Regisztráció Blogot indítok
Adatok
thepchris

24 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új formátummal jelentkezik a Nagylemez Blog! Íme első rögzített beszélgetésünk, amiben az egy hónapja megjelent Foals lemez, az Everything Not Saved Will Be Lost első részéről fejtjük szakértő véleményünket. ..
A Nagylemez Blog Podcast ezúttal kiegészül egy negyedik taggal! A 2000-es évek nagy rockzenei iskoláját Vér Péterrel elemeztük bő egy órában! Poszt-punk revival, garázsrock, indie rock és pop! Mozgalmas évtized volt az előző - bulik, fesztiválok és az elmúlt rock-korok reneszánsza! A 2000-es…..
Legújabb podcastünkben „orwelli” időkről beszéltünk a 35 éves évforduló alkalmából. A New Wave csúcspontja, a „hajmetál” hajnala, a dupla punklemezek éve és a Magyar Underground virágzó időszaka.  „Ez az év rólam szólt és nem David Bowie-ról” - mondta Szita János szerzőnk, aki először nem beszélt…..
Egy hét alatt három, a rocktörténetben fontos szerepet játszó ARC távozott el mindörökre. Elsőként február 25-én Mark Hollis, a Talk-Talk egykori frontembere, zseniális zeneszerzője, akiről mai műsorunk szól. Legújabb podcastünkben a 64 évet élt meghatározó és nagy hatású zenészre…..
Pocsék zenék mindig voltak, igénytelenség mindig is létezett. A kilencvenes évek második felétől azonban olyan folyamat indult a fősodratú könnyűzenében, ami teljesen átalakította az addig ismert popműfajt. Korábban a nagyközönség előtt valamiféle zenei tudással és/vagy tartalommal felvértezve…..
thepchris 2019.02.16 23:49:07
@aranyláz: I wonder to myself :D
Nagylemez 2018 legjobb lemezei 2018.12.31 19:40:26
Az év lemeztermése igen erősen indult és hasonlóképpen fejeződött be. Bár a nagyobb magazinok kiemelten foglalkoznak az elektronikus popzenével és hip-hoppal, mi inkább egy másféle perspektívát nyújtunk olvasóinknak. Ugyanúgy mint tavaly év végén, most is egy top 10-es listával jelentkezünk az idén…..
thepchris 2019.01.16 23:36:44
@Kolompár Magneto: Pont egy loncsoshajú, tarisznyás bölcsész vagyok :(
Hosszú várokozás után újabb podcasttel térünk vissza. Ezúttal 1988 kerül terítékre, 30 éves évfordulója alkalmából. Hallgassátok meg történelmi, politikai, de persze legfőképp zenei-kulturális elmélkedéseinket. 1988-at hívhatnánk a new wave és az új romantika hattyúdalának, a '90-es évek…..
Stephen Malkmus egyszerűen nem tud hibázni! Az egykori Pavement frontember a 90-es évek eleje óta csak úgy ontja magából a jobbnál jobb lemezeket. A májusban végén kijött Sparkle Hard tényleg keményen szikrázik - Malkmus és a Jicks eddigi legjobb dalgyűjteménye...
1983-ban oly sok minden történt a zenében... Az új hullám csúcsa, az alternatív rock hajnala, és még a legjobb magyar rockopera is ebben az évben jött ki. Harmincöt évet utaztunk vissza a múltba. 1983 bár oly' régen volt, már harmincöt év is eltelt azóta, minket annyira megihletett, hogy…..
Nagylemez A Nap Dala (05.01.) 2018.05.01 15:42:31
A nap dala így a május elsejei munka ünnepén nem más, mint a Found a Job a Talking Heads 1978-as More Songs About Buildings and Food c. albumáról. Érdemes külön figyelni Tina Weymouth funky basszusjátékát, és a Brian Eno-féle hosszú steel drum outrót, amivel teljessé válik David Byrne…..
Stephen Malkmus, az ex-Pavement frontember nem nevezhető unalmas művésznek. Bár az utóbbi években látszólag visszavonult, a korábbi Jicks- és szólólemezekhez méltó dalokkal tért vissza. A Pitchfork készített vele felejthetetlen filmet egy elhagyatott brooklyni templomban, ahol egy-egy akusztikus…..
A nemzetközi Record Store Day idén április 21-ére esett. Ilyenkor a független lemezboltokat és kiadókat támogatjuk és ünnepeljük. Az Almássy téri musicland lemezboltban jártunk...
Mém vagy klasszikus lemez? - tehetnénk fel a kérdést a Neutral Milk Hotel második, 1998-ban megjelent albuma kapcsán. Jeff Mangum mesterművén a folk, a lo-fi, a free jazz és pszichedelikus zene elemeit vegyíti briliánsan. Vajon a mémkultúra ártott a lemez megítélésének?..
