Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ács Laci

1 bejegyzést írt és 130 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén, mint egyébként igen sokszor, a zsidó hanuka és a keresztény karácsony ünnepe szinte egybeesik és bár a két ünnep más-más történelmi eseményt idéz fel, azért felfedezhetők hasonlóságok az év e különleges napjai közt.  A zsidóság viszonya karácsony ünnepéhez leginkább a tisztes…..
   וּלְתוֹסֶפֶת בֵּיאוּר, צָרִיךְ לְבָאֵר הֵיטֵב מַה שֶּׁכָּתוּב: "נֵר ה' נִשְׁמַת אָדָם" פֵּירוּשׁ, שֶׁיִּשְׂרָאֵל הַקְּרוּיִם "אָדָם", נִשְׁמָתָם הִיא, לְמָשָׁל, כְּאוֹר הַנֵּר שֶׁמִּתְנַעְנֵעַ תָּמִיד לְמַעְלָה בְּטִבְעוֹ מִפְּנֵי שֶׁאוֹר הָאֵשׁ חָפֵץ בְּטֶבַע, לִיפָּרֵד מֵהַפְּתִילָה…..
וְעוֹד זֹאת בְּמַאֲכָלוֹת אֲסוּרוֹת, שֶׁלְּכָךְ נִקְרָאִים בְּשֵׁם "אִיסּוּר" מִפְּנֵי שֶׁאַף מִי שֶׁאָכַל מַאֲכַל אִיסּוּר בְּלֹא הוֹדַע – לְשֵׁם שָׁמַיִם, לַעֲבוֹד ה' בְּכֹחַ אֲכִילָה הַהִיא וְגַם פָּעַל וְעָשָׂה כֵּן, וְקָרָא וְהִתְפַּלֵּל בְּכֹחַ אֲכִילָה הַהִיא אֵין הַחַיּוּת שֶׁבָּהּ עוֹלָה…..
  וְהִנֵּה, כָּל בְּחִינָה וּמַדְרֵגָה מִשָּׁלֹשׁ אֵלּוּ: נֶפֶשׁ רוּחַ וּנְשָׁמָה – כְּלוּלָה מֵעֶשֶׂר בְּחִינוֹת כְּנֶגֶד עֶשֶׂר סְפִירוֹת עֶלְיוֹנוֹת שֶׁנִּשְׁתַּלְשְׁלוּ מֵהֶן הַנֶּחְלָקוֹת לִשְׁתַּיִם שֶׁהֵן: שָׁלֹשׁ אִמּוֹת וְשֶׁבַע כְּפוּלוֹת פֵּירוּשׁ, חָכְמָה בִּינָה וָדַעַת, וְשִׁבְעַת…..
  וְנֶפֶשׁ הַשֵּׁנִית בְּיִשְׂרָאֵל, הִיא חֵלֶק אֱלוֹהַּ מִמַּעַל מַמָּשׁ כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב: "וַיִּפַּח בְּאַפָּיו נִשְׁמַת חַיִּים", וְ"אַתָּה נָפַחְתָּ בִּי",וּכְמוֹ שֶׁכָּתוּב בַּזֹּהַר, מַאן דְּנָפַח מִתּוֹכֵיהּ נָפַח, פֵּירוּשׁ, מִתּוֹכִיּוּתוֹ וּמִפְּנִימִיּוּתוֹ, שֶׁתּוֹכִיּוּת…..
  תַּנְיָא [בְּסוֹף פֶּרֶק ג' דְּנִדָּה]: "מַשְׁבִּיעִים אוֹתוֹ תְּהִי צַדִּיק וְאַל תְּהִי רָשָׁע. וַאֲפִילוּ כָּל הָעוֹלָם כּוּלּוֹ אוֹמְרִים לְךָ צַדִּיק אַתָּה – הֱיֵה בְעֵינֶיךָ כְּרָשָׁע“" וְצָרִיךְ לְהָבִין, דְּהָא תְּנַן [אָבוֹת פֶּרֶק ב']: "וְאַל תְּהִי רָשָׁע בִּפְנֵי עַצְמֶךָ וְגַם,…..
