Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szaGértő

265 bejegyzést írt és 7915 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szagértői vélemény Költözünk 2020.07.24 21:27:51
Az események menete miatt megkezdtem a költözést az alábbi címre: https://szagertoivelemeny.blogspot.com/ Mindenkit várok szeretettel. Idővel az itteni posztok is átkerülnek, kissé aktualizálva...
Tudom, unalmas már a vírussal jönni, de megosztok egy történetet, amit továbbgondolva számos problémának lehet a forrása. Egy hatóság (a munkám miatt) tértivevényes levelet küldött, de véletlenül az egy évvel ezelőtti címemre, ahol azóta nem jártam. A Magyar Posta oldalán az alábbi tájékoztatás…..
szaGértő 2020.07.08 11:53:30
@axel2552: Lehet, maximum nem szabad.
Azt meg senki nem mondta, hogy rajta volt az igazolványom száma.
Tehát lassan írom:
1. A postaládában benne volt a levél
2. A tértivevény úgy ment visza a feladónak, hogy én vettem át személyesen. Megvan a másolata.
Egyéb kérdés?
Amióta mindenki, aki teheti otthonról dolgozik, tanul, oktat, számos jó kezdeményezés született azok segítésére, akik a komfortzónájukon kívül rekedtek. Ilyen volt többek között egy facebook-csoport is, amely a tanárok, diákok és szülők segítésére jött létre, és napok alatt hatvanezer fölé nőtt a…..
Nagyjából egy hete megfordult a világ. A gyerekeket hazaparancsolták, és a pedagógusok online fogják őket oktatni. azok a pedagógusok, akik világéletükben krétás kézzel írták be a jegyek a gyerek ellenőrzőjébe. Na jó, most már van online Kréta is, de a mentalitás, a megszokások és a rutin semmit se…..
A BKK és a MÁV is bevezette a mobilalkalmazással megvásárolható elektronikus jegyet. Mintha ugyanaz az ember találta volna ki: Az utas felelőssége, hogy működjön a mobilja, fel legyen töltve, legyen térerő. Ha nem működik valamiért, megbüntetik, és extra rohangálást és ügyintézést…..
szaGértő 2019.10.31 18:36:24
@Trouw: Szó sem volt arról, hogy CSAK az igazolványszám beírásával lehessen ellenőrizni, de bármilyen baleset esetére nagyon jó megoldás lenne.
Ellophatják a telefont, lemerülhet, leeshet, bármi.
Ezen felül a MÁV-nál felszálláskor semmit sem kell csipogni, ellenben gyakran előfordul, hogy 50-80 percet késik a vonat, ami este hazafelé jelentős különbség lehet, ha valaki reggel húzta le a töltőről.
Ezen kívül a jegy ellenőrzésének lehetőséhét a szolgáltatónak kell biztosítania, és nem hiszem, hogy olyan baromi bonyolult lenne a dolog.
szaGértő 2019.11.04 10:46:38
@Trouw: A MÁV nem azért ad kedvezményt, hogy legyen jó a mobilom, hanem azért, mert kevesebb pénztárosnak kevesebb fizetést kell adni.
A személyi igazolvány száma alapján történő lekérdezés nem szívesség, hanem alapvető utasorientált viselkedés (kellene hogy legyen)
Az e-személyit pont a bérletesek nem fogják használni, akiknek kifizetik a bérlet árát, mert az e-személyit nem szerencsés hozzátűzni az elszámoláshoz, ezért az online jegy sokáig fenn fog maradni.
Amíg pedig a MÁV bármilyen hibára azt mondjas, hogy bocs, így jártál, és nulla kártérítés, addig - mivel az utazási szerződés két egyenlő fél közötti polgári jogi szerződés - hadd mondja már az utas is azt, hogy hoppá, error, tessék lekérdezni. Nem olyan nagy feladat ezt megvalósítani, mint már írtam, fél-egy nap munka, ha még lopni is akarak belőle, max egy hét.
Ezen kívül nem csak a lemerült telefon nem működik, hanem ha nincs térerő, leesett, ellopták, bármi.
Valamint én már láttam olyan e-személyit, amelyen beszart a chip, akkor mi a tök van? Szintén be lehetne pötyögni a számát.
NEm azt kellene megmagyarázni, hogy miért hülye az utas, hanem azt kéne megérteni, hogy ez egy szolgáltatás, és nem a szivatás a célja.
Vagy ha az, akkor picsán kell rúgni mindenkit a MÁV-nál.
