Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Per12

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
VII. TÖRTÉNET Cím: A vér nem válik vízzéCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: X. Titkos: születésnap Jelentősebb szereplők: Csavardi Aranyfürt, Borbak Fredegár, Csavardi Bódi, Tuk FaramirMűfaj: általános, kalandKorhatár: nincsFigyelmeztetések: nincsJogok: Minden…..
Per12 2016.08.26 16:16:17
Kedves Író!

Világ:
Teljes mértékben hű volt. Ha tovább írnád, utó-regényként meg is jelenhetne.
5 pont

Csapat:
Új kaland, más töltettel felruházva, a negatív vonzatok feledésbe merülésével. Kicsit túlságosan is feledésbe merült, de ezt hagyjuk későbbre (nekem szükségem lett volna legalább Samutól pár visszatekintő szót, mondatot hallani, de meg ne feddj, tudom, hogy ilyen történetre is szükség van). A gyerekek új színt, boldogabb légkört teremtenek, és a múlt keservei elenyésznek az élet továbbhaladásával.
5 pont

Kulcsok:
Kép:
Kiindulási pontként funkcionál. A térképek formájában és a legendák gyűrűjében. A kép homályba merülő, sötétségbe burkolózó részeit hiányoltam csak. Azt a múltszagot - ahogy írtam is -, amit elképzelhetetlen, hogy a "fiatalok" ne érezzenek.
6 pont

Titkos:
Megjelent, de a jelentősége a nyitósorokban kimerült. Talán, ha még egyszer említés-szinten beleépítetted volna, már nem lenne feltűnő a hanyagolása, így olyan érzést kelt, mintha gyorsan le akartad volna tudni róla a gondot.
1 pont

Karakterek:
Csodálatosan jól hozod a karaktereket :) A nők iránti bizalmatlanság szépen lassan átfordul egy állhatatossági alappá, ami végül történetfordító szereppel bír (a legenda felhozatala után az újabb kaland is ebből indul ki).
5 pont

Cselekmény:
Olvasmányos, gyermeki. A kapcsolatokat és a folytatólagos hobbit életet ugyanúgy megjeleníted, mint a kalandvágytól buzgó fiatalok ismeretlentől való félelmét. Akarják, de mégsem akarják. A szavak elhalkulnak, ha úgy kell. A közbeiktatott játék mosolyt csal az olvasó arcára. A szerelmi szál hiteles. A végén megkezdődő kalandot olvastam volna még. Azt éreztem, hogy elég lett volna a hazatérés és az entekkel való próbálkozás elmesélése VAGY, ha már belekezdtél, akkor váljék teljessé a kaland. De ugyebár az már a kulcsoktól való teljes eltávolodást eredményezte volna.
A felépített legenda kerek, ügyes színfoltja a történetnek!
4 pont

Stílus és stilisztika:
Néhány helyesírási hibát találtam, de ehhez a szövegmennyiséghez képest több mint elhanyagolható. A cím megfogja az embert. Szépen írsz és jó a stílusod, amivel teszed. Örülök, hogy belevágtál egy ilyen ütős, hosszú történetbe! Kell ilyen is, ahogy a történeted hangulata is, amivel képviseled magadat.
5 pont

Szubjektív:
Maradtak ellenérzéseim, de nagyon szerettem olvasni az irományod! Látszik, hogy sok energiát öltél bele és szívvel-lélekkel írtad a sorokat. A kaland csak akkor kaland, ha az író is beleteszi a saját részét. Gratulálok!
5 pont

Összesen: 41 pont

Per
VI. TÖRTÉNET Cím: AlkonyCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: II. Titkos: keresztút Jelentősebb szereplők: snaga ork, uruk haiPáros: –Műfaj: H/C, SötétKorhatár: 14Figyelmeztetések: Durva nyelvezet!Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkient illet meg a lenyűgöző LOTR…..
Per12 2016.08.26 20:15:33
Kedves Író!