Ács Laci 2022.01.24 13:51:04
Nézzük a Bava batra 10b- t,amire a Tanja első fejezete a legvégén hivatkozik:
"It is taught in a baraita: Rabban Yoḥanan ben Zakkai said to his students: My sons, what is the meaning of that which the verse states: “Righteousness exalts a nation, but the kindness of the peoples is sin” (Proverbs 14:34)? Rabbi Eliezer answered and said: “Righteousness exalts a nation”; these are the people of Israel, as it is written: “And who is like your people Israel, one nation on the earth?” (I Chronicles 17:21). “But the kindness of the peoples is sin,” meaning that all the acts of charity and kindness that the nations of the world perform is counted as a sin for them, since they perform them only to elevate themselves in prestige, as it is stated: “That they may sacrifice offerings of pleasing aroma to the God of heaven, and pray for the life of the king and of his sons” (Ezra 6:10). Even though they donated offerings, they did so only for their own benefit." Magyarul : "Ezt egy baraita tanítja: Yoḥanan ben Zakkai rabbi azt mondta a tanítványainak: "Fiaim,mi a jelentése annak, amit a vers mond: "Az igazságosság felemeli a népet, de a népek jósága bűn" (Példabeszédek 14:34)? Rabbi Eliezer válaszolt, és így szólt: "A jótétemény a népé,ez Izrael népe, ahogy meg van írva: "És ki olyan, mint a te néped, Izrael, egy nemzet a földön?". (I. Krónika 17:21). "De a népek jósága bűn", ami azt jelenti, hogy minden jótétemény és jótékonysági cselekedet, amelyet a világ népei végeznek, bűnnek számít számukra, mivel csak azért végzik, hogy saját magukat tekintélyben felemeljék, ahogyan az áll: "Hogy kellemes illatú áldozatokat mutassanak be az ég Istenének, és imádkozzanak a király és fiai életéért" (Ezsdrás 6:10). Még ha áldozatokat adományoztak is, azt csak a saját hasznukra tették". - Mi van az angol fordításban? THE NATIONS OF THE WORLD !!! A világ népei !
וְהִנֵּה, אַחַר שֶׁנִּתְפַּשְּׁטוּ הַקּוּנְטְרֵיסִים הַנִּזְכָּרִים לְעֵיל, בְּקֶרֶב כָּל אַנְשֵׁי שְׁלוֹמֵנוּ הַנִּזְכָּרִים לְעֵיל, בְּהַעְתָּקוֹת רַבּוֹת מִידֵי סוֹפְרִים שׁוֹנִים וּמְשׁוּנִּים הִנֵּה עַל יְדֵי רִיבּוּי הַהַעְתָּקוֹת שׁוֹנוֹת, רַבּוּ כְּמוֹ רַבּוּ הַטָּעוּיּוֹת־סוֹפְרִים…..
Azt mindenki tudja, hogy Jeruzsálem mindhárom monoteista vallás, a zsidóság, a kereszténység és az iszlám szent városa, és talán azt is, hogy e három vallás közül a zsidóság tartja a legfontosabbnak ezt az ősi települést. A Biblia (zsidóság lévén kifejezetten és csak az Ószövetség) nem kevesebb,…..
Ács Laci 2022.01.11 14:46:34
@Serény Vélemény: A zsidó felfogás szerint az utolsó próféta Malachias volt.Azóta senki.
:הַסְכָּמַת הָרַב הֶחָסִיד הַמְפוּרְסָם, אִישׁ אֱלֹהִי, קָדוֹשׁ יֵאָמֵר לוֹ, מוֹרֵנוּ וְרַבֵּנוּ הָרַב רַבִּי מְשׁוּלָם זוּסִיל מֵאֲנִיפָּאלִי הִנֵּה בִּרְאוֹתִי אֶת הַכְּתָבִים שֶׁל הָרַב הַאי גָּאוֹן אִישׁ אֱלֹקִים קָדוֹשׁ וְטָהוֹר אַסְפַּקְלַרְיָא הַמְּאִירָה וְטוֹב אֲשֶׁר עָשָׂה וַאֲשֶׁר…..
