Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ficzere Andrea

52 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy korábbi bejegyzésben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy már egészen fiatal korban el kell kezdeni a gyermekek egészségértésének fejlesztését, azonban az aktív felnőttekről és az idősekről sem szabad megfeledkeznünk. Azok, akik fejlett egészségtudattal rendelkeznek, odafigyelnek a betegségek…..
Mostanában sokat beszélünk az egészségügy drámai (?) helyzetéről. A (közösségi) médiában általában a negatív tapasztalatokat emeljük ki, pedig a kép lényegesen árnyaltabb. Bár a dolgozók napi szinten kapnak pozitív visszajelzést a betegektől és a hozzátartozóktól, a velük szemben tanúsított…..
Már többször elemeztük, mennyire alacsony a magyar lakosság egészségértése. Természetesen nem pusztán hazánkban létező jelenségről van szó, és amellett, hogy ennek a bejegyzésnek a célja a figyelem felhívása a problémára, nem szeretne az absztrakció szintjén megmaradni – konkrét példákat, netán…..
Betegként és gyógyítóként is nehéz kórházban tölteni a karácsonyt. A betegek kiszolgáltatottabbnak, magányosabbnak érzik magukat, a gyógyító személyzetnek pedig a sokszor az átlagostól lényegesen több elvégzendő munka mellett a család hiánya is terhet jelent. Emellett számos más olyan szempontot is…..
Hatalmas lehetőségek rejlenek a háromdimenziós nyomtatásban, amelynek fejlődése megállíthatatlan. Ma még leginkább az ipar és a gyártás számára hasznos és népszerű a technológia, de a 3D-s nyomtatás orvostechnikai fejlődése is egyre intenzívebb. A technika alkalmazásával művégtagokat nyomtathatunk,…..
Itthon még csak most kezdünk ismerkedni a fogalommal, külföldön azonban már több országban és területen alkalmazzák ezt a megoldást. Hazánkban egyelőre inkább a nagyvállalatok fektetnek gamifikációs eszközökbe, de a nemzetközi példákból kiindulva mindenképpen érdemes elgondolkodni az egészségügyi…..
Van egy terület az egészségügyön belül, ahol minden jó szándék ellenére sem sikerült előrelépni az elmúlt években, ez pedig a fiatalok szociális oktatása és szexuális felvilágosítása. Egyszerre tünet és következmény, hogy a gyermekotthonban élő gyermekek száma évről-évre nő. A megoldás felé vezető…..
Gyakori tapasztalat, hogy az orvos-beteg közötti kapcsolat minőségének javulása, vagy egy másik orvossal, ápolóval szerzett jó élmény igazi lendületet ad a gyógyulásnak. Bár az utóbbi időben sokan szólaltak meg abból a célból, hogy felhívják a figyelmet az egészségügyi dolgozók (nehéz) helyzetére és…..
Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire alacsony az egészségértés hazánkban. A helyzet azonban nem csak itthon, hanem globális viszonylatban is aggasztó. Az emberek többsége nem érti az egészségével, betegségével, kezelésével kapcsolatos információkat és a megelőzés fontosságát, így az esetek…..
Egyre nagyobb teret hódítanak a mesterséges intelligencián alapuló eszközök. Ma már nem csak a kereskedelemben automatizálnak bizonyos ügyfélszolgálati feladatokat és alkalmaznak a cégek chatbotokat annak érdekében, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen az ügyfélkiszolgálás. A technológia egyre inkább…..
Mindenki számára fontos, hogy hozzájuthasson azokhoz az információkhoz, amelyek alapján felelős döntést tud hozni saját egészségére vonatkozóan. Az egészséggel/betegséggel kapcsolatos adatoknak és tartalmaknak, valamint az egészségügyi szolgáltatásokról szóló híradásoknak is szakszerűnek, érthetőnek…..
Sok tekintetben egyre nyitottabban és befogadóbban gondolkozunk, van azonban egy-két olyan téma, amelyet inkább tabuként kezel a társadalom, hiszen nehéz róluk beszélni, megvitatásuk fájdalommal jár. Ilyen például a halál és az elmúlás kérdése. Miért kell erről mégis beszélnünk? Mert akkor tudunk…..
