Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ritmus és hang

135 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két év után a Tindia új albummal jelentkezett, amit "a visszafogott nőiesség misztikuma és a vérpezsdítő moldvai dallamok lendülete határozza meg". A lemezbemutató a napokban megtörtént, mától elérhető a digitális felületeken. A lemez címe, Áradás és nyolc új felvételt tartalmaz, amelyek egy része…..
A moldvai zene a hazai táncházas szcénában egy külön sziget. Jó, inkább félsziget, hisz a moldvai táncházba is jónéhány lenéznek azok közül, akik a vonós muzsikát szeretik és visszafelé is van átjárás. Ettől függetlenül egy sajátos világ, legalább annyira, mint maga a zene. Kissé alul értékeltnek…..
Mi köze van a gőzmozdonynak a népzenéhez? Gyorsabb-e a betyár lova a tüzes vasparipánál? Hogyan üzentek egymásnak a szerelmesek száz évvel ezelőtt? Hova tűnt Konstantinápoly Budapesten felépített másolata? Lehet-e egy népdalból mindenki által ismert munkásmozgalmi dal? Összefér-e egy irodalmi portré…..
Ritmus és hang Híd 2023.09.04 22:54:51
Augusztus eleje óta olvasható két cikksorozat a blogon, amelyekben mélyebben igyekszünk bemutatni a rebetikot és a sevdaht. Mindkettőben az a közös nevező, hogy számos Földközi-tenger menti zenei és kulturális hatás keveredik bennük. A görög, a török, az örmény hagyományok, az európai szórakoztató…..
Elindult valami a szigeten...a Szentendrei-szigeten. Néhány kultúrához vonzódó helyi művész, zenész és egyéb alkotó elhatározta, hogy megtölti idén Szigetmonostort jó zenékkel, művészettel, irodalommal, gondolatokkal, tartalmas együttléttel. Varga Kornél volt az ötletgazda, az ötlet pedig nagyra…..
A közelmúltban új felvétellel és videoklippel jelentkezett a Meybahar. Ezt megelőzően a zenekar életében több változás is történt. Most egy összeszokott, új formációval készülnek második albumuk felvételére és az új repertoárt bemutató koncertjükre a Fonóban. Ezekről és az elmúlt évek sikereiről,…..
περιοδικό Ελληνισμός / Ellinismos folyóirat reblog Varga Veronika a magyar népzene világából indult énekesként, de a görög dalokban talált rá saját hangjára és egy második zenei identitásra. A Magyar Zene Házában adott, az anatóliai görögség zenéjét megidéző, teltházas koncertje kapcsán…..
A Tam Tam Mandingue Djembe Academy alapítója, Mamady Keita jelentős szerepet játszott a tradicionális djembe oktatás népszerűsítésében. A djembe nagymester küldetése a Mandingue kultúra megőrzése és továbbadása volt. Ezt a küldetést halála után tanítványa és a TTMDA jelenlegi vezetője, a szingapúri…..
Az utolsó három posztunkban három hazai nép-és világzenei helyszín, műhely képviselője (Fonó Budai Zeneház, Hangvető, Magyar Zene Háza) beszélt fontosabb projektjeikről. Nem maradhat ki a sorból a Halmos Béla Program és a MÜPA sem. ..
Az alcímben alig fértek el a titulusai, de elkerülhetetlen volt, hisz a beszélgetésünkben mindháromra kitértünk. Sorsszerű, hogy a népzene környékén kötött ki, amiben lelkesen lubickol és hol zenészként, hol kutatóként, hol programszerkesztőként bukkan fel. Megosztó személyiség és saját bevallása…..
Több mint 30 éve ismerős a világzene/world music kategória, amit sokan ma is megpróbálnak meghatározni, értelmezni, de ennek nem sok értelme van. Egyszerűbb hallgatni, jóval közelebb lehet kerülni hozzá. A műfaj köszöni, egész jól érzi magát, felnőtt és ahogy az ilyenkor lenni szokott, vannak…..
A soproni kísérleti népfőiskola alatt fertőződött meg. Számára Fonó lett az origó és innen építette fel munkatársaival a Pajtakult projektet, amihez ma már több mint 100 helyszín csatlakozott. Horváth Lászlóval a Fonó ügyvezetőjével és a Pajtakult ötletgazdájával beszélgettünk az átszellőztetett…..
