Regisztráció Blogot indítok
Adatok
György Csaba Nagy

0 bejegyzést írt és 619 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemhogy az ország és a határok biztonságát tudnák szavatolni...
György Csaba Nagy 2020.03.19 12:25:52
@6.Lenin: Fokozódsz. A kormánynak egy alzó grandja nincs, csak közpénz van, amire a kormánynak kezelési joga van. Sem a bankok pénze, sem a vállalatoké nem közpénz. Ha a rendelkező tábornok vmit elkúr (ami törvényszerű, mert nem ért a működtetéshez), azért bizony a kirendelő kormánynak kártérítési felelőssége van.
nem is ez a pláne, hanem az, hogy itt egészségügyi válság zajlik, de az egészségügyre nulla intézkedést jelentett a Főkipcsak. Szűrővizsgálat kiterjesztése, háziorvosok bevonása a diagnosztizálásba, kórházba szállítási kapacitás növelése, kórházi helyek többszörözése nem vert gyökeret a mindent felmérő és elrendező koponyában. Bolondkásler nyargalászik szabadon a mezőn, tesz spájzba öreg háziorvosokat, mikor tömegével kellene vizsgálni és beutalni. Helyettük elsőéves orvostan-hallgatók a gátra! Ennél félreműködőbb rendszert a fantázia sem szülhet. Vajon ha elkap a fogaskerék, akkor is ilyen önfeledten tapsolsz?
György Csaba Nagy 2020.03.19 12:45:09
@Grimbusz Makszimusz: Gondolom, neked nem tűnt fel, másnak talán igen, hogy az ügyre vonatkozó érvek helyett mellébeszélsz és fekált fröcsögsz. Ha pár év manréza alatt ki tudsz préselni egy gondolatot, gyere vissza.
György Csaba Nagy 2020.03.19 13:17:28
@Grimbusz Makszimusz: Szíves figyelmedbe: az elmúttnyócévezés 10 elkúrt év után, libsizés, buzizás, kireszavazás sem gondolatnak, sem érvnek nem tekinthető. Evolválj inkább csendben, talán emberi nívóra vergődsz 2 millió év múlva.
Felcsútról (Hatvanpusztáról, a Budai Várból) határozták meg a választási stratégiát, de felvidéki magyarok jelentős része beintett, és etnikai pártok helyett a korrupt Smer-kormány leváltásra szavazott. Így se parlamenti képviselet, se kormánytagság nem jut a szlovákiai magyar pártoknak. ..
György Csaba Nagy 2020.03.02 18:43:14
@Szergej Szergejevics Szergejev: Látható, a tények értelmezése neked megoldhatatlan probléma. A kész megállapodást a Híddal az MKP mondta fel, nem Bugár. Az Egyszerűek ajánlatát ugyancsak az MKP nem fogadta el, vajh miért? Nem kell sok logika hozzá, hogy "aki fizet, az muzsikáltat" alapon kapta az ukázt, és önmaga ellensége lett volna, ha másként dönt. A Kubatov-levél hitelességének kérdőjelezése álprobléma, a lényeg, hogy Orbán döntött, ingyen nem fizet. Mindkét esetben lenne parlamenti képviselet, így nincs, az akció csődöt mondott, de tanulni senki nem fog belőle, az borítékolható.
György Csaba Nagy 2020.03.03 18:08:21
@Szergej Szergejevics Szergejev: A politika, és egyáltalán, a társadalmi élet legerősebb elve az önrendelkezés, azaz hogy az adott közösség döntse el, hogy akar élni, kik legyenek a képviselői, akik akarata érvényesítését elősegítik. Itt a szlovákiai magyarság önrendelkezett. Eddigi fő képviselői, a Híd elkövetett egy nagy szövetségválasztási hibát, ami miatt szavazói nagy része büntetett. De ezek a szavazók nem pártoltak át az MKP-hoz, gyakorlatilag egy sem. Ez tömegjelenség, aminek oka volt. Sztem az, hogy úgy tartják, az MKP nem alkalmas érdekeik képviseletére, mert Orbán által fizetett és mozgatott csicska. Bárhogy próbálod csűrni-csavarni a dolgot, a tények ezt igazolják. Szebb jövőről lehet fantáziálni, de az akkor válhat valósággá, ha Orbán feladja ártalmas ambícióit, hagyja az MKP-t és a Hidat maguk választotta módon politizálni, szövetségben vagy ahogy akarják, mert Orbán nem kell a kinti magyaroknak.
