Regisztráció Blogot indítok
Adatok
daniel.g

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pozsgai Zsoltban az önkormányzati választás estéjén eltört valami. Azt mondta el egy interjúban, amit az év elején Varga István ügyvéd, a KESMA-kuratórium elnöke szintén kifejtett. Nincs ínyükre a lebutított kormányzati kommunikáció, a különbség csak az, hogy a főkurátort azonnal kirúgták, az írót…..
daniel.g 2019.10.28 01:44:33
@frikazojd: Viszont ha úgy számolunk, hogy a pártoknak vannak tagjai, akik hajlandóak lennének egy évben adakozni erre a célra, akkor évi 84 milliót kellene összegyűjteniük. Ha egy támogató évente egyszer 10.000 forintot adakozna erre a célra, akkor összesen 8400‬ adakozóra lenne szükségünk a számításaid finanszírozásához. Ha feltételezzük, hogy ez minden ellenzéki pártnak fontos, akkor ez a 8400 tag összesen 4-5 párt között oszlana meg. Ha csak 4 párt fog össze, az pártonként 2100 embert jelentene. Számomra nem tűnik annyira lehetetlen számnak. (De ha megnézzük, hogy a budapesti összefogásban is 5 párt vett részt, és ha ebbe beleszámolnánk a Jobbikot is, már 6 párt között oszlana meg ez a szám, ami így évi 1400 embert jelentene pártonként)

Ellenben ha nem havi 250 nettót, hanem kicsit reálisabb 180-200 nettót kapnának, új iroda bérlés helyett használnák a már meglévőket és az események szervezése nem egy, hanem a 4 párt már hasonló célra alkalmazott embereit is felhasználnák, máris lefaragnának a költségekből pár milliót az erőforrás megosztással.

Viszont ameddig ott tartunk, hogy 4-6 hasonló célokat elérni kívánó párt nem tud összedolgozni úgy, hogy egymásnak (is) megszervezzenek egy-egy ilyen vidéki eseményt; és ameddig konstruktív ötleteket és javaslatokat nem fogadnak el és valósítanak meg, csak azért mert az nem nekik jutott az eszükbe, addig felesleges arról beszélniük, hogy leváltják a jelenlegi kormányt. De arról is, hogy ez egyáltalán szándékukban áll.
daniel.g 2019.10.28 14:25:24
@CSOKKI MÁLNA: A fideszt Soros György támogatta és finanszírozta. Nem csak a pártot, hanem a párt tagjainak a képzését, stb. Tehát akkor ki a soros ügynök valójában? :) Persze, lehet azzal mentegetőzni, hogy Soror György azóta állt át a sötét oldalra vagy hogy Orbán Viktor megjavult így öregségére. Ha neki elnézzük ezt a botlást, akkor másoknak, akik nem vették igénybe ilyen szinten a gonosz öregúr támogatását, miért nem?

Egyébként nem látok abban problémát ha két ember nem ugyan arra a pártra szavaz. Nem is értem, hogy miért csinálnak az emberek ebből ekkora ügyet. Egy szavazáson nem arra szavazol akire kell és nem is arra aki esélyes a győzelemre, hanem arra aki a te érdekeidet képviseli és akinek a leginkább szimpatikus a programja. A jelenlegi kormány soha se a városi embereket képviselte, ellenben egy olyan rétegeket szólít meg (a maga módján), akik többséget szavaznak nekik egy választáson. Persze az megint csak vitatható, hogy mennyire jó egy olyan képviselő, polgármester stb akinek az egyetlen pozitívuma, hogy a településen élők nagyrésze szerepelhet a közmunka programban, ellenben lassan 10 éve érdemi megoldást nem találtak és valószínű nem is keresnek a probléma megoldására
A számnevek használatával nincs minden rendben. Egy nagyon tipikus helytelen példát minden nyelvtankönyv megemlít (tőszámnevet használunk sorszámnév helyett): Az öt kerületben lakom, öt kerületben lakni azt jelentené, hogy az illetőnek öt különböző kerületben lenne öt lakása. Pedig aki…..
A fiatalok jelentős része már nem saját lakásra vágyik, hanem utazna, élményeket szerezne? Vajon miért?..
daniel.g 2019.09.05 15:27:11
Fiatalként: Szeretnék lakást és nagyon sok barátom és ismerősom van így. De sajnos mire 18 lettem, nem volt 16 milliós megtakarításom, a családnak nincs nyaralója a balatonnál meg a horvát tengerparton és nem is kaptunk a tanácstól lakást úgy örökbe a rendszerváltáskor. Csak magunkra számíthatunk pénzügyileg. Ellenben albérlet mellett nem tudod félretenni a havi fizetésed 100%-át.