Először is, hadd gratuláljak, hogy vállaltad a kockázatot a különös nézőponttal, amivel cseppet sem sűrűn találkozhatunk! És a pontok:

Világ:
Napsütés, száraz fák, kihalt vidék, halottak vére... Amit elénk tártál, az egy kies látkép, remény nélkül. Vettél egy szereplőt és egy cselekedetindító tényezőt, a reményt. És ebből megszületett egy nagyon furcsa, nagyon összetett világ, ami Tolkien hideg éjszakákon való zord töprengéseiből éppenséggel szerencsésen meg is íródhatott volna.
5 pont

Csapat:
Mikor Brugbash menetelése, és menetelésének célja (hogy találjon élő fajtársakat) révbe ér, úgy azzal párhuzamosan elkezdődik Gor Dau útkeresése. Brugbash-nál egyáltalán nem érvényesül a csapatod jellemzője, így inkább húzzuk rá másik szereplőnkre és, még inkább az ORKOK fajára átfogóan. Ha már magyarázni kell, ugye, az már baj, bár őszintén szólva nekem ez megfelelt.
9 pont

Kulcsok:
Kép:
Előzménytörténet, és a történetedben Brugbash szájából fájdalmas visszatekintések színhelye a csatahely. Rendben van.
7 pont

Titkos:
Keresztút~szenvedéstörténet~stációk. A történet kezdetén azt hittem, felvázolsz nekünk x részt, ami a szenvedések fokmérője. Aztán próbáltam Brugbash életével párhuzamot vonni, de rá kellett jönnöm, hogy ő már révbe ért - hogy neki a keresztút a múlt. (Avagy elfantáziálhatunk azon, hogy a küldetése, az azok által átélt szembesülések a mészárlás és a kegyetlenség tükrében maga a kialakult sajátos keresztút? Ejtem a zárójelet, talán ez a legvelősebb magyarázat, amit az elolvasás óta találtam a fennálló helyzetre.) Ments és üdvözülj - hm. Ügyes.
3 pont

Karakterek:
Brugbash könnyen kiismerhető, szinte már megszállottságig hajszolja a saját igazát (szimpatikus de leüthető karakter, sajnáltam is hogy Gor Dau nem talált be egyet azért...) Gor Dau pedig az, akiről mindig is hallani akartam volna. Tudom, hogy nem gondolnak, hogy nem éreznek. De akkor, hogy léteznek (hülye kérdés)? És ezt a szálat, örültem, hogy ilyen hitelesen tudtad hozni. Nekem még jöhetett volna az a szenny, az a mocsok tőle, egy résznél visszarántottad a kantárt. Megről és az ottani életről, karakterekről még egy picit olvastam volna.
8 pont

Cselekmény:
Várjunk-várjunk, van amit feljegyeztem. Igen, ezt már előbb is akartam írni. Hihetetlen, milyen szép gondolatokat adsz ennek a büdös orknak a szájába (már bocsánat), ámulok, azon is, milyen jól működött e két karakter között a csevej (és a túlélés is...). Vörös Papnő? Nem tudsz te semmit? Nézel Trónok Harcát? Amennyiben igen, amennyiben nem, pacsi, én jót röhögtem.
A cselekmény átgondoltan halad, van oka, hogy mi miért kerül az adott szövegrészbe, jók a visszatekintések, érzékekre hatóak a különböző sérülések és elhalálozások leírása. Van mondanivalója, de az egész légkört körbelengi a nagybetűs KOCKÁZAT. (Bankok cégére.) Szóval.
5 pont

Stílus-stilisztika:
Számomra viselhető volt mindenféle színű és állagú csöpögésével, halállal és trágársággal, és viselhető volt a szépsége is, amit a sorok között olvastam. "A koponyájában valaki követ tört" gondolatot külön kiírtam, mint példa a találékonyságra. Viszont a ló szerintem nem horkant, és volt még pár dolog, aminél megakadtam. A cím jelentőségét értem, de... A sötétség, a ború, a feladás és a világosság, reménység azzal hogy alkony, csak, hogy Alkony, nem üdvözítő eszköz (úgy igen, mint ahogy a párbeszédeket zártad a vég előtt).
4 pont

Szubjektív:
Engem megvettél, és eladtál az orkoknak. :D Őszintén szólva, történetszériát kéne kezdeni az orkokról egy ilyesféle belelátással. Szerencsétlenek méltatlanul háttérbe vannak szorítva. Remélem vetted a célzást :) Gratulálok a történethez és örültem, hogy olvashattam!
5 pont

Összességében: 42

Per
V. TÖRTÉNET Cím: Lopott érzésCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: III. Titkos: tolvaj (Szervező megjegyzése: A III. történet titkos kulcsával megegyező a kiosztásnál történt adminisztrációs hibából kifolyólag.) Jelentősebb szereplők: LegolasPáros: Legolas/sajátMűfaj: romantikusKorhatár:…..
Per12 2016.08.26 21:46:31
Kedves Író!

