Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wadmalatz

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A különböző nyelvek közötti szóegyezések esetén mindig kérdéses a szóátvétel iránya. Ezt csak a nyelvi, történeti, néprajzi, régészeti adatok együttes elemzésével lehet megállapítani. Az ugor, iráni és türk nyelvekben közös a lótartásra vonatkozó szavak jelentős része. Több adat arra utal, hogy az…..
Wadmalatz 2019.12.26 11:51:28
@FILTOL: de hatott. Újlatin nyelvek egyikére-másikára is. Egy szemléletesebb: város - (fonetikus átírás) orás román. (Temes-vár - Timis - oárá).
Kata és családja öt évvel ezelőtt költözött Norvégiába. Mint oly sokan, nekik is a svájci frankos hitel tett be, így voltaképpen kényszerhelyzetben voltak. Akkor úgy tervezték, maximum 5 évig maradnak, így most felmerül a kérdés, visszaköltöznek-e. Írásra annak kapcsán…..
A világtörténelem nagy rejtélyeinek sorában előkelő helyet foglalnak el a Húsvét sziget hatalmas, 5-10 méteres kőszobrai.  Vajon kik és hogyan emelhették ezeket és főleg milyen célból? A kérdések sokakat érdekelnek, erre  utal az is, hogy amikor előző posztomban - mely Stonehenge köveivel…..
Közel 350.000 ember szeretne külföldről szavazni úgy, hogy nincs egyáltalán magyarországi lakcímük. Ezen emberek többsége SOHA nem élt Magyarországon, fogalma sincs, hogy milyen itt az élet valójában. Csak és kizárólag a sajtóból értesülnek az itteni helyzetről. A kampány információiból csak az jut…..
A lelkész 6 napon át láthatatlan, a hetediken érthetetlen – mondják a rosszmájúak. A lelkész vasárnap dolgozik 1 órát, de máskor mit csinál???  ..
Wadmalatz 2017.10.07 00:41:03
@Beer Monster: aha..jó..
módszer...volt egyszer egy ember, aki mondott egy mesét. Nevezzük mondjuk Démokritosznak...vagy leukiposznak...mesélt valamiről, amit sose látott, de feltételezte, hogy van...nevezzük mondjuk atomnak!!! (hogy miért pont annak, jó kérdés.. a kezdet kezdetén mondjuk nevezhette volna jetinek, mert kísérletileg nem tudta bizonyítani, hogy tényleg van).... Tehát mese volt.Aztán AKIK KOMOLYAN VETTÉK, modellezni kezdtek. Tudósoknak nevezik őket, pedig nagyon sok modell baromi nagy tévedés volt...aztán amikor a modellek is megvoltak, akkor kísérleteztek is...a mese hazugság volt, mert kiderült, hogy vannak szubatomi részecskék is...fénykép még nincs róluk, csak a molekuláról...
Van egy hipotézisem. Van egy tudós, aki felfedezte a mikulást. De eltitkolja a kis rohadék, hogy a mikulás létezik. Ezt a hipotézist be lehet bizonyítani...keressük meg, kapjuk el a rohadékot, és verjük ki belőle a titkot...mert mindent lehet, csak akarni kell...:)..
persze azt is megteheted, hogy azt mondod...á, nekem ehhez nincs kedvem...:(
Wadmalatz 2017.10.07 14:57:58
@Beer Monster: akkor mikulás, húsvéti nyuszi, atom? mindenesetre a bizonyíthatóság kritériumának megfelelhet...mondjuk ha elég erővel tépem le a körmét, előbb utóbb kiböki :(
-bizonyíthatósági kritérium. kérdések: csak tapasztalati tudományok jöhetnek számításba? mi a helyzet az "elméleti" fizikával, ha van ilyen...
-isten léte nem bizonyítható- isten nincs- de ha nagyon beszélni akarunk róla, akkor legföljebb csak úgy, mint a mikulásról, húsvéti nyusziról, mítoszokról...ezt a gondolatmenetet mondjuk fel tudom fogni .Más kérdés, hogy jobb-e. Különösen akkor, ha a hit vagy nem hit a kritérium annak megállapításában, hogy pl. ki foglalkozHAT aktuálpolitikával? kinek jár közpénz? ki hasznos?
azt láttam, hogy lemodellezzük, mit eredményez a vallás(os) hit (valójában a hit, hiszen a marxista is hisz, csak azt hiszi, hogy ő nem hisz, lásd fennebb). Ennek eredménye: pedofília, nagyképűség, ILLETÉKTELEN beleszólás a mindennapokba, vallásháború, gyilkosság.
