Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alapítványi és Magánóvodák Egyesülete

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    − Ön elég messziről pályázott az ALMA Egyesület felhívására (pontosan Szingapúrból), noha on-line nem létezik távolság... Beszélne erről egy kicsit? − Amióta rám talált az illusztrálás, figyelem a pályázatokat, keresem a lehetőségeket irányítószámtól, nyelvtől függetlenül. Az ALMA Egyesület…..
− Mióta foglalkozik írással? Írni már általános iskolában szerettem, verseket, meséket. Mindig úgy éreztem, nekem még hallatnom kell magamról, meg kell osztanom másokkal a gondolataimat.   − Mi az első élménye, ami elindította ezen a pályán? Konkrét élményt keresve az jut eszembe, amikor…..
   − Mi is pontosan a „MesÉLJEN ma a holnapnak!” program? − A program célja, hogy a gyermekeknek  olyan pozitív jellemvonásokat tudjunk bemutatni, melyek elengedhetetlenek sikeres jövőjük szempontjából. Ilyen jellemvonás a tisztelet, a becsületesség, az illemszabályok betartása, valamint az olyan…..
Az 5–7 éves kor (nagycsoportosok) szöveg- és meseértéséről Az 5–7 éves korú gyermekek, akárcsak a középsősök, továbbra is lázasan kutatják a jelenségek okait. Az oksági kapcsolatokat már a maguk valóságosságában ismerik fel (nem alkotnak mágikus relációkat, pl. hogy „rosszat álmodom, ha sötétben…..
A kiscsoportos kor (3–4 éves kor) meséi Meseválasztáskor tekintetbe kell vennünk gyermekünk életkori sajátosságait. Ha nem így teszünk, ne lepődjünk meg rajta, hogy nem köti le a gyermeket a mese, és figyelme minduntalan elkalandozik. E választáshoz nyújt segítséget rövid összefoglalónk, amelyben…..
Korábbi meseválasztási tanácsaink a kiscsoportos korra vonatkoztak. Mai írásunk a középsősök mese- és szövegértésének jellegzetességeibe ad betekintést. A kiscsoportos korhoz képest a legnagyobb változás, hogy 4–5 éves korra megerősödik a gyermekekben az oksági összefüggések megértésének igénye. Ez…..
ALMA Egyesület MILYEN A JÓ MESE? 2016.10.11 20:16:11
Az igazán gyermekeknek szánt mesék a célközönség életkori jellemzőinek megfelelőek. A jó mese a gyermekeknek éppen azért tetszik, mert annak elemei és fordulatai a lelki fejlődés korai szakaszait, azaz éppen az ő gyermekkorának a jellegzetességeit fedik le és mutatják meg. De úgy is fogalmazhatunk,…..
A tudatos mesélés előnyeit nehezen lehet túlbecsülni. A mese mintát ad a világ dolgairól, megmutatja, hogyan működnek a dolgok, milyen viselkedési repertoárral lehet reagálni egy-egy eseményre. Beavatja hallgatóit az ok-okozati viszonyok bonyolultságába, megismertetve őket a különféle motivációkkal.…..
A fogzásról millió cikket, segítséget kérő kérdést, és véleményt találunk. Aztán, ha már előbújtak, mindenki megnyugszik. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejfogak épségének megőrzése a fogorvosok szerint az egyik legfontosabb dolog, amit a gyerek maradandó fogaiért tehetünk. Fotó:…..
Az étkezések sok családban valóságos vesszőfutást jelentenek a „fényevő” gyerek miatt, máshol pont fordított a probléma: a gyerek már néhány éves korában túlsúlyos, és a fölös kilók csak szaporodnak rajta az évek múltával. Nem biztos, hogy okos legyinteni a kövér kisgyerekre, mondván, ez csak…..
Az egészséges táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Az anyatejes táplálás preventív szerepére is vannak bizonyítékok, ám még inkább ismertek azok az összefüggések, melyek a gyermekkori egészségtelen táplálkozási szokások és a krónikus felnőttkori szívérrendszeri,…..
Erre legtöbbünk azt válaszolja, hogy azért, hogy fitt és egészséges legyen. Meg azért is, hogy szórakozzon. Mindegyik igaz, de mi mondunk még 3 érvet, amiért érdemes beíratni a gyereket valamilyen sportra. # 1 – Megtanul csapatban dolgozni! Azon gyermekek, akik valamilyen csapatsportot űznek,…..