Nézzük azokat a pontokat!

Világ:
Nem mondanám, hogy nem lett fandom-idegen, és nem lehetne más szereplőkkel eljátszani ugyanezt a forgatókönyvet az adott helyszíneken. A történet elején és végén azonban vannak arra utaló jelek, hogy bele akarod a párbeszédközpontú történetbe szuszakolni a tolkieni jellemzőket.
4 pont

Csapat:
Több szegmensből, de összehoztad a teljes képet. Legolas, a nyughatatlan lélek, megtörtségében vigaszt keres, és elf létére ezúttal majdnem(!) mindenben benne van - szerencsére nem, ha így lenne, már nem is Legolasról beszélnénk. Az ellentétes erőviszonyok előjönnek az ő és Caradoc összetalálkozásakor, és végtérre is, Caradoc önmagában az útonállás megtestesítője, a ravasz róka, aki borsot tör az útjába akadók orra alá.
10 pont

Kulcsok:
Kép:
Rendben van, a kulcs a "honnan" kérdésre felel. Legolas a Bakacsin erdőből menekül, az emlékektől, a gyerekkorától (1900 évesen :D), a fájdalomtól. Nem adhatok viszont maximális pontszámot, figyelembe véve, hogy más történeteknél miből indultam ki. Azt hiszem, ha jól számoltam, 3 mondatot szántál az erdő említésére. Ez a szöveg terjedelmét tekintve sem elég meghatározó, még ha fontos tulajdonsággal bír is.
6 pont

Titkos:
Könnyű utat választottál, a saját szereplődet tetted meg titkos kulcsként. Lehetett volna több, lehetett volna árnyaltabb a megléte, de tény és való, hogy jelen volt és értelemmel bírt.
2 pont

Karakterek:
Legolas: éhes farkasként veti rá magát ugyan az ételre (idézem, nem kitalálom), és úgy is viselkedik, mint egy magányos farkas, aki a falkától leszakadva magabiztosnak látszik, a tekintete sivár, a tettei megkérdőjelezhetőek, belül pedig nyüszít, mert akkora fájdalom lepi a lelkét, amivel nem bír egyedül megbirkózni. Na most, ez a Legolas nincs felkészülve az uralkodásra - de nem is kell még, ugye? Ez egy kitekintés. Ám légyen 1900 vagy 19 éves - a tolkieni alapokon kell nyugodjon a történet! -, az elfek jellemzőinek töredéke sem jelenik meg a - főként - párbeszédek során megismert karakterben. Ez az egy, ami hiba, de ez mindent visz, elvégre Legolas a(z egyik) főszereplő.
Caradoc: Legolast keresi, de hogy miért, arra nem kapunk választ (lsd: Cselekmény). A 3 tulajdonság, ami felszínre kerül, a lopás, a csábítás és a haladás(menekülés). Ebből aztán egyértelműen következik a róka képe.
A kártya-vetős nőről pedig olvastam volna még.
3 pont

Cselekmény:
Erővel nyitottál. Tudtam haladni, sodródni. Aztán jött a szemöldökráncolós "könnyen kaphatós" rész és a kiéhezett farkasos asszociáció. Behozott szereplőnk megjelenésétől kezdve pedig értetlenül, immár kívülállóként, tudatosan kívülállóként olvastam, mert kitaszítottál a cselekményből. Ping-pong játékot játszottál a párbeszédekkel, enyhe fogódzkodót adva a jósnővel, aki Legolashoz vezeti Caradocot - aztán ezt a fogót is letéped előlem, és elhajítod jó messzire.
Cselekményedben a történések indokolatlanok. Egyetlen példa, Caradoc (sajnálom, nagyon megtanulhatatlan a neve, mindig fel kell nézzek a történetre), az istennek nem akar tágítani Legolas mellől. Majd egyszer csak közli, hogy ő most megy, jó éjszakát. Nem kapunk indoklást, sem érzelmekben, sem tettekben.
Ami a legjobban foglalkoztat és valóságos álmatlan éjszakáim lesznek miatta (ne higyjél nekem! :D): Miért keresi Caradoc Legolast? Már a kocsmába térése előtt őt keresi, de mégis miért? (Megszállott?)
3 pont

