Regisztráció Blogot indítok
Adatok
meszter74

104 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A linzer az a süti, aminek bombabiztos receptje van minden családban. Ha az ember rátalál egy jó kis változatra, onnantól általában azt készíti és ez így van rendben. Anno és is rábukkantam egyre, amit "a nagymama is így készítette" címmel olvastam, kipróbáltam, isteni volt, így aztán nálunk ez lett…..
Az aszalványok iránti imádatom az elmúlt időkben alaposan megerősödött. Most döbbentem rá igazán micsoda lehetőségek vannak a gyümölcsnek ezen formájában...
Ha valami roppant egyszerű, nagyon gyors és mellékesen egészséges nasira vágytok, akkor azt kell tennetek, amit én is tettem tegnap este. Előhalásztam az aszalt gyümölcsöket a spájzból, beizzítottam a robotgépet  és 10 perccel később készen voltak az isteni falatkák. Ez a recept igazából nem is egy…..
Régen volt az, amikor még az iskolapadot koptattam és küzdöttem a jó érdemjegyekért. Kifejezetten felvillanyozott tehát, amikor kiderült, hogy szerezhetnék most egy ötöst angolból, ami leginkább azért vicces, mert sosem tanultam a suliban ezt a nyelvet. A tananyag persze a sütés volt. :)..
  Amikor évekkel ezelőtt még esténként azt kellett énekelgetnem a gyerekszobában, hogy „Őszi éjjel izzik a galagonya”, még nem gondoltam, hogy egyszer majd a konyhámban is főszerepet kap ez a kis cuki gyümölcs...
sodorva-tekerve Lotyót az üvegbe! 2018.09.06 08:45:18
Sokféleképp nevezik és van jó néhány fajtája, egy dolog azonban mindegyikről elmondható: egy örök túlélő. Az elegánsabb nevén cseresznyeszilva, (másutt, mirabolánszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva), mifelénk fosóka, bármilyen mostoha körülmények is vannak bőségesen…..
Alapvetően azt vallom, hogy a gyümölcs akkor a legjobb, amikor szedjük: frissen, mindenféle cicoma nélkül. De amikor a gyomor már megtelt, viszont a vödör sem ürült ki, sürgősen cselekedni kell. Mert amilyen isteni, olyan gyorsan romló cucc az idénygyümölcs: jelenleg az eper, a málna, a meggy és a…..
A december, természetesen az ünnepek okán számos süti szezonja: ilyenkor mindenképp sütünk valamilyen vaníliás, gesztenyés, mézes, mákos vagy diós finomságot. És ez az igazi szezonja a gyümölcskenyérnek is, amibe aszalt vagy kandírozott csemegéket öntünk bőségesen. Nyilván a gazdagsága miatt…..
Lehet belőle krém, roló, lepény, torta, püré, koch vagy puding, szinte mindegy is - a gesztenyével nem lehet hibázni.Sőt szerintem az a legjobb, ha békén hagyjuk, vagy esetleg icipicit megbolondítjuk - és úgy élvezzük az ízét...
A mákkal én mindig hadilábon álltam. A karácsonyi bejgliben imádtam más formájában azonban nem kértem belőle. Aztán egyre több lett körülöttem a lisztérzékeny vagy diétázó barát, náluk kénytelen voltam megkóstolni a reform édességeket. Így jöttem rá, hogy a mák lehet finom is. :) Aztán nemrég amikor…..
Hogy kicsoda Kondorné? Egy rokon, egy barát, egy szomszéd, valaki, akinek neve azért maradt fenn, mert bekerült egy szakácskönyvbe. Pontosabban abba a két kézzel írott kis füzetecskébe, ami az írónő, Szabó Magda hagyatékából került elő. Ezek egyike az 1800-as évek elejéről Jabolonczay Gizelláé volt,…..
Itt most egy igazán klasszikus bejegyzést olvashattok. Egy igazán klasszikus sütiről, a nagy klasszikus, az Ínyesmester útmutatása nyomán. Amilyen apró, annyira veszélyes is - leállni vele lehetetlen és ez egy kívül-belül cukros nasinál nagy önuralmat igényel. De a melengető őszi tea mellé ez…..
Ha azt mondom: „Haladjon Ön is a korral…” egészen biztosan azt mondod: „süssön Váncza sütőporral!”. Háziasszonyok ezreibe ivódott bele a reklámszöveg. És szerintem ezzel a márkával valahogy úgy vagyunk legtöbben, mint a Dr Oetkerrel: olyan természetesen kapcsolódik a név a termékhez, hogy szinte…..
