Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lafferton Sára

16 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kissé megkésve, de röviden összefoglalom az olasz belügyminiszter, Marco Minniti és az (ENSZ által legitimnek elismert) líbiai miniszterelnök, Fayez al-Sarraj július 13-ai tripoli találkozójáról megjelent olasz cikket. A találkozás legfontosabb eredményei számomra annyira megdöbbentőek voltak, hogy…..
Az elmúlt hónapokban Kína nagyhatalmi szerepét egyre-másra megkérdőjelezték, mind kívülről, mind pedig belülről. Egyes tartományi politikai vagy vallási vezetők és illegálisnak tekintett szakadárok időről időre rendere kinyilvánítják függetlenedési szándékukat Kínától, ez eddig még nem újdonság. Az…..
Bárkiben joggal merülhet föl a kérdés, hogy amikor Aleppóban szír népirtás zajlik, melyet maga a szír államfő, Bassár el-Aszad vezényel le a szövetséges orosz légierő feltétlen együttműködésével, a világ bambán bámuló, tétlen cinkossága mellett; vagy amikor az amerikai elnökválasztási kampány utolsó…..
Az izraeli rendőrfőnök egy, a napokban rendezett konferencián azt mondta, hogy szerinte természetes, hogy Izraelben az etióp származású állampolgárokat a rendőrség eleve gyanúsítottként kezeli. Megjegyzésében arra hivatkozott, hogy a világ valamennyi pontján eddig elvégzett kriminológiai kutatások…..
Ausztrália egy másfél hete megpróbálta megakadályozni egy nukleáris leszerelésről szóló ENSZ-tárgyaláson, hogy a szervezet elfogadjon egy nukleáris fegyvereket általánosan betiltó jelentést. A hosszú szakmai viták eredményeként megszülető jelentés, amely szerint 2017-ben el kellene kezdeni az…..
Határeset Szembenézés? Mivel? 2016.08.19 15:49:49
A napokban Lengyelország kormánya olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amely szerint bárki, aki "lengyel haláltáborokról" beszél, három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A döntést az indokolta, hogy külföldi sajtóorgánumok gyakran lengyel haláltáborokként utalnak például az auschwitzi…..
A törökországi puccskísérletről már a legtöbb, önmagára valamit is adó médium tudósított Európában. Meglepődve tapasztaltam azonban, hogy a puccsisták motivációja meglehetősen alultárgyalt téma a sajtóban; olyan, mintha magától értetődőnek feltételeznénk, hogy a hadsereg valamennyi tagja alapvetően…..
Lafferton Sára 2016.08.19 12:33:04
@gaborchen: Egyetértek, tényleg "kicsúszott a keretből" a cikk, és a fölvetéseid lényegesebb megvilágításba helyezik a problémát. Nem hiszem, hogy Erdogant izgatnák az EU alapértékei, de a csatlakozás számára még mindig stratégiai cél; jelenleg éppen a vízummentességért zsarolja az Uniót a márciusi paktum szabotálásával.