Stílus és stilisztika:
Lopott érzés, mint cím. Ha ezzel az anya-fia kapcsolat végleges megszűnésére gondolsz, akkor minden rendben van. Ha viszont a lopást, mint cselekvést jellemzed, amivel Caradoc bármilyen formában - érzelmek avagy a gyűrű ellopása - Legolashoz viszonyul, akkor nagy különbség tátong a történet és a cím jelentése között.
A helyesírásoddal nincs probléma, ahogy írtam, a történet feléig élveztem olvasni a leírásaidat is, aztán valami közbeszólt nálad, és Te nagyon sietősre vetted a történet írását. Sajnálom, hogy így alakult, mert ha az elején elkezdett munkát folytattad volna, csodás kis iromány jött volna létre!
3 pont

Szubjektív:
Van, hogy egy írás befejeztével az írók rögvest odalökik az irományt a bétának (vagy lektornak), majd visszakapva egyből feltöltik/kiadják azt. Pedig egy kis idő eltelte után az újbóli elolvasás olyan szegmenseket világít meg, amiket azelőtt észre nem vettünk volna (az írás mechanikájába belemerülve). Egészen biztos vagyok benne, ha újra nekiállsz foglalkozni a történettel, egy nagyon szép, kerek kis iromány születik majd belőle. Kár lenne az ötletet veszni hagyni!
3 pont

Minden hibájával egyetemben örülök, hogy elolvashattam a történetedet!

Összesen: 35
VIII. TÖRTÉNET Cím: Csak egy halott madárCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: XIII. Titkos: hadifogság Jelentősebb szereplők: DísPáros: Dwalin/Dís (csak célozgatás szintjén) Műfaj: angst, sötétKorhatár: 16Figyelmeztetések: gyilkosságJogok: Minden jog J.R.R. Tolkient illeti, anyagi hasznom…..
Per12 2016.08.26 14:12:59
Kedves Író!

Nézzük azokat a pontokat!

Világ:
Nem tolkienes, mert hiányzik belőle a porcukorként elhintett derű, ami mindig előtör egy-egy szereplő által, de áthatja a tolkieni Remény, ami olyan, mint a láng, amit Dís a sárkány elől akar megszerezni. (Nekem a remény egyenlő volt a lánggal, javíts ki, ha tévedek). Utalások, megtestesítések (lsd: Kulcsok), jellegzetes - úgy vélem - íróra jellemző leírások, amik számomra hitelesen keverednek a fandomból áthozott alapinformációkkal.
5 pont

Csapat:
Újfajta megközelítést választottál. Dís alakja akaratlanul válik az olvasó kedvencévé, és sodródik ő maga is bevallatlanul az őrület határára, míg a főszereplővel együtt reménykedve nem akarja és soha nem is szeretné felfogni a halottak látványát. Erős akaratú szereplő a tiéd, feladata kell legyen, hogy túl tudja élni. Mindent. És mindannyian tudjuk, hogy nem fogja. Sodródik.
10 pont

Kulcsok:
Kép:
Megvolt, fontos csúcspont a történetben, de rám nem gyakorolt annyira intenzív hatást a csata leírása (inkább egy képkockánként megjelenő érzelem-füzérre hasonlítanám), mint a fent lévő kép. Ott harc van, erő, dulakodás, halotti nyöszörgés - nálad Dís magával való szembekerülése.
6 pont

Titkos:
Egyetlen egyszer írod le, mi a szerepe, és utána az egész történetet végigkíséri. Az idő ellene, a kőmadár, Dís, hadifogoly. Mind egy. Mondhatni a kőmadár asszociációja az idő rabságába került Dísnek a képe. Örök vándorlás, örök szenvedés. És EZ a pont az, ami zseniális töltetet ad a történetednek, kedves Író. Nem tudom, hogy Te magad tudatosan lépted-e meg ezeket a mélyenszántó lépcsőket, de majd ha időd és a lehetőség engedi, válaszolj nekem, légyszi. (Van egy Vízköpő című könyv, ahol hasonló csomagolásba burkolják a személyiség mélyen gyökerező problémáit.) Remélem nem tévedtem a gondolatmenettel.
3 pont

Karakterek:
Dís annyira komplex és annyira sokat tudnék róla beszélni, hogy inkább befogom a számat, és megdicsérlek, hogy sikerült létrehozni a karaktert. Úgy gondolom, értem a cselekedeteit és az indítékait. Frerin drága volt, de számomra semleges, Thorint meg jobban utáltam, mint kellett volna szerintem - ne kérdezd hogy miért. Jó, igazából tudom. Tesó, nem tesó, akkor is képen teremtettem volna, ha a fájdalmamat ennyire lekicsinyli (történet eleje).
4 pont

