Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tökmind1niknév

0 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1905. Orosz kém lefejezése a japán-orosz háborúban, a kínai Kaijuan városa mellett..
1888. Fridtjof Nansen norvég felfedező csapatával Grönlandon. Nansen nemcsak sarkkutató, hanem oceanográfus, diplomata, nagykövet, fotográfus, feltaláló és gyorskorcsolyázó is volt egy személyben. 1888-89-es grönlandi, majd 1893-96-os északi sarkvidéki expedícióinak köszönhetően emelkedett Norvégia…..
tökmind1niknév 2021.11.09 19:45:17
@Gazz: látom sok fotelbiciklis gugliból okoskodik, de ha megnézed jobban a képet, ezen pont van első fék.. És pont ilyen volt nagyapám tyúkkergetőjén is.
tökmind1niknév 2021.11.09 20:29:18
@MIG-31: amit írsz, azok okozatok, a villámháború kifulladása, hadtáp akadozása és persze emiatt a háború elvesztése, mind ugyanarra az okra vezethető vissza: nem voltak utak. Sok más tényező is tehet a németek kudarcáért, rengeteg "mi lett volna, ha.." verzió van ki merre támadott volna, hova rakja a tankokat stb, mind lényegtelen az utak hiányához képest.
Ha nincs logisztika és utánpótlás se villám ,se állandó, semmilyen háború nincs.
Anno a britek se véletlenül építették tele vasúttal a gyarmataikat.
tökmind1niknév 2021.11.09 21:24:25
@kewcheg: hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a cárok és a "nép", vagy királyok és a nép közt mindenhol volt egy réteg, nevezhetjük bojároknak vagy nemeseknek akik közvetve feleltek a "népjólétért". Ha ez a réteg túl erős, az uralkodó túl gyenge volt a népnek mindegy is volt hogy hívják éppen a cárt. Persze ott se voltak hülyék, tudták, hogy nem minden rosszért a cár felel, inkább azért néztek fel rá és szerették, mert ő volt képes ránézni a bojárok körmére, ha túlkapás volt. PErsze ott se mindig emiatt történtek elszámolások, inkább a bojár számolta el magát az udvari politika útvesztőjében. Sok véletlen egybeesésnek hála azt a nép úgy látta, hogy a cár velük van, lám a végén győz az igazság...
Azt viszont, még a legeldugottabb faluban is tudták, hogy az egyik legerősebb, folyamatosan növekvő birodalomban élnek, tehát nem, mondjuk az európai többszázéves vegyes sikerű vég nélküli háborúkban szocializálódtak, hanem látták, hogy szenvedésüknek értelme van, ha lehet annak nevezni, hiszen egy világbirodalom épül. Kb Poroszországtól európán, ázsián, észak-amerikán át kanadáig. Csekély vigasz a nyomoróságban, de vigasz.. Nekünk még ennyi se volt nagyjából Mátyás óta.
Ez azért alapvető különbség és magyarázata az orosz népléleknek és persze magyarnak is.. Ők nagy nemzet, nagy gyermekei, mi egy önsanyargató, sírvavigadós.
Ezúttal a Főfotó archívumából került fel több, mint 2500 fotó a fortepan.hu-ra. Ezek között persze bőven akadnak olyan képek is, amelyeknél nem tudni, hogy hol készültek, mit ábrázoltak. Ebből mutatok be most 30 felvételt. (Fontos: a fotók nem feltétlenül Budapesten készültek, bár a nagy részük…..
1918. A spartanburgi (Dél-Karolina, Egyesült Államok) Camp Wadsworth újoncai bajonettel gyakorlatoznak, lövészárok támadást..
tökmind1niknév 2020.05.11 11:54:55
@Vagabond Lord: szerintem se, sőt a felhasznált burkolatok, festés és fénytechnika bravúros kombinációja elég tágas tér képzetét kelti, pedig csak egy kis átlagos ohio-i spájz, alig nagyobb egy mai hűtőnél
tökmind1niknév 2020.05.11 12:54:31
@Örömhernyó: ma is lehet kapni ilyen olcsó szobabicikliket. Nem igazán jók semmire, csak házi Pr-ra, porfogónak.
Azt nem látjuk, hogy mekkora fokozatra van állítva Fordnál, lehet h csak spinningel.. A dohányosok hajlamosak odafigyelni a kardióra, hiszen fontos nekik az egészség.
1914. Lenin Zakopanéban az Osztrák-Magyar Monarchiában. Valószínűleg a Krakkóban gyógykezelt feleségével, Krupszkajával együtt töltötte ott az időt..
tökmind1niknév 2020.05.03 21:42:31
@Head Honcho: az első öt kapott
tökmind1niknév 2020.05.03 21:43:25
@tökmind1niknév: *és csak 5 volt a készletben
Deborah Feldman (1986) a világ közepén, New Yorkban, egyszersmind teljes izolációban, a metropolisz Williamsburg nevű városrészében nőtt fel. Brooklynnak ezt a negyedét csak az East River és 2-3 kilométer választja el a lüktető Manhattantől. A 200.000 lakó fele ultraortodox zsidó. Párhuzamos…..
A „magyar Atlantisz” biztosan létezett a középkorban, de senki sem tudja, hogy pontosan melyik balatoni szigeten...
Az éves szén-dioxid kibocsátás több mint 36 milliárd tonna volt múlt évben. Az egyre növekedő kibocsátás komoly hatással van az éghajlatra és az óceánok kémhatására is. A szén-dioxid felfogása és más iparilag is hasznosítható anyagokká — például metanollá, amely köztes termékként a vegyiparban, vagy…..
tökmind1niknév 2020.03.24 21:53:11
@Kopasz Szuzukis: És mennyi ruténium kell mondjuk 36 mrd tonna CO2-höz?
tökmind1niknév 2020.03.25 08:39:45
@gigabursch: "Ez így rossz kérdés.
Hozzá kell tenni az időfaktort/termelékenységet."
Jó a kérdés, akinek szólt, az szerintem érti.
Az időfaktor ott van, ha elolvasod a cikket is hozzá: 36 mrd t / év. Ehhez kell annyi ruténium, hogy az éves kibocsátást semlegesítse. És még több kell, hogy az eddig kibocsátott CO2 többletet is ki lehessen vonni. Szerintem elég egyértelmű.

