Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DeMarco

4 bejegyzést írt és 4631 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kötöttségek nélkül Blogzárta 2020.09.16 09:45:41
2008. szeptember 16-án, vagyis pont 12 éve indult el a Kötöttségek nélkül... blog. Ezt az egy tucat évet most azzal ünneplem meg, hogy a blogot ezennel bezárom. Na nem teljesen, csak a blog.hu-s felületet. A Facebook oldal marad. Ezentúl ha a képek és megosztások mellett nagy ritkán hosszabb…..
DeMarco 2020.11.04 11:33:27
12 éve lehet, de valójában már két éve nem történt semmi érdemleges az oldalon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy novemberben vettem észre, hogy bezártad a boltot szeptember közepén. Ideje volt.
Tulajdonképpen igazad is van, nincs már ránk szükség, a következő harcokat vívják meg a következő generációk. Pont a héten döbbentem rá, hogy már akkor gamer voltam, amikor a beosztottaim zöme még meg sem született...ami nem azt jelenti, hogy öregnek érzem magam, csak éppen közben felnőtt egy kövi generáció is.
Te vesztes pozícióból még érezheted, hogy van miért harcolnod, de nekem már nincs miért, minden kisebb-nagyobb célom teljesült. Most álmodjanak a fiatalok maguknak jobbat. Legfeljebb már csak arra próbálok vigyázni, hogy ne rombolják le, amit elértünk közösen. Vagy ha lerombolják, jobb legyen helyette. De azért a kárörvendés még mindig elkap néha, mint ma, ahogy kaján vigyorral látom, hogy Trump újra nyerni fog. Azért ez újabb nagy pofára esés nektek, akárhogy is nézem. Így jobb híján megint csak az unióhoz mehettek nyafizni, hátha kívülről megdöntik nektek, amit belülről sehogysem sikerül, mert a szavazók nem támogatnak titeket. Ahogy Bident sem.
Nem csodálom, hogy nem tetszik, ahogy végül bedarálták az indexet. Bár aki ........áll.... Emlékszem egyszer volt egy kérdőív, ahol lehetett nyilatkozni, hogy független újságnak tartják-e az olvasók az indexet, vagy milyen irányultságúnak gondolják. Soha nem jelent meg a kérdőív válaszaiból alkotott eredmény, eltűnt a süllyesztőben...gondolom fájt az igazság.
És láss csodát, az index nélkületek is megy tovább...habár ma kicsit fájt, amikor azt láttam, hogy "Trump bejelentette, hogy győzött, győztek a demokraták" ööö... hát, legalább azt kellene tudni, hogy ki hova tartozik... de, mindegy, majd belejönnek előbb-utóbb...
Mindenesetre, kemény harc volt az utóbbi 12 év, főleg az eleje, később már nem volt benne nagy kihívás (nekem). A facsére én nem követlek, nem szeretem, nem igazán használom.
Jó túlélést a koronával, jó szórakozást és jó bukásokat a jövőben (amíg te buksz, addig nekem csak jó lehet... :) ).
DeMarco 2022.04.04 07:19:20
  Immár több mint egy év eltelt azóta, hogy új előírások vonatkoznak az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére, és számos eljárás meg is indult, tehát megvannak a kezdeti gyakorlati tapasztalatok, így aktuálisnak tartjuk, hogy a témakör egyes részleteivel ismét foglalkozzunk. Korábbi…..
DeMarco 2022.02.12 22:47:23
@D.J.Csaba: Persze. De, ahogy az elején írtam, mi van, ha nem akarunk Hegylakót játszani? Főleg úgy nem, hogy nincs is kardunk...Az átminősítés ahhoz kell, hogy kisebb terület is elég legyen, ne kelljen hozzá 1 ha. Még a 3000 nm is marha sok olyan helyeken, ahol nincs is mód megnövelni a területet, mert mondjuk olyan tereptárgyak vannak, amik ezt nem teszik lehetővé. Mondjuk egy település, vagy autópálya.
DeMarco 2022.02.13 19:30:20
@D.J.Csaba: Köszi, ez most újdonság volt.
Már évszázadok óta tart a hajsza Árpád sírja után. Laikusok és tudósok, történészek, régészek, műkedvelők és amatőrök vadásztak a honfoglaló fejedelem végső nyughelye után. Bármilyen furcsának tűnik, de egyetlen forrásunk akad, amely beszámol róla. Anonymus gesztája a következőképpen fogalmaz:…..
