Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cserve

99 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igenis angolul írom le a címét, keresgéltem magyarul, de a Becéző szavak, ahogy fordították nem passzolt teljesen hozzá. A filmet én választottam nagyon egyszerű oknál fogva, Shirley MacLaine-nek nagy rajongója vagyok (sőt állítólag kicsit hasonlítok is rá). De hogy mellette még olyan arcok…..
Skog kellö türelemmel és mégis elég nagy motiválással tolja velem ezt a szekeret. Nézzük, nézzük, ha már belevágtunk. És milyen igaza van! Vissza kellett olvasnom, hogy melyikünk is választotta ezt a filmet. Skog volt. Hogy miért, azt biztos leírta már, vagy ha nem is a miértjét, de a véleménye a…..
Skog választotta. Sophie választása. Amire én is ráharaptam, mert az angol szakon többször volt róla szó, mármint a könyvről, és a polcomon is ott van, de valamiért még nem értem oda, hogy elolvassam. Gondoltam, most legalább filmben megnézem. És most már értem, hogy eddig az élet miért kerülgetett…..
Skog jogosan kérdezte meg tegnap este, hogy ugyan miért félünk a filmes vállalásainknak nekiállni. És igazából nem is félünk. Csak ismerjük magunkat annyira, hogy tudjuk, zsigerből nem könnyed, rötyögős, rövid filmeket választunk. És biza egy végigdolgozott/végiggyerekezett nap után nem mindig áll…..
Manóház Boróka, a sópárna 2020.07.12 18:33:38
Annak ellenére, hogy hiszek az oltásban és az orvostudományban, gyakran használok magam is alternatív gyógymódokat panaszok enyhítésére, mert abban is hiszek, hogy a gyógynövények erejét nem hiába használták már régen is a nagymamáink és találhatók meg a patikákban különböző formákban (pl.…..
A nemláttuk kategória 1982-es évi választottunk volt Ingmar Bergman filmje, a Fanny és Alexander. Eléggé megdöbbentünk, mikor kiderült, ez egy három órás film. Azon most még jobban megdöbbenek utánaolvasva, hogy a háromórás az a rövid moziverzió csak. A tévében az ötésfélórás ment le. Ó, egek?!?…..
Az én választásom volt születési évem első filmje, az E.T. Képzeljétek el, amennyire nagy klasszikus, és amennyire még idézni is tudtam belőle, én ezt a filmet még nem láttam. Steven Spielberg: E.T. - The Extra-Terrestrial (mert ugye csak így angolul van értelme az E.T. rövidítésnek). Szóval…..
Ha jól emlékszem, magyar filmet nehezen válaszottunk, és igazából a szerencsére bíztuk (na nem balta-bikkmakk-vadmalaccal döntöttünk), de így lett az idei magyar filmünk A mérkőzés című. Amikor néztük, nem tudtuk egy ideig eldönteni, hogy ez paródia-e. Itt le is lövöm azt a mondatot, amin végig…..
Skog válaszottja ebből az "évadból". Ő persze már látta. Én még nem. Ő már látta a nagyon hosszú több mint négyórás rendezői változatot, de megkegyelmezett rajtam, ezért csak a 2 óra 23 perces verziót szerezte be. Németül. Felirat nélkül. Amikor tudom, hogy van filmeknek szuperhosszú rendezői…..
2020. karantén. Azt hiszem, olyan világtörténelmi esemény részesei vagyunk, hogy mindenki be fogja tudni lőni az időt és a körülményeket, amik arra kényszerítenek minket, hogy #staythefuckhome. Mi itthon vagyunk. Három gyerekkel. Homeoffic-szal. Kutyával. Valami betegséggel is. Ami taknyos. Szóval…..
Nem tudom, miért, de valamiért tartottam ettől a filmtől. Húztam is, mint a rétestésztát, hogy megnézzük. Hogy a 2,5 órás hossza ilyesztett-e meg, vagy Szabó István neve, vagy a film borító képe, vagy egyszerűen csak a címe? Nem tudom. De egy este, így a karácsonyi ünnepek közt, amikor csudamódon a…..