"kivállya"
a szemet is...
A Freedom of Information adatkikérésnek köszönhetően tudjuk, hogy múlt év novemberében az ExxonMobil lobbistái az EU jelenlegi gépjármű kibocsátási normák meghatározása ellen érveltek. Az Európa Bizottsággal való találkozó során, épp az új európai Green Deal bejelentése előtt, az Exxon munkatársai…..
tökmind1niknév 2020.03.23 18:55:56
@GyMasa:
"Pont a sötétzöldek kedvence, az a nyomorult LCOE számítás az, ami figyelmen kívül hagyja például kompletten az időjárásfüggők mögé MÁSOK által telepítendő backup kapacitást teljes mértékben."
Ezt te nyilván jobban tudod.
Én meg azt tudom, hogy lcoe alapon szinte senki nem tervez vagy valósít meg beruházást, ahhoz ez kevés és nem is (csak) ez a lényeg. És mivel nem a sötétzöldek csinálják a beruházást, nem is értem hogy jön ez ide. ellenben a fosszilisek, akik csinálnak beruházást ugyanugy lcoe vagy bármi egyéb alapon, mert megtehetik.

Fogadjunk akkor nem hisztiztél, amikor évekig fenntartották az oroszlányi erőművet, arra hivatkozva, hogy munkahelyek vesznek el. Lássuk csak havi kb 1 mrd forint éveken keresztül kb 500 bányásznak, amiből olyan 350 ukrán/román volt. Kis skanzen mint amilyenre te sem sajnálnád a pénzt, lehetne ilyet finomítóval, benzinkúttal csinálni, de csak ostoba pazarlás. Adófizetők pénzébből persze, csakis. Ennyire fenntartható a fosszilis energia.
Szerencéstlen bányászok is nyafogtak h munkahely így, meg úgy, de bárhogy is számolod, ha ezt a sok pénzt egyben odaadták volna annak a kb 150 magyar bányásznak több tízmillió ft-ot jelentett volna fejenkét amiből azért ellettek volna a nyugdíjig. Ehelyett egy drága, reménytelen kutyakomédiát finanszíroztunk, mire végre bezárták a fenébe. ÉS még ráköltöttek utána is szépen, de PERSZE ez nem támogatás. ÉS nem egy ilyen történet van, figyeld meg mátrán lesz a következő.
Ott a sötétzöldséggel igazán nem vádolható fővezetőség eddig már kismillió koncepciót lerakott a lignites/bio/szalma/gáz/napelemes stb, szinte csak az atomot kihagyó koncepciótlan koncepciókból. Most éppen megint mi fizetjük érte a cechet hogy végre a nyakunkon legyen az egész szerencsétlenség, aztán évekig a szegény dolgozókat sajnálva toljuk bele az adómilliárdokat, de erre nyilván megvan valahol, neked biztosan, az a számolásod, hogy ez nem támogatás és nagyon is szükséges, sőt olcsó. Mert nem időjárás, viszont politika és lobbifüggő és az mehet. Hiszen nem csak autókhoz jobban értesz, mint a gyártók maguk, de ehhez is.
Nem lehet, hogy a mátrához is te számoltad, csak szerényen hallgatsz?
tökmind1niknév 2020.03.24 19:52:25
@GyMasa:
"Ja, mert ha a "sokat számoló német" képes megvenni - mondjuk 2000 EUR-ért a fujj-fujj dízelt a benzines helyett, akkor egészen biztosan a legalább 50%-kal drágább elektromos autót fogja megvenni?
Ezt te sem gondolhatod komolyan!
Megismétlem:
Mindenki maga mérlegeli, hogy mire költi el a SAJÁT pénzét."
megint magaddal vitatkozol, mulatságos, de a továbbiakban nem igazán érdekel amit írsz, reagálni pláne nem fogok. megteszed ezt helyettem.

