Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NETSi

47 bejegyzést írt és 128 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újabb dögunalmas genealógia, ami ellentmondásban áll a történet korábbi részeivel...
NETSi 2018.10.11 21:27:02
@light: Áh, értem én, Anáh-lis utalás. :)
NETSi 2018.10.11 21:33:06
@Az Ellenálló: Egyetértek, teljesen igazad van. De csak az eddigiek alapján az is simán előfordulhat, hogy nem. Ha egy kígyó beszélhetett, akkor Anáh miért ne lehetett volna egyszerre Czibhón lánya, bátyja és fia is? Hát nem látod, hogy a lehetőségek végtelenek? :)
A sikemi tömegmészárlás után Jákob/Izráel Bételbe megy, ahol megjelenik neki az Úr, aki újfent számtalan utódot ígér neki, meg más népek földjeit. Bétel másodjára, és harmadjára is Bétel lesz. Ráhel fiút szül, ám belehal a szülésbe. Izsákkal is utoljára találkozunk...
NETSi 2018.09.22 11:57:41
@MrEnderby: Egyértelműen több eltérő forrásból vannak összerakva a történetek. Világosan látható volt ez már a Biblia legelején a két különböző, egymást kizáró teremtéstörténet, meg a Gilgames-eposzból átemelt Özönvíz esetében is.
Az Etel neve körüli mizériáról meg azt tartom a legvalószínűbb magyarázatnak, amit egy korábbi bejegyzésben pedzegettem, hogy a tizenkét törzs pátriárkájáról két eltérő hagyomány lett végül összefércelve. Az egyikben egy Jákob nevű ember volt a pátriárka, a másikban meg egy Izráel nevű. Aztán a szektaháborúkat elkerülendő, és az egységteremtés nevében azzal a zseniális húzással éltek, hogy azt mondták: ugyanarról a személyről van szó. Majd összefércelték a két hagyományt. Ezért váltakozik folyamatosan és teljesen random módon a két név. Későbbi fejezetekben maga az Úr is több alkalommal hívja Jákobnak a saját maga által kétszer is átnevezett Etelt. Érdekes módon Ábrahám és Sára esetében nem fordult elő ilyesmi az átnevezésük után.
Dina, Jákob/Izráel lánya elmegy megnézni, hogyan élnek a sikemi nők, és nemi erőszak áldozatává válik. A tettes beleszeret, ezért meglátogatja a lány apját, hogy feleségül kérje. Jákob/Izráel beleegyezik a frigybe, ám előtte feltételeket szab, melyek teljesülnek is. Aztán Simeon és Lévi…..
NETSi 2018.09.12 10:31:24
@light: Ne fesd a Jakabot az üzenőfalra!
NETSi 2018.09.12 17:12:42
@Az Ellenálló: Élek, persze, csak a blogot szüneteltettem ideiglenesen. Kicsit el voltam havazva az utóbbi hónapokban, meg igazság szerint Biblia-túladagolásom is volt. Időnként gondoltam rá, hogy kellene már új tartalom, de amint a kezembe vettem a Bibliát, úgy éreztem magam, mint amikor a Battlefield Earth című filmet akartam végignézni. Ezért inkább hanyagoltam. Meg fél seggel sem akartam csinálni.
Egyébként egyetértek mindennel, amit írtál, főleg a sarlatánokkal kapcsolatban. Pár napja néztem meg James Randi egyik előadását, ami pont az ilyen szarháziakról szólt.
Ha esetleg érdekel:
www.youtube.com/watch?v=f2izaEqs0pE
NETSi 2018.09.15 18:01:46
@MrEnderby: Az is lehet, hogy Simeon és Lévi unták már a táborban élő nőket, és kitaláltak egy ürügyet, hogy megkaparinthassák a Sikem városában élőket (meg a vagyonukat is) - és így végre lenne egy értelmezés, amiben nem Dina a hibás.
De az is lehet, hogy Pamela álmodta az egészet.
Jákob/Izráel és Ézsau között évtizedek után létrejön a rettegett találkozás, aztán ismét elválnak útjaik. Ám előtte biztos, ami biztos, Jákob/Izráel harmadszor is átveri testvérét. Aztán letelepedik Sikem városában, ahol érdekes nevű oltárt állít...
NETSi 2017.10.07 00:21:47
@MrEnderby: :)
Így teljesen máshogy hangzik a "ha legközelebb látnál, neked sem lesz vidám" sor is.
Hazafelé tartó útján Jákob kis híján pánikrohamot kap, amikor megtudja, hogy az általa kétszer csúnyán megalázott Ézsau négyszáz emberrel közelít felé. Követekkel küldött ajándékokkal igyekszik hát megenyhíteni testvérét, ám nem nagyon bízik ennek sikerében. Aztán, egy éjszakai vonulást követően,…..
NETSi 2017.09.22 21:54:13
@Atomic Warning: Wow. :)
#Duplagondol
NETSi 2017.09.22 23:19:09
NETSi 2017.09.23 19:40:16
@Thomas Dantes: Sok mindent látsz bele ebbe a blogba, ami nincs benne. Válaszolva a nekem címzett kérdésekre:

Nem, nem viccnek van szánva.
Igen, szerintem minden vallás hülyeség. Legalábbis én erre a véleményre jutottam egykori hívőként.
Nem, nem mindenki hülye, aki hisz bennük.
Nem, nem okoz nekem lelki törést, ha valaki vallásos.
Ítélkeznék? Hol? Maximum egyetlen korábbi bejegyzésben azon jehovák kapcsán, akik mózesi törvényekre hivatkozva utasítják el, hogy a gyerekük életmentő vérátömlesztésben részesüljön.
Nem, nem csak hülye gúnyolódásra futja. De olykor nagyon jól esik. Még ha könnyű célpont is.
Igen, tudom, hogy sok nép mitológiájában szerepel az Özönvíz és a bárka motívum. Egy korábbi bejegyzésben írtam már róla. Meg ebben is említettem a Gilgames-eposzt.

Miért foglalkozom a Bibliával? Hogyha a Gilgames-eposzt kevernék bele az itt és mostban olyan dolgokba, ahol annak szerintem semmi keresnivalója nincs az itt és mostban, akkor a Gilgames-eposzról vezetnék blogot. Ha az Iliászt vennék elő az itt és mostban olyan kérdések kapcsán, melyek nem csak az Iliászban hívők életére vannak kihatással, akkor az Iliászról vezetnék blogot. Ha gyerekkoromban mostoha-nagyanyám a Korán második szúrájában szereplő, hitetleneknek szánt örök tűzzel riogatott volna az ágya felett lógó töviskoszorú helyett... nos, kedvesebb az életem annál, hogy a Korán tartalmáról tegyek fel kérdéseket és írjam le a véleményemet.

Tökéletesen egyetértek veled abban, hogy jó ismerni a Biblia tartalmát. Nem csak atistaként, és nem csak azért, hogy magukat kereszténynek mondó politikusok ne basszák át az embert. Sok hívő hiszi azt, hogy ismeri a Biblia tartalmát, és saját magát bassza át. Én is ilyen voltam.

Erkölcsi útmutató? Maximum a bronzkorban győzhette meg magát valaki, hogy ez az. Attól, hogy a tudatlan, barbár, kinyilatkoztatottnak mondott parancsolatok tengeréből ki lehet bogarászni elvétve egyet-egyet, ami emberséges, még nem lesz ez a hatalmas katyvasz erkölcsi útmutató. Csukd be a szemed, csapd fel tetszőleges helyen a Bibliát, bökj rá valamelyik bekezdésre, aztán csináld pontosan azt, ami le van benne írva! Ha szerencséd van, nem kerülsz utána börtönbe. Ha pedig valaki, aki nem tudja, vagy nem érti magától, hogy miért jó dolog például egymásnak segíteni, és ehhez egy bronzkori szöveggyűjteményre van szüksége, az forgassa csak a Bibliát.