Érdekes gondolat, hogy Törökország nagyhatalommá akarja/akarhatja kinőni magát. Erről még nem olvastam, ilyesmitől általában Kínát, Oroszországot és Iránt "féltik" a hangadók. Az mindenesetre biztos, hogy Törökország most "helyzetbe jött" valamelyest, és ez a lehetőség csábítónak tűnik föl előtte.
Határeset A Chilcot-jelentés 2016.07.06 22:09:48
Sir John Chilcot 2016 július 6-án rövid beszédben foglalta össze annak a jelentésnek a tartalmát, melyet ugyanezen a napon Chilcot-jelentés néven publikált a The Iraq Inquiry nevű projekt bizottsága (a következőkben: a bizottság). A jelentésről ezen a napon semmilyen cikket nem találtam az…..
Lafferton Sára 2016.08.19 12:08:58
@Cs. Horváth János: Örülök neki, hogy az én tévedtem, és a hír megütötte a magyar külpolitikai újságírás reakcióküszöbét! Ez az Index esetében nem teljesen mondható el, ugyanis a hír, amelyet bemásoltál, gyakorlatilag csak az MTI anyagát fogalmazta újra, és tartózkodott a véleményformálástól. Ehhez képest a Magyar Idők és az Alfahír önálló véleménnyel, illetve valamilyen normatív kerettel szolgáltak az ügy kapcsán, bár ez utóbbi meglehetősen távoli normatív pontot határozott meg (Ausztráliát). Az a helyzet, hogy a háborút támogató, az EU-hoz éppen akkor csatlakozó közép/kelet-európai államokként szerintem meglehetősen kínos szembenéznünk a jelentés mondanivalójával (erről egy litván szakértő írt nagyon érdekes könyvet The Politics of Becoming European: A Study of Polish and Baltic Post-Cold War Security Imaginaries címmel - kölcsön is tudom adni); talán ez részben magyarázza a jelentést övező (relatív) magyar médiacsöndet.

A kérdéseid szerintem valid és lényeges kérdések, és a válasz rájuk az lehet, hogy a magyar külpolitikai újságírás tulajdonképpen állandó szabadságon van.
Szíriában polgárháború dúl számos szereplő részvételével: a kormányerőkkel az egyik oldalon; az lázadók/ellenzék frakcióinak miriádjai (köztük a kurdok és az Al-Nuszra Front is) a másik oldalon, de gyakran egymás ellen; az „Iszlám Állam” pedig, maga is egyfajta nem-konvencionális lázadóként, egy…..
A The Guardian címlapon számolt be róla, hogy az izraeli parlament, a Knesszet július 20-án elfogadott egy törvényt, miszerint az izgató, rasszista, valamint az állam elleni fegyveres harcot támogató parlamenti képviselőket ki lehet űzni az országból. Az ellenzék soraiban ülő arab képviselők rögtön…..
Talán furcsa ötlet a Dél-kínai-tengeren zajló politikai-gazdasági feszültségről írni, miközben Törökországban éppen katonai puccskísérlet (vagy talán már annak megtorlása) zajlik. Azonban szerintem egyrészt a magyar újságírás ezúttal viszonylag nagy felületet biztosít az ügynek (és az eredeti…..
Az alábbi összefoglaló vállaltan egy soron következő (azóta már elkészült) bejegyzés mellékletéül szeretne szolgálni, mely a Dél-kínai-tengeren kialakult politikai, gazdasági és katonai probléma fejlődésének dinamikájáról fog szólni. Azt remélem azonban, hogy a jelenlegi írás önmagában is megállja a…..
Azért kezdtem el világpolitikai témájú blogot írni, mert arra lettem figyelmes, hogy a legtöbb nemzetközi politikai témáról nem lehet magyar nyelven olvasni. Ez azt jelenti, hogy a külföldi nyelveket (magabiztosan) nem beszélő magyarok – néhány kivételtől eltekintve – egyszerűen nem szerezhetnek…..
"Nem akarunk újabb hidegháborút. Nem akarunk újabb fegyverkezési versenyt. Nem keressük a konfrontáció lehetőségét"..
Az EU-s tagságról rendezett brit népszavazás kapcsán már körülbelül két hete szeretnék írni, de eddig nem tudtam eldönteni, honnan fogjam meg a problémát. Most úgy döntöttem, hogy nem a teljesség igényével nyúlok a témához, hanem összefoglalom egy rövid elemzés tartalmát, és az egyes részekhez…..
A denacionalizálás, avagy emberek állampolgárságuktól való megfosztásának gyakorlatát először nagy méretekben Franciaország alkalmazta 1915-ben. Számos európai állam követte a példáját (Belgium 1922-ben, Olaszország 1926-ban, Ausztria 1933-ban, Németország 1935-ben), "ellenséges gyökerű" vagy…..