Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valandil

0 bejegyzést írt és 1246 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Korfu hadművelet 2. 2022.05.10 09:05:39
Bár a részletes haditerv, mely megvilágíthatná, a Korfu hadműveletben melyik csoportnak mi volt a konkrét feladata, nem maradt fenn, a hajók elhelyezkedéséből néhány következtetést talán le lehet vonni. Bár mindenhol az otrantói zár elleni támadásként emlegetik, a Korfu hadművelet valódi célja…..
Hét tenger Farlövés 4. 2022.03.06 14:07:25
Az első világháború utáni évtizedben szűkös idők jártak az olasz haditengerészetre. A háborúban szinte csődbe ment ország költségvetéséből nem futotta nemhogy a flotta bővítésére, de még a meglevő hajók fenntartására sem. A harmincas évekre minden csatahajót tartalékállományba helyeztek, vagy…..
A burmai hadszíntér eseményeinek tárgyalását azzal a végkövetkeztetéssel hagytuk abba, hogy a britek burmai győzelme lehetővé tette délkelet-ázsiai gyarmatbirodalmuk részleges és ideiglenes visszaszerzését és azt, hogy rendezetten és méltósággal távozhassanak onnan. Azonban a következő két évtized…..
A német csatacirkálók kilencedikén délután érkeztek meg Trondheimbe, ahol azonnal hozzáláttak a kárelhárításhoz. A búvárok felmérték a Scharnhorst sérüléseinek mértékét, a Huascaran és Parat műhelyhajókról érkező szakemberek pedig azonnal nekifogtak az ideiglenes javításoknak. Az rögtön nyilvánvaló…..
Valandil 2021.09.16 19:03:39
@savanyújóska: Pont a héten volt Drachnál szó az olasz flottáról, kifejezetten pozitív az értékelés, pláne a német és a japán "eredmények "-kel összevetve.

www.youtube.com/watch?v=np73fWCDnfg
Valandil 2021.09.17 20:21:21
@savanyújóska: A tanulási hajlandóságukat emelték ki, a kódtörést, meg azt, hogy nem rohantak hősi halált halni.
Valandil 2021.09.29 21:50:14
@Cymantrene: Ezek a mostani tömegadatok viccesek (7000+ t-s fregatt). Bár még most is japánok 27000 t-s rombolói a csúcsok.
Hét tenger Világbirodalmi Flotta 2021.09.15 10:26:18
  A nagyhatalmak közt a XIX. század végén kezdődő navalista versengés nagyon súlyos következményekkel járt a Nyugatra nézve. Nem nagy túlzás azt állítani, a nyugati nagy- és középhatalmak közti viszonyt ez az értelmetlen vetélkedés mérgezte meg, és tette tönkre. Közvetve ez volt az egyik oka a két…..
Valandil 2021.09.16 19:00:36
@Pájer Csaba: Az I. vh. előtt az amerikaiak mindenkinek tartoztak kisebb-nagyobb összegekkel, a háború végére mindenki nekik tartozott.
@bz249: Az argentin/brazil párosnak még ott voltak a hajóik (bár nem emlékszem melyik generációhoz tartoztak azok).
A Norvégia által nyújtott lehetőségek nem csupán a britek, hanem a németek figyelmét is felkeltették. Már az első világháború elején születtek javaslatok a norvég kikötők megszállására, ahol a német flotta kiváló támaszpontokra találhatott, és ahonnan könnyebben ki tudták volna játszani az angol…..
Valandil 2021.06.30 21:15:25
@MZoli: A South Dakotát. A Washington lőtte szét a Kirishimát.
(Tényleg: a Guadalcanal környéki harcokból lesz még?)
A Németország elleni háborút az angol és a francia stratégák egyaránt úgy képzelték el, hogy annak döntő, és szinte kizárólagos hadszíntere a francia–német határon húzódó front. Az első világháború négy éve szinte végig azzal telt, hogy a két hadviselő fél ezen a fronton, pontosabban annak nagyjából…..
Valandil 2021.06.22 23:10:19
@RoGeR: 1939 májusában lett újra haditengerészeti légierő, addig takarékossági okokból a légierőnél volt minden, ami repül, és a legkevesebb pénz a FAA-ra jutott. Harci- és kiképző gépből kb. 400 darabbal indultak - összesen.
Valandil 2021.06.28 21:25:31
@MZoli: Ha hamarabb tör ki a háború, a flotta bevethette volna a Blackburn Blackburnöket is. (A legenda szerint a FAA legrosszabb gépe volt.)
Valandil 2021.06.30 21:09:45
@apro_marosan_petergabor: 1938-ig el tudták volna taposni a hitlerájt, de senki nem akart egy újabb világégést, a közvélemény sem volt háború párti. Sokan azt hitték, hogy a részben jogos német követelések kielégítésével elkerülhető a konfliktus.