Cselekmény:
Nagyon nehéz dolgot vittél véghez, nagyon jól.
5 pont

Stílus és Stilisztika:
A címnél felvontam a szemöldököm, mondom, ez nagyon lekicsinylő. Aztán a történet végére érve újra elolvastam, és keserűen elmosolyodtam.
(Esetedben a boldog befejezés írása lehet, hogy tényleg betegség lenne, és nem is bírna ennyire kifejező hatással. :) ) Helyesírás rendben, mondatalkotások gyönyörkeltőek.
5

Szubjekt:
Eggészen biztosan vissza fogok térni még hozzá. Engem megnyertél vele.
Gratulálok!
5 pont

Összesen: 43 pont
I. TÖRTÉNET Cím: Királyból senkivéCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: XII. Titkos: amnézia Jelentősebb szereplők: Thráin, SzauronPáros: –Műfaj: novella, angst, dráma, sötétKorhatár: +18Figyelmeztetések: kínzás, gyilkosságJogok: Ez a novella fanfiction műfajban íródott, pontosabban egy…..
Per12 2016.08.24 20:47:30
Kedves Író!

Nézzük a pontokat, vele együtt pedig a történetről alkotott véleményt.

Világ:
Látszik, hogy eltökélt szándékod volt a tolkieni hangulatot sikeresen megeleveníteni, és ez sikerült is. Nem rugaszkodtál el nagyon az alapvető információktól, és, bár egy szeletet adtál csupán számunkra a megelevenített világból, és annak borzalmaiból, ezt nagyon hitelesen tetted. Picinykét úgy érzem, hogy óvatoskodtál az egy (jó-jó Szauron is ott van, akkor mondjuk úgy) főszereplős megoldással, pedig megtehetted volna, hogy belesejtesd még realisztikusabban a fél-tiszta elmével megelevenített múlt szereplőit - ha már a tükörbe nézés momentuma szóba került (lsd. karakterek).
5 pont

Csapat:
Thráin jelenlegi helyzetét a folyamatos vívódás, a helyzetbe beszorulás, a történet egészét pedig az akaratok (belső akaratok?) csatája jellemezte. Nem találok kivetnivalót a szempont szerint, gratulálok a megformáláshoz.
10 pont

Kulcsok:
Kép: Nem akarok fölösleges belemagyarázásokat, szerintem aki olvassa, érti, hogy itt több szempontból is eleget tettél a képi megfelelő történetbe ágyazásának. Karakterformáló, karakter-lét formáló erővel bír. Elismerésem.
7 pont

Titkos:
Eleget tettél a beépítésnek, ügyesen alkalmazkodva a csapathoz.
3 pont

Karakterek:
Bár nem beszélhetünk sok karakterről, lényegében a fejlécben említett Thráin és Szauron az, akiről szót lehet ejteni, ebből is Szauron a hideg kegyetlenség méregbe bugyolált alakja, akiben az elhibázás lehetősége a cseppnyi a jóság felé billenésem múlik. Thráin erős, megingathatatlan alak, földbe tiporva, a törpék minden jellemzőjével küzdő személyiség, hitelesen leírt elemeire bomlása a történet központi velejét képezi. Dis és Frerin és a sárkány hármasából előbbi kettőnek a visszaemlékezéseken keresztüli bővebb karakterkidolgozása érdekelt volna még, de a történeted szempontjából ez elhanyagolható részt képez.
4 pont

Cselekmény:
Ügyes átgondoltsággal vezeted az olvasót a lelki folyamatok és a történeti események között. Ami eltérít és magával ránt, és logikai buktatóként enyhén jelen van a történetben, az éppen a csodásan megírt elmejátéknak köszönhető. Nem igazán a Szauron által keltett zűrzavar az, ami hangsúlyos, hanem a törp magába mélyedése, és az abból való lehetetlen kikecmeredés - olyan ez, mint a törpkór. A visszaemlékezés így még ködösebb és valótlanabb, holott végig reménykedik az ember, hogy történik valami logikai fordulat, amivel megváltozik a helyzet. De a cselekmény egyvonalú, törtet a végtelenített pusztulás irányába, így a szerettek látomása nem felüdülés, hanem egy újabb kőtömeg, ami ólomsúllyal zuhan szegény Thráinunkra. Egyszerre brilliáns az eszköztáraddal való játék, és marad egy cseppnyi hiány a színesedés zálogában, hogy egy utolsó valós és élénk örömteli pillanat megmutatkozzon.
4 pont

