Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MeNa

303 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! "Vételi szándéknyilatkozatot kötöttünk egy lakásra, az aláírásakor a vételi ár 2%-t foglalóként átadtam a megbízott ingatlanosnak. A dokumentumba bekerült, hogy a lakáson végrehajtás van bejegyezve, melynek összege az ingatlanos által közölt és…..
A közös képviselet ellátása ma már egy professzionális tevékenységet takar a legtöbb esetben. A szerteágazó feladatok, a számonkérhetőség és a felelősség folytán elmúlt a házmesterek világa. Gyakran felmerülő kérdés, hogy hogyan ellenőrizhető a közös képviselő tevékenysége, kik gyakorolnak felette…..
A lakásbérlés egyik neuralgikus pontja, amikor kiderül, hogy a tulajdonos értékesíteni kívánja az ingatlant. A bérlő ugyanis a lakhatása megoldása mellett legtöbb esetben azzal is szembetalálja magát, hogy a tulajdonos a legváratlanabb pillanatokban toppan be…..
Korábbi cikkeinkben ismertettük a haszonélvezeti jog tartalmát, valamint részleteztük a haszonélvezőt és a tulajdonost megillető jogokat és az őket terhelő kötelezettségeket. Most azt nézzük meg, miként lehet megszüntetni ezt a jogot...
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Már két kivitelező társaságot elhasználtunk, mindig késtek és a minőség sem volt megfelelő, ezért megváltunk tőlük. Nyilván túlvállalták magukat, mert most megtehetik. Próbáltuk ellenőrizgetni őket, de nem nagyon hagyták. Most keresünk egy…..
Sok jogvita keletkezik amiatt, hogy az ingatlanok tulajdonosai és haszonélvezői nincsenek teljesen tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel. Most összefoglaljuk a legfontosabbakat...
Az építőipar számairól, így többek között a lakásépítések növekvő üteméről sokszor hallunk. Kevesebb szó esik arról, hogy a nagy számok mögött húzódó egyes építkezések milyen hatással lehetnek a környék lakóira. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy kertvárosias, sőt akár…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Három hete lakunk egy belvárosi bérlakásban és két napja vettük észre, hogy folt van a plafonon, ami lassan, de növekszik. Ráadásul csőtörés miatt is szenvedünk. Nem akarunk jogvitát, de az biztos, hogy egy fillért sem fizetünk. Legalábbis nem…..
Az ősz közeledtével nagymértékben növekszik a kiadó ingatlanok iránti kereslet a piacon, hiszen továbbtanuló diákok vagy éppen friss diplomás munkavállalók egyaránt törekszenek az oktatási intézményhez, munkahelyhez közeli lakóhelyet választani. Tekintsük át röviden tehát…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos!  Érdeklődöm, hogy az ingatlanközvetítővel kötött megbízási szerződésben (meghatalmazásban) általános feltétel-e, hogy az ő jutalékát a megbízó (eladó) az első "komoly érdeklődő" jelentkezése után azonnal fizeti? Miért? Létezik-e másféle megállapodás is? Hárman…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Sajnos eltávozott a nagybácsim. Ám ennél is nagyobb baj, hogy volt egy elég nagy vidéki kúria a nevén és most minden a nyakamba szakadt. Nem tudom hogyan, de még sok milliós tartozást is itt hagyott nekünk. Én biztos nem tudom kifizetni sem az…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Néhány éve vásároltam egy lakást használtan, melyben azóta egyre több hibát fedezünk fel, amiről az eladó „elfelejtett” szólni. Érdeklődni szeretnék, hogy ingatlanvásárlás esetén mi számít rejtett hibának, milyen felelőssége van az…..
A társasház közgyűlésén felvett jegyzőkönyv jelentőségét már önmagában az megalapozza, hogy a jegyzőkönyv tartalmazza a közgyűlésen meghozott határozatokat. Minden tulajdonostársnak érdeke ezért, hogy azok tartalma valós és alapos legyen, illetve a saját érdekében erősen…..
