Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Syntax Error

103 bejegyzést írt és 570 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Borrajongó Online borkarácsony 2020.12.29 06:00:00
A baráti társasággal azt találtuk ki, hogy ha már idén elmarad a karácsony előtti közös ivászat és a nagy családi lakomák helyett az ünnep nagy részét szűk körben, otthon töltjük, egy online borozással dobjuk fel egy kicsit a hangulatot, ahol a társaság vakon kapja a borokat és lehet találgatni,…..
Syntax Error 2021.02.03 13:55:03
@ungert: tegnap bontottam egy ilyen Jásdi 18ast és hasonlóan rossz élmény volt. 2/3 palack vár a hűtőben hátha ma jobb
Syntax Error 2021.02.04 08:55:30
@ungert: @Hepci: tegnap megittuk a maradékot, egy nap szellőzés után elmúlt a baja, kellemes alap vörös szintet hozott. Ezzel együtt nem venném újra
Hónapokig szemeztem ezzel a borral a polcokon, aztán mire a nyár végére a hazai rosé-kból álló készlet végére jutottam, kíváncsiságból csak bedobtam egyet a kosárba, és nem bántam meg. A Krems-ben található patinás nevű pincészet (Kaiserhofkellerei=Császári Udvari Pincészet) borai közül az osztrák…..
Ismét horvát borokat hoztam a sorozatba, ezúttal azonban a szárazföldi rész helyett újra a magyarok körében közkedvelt horvát tengerpartot célozzuk meg. A tavalyi isztriai borokat bemutató írás után képzeletben ezúttal kicsit délebbre, Dél-Dalmáciában kalandoztam, és a Vina Skaramuča borai révén…..
Syntax Error 2020.09.24 08:39:36
@furmintfan: En ugy tudtam a sipon a furmint, megneztem a fenti linken, hat hivjak azt mindenhogyan is :) A sipon is stimmel de akadnak posip szinonimanevek is. fps.ucdavis.edu/fgrdetails.cfm?varietyid=682
Figula Mihály boraihoz közel tízéves borfogyasztói pályafutásom több fontos, emlékezetes pillanata fűződik. Kezdjük egyből az olaszrizlinggel, a fajta komolyabb, sűrűbb arcát ugyanis az Arácsi név alatt futó boruk 2009-es évjárata ismertette meg velem. Jobbat itthonról talán azóta sem ittam, de…..
Syntax Error 2020.04.20 14:22:05
@drbarta: csatlakozom, a 2015-ös Sóskút, Száka, Lőcze nagy volt, 1-2 palack még van belőlük itthon de már lassan elfogynak sajnos
Hát, ha valami nehéz és kemény, akkor az a bormarketing. Sokszor nem csak csinálni erőfeszítés, de bizony elszenvedni is az. Két faragatlan gyémántot szeretnék most nektek megmutatni, amely a tudattalanra építve próbál önnön magánál egy kicsit nagyobbat kommunikálni...
Hétvége előtt ott volt a dilemma: mi legyen a beccei furminttal? Ez a dűlő lényegében egy hatásvizsgálat, azaz megnéztem, mit tud meszes agyagon a furmint. A vágó egy út alatt fekszik, az utat diófák szegélyezik a magas partoldalon - így minden évben megszokott vendégünk a lisztharmat. Ami száraz…..
Syntax Error 2018.09.03 09:47:45
Syntax Error 2018.09.09 08:46:06
@RAMBO: ertem, koszi (nekem minden evben kicsit barnas, azert kerdeztem, de valoszinuleg az csak oxidacio, es az ize finom mustizu)
A borkedvelő emberekre általában jellemző, hogy ha olyan országba utaznak, ahol történetesen bor is készül, hazaúton megpakolják a bőröndöt néhány palackkal mintegy látókör-tágítási céllal. Januárban kis kompániánk összegyűjtötte a kevésbé mainstream-borországokból - többnyire a Mediterráneum…..
A Lidl nemzetközi borkínálata szerencsére már évek óta stabilan bizonyítja, hogy nemcsak érdemes, de szükségszerű is kiemelt figyelmet fordítani rájuk a hazai hiperek szegényes, sokszor ötlettelen, érdemi lehetőségeket, alternatívákat nem kínáló terepén. Írtam már fehérről, vörösről és proseccóról…..
A 2017-es év utolsó posztja a blog szerzőinek idén kóstolt külföldi kedvenceit gyűjtötte csokorba. Akovnál szinte teljes a franciák sikere, egyetlen olasz ikon férkőzött csak soraikba. Drbarta kedvenc borai legnagyobb számban szintén Franciaországból érkeztek. Rszabi nem hazudtolja meg magát, szokás…..