Iggy Pop mindig is extravagáns előadó volt, aki igazi rocksztár életet élt - szex, pia, drogok és miegymás. 1973-ban, éppen 45 éve megalkotta a mesterművét, az igazi proto-punk albumot, ami megelőlegezte az évekkel később induló mindent elsöprő mozgalmat...
Éppen tíz éve jelent meg az első Vampire Weekend lemez, ami az évtized egyik legkiválóbb indie albumának bizonyult. Ennek kapcsán visszaemlékezünk az egyik első együttesre, ami az internet segítségével lett igazán sikeres és amely a világzene népszerűsítésében is nagy szerepet játszott...
Bár nem kifejezetten kedveljük a Grammy-t - meg úgy általában a zenei díjátadókat sem tartjuk relevánsnak -, idén számos olyan előadó nyert, aki szerepelt a tavalyi év végi listánkon. A díjátadó kapcsán visszatérünk egy hónapos csönd után...
Nagylemez 2017 legjobb lemezei 2. 2017.12.31 19:58:13
Elérkezett 2017 utolsó napja, így eljött az alkalom a számvetéshez is. Megannyi örömteli és szép, ill. szomorú élményt viszünk tovább magunkkal. Most koncentráljunk a pozitív dolgokra és lássuk a rengeteg idei lemez közül a legjobbakat! Kristóf listája következik. 2017-ben talán nem jött ki annyi…..
1977 negyven éves évfordulója alkalmából a Nagylemez blog írói összeültek, hogy beszélgessenek három lemezről, amelyek a könnyűzenében kitüntetett fontosságú '77-es évben jelentek meg...
A Led Zeppelin-re  mint minden idők egyik legnagyobb hatású hard rock bandájára szoktunk emlékezni. Mindmáig a 2007. december 10-ei O2 arénában rendezett koncertjük az utolsó közös fellépésük...
A tettes Mark David Chapman azóta is börtönben ül. 1980. december 8-án vesztettük el John Lennon-t, a The Beatles alapítótagját, a 20. századi könnyűzene és popkultúra egyik legnagyobb alakját. 40 éves volt. Nyugodjon békében...
A 80-as évek popkultúráját sokan lenézik. A diszkó kultúra és divat mai távlatból már inkább ciki, mint menő; a klasszikus rock bandák már kihaltak; a punk túljutott a csúcsán; a new wave-et sokan nem tudják értékelni, a sok szintetizátor miatt, illetve mert nem elég extravagáns és slágeres. Mégis…..
thepchris 2017.12.03 19:44:21
@hullajelölt88: Igen, ezzel a listával pont ezt szerettük volna alátámasztani. Az általad felsoroltak közül többen is a kedvenceim, főleg a U2 és a Genesis. A 90-es éveknek - mint az összes többinek - is megvoltak a maga "nyálkorszakai". Nem hagyjuk el teljesen a 80-as éveket, még new wave, pop illetve magyar rockzene lista is várható.
thepchris 2017.12.03 21:03:54
@RobertJ: Igen, a Black In Black konkrétan minden idők második legtöbb példányszámban elkelt lemeze. A listánkon nem az eladásokat vettük figyelembe. A blogon az album formátum kerül előtérbe - persze a lista teljesen szubjektív megítélésen alapul.
thepchris 2017.12.03 21:05:40
@thepchris: *Back In Black
A legendás R.E.M. a 90-es évekre reinkarnálódott. Az 1992-es Automatic For The People nem várt kritikai és kasszasiker lett, máig az együttes és a 90-es évek egyik legjobb lemezének tartják. A 25 éves évforduló kapcsán a már feloszlott zenekar újra kiadta nagy becsben tartott munkáját felújított,…..
A Middlemist Red 2013-ban robbant be a köztudatba, mint egy ígéretes fiatal neo-psych rock banda. Azóta már 2 nagylemezen, számos európai turnén és tehetségkutatón túl vannak már. Vajon a pont egy éve megjelent Ripple Soul meghozta a kiforrott Middlemist Red hangzást, vagy még mindig az útkeresés…..
Nagylemez Chaka lazaság 2017.11.19 14:20:14
A 2013-ban alakult magyar budapesti garázsrock zenekar évről évre jobbnál jobb anyagokat ad ki, az új Chaka Chaka hozza talán a legösszetettebb hangzásukat. Persze ehhez kellett Tonyó a Moogból.....
Elpé Egy Hold alakú medence? 2016.07.20 20:22:00
 A története során a britpoptól a művészi elektronikáig eljutó, és a kritikusok által körülrajongott formáció 5 év szünet után adott ki új albumot A Moon Shaped Pool címmel május 8-án. Előző munkájuk, a 2011-es The King Of Limbs nem aratott osztatlan sikert. Sokan túl rövidnek és mesterkéltnek…..