Röviden: "a szabad egyházban az állam" konstrukció megbukott. És most itt van "a szabad államban szabad egyház" kora. :)...a középkori egyház egy szimbólikus (vélt) univerzum védelmében: 1 integrált (magyarul erőszakosan misszionált, egyházi propaganda..pl. az iskolákban ott forgolódtak a -már elnézést, de így mondják- a "csuhások"...jaj) 2 szegregált (gettó, rezervátum...jaj, jaj) 3. likvidált (vallásháború, inkvizíció ...jaj, jaj, jaj)
Ebben a szép új világban ennek vége, ugye...1. nem integrálunk (nincs ateista propaganda, csak lelkiismereti szabadság) 2. nem szegregálunk (nem mondom, hogy a hívő csak a rezervátumban, gettóban, templomban élhet és netalán politizálhat) 3.nem likvidálunk (itt a pont, végülis, mert egyelőre CSAK háborúk vannak, vallásháborúk már nincsenek. Mert ugye a vallásháború sokkal "értelmetlenebb", mint a sima háború). Röviden: én, az ateista nem próbálom meggyőzni a hívőt, nem szegregálom, nem ölöm meg, nem gúnyolom, nem vagyok pedofil. Bezzeg ők, ugye...
Wadmalatz 2017.10.07 16:54:13
normák. tapasztalat.
ugyebár Wadmalatz KIZÁRÓLAG azért LETT jézushívő, mert ott született, ahol a többség ilyen volt. Ez igaz /tegyük hozzá rögtön, hogy itt a LETT a fontos, s csak így igaz. Hogy az MOST is, az is vizsgálható./ Behelyettesíthető -e wadmalatz mondjuk $pi$ -al?
ugyebár $pi$ KIZÁRÓLAG azért LETT ateista, mert ott született, ahol a többség olyan volt (és mondjuk nem agnosztikus, mert ugyebár ő is ateista, de $pi$ távolról sem olyan). Hogy ő MOST is ateista és nem agnosztikus, és hogy miért van ez így, az is vizsgálható..
a kanonikus iratok, normák. Ezer közül felismerhető a protestáns. tárgyalva: keresztény vs. keresztyén...az ateista, ha érvel, előkapja a bibliát, koránt stb..ebből mutatja ki egyes hitrendszerek tarhatatlanságát.. van-e szentkönyve az ateizmusnak? Nincs, ugye, miért lenne. Sem betű, sem szó, előadás nem kötelezi..
Érdekes forrástörténeti kérdés szerintem az, hogy pl. "a húsvéti nyuszi és mikulás ugyanaz mint jézus" szófordulat (amit tapasztalatom szerint az ateista egy bizonyos fajta esetében 100-ból 99 előszeretettel ismétel) hol fordult elő először? Lehet, hogy az "oral history"-kutatás feladata...természetesen az is kizárt, hogy mondjuk Feurbach munkássága bármilyen formában hatással lehet egy ateista gondolkodására, netalántán szavajárására...
ateista norma? "miért lenne????"....igaz:)...Norma nélkül is lehet gyakorlat..."nyilvánvalóan mindenkinek más". van "átlagember" ateista és "neonáci" ateista (aki vagy elítéli Hitlert vagy imádja)...az Igazi Nanonak köszönöm a választ, én is így gondolom. járulékos elem az "átlagember" és a "neonáci". "átlagember" hívő, "neonáci" hívő...most akkor megint próbáljunk behelyettesíteni...
érdekes kérdés, hogy $pi$ miért olyan ateista, amilyen...mert hogy teljesen függetlenítette magát minden hatástól (bárhol megszülethetett, mint olyan ateista, amilyen ő, nem nevez meg olyan forrást, ami számára kanonikus, nincs olyan gondolkodó, aki hatással lenne rá).
gondolom bizonyítható. meg az is, hogy az elefántcsonttoronyba bezárt gyerek felnőttkorára ateista lesz...csak esetleg nem tudja majd elmondani...
Március 11-én, szombaton, a máltai püspökök egy új pásztori körlevelet adtak ki, amelyet Málta-szerte valamennyi vasárnapi szentmisén felolvastak a híveknek. A levélben a püspökök a saját megközelítésükkel foglalkoznak az újraházasodottak áldoztathatóságának kérdésében - meglehetősen váratlanul, és…..
Wadmalatz 2017.03.13 19:15:35
@Skankhunt42: protestánsok és szentség? a hétszentségét! :)... hát persze. De csak kettő...