Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ralf

1 bejegyzést írt és 489 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyilván ismerik azt a viccet, amikor a Kohn megkérdi a Grüntől. (Na jó, több ilyen viccünk is akad.) Szóval, megkérdi a Grüntől: Te Grün, láttam tegnap a lányodat a parkban és egy kisbabát szoptatott. Hát, hogy lehetséges ez? Mire Grün: Nézd Kohn, a lányomnak ideje van, teje van, hát miért ne…..
Igazából a sólet csak a kelet-európai zsidók klasszikus étele, legalábbis abban az értelemben ahogy mi ismerjük. Ez is, mint majd minden klasszikusan zsidó étel a vallásjogból ered. A szombatnapi egyik tiltott munkavégzés ugyanis a főzés illetve a tűzgyújtás, ezért Sábátkor csak olyan ételt tudunk…..
ralf 2019.08.12 17:01:45
@gigabursch: A válasz nagyon egyszerű: nem tettek bele csülköt, az ugyanis sertésből van, vagyis tilalmas. Libahúst tettek bele, de pár éve, amikor volt egy zsdió kajafesztivál a Belvárosban, én olyat ettem, amiben füstölt marhanyelv volt. Gyanítom, a füsdtölt csülök akkor kerülhetett bele, amikor a sólet a zsidó konyhából az egységes konyhába került át.
A telemarketing kampányok kora messze nem járt még le! Jelenleg is nagyon nagy számban vannak olyan célcsoportok, amelyek hatékonyan érhetők el telefonon. Amennyiben telemarketing tevékenységben gondolkodunk, ne feledjük, hogy az adatbázisnak van a legfontosabb szerepe. A törvényi változások miatt…..
ralf 2018.11.22 08:47:21
@háromperhármas: Hát ez az. Vagyis ismét egy olyan szabályról van szó, ami hangzatos, ám betarthatatlan.
Mindazonáltal vicces, amikor az állam védi meg az adatainkat. Az az állam, amely megköveteli, hogy adatainkat megadjuk neki, majd ezeket minden meghatalmazás nélkül marketing célokra jogosult (mármint jogot vindikál magának)kiadni, eladni. A polgár a jegyzőnél bármikor letilthatja adatai kiadását, és mivel a cégeknek félévente meg kell újítaniuk az engedélyt, értesíti őket, hogy ezek az adatok ezentúl tiltottak. Ha a cég mégis továbbra is használja, az állam semmiféle felelősséget nem vállal, és nem is vonható felelősségre.
A legismertebb közösségi oldalról gyűjtött fájlban 21 meghatározást számoltam össze. Az utolsó három mai keltezésű, és Szalai Erzsébet cikkéből való. A Népszava szerzője az egyik legjobb magyar szociológus. Bármilyen témában veti latba társadalomtudományi felkészültségét, olyan eredményre jut,…..
Az alábbi videó egy régi riportfilm, a maga korszakában szokatlanul éles kritika. Rövid, érdemes megnézni, és elgondolkodni arról, van-e még ma is aktualitása. Mit is látunk a videóban? Hogy itt szinte senki sem dolgozik. Ha pedig dolgozik, azt sem túl jó kedvvel, pláne nem…..
Rendszeresen felbukkanó téma a sajtóban és blogokon a magyarországi bérhelyzet. Miért annyi, amennyi, sok vagy kevés. Hogyan lehet egyszerre munkanélküliség és krónikus, növekvő mértékű munkaerőhiány. Ami talán újdonság, hogy a hagyományos hiányszakmák (programozó,…..
Ez most rendhagyó módon egy vitaindító írás. Egy számomra nagyon nehéz dilemmát hoznék fel, amely reményeim szerint megoszt majd titeket. Igen, ez most nem csak neked szól, hanem nektek, mindenkinek.   Az alap állításban egészen biztos vagyok, miszerint aki igényt tart rá,…..
