Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chris Kyle

2 bejegyzést írt és 213 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kegyetlenséget nehéz objektív mércével mérni, mégis kiemelhetőek az emberi történelem elmúlt 5 ezer évének leginkább rettegett és legtöbb félelemmel emlegetett hadseregei, melyekről a legtöbb írott forrás valóban úgy emlékezik meg, hogy hadjárataikban hátborzongatóan kegyetleneknek mutatkoztak. A…..
Hamarosan sor kerül az amerikai elnökválasztásra, mégpedig 2020 november harmadikán, amikor a jelenleg hivatalban lévő, republikánus támogatottságú, 74 éves Donald Trump méri össze erejét (és népszerűségét), a demokrata színekben induló, 77 éves (november 20-án már 78-at betöltő), ír-katolikus Joe…..
Chris Kyle 2020.10.18 14:35:57
Hajrá Biden! A szállodás pojácának ideje elhúznia!

@Hunyadi János12: A magadfajta habzószájú, bosszút esküdöző szélsőséges trolloknak köszönhető, hogy lejáratódnak a demokrata értékeket valló hozzászólók. Helyes hogy kivágtak innen a picsába!
Idén július 3-án az országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely iskolaőrök alkalmazását írja elő szeptembertől az erre kijelölt hazai köznevelési és szakképzési intézményekben. Jelenleg 491 ilyen oktatási hely került kijelölésre (ebből 203 szakképzési intézmény), melyekben az új tanévben a…..
Chris Kyle 2020.08.09 11:02:23
Előző posztunkhoz hasonlóan - melyben az 5 legjobb háborús filmet kerestük - a világtörténelem legnagyobb hadvezéreinek kiválasztása is kemény feladat elé állított bennünket. Bár segített némileg a történelemtanári végzettség (egyikünk esetében), így sem volt egyszerű feladat az elmúlt 5 évezred sok…..
Chris Kyle 2020.07.11 19:43:40
@Din Serpahis: Mondjuk Hannibált alaposan megszívatták a rómaiak, amikor saját hazájára támadtak, míg ő Róma közelében masírozott fel alá a seregével. Aztán Záma mellett ronggyá verte Cornelius Scipio.
Mintegy 76 évvel ezelőtt, 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében. A "D" napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő…..
Chris Kyle 2020.06.08 10:32:48
@ébrenjáró: Ezt a hülyeséget máshol is olvastam. Azt, hogy Normandiában direkt mexikóiakat, zsidokat, meg feketéket küldtek az első hullámba. Baromság természetesen. Amúgy a baràtod apja, aki allitolag ott volt személyesen is és maga látta a sok mexikóit (
Chris Kyle 2020.06.08 10:36:23
@ébrenjáró: ... 100 éves kell legyen az öreg. Jól tartja magát ha így anekdotázni tud a Normandiában partraszállo sok mexikói-zsidó-feketéről. :)))
Chad Stahelski 2014-es vérengzősen cool akcióthrillere épp 6 éves, mely alkalomból érdemes kicsit boncolgatni a franchise (és a karakter) sikerét a címben feltett kérdésre is választ keresve. Tegyük azért gyorsan hozzá, 2014 óta készült már második és harmadik rész is szintén óriási sikereket…..
Egyelőre nincs "csodaszer" de készül már a vakcina, az amerikaiak legalábbis gőzerővel dolgoznak rajta és Németországban is vannak már részeredmények. Emellett antitest kutatások is zajlanak: az Utrechti Egyetem és a hollandiai Erasmus Orvostudományi Központ kutatói állítólag már megtalálták a…..
Chris Kyle 2020.03.29 21:01:15
@Alekszej Antonov: :))) Van akit csak összezavar ha valami értelmes újat olvas. "Maszk oszt kész." Ennyi megy át nekik. Ha orvosok is irnak le valamit mondjuk a D vitaminról ők azt jobban tudják. ... Há nehogymá.... :D
Amikor a romániai monarchiáról írtam, akkor nem tettem említést arról, hogy a román királyi dinasztiában nem csupán a néhai király kizárásai miatt voltak (és vannak) konfliktusok. Önmagában az is vitatott, hogy ki a dinasztia feje! Ez most pótlásra kerül, így ma a Pál herceg körüli vitáról lesz szó...
Chris Kyle 2020.02.26 15:04:55
@nayzoli: Szerintem a politikusok esetében NEM a vérségi származás, hanem az állampolgárság számít. Az utmralkodóknál viszont más a helyzet, ott álláspontom szerint igenis fontos, hogy a szülők és a 4 nagyszülő milyen nemzetből való.