     Az ember élete -- megismerni Istent és szeretni Őt.   1. Az önmagában végtelenül tökéletes és boldog Isten tisztán jóságából elhatározott terve szerint, szabad akaratból ellátott minket Audi 8-asokkal, elnézte nekünk a ministráns fiúcskákért és különösen azok bizonyos részeiért érzett…..
György Csaba Nagy 2020.03.02 14:05:50
@kemény keleti kommentelő: Ha a hitről leválasztjuk erkölcsi parancsait, nem marad értéke. Sztem a te halálfélelem elleni orvosság-értelmezésed szélsőségesen individualista. Nekem elég vigasz, hogy egy olyan faj tagja vagyok, amely képessé vált a világot megérteni (na, nem teljesen még), felismerni, hogy dolga annak élhetővé tétele, és ezen dolgozik, egyre növekvő hatékonysággal. A folyamatban minden egyén egy remélhetően végtelen lánc egy szeme csupán, és minden beépített önzést félretéve fel kell ismernie, hogy a lánc folyamatos megújulása a hatékonyság feltétele. Az egyén dolga, hogy vmi csekéllyel hozzájáruljon a világ jobbá tételéhez -akár csak azzal, hogy egy vagy több utódjának esélyt ad az alkotásra-, s ha ez sikerült, elégedetten hajtsa fejét végső párnájára. Az egyén sorsa egy hátrálva vívás, tudva hogy végül lebökik, de a faj győztesen halad. Ez a valódi vigasz, nem a mákony.-
György Csaba Nagy 2020.03.02 15:29:16
@kemény keleti kommentelő: Az élethez tartozó individualizmus leküzdhetetlen, egyben az anyagi haladás üzemanyaga. Ezt jól mutatja közelmúlt történelmünk. A halál individualizmusa viszont leküzdendő teher, bármily nehéz is. Terápiajavaslatul elképzelni sem tudok mást, mint amit írtam.
György Csaba Nagy 2020.03.03 11:19:35
@Tehéntőgy: A hangyák jól szervezett társadalomban élnek, és hatékonyak. Felülmúlni szintjüket mély emberi gondolatokkal lehet. A "howgh" nem az.
"Mi, egyházi iskolákban dolgozó alulírott pedagógusok a társadalom egészével együtt fájdalmasan érzékeljük a magyar oktatás régóta elhúzódó, súlyos válságát. Az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése és a kerettantervek megjelenése sokéves-évtizedes kérdéseket hozott újra felszínre. A magyar oktatás…..
      „Nem értek egyet sok lépésével, de még mindig azt érzem, hogy morális fölényben van az ellenfeleihez képest” – fogalmazott a politikai filozófus, hozzátéve, hogy ebben a poszt-kommunista valóságban a kormányfőnek még mindig van erkölcsi értelemben vett hitele, jobban megjeleníti a nemzet…..
Ada tízezres, Tisza menti kisváros Szeged vonzáskörzetében. Trianon után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia része lett. A túlnyomórészt katolikus magyarok lakta település azonban hitbélileg változatlanul a kalocsai érsekséghez tartozott. Ezzel magyarázható, hogy Várady Lipót…..
György Csaba Nagy 2020.02.17 16:34:22
@fércnél maradandóbb: Csak 2 megjegyzésem van:
- ismereteim szerint a törökök nagy része Anatóliából ment Németországba, az ottani szegénységtől és munkalehetőség-hiánytól űzve. Rájuk pedig nem volt jellemző a majdnem-európaiság és ateizmus,
- Európa megosztott migránsügyben, de ezt nem az "utaztatás"okozza (nem is tudom, mit értesz alatta), hanem a elutasító/befogadó ellentét.
