Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KayD

11 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon kellemetlen, hogy a nemzethez tartozás állampolgársági és/vagy nyelvi és/vagy (teljesen szubjektív) érzelmi kritériuma helyett (aminek mindegyikét felfogni "pusztán" racionalitás kérdése) az irracionalitás büszkeségével válaszol az irracionális magyar etnicizmus a nemzeti identitás…..
... azt vetik az emberiességi szempontokat érvényesíteni kívánó ellenzék szemére, hogy a vészhelyzetben is politikai szempontok vezérlik őket. Teszik mindezt (telj)hatalmi pozícióból, még a lélegzetüket is totálisan átpolitizálva, az ország ellenségeinek felcímkézett ellenfeleik megsemmisítésének…..
KayD 2020.05.06 11:19:41
@új felhasználó: Ezzel nem mondasz hülyeséget, mert a fideszen (és a seggéből kilógó Mi Hazánkon) kívül még a DK az egyetlen az ellenzéki oldalon, amely hasonló retorikára képes vetemedni az őt kritizálókkal szemben, persze nem a direkt pártkommunikációban, hanem a Nyugati Fényen keresztül, és a hozzá kapcsolódó gond-olkodó fb oldalon keresztül. És ez a retorika magyarázza, hogy Gyurcsány is Orbánhoz hasonló személyi kultuszt volt képes kiépíteni a rajongói körében, ő is egy megkérdőjelezhetetlen dominanciájú és örök-igazságú falkavezér.
KayD 2020.05.06 12:24:44
@felfújta a szél: A gárda az masírozott, igen, a nacionalizmus pont a falkaösztön egyik legjellemzőbb megnyilvánulása, a saját falka felsőbbrendű, előjogokat élvez más falkákkal szemben. A szélsőséges vadhajtások azóta le lettek a jobbikról nyirbálva, de hogy balra masíroznának? Egyrészt, hasonlítsd össze a 10-15 évvel ezelőtti gazdaságpolitikai irányukat a maival, nem sok a különbség. Másrészt, a jobb-bal felosztás közgazdasági és politikai vetületei már rég teljesen összekuszálódtak, a magát balnak nevező MSZP gazdaságilag szélsőjobbos neoliberális irányba ment el, a szélsőjobbos Jobbik pedig papíron vadkapitalista kellett volna hogy legyen gazdaságpolitikai értelemben, de mégis a balos jellegű állami szerepvállalást, szociális ellátórendszerek jobb működését, belső piac és hazai termelők védelmét szorgalmazta. Csak azt nem értem, a magukat nemzetinek meg annyira jobbosnak tartók miért tapsolnak pl. a kormány által az autóipari multiknak adott százmilliárdos adókedvezményekhez és támogatásokhoz, meg a kínai diktatúra érdekeit szolgáló titkosított vasútfelújítás kapcsán az ország 700 milliárdos eladósításához.
Kay-D Blogja A rezsim valódi arca 2020.01.10 12:54:28
Képzeld el, hogy kiteszel egy posztot kedvenc közösségi oldaladra, másnap pedig már nem férsz hozzá a bankszámlán tárolt pénzedhez, vagy megtagadják a jegyvásárlást a távolsági gyorsvonatra, de nem csak neked, hanem a rokonságod számára is. Ez a helyzet nem egy jelenet a szolgálólány meséjéből,…..
Lehetetlen lenne véglegesen és kimerítően meghatározni, mitől erkölcsös és mitől erkölcstelen egy cselekvés, de vannak olyan jól felismerhető jegyei, amelyek a legtöbb erkölcsi rendszerben kelettől nyugatig érvényesek. Ezek: Ne akarj valamit másnak, amit magadnak nem kívánnál vagy ami a másik…..
KayD 2019.03.21 10:02:41
@ez is egy vélemény: Éppen a fideszre, ugyanis a kommunikációja egy az egyben a falkaösztön aktiválására épül, a nacionalista, rasszista, etnicista reflexek felerősítésére. Idéznék Arthur Finkelsteintől, a Soros-propaganda atyjától:
„Ha valaki arról beszél, hogy lehet két pontban megreformálni a nyugdíjrendszert, el fog tűnni a süllyesztőben. De az a politikus nem aki azt mondja: dobjuk ki őket! Szabaduljunk meg ezektől az emberektől! Csak ki kell választani kiktől. Mindig az adott országtól függ, kiből lehet ellenséget csinálni, de a módszer mindenhol működik. Ezek a politikai erők mindenhol azt mondják: Elveszik a munkánkat! Elveszik az életformánkat! Hogy miért válasszunk ki egy csoportot hogy őket gyűlöljék és őket hibáztassák? Mert a gazdasági válság súlyos, és az abból fakadó frusztráció jó energiaforrás.”
"a politika ma nem racionalitásról, hanem érzelmekről és dühről szól, s ebben a legfontosabb, hogy legyen ellenségkép."