"Igen, a csoportosan az utakat róvó Mercedes Benz G63 AMG-k, amiket naponta legalább 3-6 darabot látok is azt jelentik, hogy garasosokodnak."
mikor 30 éve először jártam münchenben, úgy tűnt, hogy a világon eladott összes porsche fele ott parkol az utcáin. Ettől még igénytelenek és spúrok, mint nép

"Hát, ha te egy rendszert szeretnél, gyakorlatilag teljesen lebontani, és egy másikat építeni helyette, akkor mégis mi a csudával számoljak te nagyon okos???"
miért kellene lebontani a villamos hálózatot, te nagyon okos?? az átállás megújulókra nem azt jelenti, hogy minden háztartás önálóan termel meg minden energiát, valahogy nagyon nem érted ezt a kérdéskört.
Én mást gugliztam ki mint te, és nemcsak ebben más az álláspontom, de ha annyira sarkítani akarod, akkor jobb éhezni egy kicsit pár évig, mint éhen halni.
Nézzél körül jobban a világban és megérted, hogy miért.

"Az akkuipar jó 10 éve képtelen volt arra, hogy megfelelő mennyiségű akkut gyártson csak az autóiparnak. Tudod, az eladott autók kb. 2-3%-a elektromos, tehát a jelenlegi kapacitást legalább a 30-50 szorosára kellene növelni.
- Szerinted mennyi idő ennyi gyárat felépíteni?
- Szerinted mennyibe kerül?
- Szerinted ki fog ebbe beruházni"
ezt úgy kérdezed, mintha a holdon élnél
itt van egy pár www.portfolio.hu/uzlet/20190701/tenyleg-nagyhatalom-lesz-magyarorszag-ujabb-akkumulatorgyar-epul-nalunk-329633
megvan mennyibe kerültek, kik építik, mennyi autót fognak ellátni. itt is van pár:
villanyautosok.hu/tag/akkumulatorgyar/
tényleg csak guglizni kell, ha tudsz németül még többet találsz szerte a világon

Vannak új akkuk, lesznek is, csak még nem mindenki osztozott meg a pénzen.

"Aztán a hőszivgattyú mióta termel energiát, te nagyon Nobeldíj gyanús Delfin???" geotermiát írtam de azt ugyse érted.
a hőszivattyút arra írtam, hogy önálló háznál is alkalmazható, mint egy lehetséges megoldás. Hő és hűtési energiát termel egyébként áram segítségével, kevesebb áram kell, és a szivattyú is mehet napelemről. De ezekre megint komplett egységek, berendezések vannak, évtizedek óta építik be, mon külön áramtarifa is van rá, mintha nem tudnád. de ha nem tudod, akkor min vitatkozol, kipróbált jól működő technológiák ezek, nem valami jövőbeli álom.

"Először is én nem egy politikai döntést hoztam volna, mert ez 100%-ban az volt."
hanem milyet? egyébként konszenzusos volt, nagyon helyesen

"Aztán nem bezártam volna az összes atomerőművet, hanem még többet építettem volna."
na ez volt a politikai. Érzed a kettő közt a különbséget?

"A fix felvásárlási árak helyett már a kezdetektől fogva minden évben fix kvótákat licitáltattam volna" ez most is így van és tudomásom szerint a legtöbb helyen ahol van "támogatott" áram.

"Simán kihagytam volna a kényszerített prioritásos átvételt (ebben pl. a magyar rendszer sokkal jobb!)
- Mindenképpen köteleztem volna a piacra lépőket, hogy valamekkora mértékben igenis vegyék ki a részüket a backup kapacitások kiépítésében/üzemeltetésében is."
ez a hálózat dolga, erre kapnak pénzt. Minden egyes projektre hülyeség backupot építeni, elég ha nagyobb mérlegkörökben a különbségre építik, ezt van ahol a szolgáltató teszi meg, mert neki is az az érdeke.
Ezért vált lehetővé legalább a szenes erőművek teéjes bezárása amire hamarosan végleg sor is kerül.

" Mindenképpen egy zárt határidőt adtam volna rra, amikorra a piacon lévő összes szereplőnek a szabadpiacon kell képesnek lennie megállni a lábán."
Megállnak a szabadpiacon, nem is kicsit, ezért esik sokszor az ár.
MÉg mindig kevered a támogatott és piaci fogalmakat, szereplőket. Ez sem egy általános massza, ne is általánosítsd.
pl a lakosságiak kapnak támogatást, ez rendben is van, de hálózati üzemeltetési, gazdálkodási kérdés is, politikai, pü-i támogatással. ezek a szereplők ki se tudnak menni a szabadpiacra. A többi erőműnél vannak a kisebb támogatott szereplők, ők is piacképesek egyébként és a tenderesek, akik eleve azok, és bárki más aki szabad piacra akar termelni és épít.
Összegzésként pont hogy lehetősé tette és végre megmutatta a megújuló piac versenyképességét és lényegesen jobb gazdaságosságát a fosszilisekkel szemben
tökmind1niknév 2020.03.24 20:02:58
@GyMasa:
"De az sem termel energiát, TEEEEEE!"
DE nem is kell hozzá TEEEE! Nem kell drága kőolajfinomítókat építeni hozzá!
És nem kell éhezned se hogy megtérüljön.
ÉS ha felrak napelemet, máris termel, okoska!