Ács Laci 2022.01.03 21:32:50
@a.j.megyeri: Bizonyára tudod,hogy N.Krausz 20 éve lefordította magyarra,jegyzetekkel ellátva az első kötetet. www.naftalikraus.com/book/zsido-kabbala-es-misztika/
KV BLOG Antigenderista eskü 2017.08.24 17:33:16
Szent X. Piusz pápa 1910. szeptember 1-én tette közzé Sacrorum antistitum kezdetű motu proprio levelét. A levél az ún. "antimodernista eskü" szövegét tartalmazta, amelyet 1967-es felfüggesztéséig minden felszentelt papnak kötelező volt letennie. Piusz pápa az esküvel a kora legnagyobb hit- és…..
Ács Laci 2021.02.12 19:04:22
@nemkomplett: Ugy,hogy itt a gyulolet nem személyek,hanem egy eszme ellen iranyul.Lehet gyulolni a nácizmust es a sztalinizmust is,mint eszméket,még egy papnak is.Nem?
Mint arról korábban már írtam, a Talmud az i.sz. 7. században lezárt rabbinikus szöveggyűjtemény, mely az azt cca. Öt évszázaddal megelőző Misnát kommentálja és értelmezi, rendszerezve és gondolati egységekbe tömörítve azt a majd 1800 évig szájhagyomány útján tanult és tanított tananyagot, melyet…..
Ács Laci 2021.01.12 12:10:23
@arthurthedent: A Talmud már a VI.szazadban lezarult,csak az emlitett kiadas XIV..szazadi,maga a Jezusra vonatkozo emlitett szoveg 1800 éves.A Talmudban máskor is elofordult,hogy keresztrefeszites helyett felakasztast irtak,mert elobbi halálnemet annyira borzasztonak tartottak,hogy le se szerették irni,azonkivul a zsido jog ilyen esetekre a felakasztast irta elő.Jezust nem a zsidok ,hanem a romaiak vegeztek ki,es már nagypénteken delelott,direkt azert,hogy a sabbat bekoszontekor,estére már ne maradjon fent.
Miközben a zsidó imakönyv számos költeménye nyűgözheti le azt, aki elmélyed a szövegben, a szombat és ünnep reggeleken mondott Nismát kol Cháj kezdetű költemény azonban különösen szépen megfogalmazott ima, mely pazar héber nyelven dicséri az Örökkévaló Istent. A Nismát dicshimnusz első része magyar…..
T.G.E. barátomnak A Tóra szigorú szabályokhoz köti, hogy mit is kell csináljon az az ember, aki nem elégszik meg a Tórában megfogalmazott parancsolatok sokaságával és további szigorításokat venne magára. Názir fogadalmat tenni ma már csak korlátozott módon lehetséges, a jeruzsálemi Szentély majd…..
Izrael Állam függetlenségi napját minden évben a zsidó naptár Ijár hónapjának 5. napján ünnepeljük, idén április 29-én, szerdán. Az ezt megelőző nap, hagyományosan az Izraelért elesett katonák és mártírok emléknapja. A két nap közti összefüggés nyilvánvaló: Izrael létét nagy részben az érte küzdő…..
Lekvár és JAM Álmessiások 2020.04.20 11:15:49
  A zsidó hitrendszer egyik legfontosabb tétele a megváltásban való hit. Mose ben Maimon rabbi, a híres Maimonidesz (1135-1205) a Misnához írt kommentárjában veszi számba a zsidók hitének legfontosabb elemeit, köztük megjelenítve a Messiásban, a Megváltóban való tökéletes hitet, melyet a…..