Már csak néhány nap és kezdődik a tízórai szezon, ami sok fejtörést okoz azoknak az anyukáknak, akik szeretnének egészséges, változatos harapnivalót csomagolni a kisiskolásnak. Én is sokat kísérletezgetek a nagylány és az osztálytársak örömére. Szeptember 1-jére is sütök majd neki, na nem az…..
Kevés olyan receptbe futok bele mostanában, amiben a ribizli főszerepet kap. Talán macerás vele bánni, talán az íze megosztó, az okot nem értem. Pedig ez a gyönyörűséges gyümölcs szerintem többet érdemel, mint, hogy pusztán a tortákat díszítgessük vele...
Folytatódik a „hőségvanjegeskell” sorozat, tekintve, hogy a forróságban nincs nagy kedvem a sütőt beizzítani. Szerencsére a régi háziasszonyok is így gondolkodtak, számos fagyi és egyéb hűsítő édesség szerepel az ősi receptkönyvekben, például Toronyay Rákóczy Karolináéban...
Most, hogy a spájzban sorakoznak a friss dzsemes üvegek, végre kipróbálhatom azokat a recepteket, amiknek alapanyaga a HÁZI baracklekvár. Utóbbi elkészítéséről azért nem tudok beszámolni, mert helyettem megalkották a szüleim, szóval nekünk csak arra kell koncentrálnunk, hogy ne romoljon meg idő…..
meszter74 2017.07.28 11:23:11
@Peetee: Örülök, hogy tetszett. :) Köszi!
meszter74 2017.07.30 10:30:06
@irdesmond: Köszönöm a tippeket :) A tészta elég vékony volt, inkább csak a töltelék sikeredett kevésre, valóban jól meg kell tömni lekvárral. Érdekes a csokiönteted, egyszer kipróbálom :)
meszter74 2017.07.30 10:31:03
@pepin_nymburk: Valóban nem olyan bonyolult, mint gondoltam :)
Nyakunkon a hőséghullám! Ha még a fagyizóig sem bírnátok elvonszolni magatokat, dobd össze ezt a jeges gombócot! Néhány óráig pihennie kell ugyan a mélyhűtőben, de ha este összekevered másnap már akár reggel kanalazhatjátok. :)  ..
Itt a sárgabarack szezonja. El ne felejtsétek megfőzni a legfinomabb lekvárt! Ha a nagyi receptje eltűnt, itt van egy kis segítség:..
Amíg még nem pisil bele Lőrinc, érdemes minél több dinnyét enni. Élettani hatásairól ezerfelé olvashatunk, de azt hiszem nem igazán ez lebeg a szemünk előtt, amikor egy nagy darab görög- vagy egy kisebb sárgadinnyét megveszünk a zöldségesnél.  Imádták régen is és nemcsak harapni, de tölteni,…..
Hiába a hőség, vendég mindig érkezik a házhoz, akit illik egy kis finomsággal megkínálni. Meg persze ne fogjuk másra, azért mi is szeretünk nassolni még kánikulában is. Ilyenkor nagyszerű az olyan édesség, amit nagymamám készített és nemes egyszerűséggel csak úgy nevezte el: „se sütni, sem főzni nem…..
Amikor odakint 35 fok van, akkor az ember nehezen veszi rá magát, hogy a hűvös lakást felfűtse a sütővel. Még akkor sem ha eleped egy jó kis édességért. Ilyenkor kell számba venni a sütés nélkül készíthető finomságokat, közülük pedig főként azokat, amiket jégre is lehet tenni, hogy igazán tökéletes…..
Itt a nyár, itt a hőség, melyik ilyentájt a tökéletes desszert? Természetesen ami hideg, sőt jeges, pláne ha még az alapanyaga is friss. Mint most az eper. S mivel a szezon lassan véget ér érdemes minél előbb kipróbálni a belőle készült nyalánkságot, amit ezúttal egy közel másfél évszázados…..
Korszerű szellemben oktatták hajdanán Putnokon a leányokat, a leendő gazdaasszonyok tankönyvében nem egy olyan recept szerepelt, mely a mai kor kihívásainak is megfelel. A gluténmentesség fogalmát aligha ismerték, mégis készítettek már olyan tortát, aminek ma is örülhetnek a lisztérzékeny …..
Amikor a gyereknek szülinapja van, az ünnepelt már jó előre jelzi, milyen tortára vágyik. A cukrászdák nagyon tudják, mi kell a mai kölyköknek, a szülők pedig meg is veszik a menő tortát, végtére is a szülinap az szülinap. Általában persze jó ha fele elfogy, nem jöttem még el úgy zsúrról, hogy ne…..