Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mrnymkls

26 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2024-es önkormányzati választások előtt az Ez a Minimum! programot meghirdető Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország elvégezte a programban résztvevő önkormányzatok cikluszáró átláthatósági értékelését, az összehasonlíthatóság érdekében kiegészítve azt a…..
Az önkormányzati költségvetés nem egy bankautomata, ahonnan a hivatalban lévő jelöltek öt évente felvehetnek pénzt a kampányukhoz. 5 évvel a háta mögött a polgármestert számos dolog eleve a többi jelölt fölé emeli - a helyi adóforintokat elfecsérlő önfényezés és a hivatal erőforrásait felemésztő…..
Fejlesztéseket élesítettünk a PARTIMAP-on, a K-Monitor saját fejlesztésű, ingyenes térképes kérdőívén. A felületen kezdő számítógépes ismeretekkel is létrehozhatsz olyan felméréseket, amelyekben arra is lehetőséged van, hogy térképre rajzolt elemekről kérd a kitöltőid véleményét, vagy akár azt, hogy…..
"Európa legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszere Magyarországon van" - mondta néhány éve Orbán Viktor egy Brüsszeli sajtótájékoztatón. De mi van akkor, ha ez a könyörtelen rendszer azzal szembesül, hogy a kitöltő parlamenti képviselő nyilvánosan is cáfoltható, hamis adatot ír be a…..
Nem mondhatni, hogy nagyon titkolnák, miről (vagy kiről) is szól, hogy Rogán Antal minisztériuma alatt tavaly felállították a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökséget (NRÜ). A Kormány egyszemélyes reklámembere, a nem szívesen megszólaló kommunikációs szakember cégeiből tavaly 10 milliárd Ft…..
A szuverenitásvédelem szép példájaként a magyar kormány korábban Kína kérésére titkosította a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatos hitelszerződést. Most újabb abszurd fordulatot vett a kétséges megtérülésű beruházás eltitkolása a magyar emberek elől. Egy idén élesedett, átláthatóságot…..
Júniusban jönnek az önkormányzati választások. A helyi ügyek képviseletére vállalkozó civilek és jelöltek számára itt az idő, hogy megmutassák magukat, a téma pedig az utcán hever. A következőkben bemutatjuk a K-Monitor ingyenes, könnyen használható, magyar nyelvű online eszközét, amivel…..
Elhúzódó pereskedés után jogerősen is pert nyertünk a Visit Hungary nevű állami országimázs cég ellen, amelyet a kampányrendezvénynek használt “Hacacáré” koncertekkel és az augusztus 20-i karnevál és tűzijáték költségeinek titkolásával ismerhetett meg a nyilvánosság. A 2018-ban alapított cég…..
Megújult a PARTIMAP, a K-Monitor saját fejlesztésű, ingyenes térképes kérdőíve! A felületen regisztráció után alapvető számítógépes ismeretekkel is egyszerűen létrehozhatsz olyan felméréseket, amelyekben a hagyományos kérdőívkérdések mellett arra is lehetőséged van, hogy térképre rajzolt elemekről…..
Az év végén a Kormány beismerte: nem sikerült teljesíteni az 5,2%-ra módosított hiánycélt, és a növekedés sem jött össze 2023-ban. A Pénzügyminisztérium által kiadott előrejelzésből nagy vonalakban az is látszik, hogy 2027-ig milyen költségvetési kiadásoknál lesz továbbra is bőkezű a kormány, és hol…..
A döntéshozókat számonkérni és a helyi ügyeket felkarolni képes helyi független sajtó nehéz helyzetéről az utóbbi években számos elemzés jelent meg. A megyei lapok bekebelezésével és központi irányítás alá vonásával a vidéki nyilvánosság komoly veszteséget szenvedett el, sok helyütt "információs…..
Azóta, hogy 2019-ben legutóbb feldolgoztuk a nagy balatoni vitorlásversenyek rajtlistáit, sok minden történt a magyar elittel. Jött a COVID, a NER nemcsak újabb gazdasági ágazatokat, de a Balatont is birtokba vette hotelekkel, a tó arculatát átalakító nagyberuházásokkal. Előretört a hivalkodó…..
Jönnek az önkormányzati választások, ezért a K-Monitor pillanatképet készített a legnagyobb önkormányzati vagyonkezelő cégek átláthatóságáról! Összesen 27 nyilvános szempont alapján értékeltük 31 fővárosi és vidéki nagyvárosi cég közzétételi gyakorlatát Szombathelytől Békéscsabáig, amelyből…..
