Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Janos Vegetary

0 bejegyzést írt és 66 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Momentum elnöksége csaknem teljesen kicserélődött a hétvégén. Kikerült belőle pl. a fideszes csatornafirkászok által sokat támadott Donáth Anna, viszont bekerült Körömi Attila, ami minimum érdekes fejlemény. A hosszú fideszes múlttal rendelkező, majd (2004 és 2006 között) jobbikos, de minden…..
Janos Vegetary 2020.06.09 12:43:10
@Gergely Molnar: Vagy ha a fidesz kuldte...
Janos Vegetary 2020.06.09 18:05:53
@Khonsu: Ez mind igaz. Elvben. De jobb lenne elobb megoldani mindezt, nem csak papiron, de a valosagban is, es csak utana epiteni az eromuveket. Az USA-ban vagy 20 evbe tellett amig megallapodtak abban hogy az elkepzelheto legjobb tarolo hely a Yucca mountain me'lye'n lenne Nevadaban, aztan azota se szallitanak oda semmit mert nem csak a nevadaiak tiltakoznak ellene, hanem mindazok az allamok amiknek a teruleten folyna kozuton a szallitas.
Janos Vegetary 2020.06.09 21:08:43
@Khonsu: A megújulók elleni fő érv átalában az hogy a kínálat nincsen összhangban a kereslettel. Te is irtad hogy nem kivánság szerint süt a nap vagy fuj a szél. Ez igy igaz, de akkor a mérnököknek nem inkább az energia tárolási lehetőségeken kellene dolgozniuk? Nem látom be hogy miért ne lehetne például vizet bontani a fölöslegben előállitott elektromos árammal (akár a fotoszintézis fényszakaszát másolva, akár szimpla elektrolízissel) és a keletkezett hidrogént tárolni, majd igény szerint erőműben elégetni.
A környezeti terhelés nulla lenne. Vizből lesz viz. Technikailag a dolog biztos hogy megoldható, feltételezem hogy a technológia még nincsen meg hozzá részletekben. Valószinüleg jelenleg nem is lenne gazdaságos, de minthogy a napenergia lényegileg korlátlan (számitások szerint kb. 100 négyzetkilométernyi sivatagra eső napsugárzás Europa teljes jelenlegi energia igényét bőven fedezni tudná), csak egyszer kellene a kapacitást kiépiteni.
Nekem sokkal inkább környezetbarát megoldásnak tünik mint akármilyen atomerőmű, de nem vagyok mérnök, ugyhogy várom a cáfolatot.
Azt mondják indulatból tollat, vagy az én esetemben billentyűzetet ragadni nem túl szerencsés. Vártam is vagy fél napot, de nem csökkent közlési vágyam. Az indukációt egy cikk váltotta ki amit az Indexen olvastam (Ide kattintva  olvasható). Bejegyzésem címe is az idézett cikk címéből eredeztethető.…..
Janos Vegetary 2020.05.15 19:21:37
@Kreitl István: Rosszul erted. Az "arra jogosult" nem a vadasztarsasag, ha az erdo tulajdonosa. Neked praktikusan semmi jogod nincsen arra hogy masokat korlatozzal. Amugy az erdo tulajdonosa is csak torvenyekkel osszhangban, ideiglenesen rendelhet el korlatozast, mondjuk egy konkret vadaszat idejere, nem tovabb.
Janos Vegetary 2020.05.15 19:51:44
@FRobi: Annyi a kulonbseg hogy a vadasztarsasag nem kizarolagossaggal berli az erdot, hanem csak vadaszat celjara. Ezert a hasonlatod santit.
Janos Vegetary 2020.05.15 20:01:56
@FRobi: Szerinted mi a kulonbseg az allami/onkormanyzati versus kozterulet kozott?