Nem tetszik neked a blogom, és sértőnek tartod, holott nem sértőnek van szánva. Vettem, és sajnálom. Mindenesetre kösz, hogy pörgeted a látogatottságot.
Jákob és apósa, Lábán között a viszony végérvényesen elmérgesedni látszik - ám, ha figyelembe vesszük, hogy eddig minden egyes interakciójuk során felváltva átverte, becsapta, vagy totál hülyének nézte az egyik a másikat, ez aligha meglepő. Ezért Jákob, miután jól megtollasodott, úgy dönt, ideje…..
Van az a babona, miszerint ha Rómában vagy, és bedobsz egy pénzérmét a Trevi kútba, akkor vissza fogsz térni az Örök Városba. Első alkalommal 2005. áprilisában jártam ott, még decemberben foglaltam egy MALÉV jegyet. Egyik filmkritikus ismerősöm nyert egy ösztöndíjat, és a Magyar Házban, a Via…..
Ráhel és Lea kiszolgáltatott szolgálólányaik bevonásával szülőversenyt rendeznek, így Jákobnak négy különböző nőtől születik nyolc gyereke ebben a fejezetben. Jákob ezt követően úgy dönt, ideje sátrat bontani és elhagyni Háránt, ezért megállapodást köt apósával, Lábánnal, akit aztán meglehetősen,…..
Jákob megérkezik Háránba, ahol azonnal anyja bátyjának szolgálatába áll. Mivel Lábán nem akarja, hogy unokaöccse ingyen dolgozzon neki, megkérdi tőle, mit vár fizetség gyanánt. Jákob azt válaszolja, hogy hét év munkáért cserébe a szép Ráhelt, Lábán fiatalabbik lányát szeretné feleségül venni. Ám a…..
NETSi 2017.06.24 17:18:43
@ApagandoLasLuces: Köszönetem, még egyszer. Bár úgy érzem, innen már csak lefelé vihet az út. :)
NETSi 2017.06.24 17:27:20
@fmintdénes: Igazán nincs mit. Jó érzés volt egy ilyen átgondoltan megírt, természetes emberi szolidaritáson alapuló írást olvasni egy ilyen megosztó témában. Egyértelműen kifénylik a sok habzó szájú "szakértő" fröcsögése közül. Fel is iratkoztam. :)
NETSi 2017.06.27 12:54:58
@Az Ellenálló: Jaj, most már értem, mire, meg kikre gondoltál! Azt hittem először, azokra gondolsz, akik olvasták a könyvet és azon hőbörögtek, hogy a social justice warriorok miatt volt fekete a főhős barátnője a sorozatban. Bocsi.

Én az általad említett emberek riogatásaival nem foglalkoznék sokat. Te is tudod, hogy mindig lesznek olyanok, akik azt látnak bele egy adott dologba, amit akarnak, vagy amit nem szégyellnek. Ha valaki a sorozatban kibontott disztópikus világtól akar tartani Trump hatalomra kerülése okán, hát tegye. (Aztán vessen egy pillantást az alelnök, a fundamentalista Mike Pence Indiana állam kormányzójaként való működésére és nőkről tett nyilatkozataira. Trump idő előtti eltávolításával ugyanis ő lenne az USA következő elnöke. Cseberből vederbe.)

A feminista mozgalomnak attól a részétől, amit említettél, nekem is a hideg futkos a hátamon. Amiket mondanak és csinálnak sokszor, az már nem is olyan, mintha fordítva ülnének a lovon. Akik Ayaan Hirsi Alit anti-feministaként és rasszistaként bélyegzik meg, azok fordítva ÉS fejjel lefelé ülnek a lovon. Vagy akik Sam Harrist rasszistázzák le. Itt van egyébként egy beszélgetés az említettekkel, amit csak ajánlani tudok:
www.youtube.com/watch?v=gS_JODe6IWs

Mindenestre érdekes kérdés, hogyan néznék az általad említett emberek a sorozatot, ha Hillary Clinton lenne most az elnök.
Izsák magához hívatja az elvileg éppen Háránba menekülő Jákobot, hogy elmondjon neki egy ráolvasást, aztán etnikai-szektariánus megfontolásoktól vezérelve arra utasítja őt, hogy menjen Háránba feleséget keresni. Út közben Jákob elszenderedik, és álmában égig érő létrát lát, melynek tetején az Úr…..
NETSi 2017.06.13 17:10:08
@Az Ellenálló: Egyesek inkább csak megmondják, mi van a Bibliában, meg hogyan kell értelmezni a Bibliát, ahelyett hogy végre valahára fognák magukat, és el is olvasnák. Nehéz, megterhelő olvasmány, az igaz, de mégiscsak ezen alapulnak a hiedelmeik. Itt is volt már példa arra a kommentek között, hogy valaki úgy akarta megmondani, miként kell értelmezni ezeket a bronzkori szövegeket, hogy bevallottan nem is olvasta ezeket. Másokkal való beszélgetések során is tapasztaltam ezt már annyiszor, hogy már meg sem lepődöm ezen.

Volt egy ismerősöm, aki akármiről is volt szó, szinte minden mondandóját úgy kezdte, hogy "Mivel én keresztény vagyok..." Aztán egy alkalommal azt találta mondani, hogy "A Tízparancsolatban is benne van, hogy férfi ne háljon úgy férfival, ahogy azt asszonnyal tenné". A Tízparancsolatban... De legalább ezt követően pontosan tudtam már, hogy mennyire kell komolyan vennem az illetőt.