Korábban szó volt a portugál királyi dinasztiáról, mely sokáig magyar eredetűnek vallotta magát. Rajtuk kívül még létezik pár dinasztia, amelyik számon tartja a magyar kötődéseit. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy az egyik legmagyarabb dinasztia a mexikói. Róluk lesz szó ebben a…..
DeMarco 2021.06.11 21:22:58
@nayzoli: Hát ha mindenképpen foglalkozni akarsz az eshetőségekkel, akkor is kb. ugyanez lett volna az eredmény. 100 évvel korábban talán még lett volna esélye Miksának, de a 48'-as forradalmak után, egy sikeres demokrácia példája után (USA) egy rohamosan gyengülő Habsburg monarchiával a háta mögött, akikre aligha számíthatott komolyan, teljesen beszűkült a mozgástere. Még talán lett volna kis esélye, ha nem fejeződik be az USA-ban a polgárháború, netán a dél nyert volna. III.Napóleon Délt támogatta és ha le tudja nyomni Mexikót, akkor katonailag is besegített volna és akkor nem alakul meg az USA. Ezt végül maguk a mexikóiak segítették elő, amikor hátráltatták a francia előrenyomulást Pueblónál. Ha a francia hadvezetés nem bízza el magát, akkor másképp is lehetett volna. De amikor befejeződött és az USA megtámogatta a köztársaságiakat, ráadásul üzentek Ferenc Jóskának, hogy jobban tenné, ha nem küldene csapatokat Mexikóba, onnantól már csak két lehetősége volt: Vagy azonnal lelépni, vagy azonnal tárgyalásokat kezdeni az USA-val. Bár ez utóbbit jobb lett volna sokkal korábban elkezdeni, mondjuk azzal, hogy segíti Délt észak ellen. Igaz, ebben az esetben sokkal kevesebb lenne a magyar kötődés és ez a cikk nem született volna meg, ahogy a kommentem sem. Mondjuk egy 128 milliós Mexikó elfért volna mellettünk az első VH-ban, ahogy a németek ezzel be is próbálkoztak, de ez már másik történet...
DeMarco 2021.06.13 10:46:49
@nayzoli: Hát a fene tudja, hogy mit gondolt. Abból a szemszögből, mit látott? A franciákat, akik sereggel jöttek és egy tervvel, hogy délről betámogatják a Délieket. Angolokat Kanadában egy másik sereggel, akik szintén a déliek mellett nyomultak volna be északról. Persze nem szívjóságból, a megosztottságra törekedtek és vérszemet kaptak. Ha a cár nem küldi oda az orosz flottát, hogy védje a part menti amcsi városokat, akkor talán be is próbálkoztak volna. Talán még akkor is, ha a franciák elidulnak dél felől. Viszont Pueblónál a franciák lemaradtak, a Déliek végül elbukták az északi hadjáratot és nem tudták elfoglalni Washingtont, majd kezdtek visszaszorulni. Még ekkor is bízhatott abban, hogy marad a francia sereg és lenyomják a mexikói lázadókat. Vagy, hogy meghal Juarez esetleg. Juarez egyébként egyszerűbb helyzetben volt, mert ő végig betolakodóként, a franciák bábjaként tekintett rá, aki ráadásul elég durva mészárlásokat engedélyezett. Ahogy a franciák léptek, eltakarította a bábot is. De, hogy miért nem menekült el időben, az jó kérdés...
DeMarco 2021.06.27 21:22:46
@nayzoli: "Bennem megfordult az a gondolat is, hogy vajon felfogta-e azt, ami körülötte történt? Néha úgy érzem, mintha nem így lett volna."

Bennem is felmerült, de végül kizártam, mert lehet, hogy túlzóak voltak az elképzelései, de azért nem szabad elfelejteni, hogy mögötte azért ott álltak a Habsburgok, ha a haderő nem is, de a diplomácia biztosan és kizártnak tartom, hogy teljesen magára hagyták volna diplomáciai értelemben és ne kapott volna Európából pontos információkat. (Az persze lehet, hogy ezeket nem vette figyelembe.) Egy Habsburg levéltári adat talán egyszer tisztázza ezt a kérdést.
