Regisztráció Blogot indítok
Adatok
D.Adél

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Életlego A feedback a barátod 2018.03.13 19:14:30
Munkámból adódóan sokat alszom szállodákban. Kétféle szálloda van: az, amelyikben a szobai információs mappában van visszajelzésre való űrlap és az, amelyikben nincs. Mindig, kivétel nélkül, minden esetben az a szálloda jobb, amelyikben megtalálható ez az űrlap. Pedig hát úgy is okoskodhatnánk, hogy…..
(kép innen: https://pixabay.com/hu/pap%C3%ADr-haj%C3%B3t-pap%C3%ADr-hajtogatott-heart-2287575/ ) Valentin-napra ajándékot adni mostanra szinte kötelező szerelembizonyíték. De mert gombnyomásra ritkán van egyszerre sokmillió embernek tökéletes ajándékötlete, január végén-február elején megjelennek a…..
Hivatalos definíció szerint a stressz olyan állapot, amelyben különösen nagy testi és/vagy lelki megerőltetés, feszültség éri az embert. Ez a meghatározás viszont nem válaszol arra, hogy miért vannak sokat dolgozó, sokat tevékenykedő, sűrű életet élő emberek, akik szubjektíve mégsem érzik az…..
Életlego Egy buszsofőr dicsérete 2017.12.18 21:08:06
  kép innen Nyár volt, árnyékban 35 fok. A Moszkván felszálltam egy buszra és belecsöppentem egy szürreális világba. Az indulásra várakozó utasok szidták a BKV-t, hogy képtelen légkondis járműveket üzemeltetni – ráadásul mindezt egy olyan környéken közlekedő busznál, amelynek a lakói hozzá…..
Életlego Az elég jó karácsony 2017.11.27 17:51:03
kép forrása: Photo by Tim Mossholder from Pexels https://www.pexels.com/photo/art-blurred-blurry-bokeh-383646/ Martha Steward és Flylady világában a nők erős nyomás alatt vannak egy egyszerű hétköznapon is, a karácsony pedig ha lehet, még ennél is keményebb kihívás. A háztartási tanácsadó…..
Sokszor előfordul, hogy az önismereti csoportba érkező ember a külvilág szemében kedves, alkalmazkodó, szelíd. Nem azért jön, mert konfliktusai vannak és szeretné ezeket megoldani, hanem mondjuk azért mert fél a nyilvános szerepléstől, úgy érzi, hogy képtelen döntéseket hozni, vagy nem tudja, merre…..
Életlego Mire elég egy nap? 2017.11.07 21:45:47
Az önismeret folyamatos, az élet végéig tartó feladat, ezért a legtöbb önismereti csoport hosszabb időn, egy-két éven keresztül rendszeresen tart összejöveteleket. De létezik rövidebb munkaforma is, a műhely vagy workshop. Ezek egynaposak vagy egy hétvégét vesznek igénybe. Jogos a kérdés, hogy mi…..
Életlego Workshop beharangozó 2017.11.03 21:57:49
Vajon miért van az, hogy a legtöbb újévi fogadalomra január közepén már senki nem is gondol vagy legfeljebb csak lemondóan és bűntudattal? Bár sokszor tudjuk, mi lenne helyes, mi tenne jót nekünk, de az elkezdés, az első lépés megtétele egyszerűen nem sikerül, nincs meg hozzá a szufla. A…..
Életlego #metoo 2017.10.20 18:52:11
Amikor ezt a posztot írom, még nem írtam ki a FB-oldalamra. Néhány napja egy régi iskolatársam posztját olvasva már majdnem, aztán mégsem. Szerencsém van, amik velem történtek az aktuális félelmen és émelygésen kívül mélyebb nyomokat nem hagytak. Se az emberekben való bizalmam nem vesztettem el, se…..
Életlego Baj, ha megpróbálom? 2017.10.09 21:54:33
Vannak jól hangzó szlogenek, amelyektől legalábbis pszichodrámás füllel hallgatva érdemes óvakodni. A „Ne próbáld, csináld!” is közéjük tartozik. A mondat azt sugallja, hogy aki valamit megpróbál, az nem teszi szívvel-lélekkel, hanem csak úgy tesz, mintha. Pedig „úgy tenni, mintha”, kipróbálni…..
Életlego Tárgyaid tükrében 2017.10.06 14:27:00
Egyre ismertebb lesz Magyarországon is a minimalizmus, amely szerint minél kevesebb holmit birtoklunk, annál inkább tudunk fókuszálni a fontos dolgokra az életben. A konmarizás, a holmik szelektálása Marie Kondo örömelve alapján valóban izgalmas folyamat, amely bőven érinti a lelket…..
Életlego Nemcsak nőknek! 2017.10.03 14:15:04
Jellemző, hogy több nő jár önismereti csoportba, mint férfi. A férfiaknak sokszor fenntartásaik vannak a lelkizéssel kapcsolatban és amúgy is, ha probléma van, a fiúk nem sírnak, hanem összeszorítják a fogukat és kibírják. De nincsenek is problémák, csak kihívások, szóval minek olyan helyre járni,…..