Az angol lemaradás Churchill pénzügyminisztersége alatt lett jelentős (semmilyen katonai fejlesztésre vagy bővítésre nem adott pénzt), Chamberlain időt akart nyerni. Alatta indult be a páncélosfejlesztés, a légierő új gépeinek kiválasztása és rendszeresítése, a Home Chain hálózat kiépítése, a polgáritól független katonai telefonhálózat kiépítése, stb.
Sok elavult eszközzel kezdték a háborút, de a fejlesztések beértek 42-43-ra, és a fáziskésés miatt a németek addigi fejlett technikája lett 1 generációval korábbi.
Igazán alávaló, talán minden eddiginél alávalóbb háborút folytatnak a NER propagandamédiái azon ellenzéki - különösen DK-s fővárosi - önkormányzatok ellen, akik idén úgy döntöttek: felhagynak azzal a hagyományos menetrenddel, hogy tavasztól egy-másfél havonta egyentarrá nyíratják a parkok és egyéb…..
A háborúk, konfliktusok a véres pusztítás mellett általában hősöket is szülnek - olyan személyiségeket, történelmi alakokat, akikre a több generációval későbbi utókor is hálás szívvel emlékezik vissza.  Joshua Lawrence Chamberlain dandártábornoki uniformisban a polgárháború idején. Lawrence…..
A franciák veresége, és az olaszok hadbalépése után az angol haditengerészet helyzete válságosra fordult a Földközi-tengeren. Az olasz haditengerészetet általában nem sokra tartották, számbeli fölénye azonban papíron olyan nyomasztó volt, hogy az angolok komolyan foglalkoztak a gondolattal, kiürítik…..
Valandil 2021.04.20 19:04:42
@Cymantrene: Byng bűnbak volt: elégtelen erőkkel extrém feladatot bíztak rá, és a kapitányai sem követték a parancsait. Támadólag lépett fel a franciákkal szemben, de a kapitányok nem akartak túl közel kerülni az ellenséghez. Az üldözést elmulasztotta, de őszintén én sem erőltettem volna ilyen beosztottakkal.
Valandil 2021.04.21 22:36:41
@molnibalage: „csípőből leveri a ma dokufilmeknek csúfolt izéket” Én már nem is próbálkozok TV-nézéssel: Hitler bal heréjéről is már mindent tudunk, de 2. vh-n kívüli témát nem is mutatnak. YT-n van pár csatorna, amit követek, bőven van ott jóféle cucc: hajósban 3-4 (főleg angolszászok, de nem csak az ő szemszögükből mutatják be a dolgokat), Drachinifel a kedvenc. Tematikus technikai részek is vannak nála (gőzgépek fejlődése, tüzérség, páncélok), de foglalkozik egyes hajókkal ill. csatákkal is. Nem túl régen volt egy adása King tengernagyról, érdekes figura volt.
Hét tenger A kis Trafalgar 2021.03.12 09:54:01
Lissa (Vis) szigetéről nyilván mindenkinek az 1866-os tengeri csata jut eszébe, melyben az osztrák hajóhad váratlan győzelmet aratott a jelentős túlerőben levő olasz flotta felett. Azonban az Adria középső részén fekvő kis dalmát sziget stratégiai jelentőségénél fogva korábban is számos alkalommal…..
Valandil 2021.03.15 10:30:16
@Blam kapitány: Az áttörésnek meg a lényege az volt, hogy megakadályozzák a harc megszakítását. Ha tied a szél alatti oldal, akkor a másiknak még át kell vergődnie rajtad.
Nyolc hónappal a váratlan, és megrendítő Pearl Harbor-i csapás után az US Navy vezetése úgy érezte, már eléggé összeszedték magukat ahhoz, hogy felhagyjanak a passzív védekezéssel, és indítsanak végre egy komolyabb támadó hadműveletet a japánok ellen. Az amerikaiak azért próbáltak óvatosak lenni,…..
Valandil 2021.03.14 22:46:21
Most ért Drachinifel ehhez a részhez:
www.youtube.com/watch?v=Em_PuLURII4

Érdemes a csatornáját átböngészni, vannak érdekes témái.
Bevezető A légvédelmi rakéta-rendszerek a hidegháború korai időszaka óta a szovjet, majd később az orosz honi légvédelem egyik alappillérét jelentették és a világ számtalan országába exportálták azokat. Ez a videó sorozat bemutatja a hidegháború kezdete óta kifejlesztett és hadrendbe állított…..
"There is no Plan B, because there is no Planet B!" (Nem létezik B-terv, mert nem létezik B-bolygó!") Az összesen 81 év innen, vagyis egy ember élete. 2 fok feletti emelkedés az átlaghőmérsékletben azt okozza, hogy a tengerszint 70 méterrel megemelkedik majd. A folyamat már elindult, és ott tart,…..
Az atomerőművek meglehetősen ritkán robbannak fel - nyugtat meg minket az atomenergetikai szakember. Néha azért mégis megtörténik - vágjuk rá mi. Megtörtént Cseljabinszkban, Csernobilban, Fukusimában, és van még tucatnyi hely a világon, ahol bármikor történhet atomkatasztrófa. A…..
