Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VIVEKA

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
VIVÉKA A JÓGA ILLATAI 2019.01.18 12:54:49
A jógázás tradicionálisan a füstölő illatával kapcsolódik össze, ami - valljuk be - meglehetősen sajátos, erőteljes illat lévén nem mindenki számára kellemes. Igaz, a füstölőnek nem is elsősorban az illatosítás a célja, hanem a helyiség spirituális tisztítása, és szigorúan csak a gyakorlás előtt,…..
A Vadkanok nevű thai ifjúsági focicsapat 11 és 16 év közötti tagjai, illetve másodedzőjük, a 25 éves Ekapong Chanthawong 18 napig volt egy észak-thaiföldi barlang fogságában. Végül az emberfeletti teljesítményt nyújtó mentőbúvárok szabadították ki őket, akik közül egy az életét is vesztette a mentés…..
VIVÉKA ÚJRA A HŐSÖK TERÉN 2018.07.11 12:14:21
Azt is mondhatnám, hogy egész télen erre vártam. Már hónapokkal ezelőtt nézegettem a naptáramat, hogy mikor is kellene flashmobozni. A tavalyi szép sikerre való tekintettel úgy döntöttem, az idén minden hónapban lesz egy ilyen Napfelkeltés nagy közös jógázás, Napüdvözletekkel és ászana gyakorlással.…..
Már most érdemes elővenned a naptáradat, és betárazni a legklasszabb hazai jógás eseményeket a nyárra. Hogy segítsek egy kicsit a tervezésben, összegyűjtöttem a legnagyobbakat közülük. A válogatás természetesen szubjektív, mindegyikhez van valamiféle kötődésem. Van köztük fizetős és ingyenes is, van…..
Bizony, már ez a műfaj is létezik. Nem nehéz kitalálni, hogy spirituális popzenéről van szó.  A dalok szövegei leginkább a jógafilozófia alapjain nyugszanak. Van, hogy eredeti, szanszkrit mantrákat öntenek modern hangzású, a mai, nyugati ember számára is könnyen befogadható zenei formákba, vagy a…..
VIVÉKA KI A JÓGI? 2018.02.13 20:51:55
Korábban azt gondoltam, a jógi nevet azok a nagy tudású megvilágosult mesterek, guruk viselhetik, akiktől a jógát tanulja az emberiség generációról generációra. Sárga vagy fehér ruhában, lótusz ülésben meditálva töltik napjaikat, aszkéta életmódban, angyali fénnyel és tanítványok garmadával…..
VIVÉKA TELJES JÓGALÉGZÉS 2018.02.04 17:18:41
Az ülő és mozgásszegény életmód teljesen elfeledtette velünk, hogyan kell lélegeznünk, hogyan kell egészségesen, teljes mértékben megtölteni a tüdőnket, és ezáltal a lehető legtöbb oxigénhez juttatni a szervezetünket. A teljes jógalégzés az a légzéstechnika, amellyel a legteljesebb felületén meg…..
VIVÉKA HASI LÉGZÉS 2018.02.04 17:05:50
Amikor megszületünk, még tökéletesen lélegzünk, nézd csak meg ezt a videót, amin a kisfiam látható alvás közben 3 hónapos korában. Tökéletes hasi légzéssel lélegzik! Természetesen sokkal gyorsabban, mint a felnőttek, mert a csecsemőknek sokkal szaporább a szívverésük és a légzésük is.   De mi is…..
VIVÉKA OM OM OM 2018.02.04 17:02:46
A mantrázás, vagyis bizonyos szanszkrit szavak ritmikus, dallamos ismételgetése, éneklése szerves része a jógagyakorlásnak. A szanszkrit kifejezések többnyire a teremtő, a legfelsőbb létező, az abszolút tudás különböző aspektusait, neveit jelenítik meg. Tudván, hogy a jóga végső célja az elme…..
VIVÉKA KAMASZLÁNY BÁLNAJELMEZBEN 2018.01.18 21:50:47
Már jócskán elmúltam 30 éves, amikor gyerekkori legjobb barátnőm, Juci véletlen elszólta magát, hogy a középiskolában a fiúk a hátam mögött Bálnának hívtak… De ne szaladjunk ennyire előre. Az egész ott kezdődik, hogy alkatilag nem vagyok az a darázsderék-kerekfenék típus. Ehelyett a…..
VIVÉKA NYOLC JÓGÁS MESEFILM 2018.01.06 18:34:08
A téli szünetben volt alkalmam néhány (na jó, nagyon sok) mesefilmet végig nézni a kisfiammal, Zalánnal. Már csak ezért is jó, hogy kisgyerekem van, mert magamtól eszem ágában sem lett volna megnézni például a Csocsó sztori, a Trollok, a Zootropolis vagy a Norm, az északi című meséket. Jó, jó ne…..
VIVÉKA KOZMIKUS GYERMEKJÓGA 2017.10.26 13:50:28
Kisfiam, Zalán 4 éves. Főként miatta kezdtem el foglalkozni a gyerekjógával, hogy minél hamarabb, minél hatékonyabban tanítsam meg neki és szerettessem meg vele a jógát. Rendkívül nyitott, a világ iránt érdeklődő, önálló kisfiú, és ezt részben annak is köszönheti, hogy Montessori rendszerű óvodába…..