Stílus és stilisztika:
A helyesírásoddal semmi probléma nincsen. A történet elején a vontatottság még kizökkent, holott az egyes szám harmadik személyes leírásod annyira általános - így bármelyikünk azonosulni tud a szereplővel, hogy kihívássá válik az olvasás, miközben mindannyian tudjuk, hogy Tháinról szólsz. Néha túlbonyolítottak a mondatszerkezeteid és/vagy ismétlődő lehetőségekkel írsz, de a Tolkienes stílust - szerintem - jól hozod. A cím figyelemfelkeltő és történetismertető, a leíró részeid képzelet gazdagok. Engem ez a pár bökkenő az elején még zavart, utána élvezettel sodródtam.
4 pont

Szubjektív:
Összességében nekem kellemes olvasási élményt nyújtottál. Ahogy fentebb is mondtam, nekem a többdimenziósabb hozzáállás, a kicsit többet mutatás, érzelmek terén a negatív vonulatokon kívül a csipetnyi jó vagy relatív jó benyomások hiányoztak.
4 pont .

Összességében: 39
II. TÖRTÉNET Cím: VáltozásokCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: XI. Titkos: Lasgalen fehér ékkövei Jelentősebb szereplők: Thranduil, BardPáros: BarduilMűfaj: novellaKorhatár: 16Figyelmeztetések: ***SLASH***Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkien jogutódjáé.Tartalom: Tóváros urának…..
Per12 2016.08.24 20:40:25
Kedves Író!

Én kifejezetten örömmel nyitottam meg a történetet, kifejezetten a páros miatt. :)

Világ:
A leírásaid készként hatnak, de inkább Bard képzeletbeli "szemüvegén" keresztül ismerteted Tóvárost és a Palotát. Nem volt nagyon gond vele, azt viszont kifejezetten hiányolom, hogy nem repítettél igazán bele a tolkieni világba. Picit fandom-idegenek érzem az összes képet, amit lefestettél számomra.
4 pont

Csapat:
Félsikernek könyvelem el azt, ami Thranduil palotájában és vonzáskörzetében történik, ugyanis a történet nagy része az éppen újjáépülő/újjáépített Tóvárosban játszódik, ahol a megállapodás, a csendes béke fogalmai érvényüket vesztették valamikor Smaug pusztításakor (előtte?). A csapatod azonban magában foglalja változó tényezőt, hogy az érzelmek ladik-mód hánykódjanak a vízen. E szerint a megközelítésed és a történet kidolgozása nem okozott problémát (de engem egy picinykét zavart a komorságától túlsúlyos Tóváros...) (up: A túlsúlyos Tóváros képét képzeld el, kérlek!)
9 pont

Kulcsok:
Kép kulcs:
Ügyes asszociációval, mintegy vágy-leleplező tárgyként használtad a képet, szép leírással.
7 pont

Titkos kulcs:
Ez a kulcs pedig a történetet elindító mozgatórugóvá nőtte ki magát. Nem írtál róla sokat, mégis teljesen elég volt.
3 pont

Karakterek:
Ugye Bardról és Thranduilról beszélhetünk. Előbbivel kezdeném, mert vele kevésbé volt problémám. Az alanyaid egyébként lélegző, összetetten gondolkodó lények. Bard gyerekeihez való hozzáállása - szerintem - végletekig leegyszerűsített és semmitmondó. Rendben, hogy nem róluk akartál írni, hanem egy szerelem létrejöttéről, de szereplőnk szemében a gyerekekhez való hazamenetel, a velük való törődés - gondolok most itt a munkálkodás és a párbeszédek jellegére - messze többet számít, mint a emberi kíváncsiság. A dőlt betűvel szedett részek Bard gondolatait fejezik ki? Volt egy rész, ahogy azt írod: "Tóváros ura kezd ideges lenni". Ez csak nekem volt furcsa? Olyan ez, mintha én azt mondanám, Magyarország lánya kivételesen frusztrált.
Thranduil. Hogy egy elf, és pont Ő ennyire megnyíljon, és tulajdonképp rávezesse Bardot arra, hogy vágyik rá, majd rögvest egyesüljenek, valósággal szöget ütött a fejembe. A másik szempont, az a sok mosolygás és nevetés. A szöveg második felében Thrainduil csak mosolyog és nevet. Thranduil!
2 pont

