszilárd alkotmányt. A keleti nyitás fantáziatermék, a ruházzunk be külföldön agyrém. Erre jössz te, hogy Orbán köré nem kell fék és ellensúly, mert programja ismert, az a népakarat tiszta megvalósulása, ő maga a népfelség megtestesülése, szükségtelen bármiféle kontroll vagy beleszólás. Nincs is ilyen, itt az eredménye.
3. Diktatúra: különféle fokozatai és eszközei vannak, de a lényegük az, hogy egy ember akarata érvényesül minden fontos ügyben. Hogy ezt lövetéssel, vagy pénztárkulccsal érik el, az keveseket érintő részletkérdés. Ha vki netán nem látja, hogy ezen a 93e négyzetkilométeren mindenben Orbán akarata érvényesül, kivéve az időjárást, azzal nincs mit beszélgetnem.
György Csaba Nagy 2023.11.07 12:50:05
@Rodney 2: Chomskynak nyilván igaza van. De ha tovább gondoljuk, adódik legalább 2 következmény.
1. Tömegjelenség, tehát oka van. Az ok: sokan úgy látják, a politikai vezetőréteg eltávolodott a szavazóktól, külön életet él más szabályok szerint, nem az ő érdekeiket szolgálja, és ebben igazuk van. A választót meggyőzni hivatott gyűlések cirkuszba hajlanak, profi rendezőgárdával, cheerleaderekkel, ugyanazok a pofák tűnnek fel ma Kansasban, holnap Maineben "népként", a gazdag támogatók pénzén szervezett showt kap aki még nem ábrándult ki és odamegy, a szónok frázisokat pufogtat, amiket maga sem vesz komolyan és senki nem kérheti tőle számon megválasztása után. Ezt a népképviseleti rendszert egyre nehezebb eladni demokráciaként. Formálisan az, hisz a szavazatok döntenek, de a lényeg, hogy a jelöltek politikai vállalkozók, eszükben sincs a választók érdekképviselete, megválasztásuk és politikai karrierük azon dől el, mennyi és milyen gazdag vállalkozó támogatását tudják megszerezni, s persze azzal fizetnek érte, hogy támogatóik érdekeit képviselik posztjukon.
2. Statikus problémákra az élet hoz dinamikus megoldásokat, ez most is így kell legyen. Nem tudom, mi vagy mik lesznek az utak, meglátjuk. A svájci közvetlen demokrácia, ami nekem nevetségesnek tűnt a maga jelenléktelen ügyekben is döntsön a szavazó módszerével, felértékelődött, de ahhoz svájci történelem és gondolkodásmód kell, máshol alkalmazhatatlan. Vmit majd kiforr az idő, mert igény van rá, az emberek tőlünk nyugatra és keletre is egyre iskolázottabbak, egyre többet látnak a világból, ezért egyre inkább felismerik és megfogalmazzák érdekeiket, melyek aztán célokká érnek, s akkor a politikának kényszerűen kezdeni kell vmit velük. Ez a jövőbe vetett bizalmam panele. Cáfold a magad konzervatív defetista panelével, ha kedved támad.
Bacher Iván: "Az örmény siratja irtott népét, de fiát zsidóhoz menni nem engedi, jól is néznénk ki. A kamaszfejjel a magyar hivatalosság által szerbiai német munkatáborba hurcolt Kardos megengedi magának, hogy a zsidók állati kegyetlenségéről meséljen - a németekkel szemben. Minden nacionalista…..
György Csaba Nagy 2023.10.30 15:24:57
A nacionalizmus hasznos nemzetépítő, közösségképző szerepet töltött be a nemzetállam-építés hajnalán, változatos korszakhatárok közt: a franciáknál 1400, nálunk és a lengyeleknél 1000, de a németeknél, olaszoknál és románoknál alig 160 éve, a délszlávoknál és szlovákoknál emberöltőn belül, az ukránok pedig épp dolgoznak rajta. Összehoz és kirekeszt. Az európai történelem viharai miatt nincs itt egyetlen etnikailag egyöntetű ország sem,ezért a kirekesztő hatás az erősebb: a túlsúlyos etnikum akarja a maga érdekeit, értékeit, életmódját, kultúráját elfogadtatni szomszédaival, és ráerőltetni saját kisebbségeire. Kebeldagasztó hatása a hagyományápolásban, kultúrában, nemzeti múlt ünneplésében, de sajna nem tud itt megállni: valahogy mindig a felé fordul, hogy minden nemzet különbnek véli magát szomszédainál. Hogy ez a nézet milyen romboló hatású, ahhoz csak a szemünket kell kinyitnunk: a 2 világháború. az ezeket követő szélsőségesen igazságtalan álrendezések okozta tömeges emberi tragédiák frissek. Esetünkben a benesi dekrétumok szerinti törvényesített rablás, a tömeges áttelepítések, a székelyek sanyargatása, az ukrán nyelvtörvény mind a nacionalizmus átkos eredménye. Európa (és a világ) tudathasadásos állapotban leledzik: a saját nacionalizmusát mindenki üdvözli, de mindenki másét átkozza. Egyszerre kéne abbahagyni a politikában, máshogy nem lehet. Éljen tovább a kultúrában, és az ügyesen folytatott gazdaságpolitikában, de csak ott.