ralf 2015.09.03 09:39:44
1. Szerintem mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget, hogy megismerje az igazságot, de senki sem kötelezhető rá. Ebben teljesen egyetértek. Vannak tévhitek, amelyek alapvetően ártalmatlanok (vallás, kivéve fundalmentalizmus), amivel vagy ellene nincs semmi tennivaló, elfpgadjuk, hopgy az illető hisze valami ternmészetfeletti dolgoban, ami egyébként a kapcsolatunkat sem feltétlenül kell, hogy zavarja vele. Ha úgy érezzük, az illető tévhite durv és zavaró, fel lehet hívni a figyelmét rá, és megpróbálni meggyőzni, hogy téved. Ha sikerül, jó, ha nem sikerül, ennyi. Így aztán arra sincs hatásunk, hogy esetleg ezzel a tévhittel másoknak árt. Ott van még az erőszak különböző formája (nem feltétlenül csak fizikai, lehet kigúnyolás, kitaszítzás) nem hat. Engem sokan elítélnek azért, hogy szóba állok akár egy antiszemitával vagy egyéb rasszistával, de míg velem történt olyan, hogy az illetőt meggyőztem róla, hogy hiányos ismeretei miatt téved, és ennek a valószínűsége bármily kicsi is, nem nulla, addig az, aki eleve elutasítja a kommunikációt, soha senkit nem fog "megmenteni".

A demokrácia és a szólásszabadság lényege szerintem éppen annak felismerése, hogy létezik egymással párhuzamosan többféle igazság, egy-egy adott problémára többféle egyaránt helyes megoldás. Jó, ha mindig valahol az agyunk mélyén midig ott van a kérdés: biztos, hogy én tudom helyesen? Biztos, hogy ő téved?

Ami a második kérdést illeti, az annyira összetett, hogy csak röviden lehet válaszolni: esete válogatja, és nincs feltétlenül jó döntés. Lehet, hogy az igazmondás és a hazugság sem jó (illetve, hogy adott pillanatbanm nics módunk felmérni, melyik lenne a jó), ilyenkor a két trossz közül kell random választanunk.
Mivel érzékeny témáról fogok írni, kérem olvassák végig a teljes cikket, mielőtt elküldenének a picsába, erre az írás után is lesz elegendő idő. A minap olvastam egy érdekes blogbejegyzést az amerikai egyetemek újfajta cenzúrájáról, és elolvasva az eredeti amerikai cikket…..
ralf 2015.08.20 18:20:11
Teljesen egyetértek a cím kivételével. Azok ugyanis, akik ma - ebbnen az értelemben - liberálisnak vallják magukat, nem azok, és ezt éppen a kirekesztésük támasztja alá. A liberalizmus a polgárosodással született meg, amikor egyre inkább nem a korábbi rang szabta meg, kivel működik egyöütt az ember, hanem a profit. Az hozza a legnagyobb hasznot, ha azzal dolgoztatsz, azal működsz együtt, aki az adott dologban a legjobb, nem azzal, alinek a pedigréje megfelelő. Azaz az emberek közti megkülönböztetés, a diszkrimináció nem tilos, hanem ésszerűtlen. A liberalizmus tehát eredetileg kapitalizmus és szabadpiac párti volt (ezut az irányzatot ma libertáériusnak vagy klasszikus liberalizmusnak hívják.
Nem tudom, milyen folyamaton kereztsül lettek ezek az elvek baloldali ideológiává, amelyik elítéli a diszkrminációt, de ennek örvén pozitív distzkriminációt biztosít/követel a kisebbségek számára, vagy éppen női kvótát. Szóval a diszkrmináció ellenességbe bőven belefér a diszkrimináció.
Van egy másik dolog, amit ezek a "liberállsiok" félre szoktak érteni: az államnak és egyéb közös hivatalos intézmények iránt kötelező a semleges, diszkriminációmentes hozzáállás, az állampolgári jogi és törvény előtti egyenlősége, de az egyén nem köteles liberálisan gondolkodni, ahogy - és ezt mennyit szajkózzák (velem egyetértésben egyébként), ahogy atz egyén számára nem köteletzőek a keresztény vagy a baloldali elvek sem.
Egyszóval az, amit itt teljesen jogosan és megalapozottan krtiizálsz, nem liberalizmus, hanem egy olyan baloldali ideológia, ameliyk erőszakosságában semmivel nem marad el a többi kizárólagosságra törekvő ideológiától (nacionalizmus, vallás stb.) ,csak menően hangzó nevet talált magának.

Erről egyébnként magam is írtam itt:
kapitalizmus.hvg.hu/2014/10/09/elfajzott-liberalisok/
ralf 2015.08.20 21:36:40
@Zoltanius: Bevallom, én gyakran ezt szoktam tenni. És nem egyszer kiderül, hogy az illető nem rasszista, csak félretájékozódott. Máskor meg kiderül, hogy valóban rasszista. MIndenesetre a megértés (mármint agyi, nem érzelmi) nálam mindig megelőzi az ítélkezést. Ugyanakkor a rasszistázzás, fasisztázás gyakran ugyanolyan vitát, érvelést elkerülő címkézés, mint a nemzetárulózás és kommunistázás.