Persze, ilyenkor fel lehet hozni az "Összeköltöztök sokan", stb dolgokat, de ezt mindenki tudja hogy kis lakásokban (100-120E/hó körül mozognak az 1 szobás lakások budapesten) nem fog 5 ember összeköltözni. Ezt senki se gondolja komolyan. Persze, lehet hogy a barátnővel össze dobjuk amink van, és akkor talán kijön az önerő (A jelenlegi drágulás mellett mire össze gyűjtöd az önerőt, már semmit sem ér), de mi lesz ha mégse jön össze? Akkor szétszedjük? Nem túl bíztató. Mennyit is drágult 4-5 év alatt az ingatlanok értéke? 90%? Hiába nincs 4-5 évig "nyaralás meg luxizás", ha a végére kétszer annyi pénz kell tehát nagyából semmit sem ér amit összeszedtél.

Na meg az se túl kecsegtető, hogy ha esetleg meg van az önerőd egy 20-30 milliós hitelre, akkor megint csak 20-30 évig fizeted, úgy hogy a törlesztő kb a mostani fizetésed 80%-át elviszi, akár csak az albérlet. Ez nem egy "kis lemondás".

Teljesen érthető, hogy helyette inkább utazunk meg "luxizunk", mert az legalább elérhető. Ha például a 2010-es évi árra csökkennének az ingatlan árak, akkor hirtelen megnőne a lakásvásárlás és a gyerekvállalási kedv is a fiatalok között. Vagy mondjuk életszerű lenne, hogy egy átlagos fizetésből (Nagyából 160-200 között) 3-5 év alatt össze gyűjtsd az önerőt és ugyan ennyi év alatt vissza is fizesd a hitelt.

Igen, ez nem az a generáció aki beleugrik azonnal és felvesz 20-25 évre egy svájci frank alapú hitelt, csak mert adják. Aztán ha mégse jön be mert elveszítik az állásukat vagy megváltozik a deviza értéke, rohanjanak sírni az utcára és "Gyurcsány".