"27.§ E törvény alkalmazása során
a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelõen bárki használhat, ide értve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét;"
Közmeghallgatás Bodán: atomtemetünk 2019. április 25-én délután Boda község adott otthont az itt létesíteni tervezett magas radioaktivitású atomhulladék tároló megvalósítását célzó - kutatási keretterv - hivatalos közmeghallgatásának. A törvényi előírásoknak megfelelően ezt az Országos Atomenergia…..
Janos Vegetary 2019.04.27 10:58:29
@Bognár L: De talán nem kizárólagosan. Elsődlegesen azért mégiscsak inkább a radioaktiv hulladék kezelésének szakértői kellene hogy állást foglaljanak. A közvélemény már eleve megvan dolgozva mindkét oldalról, ugyhogy objektív véleményt az "emberek"-től nemigen várhatunk (kicsit hasonló a dolog a GMO kiátkozására, azzal a különbséggel hogy ott a kormány az ellenkező oldalon áll).
Vannak dolgok amiket nem lehet demokratikusan eldönteni. Nem nehéz belátni hogy 1) radioaktiv hulladéktározó építésére szükség van, 2) bárhová is terveznék felépíteni, a helyi közösség demokratikusan, nagy többséggel le fogja szavazni. Ugyhogy sajnos az egyetlen megoldás hogy le kell nyomni a torkukon, ha minden egyéb szempontból megfelel, akármilyen rosszul is hangzik.
Janos Vegetary 2019.04.27 20:17:55
@Bognár L: Azzal semmi problemam nincsen ha Orban es a fidesz rafizetnek a hazudozasra. So"t!
Az az igazság, hogy eszem ágában sincs hátizsákos atombomba receptet közreadni, ebből kifolyólag az internetet ellenőrző szoftverek figyelmeztetése ellenére mind a magyar, mind az orosz titkosszolgálatok mellőzhetik blogbejegyzésem tanulmányozását!Csupán arról van szó, hogy 2019 március 5-én az LMP…..
Az olasz maffia a drogüzlet és a szerencsejáték után a veszélyeshulladék-bizniszben találta meg a számítását. Több ezer hordó atomszemetet süllyesztettek el a tengerbe, amin az évek során legalább 20 milliárd dollárt kerestek, mellékesen rengeteg embert öltek meg és…..
Janos Vegetary 2019.04.16 14:59:52
@Wildhunt: hat nem tudom melyikunknek van tobb gondja mengyelejevvel. Ja, a jod 135 half life time az 7 ora, a jod 131 viszont, amibol tobb keletkezik, az 8 nap. (csak abbol nem lesz reaktor mereg ugyhogy teged gondolom nem erdekel). A stroncium es cesium meg tokeletesen helyettesiti a kalciumot a gombak kitinjeben ugyanugy mint a te csontjaidban. Ennyit a beepulesrol.
Janos Vegetary 2019.04.16 15:10:11
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Itt két különböző dolog keveredik.
1) Atomerőművek betiltása. Az eredeti blog ugyan nem erről szólt (csak Nektek jut mindenről ez az eszetekbe☺), de legyen. A dolog megintcsak kétfelé osztható. a) fölrobban az atomerőmű. Ez egy tipikus “low risk high impact” eset. Azt hogy a kockázat nulla, két eset után nehezen állithatjátok. Azt sem hogy a hatás nem jelentős. Hasonló kategória még mondjuk a kisbolygó becsapódás meg a világjárvány de azokat nem lehet betiltani. Az atomerőműveket igen.
b) valamit kell kezdeni a kiégett fűtőelemekkel. Egyszerűen nem megoldott. Az USA-ban kijelöltek egy tározót a Yucca hegységben több száz méter mélységben 1987-ben és azóta azon vitatkoznak hogy szabad e oda szállitani a hulladékot vagy nem. Addig is amig el nem döntik, inkább nem szállitjak, marad ott ahol keletkezett (nekik ugy latszik még nem jutott eszukbe a maffiához fordulni). Nekem nem tűnik ugy hogy a megoldás ki lenne dolgozva.