Társasházi lakás vásárlásakor szükséges, hogy a társasház tulajdoni lapján lévő bejegyezésekkel vevőként tisztában legyünk. Különösen új építésű társasházak esetén előfordulhat, hogy az albetétesítés még nem történt meg, ez fokozott figyelmet követel meg…..
A lakóingatlanok kiürítésének foganatosítása, közkeletű nevén a kilakoltatás a téli hónapokban (december 1-március 1-ig) érthető módon mindig szünetel. Ez a kilakoltatási moratórium. Idén a választások miatt kitolódott ez az időszak, november 15-től egészen április 30-ig…..
„Eladó szavatolja, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes…”Szerencsés esetben ez a mondat magától értetődő eleme egy ingatlannal kapcsolatos megkötött adásvételi szerződésnek, ugyanakkor a gyakorlatban számtalan példát látunk különböző követelésekkel terhelt…..
Tisztelt Őszinte ingatlanos! Néhány éve Londonban dolgozom és most árulom budapesti lakásomat. Ritkán jövök haza és szeretném megkérdezni, hogy feltétlenül ott kell-e lennem az adásvételi szerződés megkötésekor. Van esetleg más megoldás? Köszönettel, Vándormadár Tisztelt Levélíró! Nem kell…..
  A tavasz beköszöntével felszínre kerülhetnek a télen átmenetileg feledésbe merült szomszédjogi viták, rendezetlen kérdések. Különösen a kertvárosi övezetekben jöhetnek szóba, ahol a kiviruló növényzet nem csak dekoratív látványt, hanem sorozatos konfliktusokat is hozhat…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Zuglóban vásároltam 2016-ban új építésű lakást egy passzív házban, még tervezőasztalról. Nagyon jó vételnek tűnt, az építtető haladt a munkával, gyakran jártunk oda ellenőrizni, minden ment a maga útján, fizettem a részleteket, a Földhivatalban tulajdonjog fenntartással…..
Tisztelt Őszinte ingatlanos! A VI. kerület egy népszerű terén néztem egy nagyon korrekt, sármos, fiatalos lakást, szépen és alaposan felújítva egy 1800-as évek  végén épült házban. Hátránya viszont az, hogy a harmadik emeleten van, nincs lift, így kisebb expedíció a feljutás. Ezen felül a lépcsőház…..
Napjainkra hazánkban is egyre népszerűbbé válnak a készházak és mobilházak. Ellenben az ezekkel kapcsolatos építésügyi kötelezettségek, követelmények korántsem egyértelműen szabályozottak. A tájékozódást tovább nehezíti a jogi háttér többszintűsége. Mindenekelőtt…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Panelházunk félmilliárdos felújítását úgy szavazta meg a közgyűlés, hogy a közös képviselő  csak a vélhetően eleve favorizált kivitelezőt hívta meg a döntő közgyűlésre (állítólag volt még kettő másik is), a társasház jogi képviselője  - aki elvileg a kisebbségben lévő…..
Sok visszásság kapcsolódik a haszonélvezeti joghoz. Adott esetben az özvegyen maradt nagymama is keresztbe tehet a lakáseladásnak. Vagy mégsem? Itt vannak a legfontosabbak erről!..
  Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Új építésű lakást vennék előszerződéssel. Mi van, ha a lakópark fejlesztője utólag megemeli az árat, köteles vagyok elfogadni? Milyen jogorvoslat illet meg? Visszaléphetek a szerződéstől? Kedves levélíró! Nem köteles elfogadni a lakópark fejlesztőjének utólagos…..
Kedves Őszinte Ingatlanos! A vevőm az adásvétel előtt szeretne egy külön foglaló szerződést kötni? Ez normális bevett gyakorlat? Én úgy tudom, hogy a foglaló az adásvételi szerződés része. Tehát alá merjek írni egy ilyet? Köszi a választ Buta Eladó   Kedves eladó! Foglalót valóban tipikusan…..