Ha bárki is azt szeretné, hogy a fiatalok letelepedjenek, és nagyobb kedvel vállaljanak gyereket, akkor először a lakás válságot kell megoldani. Nem pedig a fotelből jól megmondani.
A pénzügyi tudatosságot népszerűsítő tanítók gyakran beszélnek az anyagi függetlenség fogalmáról, itthon és külföldön egyaránt. Ez az állapot azt jelenti, hogy valaki rendelkezik egy akkora vagyonnal, hogy pusztán annak hozamaiból fedezni tudja a megélhetési költségeit, azaz lényegében nem kell…..
daniel.g 2019.08.29 23:00:52
@Aranytojás Blog: Ha körbenézel, egy normális (nem pince, nem padló nélküli, penészes) lakás, amiben nem egy 1nm-es fürdőszoba van, normális környéken, körülbelül 120 ezer forint + rezsi. Van benne egy szoba és egy konyha. Ha ketten veszik ki, ami meglehetősen kényelmetlen abból adódóan, hogy egy szobába két ember lakik, különböző életritmussal, még mindig 60ezer + rezsi. Ez már nagyából okés, de se egy barátnőt, senkit nem tudsz felvinni, mert valaki valószínűleg mindig van otthon. Ha a társas életed élésére külön kell költekezned (szállodák, stb), akkor máris megint nem jösz ki egy átlag 160-200 nettós fizuból. Ha a lakótárs elfelejt fizetni (bármiért), nyilván neked kell. Ez is nehezíti a dolgokat. Ki lehet rúgni, de ki fogja kifizetni a lakbérét, esetleg okozott károkat? Bíróságra mész? Mehetsz. De nem 2 hét amíg bármi születik. Addig is élni kell. Úgy gondolom, egy fizetésből el kell hogy tudd magad tartani és az eltartásba bele tartozik a saját lakás/albérlet, ruházkodás, étkezés, szórakozás és a megtakarítás. Egész addig ameddig ez lehetetlen, a fiatalok többsége nem fog és nem tud félretenni.
Az HBO nagysikerű minisorozata, a Csernobil megmutatta, milyen is a tökéletes atmoszférateremtés: a külső helyszínektől kezdve a korabeli ruhákon át a belső terek berendezéséig mindenből csak úgy árad a 80-as évek kelet-európai hangulata. A korhű díszletek között csupán egyvalami jelzi, hogy nem a…..
daniel.g 2019.07.04 19:37:39
@szepipiktor: Kicsit tegyük helyre ezt a szinkronos dolgot. Nem azért nem "trendi" szinkronos filmet nézni, mert az angol annyira felsőbb rendű. Én azt tapasztalom, hogy a mai 18-30 évesek körében meglehetősen kevesen beszélnek magabiztosan angolul. Még kevesebbnek van akkora szókincse, hogy mondjuk szótár nélkül megnézzen egy Scifit vagy fantasyt. Mégis inkább ezt választják. Meg a feliratot.

Szimplán arról van szó, hogy a mai "block buster" hollywoodi filmek többségének a magyar szinkronja egyszerűen szar. Bocsánat, ez így valóban egy kicsit nyers, de ez az igazság. Ennek az oka is nyilvánvaló: Kevés az idő. És talán a szinkron színész is. Borzasztóan gagyi a párbeszédek fordítása, semmi kreativitás nincs benne. Gyakran egyáltalán nem illik a hang a karakterhez, sokszor ugyan az a maroknyi színész szólal meg nagyából minden filmben.

Nagyon jó példa a Gyűrűk Ura. Mind a film, mind a könyv. A helyszíneknek, a "fajoknak", semminek sincs köze az angolhoz. Gyönyörű és kreatív a fordítás, teljesen vissza adja a Magyar nyelv szépségét, sőt még talán felül is múlja. Nyilván nem három nap, de nem is egy hét alatt készült el.

De igaz ez a 90-es években szinkronizált filmekre is. Van amelyiknek évekig készült a szinkronja. Próbákat tartottak, hozzá próbálták a képhez és gyakorlatilag újra felépítették a karaktereket. Pont úgy, ahogy a színházban szokás a színdarab premierje előtt. A nyelv és a szó használat is nagyon fontos, nagyon sokat tesz hozzá a karakter személyiségéhez.

Ez manapság teljességgel lehetetlen. Képzeljük el, hogy mekkora felháborodás lenne abból, ha akár két évet kellene várni egy Csillagok Háborúja szinkronra. Pedig sok bakit és sok bugyuta fordítási hibát el lehetne kerülni. Már csak abból adódóan, hogy az angol nem mindig egyértelmű. Lehet hogy egy helyzetben passzol a fordítás, aztán a következő részben kiderül, hogy mégsem. De ezt a fordító se tudhatja, mert sokszor a színészek se ismerik annak a filmnek a teljes forgatókönyvét, amin épp dolgoznak. Hát honnan tudná szegény fordító, hogy mi lesz a következő részben?