De hasonlót vallott Hermann Göring is, és nagy sikerrel alkalmazták:
"Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani. Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik."

De idézek egyet hafr-től is:
"Az etnicizmus és a veszélyeztetettség tudata szinte kizárólag a más népekkel szembeni versenyképtelenség valós tapasztalatából fakad, amit az etnicizmus nem úgy orvosol, hogy megkeresi a versenyképtelenség forrásait, hanem ehelyett sérelmi alapú narratívákba: xenofóbiába és (belső-külső) agresszióba lovalja az amúgy is bizonytalan és frusztrált tömegeket."

A mantra a következő:
Az ország támadás alatt áll. A bevándorláspárti liberális erők és Soros el akarja pusztítani a magyarságot. Aki Orbánt támadja, az Magyarországot támadja. Megvédjük az ország szuverenitását. Aki Orbánt támadja az hazaáruló.

Egészen egyszerű a helyzet. A falkavezér egyenlő a falkával. A falkát szörnyű ellenség fenyegeti, ami ellen csakis a falkavezér védheti meg az országot, ezért az alattvalóknak feltétel nélkül támogatnia kell. Aki nem fogadja el a falkavezért az hazaáruló, csak az tartozhat a falkához, tehát csak az lehet magyar, aki fideszes. Az ellenzék hazaáruló, bevándorláspárti, idegenszívű, stb, az ilyen falkaösztön alapú nézet könnyen polgárháborús helyzetig fajulhat, mint már annyiszor a történelemben.