"Nárcisztikus, sértődékeny, féltékeny, egoista, másokat szándékosan átverő és üres ígéreteket ígérgető..." Ezek szerint vagy Donald Trump, vagy Orbán Viktor az Isten?
NETSi 2017.06.19 17:35:31
Izsák, aki öregségére szinte megvakult, úgy érzi, haldoklik. Megkéri hát idősebbik ikerfiát, Ézsaut, hogy lőjön neki vadat és főzze meg neki, hogy aztán megáldhassa őt. Nem eszik azonban olyan forrón a vadpörköltet, ugyanis Rebeka kihallgatja beszélgetésüket, és bombabiztos tervet eszel ki, hogy…..
NETSi 2017.06.01 18:07:35
@MrEnderby: True that...
Habár ha lehet a vízen járni, akkor miért ne lehetne alatta pipázni? Csak a krokodilokkal kell vigyázni.
24.hu/kulfold/2017/05/15/vizen-akart-jarni-mint-jezus-krokodilok-ettek-meg-a-lelkeszt/
NETSi 2017.06.01 18:49:42
@MrEnderby: Lehet, hogy neki is pörkölttel kellett volna aktiválnia a mágiát.
Újabb éhínség kezdi nehezíteni a főhősök életét, akik ezért idegen földre migránskodnak, ahol vendégszeretően fogadják őket. Itt ismét becsapják és veszélybe sodorják vendéglátóikat, amiért megint egy vagyont és földeket kapnak. Újfent verseny indul sivatagi kutakért, ami után megint kiegyeznek a…..
NETSi 2017.05.12 10:49:56
@spinat: Üdv!
Nem hiszem, hogy megjegyeztem volna olyasmit, hogy Izrael és Palesztina teljes egészében sivatag lenne. Ha mégis, akkor az hiba volt részemről.
Igen, vannak arrafelé termékenyebb régiók, mint például a szövegben Gerárként emlegetett terület. Viszont a szintén a fejezetben emlegetett Észek, Rehóbót és Beérseba mind a Negev-sivatagban találhatók. Meg a korábban emlegetett egyes városok, mint például Bétel, Hebron és Szodoma is száraz, sivatagos régiókban fekszenek. Én is utánanéztem.
NETSi 2017.05.12 14:51:52
@spinat: Telesen jó észrevétel volt, a Közel-Kelet valóban nem egy hatalmas, egybefüggő pusztaság. Mindenesetre a cselekmény nagy része sivatagos területeken zajlik, ahol nagy volt a verseny a termékeny területekért és a vízért. Nem tettem világossá, hogy amikor sivatagról beszélek a posztokban, akkor azokra a területekre gondolok, ahol a cselekmény zajlik.
Az élet a Cumberland-hegység árnyékában pontosan úgy fest, mintha olyan hithű és istenfélő emberek, mint Dr. Howard A. Kelly, Dr. W. W. Davis tiszteletes, Richard H. Edmonds és Henry S. Dulaney ideálképei valósággá váltak volna: magyarán olyan vidék ez, ahol a keresztény hittérítők száz százalékos…..
NETSi 2017.05.03 12:52:58
@MrEnderby: Scopes személyes motivációja az általa kezdetektől alkotmányellenesnek tartott Butler-törvény eltörlése volt, ami megtiltotta, hogy a Tennessee-i állami tanintézményekben bármi olyasmit tanítsanak az ember származásával kapcsolatban, ami ellentétes a Bibliában foglaltakkal. De nem csak a törvény alkotmányellenéssége miatt vállalta a pert, hanem azért is, mert pedagógusként kontraproduktívnak és károsnak tartotta azt. Egyetemet végzett emberként tisztában volt azzal, hogy az evolúció elmélete számos tudományterület kikerülhetetlen és szerves részét képezi, és így azt is tudta, hogy a továbbtanulni szándékozó Tennessee-i diákok behozhatatlan hátrányt fognak szenvedni más államok diákjaival szemben, hogyha nem tanítják meg nekik az evolúció elméletét az iskolákban. Emellett Menckenhez hasonlóan úgy tartotta, hogy a Tennessee-i iskolákat szégyen és nevetség tárgyává teszi a törvény.

Máskülönben Scopes saját elmondása szerint mérsékelten hívő ember volt, nem volt hitetlen, ahogy a környékbeliek és Mencken előszeretettel emlegették őt.

Azt nem tudom, hogy Mencken készített-e interjút Scopes-szal. Abban a válogatott írásait tartalmazó könyvben, ami nekem megvan, nem találtam ilyesmit. Mondjuk, ha készített volna, akkor valószínűleg szerepelne a gyűjteményben. Menckennek az ítélethirdetés előtt néhány nappal vissza kellett utaznia Baltimore-ba, úgyhogy ezután többek közt a telegráf-tudósításokra hagyatkozva írt cikkeket a perről. Talán ezért nem készített interjút a vádlottal.