"Miért ne kérdezzem?
Mert ugye arra nincsen válaszod?"
mert nem kérdeztem, plazmatv meg nem volt...

"Ma egyszerűen más az emberek igénye."
ezt én is így gondolom, ezért áll át minden megújulóra, hiába nem tetszik neked.

"Kívánom, hogy valósuljon meg az álmod! "
Köszönöm, különben mind megdöglünk..
Reggel megnéztük az időjárási adatokat, és eldöntöttük: ma irány Vila Franca do Campo és a Farol do Arnel, hiszen annyira szép az idő! És tényleg: 26-28 fokot jósoltak aznapra, nem kánikula, de ez a sziget nem véletlenül kapta az "örök tavasz szigete" megtisztelő címet. Vila Franca do Campo…..
A világ kormányai milliárd dollárokat fektetett idáig a fúziós energiaforrások kifejlesztésébe, hiszen ezeket tartják a legígéretesebb, hosszútávon is jelentős szén-dioxid kibocsátás csökkenéssel járó energia forrásoknak. A privát szférás befektetések is bekapcsolódtak a fejlesztésbe, aminek…..
tökmind1niknév 2020.02.14 14:44:35
@molnibalage: azt se mondtam, hogy van ilyen ország..
De akkora mellénnyel nyomod bullshitet, hogy rágugliztam én is..

És hogy örüljél:

www.globalpetrolprices.com/Paraguay/electricity_prices/

100% megújuló

és 0,000 USD a lakossági ár

átszámoljam forintra?

Ehhez mit szól az agitprop osztályod? Új földrajz térképet nyomtattok az alaptantervbe amin nincs rajta Paraguay?
tökmind1niknév 2020.02.14 14:49:36
@molnibalage:
hogy ne kelljen messze menned:

www.globalpetrolprices.com/Albania/electricity_prices/

Talán ismered, Albánia!

100% megújuló
0,102 USd a lakosságinak, viszont 0,000 USD a vállalatoknak. Mert ők így akarják, lehetne fordítva is.. politika

meg propaganda!
tökmind1niknév 2020.02.14 14:57:15
@konrada: van az a pénz amennyiért kiszámolom, akár a saját házadra is. de mivel nem ez a munkám, olcsóbb, ha ráguglizol, ki telepít ilyen rendszereket mo-n és ott kérsz ajánlatot.
Egyébként, talán kalkulátor is akad.

De te is lásd kivel van dolgod, mivel nekem nem hiszel, kerestem neked:

www.naplopo.hu/miert-napenergia/gazdasagossag-megteruelesi-ido/napelemek-megteruelese

mert úgy látszik könnyebb hülyeségeket írni ,mint utánanézni..

Svédeknél is van napelem, egyébként, nézz utána jobban. A vízerőmű potenciálnak is, ne legyél már dedós...
1982. április 2-án argentin katonák szálltak partra az Egyesült Királyság felségterületének számító Falkland-szigeteken annak érdekében, hogy a szigeteket Argentínához csatolják. A partraszállás hírére a britek egy gyorsreagálású haditengerészeti csoportot indítottak útnak az agresszió…..
tökmind1niknév 2020.02.14 13:37:10
@gigabursch: cikkben is benne van: szénhidrogén.. meg persze halászat, egyéb nyersanyag stb.
Északi sarkon még földdarab sincs, mégis nagy a nyomulás
Tudod mi az egyik legszürreálisabb ereklye, amiről valaha hallottam? A világ szinte legmegközelíthetetlenebb pontján, a Megközelíthetetlenség pólusán (Pole of Inaccessibility), az Antarktisz jeges tundrájának szívében rendíthetetlenül áll több mint hatvan éve Lenin mellszobra. Az ötvenes években…..
Az Európai Unió területére belépő vagy onnan kilépő hajók szén-dioxid kibocsátását a hajózási MRV rendelkezés (monitoring, reporting and verification) szerint tartják számon. A meglévő adatok részletgazdag képet nyújtanak a hajózás jelenlegi helyzetéről. A Transport Environment ezt az adathalmazt…..
tökmind1niknév 2020.01.08 12:26:00
@clemens: "összefüggéseiben kellene láttatni a problémát" - úgy látszik a problémát se látod, érted, nemhogy az összefüggéseket.

