Regisztráció Blogot indítok
Adatok
midnightcoder2

0 bejegyzést írt és 7704 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar filmsorozatok sokszor nem tudnak mit kezdeni a faluval. A mozgókép vagy idealizálja a vidéket, vagy minden vidéki embert bugyutának néz. Nyugat-Európában a falusi élet realista igényű bemutatása állandó témája a filmsorozatoknak. Ennek oka, hogy a paraszti életforma jobban megőrződött a…..
Európa keleti része hagyományosan mezőgazdasági termékekkel és nyersanyagokkal látja el Nyugat-Európát, amely viszont inkább különféle iparcikkek előállításában jeleskedik. Erre a több évszázados együttműködési rendszerre az ipari forradalom még inkább ráerősített, mert az energiahordozók nagy…..
midnightcoder2 2022.08.01 09:46:35
@gigabursch: "A zöld energiara való átállás kapcsán 15 éve keresem a korrekt matekot, hogy ez hol éri meg."

Nagyon egyszerű: egy átlag családi ház ha jól van szigetelve simán meg tudja termelni a lakosok rezsijét, ha van garázs az jó eséllyel a munkába járáshoz szükséges energiát is (elektromos autóval vagy motorral). A dologgal csak két probléma van: az elmúlt 100 évben a lakosság nagy része városba költözött. A panelházban viszont jóval korlátozottabbak a lehetőségek - bár, szerintem egy panelház oldala/teteje is termelhet annyi delejt ami jócskán lefaraghatna a rezsiből.

A gond az csak az ezzel, hogy ez ma csak addig működik, amíg süt a napocska, mert az áram tárolása viszont marha drága. Ami egy szintig nem gond: Pakson túl a delejt földgáz elégetésével termeljük, na most ha Gipsz Jakabka több delejt pakol be a rendszerbe mint amit a légkondija, hûtõje, télen fûtése felhasznál, akkor annyival kevesebb gázt kell elégetni.
midnightcoder2 2022.08.02 08:39:19
@MEDVE1978: Egy napelem élettartama nagyjából úgy 30 év. Ráadásul napelemet igencsak sokféleképpen lehet gyártani, a ma használt technológia a chipgyártásból nőtt ki. A szélerõművekben és máshol használt ritkaföldfémek pedig nem tűnnek el a használat során, ezek újrafelhasználhatók.
Várható volt, hogy a kormány lépésről lépésre számolja fel a saját maga által hozott szociális intézkedéseket, és a szombaton bejelentett üzemanyaggal kapcsolatos megszorítások sem tekinthetők véglegesnek. Hasonlóan a rezsicsökkentés csökkentéséhez a kedvezményes benzinvásárlásra jogosultak körének…..
midnightcoder2 2022.08.01 12:29:04
@birkamenet: "Mer ugyebár a rezsicsökkentés nem fedezet nélküli szavazatvásárlás volt, te észkombánny?"

Alapvetően nem. Anno valakik elkövették azt a hazaárulást, hogy monopolhelyzetben lévő energiaszolgáltatókat magánkézbe helyeztek. Ezzel a lakossági fogyasztókat eléggé kiszolgáltatott helyzetbe hozták. Itt avatkozik be állam bácsi, hogy a fák ne nőjenek az égig, és ezt nevezték el Orbánék hangzatosan rezsicsökkentésnek. De itt igazából az árat a szolgáltatók fizetik, nem állam bácsi. És persze az előbbieket sem kell nagyon félteni ezért.
midnightcoder2 2022.08.01 12:31:33
@birkamenet: "az elmútt 12 évben a 21. századnak megfelelő energia takarékos és alternativ rendszereknek a támogatásába ment volna, akkor ma jót röhögnél a vén szaros putyinon."