Abban egyetértünk, hogy a németországi török integráció nem teljesen sikeres. Ennek okát abban látom, hogy a németek nem teljesen heverték ki a faji felsőbbrendűség tudatát, lenézik és lekezelik a törököket, akik erre válaszul zárt közösségekre hajlamosak, és vevők Erdogan vallásos nagytörök eszméire.
Sokáig azt hittem, hogy majd’ minden apróhirdetést Érden adtak föl. Azt olvastam ugyanis az újságokban és a falragaszokon, hogy „ÉRD.:”, és utána egy mobilszám következett. Amikor magánügyből kifolyólag Érdre költöztem, egy baráti házaspár két jellemző mozzanatról világosított fel. Az egyik az volt,…..
György Csaba Nagy 2020.02.17 14:54:44
@Drizari: Tartok tőle, a konzultáció egyetlen gyakorlati eredménye az lenne, hogy a következő választáson a Fidesz polgármester-jelöltjét nem Csőszik Lászlónak hívnák.
Az egyszerű polgár igazságérzete...
György Csaba Nagy 2020.02.15 11:12:49
@Muhammad Balfas: Mondd, téged odaláncolt vki a tizenéves napárhoz, és nem tudod forgatni? Remélem, vki azért etet. De hogy Mészi kapcsán Kókázol és autópályázol (jé, akkor is épült? A költségeknek azért nézz utána, szép karriert találsz), az csőlátás.
György Csaba Nagy 2020.02.15 11:38:44
@MAXVALL bircaman közíró: Ezzel elvesztetted éned legértékesebb részét. Az esemény pedig föltétlen közérdekű.
György Csaba Nagy 2020.02.15 18:19:57
@MAXVALL bircaman közíró: Végtelenül ostoba, primitív, perverz és ízléstelen véglény vagy. Értékeid csak negatív előjellel írhatók le. Gazdag gyűjtemény, érdemes kiteregetned.
A modern állam, a piacról élő polgárság érdekeinek megfelelően, arra törekszik, hogy kiszámítható, pártatlan és szakszerű legyen. Amiként a nemzetközi üzleti kapcsolatok egységes mértékrendszert, egységes elszámolási módot igényeltek oly módon felmerült az igény a biztonságot nyújtó jogi…..
György Csaba Nagy 2020.02.14 13:30:20
@MAXVAL bircaman közíró: Primitívségedet magad bizonyítottad, mikor olyanokat írtál. hogy "a felvilágosodás visszacsinálása a fő feladat", "ezen dolgoztok" továbbá "nincs keresztény politikai eszme" de az egyház "politikai ura volt a nyugatnak". Gondolkodásképtelenséged, primitívséged megállapítása nem személyeskedés vagy trágárkodás, egyszerűen ténymegállapítás. Csak egy kérdés maradt: tud-e a birka visszamászni a fára?
György Csaba Nagy 2020.02.14 14:32:15
@MAXVAL bircaman közíró: Bízzuk a megítélést a többiekre.
György Csaba Nagy 2020.02.14 15:22:16
@MAXVAL bircaman közíró: Nem is lehetsz, a kutyám nem enged be birkát.
A veterán újságíró amerikai állomáshelyéről hozott haza egy beszélgetős műsort. Többnyire előre fölvett interjúval kezdi, tegnap Kiszelly Zoltánt szólaltatta meg. A politológus ugyanis a Mozgástér nevű blogon elmarasztalta a „külföldről pénzelt”, „álcivil” szervezeteket, amelyek „demokratikus…..
György Csaba Nagy 2020.02.13 19:31:13
@Muhammad Balfas: Tudod, nekem az a fixa ideám, hogy a jelen problémái érdekesek, azokról érdemes cseverészni, esetleg megoldást keresni. A múlt ugyanis változtathatatlan. Ezért elítélem azt a fideszes taktikát, hogy minden kritikára múltbeli eseményekre hivatkozva terelnek. Ez óvodás szint, semmire nem válasz, még kevésbé megoldás. Felnőttekkel szemben nem működik.
Hogy miről beszélek, az jól olvasható.
