Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Történelem blog

1 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A híres marengói csata évfordulóján érdemes visszatekintenünk a történelem egyik legnagyobb alakjának, Bonaparte Napóleonnak a felemelkedésére. Miként indult karrierje és hogyan befolyásolta az épp 217 éve zajlott itáliai ütközet császárrá emelkedését?..
Történelem blog 2017.06.18 12:45:55
@Bicepsz Elek77: Igen, valóban, bár Napóleon frontparancsnoki kinevezésben mégis csak az számított leginkább, hogy Barras egy végsőkig elkötelezett tábornokot látott Napóleonban, aki bármit meg tesz neki a későbbiekben. Aki képes kartáccsal a tömegbe lőni a parancsára, az bármi mást is megtesz majd neki - gondolta. De valószínűleg Josephine is ösztökélhette Napóleon előléptetésére.

Ami a lapokat illeti: az teljesen igaz, mindent megtett azért, hogy jó sajtót kapjon. Bár az is igaz, hogy erre csak 1799 után volt jelentősége. Az 1796 és 1799 közti sikereit az újságok még befolyása nélkül ismerték el. (Azért volt köztük kritika is.)
Ha a második világháborúról esik szó, akkor többnyire az európai hadszíntér élvez elsőbbséget, pedig a Távol-Keleten is óriási küzdelem zajlott. A Csendes-óceánon vívták a háború legnagyobb tengeri ütközeteit és százezrek folytattak elkeseredett gigászi harcot például a Fülöp-szigetek, Iwo Jima vagy…..
Történelem blog 2016.10.03 19:56:58
@Crip Lee: és Kakukk123! Az amerikai hadvezetés mégis Spruance érdemének tulajdonította a midway -i győzelmet. (Szerintünk jogosan, mert a fajsúlyos döntéseket igenis ő hozta, még akkor is ha akkoriban rangban felette állt Fletcher.) Ez tény. Aztán hogy ki tartja inkább Fletcher érdemének a győzelmet, már mindenkinek a maga döntése. A történész a tényekből "dolgozik" és tény, hogy a csata után Spruance karrierje indult felfelé, mert ő tartották a csata érdemi győztesének, őt tekintették jobb stratégának és nagyobb katonai tehetségnek (megint csak joggal). 1945 -re már ő lett az EGÉSZ csendes-óceáni flotta főparancsnoka. Minden más egyéni vélemény dolga. Aki Fletcher érdemének tekinti Midwayt szíve joga. De történészként csak annyit mondhatunk: akkoriban (és azóta is) az USA hadvezetése nem így gondolta és inkább Spruance érdemeit emelték (és emelik) ki. Ennyi.
Történelem blog 2016.10.03 21:53:27
@kakukk123: és ki is lett kettejük közül a Csendes-óceáni flotta főparancsnoka 1945-re? Nem tán Spruance? (Történész úr) :-)
Történelem blog 2016.10.03 21:55:23
@savanyújóska: Senki nem mondta, hogy Fletcher ne lett volna sikeres tengerésztiszt. Mi annyit állítunk, hogy Midway sikerét inkább Spruance -nak tulajdonítják. Joggal.
A magyar történelem tele van nagy jelentőségű, nagy horderejű és fontos döntésekkel, melyek túlnyomó többségét szűk körben, vezetői szinten hoztak meg, többnyire a nép széles rétegeinek megkérdezése nélkül. Ha felelevenítjük ezeket, ráébredünk arra, hogy a döntések jelentősége csak sokkal később, a…..
A revizionizmus (irredentizmus) – vagyis a trianoni diktátum eltörlésének és  a történelmi Nagy-Magyarország visszaállításának igénye – már 1920 –tól kezdődően beépült a magyar „közgondolkodásba”. Idővel az államvezetés diplomáciai törekvéseiben is megjelent a revíziós politika, mely Gömbös Gyula…..
Az írásbeliség megjelenésének kezdeteiről, az emberiség korai történetéről, vagyis az ötezer évvel ezelőtt kezdődő ókor első időszakáról, - mely egyébként egy rendkívül színes és misztikus világot hozott - még ma is csak szűkös forrásanyagok állnak rendelkezésünkre. A kevés fennmaradt régészeti…..
Történelem blog 2016.08.23 18:04:00
@fran7: Új sumér birodalom? Érdekes megnevezés, egyrészt mert a sumér városállamok csak úgy alkottak birodalmat, hogy az akkádok, majd néhány kiemelkedő városállam időlegesn egyesítette őket. Erről szól posztunknak azon fejezete, melynek címe: "III. Úri dinasztia hatalma". Ha az akkád időket vesszük első vagy régi sumér birodalomnak, akkor ez lehet az "új sumér birodalom". Bár ezek az elnevezések ilyen formában nem nagyon olvashatóak szerintünk sehol. Később volt óbabiloni és újbabiloni birodalom, de ezeket már kifejezetten félrevezető lenne régi és újsumér birodalmaknak nevezni. Megkérdezhetem hol olvastál "új sumér birodalom" kifejezésről?
