Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Scriptor_

22 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az oroszok napokon (max heteken) belül megindulnak Ukrajna ellen és nem csupán a kedden megszállt keleti megyékben (Luhanszk és Donyeck területeken, melyek együttesen is csak alig fél Magyarország nagyságúak) hanem az egész ország ellen. Ehhez a támadáshoz már karácsony óta gyűjtik össze embereiket…..
Scriptor_ 2022.02.24 12:17:15
@Aëtius_: Igen. Várható volt. Semmi nem kerühet ki az Indexre ami kicsit is bírálja Putyint és/vagy Oroszországot.
Harper A Snowpiercer világa 2021.12.12 22:54:20
A 2013-ban megjelent Snowpiercer - Túlélők viadala Bong Joon-ho rendezésében és Chris Evans főszereplésével kedvező fogadtatásban részesült annak idején mind a kritikusok, mind pedig a filmkedvelők oldaláról és az év egyik sikerfilmje lett.  A Rotten tomatoes jelenleg 94%-ra értékeli (tomatometer),…..
A 63 éves Olaf Scholz szociáldemokrata politikus 56,5 százalékos parlamenti többséget szerezve lett 2021 december 8-án Európa legnagyobb gazdasági hatalmának, Németországnak a kancellárja. (A legitimációt a szeptember 26-i parlamenti választások adták meg parlamenti többségéhez.) Három párt…..
Az ajánlott bejegyzések blokkban alapértelmezetten öt posztot ajánlunk, a listázás a címkék azonossága alapján történik, tehát javasoljuk, hogy minden bejegyzésedet láss el hozzá kapcsolódó címkékkel, hiszen így az ajánlott posztok is relevánsabbak lesznek és a keresőkből…..
Kevés publicitást kapott a hír, mely kedden jelent meg többek közt a Washington Post hasábjain egy Földünk felé tartó kettős aszteroidáról, melyet egyedülálló módon Földről indított rakétával terveznek pályamódosításra "bírni". Az égitest veszélytelen a Földre (bár kétségtelen, hogy űrléptékben…..
Scriptor_ 2021.10.10 14:18:46
@Aëtius_: Igazából egy alig 1 fokos pályaeltérést is már sikernek tartanának, ahogyan a Washington Post írja:

" ... The DART mission is aiming to hit Dimorphos at a speed of nearly 15,000 miles per hour with the goal of changing its orbit “by a fraction of 1 percent” — a small but significant enough change that scientists will be able to observe it from telescopes on Earth...."

Sőt 1%-bál is kevesebb eltérés a cél. De ami számomra sem világos az az, hogy ezek szerint az aszteroida-páros szétrobbanásával, darabokra szakadásával nem is számolnak?
Az amerikai csapatkivonás kapcsán a hírekben folyamatosan szereplő Afganisztán etnikai szempontból sajátos képet mutat, ugyanis a legkevésbé sem tekinthető homogén országnak. Olyan, hogy "afgán nép" igazából nincs is, helyette pastuk, hazarák, tadzsikok, üzbégek, türkmének és kirgizek (illetve egyéb…..
Scriptor_ 2021.08.23 14:44:29
@Control_: Félő viszont, hogy a Pandzsír völgyben kibontakozó harc nem lesz hosszú. Ezúttal nagyobb a tálib túlerő, mint 1996-ban.
Most, hogy a Föld két pontján is nagyon súlyos biztonság-politikai válság, sőt háborús konfliktus fenyegeti a világbékét - mégpedig Tajvan partjainál és Kelet-Ukrajnában (előbbi helyen a kínai - amerikai flotta, utóbbinál 40 ezres összevont orosz haderő és az amerikai patronálású ukrán hadsereg néz…..
Scriptor_ 2021.04.15 00:42:38
@Cpt. Flint: 1. Egy drón nem tud "pikk-pakk" elsüllyeszteni egy hordozót 2. A harckocsi egy területet véd, ha ott partraszáll az ellenség (tehát szigetországoknak is hasznos) 3. A vadászgép ma kábé a lehető legfontosabb és leghasznosabb harcieszköz minden létező hadsereg számára 4. Miden hadászatban, harcászatban jártas tudja, mely fegyvernemek számítanak.
