Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anikomatyas

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Karácsonykor gyakran hangoztatjuk adni milyen jó, de fenébe most a képmutatással és kérjünk végre valamit magunknak is. Például lehetőséget, arra hogy jobb emberré váljunk...
Sokan kérdeztétek tőlem mostanában: Hallottad, hogy megszűnik? Most mitévő legyek? Merre induljak el? Lehet egyáltalán jól dönteni? Mutatom!..
Igazából angol Tanár úr KÉREM! 2018.09.04 17:55:35
Egyszer azt mondta egy diákom: „Nekem nyelvvizsgázni olyan volt, mint megmászni a Mount Everestet és te voltál hozzá az oxigén.” Akkor még azt hittem, hogy a tanítást csak így lehet csinálni, hogy mi tanárok vagyunk az oxigén. Hát tévedtem...
Erősen csodálkozom kedves (nyelvtanuló) barátom, amikor azt kérdezed: mit mondjak erről a témáról angolul, ha magyarul sincs róla véleményem? NINCS VÉLEMÉNYED? Pedig igen nagy szükséged lenne rá, mivel gyakran előfordul ám nyelvvizsgán és érettségin, hogy ki kell fejtened a véleményed, vagy…..
Ha nyelvvizsgára készülsz, mindenképp gyakorold a nyelvi készségeket különben még a végén úgy jársz mint az egyik lányom 5 éves korában, amikor pár nagy nyomtatott betűt már le tudott írni és közölte: „Mama már tudok írni csak még nem tudom mit írok le, mert nem tudok olvasni.”..
Még nem késő beszerezni pár angolos ajándékot, de remek last minute ötlet a karácsonyi képeslap is. A teljesség igénye nélkül válogattam néhány darabot a virtuális világból, hátha kedvünk szottyan írni egyet angolul...
Igazából angol Angolt (b)írod? 2017.11.30 14:48:31
Ha engem kérdezel én (b)írom  nagyon is, de nem vagyok biztos benne, hogy sokan osztják a lelkesedésem. A nyelvtanulók egy része vagy nem szereti az írást, vagy egyszerűen nem vesz tudomást a létezéséről...
Régóta tanulmányozom a nyelvtanulókat és megfigyeltem, hogy a hozzáállás szinte minden, nagyban  múlik rajta a nyelvtanulás sikere vagy kudarca. Gyakran találkozom visszatérő viselkedéselemekkel rendelkező nyelvtanuló típusokkal, és sokat agyalok, hogyan kellene „megszerelni” a  berögzült, és nem…..
Rendszeresen kérdezik tőlem: magánóra vagy nyelvtanfolyam? Én meg azt mondom erre, hogy márpedig mindkettőt ki kell próbálni. Azt kell csupán tudnod mi a célod, milyen a személyiséged, mi motivál és a tanulás melyik fázisánál tartasz...
Mielőtt a lányaim megszülettek feltett szándékom volt, hogy (angol tanár lévén) kizárólag angolul beszélek majd hozzájuk születésüktől fogva, mert – gondoltam én – mennyivel könnyebb lesz nekik később az angol és egyébként is roppant cuki, ha egy kétéves angolul (is) csacsorászik. Ezen felbuzdulva…..
Úgy gondolod, azért megy nehezen a nyelvtanulás, mert nincs nyelvérzéked? Akkor van egy rossz meg egy jó hírem számodra. A jó hír az, hogy nyelvérzéke mindenkinek van. És mi a rossz hír? Van nyelvérzéked, szóval nincs több kibúvó.  ..
Őszintén remélem, hogy most jó sokan kikérik maguknak ezt az állítást és bőszen tiltakoznak. Ugyanakkor sokan fogják alátámasztani, hogy a hír bizony igaz. Egy 2011-es Eurostat felmérés szerint Magyarországon az emberek 63%-a, illetve a napokban megjelent összesítés szerint 66%-a nem beszél…..
Ha a nyelvtanulás mumusa a nyelvtan, akkor a listening, azaz hivatalos nevén a hallott szövegértés, maga Rettegett Iván, Hannibal Lecter és Bob a Twin Peaks-ből egybegyúrva. Tulajdonképp nincs ember, aki szeretné szegényt. Hidegrázást kapunk tőle és ennek okán erősen el is hanyagoljuk. Pedig nem…..
Gyakran kérem a diákjaimat, beszéljenek a gyengeségeikről és erősségeikről a nyelvtanulással kapcsolatban. Kitalálod mi áll a gyengeségeknél az első helyen? Hát persze, hogy a nyelvtan! Bizony nagy mumus ez a nyelvtanulásban, de nem csak a nyelvtanulónak, a tanároknak is fejfájást okoz. (Egyesek…..
Beindult az újév, a fogadalom lassan a homályba vész. De nem a tiéd! Megígérted magadnak, idén jöhet a nyelvvizsga és punktum.  Már be is jelentkeztél az időpontra, holnap vizsga. Jó ideje jársz tanárhoz, tanfolyamra vagy esetleg mindkettő, módszeresen készülsz. Csak egy a bökkenő, hogy nagyon be…..
Az van, hogy nyelvvizsgázni muszáj, nincs mese, kell a diplomához, kell, ha haladni akarsz, kell az előléptetéshez a munkahelyen. Kis túlzással, aki él és mozog előbb-utóbb nyelvvizsgázni fog, akar, szeretne, kényszerül. Nem csoda, hogy mindig nagy izgalom, sőt mi több rettegés tölti el a…..
Ha olvastad a legutóbbi írásomat, akkor már tudod, be kell építeni az angolt az életedbe. Mivel nyakunkon a karácsony azt mondom, csempésszünk az ajándékok közé egy-két dolgot, ami ebben segítségünkre lehet. Valamit, ami segíti a nyelvtanulást és közelebb hozza az angol kultúrát. De ezúttal…..
A legutóbb azt írtam, hogy a nyelvtanulás sikere nagyrészt, de nem kizárólag, a nyelvtanáron múlik. Ezt továbbra is tartom, viszont nem mindegy, hogy mekkora is az a nagy rész...
Kényes kérdés ez, belátom. Hezitáltam is sokat, mielőtt írni kezdtem a témáról. Akasztom a hóhért! De nem kerülhetem ki, mert az, hogy mennyire vagy sikeres a nyelvtanulásban bizony nagyrészt a tanártól, de nem kizárólag tőle, függ. Ezért erről aztán mindenkinek van véleménye, tapasztalata kortól,…..
  Eddig nem sok nyelvtanulóval találkoztam, aki elégedett lenne a szókincsével. Igazság szerint, ha jobban belegondolok eggyel sem, az alábbi panaszokat viszont annál többször hallom: „Pedig ezt a szót már annyiszor láttam, mégsem jut eszembe mit jelent!” (passzív szókincs) „Hiába ismerem a…..
Miért is? Mikor próbáltad utoljára? Ja, hogy amikor végre beszélhetsz egy külföldivel remegő térdekkel kinyögsz egy yes-t és azonnal eloldalogsz, csak folytatni ne kelljen? Ha a nyelvtanárod beszélgetést kezdeményez szépen mosolyogsz és megkéred (persze magyarul), hogy kérdezze Jocót, mert ő bezzeg…..