2) nuklearis hulladék (akármilyen forrásból származó) kezelése. Persze, isotopokra sok mindhez szükség lesz a jövőben is. A blog és a vita szempontjából teljesen mindegy hogy rádióaktiv hulladékról van szó vagy csak simán toxikusról. Ugy indult a thread hogy a veszélyes hulladékok kezelését illetően komoly problémák vannak és sokan, jó pénzért, sulyosan visszaélnek vele.
De most már tényleg hagyom mert dolgoznom is kellene...
Janos Vegetary 2019.04.16 15:14:44
@Pipas: “Tsunami waves could have spread illegally dumped nuclear waste and other toxic waste on Somalia's coast, a United Nations spokesman has said.”
"Szóval igen, a cunami illegálisan lerakott nukeáris hulladékot sodorhatott oda. Nincs rá bizonyíték, de megtehette. Ez megint egy olyan cikk, amiben azt írják, hogy nincs bizonyítékuk, de olyan cikket akarnak írni, amire odafigyelnek az emberek."
A mondatban a feltételes mód nem arra vonatkozik hogy odasodorta e hanem hogy illegal dumping-ból származott e (és nem mondjuk véletlenül elsüllyedt egy hajó ami teljesen legálisan veszélyes hulladékot szállitott, akármennyire is valószinütlen).
Egy biztos: már nem kezdődhet rosszul a jövő év. Megalakul Kásler Tízparancsolat Miklós nagy álma, a Magyarságkutató Intézet. Apró öröm, hogy egy másik, orbánista gittegyletet, a nyelvstratégiait megszüntetik...
Reckl Amál blogja Az én #metoo-m 2018.10.08 01:53:42
Azt írta az újság, hogy a #metoo mozgalom egy éve kezdődött. Ekkor mert Harvey Weinstein azóta bukott filmproducer egyik áldozata először a nyilvánosság előtt, névvel, arccal beszélni az őt ért szexuális támadásról. Számos áldozat jelentkezett még, erre korábban nem volt példa. Ahogy arra sem,…..
Janos Vegetary 2018.10.09 06:27:17
@Törpvadász: C esete azért bonyolultabb. Nyilván dugni ment föl a csaj de azt nem akarta hogy seggbe kurják es ezt közölte is. Innentől a dolog már tényleg nemi erőszak. C-nek meg addigra már volt egy egyéjszakás kapcsolatbol számazó gyereke (aki persze milliókba került neki), ugyhogy a fogamzásgátlásnak ezt a módját vélte a legcélszerübbnek. Nem igazán jött be, ez most valszinűleg pár évébe fog kerülni. (Tyson 6 évet kapott egy jóval kevésbé egyértelmű esetért és az USA-ban ugye precedens jog van.)
Janos Vegetary 2018.10.09 10:00:22
@Etniez: A csaj mondja, de állitólag bizonyítéka is van róla. Ronaldo, a marha, levelben kért tőle bocsánatot amivel egyben mindent be is ismert.
Na, akkor a tegnapi havas kitérő után következzen a már hétfőn belengetett (és általatok megszavazott) írországi párposzt, azaz Kisrumpf férjének írása az érem másik (nem túl fényes, inkább rozsdás) feléről. Lássuk tehát, mi az, ami idegesítő Írországban! (A képeket köszönöm Kisrumpfnak, aki ezzel…..
Kétség kívül sokkal törékenyebb civilizációs életformánk, mint hisszük és számtalan potenciális veszély fenyegeti nap mint nap. Ezek közül több is komoly realitással következhet be bármikor. Különvéleményünknek adunk tehát hangot akkor, amikor - a fenyegetettséget relativizáló hangokkal szemben -…..
Idestova öt hónapra vagyunk az öt hónap múlva esedékestől, és a közvélemény kútásói már megint többéves rekordokon mérik a kormányzópártot. Megy is emiatt az össznemzeti közbeszédben a nagy brühühű, meg a nagy muhaha: a dolgok okainak magyarázata széles skálán szóródik, annak is főleg a szélein.…..
