Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cseri Dávid

28 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy esztendeje ért az a tisztesség, miszerint rám bízták a lipicai fajta megóvását, valamint Szilvásvárad visszavezetését a nemzetközi lovassport élet vérkeringésébe. A fajta, mely egyik legrégebbi kultúr lófajtája a történelemnek. Világ szinten is egyik legjelentősebb állománya hazánk kezében van,…..
Magyar ember a bakon, király a kocsiban... címmel készített interjút a "Friss Ujság" riportere III. Viktor Emánuel 1937. évi budapesti látogatását követően. A beszélgetésben a kérdező azon kocsisok érzései és tapasztalatai után érdeklődött, akik a fogadás legfontosabb szereplői előtt ültek a bakon.…..
Egy nap minden ló és turf szerető embernek el kell jutnia a ködös Albionba, hogy rálépjen a lóversenyzés hosszú évszázadok óta tartó diadalútjára, mely a lovas életérzés igazi szinonimájaként tündököl napjainkban is. Az előző írásomban közölt erdélyországi, egykori monarchiabeli méneseket érintő…..
Az idei nyár számomra legmeghatározóbb élményei között bizonyosan erdélyországi körutazásom végezne az elsők között. Már hosszú évek óta szerettem volna végigjárni a Monarchia egykori méneseinek máig működő utódintézményeit a Kárpátokon innen, és azok vonulatain is túl. A székelyföldi Art Equest…..
KISBÉR. Egyike hazánk leghíresebb hajdani méneseinek. Évszázados múltját megismerve 1961-es elmúlása minden érző lovasember szívében betölthetetlen űrt hagyott és hagy a mai napig maga után. Története második nagy szabadságharcunk következményeinek eredményeként kezdett el íródni. Innen indult…..
  100 esztendeje született nagyapám, Cseri Antal legelső könyvem a Szórakozás és Mindennapok az 1930-40-es évek Szigetközében ihletője. A könyv megírása nélkül bizton állíthatom, hogy sosem mertem volna hozzáfogni lovas kultúrtörténeti írásokhoz. E rövid visszaemlékezéssel szeretném bemutatni…..
Nem szeretnék túl régre visszamenni az áttekintéshez kapcsolódva, de ha képet kapunk a múltról talán érthető mitől ilyen jó teherbírású ló a nóniusz. A múlt század közepéig szeretnék vissza menni, amikor is még előtte vagyunk a drasztikus ló fogyásnak és a háború utáni helyreállított tenyésztés kezd…..
Könyveimnek és írásaimnak köszönhetően rengeteg igaz lovas emberrel hozott össze a sors keze az elmúlt évek során. Így volt ez Tóth Pál és Magosi István személyével is, akik oroszlánrészt vállalnak abban, hogy az utolsó magyar földön vívott huszár csata történetét minden generáció megismerje.…..
A fajta részletes bemutatása több helyen elérhető ezzel nem kívánom a betűket szaporítani. Használhatóságukat, alkalmazásuk sokféleségét szeretném előtérbe helyezni Önök elé olvasók elé. A nemrégiben hallottam egy gondolatot, ami pontosan így szól: A nóniusz olyan, mint a szalonna, mindenre jó,…..
Számos lovas fórumon, weboldalon vagy könyvben találkozhatunk a fent látható világhírű fotóval. Pár hónapja én is feltöltöttem már az oldalamra egy hozzá illő idézettel. Minden fényképnek megvan a maga története, így ekkor tájt kezdett el foglalkoztatni a gondolat, kiket is láthatunk e sokatmondó…..
Beszámolónak indul ez a rövid kis írás, de lehet, hogy több lesz belőle. Majd menet közben kiderül. Június 30. Ekkor kezdtük meg a családdal három napos pihenésünk Szilvásváradon ezen a mesés bükki településen. Érkezésünk után nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy tőlem pár km-re legelészik a…..
Bizonyára elsőre (velem együtt) kevesen gondolták volna, hogy számos hazai lovas legendánk köthető valamely hollywood-i sikerfilmhez. A nevük, vagy valamely szorosan hozzájuk kapcsolódó személy reflektorfénybe kerülése mellett, akár ők maguk is tűntek már fel a filmvásznon. Összeállításomban olyan…..
Idén nyáron is számos megtisztelő felkérésnek és előadás lehetőségnek tehetek eleget, így folytathatom küldetésemet. Misszióm célja, melyet már több írásomban is hangoztattam nem más, mint a klasszikus magyar lovas értékrend visszaemelése lovas társadalmunk köztudatába. Számos Elfeledett…..
Megannyi tengerentúli mozifilm esetében láthatunk bravúros és látványos lovaglásokat a nagy fehér vásznon. Hőseinket helyettesíthetik kaszkadőrök vagy a modern technika, de sok esetben saját maguk ugranak fel egy valós ló nyeregébe. A filmes lovaglásokat lovas szemmel nézve persze felemás érzéseink…..