Lezárult a fővárosi közösségi költségvetés 3. évadának szavazása. Idén 25.857 budapesti voksolt, döntően online (papíron mindösszesen 324-en). Íme az eredmények! A lakosokat évi 1 milliárd forintnyi fejlesztés kitalálásába és kiválasztásába közvetlenül bevonó program megítélése pártállástól függően…..
mrnymkls 2023.10.15 17:56:13
@DFK: Őszinte a kérdésem: konzervatív-jobboldali megközelítésből, a "többség" igényei felől - mik volnának azok a városi fejlesztések, beavatkozások - amiket az emberek szeretnének, az önkormányzat tudná biztosítani, de nem teszi? Mi hiányzik a városi terekből? Mire költene 50-80-100 millió forintot, ami ezek között az ötletek között nem jelenik meg?
mrnymkls 2023.10.15 22:15:17
@DFK: A legnépszerűbb ötlet volt a közvécé, kettő épül a pénzből idén- Szerintem nem jó megközelítés átpolitizálni ezt az eszközt, és kormánypártiként kivonulni belőle. Ha a többség valóban nem akar mondjuk kerékpáros fejlesztéseket, akkor be lehet adni más típusú javaslatokat és megszavazni őket. Ennek semmi akadálya nincsen, lenne is egy csomó felület, ahol népszerűsíteni lehet az alternatív javaslatokat.
mrnymkls 2023.10.16 00:34:30
@DFK: Talán csak nem kell politikailag megosztó legyen minden egyes fasor, pad, zebra vagy ivókút elhelyezése. Mert a közösségi költségvetés ilyen, kis léptékű fejlesztésekről szól.

Végig lehet követni, milyen ötletek érkeznek be, és mi kerül a szavazólapra, nem a szűréskor dől el a dolog - hanem ott, hogy a kormánypártiak azt gondolják a folyamatról, amit leírtál, és nem is vesznek részt benne. Így azok döntenek, akik részt vesznek, és az ő szavuk számít.
Újabb adatpert nyertünk! Hosszas huzavona után a Végrehajtói Kar (MBVK) azelőtt kiadta nekünk a kért szerződéseket, hogy végrehajtást kellett volna kérnünk rájuk. A komikus helyzet így elmaradt, de a megismert szerződések tartalma egyébként sem ad okot a vidámságra, hiszen a Kar meglehetősen…..
Az Orbán-kormány a COVID-járvány alatt létrehozta a "közérdekű vagyonkezelő alapítványok" rendszerét, ahová a választások előtt ezer milliárdnyi közvagyont talicskázott ki. Az alapítványok vezetésébe kormánytagokat és hozzájuk közel álló szereplőket ültettek, ami az egyetemfenntartó alapítványok…..
Az egyetemi közélet nem sokban különbözik a magyar közéletről: bizalmatlanság, egyéni érdekkijárás és sérelmi politika jellemzi, kevés a konstruktív, ügyek mentén történő közös fellépés, a döntések sokszor az érintettek feje felett születnek. Ez persze nem véletlen, az egyetemeink bocsátják ki az…..
Magyarországon a parlamenti nyilvánosság tere folyamatosan szűkül. A közvetítéseket már nem közvetítik TV-ben, sőt, a közmédián kívül minden más médiát, újságírót kiszorítottak az ülésteremből. Így kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a felszólalások minél egyszerűbben hozzáférhetőek legyenek. Erre a…..
A sajtó gyakran ír a Nemzeti Kommunikációs Hivatal kommunikációs megbízásairól, amelyeket egy hatalmas keretszerződés révén rendre a "kék plakátos" Balásy Gyula haveri cégei nyernek el. Ebben az írásban a kommunikációs keretszerződések kistestvérének járunk alaposabban utána - a rendezvényeknél…..
Az elmúlt két évben régiós együttműködésben vizsgáltuk, hogyan hatnak helyi önkormányzatiságra az újabb és újabb válsághullámok. A projekt záró tanulmányából kiderül, hogy a magyar önkormányzatokkal szembeni politikailag motivált központosítás ugyan kirívó a régióban, sőt, volt, ahol a központi és a…..
The collaborative research project of K-Monitor (Hungary), Oživení (Czechia), Sieć Obywatelska Watchdog Polska (Poland) and Funky Citizens (Romania) started in July 2021 and has concluded now after 2 years of work. The main objective of the project was to better understand how the Covid-19 pandemic…..
Bár a Schadl-ügy lehallgatási anyagaiban is előkerült a neve, Rogán Antal tagadja, hogy ismerné a végrehajtómaffia fejét. Kabinetfőnökétől és bizalmasától (gyermekének keresztapjától, ingatlanügyletei aktív résztvevőjétől), a nemrég a korrupciós gyanú ellenére a Vodafone vezetésébe is beültetett…..
A 2022-es választási osztogatás után, a brutális infláció mellett a korábban elindított beruházások egy részét - benne a kampányban beígért beruházásokat is - elkaszálta a kormány. Lázár János építési miniszterhez került a feladat, hogy áttekintse, mik azok a beruházások, amelyeket nagyobb politikai…..
Fizetett szakmai gyakornokot keres a nyári hónapokra a K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda. Ismerd meg egy magyar korrupcióellenes civil szervezet munkáját! Jelentkezz hozzánk legkésőbb június 23-ig, ha érdekel a közélet és zavar, hogy a korrupciós ügyek eltűnnek a süllyesztőben!     Gyakornokként…..
Május végén teszik közzé a cégek az előző évi beszámolóikat, nyilatkozva árbevételükről, nyereségükről és az esetlegesen kifizetett osztalékról. Ez egyelőre még a NER oligarcháinak is kötelező, bár trükközésre azért itt is van mód. Az elmúlt napokban a K-Monitor munkatársai több tucat cégbeszámolót…..