A németeknél senki nem költött többet zöldenergiára (és persze nekik volt is miből) még is be fog fagyni a seggük télen.
Sokan panaszkodnak, hogy kevés a pénzük – forintban. Ha EURO-juk lenne, db-ra még kevesebb lenne. De többet érne! Legalábbis az egyik napon biztosan. Másnap meg kevesebbet. De ki érti ezt? „Valakik” biztosan. Sőt ők tudatosan „játszanak” ezekkel a számokkal. Akik „hivatásszerűen” művelik a műfajt,…..
Stefano Bottoni: Orbán azt jelezte előre, burkoltan Tusványoson, hogy nem akar megegyezni az Európai Unióval. Vas András interjúja, Népszava 2022. július 30. Egy hete Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde a téma a hazai és a nemzetközi sajtóban, közéletben. Főként a fajok keveredésével kapcsolatos…..
midnightcoder2 2022.07.31 19:41:25
@istvankah: Az MSZMP utódpártja az MSZP. Jogilag is. És 100%-ban MSZMP-s káderekből állt. Akkor amikor létrejött, azok a kommunisták akik komolyan gondolták a munkások érdekvédelmét átmentek a Thürmer-féle nyugdíjasotthonba, akik pedig lopni indultak azok maradtak a Pártban. És tényleg sikerült átmenteni a hatalmat: az elvtársi kapcsolatokon keresztül ügyesen szétlopták az országot, a királyi TV-ben az összes fontosabb ember az õ szekerüket tolta, felvásárolták szinte az egész írott sajtót - és az istenadta nép 4 évvel a gengszterváltás után önként és dalolva szavazta vissza a kommunistákat.

Igazából ez az egész gengszterváltás valószínûleg erről is szólt. Gondolod te, hogy Horn elvtárs mert volna pán-európai piknikezni, ha nem lett volna hozzá Moszkvából jóváhagyása? Pár évvel korábban ennél kevesebbel is ingyenjegyet nyert volna Szibériába, és nem retúrt. A helyzet az, hogy Gorbacsovék szépen átlátták, hogy a szocializmus csődbe ment. Nem nálunk - Kádár elvtársék adósságától még sokáig elketyegett volna a rendszer - hanem a SZU-ban. Viszont kellett egy ország amin ki lehet próbálni, hogy a Párt át tudja-e menteni a hatalmát egy rendszerváltással, és nem lesz-e belőle egy új 56. És mi ideálisak voltunk erre - amúgy is eléggé szabadok voltunk, és elég kicsik ahhoz, hogy ha nem jól sül el a dolog és úgy döntenek hogy mégsem váltanak rendszert, ennek a kihullása a béketáborból akkor sem okoz nagy fennakadást. Mert akkor már egy tankos bevonulásnak nem volt meg a realitása, annál már jobban függött az egész rendszer a nyugattól. Ezért volt nálunk először rendszerváltás. És nem akkor amikor 89-ben az istenadta nép szavazott. A folyamat már 86-ban elindult a spontán privatizációval.
Viktor, te egy magyargyűlölő, nemzetgyilkos, náci, tolvaj geci vagy. Ámbár előfordul, hogy félreérthetően fogalmazok...
Érdekes sorozat ez a Hegyi doktor. Mivel már a 16. évadnál tartanak, a történetek nem tudnak újat mondani, csak a szereplők mások, a szituációk alapjaiban ismétlődnek. Akkor miért kedvelhető számomra? Lenyűgöz. Először is a táj. Az Alpok gleccserek vájta völgyei, a közöttük megbúvó falvak, városok…..
midnightcoder2 2022.07.08 07:57:28
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Jézust szerintem nemigen tudtad volna rávenni arra, hogy megöljön vagy megkínozzon bárkit is.
midnightcoder2 2022.07.08 09:02:22
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A pofán vert pár embert és a halálra kínoz, élve eléget valakit valahogy nem ugyanaz a kategória. Jézus még az őt letartóztató katona levágott fülét is meggyógyította.
Kövér László sátánistának nevezte a társadalmi haladásért, a progresszióért küzdőket. Ez beleillik abba a putyini logikába, hogy aki az európaiság híve és emiatt utasítja el az orosz vallásos-hadiállam eurázsiai „szent küldetését”; az csak náci lehet... Mintha a szélsőjobboldali populisták kifogytak…..
Senki nem bújhat el Életmód 2022.06.30 07:55:12
Végünk van aranyoskáim, mint a botnak! A trottyos miniszterelnöki biztost nevezett ki, akinek az lesz az egyik feladata, hogy megvédje a jelenlegi életmódunkat, ha úgy tetszik életszínvonalunkat. Másik feladata az lesz, hogy megvédje nemzeti értékeinket, tőlünk! Hát hiszen ki mástól, drága…..
Mi lenne, ha hajnal 2 és 3 között sehol nem lenne fűtés? - kérdezi a Forbes. Árulkodó jelek ezek. A modern liberalizmus a saját sírját ássa. Hiszen alapjai a korlátlan élvezethez való és a korlátlan növekedés kötelezettsége. A korlátlan élvezethez való jogból következik pl. az abortusz, azaz…..
Tegnap fontos nap volt a belsőégésűek sorsát illetően az EU-ban. A tervek szerint a parlament által jóváhagyott javaslatot a 27 tagállam környezetvédelemért felelős miniszterei is támogatták volna. A német koalíciós kormány azonban az utolsó pillanatig sem tudott egységes álláspontot kialakítani.…..
midnightcoder2 2022.06.30 09:40:41
@tiltsál ki te gyökér: Ez ma már régen nem így mûködik. A mobiltelefonod, vagy a laptopod TFT kijelzője sem úgy született, hogy valakinek támadt egy zseniális ötlete, hanem úgy hogy valamire volt fizetőképes kereslet, erre ráállítottak 10000 fejlesztőt és előbb-utóbb lett termék is. A másik oldalon, ha neked lenne egy zseniális ötleted akkumlátorra, abból a büdös életben nem lenne termék ha nem áll mögötted óriási tőke. És ez nem csak az akksira vonatkozik, hanem bármire. Ma már elég nehéz egy sufniban megváltani a világot.
bircahang Étkezési illem Kubában 2022.06.28 12:12:00
Annak idején, amikor kimentem Kubába, az egyik első furcsa élmény az étkezéssel volt kapcsolatos. Nem maga az evés tartalma, bár az is furcsa. Pl. az átlag kubai az átlag magyarhoz képest kb. 5-ször több cukrot fogyaszt, viszont sose eszik friss zöldséget és gyümölcsöt. A kubaiak pl. egy kis…..
midnightcoder2 2022.06.29 07:21:02
@jónévez: Azért falun általában tudtak kenyeret sütni. Más kérdés, hogy ez nagy meló volt, így kb. két hetenként csinálták - de az a kenyér el is állt addig, nem száradt meg fél nap alatt mint a maiak. És persze a TSZ-esítéssel ez is megszűnt, egyrészt a polgárnak nem volt annyi lisztje, másrészt kényelmesebb volt megvenni a kész kenyeret pár naponta mint kéthetente dagasztani, keleszteni, sütni.
Márki-Zay és Karácsony Gergely abból (a radikális baloldal által utált) alapállásból indultak ki, hogy a Fidesz által megosztott társadalmat egyesíteni kéne. A baloldal/a baloldali radikálisok más taktikát akartak: fejjel nekimenni Orbánnak - de ez sem járt volna nagyobb sikerrel, mert Orbán szokása…..
midnightcoder2 2022.06.29 07:03:26
@istvankah: "Ezeket CSAK ERŐSZAKKAL lehet leváltani! "