A családközpontú megközelítés ma már alapvető hozzáállás a gyermekgyógyászatban, ugyanakkor nem mindig egyértelmű, miként lehetne implementálni a mindennapi kórházi működésbe ezt az attitűdöt. Tanulmányok sora mutatja, hogy gyorsabban gyógyulnak a beteg gyermekek, ha együtt a család, ami a gyermek…..
Sokszor és sokat beszélünk az egészségügyi (szörnyű ?) állapotokról, a betegellátás minőségéről, a kórházban szerzett betegélményekről. Mondjuk a véleményünket, kritizáljuk az ágazat dolgozóit, nagyon könnyen általánosítunk, folyamatosan elvárunk, illetve kikérjük magunknak a legkisebb nehézséget…..
Az interneten gyakorlatilag bármilyen információhoz hozzájuthatunk, csak tudnunk kell, milyen forrásból tájékozódjunk. De vajon tudjuk ezt? Tudjuk szűrni, hogy melyek a hiteles tartalmak és melyek azok, amelyek valamilyen mögöttes szándékkal születtek egészség, egészségügy, egészségtudatosság…..
Kutatások szerint a páciensek közel háromnegyede az emberközpontúsága miatt választja a magánellátást a közellátással szemben. Az egészségügyben zajló folyamatok alapján egyértelmű, hogy a magánegészségügyi piac keresleti és kínálati oldalról egyaránt robbanás előtt áll, amelynek jeleit néhány éve…..
Felmérések igazolják, hogy az otthoni ellátás pozitívan hat a betegekre – legalábbis ahol erre lehetőségük van a pácienseknek. Az Egyesült Államokban készült legutóbbi felmérések szerint érdemes a betegeknek saját megszokott környezetükben és szeretteik körében gyógyulni. Nem véletlenül fogalmazták…..
Érdekes listát közölt a TIME magazin, amelyben a 2016-os év legjobb és legfontosabb 25 fejlesztését és találmányát listázták. A listán – talán meglepő –, de négy olyan eszköz is helyet kapott, amelyet az egészségügyi szektor használ. Párhuzamosan megjelent egy másik összegzés is, ez már a The…..
A telemedicina és a telekommunikációs okoseszközök egyre teljesebb egészségügyi és prevenciós alkalmazása lehet a következő évtized legnagyobb dobása a gyógyítás területén, állítják a szakemberek. Nem véletlen az optimizmus: az mHealth Intelligence legfrissebb felmérése szerint ma már az emberek…..
Egyre jellemzőbb, hogy amennyiben valaki megengedheti magának és szeretne gyorsan, a sort megkerülve orvosi ellátáshoz jutni, elindul a magánellátás irányába, ami nem biztos, hogy jó döntés. Habár a magánellátáshoz a gyorsaság mellett professzionalizmust és a közellátásnál magasabb színvonalú…..
Betegfókusz Kell ez nekünk? 2017.06.06 06:30:11
Ha ingyenes és magas színvonalú, akkor nem mindenki számára hozzáférhető; ha ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem mindig magas színvonalú; ha magas színvonalú és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem mindig ingyenes, mi az? Igen, a magyar egészségügyi ellátás. A 15-20 évvel…..
Amikor valakinek orvosra van szüksége, általában az ismerősök véleményére, vagy az interneten fellelhető információkra hagyatkozik a szakember kiválasztásakor. Jó esetben hitelesen tud nekünk valaki olyan orvost ajánlani, akivel kapcsolatban már jó tapasztalatai vannak. Kevésbé szerencsés esetben…..
Az együttérzésen alapuló orvos-beteg interakciók többek közt jelentősen csökkentik a fájdalmat, mérséklik a szövődmények kialakulásának kockázatát és felelősségteljesebb viselkedésre ösztönzik a pácienseket. Hovatovább, ha szigorúan gazdaságossági oldalról…..
Magyarországról nézve a fű is zöldebb Ausztriában, és ezen elv mentén az orvosokat és a nővéreket, illetve a munkájukat is biztos jobban becsülik a Lajta túloldalán, vélhetnénk. Azonban mint minden, ez is relatív. És mivel a körtét a körtével, az almát pedig az almával érdemes összehasonlítani, az…..
Mert egyáltalán nem magától értetődő, hogy érti. A magyarok közel felének sajnos valóban problémát jelent maradéktalanul megérteni az egészséggel, egészségmegőrzéssel és gyógyulással kapcsolatos információkat, ami sajnos meglátszik a lakosság egészségi állapotán, ill. az ellátórendszerrel…..