Cseri Dávid 2017.05.30 08:59:21
@Pic: Nagyon köszönöm, és elnézést de mifelénk így is említik. :) ( HUMBUG : Megfelelői megtalálhatók számos más nyelvben: francia humbug, cseh humbuk, lengyel humbug. Humbuk változata magyar nyelvterületen is használatos.)
  A NAGYMESTER A Shagya lovak megmentője dokumentumfilm „A Lipicai” című dokumentumfilmmel nemzetközi elismerést aratott ANZSU FILM (Szabados Zsuzsanna és Pintér András) ismét be szeretné bizonyítani, hogy van miért lovas nemzetként emlegetni a magyart. E hatalmas és nagy jelentőségű munkához…..
Szinte minden lovas és lószerető ember érezhette már magát meg nemértett művésznek, mikor egy istálló levegőtől oly távol álló személyt próbált sztereotípiái ellenkezőjéről meggyőzni. Így már azt is sokan megtudhattuk, miszerint a lovaglás nem sport és a több órás edzések felérnek egy…..
Cseri Dávid 2017.05.11 22:57:00
@Csak Norris: Ez sajnos teljesen így van, de nem csak lovas és gyalogos, hanem ember és ember tekintetében is, legyen az lovas, kerékpáros vagy futó. Az emberek sajnos vidéken is egyre inkább kezdenek eltávolodni egymástól és az alapvető jómodortól. Én is azt tapasztaltam Bajorországban, hogy a faluk között is minden arra járó előre köszönt.
A hét elején értem haza végleg a bajorországi lovaspólós kalandomból számos új tapasztalattal.  Hazatértemet egyfajta előfutárként egy nappal előzték meg az istálló évről évre legjobban várt lakói a füsti fecskék. Amellett, hogy talán leghasznosabb madarunk, hatalmas „figuráknak” is tartom őket, így…..
Az elmúlt hétvégén rendezték meg a tengerentúlon Omaha városában a fedettpályás díjugrató világkupa döntőjét. Hatalmas szenzációként Hugyecz Mariann göteborgi szereplése után egy évvel ismét volt magyar érdekeltség az eseményen, ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel képviselte koronás címerünket. A…..
Kincsem. Fogalom nem csak a magyar, de az egész világ lovas történelmében is. Európa szerte emberek millió szemébe hozott örömkönnyeket egy dicső kor hajnalán, 54 versenyből sosem akadt legyőzője. Ez mindmáig utolérhetetlen eredmény. Éppen ezért ki nevével fémjelzett munkát készít különös…..
Világhírös fizikusunk, a torziós inga megálmodója vásárosnaményi báró Eötvös Lóránd szívéhez a lovak is épp oly közel álltak, mint legkedvesebb tudományága. Az alábbi írásból kiderül, hogy e nemes állatok sorsát épp úgy szívén viselte mint szeretett tanítványaiét és az egész ország közoktatásának…..
A lóversenyzés egyetemes történetében Kincsem igazi legendává vált, míg a zsokék közül Kállai Pál neve került a halhatatlanok közé. Kitartása, hozzáállása ahhoz, amihez hozzálátott, állandó vidámsága, és nem utolsó sorban szerénysége példa értékű bárki számára. Sosem felejtette el honnan indult,…..
Némethy Bertalan már másfél évtizede nem segítheti lovassportunkat. Munkásságának 2002-es halálakor a világ egyik leghíresebb napilapja is több oldalas emléket állított. Ebben az újság segítségére sietett valamennyi világhírűvé vált tanítványa. A díjugratás történetének egyik legkiemelkedőbb…..
Lovak vonatkozásában nagy mesemondónk Jókai Mór sem lódított, noha egy regényírónak az bocsánatos bűn. Már több mint másfél évszázada összefoglalta mivel is vagyunk többek, ha a legnemesebb állat hátáról nézzük a világot. "Mi a különbség a halandó ember és az úr között? Az egyik lovon ül. A…..
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében a tisztek mellé személyes szolgálatra kirendelt katonákat osztottak be. Inasok, futárok és sofőrök is voltak, de számos alkalommal a testőr szerepét is ők töltötték be. Világhírös ménesparancsnokunk, Pettkó-Szandtner Tibor legkedvesebb segítője egy Fazekas…..
  Korábbi írásaimban és a velem készült beszélgetések során többször is említettem már indíttatásomat, mely a lovas kultúrtörténet irányába terelt. Az a mérhetetlen szerencsém, hogy lovas családba születtem és a Némethy Tamással (az egyik utolsó magyar huszártiszttel) való rendszeres találkozások…..