Scriptor_ 2021.04.15 20:15:40
@Cpt. Flint: Úgy látom óriási szaktudást gondolsz magadénak. Akkor oszd meg hatalmas haditechnikai bölcsességed és bizonyára széleskörű, naprakész biztonságpolitikai tudásod! Hagy tanuljunk mi tudatlanok is. Mely fegyvernemek a legfontosabb napjainkban az atomfegyvereken túl (ha már a vadászgépek jelentőségét lehúztad). Epekedve várom értekezésed! :) Hadmérnök úr :D
A világ két pontján is nagyon komoly háborús konfliktus van kialakulóban: az egyik Kína partjainál, Tajvan szigete közelében, a másik pedig Ukrajnában a Donyeck-Luhanszk szakadár területek mentén. Mindkét helyzet súlyos nemzetközi válságot, sőt háborús veszélyt hordoz, mert a Föld három legerősebb…..
A címben szereplő "magányos merénylő teória" megfogalmazást azért is érezhetjük helyénvalónak az 58 évvel ezelőtti Kennedy-merénylet kapcsán, mert igazából soha nem nyert teljes bizonyítást, hogy valóban egyetlen merénylő, a 24 éves Lee Harvey Oswald követte volna el a világtörténelem leghíresebb…..
Az igazi Star Wars fanok és Csillagok háborúja mániásak (vagyis a komplett 2,3, 10 és 11 rajongói csoport) elfogadja azt a tényt, hogy a franchise egy olyan világot teremtett, mely meseszerű és amelyben nem érdemes belekötni a realitások hiányába. Ugyanakkor érdekes végiggondolni, hogy mi az az 5…..
John Morre 2001-es háborús akciófilmje, az Ellenséges terület (Behind Enemy Lines) annak idején jelentős sikerként debütált a filmrajongóknál annak dacára, hogy mind a filmkritikusok, mind a háborús filmekre (és történelmi témákra) szakosodott filmkedvelők vegyes fogadtatásban részesítették. Pedig…..
Scriptor_ 2020.10.28 10:28:17
@Aëtius_: Ez igaz. O'Grady kifogásolta, hogy nem kötelességtudó katonának ábrázolták, hanem parancsszegőnek. Így nem járult hozzá ahhoz, hogy a filmben megjelenjen valódi neve.
Scriptor_ 2020.10.29 12:53:27
@Philadelphia: Igaz. Köszi, hogy szóltál, már javítottam is! :)
A televíziós csatornák időről időre műsorukra tűzik a valós történelmi eseményeket feldolgozó, két Oscar díjat nyert "Sólyom végveszélyben"  (Black Hawk Down) című 2001-es amerikai háborús filmet, melynek producere Jerry Bruckheimer, rendezője pedig az egyik legjobb ma is élő filmes direktor, Ridley…..
A hidegháború lezárulása óta több biztonságpolitikai korszak váltotta egymást és úgy tűnik, most egy újabb nagy átrendeződés hajnalán vagyunk. Az Egyesült Államok legfőbb ellensége Oroszország mellett Kína lett, de megmaradtak a régi ellenlábasok is, mint Irán és Észak-Korea.  Jelenleg a világ…..
Bár a nagy olvasottságú portálok - mint az Index is - nem tesznek fel oldalaikra a koronavírus járvánnyal kapcsolatos olvasói posztokat, (még akkor sem, ha azok csupán pártatlan adatközlésekre korlátozódnak) honlapunk továbbra is elemezni próbálja a mindenkit foglalkoztató járványhelyzettel…..
Az első, amit fontos kiemelni, hogy a posztban felhasznált számok mindegyikének forrása a worldometers.info nemzetközileg használt adatbázisa, az elemzett időszak pedig augusztus 20, 21 és 22. Ha a környező nyolc országot vesszük górcső alá és Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia,…..