Sziasztok! A mai Érdekesben már nem hívom kedvencnek a kiemelt képet, mert több olvasó nehezményezte hogy nekem hogy lehet kedvencem ez vagy az a szomorú téma. Mivel nincs kedvem a kommentszekcióban mindig elmagyarázni az index címlapról egy-egy alkalommal beszédülő futóbolondoknak, hogy ez egy…..
Sok éve a Boden tavon ringatóztunk, mikor a társaság egyik tagjának megcsippent a laptopja. Elé ült, és elkezdett pötyögni. Kérdeztük tőle, hogy szabadsága alatt miért keccsöl? Nem értette. Valami multi... igen, nemzetközi cégnél nyomta, ahol az volt a módi, hogy nem bíbelődtek szabadsággal. Ha meló…..
DeMarco 2021.05.09 01:47:25
@lac1: Az a munkáltató, aki nem figyel a dolgozók véleményére és igényeire, gyorsan pórul jár, mert ott hagyják a jó dolgozók, mint a pintyet, aztán csak pisloghat. Utána meg csodálkozhat, hogy miért romlik drasztikusan a minőség és a mennyiség és miért jön a sok reklamáció a vevőktől, ami magával vonzza a vevők elvesztését és végül a csődöt. Lehet nagyképűsködni, lehet nyomni a full kretént, de már nem az a világ van. Nagyon sokszor láttam, hogy a dolgozók közös fellépése meghátrálásra késztette a vezetőséget. Már nem lehet mindent lenyomni a melósok torkán, mint régebben. Mentek könyörgéssel, próbálkoztak fenyegetéssel, de ezek egy idő után nem érnek semmit sem. Mivel fenyegeted őket? Hogy majd jól kirúgod őket? Ki fognak röhögni és simán leszámolnak. Nem egy, hanem tömegével. És nem a linkek, hanem a régi, begyakorolt, kiképzett dolgozók. Majd veszel fel újakat? Jah, csak minimum fél év, mire betanulnak és a legtöbbjük egy-két nap után lelép, ha megtapasztalja ezt a stílust. Eleve kétféle ember van, az egyik, aki elfogadja a feltételeket és belesimul a kialakított rendszerbe és a másik, aki maga alakítja a feltételeket és a maga képére formálja a rendszert. Még, hogy más dolga nincs a munkavállalónak, csak elvégezni a kitalált feladatot? Ha-ha...és a munkavállalói know-how-val mi a helyzet? A legtöbb cég nagyon is igyekszik leszívni a munkavállalói agyát és fejleszteni a kialakított rendszereket. De senki nem fejleszt oda szívesen, ahol nem érzi azt, hogy ő is számít a cégnek és nem veszik semmibe.
2020-ban igen nagy sikert arattak itt a Nerdblogon azok a posztok, amelyekben bemutattam az Arcanum digitális folyóirattárában talált játékkönyves témájú cikkeket. Elsőként azt mutattam be, mit írt a Kaland, Játék, Kockázat-sorozatról 1989-ben és '90-ben a gulyáskommunizmus első bulvárlapja, a…..
Sokan állítják, hogy a magyar tenger mélye és a környék földje több Tigris harckocsit rejt, vajon lehetséges ez?..
DeMarco 2020.08.30 12:08:05
@csorsza: Dehogynem voltak. Egész hadosztályokat mozgattak át Varsó alól vonattal. Például a „Totenkopf” SS-páncéloshadosztály tigrisei, amik Veszprémbe érkeztek és Hajmáskéren állomásoztak, majd a Balaton felé vetették be őket. A lőszert és minden mást is vonattal szállítottak. A Pantherek egy része infrával is fel volt szerelve, ezért pl. Adony környékén simán tudtak éjjel is támadó hullámokat indítani az oroszok nem kis bosszúságára. Királytigrisek védték várpalotánál az utat Fehérvár-Veszprém között.
Az amerikai Tévéakadémia múlt héten bejelentette, hogy melyek azok a sorozatok, amik versenybe szállhatnak a legrangosabb tévés díjért, az Emmyért. A szavazóknak olyan sok programból kell válogatniuk, hogy a kampány nagyobb hatással van a jelölésekre, mint a minőség. Ezért mi kizárólag minőség…..
A koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek  - mondta Müller Cecília tisztifőorvos az egyik korábbi kormányinfón pár hete, és ez annyira a kormánystratégia része lett, hogy a közszolgálatinak csúfolt média már egyenesen…..
DeMarco 2020.06.20 19:44:37
@Fedor: A bocsánatkérés elmaradása zavarna, ha nem szoktam volna már meg.