Ahhoz, hogy ismét "megérje" magyarul nézni filmeket, valójában az kéne, hogy ismét éveket dolgozzanak rajta. Ne legyen nyomás a forgalmazón, hogy az angol premier napjára elkészüljön úgy, hogy olyan eset is történt már a filmiparban, hogy a premier előtt 1 órával még újra vágták a filmet. Mennyien háborodnának fel, ha a nagy block busterek csak évekkel később kerülnének a mozikba? Esetleg addig maradna a felirat.
A torontói okosváros projekt újabb akadályba ütközik, ugyanis késések és adatvédelmi aggályok veszélyeztetik a beruházást. (Fotó: pixabay.com/ElasticComputeFarm)..
daniel.g 2019.06.26 09:46:21
Semmi problémát nem látok az adatgyűjtéssel addig, ameddig ez a felhasználók érdekeit szolgálja. Például: El kell fogadni, hogy az ingyenes szolgáltatásokért reklámokat "kell nézni". De mennyivel kényelmesebb, ha ezek esetleg relevánsak is. Bosszantó am tartom, ha mondjuk film nézés közben háromszor nézem meg egymás után a tampon reklámokat, pedig nyílvánvaló, hogy soha nem fogom a terméket használni, szükségem se lesz rá. A hírdetőnek kidobott pénz, nekem meg bosszúság. Ellenben, a jó reklám hasznos is lehet.

Biztosan van olyan ember, aki nem szereti használni a technológiát, de a fiataloknak ez kényelmes, időt spórol. Persze, meg van a varázsa annak, ha az ember egy régi térképet hajtogat szét a kocsiban a tűző napon, majd rá eszmélni hogy 30 éve nem létezik Csehszlovákia. Mennyivel kényelmesebb csak beírni és oda menni. Vagy gomb nyomására hívni a Taxit vészhelyzet esetén, ami kikalkulálja előre, hogy nagyságrendileg mennyit kell majd fizetni. Nem pedig az út szélén integetni majd az út végén meglepődni, esetleg kölcsön kérni a szomszédból mert nincs nálad annyi.