Egyébként engem például gyíkká változtatott. De már elmúlt.
NETSi 2017.05.07 12:47:14
@Az Ellenálló: Örülök, hogy tetszik a rovat, és köszönöm az érdeklődést!
Kérdésedre válaszolva, a SW csak ideiglenes parkolópályán van, de folytatni fogom hamarosan, terveim szerint mindaddig, amíg a Biblia végére nem érek (ha isten is úgy akarja, lol). A helyzet az, hogy más természetű elfoglaltságaim voltak az utóbbi időben - meg vannak is, ami azt illeti -, és nem akartam fél seggel csinálni a dolgot. Fárasztó (hogy ne mondjam: agyzsibbasztó) a Bibliával foglalkozni, és mivel nem szerettem volna szüneteltetni a blogot, így elkezdtem fordítani Mencken írásait, hogy azért legyen itt valamilyen tartalom. Emellett a fordítás jó gyakorlás nekem a kis magánprojektemhez, amin már ügyködök egy ideje. Talán az is hamarosan elnyeri a végső formáját.

Ken Hamnél fundamentalistább és fanatikusabb embert pedig ritkán láttam. Először a Religulous című dokuban láttam a pasast, és emlékszem, azt gondoltam, hogy ha nem lenne a hozzá hasonló embereknek akkora hátszele, mint amekkora van, akár még röhejesnek is lehetne mondani őket. Nem csoda, hogy csak nagyon ritkán hajlandók kiállni nyilvánosan vitatkozni ellentétes állásponton lévő, felkészült emberekkel - mert ahogy te is írtad, általában felmossák velük a padlót.

Nők miért nem kövezhetnek, mama?
A nagy küzdelem előestéjén Dayton városát émelyítő kételyek gyötrik. Öt-hat héttel ezelőtt, amikor a hitetlen Scopest jelképes kalodába zárták, még nyoma sem volt bizonytalanságnak e derűs völgyben. A városatyák akkor egy emberként lendültek támadásba: felcsillant előttük a váratlan, már-már…..
NETSi 2017.04.26 19:41:03
@MrEnderby: @Atomic Warning: Én meg csak itt ülök a CBA és az újdonsült egyházi iskola közötti kis nemzeti dohányboltomban, ahova helikopterrel jöttem, és csak számolgatom a megvédett magánnyugdíj-pénzeket...
Gyanítom, hogy a hitetlen Scopes mai forró délelőttön kezdődő pere leginkább ahhoz a tárgyaláshoz hasonlatosan fog zajlani, amit nemrég egy szesztilalmi ügynök túlkapásai miatt folytattak le Union Hill városában: vagyis az ítélkezési jog és gyakorlat lehető legszigorúbb, betű szerinti figyelembe…..
NETSi 2017.04.26 11:06:59
@MrEnderby: Im-ígyen szóla Mr. Enderby! :)

Mesélnél még erről a bizonyos Rita Priestről? Sok helyen találkoztam már a nevével, de csak az evolúcióellenes szexszatírájának egy töredékét találtam meg, ami a Tipy-tapy Dinosaur címet viseli, és amit állítólag plagizált.
NETSi 2017.04.26 18:56:34
@Atomic Warning: Nem kellett kijárnom, repülővel mentem. Kérdésedre válaszolva, az órabéretek még mindig csak hat számjegyű. Sajnálom, nem tudtam többet kialkudni. :(
Ja, és Gyuri üzeni, hogy jó lenne, ha feltekernétek kissé az uszításfaktort, mert nem azért kaptátok tőle az ösztöndíjatokat, hogy aztán az észérvek posványában tengődjetek. Emellett megkért, hogy továbbítsam hozzátok kérését, miszerint a jövőben egymás közt csak Belzebub kódnéven emlegessétek őt.
NETSi 2017.04.26 19:33:00
@Atomic Warning: Kár érte, káprázatos nemzetrontó megélhetési ateista voltál! De nem aggódom, mert a te gyakorlatoddal még annál is jobb megélhetési ájtatoskodó leszel. Az Ezo TV-nél úgyis mindig keresnek hivatásos köpönyegforgatókat. Vagy az Echo TV-nél? Mindig összekeverem.
Amikor nagyszerű köztársaságunkban újabb botrány tör ki, az jellemzően gyorsan maga mögött hagyja valós okait és lényegét, és rögvest alámerül az irrelevanciák és a képmutatás tengerében...
NETSi 2017.04.07 19:47:20
@MrEnderby: Van. Érdekes ilyesmit olvasni egy majd' száz éves cikkben.
Egyébként időrendi sorrendben haladok Mr. Mencken "majompert" érintő cikkeivel, úgyhogy véletlen, hogy ez most így jött ki. Talán jövő héten is fog történni valami, amire rímelni fog a következő "majomperes" újságcikk.
A Tennessee-i evolucionista közelgő peréhez hasonló kutyakomédiák, ha más célt nem is szolgálnak, legalább drámaian felhívják a figyelmünket arra, hogy a felvilágosodás gondolkodásmódja csupán az emberiség szűk körében terjedt el viszonylag egyenletesen...
NETSi 2017.04.04 12:40:18
@Elvetemült ellenálló: Erre egy csaknem száz éves Mencken idézettel válaszolnék:

"Ahogy a demokrácia mint államforma tökéletesedik, az elnöki hivatal egyre érzékletesebben reprezentálja a szavazópolgárok belső lelkületét... Semmi kétségem afelől, hogy egy nagyszerű és dicsőséges napon teljesülni fog az átlagszavazó szíve vágya, és a Fehér Házba egy címzetes idióta és valódi nárcisztikus tahó fog beköltözni." - Baltimore Evening Sun, 1920. július 26.
NETSi 2017.04.04 12:43:04
@Atomic Warning: Kérlek, csak a magad nevében beszélj! Mert igaz, hogy sosem voltam szcientológus, de amióta az előző bejegyzés hozzászólásainál egy vadidegen mindenféle alapot nélkülözve, egy tőmondatban kinyilatkoztatta, hogy az vagyok, azóta az vagyok! És punktum! Nincs ráhatásom a dologra, és nincs más választásom.

Sőt, azóta az ezotériában is hiszek! Amióta egy hete minden nap olvasom az EBG-t (ezoterikus bullshit generátor), megvilágosodtam. Innen tudom, hogy "Bolygónk elvarázsolt angyalok iskolája.", és hogy "A Naprendszer hierarchikus karmájának szintjén mozgunk mindannyian." Éppen ezért neked is azt javaslom, hogy "Emeled rezgésed frekvenciáját!", mert "Ezt nem érteni, hanem érezni kell!", hiszen mindannyian "Arra születtünk le, hogy a tudati rezgéseinket transzponálva karmikus feladatokat hajtsunk végre!" Szóval a jövőben "Fordulj hozzám, hogy szakrális alakzatokkal kitisztítsam és megnyissam a lelkedet!" Természetesen nem ingyen.

www.harmonet.hu/josda/ezoterikus-bullshit-generator
NETSi 2017.04.04 16:54:49
@Atomic Warning: No hiszen!

i.imgur.com/XUtIA.jpg

(Egyébként köszi a cikket! :))
Fegyveres harcok idején rendszerint a békéltető jár a legrosszabbul - tartja a keserű, régi mondás. E klasszikus alapvetés igazságát mi sem illusztrálja érzékletesebben, mint a Tennessee-i pedagógus esete, akit a minap azért jelentettek fel, mert az evolúcióról tanított az iskolában...
NETSi 2017.03.27 20:41:08
@miketbeszéltek: Sokszor hallani hívőktől, amikor valaki a Bibliában olvasottakról kérdez, vagy fogalmaz meg kritikát, hogy nem szabad szem elől téveszteni a történelmi kontextust, melyben a szövegek íródtak. Ha ezt a hasznos tanácsot figyelembe vesszük Mr. Mencken cikke kapcsán is, azonnal árnyaltabbá válik a szerző Ku-Klux-Teológus és Ku-Klux-Protestáns szóhasználata.

A "keresztény morál" védelmére felesküdött, többek közt katolikus-, zsidó-,
bevándolró- és kommunistaellenes ún. "Második Klán" taglétszáma 1924-ben másfél milliósról négymilliósra, 1925-re pedig több mint hatmilliósra duzzadt, és így számottevő politikai erővé alakult. A főként protestánsokból álló KKK igen erősen támaszkodott a falusi és kisvárosi felekezetek vezetőire, és vallásos alapokon, vehemensen ágált például a cikkben utalás szintjén említett szesztilalom, és a Butler-törvényhez hasonló jogszabályok keresztülverése mellett - melyek minden polgár életére hatással voltak, nem csak a vallásosakéra. A Butler-törvény volt a kiindulópontja, ugye, a Tennessee államban lévő Daytonban lezajlott "Majompernek", ahol a KKK meglehetős befolyással bírt.