Cselekmény:
A karakterek leírásából is látszik, hogy nem éreztem teljesnek sem a történet felépítését, sem a kidolgozását. Az elején relatív sok szót szentelsz annak, hogy bemutasd Tóvárost - a cselekmény szempontjából elhanyagolható részt (oké, Lasgalen kövei miatt kellett, csak talán nem ennyire) - majd hűbelebumm, a király meghívásától kezdve az események pörögnek, Bard hirtelen eszeveszett vonzódásától kezdve a szöveg terjedelme összezsugorodik, és kétszeri egyesülést követően véééégre kinyögi Thranduil, hogy ne felségezze. Elhamarkodottnak és kuszának érzem a történetet a levél elolvasásától kezdve.
2 pont

Stílus és stilisztika:
Még mielőtt elkezdtem volna olvasni, megakadt a szemem a címen, és megjegyeztem magamban, hogy mennyire általános. És a végére sem gondolom úgy, hogy adtál volna valami plusz tartalmat a "Változások" kifejezésnek. A leírásod helytálló, a párbeszédekről érintőlegesen már beszéltem. Helyesírási hibák maradtak benne, de nem vészes.
4 pont

Szubjektív vélemény:
Amilyen boldogan olvastam a Barduil párosítás elképzelését, olyan elszontyolodva olvastam végig az említett résztől a történetet. Az alapötlet tetszik, az érzelmi vonulatot lassabban, apró oda-vissza játékokon keresztül kifejtve lenne alapja a befejezésnek. Sajnálom, de nekem ez most nem jött át.
3 pont

Ennek ellenére nagyon köszönöm, hogy olvashattam a történetedet!

Összesen: 34 pont

Per
III. TÖRTÉNET Cím: A soha-békeCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: I. Titkos: tolvaj Jelentősebb szereplők: Gollam, Bombadil TomaPáros: –Műfaj: novella, AUKorhatár: nincsFigyelmeztetések: nincsJogok: Minden jog J. R. R. Tolkient illet. Anyagi hasznom nem származik a…..
Per12 2016.08.24 20:26:32
Kedves Író!

Lássuk a pontozást.

Világ:
Beteg :D Hangulatosan ábrázolt, teljesen fandom-hű, drágaszágosz. Rossz szavam nincsen rá (csak az előbbi, mert ezt a sok sz fertősz) Khm.
5 pont

Csapat:
Mind években, mind gyaloglásban mérve megállíthatatlan sodrása van a történetnek, de legfőképpen egyfajta lelki stop-tábla válik a leghangsúlyosabbá. A folyamatos visszatekintés a végzetes bűntettre, az elhalványult Én, az elnyomott Én egy
sokkal erősebb hatalom, a gyűrű által, nagyon intenzíven jelen van. Gratulálok!
10 pont

Kulcsok:
Kép:
Problémás, ugyanis Bilbó megjelenik ugyan, de a képpel semmiféle összefüggése
nincs a a történetnek. Természetesen ha tovább írtál volna, lenne, de így semmi lényegi szerephez nem juttattad ezt a kulcsot.
3 pont

Titkos kulcs:
Hah, teljesen jó, ez megmagyarázásra nem szorul. Olyan briliáns ez a szál, mint a csapatod lehetőségének kiaknázása. 3 pont

Karakterek:
Maradéktalanul teljesen tökéletes :) Le a kalappal hogy ilyen szépen, könyv-hűen
hozod a karaktereket. Szméagolra nézve a cselekményvezetés stílusa nagyon passzolt, ezt még megjegyezném.
5 pont

Cselekmény:
Szerkezetileg valami grandiózus eseménytől elindulva (in medias res kezdés,
szuper!) földrajzi támpontok közt haladunk, miközben a szereplő indítékát és
vívódását hallgatjuk. Benne van a történetben a figyelemfelkeltés, az olvasó
fantáziájának megmozgatása Bombadiléknál, és a végjáték jövőbe mutató
szórakozottsága. Ügyesek a rejtett utalásaid és jól egyesíted a komor hangulatot
a vidámmal.
5 pont

Stílus, stilisztika:
Szépen írsz! Ugyan egyes helyeken belefutottam pár olyan összetett
mondatba, amit jobban lehetett volna tördelni. És volt, hogy az én szájízemnek sok volt már a jelző és kuszának láttam a mondatot, de végeredményben egy nagyon szépen
kivitelezett történetet olvashattunk. A történet címét imádom, és helyesírási
hibád egy sem volt.
4 pont

Szubjektív vélemény:
Nagy valószínűség szerint még újra fogom olvasni, mert maradandó nyomot hagyott
bennem. Gratulálok hozzá!
5 pont

Összességében: 40 pont

Per
IV. TÖRTÉNET Cím: Céljaim fele voltál, és fele szabad tetteimnekCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: V. Titkos: őrült király Jelentősebb szereplők: Zsákos Bilbó, Tölgypajzsos ThorinPáros: nem explicit módon, de Thorin/Bilbó, amolyan „mi lehetett volna”…..
Per12 2016.08.24 20:16:49
Kedves Író!

