Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ritmus és hang

143 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Bartók Konziban és a Zeneakadémián is tanult, de egyiket sem fejezte be. A legjobb hazai lăutar énekes, jazz éneklést is tanult, ahol a szabadzenei színtér vonzotta. A balkáni zenébe is új hangot hozott, most éppen a magyar nóta érdekli. Mindeközben építőmérnökként dolgozik. A rendkívül…..
 A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indult az MVM támogatásával. Az MVM Club széria első eseményén Tóth Vera Artisjus-díjas énekesnő, Csík János Kossuth-díjas zenész, illetve Pál István „Szalonna” és Bandája mutatott be egyedi produkciót 2024. június…..
Zsámbék legszebb közparkja, az ősfás Zárdakert zöld területe ad otthont a 7. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválnak június 7-8-án (pénteken és szombaton), amelyekre mindig gondosan válogatott zenei programmal készül a város. Nagykoncertekkel, családi eseményekkel, gyerekprogramokkal telik meg kert,…..
 A szentendrei Skanzenben május 30-án indul a három napos Kandela Fesztivál. Az egyik kiemelt külföldi vendég a lengyel Motion Trio lesz. A sokszínű és hallatlanul izgalmas lengyel zenei színtér alkotóira az elmúlt években számos koncerten és fesztiválon a hazai közönségnek is volt alkalma…..
  Az egész ott kezdődött, hogy egy tavaszi estén kijöttünk egy moziból és elhatároztuk, hogy átsétálunk a városon. Arany János utcánál benéztem egy étterem ablakán, ahol négy férfi ült egy asztal körül, kezükben gitár, két saz és egy darbuka. Egy török étterem előtt álltunk és két perc múlva már…..
Ritmus és hang Makám 40 2024.02.19 19:35:30
Az 1984-ben alakut Makám ma is aktív. A 40 éves zenekart volt amikor a kortárs, volt mikor az etno-avantgard, volt mikor a világzene kategóriájába igyekeztek begyömöszölni. Részben illenek is rájuk ezek a jelzők, de kilógnak mindegyikből. Igazából ezekből a hatásokból csak inspirálódtak, igazi…..
Az ezredforduló körül Boban Marković - aki az Emir Kusturica (Underground, Arizonai álmodozók) filmek zenéje kapcsán lett világszerte népszerű – először koncertezett aktuális zenekarával Magyarországon, akkor a balkáni népek muzsikáiról csak egy szűk körnek volt beható tudása. A Vujicsics Együttes…..
Két év után a Tindia új albummal jelentkezett, amit "a visszafogott nőiesség misztikuma és a vérpezsdítő moldvai dallamok lendülete határozza meg". A lemezbemutató a napokban megtörtént, mától elérhető a digitális felületeken. A lemez címe, Áradás és nyolc új felvételt tartalmaz, amelyek egy része…..
A moldvai zene a hazai táncházas szcénában egy külön sziget. Jó, inkább félsziget, hisz a moldvai táncházba is jónéhány lenéznek azok közül, akik a vonós muzsikát szeretik és visszafelé is van átjárás. Ettől függetlenül egy sajátos világ, legalább annyira, mint maga a zene. Kissé alul értékeltnek…..
Mi köze van a gőzmozdonynak a népzenéhez? Gyorsabb-e a betyár lova a tüzes vasparipánál? Hogyan üzentek egymásnak a szerelmesek száz évvel ezelőtt? Hova tűnt Konstantinápoly Budapesten felépített másolata? Lehet-e egy népdalból mindenki által ismert munkásmozgalmi dal? Összefér-e egy irodalmi portré…..
Ritmus és hang Híd 2023.09.04 22:54:51
Augusztus eleje óta olvasható két cikksorozat a blogon, amelyekben mélyebben igyekszünk bemutatni a rebetikot és a sevdaht. Mindkettőben az a közös nevező, hogy számos Földközi-tenger menti zenei és kulturális hatás keveredik bennük. A görög, a török, az örmény hagyományok, az európai szórakoztató…..
Elindult valami a szigeten...a Szentendrei-szigeten. Néhány kultúrához vonzódó helyi művész, zenész és egyéb alkotó elhatározta, hogy megtölti idén Szigetmonostort jó zenékkel, művészettel, irodalommal, gondolatokkal, tartalmas együttléttel. Varga Kornél volt az ötletgazda, az ötlet pedig nagyra…..