Nem én kenem szét, saját magatokra kenitek szét, hiszen ti borultok össze egyfolytában, nem mi...

Nagyon messze vagytok a tönkretételtől. Mindössze bosszantó, hogy folyton feszengenek, arra hivatkozva, hogy de az jár...mert csak. Hát nem jár, mert a fővároson kívül másik ezer meg ezer település is van az országban és nekik is jár egy kevés. És ez a sok ezer önkormányzat is szenvedett el hozzájárulást a vírus miatt. Amúgy én nem is vacakolnék ennyit, itt a lóvé rá, kell vagy nem kell? Ha nem kell, akkor szevasz, elköltjük másra, oldjátok meg, ahogy akarjátok. Arról meg igazán nem mi tehetünk, hogy túl sok a haver...
Egy igazi salátatörvényt nyújtott be tegnap késő éjszaka Gulyás Gergely (és külön Semjén Zsolt), amelyről két dolog ordít:  A törvényjavaslatban leírt módosítások legtöbbjének az égvilágon semmi köze a vírushelyzethez, de most legalább nem kell a parlamentben megvitatni  A mennyiségből jól…..
DeMarco 2020.04.29 04:50:45
@Fedor: "Elsöprő többség"... hát persze... álmodban. És nem, nem akarom megmondani, hogy nektek mi a jó, azt úgy is tudom (semmi) és az elvárásoknak megfelelően működtök hozzá. De ugyanakkor ha tetszik, ha tetszik, ha nem, egyben a fővárosról is beszélünk, ami viszont a 15 millió magyar fővárosa, nem csak azé a pár ballib szavazóé. Márpedig a Liget-project elsősorban turisztikai látványosság, ami jellemzően a turizmusra épít és továbbra is azt gondolom, hogy nagyon is célszerű lenne ezek egy részét egy helyen, koncentráltan látogathatóvá tenni. (Arról nem is beszélve, hogy a Ligetre sok helyen még mindig jellemző igénytelenség, lepusztultság, barbár környezetre rá is férne egy kis rendrakás). Úgyhogy biz'a én támogatom, nem mint ott lakó (bár akkor is ez lenne a helyzet), hanem, mint potenciális látogató, mert jó eséllyel több pénzt hagynék ott (nektek), mint te valaha is...
E rovatban az oktatási kormányzatról tűnődtem. Nem abban láttam a tragikai vétségét, hogy elhanyagolta a számítógépeket, hanem hogy rájuk építette. Több olvasó légből kapottnak vélte az iskolai számítógépek 300 ezres számát. Pedig Hajnal Gabriella, a KLIK (Klebelsberg Központ) elnöke a…..
DeMarco 2020.04.06 18:35:37
@moszkvicssluszkulcs: Szlovákia már meglépte.
DeMarco 2020.04.06 18:49:24
@neet: Ez a legtöbb iskolában így van, de a posztban azokra próbálnak koncentrálni, ahol ez reménytelen. Igazából erre nincs is rövidtávú megoldás, még középtávú sem. Ezt nem lehet jelenleg máshogy megoldani, be kell csukni a szemeket és át kell őket engedni, akár tetszik, akár nem. De csak a végén bejelenteni, hogy a többség azért tanulja csak az anyagot rendesen, vagy legalább félgőzzel...mert azért a másik fele meg gyönyörűen átállt és tudnak haladni, felelnek, dolgozatot írnak, énekelnek, sportolnak, rajzolnak, lehet, hogy otthon, de megcsinálják szorgalmasan. Ma pl. az első négy óra órarend szerint ment le virtuálisan, élőképpel, élőszóval, feleléssel a 2. órában, házi feladatokkal. Még korán lenne elvenni a tanulást, aki tud haladjon az anyaggal, akkor szeptemberben kevesebbet kell majd pótolni...
DeMarco 2020.04.06 19:14:19
@moszkvicssluszkulcs: Világos. De rajta nem segít semmi sajnos... Sőt, így kapott egy esélyt, hogy a szülő segítsen neki kicsit otthon, vagy legalább jobban a körmére nézzen. (Van ahol ez sem segítség, még rosszabb is lehet..)
Még áprilisban volt egy szerény, de határozott javaslatom a Párbeszéd vezetőinek: mivel Ferencvárosban még nincs megnevezve a közös ellenzéki polgármester-jelölt, és a jelölés joga hivatalosan az övéké, jelöljék a helyben népszerű, a kerületi (és a fővárosi) közélet, valamint a környezet…..