Ács Laci 2020.04.21 12:57:41
@gigabursch: Természetes,hogy egy zsidó rabbi kerüli a Kr.e. és Kr.u. rövidítéseket,helyette az i.e. és i.sz.-et használja,hiszen számukra Jézus személye nem a Krisztus,azaz a Messiás/Felkent/.A zsidók pedig,mivel nem hisznek az eredendő bűnben sem,ezért hitük szerint nem is szorulnak ilyenfajta megváltásra,mint Jézusé.
Miközben egyre nő a megbetegedések és sajnos a halálos áldozatok száma és a vírus egyre terjeszkedik érdemes megfontolni a zsidó hagyomány, a Tóra álláspontját a vírus elleni harcban. Elsősorban a legfontosabb, hogy tartsuk be az orvosok, a szakemberek és az ország vezetésének utasításait és…..
Ács Laci 2020.03.15 08:44:53
@math0: Mondtam hogy a kurva anyad.Nem eleg vilagos?Akkor ujra a kurva anyad...
Ács Laci 2020.03.15 18:55:57
@math0: Akkor lebetuzom.K U R V A A NY A D ...Igy mar csak erthető?
Ács Laci 2020.03.16 12:51:34
@math0: K u r v a a ny a d szor 1000 egyenlo anyad ezredszer is kurva...
A múlt héten látott napvilágot az a hír, hogy az iráni rezsim a zsidó Mordecháj (Mardokeus) és Eszter királyné Iránban található sírhelyét készül lerombolni válaszul az amerikai kormány izraeli-palesztin kérdést lezárni próbáló béketervére. Így, a Purim zsidó ünnep után, mikor a cca. 2.300 évvel az…..
Szerettem: Még nem tudom pontosan vajon a szeretem vagy az utálom rovatba kerülnek az izraeli választások, de örök optimistaként egyelőre a szeretemben kap helyet. Erre több ok is van: először is a Netanjahu vezette Likud majd negyedmillió szavazattal többet kapott, mint az utolsó, szeptemberi…..
Ács Laci 2020.03.06 10:22:52
Köves Slomó helyében én nyíltan megmondtam volna,hogy az európai antiszemitizmus erősödésének - bár nem az egyetlen, - de a fő oka az,hogy minél több muszlim bevándorlót engednek be Európába,a zsidóknak annál több lesz itt a félnivalójuk,ezt nem én mondom,hanem a párizsi,a brüsszeli, barcelonai és a malmöi zsidó rabbik mondták.Hiszen ha valaki egy afrikai vagy közel-keleti országban gyerekkorától azt tanulta,hogy a zsidókat gyűlölni kell/részben vallási,de még inkább politikai okból a szentföldi helyzet miatt/ akkor mitől változna ez meg benne,ha Európába jön??? Ha egy imám csak szóban szidja őket,akkor is akad majd elég követője,aki már robbantani is fogja a közelében élő zsidókat... Ezt egyébként minden józaneszű ember tudja,a vezető politikusok is,aki olvasta a Koránt,az még inkább,dehát a struccjátékot el kell játszani a polkor miatt...A barcelonai rabbi egy merénylet miatt nyiltan felszólította híveit,hogy alijázzanak Izraelbe,mert itt már nincs keresni valójuk! Hitlernek nem teljesen sikerült a zsidókat kipusztítani Európából,de a közelmúlt eszement,EU bevándorláspolitikája majd képes lesz rá,ha nem történik ebben valami nagy változás,de sürgősen!!!Most engedte őket el éppen a szultán...Mi lesz,ha ez a képzetlen,se dolgozni,se tanulni nem akaró,potenciális munkanélküliekből vagy bűnözőkből álló tömeg rászabadul az EU-ra???Az Afrikából rendszeresen a tengeren át ideszállítottakról nem is beszélve...
Ács Laci 2020.03.06 21:01:28
@Én vagyok az, aki nem jó.: Én se,csakhogy ez végső soron az európai kultúra végéhez vezet,egyúttal az európai zsidóság végéhez is.Mert aki életben marad közülük,az kimegy Izraelbe.