Kettőezer-tizenhét végnapjai ismét ürügyet szolgáltatnak arra, hogy szerkesztőségileg összeszedjük azokat a borokat, amelyek bizonyos okok miatt emlékezetesek voltak. A továbbkattintás után elsőként a magyarokat gyűjtöttük csokorba a szokásos módon. Most pedig boldog(abb) új évet kívánva szeretnénk…..
A szituáció nagyjából úgy fest, hogy a minap sikerült vörösbort lopnom egy külhoni Lidl falai közül. Persze igyekeztem stílusosan intézni, csak úgy, bármiféle szabály áthágása nélkül, a vásárlói kézikönyv erkölcsi útmutatásait betartva. Létezik ugyanis egy saját borkoordináta-rendszerem, amelynek…..
Vendég-poszt következik. Alkonyi László boncolgatja a kézműves és technológiai borászkodás ellentéteit, egymáshoz való viszonyukat. Fogadjátok szeretettel!  ..
Syntax Error 2017.01.26 10:49:03
Syntax Error 2017.02.02 20:40:03
@BZoltan: @Hepci: nekem úgy tűnik hogy itt valójában ugyanazt mondjátok :) és közben meg vitatkoztok hogy de hát nem. Hiszen Hepci is azt írja, hogy akárhány alkalmazottad is lehet ha szükséges, csak legyél jelen és te irányítsd őket, amiben biztos vagyok hogy BZoli te így is teszel, és ezen az alapon írod, hogy családilag nem művelhető 5-10 hektár. Ergo szerintem itt nincs semmiféle ellentmondás.

Ami a másik fele, hogy ez a tény (miszerint személyesen jelen vagy és irányítasz minden fontosabb dolgot) az fontos eleme-e a kézműves definíciónak, nos szerintem is lényeges.
Az ünnepek alatt bőven volt alkalom borozni, pezsgőzni, így év elején mindig jól esik egy hét pihenő. 2017 első teljes hétvégéje viszont olyan fogcsikorgató hideget hozott, hogy muszáj volt valamivel feldobni a hangulatot, a választásom pedig a köveskáli Pálffy Szőlőbirtok és Pince két korábbi…..
Syntax Error 2017.01.18 21:16:50
@BobArctor: az a 2011-es olaszrizling válogatás nekem is meghatározó borélményem volt, igazi nagy bor, köszi hogy eszembe juttattad :)
Kétnapos, már-már hagyományszerű évzáró számvetésünk következik. Miközben mindenhol lassan-biztosan tankpezsgő-folyón csúsznak lefelé a lencsével körített virsliszerű húskészítmények, mi részben közszolgálatilag, részben önnönmagunk idei szesz-számvetéseként igyekezzük csokorba szedni, mit…..
Syntax Error 2017.01.03 14:47:49
@rszabi: közben eszembe jutott egypár bor ami valamiért kimaradt a standard nyilvántartásból, nagyrészük azért mert egynéhány családdal töltött füredi hétvégén ittam őket és nem volt alkalmam jegyzetelni gyerekhajkurászás közben :)
Szóval ezeket még hozzáírnám:
Figula Sáfránykert Olaszrizling 2015
Figula Arácsi Olaszrizling 2012 és 2013
Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2015
Szent Donát Kishegy 2013(?)
Petrányi Szitahegy 2013 és 2014 (utóbbi különösen)

Az ok egyébként, amiért ki tudnak maradni a korábbi kedvencek, az pedig kb annyi, hogy amit már ismerek és szeretek és csak fogyasztom a pincében lapuló hatos kartont, arról nem születik jegyzet, hacsak nem történik valami meglepő a borral az idő során
A Wineporn nemzetközi nagyágyúkat felvonultató kóstolóinak sorában ismét egy komolyabb traktus következett, amely ezúttal a világ talán leghíresebb, legnagyobb presztízsű édes borának megtapasztalására adott alkalmat. A világ különböző pontjairól származó, köztük természetesen Tokaj-Hegyalja…..
Syntax Error 2016.12.21 22:35:26
@akov: "Ha egy aszú nem hibás, vagy nem ihatatlanul savas, akkor az 6 pontnál nem lehet kevesebb" -- miert?
A Borrajongó Unico 2007 et al. 2016.10.21 06:00:00
Nem oly rég írtam egy elég jó kis spanyol sorról, ahol egy dugós 1996-os Unico borzolta a kedélyeket. Még tisztán emlékszem arra a 8-10 buta arcra az asztal körül, nem akartuk elhinni, hogy pont a főszereplő megy a levesbe. Nos, a Bortársaság – innen származott őkelme – a régi vásárlás és a blokk…..