Hát csak rajta! Ha te életed és véredet akarod adni azért, hogy ezentúl Orbánék helyett Gyurcsányék lophassanak, hát hajrá! Biztos össze tudtok szedni pár száz embert, én drukkolok nektek innen a légkondis szobából, de tényleg! Mondjuk annyi baj lesz a dologgal, hogy ha netán sikerülne is, és ismét Fletóék lopnak pár évig, akkor ismét jön az elkúrás is, és az államadósság újabb megduplázása után a népnek ismét csak elege lesz az El Kurátorból, és megválasztják az Orbán II-t, bárhogy is hívják azt. És a dolog megy tovább. Orbán bukásához Fletóéknak kellene eltûnnie, de végleg.
midnightcoder2 2022.06.29 07:10:47
@érintett: Az ellenzéknek az a baja, hogy hosszú évek gondos kontraszelekciójának az eredménye. Még a legkevésbé hülye azon az oldalon Gyurcsány, és messze ő a legerősebb is - de ő már "bizonyított" annyit, hogy vele - vagy az ő oldalán - garantáltan nem lehet leváltani Orbánt. Viszont bárki más indulna aki Orbánt akarja leváltani, az vagy egyedül indul, és akkor az lesz a gondja, hogy az Orbánellenes választókból Fletóék pont annyit visznek el ami a gyõzelemhez kellene, vagy szövetkezik Fletóval, akkor viszont összegyurcsányozódik, és azokat veszíti el, akik sem Fletót sem Orbánt nem akarják hatalmon látni - és szerintem ebből van több. Fletó Orbán hatalmának az alapja, szerintem valahol még biztosítást is kötött arra az esetre, ha történne vele valami, mert ez esetben Orbánnak is vége lenne a következő választáson. Mert azért nem kevesen vagyunk akik őt is a pokolba kívánjuk, csak ma még mindig ő a kisebbik rossz.
  A Fidesz kedden alaptörvény-módosítást kezdeményezett. A történelmi hagyományokat szem előtt tartva a megyét ennek szellemében vármegyének; a kormánymegbízottat pedig főispánnak neveznénk. Nem meglepő, hogy napok óta ettől hangos a magyar sajtó. Alig három hónapja még az volt a mondás, hogy…..
midnightcoder2 2022.06.28 08:52:21
@Androsz: "Például befagyasztjuk, sőt, lefoglaljuk oroszok vagyonát, és odaadjuk az ukránoknak segélyként"