JogÁsz Kövezzetek meg nyugodtan! 2017.10.25 21:41:35
Jogász vagyok, nem tehetek róla. Arról persze igen, hogy jogász vagyok, csak arról nem, hogy sok mindent másként látok, mint a „normális” emberek. Nagyon bátor tettnek tartottam Sárosdi Lilla első, második és talán még a harmadik megszólalását is. Kép: Friss hírek Imponáló őszinteséggel tárta…..
Janos Vegetary 2017.10.26 14:01:58
@eddigbírtam: Persze. En inkabb azokra az esetekre gondoltam (nem allitom hogy a nyilvanossagra kerultek kozott egy ilyen is volt, bar a kampany ketsegkivul kedvezne nekik is) akik o"nkent es dalolva fizetik meg az arat es csak akkor realizaljak hogy voltakeppen eroszakot kovettek el rajtuk amikor megsem kapjak meg a kivant szerepet. Tenyleg, hogy van ez a hagyomanyos vesztegetesnel (nem vagyok jogasz), enyhito vagy sulyosbito korulmeny ha a megvesztegetett csak elteszi a bribe-ot aztan nem csinal semmit?
Janos Vegetary 2017.10.26 15:36:05
@eddigbírtam: Kitero, de tenyleg a birosag enyhito korulmenynek veszi ha azt mondom hogy azert csurgattam vissza az allami megrendelesbol 20%-ot Mr. 20 szazaleknak mert tudtam hogy a mai vilagban amugy eselyem sincs??
A Weinstein-botrány hullámai elérték Magyarországot is, Sárosdi Lilla színésznő vallott nemrég arról, hogy a Vígszínház korábbi igazgatója, Marton László szexuálisan zaklatta, amit a férfi később rágalomnak nevezett. Az ügynek még lesznek fejleményei, mindenesetre az ATV-nél ez a téma lett A nap…..
Janos Vegetary 2017.10.20 10:27:55
@morph on deer: Mondjuk mert le akarja jaratni Martont. A ferje is rendezo. Lehet valami erdekutkozes kozottuk. Ez termeszetesen osszeeskuves elmelet. Nem is valoszinu hogy igaz. Ugyhogy a valasz az hogy nem tudom. Mintahogyan Te sem.
Janos Vegetary 2017.10.20 11:46:13
@to:rppapa: Meg ugy sem biztos ha tobben is jelentkeznek. Megintcsak szigoruan az osszeeskuves elmeletek talajan maradva azt sem lehet kizarni hogy Sarosdiek, bennfentesek leven, tudtak arrol hogy Martonnak voltak "ugyei" es ugy gondoltak hogy elerkezett az ido hogy a Weinstein ugy hullamait meglovagolva kicsinaljak. Merthogy ugyis lesznek megerositesek.
Remy Dalmore Fegyverek földjén 2017.08.08 17:47:47
Reggel olvasgattam a CNN híreit, és hirtelen nagy késztetést éreztem rá, hogy beszerezzek egy fegyvert, amivel megvédhetem a családom és magam életét. Ne legyünk kicsinyesek, mindjárt egy 44-es Magnum beszerzését tűztem ki célul, mert jól néz ki, és állítólag nagyot durran. Tervem természetesen…..
1993 februárjában az FBI és az ATF közös akciócsoportja megrohamozott egy farmot, ahol egy David Koresh nevű szektavezér és agymosott emberei tartózkodtak. A Hetedik napi adventista egyház egyik vadhajtásának tekinthető szekta 1955 óta működött a farmon, de 1993-ig nem vádolták őket illegális…..
Azzal, hogy Szél Bernadett beült Kósa Lajos és Harrach Péter közé Tusványoson, néhány kérdés eldőlt. Az LMP társelnöke Orbánnal ért egyet menekültek és népszavazás ügyében, ráadásul sorosozott egy jóízűt. Az egykori ökoizé tizenkilencre kért lapot. Vagy kizúgnak a Parlamentből 2018-ban, vagy…..