Varga Veronika - akit sokan leginkább a Babra bőgőseként ismernek - mindig ezer dologgal foglalkozik párhuzamosan. Ezekből előbb-utóbb mindig kisül valami érdekes. Kreativitásának, nyitottságának  köszönhetően ismét egy izgalmas zenei projektbe és ettől csak látszólag távoli dologba vágott bele.…..
Ritmus és hang A föld sója 2022.10.15 15:31:03
Számtalan példa van a pop-rock történetben, amikor a zenészek nem a megszokott klub/stadion/stúdió környezetben dolgoznak, hanem ezektől nagyon eltérő helyeket keresnek a megmutatkozásra. Gondoljunk csak a Beatles Apple Corps székház tetején vagy a Pink Floyd pompeji Anfiteátrumban tartott…..
Két éve hozta létre a Gyöngyvirágos Folkműhelyt, ami saját útkeresésének tapasztalataiból született. A Berettyóújfaluból induló projekt egyszerre közösség, műhely, hálózat, platform, fesztivál, ahol megtalálja a helyét a profi és az amatőr népzenész, a hivatásos és a kezdő táncos és a laikus…..
  Az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, a zenekar, amelyik egy év híján egyidős az idén 50 éves táncházmozgalommal. A Muzsikás koncertjein, táncházaiban generációk kerültek közel a népzenéhez. Az együttes a mai napig aktívan járja az országot a rendhagyó énekórákkal, a…..
Nagy örömmel tölt el, hogy írhatok egy elemző jellegű véleményt erről a harminctételes zeneműről, mert úgy érzem, hogy a szerzőjével rokonlelkek vagyunk. Én hegedűművész vagyok és kontrás, ő brácsaművész és prímás. Emellett mindketten állandóan keressük a klasszikus, a könnyű- és a népzene közötti…..
Ritmus és hang Kis kerti zene 2022.07.19 00:32:53
A Halmos Béla Programiroda sorsa az elmúlt években legalább olyan változatos volt, mint egy Jo Nesbo regény cselekménye...
  Bárhova mennek, elképesztő bulikat csinálnak, a nemzetközi toplistákon rendre a legjobbak között szerepelnek lemezeik. Paszabról indultak családi zenekarként és ma is azok. Gyerekeiket nem kottából tanítják zenélni, hanem sehogy – ellesik egymástól. A lényeg: az életöröm! Bár a Parno Graszt nem…..
Manu Domergue francia énekes, mellofon játékos és történetmesélő és Dés András magyar, de jelenleg Bécsben élő ütőhangszeres március 11-én lép fel a CEU fiatal zenészeket bemutató koncertsorozatának keretében. Közös történetük egy lengyelországi fesztiválon indult, ahol a sors játékának és a…..
Az autentikus népzene mellett egyik elkötelezett együttese, a FolkEmbassy tavaly év végén ünnepelte megalapításának tízedik évfordulóját...
A Babra a lengyel Megitza kvartettel készített közös lemezt. A helyzetet ki lehetett volna futtatni a Polak venger dva bratanki…közhelyre, vagy a lengyel-magyar dallamegyezések néprajzi belterjessége felé. Szerencsére a két zenekar nem csúszott bele csapdákba. A hangsúlyt jóval izgalmasabb dolgokra…..
Ritmus és hang Magyar Zene Háza 2022.01.07 20:24:53
2022 január 23-án nyílik a Magyar Zene Háza a Városligetben...
Nélküle olyan lenne a hazai népzenei színtér, mint Mick Jagger nélkül a Rolling Stones. Nem létezne. A kezdetektől jelen van, személyisége, munkája, hatása meghatározó és megkerülhetetlen. Folyamatosan alkot, felbukkan táncházakban, koncerteken. Az utóbbi időben érdeklődése a 7/7-es ritmusalap és a…..
 Halmos Attila és Kerékgyártó Gergely Pörc címmel indított egy nyolcrészes interjúsorozatot. Az év végéig megjelenő videókban a hazai népzenei színtér néhány kiemelkedő muzsikusával beszélgetnek. Az elsőben a két alkotó mesél a családról, a pályakezdésről, amit a véletlen és a szerencse is…..