Hadházi László címbeli kifejezése jutott eszembe a plázacicákról ma reggel. Szép napos reggel, munkaszüneti nap, az időjárásjelentés szerint 33 fok, napsütés várható. Ekkor megjelenik a Facebook helyi, kisvárosi csoportjában egy fontosnak tűnő kérdés: NYITVA VAN BÁRMELYIK SZOLI A…..
A MÁV-ot egyre több vihar fenyegeti, és nagy részéről ők tehetnek. Volt mostanában pár olyan vihar, ami meglepte őket, ráomlott a hegy a vágányra, kimosta a töltést. De a legnagyobb vihart mostanában húzzák magukra. A vonatok késnek, túlzsúfoltak. Ez leginkább a vasutat napi munkábajárásra…..
Az informatikai rendszerek jelszavának kiválasztása igen fontos, mivel ha a nevünkben be tudnak lépni pl. egy banki rendszerbe, igen sok pénzt lehet lenyúlni. Ezért egy jó jelszó a szakirodalom szerint is minimum 15 karakter hosszú tartalmaz kisbetűt, nagybetűt, számot és különleges…..
Újabb bizonyíték arra, hogy a csilivili animált honlap egyáltalán nem garancia arra, hogy mögötte valódi, megbízható webshop működik. Olvasónk megjárta a Mediumbutorral, mi összeszedtük, hogy a honlapon mi minden lehetett volna baromi gyanús, és megkértük tanácsadóinkat is, hogy a szakvéleményükön…..
szaGértő 2019.02.19 13:14:27
@KaTe: Az rablás, ott nincs értékhatár.
szaGértő 2019.02.19 20:28:43
@Kolompár Magneto:
"Valaki világosítson már fel erről a szabálysértés dologról. Tegyük fel, ha valakinek nem tetszik az arcom, odajön, letépi rólam a menő Oakley napszemüvegem és helyben darabokra tapossa, én pedig eközben rendőrért kiáltok, akkor a rendőr odajön hozzám, kedvesen megsimogatja a bánatos buksim és közli velem, hogy bocsi, ez csak szabálysértés, nem csinálok semmit, oldjátok meg egymás között."
Ez volt a szöveg, amire reagáltam.
A "letépi rólam" az erőszakos cselekedet.
A Btk. szerint
"365. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből
a) valaki ellen erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, vagy
b) öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi,
bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Elvette. Erőszakkal. Az, hogy utána mit tesz vele, amint a birtokába került, lényegtelen.
Azaz rablás. Erőszakot alkalmazott, elvette.
2018. noveberében egy multi online áruházában rendeltem egy karton tejet, és bankkártyával fizettem. Ahogy kell, átirányított egy szép nagy bank online fizetési felületére, ahogy beírtam a bankkártyaadatokat, visszaküldött az online áruházba, ott megdícsértek, milyen ügyesen fizettem, és vártam a…..
A MalwareHunterTeam figyelmeztetést adott ki egy új zsarolóvírus megjelenése miatt. A támadás során a ransomware által titkosított állományok feloldását lehetővé tevő kulcs megadását nem csupán Bitcoin átutaláshoz kötik, az áldozat számára felajánlják a lehetőséget hogy PayPal átutalással fizessen,…..
Olvasóinkon keresztül szerettünk volna képet kapni a közvélemény alakulásáról 2018 végén. A tavalyi nemcsak egy országgyűlési választási év volt, de a mélyülő apátia illetve egy rendkívül turbulens közélet — elit- és politikaellenességig fajuló kiábrándulás és az egyre kétségbeesettebb és…..
A napokban - egyrészt poénból, másrészt pedig a pontos fogalmazás iránti ellenállhatatlan igénymtől hajtva - tettem egy megjegyzést egy nagyon kedves ismerősöm posztja alatt, amely ez volt: És én csupán egy megjegyzést tettem: Nos, elszabadult a pokol. Érkezett két, a Facebook-oldalukat…..
autózz! A belső sáv joga 2018.12.02 20:52:21
Mostanában többet járok autópályán, mint eddig, és felmerült bennem egy kérdés. Tipikus helyzet, hogy a jobb sávban hosszú sorban teherautók, kamionok, nyuggerek haladnak, úgy 90-110 közötti sebességgel, több kilométer hosszan. Ekkor az ember a belső sávban, 130-140 között próbálja leküzdeni a…..
Források: A NAV székháza előtt demonstráltak a szcientológusok - Szabolcsihír.hu (galéria is van!)A huszonkettedik szcientológus tüntetés - Városi Kurír  Tegnap 22. alkalommal tüntettek a szcientológusok a tavaly októberi razziákkal indított hatósági akciók ellen...