György Csaba Nagy 2020.02.14 12:09:59
@Muhammad Balfas: Témára, magyar!
György Csaba Nagy 2020.02.14 12:39:50
@MACISAJT: Kifelejtesz egy apróságot: a Nettel gyökeresen megváltozott az információkhoz hozzáférés, ömlik a gépesített pógárra minden hír ingyen. Ennek következtében a nyomtatott sajtó
fogyasztása erősen visszaesett, nem tud megélni a lapvásárlásokból és előfizetésekből. Keresi az üzleti modelleket, fennmaradása érdekében neten és írottan tarhál olvasóitól, a New York Timestól Guardianig, Spiegelig, Kronen Zeitungig szinte minden, hajdan előkelő lap. Fő bevételi forrásként a hirdetések léptek elő. Ezt Orbán időben felismerte, nekilátott a hirdetési piac szabályozásához, a szokott sumák mafffiózus fojtogató módján. Ha egy piaci szereplő "ellenséges" lapban hirdet, kizárta magát közbeszerzések és állami-önkormányzati megbízások elnyerése esélyéből. Ezt példák sokasága mutatja. Az állami és önkormányzati hirdetések szorosan kézivezéreltek. Aki piacról él, ezt hamar megértette és alkalmazkodott. A balos üzletemberek pedig ugyan miért fektetnének menthetetlenül veszteséges vállalkozásokba? Normális, kiegyensúlyozott sajtóviszonyokat csak az egész , sumák módon megerőszakolt rendszer borításával lehet elérni.
A Nemzeti Alaptanterv célja, hogy olyan minőségű család- és hazaszeretetre nevelje a fiatalokat, amely képes áldozatokat is hozni, ha kell. (Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Napló, 2011. október 24.) Az irodalom tanterv körüli felhajtást álbotránynak érzem. Szerintem Wassnak, Nyirőnek éppúgy…..
A csótány peckesen üldögél egy gyufás skatulyán. Ezt kérdi a nagy orrú, Soros-ügynöknek is nézhető szemüveges úrtól: „Mégis, mekkora kártérítést kaphatok, ha bejuttat egy túlzsúfolt börtönbe?” Pápai Gábort, a Népszava mai karikaturistáját talán nem pereli be Csuka Tamás református lelkész. A volt…..
        Tamás Gáspár Miklóst kérte fel a Válaszonline arra, hogy írjon egy nekrológot Roger Scrutonról. Aztán inkább mégis Stumpf András írását publikálták. TGM ugyanis szélsőjobboldali pozőrként, persze egy nagyon tehetséges szélsőjobboldali pozőrként, írta le Scrutont, lánya keresztapját, egykori…..
György Csaba Nagy 2020.01.16 13:18:22
@jotunder: Legyen felhívás helyett javaslat, vagy kósza ötlet, de helytelen. Az a különbség TGM és a legtöbb kommentelő, és a te megközelítésed közt, hogy mi itt élünk, az ország tönkretétele a bőrünkre megy, míg te távolból, a külső szemlélő hűvös nyugalmával szemléled történéseinket. Scruton pedig nekünk csak karmesteri intés saját rémszinfóniánkhoz.
György Csaba Nagy 2020.01.16 14:15:58
@jotunder: Scrutonnal szelet vetettél, s mint a kommentek mutatják, vihart aratsz. Ha bele tudsz simulni a vihar keltette hullámok átlagos magasságába, már nincs vitánk.
        Áll a bál a New York Times-nál.  Lehoztak egy Op-Ed-et The Secrets of the Jewish Genius címmel. A szerző Bret Stephens konzervatív publicista, aki az askenázi zsidók különös gondolkodásmódjáról és magas intelligenciájáról értekezett. Ráadásul, a cikk eredeti változatában idézett egy olyan…..
        Josemaría Escrivát 1992-ben avatták boldoggá, miután csodálatos módon meggyógyította a súlyos betegségből Rubio nővért. Amikor szentté avatták  már egy Manuel Rey nevű embert is kigyógyított a rákból, mindezt pedig  jóval halála után tette Escrivá, ami még nagyobb csoda. Monsignor Escrivá…..