Vabankra mentünk. A filmválasztásnál mindenképp. Vissza kell most olvasnom, melyikünk is választotta ezt a filmet, és miért, mert már olyan rég volt, hogy... Na, megnéztem. Jól tippeltem. Nem láttuk. Tegnapelött estig. :) Az estéhez tökéletes volt. Egy finom pohár vörösborral. Sokat gondolkodni nem…..
Közeleg a szeptember, sok szülő ilyenkor aggódva készül a gyerekétől való elválásra: nem könnyű pillanat, amikor bölcsődébe, óvodába megy a nemrég még oly pici babánk. Az elmorzsolt könnyektől a karjával-lábával belénk csimpaszkodó kismajom-effektuson át az éktelen üvöltésig széles skálán…..
Úgy kezdődött, hogy én csallóköziként hozzámentem egy budapestihez Szlovákiában, majd várandós lettem az első gyermekünkkel Bécsben. A hetedik terhességi hónap táján beadtam a kérvényt az osztrák állampolgárság igénylésére. Majd elkezdődött a bürokratikus folyamat. Közben megszületett a leányzó…..
Cserve 2019.07.18 10:31:59
@Natja: Kedves Natja, örülök, ha hasznos lett. A fenn felsoroltakon kívül hozzászámoltam a hitelesített fordításokat, postaköltségeket, utiköltségeket, mert sok mindent csak személyesen lehetett elintézni, kérvény-díjak, és nekünk maga az alapdíj sem a minimum volt (mert az fizetés és gyerek-szám függö), és a végén az átvétel, új igazolványok, plusz nálam még a kb 800 eurónyi Szlovák állampolgárságról való lemondás is. Hát így. Tételesebben nem írtam fel sajnos.
Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Hat évvel ezelőtt ezekkel a sorokkal vezettem fel Barna posztját, aki akkor éppen hat…..
Cserve 2019.07.04 10:04:26
@komisz_kölök:
" "Az ibizai video meg pont azt mutatja meg hogy az osztrak politika nagyon is hasonlit a magyarra csak a kozvelemeny maskepp reagal." Pont nem. Azt mutatja, hogy egy arc bepialva eljatszott a gondolattal, hogy megcsinalja kicsiben, finomabb verzioval, azt amit az orban tol otthon. Emiatt egy pillanat alatt eltünt a sülyesztöben. Miben hasonlo az osztrak politika? Hangnem? Kerdesek megoldasa? A fontos kerdesek felvetese?"
- Itt a lényeg. Hogy csak eljátszik a gondolattal, és már el is tünik a süllyesztöben.

" "Az ORF meg pontosan egy agyontámogatott media, vagy te nem fizetsz ORF-Gebührt?" Nem. Az fizet, aki TV-t nez otthon. Ha nincs TV-d, nem fizetsz evek ota. Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy." - Az ORF Gebühr azért van, hogy tamogassuk az ORF munkáját. Én így látom. Cserébe minöségesebbnél minöségesebb ORF müsorokat, dokumentumfilmeket, szinhazi elöadasokat lathatunk és hallahtunk az ORF-en. Amik elgondolkodtatnak. Es szinesek. Es sokoldaluak.
FIGYELEM ++ 2017. március 1-jével új törvény lépett érvénybe! Javítom a posztot, a javításokat a régi adatok mellett zöld dőlt betűvel jelölöm majd ++ FIGYELEM Melyik Karenzet választottad? Meddig vagy Karenzen? Hallhatóak a kérdések félig magyarul, félig németül. A Karenz is lefordítható LENNE…..