Ha azt nézzük, hogy ki román, akkor szerintem az, akinek egyik szülője román névvel született es román identitású. De nálam ez a "mérce" a többi nemzeti hovatartozásnál is: a szülők neve + identitása dönt. Utóbbi a beszélt nyelvet és neveltetést jelenti.
Judge Bravo Overlord (2018.) 2020.02.24 08:32:24
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem pörkölte meg a szemöldököm a fellobbanó lángszórók gomolygó pokla, ahogyan a radar alatt érkező Overlord trailere előtt ülve keresgéltem az állam. Már a plakát puszta látványától megindult a nyálelválasztásom. A világháborúk vértől bugyogó környezetébe…..
Jegyzettár blog kritika Időről időre ha háborús filmekhez támad kedvem előveszek bizonyos klasszikusokat (második világháborús műveket), de gyakran kifejezetten az új háborúk filmes feldolgozásai vonzanak (pl Irak, Szíria, Afganisztán). Ezek között az egyik leginkább megdöbbentő "A túlélő" (Lone…..
Az 1552. évi egri ostrom, valamint Dobó István vitézeinek hősiessége alighanem mindenki számára közismert tény. Az alig kétezer védő 38 napon át tartotta a várat Ali budai beglerbég és Kara Ahmed nagyvezér 25.000 fős ostromló serege ellenében. A vár védelmére összevont különféle csapatok között…..
A horror-specialista francia rendező, Alexandre Aja (aki többek közt a Sziklák szeme című 2006-os horrort is rendezte) 2019 nyarára készítette el krokodilos izgalom-áradatát, Préda (Crawl) címmel. Az alig 87 perces film - mely - egyszerre akcióbomba, thriller és horror is - végig fenntartja…..
Chris Kyle 2019.11.13 21:33:12
@Nietzsche_: Aránylag lájtosabb horror, viszonylag kevés véres jelenettel. Nincs sok trancsírozás benne, ami az általad említett "krokodilos, cápás piranhás" kategóriában nem gyakori. Lehetne akár thrillernek is nevezni. De a sztori szerintem is jó és izgalmas az egész. Nálam erős 75%.
Harminc évvel ezelőtt, 1989 január 24-én a floridai Bradford County állami fegyintézete előtt több száz újságíró és érdeklődő várta a világ leghíresebb sorozatgyilkosának, az akkor 42 éves Ted Bundy -nak a kivégzését. Ted Bundyt (születési nevén: Theodore Robert Cowell -t) azért kísérték aznap a…..
Teljesen véletlenül és jelentős késéssel bukkantam nem régiben erre a sajátos ausztrál-kolumbiai túlélős filmre, melyet két éve készített Greg McLean ausztrál horror-filmes rendező (Wolf Creek, - A haláltúra, Rogue - A fenevad). A címe: Dzsungel (Jungle). Ami miatt felfigyeltem a sztorira az a valós…..
A cím alapján azonnal felvetődhet a kérdés: mi szükség van a II. világháborús német harckocsiknak a védelemre? Nos, a páncolosok iránti rajongás afféle hobbi lett a hadászat, hadtörténelem és haditechnika iránt rajongók számára és kialakultak a különböző harckocsi típusok saját hardcore táborai,…..
Chris Kyle 2019.07.20 21:02:15
@kolomparlole1114: Baromság, hogy minden Tiger lerobbant! Őrületes nagy divat túltolni azt az ökörséget, hogy a Tigrisek örökké rosszak lettek volna. Marhaság. A T-34 ruszki fos, meg persze soha nem romlott el. Dehogynem. Csak kevesebbet, mert egyszerűbb volt. Ez kábé olyan, hogy kevesebb Trabant romlik el, mint Reanault Fluance, ergo a Trabant jobb kocsi, mint a Renault. :D
Chris Kyle 2019.07.20 22:17:46
@kolomparlole1114: A Székesfehérvár környéki laza, süppedékes talajban MINDEN nagyobb nehéz-páncélos elakadt volna. Ez lószart sem bizonyít. A Tigris nem volt rossz harckocsi, ha nem is hibátlan. De a T-34 tényleg egy egyszerű kis fos volt, amiből 40 ezret kellett legyártani, hogy valamire menjenek a németekkel. Fogyóeszköz volt. De a szovjet harckocsigyárak Sztahanovistái győzték gyártani null 24 órában. Vas és ember volt dögivel a ruszkiknál. :D
Donald Trump gyakori média-megjelenései, nagyon vegyesen megítélt döntései és vitatható bel- illetve külpolitikája ráirányítják a figyelmet az eddigi amerikai elnökök értékelésére is. Trump rövidlátó, sőt korlátoltan ostoba klimapolitikája (melynek "megkoronázása" volt 2017-ben az USA kiléptetése a…..
Chris Kyle 2019.06.27 20:34:05
@TSandor Toth: @sztd: Ha az Obama-kabinet működését objektíven nézzük, akkor 5 intézkedése mindenképp pozitív:

1.) "Obamacare" => Az Obama adminisztráció új egészségbiztosítási törvényt kezdeményezett, mely gyakorlatilag az egész amerikai egészségügyi ellátórendszert átalakította. Lényege, hogy a betegbiztosításba bevontak körét 20 millió lakossal bővítették (mégpedig sikerrel). Az új jogszabály az alsóbb rétegeknek kedvez, hiszen olyan szegény sorsú és rossz szociális helyzetben élő polgárok számára teszi elérhető a betegbiztosítást, akik korábban erről nem is álmodhattak.

2.) Klímapolitika => az eddigi amerikai elnökök sorában Barack Obama vette legkomolyabban a környezetszennyezés okozta problémákat és a globális klíma védelmét. Ezen a téren éles az ellentét Donald Trump -pal, aki egyáltalán nem kíván törődni a klímavédelemmel. (Gyermekeink és unokáink jövője érdekében reméljük, hogy ezt azért később még átgondolják Trumpék.)

3.) Gazdasági stabilitás => Az Obama-kabinet bizonyos makrogazdasági mutatókra hivatkozva azt állítja, hogy az Egyesült Államok gazdasága stabilabb lett Barack Obama 8 éves elnökségének végére. Obama előtt több negatív tendencia érvényesült, míg mára ezek egy része megváltozott.

4.) Homoszexuálisok, leszbikusok jogai => A világ szinte minden pontján kényes kérdésnek tekintett ügyben Barack Obama rendszere védelmébe vette a homoszexuálisokat és leszbikusokat. Bevezetésre került - 20 másik ország után - az USA -ban is a melegházasság intézménye és a melegek védelme.

5.) Külpolitika => Barack Obama 4 külpolitikai kérdésben is sikeresnek tekinti elnöki ciklusát: egyrészt kivonta az amerikai csapatokat Irakból (ez a lépés sokak szerint hiba volt és hozzájárult az ISIS megerősödéséhez), másrészt tető alá hozta Iránnal a megállapodást a perzsa állam nukleáris fejlesztési programjának kérdésében, harmadrészt likvidálni tudták (2011-ben) a világ legkeresettebb terroristáját, Oszama bin Ladent és végül negyedrészt határozott politikával léptek fel Vlagyimir Putyin expanzív politikájával szemben (Krím, Ukrajna)

/forrás: pervenimus blog/
A HBO csatornán 2019 tavaszán futó öt részes minisorozat, melynek címe "Chernobyl" óriási népszerűségnek örvend és újra fókusz alá helyezi a csernobili atomkatasztrófa részleteit. Úgy tűnik az emberek érdeklődése ma sem csökkent az 1986-ban történt tragédiát illetően. A filmsorozat, melyről a…..
Chris Kyle 2019.06.03 20:31:42
Hihetetlen, mennyi okostóni, gondolja, hogy egy tűzoltó, akit egy lángokban álló atomreaktorhoz hívnak, ne tudná, hogy az sugároz? Ehhez tényleg totál hibbantnak kell lenni!

Tudták ők, csak fostak a feletteseiktől, így vállalták, hogy inkább oltanak. A félelem sokszor tette már hősökké az egyszerű embereket.