DeMarco 2020.02.23 13:08:46
@Fedor: Nagy a csend aprajafalván... Nem mintha hiányozna a kismillió antifa hőbőrgés. Beleolvasva a felettem lévő cikk kommentjeibe, tényleg Lendvai lett a sajtó tanácsadó? Három percig csak röhögtem...Ehhez csak gratulálni tudok, igazán tökéletes választás...
De mindegy is, úgy szopatjátok helyben magatokat, amennyira csak fájhat, most nem ezért írok.

Az oka a csend megtörésének, egy jó hír és egy régi törlesztés:

www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/gyogyszerterapia/algopyrin-matol-ujra-veny-nelkul-is-kaphato/9ghj183

(Akik esetleg túl fiatalok hozzá: a korábbi balliba összefosás egyik igen tehetséges szadeszes nője vénykötelessé tette az algopyrint, amivel durván megkeserítette több százezer állampolgár életét és sokszor csak azért kellett orvosi rendelőben sorba állni, hogy vényt kérjünk a gyógyszerre, amit mondanom sem kell, hogy azóta is szedünk fájdalom esetén).

Ágikának innen is üzenem, hogy nagyon-nagyon remélem, hogy elmúlt 10 évben elkaptál egy migrénes fejfájást és soha nem szedtél be rá semmilyen gyógyszert, főleg nem metamizol alapút!! Vagy ha igen, akkor egy hétig csuklottál utána... mindenesetre bízom benne, hogy megbántad az elhamarkodott, idióta döntésedet és hogy sok-sok ember, aki személyesen ismer a szemedre vetette azóta is... Nem csak rajtad múlott, hogy annyira megbuktatok, amennyira csak lehetett, de hogy egy nagy szöget te vertél bele a bukásba az biztos.

Minden fejfájás biztos ponttal mutatta, hogy (sok egyéb ok mellett) miért is nem szavazunk soha ballib kormányzásra.
A mostani podcastfelvétel témája házhoz jött: pár hete rám írt bizonyos Bertók Zsolt, hogy ő a Videoton TVC nevű régi home computerre fejleszt, és nem akarnánk-e erről a platformról beszélgetni, mert éppen elég szép virágkorát éli. A Videoton TVC létezéséről tudtam, de csak felületes ismereteim…..
DeMarco 2020.02.18 19:06:30
Ha-ha...

Valószínűleg nálam jobban senki se fázott rá az ismerkedésre. Unatkoztam szám.tech órán, egy ilyen csoda volt előttem és már alig vártam, hogy a sarokba ülhessek egy rendes pc-hez Golden Axe-ozni. Hát begépeltem, h "sz.a matektanár". Valójában nem fizikai személyre gondoltam, csak úgy bepötyögtem valamit. Alig beírtam, a tanár hirtelen elindult hátrafelé a teremben. Hát végül is ez nem gond, simán kitörlöm, mire ideér, hátha magára veszi... Ekkor kezdődött a TVC-s pokoljárásom. Azt a k. joy-t ugyanis nem lehetett normálisan irányítani, nem ment pontosan fel-le, hanem vagy balra fel, vagy jobbra fel, vagy balra le, vagy jobbra le. A tanár egyre közeledett és én egyre kétségbeesetten rángattam a joyt, de még véletlenül sem állt rá a megfelelő sorra. Főkapcsoló az asztal alatt eltemetve, nem fértem hozzá. Végül amikor odaért, jobb híján rácsaptam a tévére, h ne lássa mit firkálgattam. Persze, hogy kíváncsi lett, mit takargatok... Nos, nem kifejezetten értékelte a humort, valóban magára vette szegény. Nem nagyon akarta elhinni, h nem őt céloztam be, csak úgy magától, félálomban irogattam vmit. Mondjuk annyi előnye lett, hogy onnantól kiegyeztünk egy semleges jegyben és vagy két évig nem kellett cserébe bejárnom se infóra, se matekra, se szakrajzra (az óráira) és be kell vallanom, hogy azóta se hiányoznak a kimaradt órák, ráadásul még csak el sem tántorított a gépektől, órák után sűrűn belógtam az infóterembe, ha lelépett. Úgyhogy azóta se tudom eldönteni, hogy szerencsétlen, vagy szerencsés találkozás volt-e a TVC-s kalandom, talán kicsit ez is, az is. Azok voltak a vicces idők, suliba is ZX-el, meg kétkazis magnóval mentem és elkobozták szünetben a Tetrisemet, mert elrontja a gyerekeket a játék...jajj, szegények, ha tudták volna, mi jön...okostelók minden kölöknél, meg gamer laptopok... :DDD
„Hűvös köd szitált azon az őszi hajnalon, mikor a doraniak eltemették Alyr Arkhont.” Nagyon sokáig ez volt a kedvenc ponyvaregényes kezdőmondatom – és azonnal ez jutott eszembe ezen a ködszitálós délutánon is, amikor megláttam a Spekulatív Zónán Gáspár András halálhírét. András bitang jó első…..