Teljesen véletlenül akadtam az Overlord című filmre melyet nagyon nehezen tudtam hova tenni többek közt azért, mert szinte meghatározhatatlan műfajú. A film IMDb adatlapján úgy szerepel, mint "action, adventure, horror", de története egy második világháborús történelmi keretben játszódik, így…..
A börtönös filmekről készült listákból rendszerint kimarad a Peter Yates által 1989 -ben megrendezett "Egy ártatlan ember" (An Innocent Man) mely Tom Selleck egyik legjobb filmje. A sztori olyan, mely mindenkit érdekel, hiszen bárkivel megeshet. Csak ezúttal a következmények sokkal súlyosabbak, mint…..
TINTA blog Az első könyv magyarul 2020.05.07 15:33:42
Az interjút Daniss Győző készítette. A legelső magyarul nyomtatott könyv 1533-ban jelent meg Krakkóban: Szent Pál levelei magyar nyelven. De nem ez anyanyelvünk legelső könyve, hiszen nagyjából egy évszázaddal korábban megelőzte egy – igaz, még kézzel leírt – kötet. Mégpedig egy egészében magyar…..
Lassan két hete tart a magyarországi vészhelyzet és sajnos még nem nagyon látszódik, hogy a Koronavírus járvány mérséklődne bárhol is Európában. Az epidémia kiindulópontjában, a kínai Vuhanban november végén regisztrálták az első fertőzöttet és március elejére ért véget náluk a járvány, vagyis ott…..
Scriptor_ 2020.03.24 22:19:02
@Le Orme 2: Reménytelen eset vagy!
Blog Újság A magyar vitakultúra 2020.03.24 21:33:21
A történelem korai időszakában még tanították az érvelést, létezett "szónoklattan" és csak a legjobban érvelő politikusok tudtak valódi népszerűséget szerezni maguknak. Arisztotelész már a Krisztus előtti IV. században megalkotta a retorika alapjait; szerinte "a retorika olyan képesség, mely minden…..
Blog Újság Blog Újság indulás 2020.03.24 15:04:11
Nagy reményekkel indítottuk el blogunkat, bízva abban, hogy lesznek majd olvasóink. Bár ahogyan a latin mondás tartja: "Satis mihi pauci lectores, satis est unus, satis est nullus" A Blog Újság három területen tervez posztokat megjelentetni: 1. történelem, 2. filmek, 3. világban zajló események.…..
Nagy divat manapság szidni a közoktatást azzal a szöveggel, hogy "nem ad semmiféle hasznos és gyakorlati tudást a fiataloknak", melyhez gyakran hozzáteszik a humán tantárgyak (magyar, történelem) bírálatát, olykor feleslegesnek minősítését, illetve a tisztán szakmai órák igényét (szakmunkások ne…..
Sokan dicsérik a 90-es évek filmjeit, a legkevésbé sem alaptalanul, amit az 1995-ös, hamarosan levetítésre kerülő (szombaton az egyik TV csatorna műsorára kerülő) "Pár lépés a mennyország" (A Walk in the Clouds) című romantikus film is bizonyít. A nagyon szép és megható történetet a mexikói Alfonso…..
A napokban születésnapját ünneplő, november 17-én épp 77 éves Martin Scorsese kijelentése, mely szerint "a Marvel mozgóképei nem is filmek" még súlyosabb ítélet megalkotására késztették a valaha volt legjobb filmet elkészítő (a Keresztapát megrendező és az IMDb másfél millió szavazója szerint ezzel…..
Scriptor_ 2019.11.07 19:14:58
@RTB: A TOP 10 mindenkinél más, de bármelyik filmes blogot nézzük is, mindegyiken akadnak nagyon jó filmek. A mi 10-es listánkon a Vasember 1 (2008) megnézését ajánljuk legelőször, mert talán az a legjobb Marvel-mozi. :)
A nyolcvanas években feltűnt izomfickók közül egyértelműen a svéd Dolph Lundgren a kedvencem. Azt nem állítanám, hogy meglehetősen behatárolt színészi képességeivel vívta ki az elismerésem – igen sok filmjéhez nem is volt szerencsém –, inkább az egyéniségét találtam érdekesnek és rokonszenvesnek.…..