Vagyis ha a szerző hangzatosnak szánt, egyesekből erős érzelmeket kiváltó szóhasználta csúsztatás is (szerintem nem), semmiképpen sem ordas - és főleg nem hazugság, hiszen a KKK tagok nagy többsége valóban szó szerint értelmezte a Bibliában foglaltakat. Az sem mellékes, hogy az akkoriban választásra jogosultak 8-10 százalékát KKK tagok tették ki. Senki sem állított olyasmit, hogy az összes "a Bibliát Isten kijelentett szavaként elfogadó keresztény" KKK tag volt az USÁ-ban.

Persze, senkitől sem várható el, hogy ilyesmiknek utánanézzen, csak mert tetszett neki az Inherit the Wind című film, és kíváncsi volt annak valóságalapjára.

A kritikát a fordításban lévő kifejezés-használattal kapcsolatban pedig elfogadom, nem vitatom, és köszönöm! Az igazán keresztényi hangnemet, melyben közölve lett, meg a szakértőzést viszont nem.

Utánanéztem a dolgonak a Világvallások akadémiai lexikonában, ami egészen pontosan evangelikálóként, és nem evangéliumiként, vagy lutheránusként emlegeti a cikkben emlegetett "keresztény válfajt", így: "A személyes megtérésről, ill. a Krisztus engesztelő halálába és a hit területén kizárólagos tekintélynek tekintendő Bibliába vetett hit révén elnyerhető üdvösségről kialakított meggyőződést hangsúlyozó protestánsok."

Akárhogy is, ez a részemről elkövetett teológiai hiba (hogy ti. tévesen más szót használtam a rendelkezésre álló, evangélium szóból képzett sok kifejezés közül) nyilván teljességgel hiteltelenné teszi a lefordított cikk, és így az eredeti szerző mondandóját is egyesek szemében. Meg gondolom mindent, amit eddig írtam, és a jövőben írni fogok. Nagyon sajnálom.

Azt hiszem, már csak abban reménykedhetek, hogy Isten, vagy Xenu megbocsát, mert a hívek ítélete világos...
(Akik közül többen is tudtukon kívül mintha éppen a cikkben foglaltakat próbálnák illusztrálni - evangélikus vs. evangéliumi vs. evangelikáló mizéria ide, vagy oda.)
NETSi 2017.03.27 20:46:38
@pkfjb: Hadd mondjam el, hogy élményszámba megy a hozzászólásaid olvasása. A napom fénypontja. Őszintén. Köszönöm! Az első kommented pedig ha nem lenne oly terjedelmes, pólóra nyomtatnám.
„Ami az evolúciót illeti, az esküdtszék még nem döntött.” - mondta ifj. George W. Bush amerikai elnök 2000-ben, miután felvetette, hogy az iskolákban az evolúciót és a biblikus teremtéstörténetet egyenlő időben, méghozzá egymás alternatíváiként kellene tanítani. Az ex-elnök szavaira reagálva Lewis…..
Ábrahám 137 éves kora felett újranősül, fiúkat nemz, majd meghal. Rövid időre feltűnik a színen az elsőszülött Izmael is, ám Izsák örököl mindent. A meddő Rebeka aztán ikerfiúkat szül, akik közül az egyik egy tál vöröslencséért eladja elsőszülötteknek járó jogait a másiknak. Eseménydús fejezet...
Nagyszerű korunk legkülönösebb társadalmi konvenciója szerint az emberek vallásos vélekedéseit minden körülmények között tisztelni illik. E paktum dicstelen hatásai, felteszem, mindenki előtt világosak...
NETSi 2017.03.06 10:39:01
@MrEnderby: Igazán nincs mit. Ha valakit köszönet illet, akkor az néhai egyetemi profom, aki felhívta a figyelmemet Mencken vallással foglalkozó írásaira.
NETSi 2017.03.06 10:44:07
@Atomic Warning: A híreket olvasva manapság, a csökkenés egy gleccser sebességével halad. De sebaj, majd imádkozunk! :D
Az öreg migráns Ábrahám saját szülőföldjéről, és saját atyjafiainak lányai közül szeretne feleséget szerezni majdnem feláldozott fiának. Elküldi hát öreg szolgáját, hogy találja meg a megfelelő nőrokont Izsáknak. E romantikus fejezet főszereplője azonban nem az Úr, Ábrahám, az öreg szolga, vagy…..
NETSi 2017.03.05 12:46:24
@MutánsJane: Ha jól tudom, kevés ország van a Földön, ahol nem határozzák meg törvényileg a beleegyezés minimális korát, vagyis azt az életkort, melytől kezdve a személy törvényesen beleegyezhet szexuális aktusba. Ez a legtöbb helyen 16 és 18 év között van. Az általad is említett Afganisztánban - emellett Iránban, Kuvaitban, Líbiában, Ománban, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában, stb. - azonban nincs meghatározva ilyen életkor, hanem tiltva van minden házasságon kívüli szexuális érintkezés. Lányokat kiházasítani viszont sok helyen már kilenc - 9! - éves kortól is lehet, mert a hagyomány szerint Mohamed próféta legfiatalabb felesége ennyi idős volt.