Tegnap jött egy email, egy weboldallal kapcsolatban kértek tanácsot. Az adott weboldal úgy működött (ma már nem jön be az oldaluk UPDATE: AZ OLDAL ISMÉT ELÉRHETŐ), hogy műszaki cikkeket árult, viszont a házhozszállítás díja magasabb volt a szokásosnál, amit előreutalás esetéen…..
Valószínűleg országosan is, de Budapest környékén egyre jelentősebbek a késések, vonatkimaradások, amelyre 2017. januárjábana MÁV szóvivő azt merte mondani, hogy korábban kell indulni, ha nem akar valaki elkésni. A jegy vagy bérlet megvásárlásával szerződés jön létre a MÁV és a utas között, hogy a…..
Tankoltam a napokban. Na nem ez a különleges, mert azért előfordul időnként, hanem a pult mögötti csaj. Szép kiscsaj, szép lenne a festett fekete haj, a félméteres szempillák meg a két centis vakolat nélkül is. Valószínűleg. Tankolás után ballagok be, és számlát kérek. Nem egy nagy durranás a cég…..
szaGértő 2018.08.21 15:03:02
@staropramen: Ehhez képest nem vagyok beszédhibás, meg alkalmazott sem, csupán a kutas volt hibás, igaz, nem a beszéde, hanem az összes többi.
De hiába. Többször írtam már arról, hogy a talált igazolványokat igazolványszámmal, lakcímmel együtt kiposztolni Facebookra nem túl szerencsés. Erre tegnap látom, hogy valaki elhagyta az összes igazolványát és a bankkártyáját, és egy jóindulatú de tudatlan valaki telibefotózva kiposztolta A…..
szaGértő 2018.07.29 12:01:25
@alien: Ha tudja bizonyítani, hogy nem ő volt, akkor nem.
szaGértő 2018.08.01 11:54:22
@zsoci: Amazon?
Az igazolványokkal is lehet mit kezdeni, de nem akarok tippeket adni.
Egy helyi pizzériát ért kritika nemrég, a poszter szerint rágós volt a feltét, és amikor reklamált, elküldték a retekbe. Na erre persze kiírta Facebookra. Jött is a válasz azonnal: A helyesírástól most tekintsünk el, bár rettentően idegesít, ha valaki ennyire sikertelenül vett részt a…..
szaGértő 2018.07.11 09:38:04
@Géza vagyok.: Kössél bele az egyetlen sajtóhibába, köszi.
szaGértő 2018.07.11 09:39:07
@vrana: Igen, pl. én. :)
Amióta az ősember - azzal a szándékkal, hogy minimum harcképtelenné tegye ősembertársát - felmarkolta az első, kezeügyébe eső faágat vagy kődarabot, a háború és/vagy béke kérdése egyike az emberiséget foglalkoztató legégetőbb problémáknak. A hadviselés komoly dolog, nem csoda tehát, hogy…..
Autósból sokféle van. Normális, kevésbé normális, meg nemnormális. A normális autós alapvetően betartja a szabályokat (az alapvetően alatt azt értem, hogy nem sokkal megy gyorsabban a megengedettnél), megáll a pirosnál, figyelembe veszi a táblákat és a többi közlekedőt. Tudja, hogy pont annyi joga…..
szaGértő 2018.06.18 13:47:06
@]{udarauszkasz: Ez az autósokról szól, lesz az Emberhatározó sorozatban bingás is. :)
Emberhatározó sorozatunkban nem ez a rész volt tervezve, de a WizzAir adathalász támadás miatt kicsit felforgattuk a sorrendet, mert jól mutatja a felhasználók működését, és a 21. században erősödő digitális evolúciót. A Facebook-felhasználók jelentős része néhány csoportba sorolható, ezek közül a…..
A napokban felröppent egy újabb hír, miszerint a Wizz Air szülinapja alkalmából 2 jegyet lehet vásárolni 1€-ért. Ezt sajnos nem a Wizz Air hirdette meg, hanem csalók. Ezen szörnyű eseten felbuzdulva írtunk néhány tanácsot, hogy hogyan tudod Te is megállapítani biztosan egy oldalról, hogy tényleg az,…..
szaGértő 2018.06.07 09:10:36
@adameczmate: Hát ledobom az agyam.... :)
szaGértő 2018.06.07 09:11:50
@adameczmate: Én is osztom az észt a témában, de ezek szerint hasztalan..
szagertoivelemeny.blog.hu/2018/04/22/internetes_csalasok