Igen. Ezzel kapcsolatban persze felvetődik az a kérdés is, hogy az az ország ami ilyet csinál, az vajon jogállam?
midnightcoder2 2022.06.28 12:29:48
@Wildhunt: Nem tudok arról, hogy az ukránokon kívül bárki hadban állna az oroszokkal. Ha ilyet mondanál az érintett országok diplomatáinak, sikítva tiltakoznának.
midnightcoder2 2022.06.28 12:31:37
@Wildhunt: "Ha hajlandó vagy elfogadni hogy ez a diktatúra (függetlenül attól, hogy minek hazudják az itt perceken belül megjelenő bérkommentelők is), akkor nem kell csodálkoznod sem rajta. "

Értem. Akkor ezek szerint az európában lévő kínai, arab, török befektetések sincsenek biztonságban? Mert hogy Pl. Szaud-Arábiához képest Putyin a demokrácia bajnoka.
Ritkán beszélünk arról, hogy milyen fontos szerepe van egy demokráciában az ideológiai határok átjárhatóságának, vagy éppen a határok fenntartásának. Elképzelhető, hogy a határ egyesít, a határ elmosása szétválaszt?..
midnightcoder2 2022.06.28 07:20:36
Igazából polarizáció nélkül demokrácia sincs. Ha csak különböző színűre festett kommunisták közül választhatsz, akkor mindenképp a kommunistákra szavazol. Pont ezért van az, hogy az a nagy nyugati demokrácia amire annyira előszeretettel hivatkozik a hazai ellenzék, igazából áldemokrácia. A mainstream nyugati politikai erők között nincs érdemi értékkülönbség - ami azt is jelenti, hogy a választás szabadsága sem igazából létezik - illetve van pár marginális szélsőséges párt, de azok hatalomra kerülve sem csinálhatnának semmit meg abból amit hirdetnek. Ráadásul az egészet átszövi a média manipulációja. Pl. a mai napig Hitler és a szélsőjobb a Főgonosz, miközben a 10x annyi civilt legyilkoló kommunistákról szinte szó sem esik a mainstream médiában. Ezért aztán az egész mainstream szélsőbalra van tolva - de ez a bal egy nagyon perverz, kiherélt baloldal, mára az egyszerű átlagos európai jómunkásember érdekeit senki sem védi, hacsak nem homokos, fekete, bevándoroló vagy szélsőséges iszlamista, esetleg bűnöző. És miért is? Mert ezeket védve nem kell konfrontálódnia a baloldalnak a tőkével. Kapnak médiahátszelet, pénzt, paripát, fegyvert. Elvégre a gyárban tökmindegy hogy a jómunkásember milyen színű, vagy hogy odahaza fiúval, lánnyal, vagy a mosógéppel él nemi életet addig amíg fel lehet emelni a nyugdíjorhatárárát 80 évig, amíg nem kell neki túl sok fizut, netán szabadságot adni. Ezek ugyanis pénzbe kerülnek. Ergo, a tőkének az újbaloldal a jó baloldal.
Mindenki megreformálná a munkát. Egyesek annyira, hogy ne kelljen dolgozni sem. Van, akinek ez meg is adatik. De a többség még nem tart itt. Hál’ Istennek! Megelőztem a koromat! Lassan már nekem is óvatosan kell bánni ezzel a kifejezéssel, de azért nem kell aggódni. Még jó 10 évem van a…..
midnightcoder2 2022.06.10 07:12:42
@Ekrü: "Az általad említett időbeosztás nem minden munkahelyen alkalmazható, sőt a legtöbb munkahely nem ilyen. "