Ezt a kérdést gyakran felteszitek, ezért most összeszedtem a legfontosabbakat. A pszichodráma egyik fontos eleme a spontaneitás, tehát a jó hír, hogy nem kell semminek utánaolvasnod, nem kell előre átgondolnod, hogy mit fogsz majd mondani a csoportban, nem kell valamilyennek látszanod, amilyen nem…..
Életlego Amikor a nem visz előre 2017.09.13 16:21:53
A nemet mondás szükségességéről és hogyanjáról sokat hallani. Általában arról van szó ilyenkor, hogyan mondjunk másoknak nemet, akik olyan feladatokat akarnak ránk bízni, amelyekre nincs időnk vagy kedvünk. De még ennél is sokkal nehezebb nemet mondani saját magunknak – különösen akkor, ha csak…..
Életlego A titkos kert 2017.09.11 22:26:54
Nemrég újraolvastam gyerekkorom egy kedvenc könyvét, F.H. Burnett A titkos kert című regényét. Annyi emlékem volt róla, hogy egy magas téglafal mögött megbúvó kertet fedeznek fel gyerekek és hogy ennek a kertnek a hangulata egészen varázslatos.  Felnőttként olvasva a könyvet a kert varázsa mellett…..
A csoport indulása előtt ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés az érdeklődők részéről. Amikor én voltam résztvevő az első drámacsoportban, amire jártam, ott azt a magyarázatot adták a vezetők, hogy ez olyan, mint a nyelvtanfolyam, ott is ki kell fizetni az egész tanfolyamot,…..
Életlego Az ősz varázsa 2017.08.05 12:12:11
Habár már elég rég kiléptem a hagyományos oktatási rendszerből, azért a szeptember régi varázsa mindig megérint. Ilyenkor a nyári szabadság után, feltöltődve a melegtől és napsütéstől mindig azt érzem, hogy itt az ideje valami újba kezdeni, valamit kipróbálni. Hogy ebből aztán mi marad novemberre,…..
Ha érzed, hogy valamit változtatni kellene az életeden, de a hosszú önismereti csoport elsőre túl nagy lépésnek tűnik, akkor néhány könnyebben megvalósítható dolgot ajánlok. Lehet, hogy már ezek is átsegítenek egy aktuális holtponton vagy legalábbis víz felett tartanak addig, amíg be tudsz…..
 A külföldre költözés még akkor is krízishelyzetet okoz, ha szabadon választottuk és örömmel készülünk a változásra. Krízis abban az értelemben, hogy az egyén megszokott megküzdési stratégiái nem működnek úgy, mint korábban. Amikor a mesehősök a tarisznyájukba hamuban sült pogácsát kapnak az…..
Nemrég olvastam A fekete macska című tatár népmesét a gyerekeimnek és azóta se hagy békén a történet. Az eleje felvillanyoz, a vége irritál, folyton gondolkodom rajta, hogyan fejezném be szívesebben és mi lehet mégis az oka, hogy pont így fejeződik be, ahogy. A kezdet nagyon szimpatikus, mondhatni…..
Életlego Börtön az anyaság? 2017.05.09 21:21:04
Az utóbbi időben mintha mindenki pozicionálná magát a nők „dolgával” kapcsolatban. Egyik oldalon vannak, akik úgy vélik, a nők legfontosabb feladata a szülés és a gyerekek felnevelése. Ennek mindent alá kell rendelni, beleértve a személyes szabadságot és a szakmai sikereket. Másik oldalon jönnek…..
Életlego Szerepcsere a nappaliban 2017.05.06 17:40:25
A szerepcsere gyógyító hatásairól már írtam korábban is. Most egy egészen hétköznapi, nem tervezett szerepcseréről mesélek, mert ilyen is van. Kilencéves fiam nemrég reklamált, hogy túl kevés a zsebpénze. Megbeszéltük, hogy kisebb házimunkák elvégzéséért kaphat egy kis plusz kiegészítést. Semmi…..
Legutóbb írtam, hogy március 25-én szombaton Bécsben magyar nyelvű pszichodráma workshop lesz. Itt elsősorban az életben betöltött szerepeinkről fogunk együtt játszani, ami tulajdonképpen a moreno-i pszichodráma szíve közepe. Moreno azt tanította, hogy fejlődésünk során különböző szerepeket…..
Jótanáccsal tele van a szekrény. Ha valaki felfedezi, hogy valami nem stimmel az életében, hatalmas kínálatot fog találni olyan kurzusokból, ahol megoldást ígérnek a lelki, karrier és egyéb problémáira. Az első kihívás, hogy kiszűrje az ember az olyan módszereket, amelyek nem hoznak tartóst…..
A pszichodrámában a testünk, a testi érzeteink óriási szerepet játszanak. Éppen itt van a módszer többlete azzal szemben, ha csak beszélünk a problémáinkról. A beszéd és az életünk verbális értelmezése egyszer elér egy határhoz, ahonnan nem lehetséges továbbjutni, például azért, mert egy bizonyos…..