György Csaba Nagy 2019.12.27 15:45:03
@Külsős: H azokat tekinted "igazán vallásos embereknek", akik feladták a gondolkodást azokról az alapkérdésekről, hogy ez tényleg a lehetséges világok legjobbika-e, hogy Isten ma is igazgatja-e a történéseket, miért teszi szándékait megismerhetetlenné, miben nyilvánul meg mindenhatósága, jósága, emberszeretete és gondviselése egyaránt? Mert ha gondolkodnak ezekről, helyzetük minden, csak nem egyszerű, ha pedig nem, mitől emberek?
Az én válaszom: a keresztény Isten absztrakció, a jó megtestesítője. A világ az ördöggel, mint a gonosz absztrakciójával együtt értelmezhető csak. De akkor hol a mindenhatóság ereje?
A görög istenvilág sokkal valósabb, élettelibb volt. Naja, a görög ember fantáziadússága fülönfogható.
György Csaba Nagy 2019.12.28 11:41:16
@AdvocatusDiaboli: Fanyalgáson azt értem, hogy helyzetünket lehet reménytelennek, problémákat megoldhatatlannak ítélni, s borús képpel visszafeküdni. Ennek a szemléletnek sok ügyvédje van, pedig a mellett, hogy sehova nem vezet, még az író és olvasója közérzetét is rontja. Az optimizmus vidámít, a mellett az alkotó munka előfeltétele. Optimizmusomnak 2 alapja biztosan van: az utóbbi száz év látható eredményei a Föld élhetővé tételében és a világ megismerésében, és a pesszimista huhogók kudarcai. Malthus 100 éve 2 milliárdnál húzta meg a Föld népességeltartó képességének határát, s mintha tévedett volna: Kína és India, hegyeivel és sivatagaival, több embert tud eltartani, noha mezőgazdaságuk nem áll a technikai forradalom csúcsán.
Meglep, hogy az egyszerű feladatok közé sorolod a fúziós energia hasznosítását. Sztem ez a haladás egyik alapkérdése: elegendő energiával megoldható a vízhiány elhárítása, a tengervíz sótalanítása, a sivatagok termővé tétele, a klímakatasztrófa elkerülése, és még sok egyéb szűk helyzet. Legyen igazad. Ha az ember látja, amit az USA tesz: remek laborokat épít és lát el forrással, oda csábítva a világ legjobb koponyáit (talán több kínai kutatójuk van, mint otthon), akik aztán alkotnak is, földerül az orca: van jövőnk, s az fényesebb a jelennél.
Fajunk alkotó erejének összefogása, célszerű megszervezése valóban gyenge, de vannak jelei a törekvésnek, és eszközei is alakulnak (pl. a Net)). Az optimizmus nem csodaváró jellegű.
György Csaba Nagy 2019.12.29 12:17:55
@AdvocatusDiaboli: Úgy látom, te is a "haragoszöldek" közé tartozol, akik túlzásaikkal többet ártanak, mint használnak. Az ember persze hogy saját érdekei szerint alakítja a világot: kiírtja a ragadozókat, megszünteti a járványforrásokat, szabályozza a folyókat, épít utakat, gyárakat. Beavatkozása szűkíti a rajta kívüli élővilág választékát és életterét.Vesztes a kardfogú, a maláriaszúnyog és a lápi póc. Vegyünk 2 konfliktust szemléltetésül: egyesek kiforgatnák sírjából Vásárhelyit, a Tisza-szabályozással tönkretett természetes élőhelyek miatt. Az mit sem számít, hogy faluszámra évente menekülni kellett az árvizek elől. A dunakeszi zöldek nagy hírveréssel sikerrel akadályozták meg egy áruház építését, mert az egy vizes élőhely felszámolásával járt volna. A TV megmutatta az elvadult szúnyogfészket, ami szép ugyan nem volt, látogatható sem, hasznos sem, de tanmesének megfelelt a biodiverzitás képviselőjeként. Utóbbi emberi érdekeknek megfelelő gyérítéséről senki nem mutatta ki meggyőzően, hogy ártalmunkra lehet hosszú távon, de fenyegető jóslatokból nincs hiány. Iparág lett a riogatás, az ember bűnbakként beállítása természetalakító tevékenységében. Az ember szaporodik, és jobban akar élni. Ezt kiküszöbölni reménytelen törekvés, szabályozni viszont kell, de nem szemellenzős módon, hanem harmonizálva a biztonságosabb és gazdagabb emberi élet megteremtésével. A zöld mozgalmak jó része csőlátó, emberellenes. Mintha a cél az életmód szabályozásával az ember fölötti uralom megszerzése lenne. Szerencsére ez a törekvés nem sikerülhet. Kár, hogy vele vesznek értelmes célok is, lásd pálmaolaj, brazil erdőirtás. Harmonizálni kellene a természetvédelem és a jólét szempontjait. Erre kevés a példa, a kormányok hajlamosak pánikba esni a gerjesztett népharagtól, s pl. feláldozni az atomerőműveket, ezzel magasabb klímacélokat sérteni.