Valandil 2019.04.22 08:05:41
@Koszper Gábor: A szerző nem tud különbséget tenni egy grafitos és egy nyomottvizes reaktor között...
Eddig ebben a hajós sorozatban volt szó egy kísérő rombolóról, egy torpedórombolóról, és egy modern fregattról. Most következő poszt némiképp rendhagyó abból a szempontból, hogy a bemutatott hajóosztály végül csupán egy egységes maradt, tehát a névadó hajón kívül végül nem épült több hasonló (bár…..
Valandil 2019.03.04 20:36:54
@proletair: Nekem a CVE-névfeloldás tetszik (persze tengerészhumor): Combustible Vulnerable Expendable
A karácsonyi ünnepek táján a csapból is a kedves, szívmelengető filmek folytak. Akarva, akaratlanul is biztosan megnéztük az Igazából szerelmet, a Reszkessetek betörőket, vagy bármilyen szép, havas, romantikus vígjátékot, elbűvölő, szerelmi történetet. Nos, adventnek és a karácsonyi időszaknak…..
Három nappal ezelőtt ismertettük a Gallup azon nemzetközi közvéleménykutatását, amelyben egy, látszólag roppant egyszerű, mégis elképesztően összetett (és komoly indulatokat kiváltó) kérdésre kérték 64 ország teljes lakosságát reprezentáló, 62 ezer főből álló minta válaszát: ha az ön országa…..
Valandil 2018.10.08 22:49:57
@Josagos: Magyarországon is. A migri az más kategória.
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
Valandil 2018.09.17 10:33:08
Hét tenger Közlemény 2018.04.10 09:22:49
    Hosszas vajúdás után megszületett végre első könyvecském, az orosz-japán háború tengeri harcairól szóló „Port Arthurtól Csuzimáig”. Akik annak idején látogatták az acélmonstrumot is, nagyrészt ismerhetik már a szöveget, az anyag nagyobbik része az ott megjelent írásokból áll össze, ezeket…..
Hangulatjelentés Egyenes vonal 2018.04.09 08:36:02
Az idei évbe nagyon belehúztam továbbképzés szempontjából, április van, de már megjártam 3 tanfolyamot, több előadást és még kettőre vagyok belejelentkezve. A flossing második részén mélyítettem a gyakorlatomat, illetve a Masszőrök konferenciájára tértem be lelkesen, amikor épp nem otthon kómáltam…..
Valandil 2018.04.09 18:40:07
@mh1973: Belpestről minden ilyen fekete-fehér?
Ha egy vezető pontosan tisztában van azzal, hogy a választók 60%-a határozottan elutasítja, ő mégis kétharmados többséggel próbálja rájuk erőltetni magát és az illiberális hülyeségeit elképzeléseit, akkor az a vezető semmiképpen nem egy nagy formátumú politikus, főleg nem államférfi, hanem egy…..
Valandil 2018.04.04 12:58:22
@Boar.: Ha elviszik az egyéni körzetek 90%-át, akkor egyszerű a helyzet.
@Fülig José: Igen, vidéken csak bunkók élnek, bezzeg bel-Pest, az aztán a felvilágosultság fellegvára...
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Rendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány…..
Valandil 2017.05.23 23:18:19
@Stenonis: "Mivel még néhány méterről is a megtévesztésig valódi fegyvernek nézett ki, megszületett a döntés, hogy az ismeretlent el kell fogni, ami meg is történt." Hogy gondoltad? Beszambázik egy TEKes, és elkéri a sráctól a fegyvert? Ha nem játékcucc, akkor pár lövést biztos le tud adni a kölök. Bocs, de inkább fektessék meg feleslegesen, mint hogy egyszer ne menjenek ki egy valódi esethez.
Valandil 2017.05.23 23:45:54
@Biro István: "még néhány méterről is a megtévesztésig valódi fegyvernek nézett ki" Emeljem ki bolddal?
Valandil 2017.05.24 19:23:37
@Stenonis: Olyan szép, ha valakinek más véleménye van, mint neked, akkor az vagy TEKes, vagy fideszes. Ilyen komoly toleranciaszintet hol tudtál összeszedni?
Jól ismert történelmi és geopolitikai okok miatt a haditengerészeti érdeklődésű magyar military-fanok úgy száz éve vannak nehezebb helyzetben, mint a másik két nagy haderőnem rajongói. Azt ugyanis sokan tudjuk (az újságírók zömére ez most nem vonatkozik), hogy mi a különbség egy vadászgép és egy…..
Valandil 2017.05.23 23:44:50
@Minorkavidor: A cirkáló a vitorlások korában feladatkör volt, nem típus. Ez már csak a fémépítésű hajók idején lesz önálló típus.
Valandil 2017.05.24 19:17:37
@Minorkavidor: Igen, a Lydia egy fregatt volt. (A magyar fordításokat sajnos mindenki ismeri - nagy százalékban nem szaknyelvi fordítók követik el ezeket.)