Ács Laci 2020.03.06 21:03:44
@Hívő hitetlen: Igen.Szavakban dörögnek ugyan az antiszemitizmus ellen,nagy szavak röpködnek,de a valóság ez,ami feljebb írtam és erről nem vesznek tudomást,bár most már talán kezdenek,lásd.Macron"ébredése",ha nem késő már így is...
Ebben az évben a polgári naptár szerinti március 3-ra esik Mózes születésének és halálozásának időpontja, a héber naptár szerinti Ádár hónap 7-e. Mint arról a Tóra beszámol, Mózes pontosan 120 éves volt, mikor meghalt, elmúlása és születésének napja ugyan az volt.  Mózes a héber időszámítás…..
Ács Laci 2020.03.03 18:02:56
@Én vagyok az, aki nem jó.: Magamnak küldtem el először véletlenül,de ez nem akkora baj...Az érveimet már elmondtam mellette többször,feljebb is ,nem ismétlem meg.Mindenesetre akár benne volt 2000 éve a Tórában,akár nem,abból a zsidó vallásra nézve az égvilágon semmi nem következik,mert semmiféle hitbeli dolgot nem érint,csakis történelmi jelentősége lehet.De arra nem adott választ,miért hasonlít olyannyira Josephusnak a mózesi etióp háborúra vonatkozó része olyan nagyon a 350 évvel korábban élt Artapanus művére???Aki gyakorlatilag ugyanazt írta erről!
Ács Laci 2020.03.04 08:31:43
@kolomparlole1114: Ebben biztos nem,mert Malachiásnak és Mikeásnak is M - mel kezdődik a neve.
Ács Laci 2020.03.04 08:36:02
@Én vagyok az, aki nem jó.: Ezt már nemigen fogjuk tudni eldönteni...De még egyszer hangsúlyoznám,hogy ennek a zsidó vallás és Mózes tanításait,törvényeit ez egyáltalán nem befolyásolja,csakis történelmi jelentősége lehet,de vallásilag egyáltalán nem fontos,hisz ez még az égő csipkebokor esete ELŐTT történt /ha történt.../,amikor Mózes még nem találozott az Istennel.
A Talmud egy helyen felsorolja azokat a dolgokat, melyeket az ember ezen a világon cselekszik ugyan, de jutalmat értük, csak a túlvilágon kap majd. Ilyenek a szülők tisztelete, a jótétemények, zsinagógába sietni reggel és este, hogy az ember közösségben imádkozhasson, a vendéglátás, a…..
Ács Laci 2020.02.27 09:21:17
@Én vagyok az, aki nem jó.: Nem azt vetjuk a regi zsidok szemére hogy meglatogattak a nem zsido betegeket csak azt hogy ez nem barati alapon joszandekbol tortent hanem szamitasbol elovigyazatossagbol ami abbol is kitetszik hogy altalaban tiltottak a nemzsidok gyogyitasat is.Jo hogy ez ma már nem igy van.Nem az a fő baj hogy a régi zsido irodalom tele van embertelen helyekkel hanem az ha valaki ezt megprobalja elmismasolni ,lehazudni,vagy ervenyesnek tartja ma is..
Ács Laci 2020.02.29 20:09:42
@Én vagyok az, aki nem jó.:Sajnos,amit Ön felsorol az ostoba és alaptalan vérvádról,némely pápák hibáiról és bűneiről,az mind igaz,én magam teszem hozzá az egyes középkori templomokon "díszelgő" zsidó disznó mai szemmel felháborító szobrát is.A különbség,hogy mi ,keresztények ezeket a dolgokat nem akarjuk,de nem is tudnánk elpalástolni,hanem általában beismerjük őket,ellentétben azokkal,akik a régi zsidó irodalom visszáságaival /nem csak egy ilyen "nem tetsző régi döntés" van,hanem rengeteg! / nem teszik ugyanezt/nem Önre gondolok/ hanem mindenáron meg akarják magyarázni,hogy oda nem is az van írva,azt nem is úgy kell érteni stb.Ennek a struccjátéknak kéne véget vetni,de a mai magyar rabbiknak nemigen van merszük hozzá.