Cserve 2018.02.04 21:05:20
@viziyeti: Szia, utánaérdeklődtem a kérdésednek partnerünknél, akikhez jogi és adó ügyekben szoktam tanácsért fordulni (FAS Network, www.fasnetwork.com), akik ezt a választ adták: "a kérdés nem fogja Ausztriát érinteni, mivel nem Ausztriában állt munkaszerződésben a hölgy, hanem Magyarországon. Tehát Ausztria azért nem válaszol, mert nem érzi magát illetékesnek az ügyben." Nem tudom, segít-e. De ha további kérdésed lenne, kérlek írj a manohaz.wels@gmail.com címre, és tovább irányítalak a kontakthoz. Üdv. Cserve
Cserve 2019.03.06 08:42:20
@Lorena87: Akkor jár, juttatás a megelözö 8 hétben, ha dolgoztál vagy munkanélkülire voltál bejelentve. Mert ezt a pénzt már a Krankenkassa fizeti, és ebben a nyolc hétben tilos foglalkoztatva lenned. És minden babánál jár, nem csak az elsönél. Az AK oldalán itt utána olvashatsz: www.arbeiterkammer.at/beratung/berufundfamilie/BeihilfenundFoerderung/Wochengeld.html
Cserve 2019.07.03 09:56:39
@Éva Litresits Puskás: Kicsit megkésve, de íme a válasz a kérdésedre. "Alapvetöen, ha a munka gerüngfügig, az nem szokott problémát jelenteni, mert a gyes mellett lehet bizonyos összeget keresni. A legegyszerübb, ha felhivod a Krankenkasse-t es utanakerdezel az oknak." A FAS Network tanácsadói (www.fasnetwork.com) szívesen válaszolnak további kérdéseidre.
Hahó, srácok, fényképezzétek le a feleségeteket a gyerekekkel. Tudom, együgyüen hangzik, de nagyon is fontos. Mindig az anyu az, aki fotózza a gyerekeket. Fényképeznek a játszótéren, a kertben, a szülinapi zsúrokon, vagy amikor bolondoznak a kádban. Lefényképezik őket barátokkal, családdal.…..
Eddig fogalmam sem volt arról, hogy a nyár, azontúl, hogy meleg, még bonyolult is lehet. Mert jó, hogy elmegyünk kirándulni, egy-két hétre, de hát az egyik gyereknek nyári szünet van a suliban, a másik iskolakezdőkent csak augusztus végéig lehet az oviban, a harmadik, ugyan "csak" ovis, de vannak…..
Hát, a cime izgalmasan hangzott. Jo, lehet, nem voltunk eléggé lazák/kipihentek/betépve/ráhangolódva, így sajnos csak két este alatt bírtuk megnézni (megvallom, bealudtunk rajta). De ami érkedes, hogy a film utáni filmkritika-videó alapján jobban felcsigázott, és majdnem megnéztük még egyszer. De…..
Azon tűnődünk épp az emberrel, hogy ugyanarra a blogra lehet-e egyszerre két helyről belépve ugyanabban az időben írni... úgy néz ki, lehet. :) Ember velem szemben ül, és írja a véleményét a tegnap esti 1980-as magyar filmünkről, a Circus Maximus-ról. Én ist ezt teszem, csak nekem visszatükröződik a…..
Manóház ++ Dongalábbal Welsben 2018.10.15 14:51:13
Egy anyuka személyes történetét olvashatjátok itt a szülésről és gyermekéről, aki dongalábbal született a welsi kórházban. "...Kezdjük azzal, hogy nem olyan borzasztó, mint amilyennek kinéz.A welsi kórházban szültem mind a két gyermekemet. Az első baba nem akart kibújni, így császároztak. Utána…..
A címből valahogy nem is sejtettem, hogy ez egy zenetörténeti sztori lesz, ráadásul valóságalappal. Aztán még Tommy Lee Jones is felbukkant benne, akiről soha de soha nem sejtettem, hogy volt nem ráncos korszaka is életében. Aztán tessék. Country zene és egy fiatal Tommy Lee Jones. A countryhoz…..
Szerintetek jók az olyan mesék, ahol a lányok mindig hercegnők és csodaszépek, tökéletesek, a fiúk meg csak megmentenek és az autókkal játszanak? Milyen hatással van a mese a gyerekek jövőképére és a Barbie magazin hogy mutatja be a lányokat. Erre kerestük a válaszokat...
1980-ból ez az én választásom volt. The Blues Brothers. Állítólag mekkora nagy kultfilm, milyen jó zenével, még a filmzene CD is ott porosodik a polcon valahol. És szégyen, nem szégyen: én még nem láttam. Tegnap estig. Jól bele is vágtunk, gyerekek fél kilenckor már nyugodtan, ütemesen szuszogtak,…..