Történelem blog 2016.08.25 13:54:26
@gigabursch: Tévedés! A népek mozgása, vándorlás elég jól feltárt tudományos kutatásokon nyugszik, melyet a régészeti leletek és az írásos emlékek is megerősítenek. Számtalan tudós szánta életét és munkásságát egyes népek, etnikumok őstörténeti kutatásaira. Ez nem olyasmi, ami hasraütésre vagy vélekedésekre építenek. Persze nem tudunk mindent és sok a feltáratlan dolog. DE amit tudunk az jórészt bizonyított. Voltak népmozgások a történelem során, különösen az ókort megelőző, majd ókor kezdeti idők bővelkedtek ebben, majd következett a népvándorlás kora a Római Birodalom korszakának utolsó időszakától (hunok megjelenése) és persze később a 7-10 század időszaka a szláv - normann - magyar - arab népek nagy vándorlásaival. Ezek ismert történetek.
Augusztus 20-án a magyar államalapítást ünnepeljük, azt a folyamatot, melynek révén a magyarság beilleszkedett Európába és a X század kezdetére a középkori keresztény országok által illetve a pápaság részéről is elismert, önálló, szuverén országgá változott. Az esemény azért is óriási jelentőséggel…..
Történelem blog 2016.08.21 10:11:50
@paráznabillegető: Fel kellene frissítened történelem ismereteidet, ugyanis 955-ben NEM értek véget a kalandozások.

Trákia, Tesszaloniki és Konstantinápoly gazdag városainak kifosztása céljából tovább folytak még vagy 15 évig! Ám 970-ben a trákiai Arkadiopolisz (Lüle Burgasz, ma Törökország) mellett bekövetkezett vereségünk után a dél-keleti irányú kalandozásaink is befejeződtek. Az Az arkadiopoliszi csatában a magyarok valójában I. Szvjatoszlav kijevi fejedelem segédhadai voltak csupán, és egy egyesült orosz-bolgár-magyar haderő részeként támadtak a Bizánci Birodalomra.

A másik: 970 után NEM harcoltuk zsoldosként. Géza véget vetett ennek a korszaknak.
Történelem blog 2016.08.21 23:36:20
@01234567: A pozsonyi csata óriási diadal volt történelmünkben. Blogunk külön posztolt szentelt bemutatásának. Itt olvasható:
tortenelemtanulas.blog.hu/2014/07/04/ma_van_tortenelmunk_legelso_nagy_diadalanak_pozsonyi_csatanak_evforduloja
Adolf Hitler a világtörténelem egyik legismertebb és legkegyetlenebbnek tartott alakja, hiszen az általa kirobbantott második világháborúban, 1939 és 1945 közt az európai és afrikai területeken 50 millió, Ázsiában pedig további 22 millió ember halt meg. Németországi népszerűsége dacára világszerte…..
Igazán elégedettek lehetünk az olimpia alakulásával, hiszen a 9. nap után (augusztus 15- én reggel) még mindig az első 11 legtöbb érmet szerzett ország közt vagyunk (és 206 a résztvevő államok száma )! Sőt, ha az európai államokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy csupán 5 ország előz meg bennünket!..
A világtörténelem egyik legtovább hatalmon lévő vezetője és a XX. század egyik legnagyobb forradalmára: Fidel Castro, Kuba teljhatalmú vezetőjeként többször került a világpolitika célkeresztjébe. Például 1962 -ben, a kubai rakétaválság idején is, amikor a harmadik világháború kirobbanása csak…..
Magyar őstörténet és középkor 1526 -ig Tóth Sándor László: Levédiától a Kárpát-medencéig. Kiadta: JATE, Szeged, 1998 Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet. Balassi Kiadó, BP., 2007 Vékony Gábor: Magyar őstörténet - Magyar honfoglalás. Nap Kiadó, Bp., 2002 Györffy György: Krónikáink és a…..
Történelem blog Évszámok [1.] 2013.07.26 13:40:14
Évszámok 1. (Magyar-egyetemes: 476-1214) Évszámok 2. (Magyar-egyetemes 1204-1549) Évszámok 3. (Magyar: 1448-1526) Évszámok 4. (Magyar-egyetemes: 1487-1606) Évszámok 5. (Magyar-egyetemes: 1572-1664) Évszámok 6. (Magyar egyetemes: 1610-1711) Évszámok 7. (Magyar-egyetemes: 1657-1794) Évszámok 8.…..
I. A fémek megjelenése: 1.) Az emberiség a Krisztus előtti 4. évezredben a Földgolyó bizonyos pontjain (elsősorban a Közel-Keleten) a kőeszközök helyett rátért a fémek, mégpedig a réz használatára. A fémek közül azért a réz használata volt az első, mert a réz természetes állapotban is előfordul, és…..