"A globalizáció okozta környezet szennyezésből csak hatalmas áldozatokkal (életszínvonal csökkenéssel) lehet kitörni. "
Ez azért sokmindent elmond rólad.
Utoljára az 50 években volt szlogen a természet mindenáron való legyőzése, sok helyen sikerült is, manapság esetleg pár bányász cégnél lehet mutatóba találkozni ezzel a mentalitással, meg persze a teljes fosszilis iparban.
Lenne esetleg erre valami számadatod is?
Mert így addig növeled az életszínvonalat, amíg nem lesz élet.
tökmind1niknév 2020.01.08 12:30:09
@Fue: pl usa-ba hogy szállítasz kamionnal vagy vonattal? mert akkor azt is kiszámolhatod, hogy ha a holdra akarsz elvinni valamit, akkor kamionnal, vonattal, vagy űrhajóval lesz kevesebb a Co2 kibocsátás. És ha nem az utóbbi nyer, ismerek olyan hazai vállalkozót aki autópályát és vasutat is szívesen épít..
tökmind1niknév 2020.01.08 12:39:39
@röf: "A dízelmotor esetében ráadásul az NOx kibocsájtástól megy a műrettegés"
Nem műrettegés az, az NOx mérgező gáz, dízelmotoroknál még a korom, finomrészecske szennyezés miatt megy a "para".. Nálunk szerencsétlenebb nyugati városokban se a CO2 kibocsátás miatt tiltják ki a dízeleket, hanem a magas szállópor koncentráció, szmog miatt. "Légbőlkapott" kifogások tudom.

"Abba kéne hagyni az atomerőművekkel szembeni hisztériát", sőt az atomfegyverekkel szembenit is, sokkal hatásosabban megoldaná a Co2 kibocsátás csökkentését pár tucat jól irányzott rakéta.
1918. június. A Hagenbeck-Wallace cirkusz vonatbalesetének áldozatait temetik Hammondban (Indiana, USA). A brutális utoléréses balesetben a cirkusz 86 művésze és alkalmazottja halt meg, és további 217-en sérültek meg..
Karácsonykor még a brit királyi család is leereszt: közösen díszítik a fát, ajándékokkal lepik meg egymást, esznek-isznak, majd Fülöp herceg koktélt kever mindenkinek, és társasoznak, amíg a királynő vissza nem vonul. A különbség az átlagos családok és az ő karácsonyuk között "csupán" annyi, hogy…..
tökmind1niknév 2019.12.21 14:40:56
@Szaktanár: lehet, hogy az a kép a személyzetnek szánt asztalról készült.. Nekem is pont a mérgezés jutott eszembe, de nem a homárról, hanem az asztal díszítéséhez használt talán mérgező bogyókról. Nem vagyok biztos a növény pontos megnevezésében ugyanakkor, de azt gyanítom nem lenne szerencsés ha pár bogyó belekerülne véletlenül az ételbe.
Míg a gazdasági döntések milliók, milliárdok életét érintik, az ezeket a döntéseket segíteni hivatott közgazdaságtan krízise nyilvánvaló: akinek a különféle diákmozgalmak, kritikus cikkek tömkelege nem nyitotta fel a szemét, a gazdasági világválság annak is megmutatta, hogy az általánosan…..
tökmind1niknév 2019.12.12 08:05:51
Ha úgy írsz blogot a közgazdaságról, hogy nem tanultad, az baj.. ha tanultad és ilyenek írsz még nagyobb baj... és ha csak tanultad, attól nem leszel közgazdász..
hogy miért írom ezt? a közgazdaságtant, az elméleteket nem bebiflázni kell és mantraként rebegni, hanem érteni.. Erre nem képes sajnos a legtöbb végzett egyén, talán mert feltételezik róla hogy gondolkodó ember és a tanárokban fel sem merül, hogy első órán ezt elmondják.
Ha itt vki egyszer tanulna közgazdaságtant, észrevenné, hogy több "iskolája" is van, elméletei, amik néha alapvetően eltérnek egymástól, már-már ellentétes alapokon nyugszanak pláne következetéseikben jelentősen eltérnek. Mert ezek elméletek, azért vannak, hogy értsük a folyamatok leírását, a közgazdasági logikát stb. Aki ezt nem érti az nem lesz közgazdász, mert észt nem lehet adni.
Ettől még lehet pénzügyminiszter vagy matolcsi..

Kétféle közgazdászt szoktam ezen túl megkülönböztetni, elméletit és "gyakorlatit". Az elméleti modellekkel operál, próbálja matematikai, logikai alapon visszafejteni, v épp előrejelzni folyamatoka, hogy jobban megértsük a világot. Nyilván akinek a matek is magas, még a "17. században lefektetett" hú de meghaladott, azon nehéz segíteni.. ők azok akik minden pénzüket odaadják marcsikáknak, tarsolykáknak.. ők azok akik a történelmet sem ismerik, nem tanulták, ami egyébként sok közgazdasági elméletre magyarázatot ad a miértekre, másrészt azt se tudják, hogy piramist egyiptomban építettek..