VIVÉKA MI AZ A JÓGA?  2017.10.10 22:27:52
Tíz évvel ezelőtt még ritkaságnak számított itthon, ha valaki jógázott. Még talán kicsit furcsán is néztek arra, aki „füstölőszagú termekbe” jógaórákra járt. Mára azonban hatalmas teret hódított magának, sőt, mondhatni divattá vált a jógázás. De mi is valójában a jóga? Valami keleti eredetű…..
VIVÉKA BABI BÖLCSESSÉGEI 2. 2017.09.26 12:30:09
Borongós vasárnap délután, szemerkél az eső, szeptember végi, szokatlanul hűvös idő. Előző nap Babi rengeteget mozgott, Sportválasztó napon voltunk, délután meg ugrálóváras, trambulinos játszóházban (Honnan van ennyi energiája???). Valószínűleg fizikailag annyira kifáradt, hogy másnap egész nap csak…..
VIVÉKA SUMMER MOVED ON... 2017.09.05 12:53:08
Izgalmas nyaram volt. Jógaizgalmakkal teli. Jógáztam repülőn, óceán parton Amerikában, otthon a kertben, hajnalban a Hősök terén, szállodai teraszon,  SUP deszkán a Balatonon, gyerektáborban és óvodában. Ez a fantasztikus a jógában! Egy matracnyi hely kell hozzá (akár egy szék is elég), meg az…..
VIVÉKA ÖNZETLENÜL, BÁTRAN 2017.08.12 21:00:33
Mint sokan mások, én is akkor vállaltam először önkéntes munkát, amikor az életemnek egy nehéz periódusában voltam. Hogy a legtöbben miért éppen akkor kezdenek segíteni másokon, arra nagyon egyszerű a magyarázat: ahhoz, hogy ne süllyedj bele teljesen az önsajnálatba - miszerint: "ez csak velem…..
VIVÉKA FÁJ A TÉRDEM 2017.07.26 12:00:53
Kellemetlen. Mert hát egy jógaoktató az tökéletes. Minden porcikája a helyén van, minden izma rugalmas, szépen kidolgozott, és minden ízülete harmonikusan működik. Kivéve, ha a jógaoktató tökéletlen, mint például én. Testi hibáimról már korábban is esett szó (ld. csigolya elcsúszás), de akkor most…..
VIVÉKA JÓGA, FORGATÁS 2017.07.24 15:14:58
Kb. másfél éve megakadt a szemem egy blogon, amit egy fiatal lány ír: Fegyencjóga. Egészen lenyűgözött Bakonyi Panni ötlete, elszántsága, és beszámolója az első hazai börtönjóga projektről. Akkor mint televíziós műsorkészítő kerestem meg őt, hogy jöjjön el a műsorunkba és beszéljen a…..
Nem tudom már, mikor és hogyan kúszott be az a kép a fejembe, hogy milyen jó lenne egyszer a Hősök terén jógázni. Néhány barátomnak, ismerősömnek említettem is az elmúlt egy évben, hogy van egy ilyen ötletem, de valahogy senki nem kapta fel rá a fejét, így aztán (kishitűség, Virág a neved!) azt…..
VIVÉKA KÖSZ A JÓGÁT, APUKA! 2017.06.09 15:25:57
2004 volt, egy napi bulvár magazin felelős szerkesztője és riportere voltam. Előtte évekig reggeli műsort szerkesztettem, (Ó, azok a hajnali kelések! Lehet, hogy ezért megy most olyan nehezen!?) meg talkshowt, meg még volt egy kis rockandroll is, és olykor rádióztam is, szóval pörögtem ezerrel.…..
VIVÉKA BABI JÓGÁZIK 2017.05.13 04:20:52
Egy korábbi bejegyzésemben már utaltam a kisfiam jógakártyájára, amivel nagyon szeret játszani. Ide, Amerikába is elhoztuk magunkkal. Nagyon jó kis találmány, többféle szabály szerint lehet játszani. A kártyák párban vannak: az egyiken egy kedves rajz, a másikon egy fotó, az azt a nevet viselő…..
VIVÉKA BABI BÖLCSESSÉGEI 1. 2017.05.11 16:23:45
Mindig lenyűgöz, milyen bölcs mondatok buggyannak ki ebből a csodás kis emberi lényből, aki mindössze négy éves. Megosztok majd veletek néhányat. Ez például a mai:..
"Anya, tornázhatok veled?" - kérdezi mindig, amikor meglát a jógamatracon. Most matrac sem kellett, csak meglátta, ahogy a parton, a homokban "kutyaházat" csinálok, és már jött is. ..
VIVÉKA ENJOY YOUR FLIGHT YOGA! 2017.05.03 16:03:39
Imádok repülni. Mármint repülővel. Nyilván, ha lennének szárnyaim, úgy is imádnék, de egyelőre maradok a repülőknél, és mostantól kedvenc légitársaságom is van. Ez nem a reklám helye, nem kapok érte súlyos szponzorpénzeket de még ingyen repülőjegyet sem (tényleg, nem is rossz ötlet!), ezért le sem…..
Mint minden húsevő családban élő vegának, nekem is rendszerint komoly fejtörést okoz, hogy mit főzzek, amitől én is jóllakok, és a "ragadozóim" is. :-) A legtöbbször a köret jut nekünk ilyenkor. Ebből a kényszerből született ez a finom köret, ami pillanatok alatt vega egytálétellé varázsolható. A…..