Ács Laci 2020.02.29 20:18:04
@Én vagyok az, aki nem jó.: Amikor levélben megkérdeztem Radnóti Zoltánt,a Bét Salóm zsinagóga rabbiját,hogy szerinte vannak-e visszatetsző,embertelen helyek a régi zsidó irodalomban,szó szerint ez volt a válasza:"Nincsenek ilyenek,mind a fordítók ferdítése,nem foglalkozom vele." - Mindezt annak tudatában tette ,hogy teljesen tisztában volt azzal,hogy hazudik,nyíltan,bele a pofámba!!! Hát erről beszéltem...
Dávid, az ókori Izrael második királya, a Biblia egyik legizgalmasabb és talán legsokoldalúbb szereplője. Király, hadvezér, költő, tudós, pásztor és államférfi egyszerre, aki nem mentes az emberi gyengeségtől ugyanakkor tisztaszívű és érzelmes. A zsidó tradíció szerint Dávid Izrael örök királya,…..
Ács Laci 2020.02.27 16:48:29
@gigabursch: Így szerintem sehol se,volt Nagy Lajos király,de Nagy László király ÍGY,ebben a formában nemigen.
Ács Laci 2020.02.27 16:54:04
@Én vagyok az, aki nem jó.: Egyébként azt is kevesen tudják,hogy 1949-ben Izrael Államnak egy hivatalos bírósága a názáreti Jézust egy perújrafelvételi tárgyaláson az összes akkori vád alól posthumus felmentette,tehát még az akori római és zsidó jog szerint se volt bűnös,se a templom lerombolásának szándékában,se bálványimádásban,se istenkáromlásban,se felségárulásban a római császár ellen,se lázadásban,se az adófizetés megtagadásában.erről most már papírja is van,persze az ultraortodoxokat ez nemigen hatja meg...
Ács Laci 2020.02.27 18:58:33
@Én vagyok az, aki nem jó.: Az én részemről nincs itt semmilyen mocskolás,ez maguknak a zsidók egy részének a babonás hite.Ők találták ki,ők mondták,nem én...Egyébként ezeket a HAARETZ c.izraeli lap is megírta,onnan tudom...
A Talmud bölcsei a Tóra (értsd a Biblia és az ahhoz kapcsolódó minden típusú rabbinikus irodalom) tanulását az összes egyéb parancsolat fontossága fölé helyezik, mondván „az felér mindegyikkel.”1 Az, hogy a Tóra, mely Isten szava szóról szóra, betűről betűre lejegyezve Mózes által, miért áll…..
Ács Laci 2020.02.22 15:26:52
@midnight coder: A zsidó bölcsek/Maimunidesz vagy a Sulhán Áruk / szerint a gójokat becsapni ugyan nem szabad,de tévedésüket kihasználni igen,azaz nem kell őket arra figyelmeztetni,hogy tévedtek.
Ács Laci 2020.02.24 10:56:12
@Örömhernyó: Igen.A régi zsidók azt is elfelejtették,hogy nem csak az gyilkos,aki valakit a vízbe fojt,hanem az is,aki szándékosan nem húzza ki belőle.
Ács Laci 2020.02.25 16:12:56
@Örömhernyó: Maimunidesz és a Sulchán Áruk sajátos módon különbséget tesz a becsapás és a tévedésben hagyás közt,ahogy aközött is,hogy egy gójt nem szabad belökni a gödörbe,de ha benne van, nem kell kihúzni onnan.Pedig elvileg mindkét esetben ugyanarról van szó,csalás illetve gyilkosság...Zsidó-keresztény kultúrkörről azért beszélnek,mert Európa meghatározó vallása,a kereszténység nagyrészt a zsidó vallásból nőtt ki,erkölcsileg magasabb szintre emelve és fonákságaitól megtisztítva azt.Más kérdés,hogy Jézus eredeti tanításait az évszázadok során nemigen tartották be!