Egyéb sztem túlzásaidra Ámbátor jól válaszolt.
Bár Orbán Viktor rosszul kormányozza az országot, de a mezőgazdasági teljesítmény hanyatlása nem az ő bűne. Visszatekintve a rendszerváltásra azt kell mondani, hogy a magyar politikai elit sáfárkodott rosszul az ölünkbe pottyant szabadsággal. Túl korán vágtunk bele a pártoskodásba, tovább kellett…..
György Csaba Nagy 2019.12.28 15:29:07
@havrilla: Nem találtál, de süllyedj: közgazda vagyok. Ez elég baj neked.
Az USA, Kanada, Dél-Amerika, sok afrikai ország, India nem támogatja mezőgazdaságát, ők nyilván nincsenek a te világodban. Mások nem a termelést, hanem a vidékfejlesztést támogatják. Erre vált az EU agrártámogatása is, s hol a felkészülés?
Szerinted problémamentes mezőgazdaságunk hogy termelte ki azt a helyzetet, hogy korábbi exporttöbbletünk helyett importra szorulunk sertés-, marha- és baromfihúsból, olcsóbb a lengyel és szlovák tej, sajt, alma, horroráras a magyar krumpli?
Nádudvar TSZ-e pedig annyira nyereséges volt, hogy az egész falut (akkor még az volt) felvirágoztatta. Egy okos, törekvő parasztember Szabó István, nagyot alkotott, mert hagyták. Éltem ott, követtem az eseményeket. Azóta ahogy fogyott a foglalkozás szerinti parasztok száma, úgy nőtt a viselkedésbeli parasztoké. Te is ezt szaporítod.
György Csaba Nagy 2019.12.28 16:42:41
@havrilla: Úgy tudsz véleményt váltani, hogy nincs szégyenérzetet, nyilván önkritikád sem. Előbb " a világ minden országa támogatja mezőgazdaságát", majd már csak a fejlettek. Persze ez sem igaz, de kár lenne elvárni, hogy ettől visszafogd magad. Láthatólag az írás nagy szellemi erőfeszítés neked, ragadj inkább kalapácsot, azzal nem halmozod értelmi és sajtóhibáidat. Pá, keress partnert az ólban.
György Csaba Nagy 2019.12.28 18:14:01
@havrilla: Vann háziállatok. Csivó se bólse. Ha nem vetted volna észre, korábban érzékeny búcsút vettem, és komolyan gondoltam. Bajlódjon veled a család és a sintér.
Aki nem lép egyszerre, elpusztul még estére. ..
György Csaba Nagy 2019.12.20 12:38:29
György Csaba Nagy 2019.12.20 14:57:29
@Tényelek: Ahogy viszont én látom, a demokráciákban vezetők, sőt egész kormányok, esetleg pártok belebuknak antidemokratikus intézkedéseikbe, akár ilyen terveikbe. Példák özöne, hogy ne menjünk messzire, Szlovákia, Románia, Ausztria.
György Csaba Nagy 2019.12.21 10:56:27
@Tényelek: Nos, ha megbukik egy elnök, miniszterelnök, akárki, valóban kerül vki a helyére. Látsz más lehetőséget?