Coach Tükör Címkék 2015.04.28 12:53:03
A bejegyzéseimben már említettem, és fogom is még említeni a címkéket. Mivel a különböző bejegyzések témájától nem szeretnék túlzottan eltérni (pedig hajlamos vagyok rá), ezért inkább ilyen önmagamat magyarázó posztok írásával kerítek sort azoknak a fogalmaknak a…..
A versengés egy elég ősi hagyományunk, amit még az állatvilágból hoztunk magunkkal. Ahogy ma az állatok is meg küzdenek egymással a túlélésért, úgy mi is versenyre kelünk egymással és saját magunkkal. A különbség – azon kívül, hogy mi megtehetjük, hogy nem versenyzünk…..
Sokan kérdezték korábban tőlem, főleg az emberi szabadság elkötelezett hívei, hogy miként egyeztetem össze az alacsonyabb jövedelműek támogatását a polgári konzervativizmus teljesítmény- és piacelvű megfontolásaival. A válaszom erre: éppen azért, mert a gondolkodásunkban…..
A Magyar Hírlapban (17.o.) Béndek Péter A politikai parancsolat címmel reagál Gusztos Péter SZDSZ-es ügyvivő és a szabad demokraták egyházfinanszírozással kapcsolatos elképzeléseire. A cikkíró megállapítja: a liberalizmus legfőbb hiányossága éppen a szabadság folyamatos…..
ralf 2014.12.22 09:57:56
@Lexa56: Ezzel az a baj, hogy ha az illető intézmény egy adott valláshoz, hithez kötődik, akkor az állam a hitéleti tevékenységet (is) támogat. Ez baj. Ha mindezt nem teszi, nincs benne semmi érdeke, hogy ilyen intézményt hozzon létre. Szerintem az egyházak éljék a maguk életét a maguk pénzéből, és csak annyiban kötődjenek az államhoz, hogy állampolgárként az állami törvények rájuk is érvényesek. Ami meg a jótékonyságot vagy az egyéb intézményeket illeti, tartsanak fenn ilyet, ha telik rá, és kössék olyan feltételekhez a felvételt, amilyenhez akarják.
ralf 2014.12.23 06:40:28
@MarchettiVicenziszeg: Igazad van, pontosítsunk. Konkrét céllal, konkrét ügyre pályázva, ha azt az állam hasznosnak tartja, kapjanak. Bár ebben az esetben i jobbnak tatom, ha nem közvetlenül az egyház pályázik, mert azzal valóban a hitelességét kockáztatja. Egyébként elfogadhatónak tartom azt is, hogy az adók 1, sőt akár mindkét százalékát, amivel az adózó rendelkezik, az egyházának adhassa (ez ugyan állami eredetű pénz, de nem az állam osztja).
1000 leütés Újra itt van 1988 2014.11.11 09:49:44
A fiatalok készülhetnek, újra élmény lesz Magyarországon egy korrupt, elaggott hatalom leváltása. Amiről azt hittük (meglehet, naivan), hogy nem ismétlődhet meg, itt van az orrunk előtt: vihar előtti csend és feszültség ül a politikai tájon, és bár a választók nagy része még…..
ralf 2014.11.11 11:12:10
@ParaZita2: Nagyjából a 2000-es évek elején én is így láttam volna, azóta azonban az idő kereke mintha visszafordult volna az állami gyámkodás felé. A pártok már nem szabadságot ígértek, hanem adományokat. Aki a 80-as években született, még találkozhatott egészséges gondolatokkal, de már a 90-es évek generációja (akik tizenéves korukban jutottak el ahhoz, hogy máshonnan is informálódjanak, mint a szüleiktől) már ugyanolyan szolgalelkű szelemben szocializálódtak, mit a 80-as évek diktatúra végi korszaka. Persze több lehetőség van a kilépésre, mint akkor, de akarnak-e. Reméljük.
ralf 2014.11.11 14:05:21
@DrGehaeuse: A korrupció legyőzésének két eszköze van, az egyik: tisztességes politikusokat választani, akik nem a saját, hanem az ország érdekeit nézik. Ilyen a mesében van, és elismerem, hogy nem is elvárható. A másik: csak olyasmit kell az államra bízni, ami nélküle nem oldható meg(Nehéz vita ez, de fontosabb, mint hogy a Fidesz vagy az MSZP-e a rosszabb.)
ralf 2014.11.11 15:59:39
@DrGehaeuse: Annak idején én is amellett voltam, hogy felesleges bosszúhadjáratokat csinálni, elvégre túl vagyunk rajtuk. Be kell látnom, nem volt igazam. Szép dolog a széplelkűség, de enélkül nem megy. Nem is a példás büntetések miatt, hanem mert gesztusjelentősége van.