MaGYAUR Netanjahu-n a világ szeme 2023.10.10 06:24:28
A Hamasz és más terrorszervezetek propagandája a civilizált világ humanizmusát lovagolja meg, amely mindig a szegény, elesett áldozattal érez együtt: alapvetően a mindenki által kihasznált palesztinokkal. De ahogy a Bin Ladennel és az Iszlám Állammal való leszámolás miatt, úgy a közel-keleti háborút…..
György Csaba Nagy 2023.10.11 20:35:16
@gigabursch: hát ha ez nem photoshop-termék, nagy Jehova állatkertje is.
Más: a kazárok hitelesen türkök voltak, nem zsidók. Hogy a zsidó vallást vették fel, annak logikus magyarázata volt: korábbi katonai demokráciájukból a feudalizmusba lépve váltaniuk kellett ennek ideológiai támaszára, az egyistenhitre (egy úr az égben, egy a földön, fenti által szentesítve), s minthogy a velük tartósan hadban álló bizánci ellenségük elfoglalta Istent Jézusostól, muszlim ellenségük pedig Allahot, maradt nekik Jehova. Hogy ezt utólag félremagyarázzák, ki önigazolásként, mások leértékelésként, annak is van logikus oka, de a tények makacs dolgok.
György Csaba Nagy 2023.10.12 12:30:31
@gigabursch: kazár élményeit elég alaposan leírta Bíborbanszületett Konstantin követe.
A fő témához: Netanjahu zseniálisat húzott, mikor elfogadta Ganz ajánlatát az egységkormány összehozására. Ezzel egybekovácsolta a megosztott zsidó társadalmat, csökkenti az ortodoxok befolyását, saját kiszolgáltatottságát irányukban, ezzel egészségesebb irányba terelheti országa politikáját, s farvízen megússza az ellene folyó pereket, mert a nemzet megmentőjébe ki merne belekötni? E szerepében a palesztinokkal szemben a legteljesebb szigort alkalmaznia kötelező. A "holnap" vérfürdőt hoz, terrorra terrort. De mit hoz a "holnapután", az az igazi kérdés: a terror veszélyének megszüntetése. A terror mindig és mindenütt szükségszerűen feltámad, ahol a normális emberi élet feltételei hiányoznak. A palesztinok pedig lenézett, lekezelt, megalázott polgárai Izraelnek. A történelmi érvek hamisak: a területet hajdan fegyverrel ragadták el másoktól, majd új viharok új urakat hoztak ott is. Omar kalifa hadai fegyverére támaszkodva bölcsen tárgyalásos formában biztosította az arab uralmat Jeruzsálem felett 636-37-ben, azóta az arabok ott nem gyüttmentek. Einstein, a lángeszű tudós, de emberi viszonyokban naiv álmodozó mondta a II. Vh. utáni államalapításkor: mi majd megmutatjuk a világnak, hogy tudunk békében együttélni arab testvéreinkkel. Hát meggyőzően megmutatták. A lecke adott: a terrorizmust csak úgy lehet végleg felszámolni, ha emberi életlehetőséget biztosítanak a palesztinoknak. Az erőszak ideiglenes álmegoldás. Hogy "holnapután" felülkerekedik-e az államférfiúi bölcsesség, az a nyitott kérdés. Fetvozső!
György Csaba Nagy 2023.10.13 19:31:18
@Magyaur: A szakértő bizonyára jobban ismeri Netanjahut nálam, de ettől még tévedhet. Mint liberális, gyűlöli őt, és ezzel nincs egyedül, de mintha elvakítaná a gyűlölet. Sztem épp populizmusa teszi Netanjahut most győztessé. Izrael népe erős ébresztőt kapott álmából, mi szerint a világ legjobb titkosszolgálata és egyik legjobb hadserege garantálja biztonságát. Hát mégsem, az urak ellezserkedték hívatásukat. Kevesek tragédiája, sokak -mindenki- ijedsége után most a nép vért akar inni: előbb a palesztinokét, majd talán a belső felelősökét is.. Előbbit Netanjahu szállítja, a maga populista módján, s már hozzálátott. Csillaga rövid távon csak emelkedhet. A palesztin probléma megoldását persze nem lehet tőle várni, alkata és emberi minősége szerint sem.