Az, hogy a Google látja hogy az egyik felhasználó hova ment? Nem érdekel. Mit kezd vele? Régen az egyetlen könyvtáros néni is tudta, hogy ki mit kölcsönzött ki a környéken, sőt, a szomszéd busz sofőr este szólt a szüleimnek ha pont látta hogy másik településre induló buszra szálltam fel. Ez talán károsabban hatott a magánéletemre, mint az hogy valahol, valaki esetleg azt látja, hogy az XYZ számú felhasználó februárban megnézte hogy mennyibe kerül egy túrista jegy Bécsbe.
Hiába kérette be Szijjártó a román nagykövetet. A magyar diplomácia szerint példátlan eset történt. Valóban (az utóbbi időben eddig) példátlan, komoly incidens történt az úzvölgyi temetőben... Kár, hogy amit itt látunk, az nem más, mint hogy egy erősebb ország -- amely ráadásul "túszul ejtheti" a…..
Van az az összeg...  Nem. Van, amikor egyszerűen a pénz nem számít. Vagy Te odatolnád a feleséged, lányod, a saját anyád, hogy köpje arcon egy drogos, amikor a vérnyomását akarná megmérni? Kinyitnád az ajtót a feleséged, a lányod, a saját anyád előtt, hogy az arra repülő szék először őt találja…..
Az alábbi beszámoló alapján a Savoya Parkban működő Auchan munkatársainak rém határozott elképzelése van a megfelelő vásárlói magatartásról, és az esetleges véletlen vagy tapasztalatlanságból fakadó kilengéseket nem restek  a helytelenül viselkedők orra alá dörgölni akár többszörösen is. Az…..
Fölfigyeltem a Demokratikus Koalíció válságkommunikációjára. A gyászmunkát végző DK-politikusok tisztában vannak azzal, hogy a nyilvánosság fórumain meg kell magyarázniuk a kiábrándító választási eredményt. Majdnem kiestek az országgyűlésből, éppen csak átlépték az ötszázalékos parlamenti küszöböt.…..
daniel.g 2018.04.24 20:22:40
@baldoc: Fideszéknél a gyújtogatás, verekedés és utca kővel dobálózás puszta ünneplés, ha nem ellenzék csinálja. Így volt ez akkor is, és akkor is amikor a Miniszterelnök úr legitimizálta azt, hogy mások kocsijának a kerekének a kiszúrásával nyílvánítsanak emberek véleményt. (Kíváncsi vagyok, ha kiszúrom egy parkoló kocsi kerekét, indul-e bármiféle eljárás ellenem). Egy Fideszesnek teljesen természetes, hogy mindenkit megöl/kivégez akinek nem egyezik a véleménye A Pártéval (Németh Szilárd és a csepeli öregasszonyok és a fenti kommentelő + fontos napirenden tartani a halálbüntetést (-OV)... ). Persze, amikor nem jönnek a számok (népesség növekedés) és megkérdezik az emberektől hogy mi a baj, a válasz gondolkozás nélkül az: "Dögölj meg", "Le kellene csukni", "Inkább halnál meg te Geci", "Fizetett kommentelő", "Sorosbérenc", "migránssimogató". Aztán persze marad a pislogás. Sajnos ugyan ez már majdhogynem igaz az ellenzékiekre is, csak fordítva. Meg is lett az eredménye.
Pedig ő és a miniszterelnök is sokszor elmondják, hogy szülessen. És semmi. Érthetetlen. ..
daniel.g 2018.04.24 07:26:41
@hotredchili: Ha neked ez bejön, nyugodtan élhetsz így.
daniel.g 2018.04.24 07:54:00
@kereso: Biztosan így van, de ez is emberre válogatja. Legtöbb esetben nem az a probléma, hogy visszaesést tapasztalnak anyagi téren, ha az nem megy az általános színvonal alá (számla tologatás, nagy mértékű lemondások) . Hanem az, hogy tudatosabban vállalnak gyereket. Ott, ahol a fiataloknak az az egyetlen szórakozása, hogy kijárnak bandázni a régi gyár mögé esténként, valóban több gyerek csúszik be, akár 18-19 évesen. De ezt egyáltalán nem nevezném gyerekvállalási kedvnek, pedig a statisztikákban szerepel. Sajnos, mivel fiatalként jellemzően nem tudod megoldani külső segítség nélkül az alapvető önállósodást úgy, hogy elegendő egzisztenciád maradjon az olyan "extrákra" mint a gyerek, a tudatos gyermek vállalás nem a 20-30as éveikben történik, hanem később. Már ha megtörténik. Sok esetben a család annyival tud besegíteni, hogy marad a mamahotel, ami párkeresésnél sem egy vonzó tulajdonság. Úgy nem lehet randizni, hogy "csak halkan menjünk fel, mert a szülők a szomszéd szobában alszanak". Az se megoldás, hogy két ember megismerkedik és azonnal összeköltözik ha van pici kölcsönös szimpátia. A fiatalokat is kellene támogatni, de nem csak a gyermekvállalást. Ha a fiatalok jelentős családi támogatás nélkül tudnának önállósodni, megnőne a gyerekvállalási kedv. És valószínű kevesebben kezdenék el az életüket külföldön, ahol erre sokkal kedvezőbb feltételek adottak (vagy nem, de nem ez az "általánosan elfogadott)