A Borrajongó Rieslingek 2015-2014 2016.09.29 06:30:00
Az úgy volt, hogy a legutóbbi tramini-kóstoló elég felemásra sikeredett. Bár az elzásziak mentették az estét, de a posztban nem emlékeztem meg róla, hogy a showt valójában egy riesling vitte el. A traminik után ugyanis nyíltak egyéb borok is, nehogy bárkiben hiányérzet maradjon, és az a helyzet,…..
Syntax Error 2016.11.18 12:46:33
@drbarta: ez ismerős :) nálunk is így megy, játszótér, elsunnyogás, minden amit írsz. Rendes kóstolás csak olyankor van nagynéha, ha a gyerekek a nagyszülőkkel töltenek pár napot, és el tudunk mászkálni valahova ketten.
A Borrajongó Priorat 12 pontban 2016.08.09 06:00:00
Idén nyáron egy katalán túrára adtuk a fejünket, amiből természetesen nem hiányozhatott a Spanyolország legdrágább borai közé rendszeresen delegáló Priorat. Mielőtt belevágnék abba, mi zajlik ma Prioratban, mitől tud esetleg egy már bejáratott borvidék megújulni, nézzünk néhány tényt, amivel érdemes…..
Három évvel ezelőtt kora ősszel volt szerencsém néhány napot Montenegróban tölteni, és akkor a lehetőségekhez képest igyekeztem megismerkedni a helyi borokkal is. Ezt nagyban elősegítette, hogy a boltokban kis üveges kiszerelésben is meg lehetett vásárolni a nagyobb pincék több portékáját. Amennyire…..
Van Ausztráliában egy pince, jó mélyen a Clare Valley-ben eldugva, úgy hívják Wendouree. A neve nemes egyszerűséggel csak ennyit jelent az aboriginalok szájából: „kopj le!”. Nincs Facebook oldal, nincs e-mail cím, nincs website, nincsenek furmányos marketingesek, nincsen semmi, csak egy telefonszám,…..
Május utolsó hétvégéjét túlnyomórészt a Balaton északi partját szegélyező tanúhegyek árnyékában töltöttem, jó társaságban, borospohárral a kézben, a tájban gyönyörködve. Ilyen körülmények között persze gyorsan telik az idő, de a program is nagyon sűrű volt: egy nap alatt három birtoklátogatás…..
Idén lesz 25 éves Tokaj-Hegyalja egyik legpatinásabb birtoka, a Hétszőlő. 25 év nagy idő, van mire visszapillantani. Nem kell mondani mekkora feladat lehetett jó egy negyedszázada mindent újrakezdeni Tokajban. A Hétszőlő mögött francia tőke dolgozott, de a tokaji bort akkor is újra fel kellett…..
Syntax Error 2016.06.15 11:12:08
Syntax Error 2016.06.16 15:43:41
@akov: én nagyon remélem hogy ezek az eljárások vezetnek némi eredményre mielőtt túl késő lesz. Hogy mondjuk kötelezzék a bérleti szerződés megújítására az államot, vagy valami. Eleve felfoghatatlan hogy ilyen kisemmizések csak úgy lemennek (amúgy a Kishantos meg pár hasonló mezőgazdasági sztori is már intő jel volt), bízom az EU-ban annyira hogy tegyen valamit, csak félek tőle hogy túl lassú lesz az eljárás.
Alkonyi László neve a Borbarát magazin atyjaként, és több, a borok témakörén belül - elsősorban Tokajról - íródott könyv szerzőjeként vált ismertté. A cikkeken és könyveken túl az egyik legismertebb és legelismertebb magyar borszakíró számtalan hasznos gondolattal,…..
Syntax Error 2016.05.28 21:04:09
@akov: egyébként ha már ez így szóba került, még mindig kíváncsi lennék a pinot-dra, ha lehet. Már csak azért is mert nagyon érdekel, hogy ilyen félamatőr megközelítésben kinek mi sikerül. Ennyire hobbi méretben ugyanis eddig csak háziborokhoz volt szerencsém, de biztos vagyok benne, hogy lehet csinálni annál magasabb minőséget is. Cserealapnak ha minden jól megy fogok tudni ajánlani egy könnyed tartályos fehéret 2016-os évjáratból, homokról, cserszegi-irsai-megegyebek-küvé :)
Úgy adta a sors, megint összejött egy ütős kis spanyol sor. Nem tudom miért van, de időről-időre megjön az étvágyam a csúcs-tempranillóra. Igaz, nem állíthatom, hogy tökéletesen érett állapotban keveredek velük randevúba. De most némileg más a helyzet, csakúgy, mint a múltkor. Tavaly volt…..