@Thomas Dantes: Éppen te nézed le őket azzal, ha feltételezed róluk, hogy nem képes összerakni két dolgot egy tűzoltó: azt, hogy ha szét van előtte robbanva egy atomreaktor, akkor az radioaktivitást sugároz, ami kinyírhat bárkit. Ahelyett, hogy másokat alázol, inkább ezen gondolkodj el nagyokos!
Henri Charriére - a férfi, aki 14 évet töltött a franciák dél-amerikai börtöneiben - különleges bestsellerrel lepte meg a világot 1969-ben, amikor megjelent hosszú rabságának eseményeiről szóló, tehát valós történetet feldolgozó könyve. A sztori 1973-ban még nagyobb figyelmet kapott, amikor…..
Sir Winston Churchill egyike a történelem legismertebb és legtöbbet idézett nagy alakjainak. Történelmi szerepe 1908 -tól kezdődően előbb Nagy-Britannia politikájában, majd 1940-től már az egész világ históriájában meghatározónak tekinthető. Keménykalapos, elegánsan öltözött, de testes alakja,…..
Chris Kyle 2019.05.13 12:18:55
@khamul: A "sokoldalú polihisztor" csak látszólag jelző halmozás, valójában lehet helytálló. A polihisztor ugyanis azt jelenti, hogy több tudományban jártas, de lehet valaki úgy is sokoldalú, hogy nem tudományokban, hanem egyéb dolgokban tájékozott. Egy példa: az egyik ember, 3-4 tudományban jártas, de például a kőműveskedésben, festészetben, szobrászatban járatlan és írni sem tud, míg a másik (pl Churchill) több tudományban jó és még pluszban az előbb felsoroltakban is. Akkor ő egy sokoldalú polihisztor, míg az előbb csak simán polisztor.
A világtörténelemben mindig is ritkaságnak számítottak a hosszabb békés időszakok, amikor épp nem zajlottak véres háborúk, felkelések, polgárháborúk vagy más harcok. Már a százéves háború feldúlta a középkori Európát 1337 és 1453 között, amikor Anglia és Franciaország vívta élet-halál küzdelmét…..
Chris Kyle 2019.04.26 08:02:00
@Allesmor Obranna:
1. Szíriában törvénytelenül vannak az oroszok, hiszen a helyi diktátoruk már rég elvesztette legitimitását. Szará bombáznak ott mindent, miközben semmi keresnivalójuk Szíriában.

2. Irakban is jelen vannak, sőt az egész Közel-Keleten a Hezbollahhal közös diverzáns csoportok, illetve hírszerzők formájában. Iránban oroszokkal fut az atomprogram is.

3. Ukrajnában természetesen kisebbséget alkotnak az oroszok és kurvára semmi keresnivalójuk nincs egy másik szuverén országban.

4. Észak-Koreát az oroszok és kínaiak tartják köldök-zsinóron, ez nagyjából köztudott, csak az amerikofil, ruszomán populista agyhalottak nem tudják.

5. Csecsenföld csak azért nem független mert az orosz hadsereg megszállva tartja és terrorizálja.

6. Az UK légterének és felségvizeinek folyamatos orosz megsértése nagyjából mindennapos és szintén köztudott.Direkt provokáció, kábé mintha a kibaszott román vadászgépek állandóan Debrecen felett repkednének.
Chris Kyle 2019.04.26 08:23:17
@Allesmor Obranna: Nem mindenben.
Chris Kyle 2019.04.26 19:35:11
@Buchhalter: Olyan sötét vagy, hogy az éjszaka hozzád képest vakító fénycsóva. Tájékozódnod kéne, mielőtt hülyeségeket irkálsz, valamilyen orosz béroldalról összeszedett baromságokról.

Nem tudsz az irániak atomprogramjáról, melyet az oroszok csinálnak? Barlangban élsz öreg?

Ukrajnában a 44 milliós lakosságból 9 millió orosz, DE AKKOR IS EGY MÁSIK ÁLLAM. Szuverén, külön ország, melyhez Oroszországnak kurvára semmi köze nincs. Mégis Putyin külön kis hadsereget állomásoztat ott. Mit szólnál, ha az északi megyéinkben szlovák katonák kavarnának, csak mert ott 5 vagy 10% a szlovák lakosság aránya.

A Krím félsziget jó ideig orosz terület volt, de aztán Ukrajnához került. Pont. Aztán Putyin gondolt egyet és páncélosokat meg komplett hadosztályokat küldött oda, hogy erőszakkal elvegye. Aztán megszavaztatta hogy mindenki ezt akarta ott. Ilyen elven bárhol az erősebb megtehetne ilyesmit. Mondjuk a franciák bemennek a Rajnáig Németországba, mert egyszer egy ideig az övék volt az a terület. Vagy a Tiszáig benyomul a román hadsereg, mert 1919-ben itt állomásoztak.