Többféle munkahely van, többféle követelménnyel, nem lehet ugyanazt a sémát ráhúzni mindenre. Egy rakás meló van, ahol az elvégzett munka kb. arányban áll a ráfordított idõvel. Egy rakás meló meg olyan, hogy ha túltolod akkor több kárt - idõvel akár sokkal többet - okozol mint amibe a munkabéred kerül. Extrém példa erre mondjuk a repülésirányító akit inkább nem terhelnék túl, de egy programozó is csak szemetet gyárt ha túl van hajtva, ami aztán jó esetben pár napi plusz meló amíg megtalálod a hibát, kevésbé jó esetben késõbb át kell írni miatta a fél programot, még rosszabb esetben pedig átmegy az ellenőrzésen és a felhasználónál csinál hibákat - ami aztán lehet egy rossz számolás ami üzleti károkat okoz, de ölhet is meg embereket.
Rövid, baráti látogatásra lakásunkba érkezett leánygyermekem az ő pasijával. Szívélyes fogadására az előszobában felsorakozott a család, az őszinte, elvtársi légkörben megtartott beszélgetés a konyhában vette kezdetét. A jó kedélyt azonban rövid idő múlva beárnyékolta, hogy elfogyott a vegán…..
Sok korábbi írásomban kritizáltam a fennálló gazdasági és részben a politikai és társadalmi világrendet az ökológiai válság szempontjából, több helyen alternatívákat is említve. Ebben a bejegyzésben ezeket az alternatívákat igyekszem összefésülni és egy rövid felsorolásban megmutatni, hogy miket…..
midnightcoder2 2022.06.09 18:00:49
@Mayer Máté: "Ez az egyszerű alapszabály a mozgatója a világgazdaságnak és ezért lehetetlen kapitalizmuson belül maradva a fenntarthatóság. "

Viszont minden más megoldás bolygóméretben katasztrófához vezetne - sokkal nagyobbhoz és biztosabbhoz mint bármilyen klímaváltozás.
bircahang Az SZDSZ örök 2022.06.09 12:12:00
A magyarságtól szabad és független jómadarak szellemisége olyan, hogy nélkülözhetetlen. Bármilyen alakban is, de mindig jelen vannak. Sajátos magyar vonás egyébként az öngyűlölet. Persze marginálisan mindenhol van ilyesmi, mondjuk jó példa erre az USA progresszív értelmiségének fehér része, aki…..
midnightcoder2 2022.06.09 17:41:19
@cvsvrs: "budapest etnikai összetétele lényegesen különbözik a magyar vidék népességétől"

Ez így ebben a formájában alapvetõen nem igaz - eltekintve persze a szabolcs-szatmár és más, ómigránsok által lakott vidékektõl. Itt ebbõl valamivel kevesebb van, bár persze azért akad.
midnightcoder2 2022.06.09 17:50:24
@cvsvrs: "budapest központtal semmi nem jött létre ebben az országban. se nemzeti nagyvállalat, se nemzetközileg elismert közintézmény, semmi"