A közelmúltban új felvétellel és videoklippel jelentkezett a Meybahar. Ezt megelőzően a zenekar életében több változás is történt. Most egy összeszokott, új formációval készülnek második albumuk felvételére és az új repertoárt bemutató koncertjükre a Fonóban. Ezekről és az elmúlt évek sikereiről,…..
περιοδικό Ελληνισμός / Ellinismos folyóirat reblog Varga Veronika a magyar népzene világából indult énekesként, de a görög dalokban talált rá saját hangjára és egy második zenei identitásra. A Magyar Zene Házában adott, az anatóliai görögség zenéjét megidéző, teltházas koncertje kapcsán…..
A Tam Tam Mandingue Djembe Academy alapítója, Mamady Keita jelentős szerepet játszott a tradicionális djembe oktatás népszerűsítésében. A djembe nagymester küldetése a Mandingue kultúra megőrzése és továbbadása volt. Ezt a küldetést halála után tanítványa és a TTMDA jelenlegi vezetője, a szingapúri…..
Az utolsó három posztunkban három hazai nép-és világzenei helyszín, műhely képviselője (Fonó Budai Zeneház, Hangvető, Magyar Zene Háza) beszélt fontosabb projektjeikről. Nem maradhat ki a sorból a Halmos Béla Program és a MÜPA sem. ..
Az alcímben alig fértek el a titulusai, de elkerülhetetlen volt, hisz a beszélgetésünkben mindháromra kitértünk. Sorsszerű, hogy a népzene környékén kötött ki, amiben lelkesen lubickol és hol zenészként, hol kutatóként, hol programszerkesztőként bukkan fel. Megosztó személyiség és saját bevallása…..
Több mint 30 éve ismerős a világzene/world music kategória, amit sokan ma is megpróbálnak meghatározni, értelmezni, de ennek nem sok értelme van. Egyszerűbb hallgatni, jóval közelebb lehet kerülni hozzá. A műfaj köszöni, egész jól érzi magát, felnőtt és ahogy az ilyenkor lenni szokott, vannak…..
A soproni kísérleti népfőiskola alatt fertőződött meg. Számára Fonó lett az origó és innen építette fel munkatársaival a Pajtakult projektet, amihez ma már több mint 100 helyszín csatlakozott. Horváth Lászlóval a Fonó ügyvezetőjével és a Pajtakult ötletgazdájával beszélgettünk az átszellőztetett…..
Varga Veronika - akit sokan leginkább a Babra bőgőseként ismernek - mindig ezer dologgal foglalkozik párhuzamosan. Ezekből előbb-utóbb mindig kisül valami érdekes. Kreativitásának, nyitottságának  köszönhetően ismét egy izgalmas zenei projektbe és ettől csak látszólag távoli dologba vágott bele.…..
Ritmus és hang A föld sója 2022.10.15 15:31:03
Számtalan példa van a pop-rock történetben, amikor a zenészek nem a megszokott klub/stadion/stúdió környezetben dolgoznak, hanem ezektől nagyon eltérő helyeket keresnek a megmutatkozásra. Gondoljunk csak a Beatles Apple Corps székház tetején vagy a Pink Floyd pompeji Anfiteátrumban tartott…..
Két éve hozta létre a Gyöngyvirágos Folkműhelyt, ami saját útkeresésének tapasztalataiból született. A Berettyóújfaluból induló projekt egyszerre közösség, műhely, hálózat, platform, fesztivál, ahol megtalálja a helyét a profi és az amatőr népzenész, a hivatásos és a kezdő táncos és a laikus…..
  Az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, a zenekar, amelyik egy év híján egyidős az idén 50 éves táncházmozgalommal. A Muzsikás koncertjein, táncházaiban generációk kerültek közel a népzenéhez. Az együttes a mai napig aktívan járja az országot a rendhagyó énekórákkal, a…..
Nagy örömmel tölt el, hogy írhatok egy elemző jellegű véleményt erről a harminctételes zeneműről, mert úgy érzem, hogy a szerzőjével rokonlelkek vagyunk. Én hegedűművész vagyok és kontrás, ő brácsaművész és prímás. Emellett mindketten állandóan keressük a klasszikus, a könnyű- és a népzene közötti…..