Regisztráció Blogot indítok
Adatok
elmultszazadok

34 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világszinten ismert, kolozsvári születésű szélhámos három majommal a vállán sétált a Váci utcán, míg a rendőrség nyomozott utána. Nem ez volt a legnagyobb dobása, de ez is mutatja nagystílű és világi életmódját. A szélhámos, akit életében már “szélhámoskirálynak” tituláltak, luxuséletet élt, a…..
1903. októberében Eperjesen tragikus kimenetelű letartóztatás körülményei nem indokolják, hogy ezt a történetet elmeséljem nektek, azonban az áldozat személye és emlékének megőrzése mégis arra ösztönzött, hogy megírjam ezt a cikket. A tények röviden: 1903 október 2.-án. Kiss Győző királyi…..
Esetünk 1902-ben Budapesten történt meg, abban az évben, amikor olyan hírességek születtek, mint Jávor Pál,  Darvas Lili, Illyés Gyula, és Kovács Margit. A Pesti Hírlap 245. számában találtam ezt a történetet, ami elég jól mutatja az akkori idők hangulatát. A cikk nem említ neveket és pontos…..
Mintha egy operett előadás története bontakozott volna ki előttem, amikor elolvastam Chimay hercegnő és Rigó Jancsi szerelmi történetét. Az 1800-as évek végének egyik legnagyobb szenzációja volt a pár egymásra találása. Az egyszerű cigányprímás és a dúsgazdag asszony életének összekapcsolódása…..
Mai történetünk 1899. november 18-án este kezdődött, Szatmár és Udvari közötti országúton, ahol egy vértócsában feküdt Papp Elemér 17 éves gimnazista. A szörnyű gyilkosságot pisztollyal követték el. Az áldozat még életben lehetett az első lövés után, így a tettes még közvetlen közelről halántékon…..
“Mindnyájan Isten kezében vagyunk.” Ez volt a válasza Guttmann Árminné született Lieblich Irmának azokra a rokonai által feltett kérdésre, hogy mikor vesz maga mellé a jól menő óra-ékszer üzletébe egy férfi alkalmazottat. 1917 februárjában végül Irma rablógyilkosság áldozata lett.   [A korabeli…..
elmultszazadok 2022.01.31 10:41:12
@Karoly Szittner: Köszönöm, javítottam a cikket az Ön által írtak alapján!
Két éve dolgozott már a 28 éves Liptai Lipták Irén  a budapesti 18. számú Bercsényi utcai postahivatalnál, amikor kiderült, hogy nagyobb pénzösszeg hiányzik a kasszából. Körülbelül 5000 koronának kelt lába, amelynek eltűnésével a lányt kezdték gyanúsítani. [A korabeli lapok az Arcanum…..
elmultszazadok 2022.01.24 07:48:08
@Mezőbándi: Szuper információk! Nagyon köszönöm, hogy utánanézett!
Megdöbbentő rablógyilkosság áldozatává vált a Kispest szerte jól ismert és kedvelt fiatalember, akinek családja már évtizedek óta vezette az Üllői út és Kossuth Lajos utca sarkán lévő vendéglőt. 1932. január 19-én sógora talált rá Lukács Béla holttestére a vendéglő melletti lakásában.  [A korabeli…..
A Gömör megyéhez tartozó Csetnek hajdan virágzó ipara az 1900-as évek elejére már hanyatlásnak indult. A régi bányaváros egyik nagymultú családjának tagja volt az áldozata az 1904. október 22-éről 23-ra virradó éjszaka történt gyilkosságnak. A Szontagh familia több tagja is az évszázadok során…..
Több mint két hónapig rejtve maradt gyilkosságot fedeztek fel 1925. február 20.-án. A Teréz körút 6. szám alatti ház egyik lakóját, Leirer Amáliát vérbe fagyva találta meg Leirer Lőrinc és a vele együtt érkező holland kereskedő, aki a lány barátja volt. Hogyan történhetett meg, hogy a gyilkosság…..
elmultszazadok 2022.01.07 12:27:14
@Weißkopf: Köszönöm a jelzést, elvileg mindenhol javítottam. Egyébként rengeteg probléma van a nevek körül, mert több újságban is eltérő neveken említik a történet szereplőit. Pl. Pödör vagy Pötör, végül úgy döntöttem Pödör Gyula lehetett a helyes név, mert azt jóval több hírlapban szerepelt, mint a másik változat.
1912. március 31.-én vasárnap a szerencsétlen sorsú Schwartz Gizellát édesapja narancsért küldte a közeli Merán szálloda előtti gyümölcsárushoz. Az alig tízenkét éves kislány boldogan szaladt a gyümölcsökért, ám sosem tért haza. Tragikus halálának történetéről hónapokig cikkeztek a hazai lapok.  [A…..
1904 januárjában néhány újságban megjelent egy rövid hír, miszerint egy fiatal ügyvédbojtár önkezével véget vetett az életének. Misik Kálmán azonban nem elkeseredésében lett öngyilkos, sokkal inkább a becsületéért ölte meg magát. A századeleji úri becsület ekkor még igen erősen meghatározta az…..
Madocsa, Tolna megyei kis község, már 1000 éves múltra tekinthet vissza. Ezen az alig kétezer fős településen 1933-ban történt csendőrgyilkosság, melynek elkövetője Márkus Szabó János nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. A fiatal férfi épp szökésben volt korábbi bűncselekményei miatt, amikor…..