A tanév kezdésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat bizonyára már megismerték a kedves szülők. Van, ahol a kollégák már a tanév végén egyértelmű információkat tudtak adni a következő tanévről, de az iskolák többsége augusztus 20-a után kezdi pontosítani a részleteket, Böngésszék bátran iskolájuk…..
DeMarco 2019.08.22 00:20:56
Elolvasva az első pár mondatot, (a blog általános tartalmát nem ismerve) azonnal lejött, hogy ezt csakis egy tanár írhatta, abból is az idősebb, merevebb fajta, akinek fontosak a szabályok és azok maximális betartása. Valószínűleg tőlem rövid úton agyvérzést kapna... :) A gyerekeim iskolájában is van hasonló karót nyelt nő, "mini Hitlernek" becézik. Nem túl elegáns becenév, de abszolút illik a stílusára. Szerencsére lehet bízni a fiatalabb tanár generációban, akik pont annyira utálják a régi, szabálykövető mechanizmusokat és hangvételt, mint a szülők és pláne a gyerekek. Ezért amennyire csak tehetik, igyekeznek is kibújni alóla és normális viszonyt kialakítani a szülőkkel, gyerekekkel.
Az iskola nagyon rosszul teszi, hogy távol akarja tartani a szülőket az iskolai közösségtől. Csak egy gyors példa: a gyerekeim óvódáját kívül-belül felújítottuk, kertrendezés, játékok cseréje, felújítása történt, stb., a szülők pénzéből és szabadidejéből, szívesen, pusztán azért, mert oda jártak a gyerekek pár évig. Az iskola már mereven elzárkózik, pedig bőven ráférne a felújítás ott is. Épp a minap estek neki a szülők egy iskolának, hogy ne a gyerekek fejére hulljon a vakolat. Ott az igazgató jó fej volt és elfogadta a segítséget.
Két osztályfőnököt összehasonlítva: 1: Kérem, magázzanak, ha lehet! (szülőin) - Röhögés... Senkit nem fogunk magázni! Sem önözni! Soha az életben nem magáztunk senkit, gyerekként sem, felnőttként meg pláne nem, tessék hozzászokni, nem olyan nehéz... 2: Sziasztok, ugye nem baj, ha tegeződünk? - Dehogy, mi is csak tegeződünk. 1: Én nem kezelek osztálypénzt, tegyék a bankba, alszámlámra...jah, h van itt bankos és nem működik? ööö... akkor jajj mi legyen, a törvény nem engedné...? -Röhögés...hozzuk és kész, nem a mi hibánk, a hülye törvényhozó problémája... 2: Osztálypénz ennyi és gyűjtöm, ok? -Aha..., 1: Üzenőfüzet és néha fogadó/szülői, kommunikáció nulla. 2: üzenő, Facse, élőszó, maximális kommunikáció, mindenről időben tudunk (pontos infókkal) és menet közben kapjuk a képeket a kirándulásokról, stb., 1: Családlátogatás??? Fújjj, az közvetlen kapcsolat a szülőkkel, soha! 2: Esetleg jöhetnék vmikor családlátogatásra? Természetesen, szívesen látjuk! 1. Micsoda, nincs kész a lecke, otthon maradt a füzet? Fekete/Egyes, beírás a szülőnek! 2: Tanárnő, legyen kedves ne kerekítse fel a gyerek jegyét mindig, mert akkor azt hiszi, h ez így tökéletes, pedig lenne hová fejlődnie... 1: Iskolai foglalkozások?? Hova gondolnak, nem érek én arra rá... 2: Többféle iskolai plusz foglalkozás egy héten. Na jó, azt hiszem ennyi elég is lesz, lehetne még sorolni a különbségeket. Persze vannak szülők, akik hallani sem akarnak az iskoláról és a tanárokról és tanár is, akit nem érdekelnek a szülők (és a gyerekek is alig, általában a kettő együtt jár, tisztelet a kivételnek). De amíg a kettes tanárt mély tisztelet és szeretet övezi a gyerekek és a szülők részéről az egyes tanárt a szülők kinevetik, egyáltalán nem veszik komolyan, nem hajlandóak azonosulni a merev stílussal, a gyerekek pedig félnek tőle és nem kedvelik. Szóval lehet erőltetni ezt a régi, szocreál stílust, de észre kellene venni, hogy a szülők sem szeretik és a tanárkollégák nagy része sem.