Nem vagyok fogékony az osszeesküvéselméletekre, és nem tetszelgek a jövőlátó pózában, viszont optimista vagyok. Az emberiség sokszor élt át mély válságokat, és valahogy mindet megoldotta.
            ..
György Csaba Nagy 2019.12.16 15:01:39
@kemény keleti kommentelő: Remélhetőleg a kölcsönös elrettentés helyzetében ez a kártya nem kijátszható. A történelem dolgaiban gyakran naiv Einstein e kérdésre találóan válaszolt: nem tudom, a III. Világháborút milyen fegyverekkel fogják vívni, de a negyediket kövekkel és botokkal.
György Csaba Nagy 2019.12.16 15:09:37
@Grrr: Ebben bizonyára igazad van. Korunk egyik szépsége, hogy m,inden mozog, gyorsan és meglepően.
Abban én is bizakodom, hogy a változás békés úton fog lezajlani. A zöldeknek érdemes szurkolni. De az erő egyelőre kevés, a válság nem elég mély ahhoz, hogy a mérleg átbillenjen.
György Csaba Nagy 2019.12.16 16:37:11
@kemény keleti kommentelő: Sztem a Szigeten rég nem érvényes a formális logika. A Brexit-szappanoperát mindenki unja, erre tett Johnson, és nyert. A következményekkel szinte senki nem törődött, de jönnek,és várhatóan ártalmasak lesznek, s lohad a lelkesedés.
A helyi háborúk irritálóak, de nem aggasztóak. Az UK-választás semmilyen összefüggésben nincs ezekkel, s Trump sem miattuk nyert. Attól óvakodjunk, hogy 2 atomhatalom keveredjék összetűzésbe, mert a vesztésre álló szükségképp atomhoz nyúlna, ami az emberiség végét jelentené.
Végre láttam és hallottam Demeter Szilárdot, tegnap este a Hír TV-ben beszélt az elképzeléseiről. Tudható róla, hogy könnyűzenész és regényíró, mostanában pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Azt fejtegette, hogy a színházi törvény utáni lépés a könyvkiadás rendbetétele volna. Több szakmai…..
   Németh Zsolt bocsánatkérésre szólította fel az Index-et mivel az elsőre antiszemitának nevezte Roger Scrutont. Később az Index "leantiszemitázott"-ra javította a cikkét.  Most tekintsünk el Bayertól, Lovastól, Tőkéczkitől, Döbrentei Kornéltól, a 888.hu-tól,  attól, hogy az újfideszes ideológus…..
György Csaba Nagy 2019.12.08 16:09:28
@fortin2: Alaposabban utánanézve a kép valóban színesebb: a mai Hajdúböszörmény területén a Honfoglalás után kialakult falucsoport egyik tagjában velünk jött muzulmánok, valószínűleg bolgár-törökök telepedtek le, innen a név. A falucsoport a tatárjáráskor elpusztult, később ismeretlen összetételű, valószínűleg nem mohamedán gyér betelepülés zajlott. Zsigmond alatt, rövid ideig Brankovics György volt a vidék földesura, nyilván ő telepített be szerbeket. Utána Hunyadi János kapta meg a környéket, aki többször kölcsönzött Zsigmondnak pénzzavaraiban, s viszonzásként birtokokat kapott. Nagyobb betelepítést Bocskay végzett, a hadak után. Ennek irodalmát nem ismerem, csak következtetek: a hajdú had részben hazai kóbor jobbágyokból, részben a Délvidéken toborzott bujdosókból állt, ezek letelepítésénél logikusan figyelembe vehette a fejedelem vallási sokszínűségüket, hogy elkerülje a konfliktusokat. Hajdúdorog pl. máig görög katolikus többségű város. Az is tény, a hajdúk közt volt számmottevő muzulmán elem, Bocskay nem vallás szerint toborzott. Elismerem, korábbi sarkos kijelentésemet nem teljesen igazolják tények, a homályban logikával igyekszem utat találni, amíg részletesebb kutatások nem hoznak eredményt.