 A régmúlt történeteit olvasgatva néhányszor belefutunk olyan kifejezésekbe, szavakban, melyeknek mai szóhasználatunkban már nincs jelentése, nem ismerjük azokat. Az egyik ilyen szó a nasivasi, ami kedves, vicces hangzásával egy távolkeleti édességre emlékeztetett bennünket, de amikor utána…..
elmultszazadok 2021.12.14 09:23:31
1921. november végén, egy hideg, télies reggelen Székesfehérvár mellett, Agárd határában találtak rá egy felismerhetetlenségig összeszúrkált holttestre. A negyvenes-ötvenes éveiben járó férfi, jól táplált, középtermetű ember volt, akiről a nyomozók az első pillanattól fogva sejtették nem a környékre…..
1937-ben, nem sokkal karácsony előtt borzalmas kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságot fedeztek fel az óbudai Vörösvári út 5. szám alatti házban. Az ismeretlen tettes valószínűleg kalapáccsal agyonütötte özv. Klein Rezsőnét, aki a Schram Herminaház tulajdonosa volt. A tettes után nyomban hajsza…..
Pestszenterzsébeten történt 1936. novemberében az a gyilkosság, melyről mai cikkünk szól. Az áldozat Bakos János dolgos fiatalember volt, aki nevelőanyja borkimérésében dolgozott és itt érte őt az értelmetlen halál. Az elkövető azonosítása elég hamar megtörtént, azonban a vádlott tárgyalásán az…..
elmultszazadok 2021.12.01 08:01:13
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönjük szépen! Igen, így sem biztos, hogy a teljes igazságra derült fény a bíróságon.
1897-ben történt bűneset idején Budapest egyik városrészében, a Gellérhegyen még alig állt egy-két villa, csupán a tabáni rész volt meg, amely dülledező, rozzant viskóival, öreg utcájával nem vonzotta az embereket. A milleneum éve után az Erzsébet-hídnak, a lágymányosi úrilakoknak és a kígyózó…..
1932. szeptember 20-án a Pesti Napló fotóriportjában számolt be egy tragikus rablógyilkosságról. A pesthidegkúti Malomcsárda üzemeltetőjének feleségét, Jandák Józsefnét hideg kegyetlenséggel, fényes nappal lőtte fejbe egy 30 év körüli idegen. Körülbelül 100 pengőt sikerült zsákmányolnia az…..
Beszédes Mihály 1941. május 28-án, szerda délután szokásos ellenőrző körútjára indult a Kerepesi temetőben. Alig múlt öt óra, amikor elérkezett a Jókai-mauzóleum környékére, ahol a 19. parcelánál lévő vízgyűjtő medencében egy térdben levágott lábat és két kart fedezett fel. Első pillantásra azt…..
"Vegye tudomásul főkapitány úr, hogy én Magyarországon soha sem követtem el semmit és nem is fogok elkövetni. Jó magyar vagyok és elfogult, elnéző gyöngédséggel viseltetem hazám iránt. Kötelez erre világhírem. Hiszen valójában csak hat magyar igazi világnév van: Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Jókai…..
A Csepel-sziget déli részén található Ráckeve, az 1800-as évek második felétől járási székhelyként fontos szerepet töltött be a környéken. A millennium évében a város elhatározta, hogy új városházát építtet, mely hamarosan el is készült szecessziós stílusban. A városban több, különböző nemzetiség…..
elmultszazadok 2021.11.12 07:55:57
@Noxin: Miután az elkövető többször változtatta a vallomását, így egyáltalán nem egyértelmű egy csomó dolog. Véleményem szerint nem egyedül követhette el a bűncselekményt, ha egyáltalán ő volt a tevőleges gyilkos. Nem tűnt túl erős embernek, bár a düh kihozhatja az állatot az emberből.
elmultszazadok 2021.11.12 07:56:29
@Gábor Ármin Barna: Köszönöm, ez nagyon érdekes információ!
Egy vadaskertekben sétálva a nyugalom és a béke járja át a látogatókat. A Bécsben lévő lainzi állatkert látogatói is örömmel töltötték már az 1900-as évek elején, közepén idejüket a kellemes környezetben. A látszólag végtelen túraútvonalokon haladva a szabadban, karámmal elkerített vaddisznók,…..
A kecskeméti Katona József sétatér ( mai Vasútkert) területén lévő Kioszk hangulatos hely volt, melyben több cukrászda, fagylaltos is üzemelt. Ezen a romantikus helyen történt 1935. július 5-éről 6-ára virradóra a szörnyű bűneset, mely során az egyik fagylaltozót üzemeltető Kreiczinger Jánost és…..
Több mozgatórugója lehet egy gyilkosság elkövetésének. Általában a pénz, az irigység és a szerelem a legfőbb okok, amiért súlyos bűncselekményeket követnek el a tettesek. Az 1900-as évek elején történt kegyetlen hármas gyilkosság motivációját is az előbb felsorolt okok közt kell keresni. Egy…..
elmultszazadok 2021.11.04 08:29:17
@BéLóg: Köszönöm a visszajelzést. A szimpátia úgy gondolom abból eredhet, mert az újságírók arra próbáltak a versekben, írásokban utalni, hogy azért követte el tettét, mert pénzt akart szerezni ahhoz, hogy szerelmét feleségül tudja venni. (szerintem ez egyébként nem volt igazán megalapozott, mert a fickó korábban sem szeretett dolgozni, meg egyébként is egy álomvilágban élhetett, annyi krimit olvasott.)