Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zhodiák

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy határoztam erőt veszek végre magamon és megosztom a világgal, hogy milyen is egy asperger-szindrómával élő nő élete. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg hasonló (és talán hasznosabb) blog, weboldal létezik a témával kapcsolatban, amelyekkel én is sok mindenben tudok azonosulni, viszont egyik…..
Zhodiák 2019.01.23 12:01:28
@samo541:
NT: neuro tipikus, ergo aki nem (diagnosztizált) autista
Meltdown: akkor szokták ezt használni, mikor az auti gyerek (vagy felnőtt) "összeomlik", idegileg túltelítődik, semmi sem jó, nem tud kommunikálni, nem tud magáról,hisztizik, üvöltözik, sír, irányíthatatlan - vagy ezek kombinációja
Szenzoros túltelítődés: ha túl sok inger (hang, fény, szag, stb) hatására idegileg szintén túltelítődik (gyakori jelenet, mikor egy auti gyerek a két kezével a két fülét ütögeti, így próbálvány egyrészt lenyugtatni magát, másrészt kizárni a külvilágot)
Spektrum: az autizmus nem betegség, hanem egy spektrum zavar. Ez azt jelenti, hogy a spektrumon bárhol elhelyezkedhetnek. Az egészen enyhe érintettségtől a súlyos, akár értelmi fogyatékossági szintig. Az Asperger szindrómások is autisták, csak ők általában a spektrum elején helyezkednek el, tehát enyhébb az érintettségük valamelyik területen.
Autisztikus terület: a diagnózis felállításához három területnek kell érintettnek lennie: a kommunikácó, a társas kapcsolatok és a szemkontaktus.

Remélem, nem hagytam ki semmit. :)
Nem vagyok szakember, szóval ha nem teljesen szakszerű a megfogalmazás, elnézést. Mivel a fiam érintett, ezért már eléggé sikerült elmélyednem a témában. :)
Zhodiák 2019.01.23 14:23:07
@Alauda Arvensis: Lehet. A fiam kb egy hónapja kapta meg az előző tanárától, hogy ő tuti nem lehet autista, mert azok mind introvertáltak. A fiam meg szereti a dráma foglalkozásokat, énekelni és szerepelni (persze, nem nyilvánosság előtt, de a próbákon igen).
Szeret emberek között lenni, de a saját korosztályát nem bírja elviselni, de a felnőttek között jól érzi magát.
Szóval ők is nagyon sokfélék.
Zhodiák 2019.01.23 14:50:25
@dr. mesterséges színezék:
"Egy percig sem tartok attól, hogy nem meg fogja találni a világnak azt a szegletét, ahol pont rá van szükség. Csak a világ többi részétől óvja meg az ég! "

Tökéletesen egyetértek veled. :)
Mivel nem ez az első próbálkozásom az írásra, ezért úgy éreztem ideje valami személyessel próbálkozni (mivel eddig a többi befuccsolt). Ráadásul ma visszanéztem régi bejegyzéseket, és rájöttem, hogy túlságosan negatív vagyok, ezen pedig igyekszem változtatni. Bár most sem fogok szivárványt hányni,…..
Az iskolás gyerekek minden nap legalább nyolc órát töltenek el az iskolában, tanulással, szabadfoglalkozással és megint tanulással. Ha visznek is ennivalót az minden bizonnyal nem az a mennyiség és/vagy minőség, amivel 8-9 órára fedezni lehet az egészséges és életkornak megfelelő tápanyagbevitelt.…..
Hát végül is így is lehet élni, erősen koncentrálni, aztán elkapni naponta azt a kis gapet, amikor épp bejön az a 100 csatorna, amiért fizet az ember, az persze kár, hogy pont ekkorra kell időzíteni a telefonálásokat is a barátnőkkel meg az unokákkal, de szervezés kérdése az egész, és mindenhez…..
Ma egy fotós édesanya érzéseit mutatjuk be profi fotóival, amelyeket fia autizmusa váltott ki belőle. Olyan utat jár be, amit a bánat, a harag, az elfogadás, a művészet övez. Útja továbbra is kanyargós és hullámvölgyekkel teli lesz...