György Csaba Nagy 2019.12.09 15:04:44
@labrys: A csatolt cikk roppant érdekes. Hogy kik voltak a böszörményi muzulmánok, csak találgatni lehet: kazár-kabar, horezmi perzsa, bolgár-török, maghrebi katonák és kereskedők, vagy ezek keveréke is esélyes. A cikk adalék a rég ismert igazsághoz: a Honfoglalás nem magyar belügy, hanem a térség népeinek közös vállalkozása volt, magyar vezetéssel. Érdekes még, hogy mind a formálódó, mind a megszilárdult fiatal magyar állam milyen nyitott volt a keleti beáramlás előtt.
A politikai érdekből keresztény és a sovén csőcselék szintjén magyarkodó Fidesz-kormány a számára megalázó önkormányzati választási vereséget a nemzeti kultúra szentélyeinek megbecstelenítésével akarja megbosszulni...ostorral kell kikergetni onnét…..
György Csaba Nagy 2019.12.08 17:46:34
@civisvarosi: Ha elfogadod, hogy a színháznak nem kell hogy legyen színe, már béke van. A felvetett problémára padig megoldás, ha akár a nézőszám, akár a színház befogadóképessége szerint osztják a támogatást, mert senki nem színészkedik éhkoppért.
György Csaba Nagy 2019.12.09 13:02:23
@civisvarosi: Mit nekem Fodor úr... Sokat áldozol egy jelentéktelen melléktémára, mikor a fővonal a színházak bedarálása, agitációs eszközzé lefokozása, pénzügyi átkaroló hadművelettel. Üdítő lesz, ha színre kerül az Ifjú Fidelitas, Távolban egy fehér yacht, Mohácsi győzelem, Attila ösvényén, vagy épp Orbán igazsága c. dráma, 3 néző előtt, majd szemináriumon értékelve.
György Csaba Nagy 2019.12.09 13:56:19
@civisvarosi: Nem megy ki tömeg. Már rég ki kéne menni, de már rég nem megy ki. Nincs polgár, nincs közügy melletti kiállás, van helyette állam túlterjeszkedése, önkormányzatiság gátlása, civil kezdeményezések üldözése, és jobbágymentalitás. Muris, hogy a polákok, cselákok, tótok és oláhok tömegtüntetéseken tiltakoznak kormányaik ellen, összemérhetetlenül kisebb disznóságok miatt, mi pedig, a kultúrfölény népe, kussolva tartjuk hátunkat a favágáshoz. Minden környék polgárosodik, mi állunk szittya pusztánkon. Az Akadémia és színházak népe lenne pedig az underground.
Az 1700-as évek végén született az a „herderi jóslat”, ami egyaránt megrémisztette és munkára sarkallta a reformkori nyelvújítókat és ami félelemmel tölti el a mai magyar miniszterelnököt. A jóslat így hangzik: „A magyarok, mint az ország lakosainak legcsekélyebb része, most szlávok, németek,…..
György Csaba Nagy 2019.12.07 18:59:12
@Európai téridő: A szerző magyar, a könyv nincs kéznél, ha jól emlékszem, a címe A szomszéd népek története. A szókincs-megoszlási adat román nyelvészé, de aligha elfogult szláv irányban.
György Csaba Nagy 2019.12.07 22:30:57
@Európai téridő: A könyv rendszerváltás utáni.
György Csaba Nagy 2019.12.08 11:47:05
@Európai téridő: A válasz jó. Türelem.
Őrült beszéd, de van benne rendszer...
György Csaba Nagy 2019.11.28 12:51:47
@alöksz róz: Tengermély gondolkodású blogtárs: ugyan bizonyítsd már be, hogy olyan ötlábú egyszarvú, mely a Föld 1-2000 méteres mélységében szaladgál, nem létezik: Bemelegítésül akár egyéb nemlétező bizonyításával is előállhatsz. Csak arra kérlek, munkád végeztéig ne tért vissza.
György Csaba Nagy 2019.11.28 14:57:23
@alöksz róz: Lusta dög, a helyett hogy megmutatnád. Fogadok, az egyszarvút se keresed.