Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aspiro

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma folytatódik az a sorozat, melyben azt próbáljuk meg a szerzőkkel körbejárni, mikor jön el a pillanat, amikor az ember először otthon érzi magát választott országában. Ma a blog történetének egyik „ősszerzője”, bandi republic erről szóló posztját olvashatjátok. Mikor érezted először úgy…..
aspiro 2017.02.10 18:30:22
@hagyma: uh ember, iratkozz be alt. isk. 1-4-be, levelezon hipp hopp meglesz, sokat fog segiteni a posztoknal. :)
-nem akar sved lenni -> nem ezt mondja, hanem hogy sose lesz sved. amit en inkabb erzek annak, hogy a svedek szemeben o sose lesz sved. de ahogy ertem, pont leszarja. Epp leszarom hogy svednek, spanyolnak, angolnak hivnak e vagy sem amugy, ha normalis ember vagy, sztem epp leszarjak.
-rendszeresen hazajar - wtf? attol hogy Europan belul van lehetosege mondjuk akar 1 hetvegere hazautazni egesz gyakran a regi barataihoz szuleihez valakinek, attol lesz valaki vendegmunkas? wtf.. tulzok, de neked attol lesz valaki kivandorlo hogy a budos eletbe nem megy vissza az anyaorszagba?
-mar portugaliaban gondolkodik (nyugdij, oregseg) rengeteg angol nyugdijas jon az uccso 20+ evet leelni spanyolba. akkor ok vendegmunkasok? :D
-epp leirja a vege fele a posztnak, hogy egyre kevesbe kepzeli el a jovojet otthon
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
aspiro 2017.01.13 13:31:18
abszolut megertem a szerzot. Nekem barataim szoktak mondani hogy behalnak azon, ahogy ugy altalaban beszelek magyarul,a szavak altal amit hasznalok. Ez es mas dolgok adnak egyfajta egyeniseget az anyanyelven, amit nem feltetlenul tudsz kifejezni egy masik nyelven, de alapvetoen megerteted magad, nincs problemad ugyeket intezni hivatalban, de megsem erzed ugy hogy 100%osan at tudod adni a humorod peldaul, meg ugy altalaban onmagad. vagy pl sokszor eszembe jut valamirol, bakker ez 1 szo lenne magyarul, amit csak be kene dobnom es mindenki sirva nevetne, de mivel nem feltetlen tudom 1 szoba atadni a mondandot, igy magayarazni kell, ami meg ismet nem tukrozi a humort/egyeniseget.

A masik amit szinten tapasztalok: kijottem Valenciaba, 0 spanyol tudassal, de hat kit erdekelt ez ugye, a nap sut, van tengerpart, a munkaban ugy is csak angolt hasznalunk. Aztan mint kiderult, bar ezt olvastam is korabban csak nem gondoltam hogy ennyire durva, az angollal itt nem sok mindent kezd az ember ugy altalaban a mindennapokban. Igy az elso nehany honapban kb valami retardaltnak neztek hogy az elso 2 mondat a boltban anyanyelvi (mivel elotte megbeszeltem pl kollegakkal :D, de amikor jott mondjuk egy visszakerdes arra egy kb i am potato szinten valaszoltam). Igy 1,5 ev utan eljutottam legalabb arra a szintre, hogy ha nem is a fekete lyukak keletkezeserol, de legalabb laza konnyed temakrol el tudok beszelgetni, de persze itt hatvanyozottabban meg van az a fajta "frusztracio", hogy megannyira se tudom magam kifejezni valasztekosan (igazabol itt az activitys elkerulese a cel sok esetben).
A külföldre költözés sok buktatója közül az egyik legnagyobb szerintem a lakásbérlés. Mégpedig azért, mert az ember általában nem rendelkezik megfelelő helyismerettel, márpedig az elég egyértelmű, hogy még egy adott környék sem jelenthet garanciát a jó döntésre, ami az…..
aspiro 2016.08.29 17:02:45
@Neked ugatok nem a házat őrzöm: voltam nehany kollegam lakasaban mar, sehol nem tapasztaltam az itt leirtakat, bar lehet hogy, ujabb epitesekben laknak mint amirol te beszelsz. Az en alberletemben, ami nincs tul jo kornyeken (nem is a legalja), nem is a legujabb epites (kb 10-15 eves lehet), egy normalis tarsashazban minden megvan. Telen van 7-8 fok ejszaka, ami nappal azert visszamegy 19-20 ra, igy ezt a futes temat nem erzem akkora problemanak. Ejszakara max bekapcsolja egy kicsit az ember, de ha nincs valoban radiator akkor meg tesz oda futotestet aztan kezit csokolom. Abban a 3 honapban amig "hideg" van, boven megteszi. Szemely szerint itt kulturaltabbnak erzem magat a lakohazat (lift, kozos helyisegek) mint otthon. Nem hiszem hogy annyira rossz lenne itt lakni, sot.