Az, hogy Rebeka hány éves volt ebben a fejezetben, nem derül ki, de én is hasonló irányvonalon gondolkodtam, mint te - vagyis hogy abból láthatta Eliézer, hogy Rebeka szűz, hogy a lány még nagyon fiatal volt.
Vajon merre van a halott istenek sírkertje? Gyászolják őket? Öntözi sírhantjaikat bárki is?..
NETSi 2017.02.25 22:14:45
@Mormogó Momotor: Kiskoromban rajongtam a Csillagok háborújáért, és mindenkire, aki azt mondta, hogy jedik nem léteznek, ferde szemmel néztem. Meggyőződésem volt, hogy mivel van olyan szó, hogy jedi, így a jediknek muszáj létezniük. Így voltam a sárkányokkal, meg a télapóval is. Ezek szerint nem tévedtem, hiszen elég csak elképzelnem ezeket.
Most éppen azt képzelem, hogy ötösöm volt a lottón.
NETSi 2017.02.26 14:21:38
@Mormogó Momotor: Megbocsáss, de nem ezt mondtad őseinkre is. Az első hozzászólásodban azt írtad, hogy képzelegtek, de nem tévedtek (amiről még mindig nem tudom, hogyan lehetséges). A másodikban meg azt, hogy tévedtek, amikor emberáldozatokat mutattak be, és Jupitert, meg az összes többi, saját maguk által alkotott istenséget félték.

Most akkor szerinted képzelegtek, vagy nem? Tévedtek, vagy nem? Milyen alapon lehet azt állítani, hogy azok, akik Jupitert, a kánaáni Elt, vagy akármelyik fenti istenséget félték, képzelegtek vagy tévedtek? Főként ha figyelembe vesszük, hogy manapság nagyon sokan Jahvét (és hetedik században született alteregóját, Allahot) félik, akinek létezésére ugyanannyi bizonyíték van, mint Pallas Athéné létezésére?

Abban teljesen igazad van, hogy eleink jobb magyarázatok, és e magyarázatok megtalálására szolgáló eszközök híján fűben, fában és a fejük felett is külső hatalmak elképzelésében véltek magyarázatokat találni. Nem ők tehetnek róla, de nekünk már megvan az az előnyünk velük szemben, hogy nekünk már nem kell azt képzelnünk, hogy a földrengéseket Vitzilopocstli üvöltései idézi elő, vagy a villámokat Zeusz szórja, vagy a betegségeket démoni megszállás okozza. Mi ma már tudjuk, hogy őseink tévedtek, amikor ezeket képzelték. A jóságot belekeverni mindebbe szerintem teljesen felesleges.

Egyébként nem lottózom, de szeretem azt képzelni, hogy eljön majd a nap, amikor találok a járdán egy nyerő szelvényt - remélem, nem tévedek. :)
NETSi 2017.02.26 14:24:03
@Mormogó Momotor: A képzelet diadaláról van egy másik Mencken idézet is:
„A filozófus vak ember egy sötét szobában, aki egy olyan fekete macskát keres, ami nincs is ott. A teológus pedig ugyanolyan, mint a filozófus, csak ő ráadásul meg is találja a macskát.”
Sára meghal, Ábrahám pedig sajátos egyezkedésbe kezd az általa kiszemelt temetkezési helyről...
NETSi 2017.02.21 20:27:12
@MrEnderby: Ez a jelenet minden sékelt megér.
Ábrahámot arra utasítja az Úr, hogy fogja a fiát, Izsákot, és vizslató tekintetektől távol mutassa be égő emberáldozatként. A százvalahány éves apuka pedig kérdés nélkül teljesítené a parancsot, elő is készít mindent, ám az utolsó pillanatban egy angyal közbelép, és közli Ábrahámmal, hogy az egész…..
NETSi 2017.02.14 23:42:45
@Jakab.gipsz: Én ezennel egyszerűen el is köszönök tőled, Jakab, mert egyszerűen nem tudlak komolyan venni. Egyetlen eddigi hozzászólásod alapján sem. A továbbiakban nem fogok reagálni az agyfingásaidra. Ha neked úgy jobban tetszik, vedd kapitulálásnak a határtalan intelligenciád és retorikai képességeid előtt. És, a te eddigi búcsúiddal ellentétben, az enyém végleges. Az istened legyen veled, megérdemlitek egymást!