A karácsony, az emberiség egyik legrégibb ünnepe, Jézus Krisztus születésének napja. A híres nikaiai zsinat óta, vagyis 325 -től kezdődően (már 1689 éve) december 25 az a dátum, mely "kijelöltetett" a második legnagyobb keresztény ünnep számára. (Az első a húsvét.) Ugyanakkor ... a karácsony az az…..
A magyar történelem egyik fontos időszakában, az 1848/49-es szabadságharc során, épp decemberben zajlott egy jelentős csata, mégpedig Mór mellett, 1848 december 30 –án. Bár az ütközetet elvesztettük és az osztrák haderő így bevonulhatott Budapestre, néhány hónappal később, 1849 tavaszán a magyar…..
A XIII. század legnagyobb birodalmát, a Mongol Államot, mely az Árpád-kori Magyar Királyságot kevés híján elpusztította, egy Temüdzsin nevű mongol harcos hozta létre, amikor 1206-ban egyesítette a mongol törzseket. A tatárok, kereitek, najmanok és merkitek egyesítése és egyetlen közös kagykán…..
Totális vagy totalitárius államrendszerek kiépülésében bővelkedett a XX. század. Ilyen épült ki a második világháború idején Japánban, a 20-as évek idején Olaszországban (a Mussolini vezette rendszerben), később Frankó Spanyolországában, illetve a Hitler vezette náci Németországban is. Amellett…..
A világtörténelem egyik legrejtélyesebb, és máig megfejtetlen nyelven íródott dokumentuma, a híres Voynich kézirat – melyet évtizedek óta a Yale Egyetem Könyvtárában őriznek - hamarosan kiállításra kerül. A sok millió embert érdeklő anyagot 2014 november 11 és 2015 február 26 közt tekintheti meg a…..
Épp 91 éve, 1923 november 8-án zajlott a müncheni sörpuccs, Hitler első hatalom-átvételi kísérlete. Az esemény először mutatta meg, hogy Adolf Hitler és a német nemzetiszocialisták mindenre képesek a hatalom megszerzéséért. Az akkoriban 34 éves Hitler mindezt úgy bizonyította, hogy pisztolyt…..
November 16. Horhty Miklós Budapestre történő 1919 –es bevonulásának évfordulója. Az említett nap jelentős változásokat hozott hazánk történelmébe. Új korszak kezdődött, mely egészen új berendezkedést, hatalmi struktúrát, külpolitikai orientációt és társadalmi viszonyokat teremtett hazánkban. Ez…..
Történelmünk egyik legkülönlegesebb életútját bejáró nagy alakja, eredetünk elszánt kutatója, és a tibeti nyelv nagy tudósa Kőrösi Csoma Sándor. Méltatlanul keveset foglalkozik vele a hazai történettudomány és a tankönyvekben is ritkán esik róla említés, pedig páratlan eredmények fűződnek nevéhez...
Éppen most 810 éve annak, hogy I. Imre magyar király elhunyt. Imre 1196 és 1204 közt uralkodott, III. Béla és Chatillon Ágnes fiaként, és az Aranybullát kiadó II. András testvéreként. Az Árpád-házi királyok időszakának második felében, alig nyolc esztendőn keresztül ült a magyar trónon. Nevéhez…..
Történelem blog 2016.08.07 12:24:01
@Harmat Árpád Péter: A cikk folytatása pedig az Árpád-kor második felének uralkodóit mutatja be:
tortenelemcikkek.hu/node/91
A világtörténelem egyik legnagyobb alakja, Bonaparte Napóleon 210 évvel ezelőtt, ezen napon, 1804 december 2-án koronázta önmagát Franciaország császárává. Napóleon 16 esztendőn át vezette országát, és ebből 9 éven keresztül Európát is uralma alatt tartotta. Kivételes tehetségű katona, zseniális…..
71 évvel ezelőtt, 1945 augusztus 6-án reggel 8 óra 15 perckor egy Paul W. Tibbets nevű ezredes utasítást adott az Enola Gay nevű B-29 es bombázó kioldó tisztjének, hogy dobja le a Dél-Japánban fekvő Hirosima városára a Little Boy –nak nevezett 15 kilotonnás atombombát. A becsapódást vakító villanás…..
Történelem blog 2016.08.06 23:17:38
@miketbeszéltek: Ez sajnos nem igaz! Japánnak gyakorlatilag már nem volt hadsereg 1945 augusztusában. Megsemmisült. Az atombomba nélkül sem lett volna már választásuk mint a fegyverletétel. Ez akkor már a levegőben lógott lévén, hogy sem repülőik sem hadihajóik nem voltak. Szép dolog az elszántság és a japánok tényleg elszántak is voltak, de katona nélkül nincs hadsereg, hadsereg nélkül meg nem lehet harcolni sem ugyebár. A fegyverszünet 1945 augusztusában már csak napok kérdése volt atombomba nélkül is. Ezért siettette annyira a Pentagon Oppenheimeréket, hogy siessenek, mert ha Japán kapitulál, akkor nem lehet már ledobni (és kipróbálni) az atombombát!