Csecsenföldön egy külön nép él, mely már sokszor akart elszakadni a ruszkiktól, csak ott is erővel közbeléptek a bazi nagy hadseregükkel. Ami meg a csecsenek vallását illeti: muszlimok, mint ahogy van a bolygón még 1,8 milliárd ember. Többek közt Orbán puszipajtásai is, akiket miniszterelnökünk rokonainknak tart: a kazahok.
Bár idődről időre előkerül a világmédiában a legerősebb és legnagyobb hadseregek kérdése, valójában állandó változást mutat a helyzet, hiszen az egyes nagyhatalmak különböző mértékben fejlesztik vagy éppen hanyagolják el katonai potenciáljaikat. A sorrend tehát mindig változik, még a legelső 10-15…..
A kémtörténetek sajátos kategóriát jelentenek a filmvilágon belül, mégpedig több filmes műfaj metszéspontjában, a thriller, az akció és a krimi határmezsgyéjén. Az ide tartozó sztorik közös jellemzője, hogy tekervényes történeteik középpontjában ügynökök, hírszerzők, katonák, rendőrök állnak, akik…..
Chris Kyle 2019.04.07 13:02:51
@eßemfaßom meg áll: Szóval neked a Bourne-filmek és a Mission Impossible filmek mesék? Ajánlom akkor, hogy inkább dokumentum-filmeket nézz! Na, azok realisták. Szépen CSAK a valóságot mutatják! Jó szórakozást testvérem! :-)))
Chris Kyle 2019.04.07 13:36:44
@Wilson11: Attól lenne kémfilm a München, hogy az izraeliek csapatot küldenek a merénylők megölésére??? Mi ebben a kémkedés? Ez inkább megtorlás.
Chris Kyle 2019.04.07 14:03:45
@dr. mesterséges színezék: Nekem a München kapcsán a "kémkedés" rész kérdéses. Adott egy aljas merénylet, 11 halálos áldozattal (1972-ben), és adott egy megtorlást végző izraeli csoport, mely sorra kinyírja a terroristákat. Ez max egy nyomozási folyamat volt. Ha egyáltalán igaz az egész. Izrael ugyanis tagadja a Spielberg film hitelességét.
Az elmúlt napok hazai médiájában újra "előkerültek" a Star Wars filmek: cikkek, posztok jelentek meg on-line felületeken és az egyik TV csatorna is műsorára tűzte több rész újbóli levetítését. Az SW univerzum nagy rajongójaként én is elhatároztam, hogy újranézem és górcső alá veszem valamelyik…..
Chris Kyle 2019.03.24 11:00:28
@andy1977: Nahát, most az a baj, hogy tele van PC -vel a Last Jedi. Ez tetszik! Mert, hogy a többi részben nincs ugyebár. Ez a hét vicce. :-))))))))))))))))))))))))))
Sok blog foglalkozik hadtörténelemmel, haditechnikával, ezek között van igazán profi, és bántóan amatőr. Van viszont egy szürke zóna, ahol a szerző úgy tálalja a cikket, mintha a téma igazi szakértője lenne, de legalábbis valamiféle bennfentes cinkosság érzetét kelti, valahogy úgy, hogy ő az igazi…..
Chris Kyle 2018.10.08 11:28:58
@molnibalage: na most meg belém is belémkötsz. Molnibalage innentől polihisztor, aki MINDEN poszt szakertője témafüggetlenül. Az én két posztom sem nyerte el fennséges tetszésedet? Ezekről hol kilincselsz majd kiigazitó -pontositó cikkért???
A világ legjobb vadászgépe címért ma több, negyedik és ötödik generációs vadász-típus is verseng, melyek közt a különböző szakértők más-más sorrendet alakítanak ki. Az élvonalban amerikai, orosz, francia és kínai gyártmányú gépek is akadnak. A vadászgépek napjainkban a legfontosabb harci-eszközökké…..
Chris Kyle 2018.10.01 20:35:19
@tamask: Azért azt biztosra veszem, hogy amikor az amerikai vezérkar, a szakértők, tanácsadók, mérnökök és haditechnikai kutatók meghallgatása után mérlegre tette az F-35 sorsát és összevetését az F-22 -vel, akkor megalapozott döntést hoztak az előbbi javára. Szerintem az F-35 sokoldalúságával győzött. Nincs ugyanis olyan vadászgép, mely három haderőnemnek is megfelel, miközben egyszerre használható bombázásra, légiharcra, felderítésre és csatarepülő funkcióra.
Chris Kyle 2018.10.02 09:33:40
@tamask: Azért ennél kicsit bonyolultabb a dolog. A vadászgép-fejlesztésekre nem azért van szüksége az USA -nak, hogy a közel-keleti iszlamista csoportok pick-upjait kilőjék az ötödik generációs gépeikkel, vagy hogy a harmadik világháborúra készüljenek, hanem hogy lépést tartsanak és beelőzzék a kínai - orosz -europai innovációkat es mondig ők legyenek az elsők.