daniel.g 2018.04.24 08:20:17
@VáradiJános: Számomra vicces a szituáció, hogy azon agonizál a kormány évek óta, hogy a fiatalok nem vállalnám elég gyereket. A fiatalok megmondják hogy mi ennek az oka, amire a válasz körülbelül ennyi: "te ne szaporodj", "régen is megoldották". Jobb esetben egy egész mondatra is futja, amivel alpári stílusban elküldik őket melegebb éghajlatra, esetleg Sorosbérencnek titulálnak. Mintha ez megoldaná a problémát, sőt azonnal minden huszonéves szülne egy babát :D
JogÁsz A jognak asztalánál 2018.03.03 12:31:34
Czeglédy Csaba ismét börtönben van. De hogy ez miként, s hogyan történt, ahhoz a hatóságoknak nem mindennapi törvénysértések sorozatát kellett elkövetniük. Kép: 24.hu Haladjunk lépésről lépésre. Czeglédy Csaba 8 hónapja volt már előzetesben a NAV által indított büntető ügyben, melyet az…..
daniel.g 2018.03.03 21:37:01
@mh1973: Nyomban fideszes vagyok azért, mert nem tetszik hogy valaki vissza akar élni a törvényekkel? Elolvastad amit írtam? Töröljék el a mentelmi jog intézményét, hogy ne lehessen elbújni a felelősség alól. Akkor se ha Czeglédi és akkor se ha Orbán. De nyilván fideszes vagyok. Megyek és letépek menten egy Gyurcsány plakátot. Csak hogy igaza legyen a Soros... Akarom mondani fidesz paranoiádnak.
Egyszerűen nem tud leakadni a Fidesz a migránsozós retorikáról, hiába ismerték be a vásárhelyi vereség után, hogy valami nincs rendben ezzel a választási stratégiával. Nagyon úgy néz ki, hogy Orbán Viktor szélsőségesen idegengyűlölőnek tartja saját népét, amit most már kezd kikérni magának az ország…..
1989-ben beléptem a Fidesz-be. Akkor még úgy hívták, hogy Fiatal Demokraták Szövetsége, fiatalok voltak és demokraták. Ma már – az akkori szabályok értelmében - nem lehetnék a tagjuk. Nem is vagyok, de más miatt. Boldog, lelkes ifjú voltam, hogy bizony én is teszek a demokrácia ügyéért valamit.…..
daniel.g 2018.01.23 22:34:36
@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: Ha azt mondod, hogy a Bajnai kormánynak 2/3-a volt, az nagy torzítás lenne. Kérlek mutass nekem egy olyan javaslatot, amihez kellett volna 2/3 és a Fidesz konstruktívan állt hozzá. Azt nem tudom elfogadni, amit leszavaznak, majd pár évvel később megszavazzák a saját zászló alatt. Egy felelős párt nem így viselkedik. De egy felelős képviselő sem, főleg nem válság alatt. Nem passzivizálja magát és gyújtogat. (vagy akkor a fidesz szerint nem volt majdnemállamcsőd az elmútnyócévben?)
daniel.g 2018.01.23 22:43:49
@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: Akkor miért téma a mai napig a fideszben? :D
daniel.g 2018.01.23 22:59:02
A miniszterelnök idén is megszólalt a Magyar Rádióban. Súlyos döntést jelentett be a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek ellen, újabb sorosozása okkal izgatja a közvéleményt. Nem csoda, ha gondolatmenetében elsikkadt egy mozzanat, amely azt is érdekelheti - például e sorok íróját -, aki a…..
daniel.g 2018.01.22 18:26:56
@Jakab.gipsz: Ja, mert a CBAban amikor vásárolsz, a bankkártya terminálban a manók hozzák el Erzsikének a pénzed. Az M1 narkós balatoni riporterét is úgy kapcsolják, hogy a filmszalagot a balatontól egészen a budapesti székházig húzzák. Az origót is filctollal írják fel az üveglapra és a lokált sem digitálisan küldik a nyomdába, hanem a nyomdahengereket a csepregi térdeplő gyerekek faragják ki. Mert az internet az a fészbúk oszt csak bámulnak a génmódosított barmok. Hát brávó, neked is sok fogalmad van a világról amiben élsz :D