A gyakorlati közgazdász hozzáteszi a józan paraszti eszet, a tapasztalatait és egyébként beépíti a modelljeibe, döntéseibe az emberi viselkedés, szélesebb gazdasági, pl ökológiai kockázatokat és aszerint cselekszik. (és ezekre legújabban egész jó modellek is vannak)
Ehhez azonban szükséges a logika megértése, az alaptudás megszerzése, amit nyilván helyén kell kezelni, de ha már elgondolkozol rajta jó az irány..

Ki kell javítsalak, a közgazdasági elméletek zöme racionális embert feltételez, pedig valójában olyanok, mint amit írsz, önzőek és hedonisták. Ezért sem látsz vegytiszta közgazdaságtant, amit hibáztathatsz, mert belevegyül a politika, a kleptokrácia, az önös érdekek, a lobbik, amik bármilyen elméletet v folyamatot eltérítenek. Ettől még a modell működhet, ugyanakkor a valóságra léteznek sokkal szofisztikáltabb módszerek is.

Mindegyikre van példa, amiből tanulni érdemes, de az az ami nem megy a legtöbb embernek. Itt van hát pár példa a tankönyvi definíció bukására az LTCM-sztori, ahol 3 Nóbel-díjas közgazdász hozta össze az évezred bukását és hosszú évtizedekig rekorderek maradtak ebben, illetve ott van a matolcsicska rendszer, ami rulettasztalra tesz egy országot, mert olyan nincs h unortodox közgazdaságtan.. ott nincs közgazdaságtan és mind szakmai, mind történelmi példák alapján elkerülhetetlen a bukása is.. kérdés csak az, h ez nekünk mennyibe fog fájni.

A jövőbeli közgazdaságtan már elkezdődött, az első és legnehezebb a "fogyasztás" mint legfontosabb cél elűzése, mert valójában az történik, hogy kiragadunk egy részletet a legkedvesebb, most éppen kapitalista elméletek közül.. pedig laikusok is mondják már: "sose told fullba.."
Szerencsére a társadalom ki fogja kényszeríteni a változást, pech, h már túl későn.
Meg kell védenem ugyanakkor még az ilyen elméleti modelleket is, hiszen definíciószerűen sem állnak már fenn a működési feltételei, pl a földi erőforrások drasztikus szűkössége, tehát alkalmazása is hibás. De persze egyszerűbb szidni.. Pont mint egy autót, hogy miért nem megy, ha kifogyott a benzin... És erről nem feltétlen egy öreg, technikailag talán autó tehet, mert az elv, a fizika, az emberek nem változtak fikarcnyit sem..
1916. Az Ír Polgári Hadsereg (Irish Citizen Army) katonái egy dublini tetőn a húsvéti felkelés előestéjén..
A ferencvárosi stadion megépítését a magyar atlétika jelenlegi színvonala nem indokolja, de ha már mindenképpen lesz, akkor a kerület déli részének fejlődését kellene vele felpörgetni. A NAV-ot érdekelhetnék a parkolási pénzek. A kerületben jelen lévő vállalatokat érdekeltté kellene tenni abban,…..
tökmind1niknév 2019.06.04 17:17:28
@félszemű a király: én erre úgy emlékszem, hogy tisztelt jó helyen, jó időben levő fejlesztők, köztük nagy tekintélyű sanyi bácsi úgy tervezték, és úgy is volt, hogy leviszik a föld alá, ami nyilván mindenkinek jó lett volna, persze a lakóknak is.. És belefért volna a büdzsébe, magasabb árakon is el lehetett volna adni a lakásokat, lásd a fele se lakik ott, mégis kicsengették, volt miből..
Csak az a csúnya kapzsiság, hogy miért nem a kerület, meg bkv fizette meg helyettük és rakott volna a zsebükbe még több pénzt.. Erre úgy épültek meg a házak, hogy elfelejtették levinni a hévet.. úri huncutság ez.. pedig bejárásuk volt egymáshoz az elvtársaknak..
1865. Krónikus fejfájás elleni népi gyógymód a falusi kovácstól, Angliában..
tökmind1niknév 2019.04.23 11:59:30
@Counter:

azért ekkora mert egészben van benne a hering, besózva. Mai napig lehet így kapni, max alacsonyabb a perem a kisebb kiszerelés (magasabb ár..marketing..)
miatt, de az átmérő azonos.
Elegáns otthon gazdag történelemmel – maximálisan igaz ez arra a házra, ami nemrégiben 32 millió dollárért kelt el és amely egykoron Michael Jackson és Marc Chagall otthona is volt...
tökmind1niknév 2018.11.17 22:03:07
1929. Nudista strand Moszkvában..
tökmind1niknév 2018.11.14 10:17:21
@maxval balcán bircaman: akkor tegyük helyre a dolgokat, a diplomata az akit a minisztérium küld ki, ebben több a tanult, karrierista mint az ügynök ez tény. Ettől még a külszolgálaton dolgozók többségére ez nem igaz. Nekem mindenki diplomata aki követségen dolgozik, diplomata útlevéllel jár-kel és a határon ellenőrzés nélkül hoz át olyan lezárt bőröndöt, amiről lehet ő sem tudja mi van benne.