Nem, csak mondjuk a Magyar Tudományos Akadémia, Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. amibõl a Tungsram lett, a Richter Gedeon és az Egis gyógyszergyár, Lampart vegyipari gépgyár, Kõbányai sörgyár, és még kismillió másik cég ami nem jut az eszembe. Nem véletlenül lakik az ország jelentõs része itt: itt van munkahely. Én sem a jó levegõ kedvéért költöztem ide, hanem mert vidéken van egy-egy nagyobb városban vagy 10 szoftvercég, itt pesten meg több száz. Ráadásul, ahol tíz van, ott a munkáltató is tudja hogy 100 kilométeres körzetben nincs sok alternatíva, így a munkakörülmények és a bérek is így alakulnak. Persze ugyanezért a tehetségesebb emberek sem maradnak hosszú távon ott.
45 millió euróért 56 elektromos buszt vett magának a város néhány éve, a "klímavészhelyzet" kezelésére. A polgármester akkor így kommentálta a buszok átadását: "hivatalosan is elkezdődött az elektromos buszok korszaka". Visszahívások, meghibásodások, és az ígérthez képest lényegesen…..
midnightcoder2 2022.06.01 08:00:32
@Balogh Zsolt: Kérdés, mennyibe került volna kiépíteni a vezetéket. Mert egy dolog egy város, ahol 5 percenként jár a busz, és más dolog egy 150 kilométeres útvonal, ahol elmegy mondjuk naponta 3 busz.
A liberális nézet szerint a pénz szabadon felhasználható jogos tulajdonosa által. Sőt bármilyen költés, a legabszurdabb is, hasznos, hiszen mozgatja a gazdaságot. A liberálisok még a Bibliára is szoktak hivatkozni e tekintetben. A tálentumos Jézus-példabeszédre. Ennek lényege: egy gazdag ember 3…..
midnightcoder2 2022.05.24 18:53:34
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csak itt megint úgy néz ki, mintha valamiféle sohasemvolt múlt után nosztalgiáznál, ahol az elit hű de hasznosan töltötte el az idejét, vagy hogy a korabeli áltlagpolgárhoz képest szerényen élt.
midnightcoder2 2022.05.25 07:27:04
@Boldeone2: "ha ma nem veszed meg, egy èv múlva megveheted 30%- al ugyanazt drágábban"

Attól függ mit veszel. Ez ott igaz, ahol nagy az infláció, vagy nagyon fejlődik a gazdaság, de ott is attól függ, hogy mit veszel. És persze attól is, hogy külső tényezők hogy alakítják a dolgokat, Pl. politika, globális felmelegedés, stb.

Az ember általában a következő dolgokat veszi:
- Kaja, gyógyszer, mosószer, stb.
- Lakhatás
- Ruházat
- Műszaki cikkek

Ebből az első kategória ára itt emelkedik, de leginkább azért, mert régebben olcsó volt. Illetve mostanság már a kicsi kínai is fal. Viszont itt nagyon nincs mozgástered, nem tudod egy évnél sokkal tovább előre megvenni és halasztani sem nagyon tudod a vásárlást - max. a minőség amin spórolhatsz.

A lakhatás szvsz kb. a polgár mindenkori jövedelmétől függ. Ezen belül lehetnek mozgások, de az átlagpolgár nagyságrendileg ugyanúgy X évig gürizik idahaza egy lakásért mint Londonban. Az alapvető korlát a nagyvárosi ingatlan ára, illetve az építés költsége. Na most, ha magas a kereslet - mert sokan akarnak lakni, és ezek fizetőképesek is - akkor az árak is magasabbak. Az építés költsége is magasabb, ha drágább a jómunkásember.

De ez is olyasmi, amit normál körülmények között konstansnak vehetsz. Persze nálunk itt is belejátszik most VIktor bácsi kísérletezgetése a CSOK-kal és hasonlókkal, de ezek nélkül egy év múlva sem lenne a lakásvásrlás drágább az akkori fizudhoz képest, mint ma.

- Ruházat - igazából ez ma már elég olcsó dolog a világ ezen részén. Persze, ha hülye vagy, akkor végtelen mennyiségű pénzt el tudsz költeni erre, de az már a te bajod.

- Műszaki cikkek - a tapasztalat az, hogy általában a fizudhoz képest az elmúlt 30 évben, ugyanazt a készüléket egy évvel később jóval olcsóbban tudod megvenni. Más kérdés, hogy egy év múlva már nem azt a modellt akarod megvenni. Kivétel talán az autó, ami a zöldeknek hála egyre drágább.
Az állatok jóllétéről alkotott véleményünk mindig változik. Így változik az is, hogy mit tekintünk állatbántalmazásnak, melyek az egyáltalán el nem fogadható bánásmódok. Lassan és fokozatosan, új elemmel bővül az állatkínzás fogalomtára. Ez pedig nem más, mint az ivartalanítás...