Orbán vélhetően Merkel hozzájárulásával építi Paksot (amelynek építése során egy szakértő szerint kb 4-500 milliárd forint fog "eltűnni" a rendszerből), mert Németországnak szüksége van (szigorúan a saját határain kívül, a csodálatosan zöld, jövőbe mutató belföldi…..
Véget ért az önkormányzati választás, meglepetés nélkül. A következő években még inkább unalomba és apátiába fog süllyedni a magyar közélet. A választások idején rövid időre sarjadásnak induló pártkezdemények szépen visszahervadnak majd a totális…..
ralf 2014.10.13 09:28:11
Attól tartok, hogy az újonnan létrejött, kis pártokat egy kicsit lenézed. Tény, sok a sikertelen közöttük, de meggyőződésem, hogy mindegyiknek volt valami célja, nem a Google-ban keresett nézeteket. Az ilyen alapvetően téves megközelítés csak téves következtetésekhez vezethet.
Gyurcsány például a begyepesedett MSZP-struktúrát akarta felcserélni egy modernebbre (lehet, hogy ebben a személyes ambíciója is benne van persze), és az, hogy pártja négy kivétellel minden megyei közgyűlésben benne van, azaz országos pártnak tekinthető, valamint, hogy ha az újpesti időközi választáson DK-s jelölt indul baloldali színekben, és nyer, parlamenti frakciójuk lehet. Ez nyugodtan tekinthető sikernek függetlenül attól, szimpatizálunk-e vele agy sem.
Meggyőződésem az is, hogy Fodor Gábor egyfajta javított SZDSZ-t akart létrehozni. Az ő esetében kiderült, hogy nem sok igény van erre, vagy legalábbis őt nem tekintik elég hitelesnek a múltja miatt, de hogy ő sem kiguglizta ezt az ideológiát, az biztos.
A MoMa Bokros eddigi nézeteinek szerves folytatása, és olyanok csatlakoztak hozzá, akik a korai MDF polgáribb részéhez tartoztak, a későbbi európai konzervatívizmust hirdetőben pedig megmaradtak (míg az inkább horthysták átigazoltak a Fideszbe). Az ő népszerűségükről az idei választási időszak nem adott hiteles információt.

A támogatandó célokkal alapvetően egyetértek, de szerintem az egész összefoglalható egyetlen pontba: átláthatóság. Minden dokumentum legyen elérhető és ellenőrizhető a neten. ha tételezzük, hogy az ország vezetése a népet képviseli, és a valójában általuk a nép uralkodik, akkor logikus, hogy az alkalmazottnak a megbízását illetőleg nem lehetnek titkai a megbízója előtt. Egy ilyen rendelkezés nemcsak a szabálykövetést és az átgondoltságot növelné, hanem a kormány iránti bizalmat is.
„Gyermekem, kell legyen egy bejelentett állásod, hogy legalább nyugdíjad legyen!” – szól minden anyuka örök jótanácsa lányának vagy fiának, aki éppen elégedetlenségében a felmondáson töri a fejét. Valid-e még az érvelés?  Azt már tudjuk, hogy az adóemelés nem…..
ralf 2014.10.09 12:00:06
@cupcake25: Igen, az elszámoltatás fontos lenne, de ehhez az kell, hogy ne lehessen akár egyszerű többséggel is megszavazni az ellenőrzés csökkentését.

Másrészt nekem semmi kifogásom az állami egészségügy és nyugdíj ellen, csak legyen mellette választható magán, és mindenki döntsön az ízlése szerint.
Azt is el tudom képzelni, hogy lenne egy minimális kötelező állami nyugdíj, ami a száraz kenyérre (nem máséra, a sajátodra!) elég mindenesetre, és az azon felüli összegről te gondoskodsz akár állami, akár magánpénztárban.