A kérdés költői, vajon ha ma észak-kórea nyitna egy nagykövetséget akárhol, szerinted mekkora többségben lennének a "diplomaták"?

Másik költői kérdés és történet: van két emberke, sose találkoztak, nem ismerik egymást.. az egyik én vagyok. Az egyik ausztriába ment németül tanulni, a másik kelet-németországba. Kettejük közül az egyik ma elnök. Vajon melyik és vajon ennek mennyi köze van egy hárombetűs céghez?

De legyen neked igazad. Igazi nagy kutya lehetett a faterod, hogy ennyivel több szoci országban éltél mint én, és ennyi helyre voltál bejáratos, kezdve a kgb-től, mindenkit mindenhol ismertél és tudtad kinek dolgozik. sose szégyen ha tanulok valami újat. És persze irigyellek hogy nekem más élettapasztalatok jutottak, biztos rám volt állítva az összes kém, ezért tűntek olyan soknak.
tökmind1niknév 2018.11.14 12:08:39
@maxval balcán bircaman: szerintem meg szinonimaként használom, ezt engedd meg nekem, nem szofisztikálok, belügyes, futár, kém, információszerző, ahogy fogalmazol v akár operativnyik, aparatcsik, összekötő stb, milyen pagoncsik van rajta v sem.... még csillogtatva szétfésülheted tovább, de nekem ezek mind egykutya.. és többségben vannak.
tökmind1niknév 2018.11.14 14:49:28
@maxval balcán bircaman: közben rájöttem te a magyar rendszert mantrázod, a téma viszont a szovjetúnió. nem érted de ott pl a mostani elnök is kgb-s.

azt h mit láttál kubában az a kubai leképezése a rendszernek, én a szovjetúnióban éltem, többek közt moszkvában, hidd el nem kubaiak fújták a passzátszelet.

ha már szóba került, biztos meglepődsz, de a belügyön is volt aki ha legalábbis nemcsak teljesen, de a kgb-nek (is) dolgozott.
Nem, nem a magyar szerveknek hanem közvetlenül a kgb-nek.
A legtöbben úgyis kint kapták meg a kiképzést.
Biztos sokakkal együtt meg fogsz lepődni ha végre megnyílnak az ügynökakták, dacára a több évtizedes folyamatos megsemmisítéseknek, lehet apád aktájában is lesz pár ismerős név akiről azért nem úgy gondoltad volna.

Erre persze mondhatod, hogy kubában és itthon is a tűz közelében, vagy éppen benne éltél, de mégegyszer: ez itt szovjetúnió
A paksi atomerőmű fejlesztésével kapcsolatban sok hír jelent meg már a kezdetek óta, melyek közül sok nem ment bele szakmai kérdésekbe. Természetesen ez nem szemrehányás, mivel ez a történet nagyon sokrétű és összetett, így nem csak egy olvasata van, és egy cikkben vagy bejegyzésben nem is lehet…..
tökmind1niknév 2017.12.22 15:50:46
@Nylul: úgy gondolom, hogy igen. Ha figyeltél, a hálózati veszteség nagy része megspórolható, mondjuk a fele, ami 15%, vagyis 25%-ot kell építeni.
tökmind1niknév 2017.12.22 21:50:54
@Kovacs Nocraft Jozsefne: guglizás megy látom, a teljes hálózati veszteség összes erőmű esetén valóban 10%, mivel paksról van szó továbbra is, számold ki hogy mennyi a megtermelt paksi áram vesztesége a teljes hálózaton. sztem 30%, szted?

matek gondolom jól megy ahogy a guglizás is, pár segítség számoláshoz, amit magyarul kidobott (ezzel is küzdesz):
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0017_62_villamosenergetikai_rendszerek/ch02s06.html
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0048_VIVEM265/apa.html
hozzáguglizod a hálózat hosszát, típusát, feszültségeket, transzformátorokat stb stb.
ÉS okosan kiszámolod hogy szerinted miért nem 30%, számológéped gondolom van.