Kétszer olvastam el, nem akartam elhamarkodottan pontozni, de ez mit sem változtatott a kialakult végeredményen.

Világ:
Komplex. Részletesek a leírásaid, látszik, hogy mennyi-mennyi mindennek utánanéztél, mielőtt belekezdtél az írásba... vagy talán rendelkeztél ezzel a tudással, ebben az esetben pedig főleg nagy gratulációm. Benne voltam, előttem volt, a nyelvezettel és a leírásokkal együtt az összes helyzet. Egy szó mint száz,
5 pont

Csapat:
Lexikonba illően megfelelt a történet az otthonba való visszatérés és a múlt árnyainak eltörölhetetlen voltában érlelt kulcs szerepébe.
10 pont

Kulcsok:
Kép:
Nem szerepeltetted sokat, de ez így is volt jó, viszont azt külön kiemelném, hogy az elhozatal-elültetés mechanizmusa és a Thorin fája elnevezés nálam nagyon betalált.
7 pont
Titkos:
Ezzel a kulccsal kapcsolatban baromira nagy mázlid volt. Na, most nem tudom, ebből jött-e a páros ötlete, vagy fordítva, de annyira nagyon adja magát, hogy Thorin legyen az egyik szereplő, hogy egészen meglepő lett volna, ha nem így történt volna. Volna, volna... (kéretik jobban megdolgoztatni a kedves Alkotót a következő kihíváson!:))
3 pont

Karakterek:
Bilbó meseszerű Tolkien figura. Nálad élet-szagú Tolkien figura. Az öregedő hobbit, amint az egyedül maradás végtelenített filmjét szemléli, és hibái ellenére is (teljesen a hitelesség alapjánál maradva!) képes szeretni Thorint... Azok az apró beszúrások, játékos, cselekménygördítő aforizmák amiket eme egyszerű alak megpróbáltatásokon túlesett elméjébe ültetsz... A magányban fázó és a magánytól kihűlő, "katonai" vízióktól sújtott alak végre egy többdimenziós karakter! Bilbónak hívják, és Bilbó elviseli ezt a terhet (mint Frodó a Gyűrűt), mert szépen viszed bele az alapvető jellemébe ezeket a karakterfejlődést létrehozó, egészen zsigeri érzelmeket. Csodásan játszol!
5 pont

Cselekmény:
Teljesen átgondolt, ahogy írtam a világnál is, látszik, hogy sokat foglalkoztál vele. A tagolások előtti kis mondatok Nekem nem álltak össze, teljesen szíven ütött, amint a végsoroknál leesett, hogy bizony Thorin halál előtti utolsó kiejtett szavai lettek nekünk elhintve. Engem teljességgel meggyőztél, annyit (icipicit, tényleg) megjegyeznék, hogy talán a harmadik tagolás előttig valóban kicsit vontatott az ember számára a történet. Ez annak köszönhető, hogy a cselekmény teljesen leülepedett és az érzelmek már soknak mutatkoztak - szerencsére a következő részletben visszahoztad számomra az izgalmat.
4 pont

Stílus-stilisztika:
Helyesírási hibád egy szem nem volt. Egy mondat közepére véletlenül bekerült egy pont (az egyik Fullánkos résznél? Talán.). A történeted szépen tagolt. A történet címe már magában elgyönyörködtetett - nem tűnik fontosnak, de egy Cím végtelenül sokat mond el az olvasmányról (és előrevetíti az olvasási élményt). És én kifejezetten szeretem, ha van egy sajátos jellege, sajátos mondanivalója. Ehhez pedig Szabó Lőrinc kitűnő választás volt.
5 pont

Szubjektív:
Nagyon-nagyon-nagyon. Bár, azt hiszem egy szót nem kéne írnom, eléggé nyilvánvaló a lelkesedésemből, hogy oda-vissza vagyok. Köszönöm az élményt!
5 pont

Összesen: 44

Per