DeMarco 2019.08.22 11:12:00
@Mr. Bear: Nem a tanárok bemutatása volt a célom, hanem a hozzáállásuké. Nem könnyű igazságot tenni, mert mintha két világ találkozna tanárban és szülőkben is. Vannak a régebbi szocializmusban nevelkedett, merev sémákkal rendelkező, szabályerőltető és szabályok között élő emberek, akik megőrülnek egy tegeződéstől, vagy lazaságtól, fegyelmezetlenségtől és írtóznak a technikai fejlődéstől, akkor sem hajlandóak haszálni, ha egyébként rendelkezésre áll a technika hozzá. Illetve vannak fiatalabb, még nem belefásult tanárok, akik próbálnak változtatni és már magabiztosan használják a mai technikákat, lekövetik az aktuális trendeket. Akik a szülőkben partnert látnak és találnak és nem az ellenséget nézik.
Azt is tudom, hogy az én szemléletem sem általános. Eleve az a kedvenc mondásom, hogy "vannak akik szabályok és korlátok között élnek, beilleszkedve és vannak akik megváltoztatják a szabályokat..." Mindig is úgy éltem, hogy rám az utóbbi legyen igaz, ha előttem volt egy korlát, jól felrúgtam... illetve a "a szabályok csak azért vannak, hogy megszegjük őket" elvet is remekül alkalmazom.
De azért egy példát még hozok: 1: Iskolai kirándulásra szülő soha ne jöjjön!, 2: Szeretném ha eljönnének a ráérő szülők erre-arra a kirándulásra. Hozzáteszem, hogy a legjobb iskolai kirándulásaink azok voltak gyerekként, ahová jöttek az apukák is!
DeMarco 2019.08.23 00:49:51
@Mr. Bear: "Nagyon jól hangzik, hogy rúgjuk fel a szabályokat, de elég nagy anarchia lenne, ha mindenki ezt tenné, nem?"

Nem feltétlenül. Inkább arra gondoltam, hogy a szabályok vannak értünk és nem mi a szabályokért... Egy egyszerű példám is van erre. Gyerek voltam még, általános iskolás, de jól emlékszem, hogy iskolába menet a házunkkal szemben volt egy kis füves terület, olyan 15x15, vagy 20x20-as. Körülötte szép járda ment körbe, pontos négyszög alakban (szocreál építkezés). Igen ám, csakhogy senki sem ment körbe, mert mindig a legrövidebb út az egyenes alapon simán keresztül vágtak a füvön keresztbe, kitaposott részt hagyva átlósan. Végül a rendszerváltás után az önkormányzat egyszerűen épített egy járdát keresztbe is, megfelelve a valós igényeknek és használatnak.
Vagy egy másik példáva élve: Egy vezető a csapatával mindig kárelhárított, amikor bekövetkezett a káresemény éveken át. Egy alkalommal hozzánk került és nálunk is bepróbálkozott a művelettel, de mi csak kinevettük. Odamentünk és megoldottuk a problémát ami a kárt okozta évekig. Mivel nem volt káresemény, elhárítani sem kellett többet.
Sok hasonló példa miatt én úgy gondolom, hogy a szabályokat mi alkotjuk magunknak, azok minket szolgáljanak, segítsenek és ne fordítva.
Az általánosításnak pont az a lényege, hogy általában igaz, de nyilván vannak kivételek, mind az idősebb generációban és a fiatal generációban is, ki hogyan szocializálódott, mennyire merev, zárkózott az egyénisége, stb. Bár aki nem eléggé nyitott, sőt inkább frusztált, az menjen időben más pályára, mert a gyerekeken fogja leverni.