Addig is mire végzel vele, kellemes ünnepeket és buék mindenkinek!
tökmind1niknév 2017.12.22 22:20:29
@CoolKoon: @tökmind1niknév: "Akkor még egyszer: Ahhoz, hogy be lehessen kapcsolni egy ívkemencét, kell pl. egy 100 MW-nyi teljesítmény "készenlétben". Viszont még egy 10 MW-os CCGT-nek is van 1-2 perc felfutási ideje, tehát nem lehet azonnal ráadni az ócskavasra a kakaót. " akkor mégegyszer: az ívkemencének is van felfutási ideje. sose tervezik a beépített kapacitást, csúcsteljesítmény a csúcsfogyasztásra, mindig vannak tartalékok. A példát amit írtam, németeknél konkrétan elektromos kemencére csinálták meg. no nem az egészre (még) de különböző előkészületi és félkésztermék gyártási technológiákat időzítik az ingyenes többletre. hidd el hajszálpontosan meg lehet tervezni. Fölös teljesítmény így nehezen értelmezhető, mindig az megy ami a legolcsóbb folyamatos. Ha meg minden maxon pörög, mert éjjel is süt a nap és fúj a szél, akkor még mindig kiállíthatod a szélkereket mondjuk, így jó?

"Az amerikai szerintem rossz példa" tudom ott is hülyék vannak

"Az olaszokról is tudva vagyon, hogy gyakorlatilag teljes mértékben a francia atomtól függnek " pont azt mondod h az atom alaperőmű, ergo nem is rángathatja a rendszer nem? v magaddal kerülsz ellentmondásba

"Nem, én speciel az atomra vagyok nagyon rácuppanva, mert megbízható és kiszámítható, de (relatíve) olcsó áramot akarok, és ezt (a sötétzöldekkel ellentétben) nem szégyelem bevallani." pont a napokban volt egy kis üzemzavar pakson.. az atomáram a legdrágább, lásd az ingyenes szél pl. Az a baj veled és itt másokkal is hogy hasonlót hasonlóval nem akartok összehasonlítani. a paksi áram igenis drága, csak éppen elfelejtitek ráosztani a költségeket. és mondjuk egy leamortizált paks1est ne hasonlítsunk paks2vel, és ugyebár a megtermelt áram ára is más lesz. vajon akkor miért?

""Mondok jobbat: igcc" - Ugye az nem zavar, hogy a hatásfokuk elmarad a CCGT-kétől, és (mivel ugyanúgy szénnel működnek) ugyanaz velük a gond, mint a hagyományos széntüzelésű erőművekkel (az a fránya por/pernye meg kénoxidok, hogy csak a legfontosabbakat említsem)?"
aham, tökéletesen értelek, kívéve hogy gáztüzelésű is ccgt. És az igcc-nek jobb a hatásfoka, mert van benne még egy fázis, de vitatkozhatunk, linkelj egy forrást

' Amelyeknek ezáltal a teljesítménye is kisebb. A Vásárosnaményben meg nem épült erőmű technológiája használhatósága pedig valószínűleg a mai napig rejtély (hiszen ha annyira nagy haszonnal kecsegtetett volna, akkor miért ment csődbe az építtető/beruházó cég?)." mégis mekkora teljesítmény kellene szerinted? tökéletesen használható a technológiája. azt nem mondhatom meg miért ment csődbe guglizd meg biztos írtak róla valamit az újságok is

"másrészt vannak 24 Mw-os gázmotorok is, azok elég gyorsan indulnak és tetszőleges kapacitást lehet kiépíteni modulárisan is." - És azoknak mekkora a hatásfoka? Akkora, mint azoknak a CCGT-knek, amik Európa-szerte állnak? Vagy még rosszabb?" nem értem miért a hatásfokon rugózol megint? egyszerűen fogalmazva ezeknek az a lényege hogy ha kiesik egy erőmű, mondjuk a kedvenc ccgt-d v leáll a szél pl v hálózat v ezer más ok, akk villámgyorsan pótolják a kiesést h működőképes legyen a rendszer és eleve ne omoljon össze. Addig megy amíg helyre nem állítják v be nem lép egy másik erőmű. Aztán lekapcsolják, nem termel. Marha nagy biznisz egyébként, mert akkor is kap érte nem kevés pénzt ha áll. És ált áll ugye. Kit érdekel a hatásfok? Oroszoknál és régebben nálunk is pl tartalékként ott figyelt az olaj v pakura, azt nyomták a turbinába, nem az számított h füstölt pár napig mint a veszedelem, hanem hogy működőképes maradt a rendszer, a gyárak stb. ha kiszámolod h mekkora a gazdasági kiesés máris megértek h a hatékonyság és egyéb költségtényezők miért nem fontosak.
Egyébként ha mégnagyobb a gebasz, megvan h mely gyárakat, fogyasztókat dobnak le a hálózatról

" Hol állítottam olyat, hogy a többletkapacitás felesleges lenne? Nem én akarom az összes eddig telepített erőművet valami "környezetbarát" baromságra cserélni...." én eleve paksról beszélnék, azt nem szeretném ha megépülne

" Ja. Végül is a szenet a németektől és a csehektől kéne venni, ami tényleg kevésbé rizikós, mint az oroszokkal való seftelés. Meg olcsóbb is. Csak hát azok miatt a sötétzöldek bizony ugyanúgy picsognának, mint a mostani erőművek miatt." felejtsd már el a szenet, Gázos!

"Oké, te biogázt emlegettél, elismerem. " biogáz is csak egy szintig, pl a silózósat tiltanám