De ez megy évezredek óta, hiszen teljes ismert történelmünkben tekintélyuralmi rendszerek voltak jellemzők, folyamatosan királyok, fejedelmek, hűbérurak uralkodtak a népen, ami hasonló mesterséges szelekciót eredményezett, mint ahogy az ember mesterséges szelekcióval kitenyésztette a vad és öntörvényű farkasból a hűséges és engedelmes kutyát. A felségsértés mindig a legkeményebben megtorolt bűnnek számított, a mindenkori uralkodóknak benyalókat, hű szolgákat mindig jobb szaporodási lehetőségekhez juttatták, az elnyomás és önkény ellen lázadókat pedig mindig üldözték, irtották. Így generációról generációra erősödött a szolgaságra és a falkavezérekben való vak hitre való hajlam, és az emberek megtanulták elfogadni és szeretni az elnyomást, megtanultak szelíden tűrni és nem lázadni, és kialakult a tipikus pribék, elnyomó hatalmak elvtelen kiszolgálója, akiknek lételeme egy erős alfát imádni és vakon szolgálni.
KayD 2019.03.21 10:35:14
@Pipas: Nem, nem ezt csinálja az ellenzék, ez a Finkelstein-Habony agytröszt sztereotip, kollektív megbélyegző hazugsága. Egyik oldalon áll a falkaösztön és a territoriális ösztön kihasználása, az ellenség támadja a territóriumot és el akarja pusztítani a falkát, megsemmisíteni a kultúráját, a másik oldalon pedig egy elég heterogén csapat, amely egy dologban egységes, ezzel az őskori szintű agypusztítással szemben próbálnak kiállni a jogállam és a szabadság mellett.
"Nem kérdezni, végrehajtani - az értelmiségi töprengés nem kifizetődő, és még veszélyes is lehet arra, aki túlságosan belefeledkezik." Hunyadi Mátyás személyiségéből fakadt-e a humanizmus? Miért támogatta két pápa is Mátyás törekvéseit? Miért lettek legádázabb ellenfelei hűséges…..
Bumeráng Ide a diktatúrával! 2018.09.22 20:17:24
A Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung augusztusban egy felmérést készített arról, mit gondolnak a magyar emberek a demokráciáról, a rendszerváltás óta megalakult kormányokról és önmagában az ország helyzetéről. A végeredmény rengeteg tanulsággal járt és sok mindent igazolt is: kiderült,…..
Az elmúlt hetekben-hónapokban volt szerencsém beszélgetni személyesen és online a fideszes szavazók keménymagjával, néhányukkal kérdőívet is fel tudtam venni és ezek alapján néhány érdekes megállapításra jutottam - nemcsak a Fidesz, hanem összességében az ellenzéki pártok lehetőségei kapcsán...
KayD 2018.09.05 06:49:14
Egyszerű etológiai magyarázat van erre a jelenségre. Az ősközösségi társadalmak felbomlása óta az ősi falkákat összetartó ösztönök nem tűntek el, fidesz propagandája célzottan az ősi csoportösztönt aktiválja, ezek az emberek tudatilag valójában egy háborúzó ősközösségi falkában élnek. Az ember alapvetően csoportlény, tartozni akar egy falkához, hajlamos alávetni magát a falka szabályrendszerének, hajlamos áldozatokat hozni a falka érdekében, hajlamos imádni és szolgálni a falkáját vezető alfa hímet, hajlamos a falkáját - és ezen keresztül saját magát is felsőbbrendűnek tekinteni, a falkán kívülieket pedig alsóbbrendűnek, értéktelennek, a velük szemben táplált gyűlölet könnyen fordulhat dehumanizálásba, és vezethet polgárháborúhoz, etnikai tisztogatáshoz, népirtáshoz. Az összes diktátor erre az ösztönre alapoz, létrehozza a saját modern falkáját, megalkotja a falka közös mítoszát, és a fenyegető ellenségképet (parazita migránsok, zsidó háttérhatalom, stb.), ami ellen csakis ő védheti meg a falkát, ezért minden falkatagnak támogatnia kell őt a falka túlélése érdekében. Az elmemanipulált falkalény diadalmasan ünnepli falkája győzelmeit az ellenség felett, örül ha az ellenségek bosszankodnak a korrupciós botrányok eltussolásán és egyéb aljasságokon, kéjes örömét leli a „sivalkodásban”. A falkalényt büszkeséggel tölti el, ha Mészáros Lőrincék lenyúlják az országot, mivel a falkavezér szűkebb körének erősödése a falkát erősíti. Az erkölcsi alap kizárólag a falka szolgálata, egyetemes erkölcsi alapelvek nem számítanak, szitokszóvá vált a humanizmus, a tolerancia. A jelenség megértéséhez a csoportösztön mellett számításba vehetünk egy mesterséges szelekciós hatást is, hogy az emberiséget gyakorlatilag évezredek óta "tenyésztik". Ismert történelmünk túlnyomó részében önkényuralmi rendszerek domináltak, az érvényesülés feltétele mindig is az uralkodónak való benyalás, a hűséges szolgaság volt, az elnyomás és önkényuralom ellen lázadókat viszont mindig elnyomták, irtották. A szaporodási esélyeik így mindig a talpnyalóknak, pribékeknek volt jobb, így mára az erre való hajlam a populációban elterjedhetett, egyre többeknek természetes állapot a "gazdájuktól" való függés, a kiszolgáltatottság, a dicsőséges vezető imádása, a rabszolgalét.
Noha a 20. század a szocializmus, a liberalizmus és a liberális demokrácia százada volt, ez nem jelenti, hogy a 21. századnak is a szocializmus, a liberalizmus és a liberális demokrácia századának kellene lennie. Politikai ideológiák mennek, a nemzetek maradnak. Joggal gondoljuk, hogy…..
KayD 2018.08.01 12:17:48
@midnightcoder2: Az etológia több fázist is elkülönít a kulturális evolúció folyamatában, mikor az emberi populáció növekedése miatt a falkák egyre közelebb kerültek egymáshoz, és idővel kénytelenek voltak belátni, hogy a folyamatos vérengzés túl kockázatos az emberi faj túlélése szempontjából, keveredni kezdtek, elkezdték megtalálni a békés egymás mellett élés módjait, és elvileg az utolsó fázisnál kellene tartanunk, a megapopuláció kialakulásának korszakában. Persze a kulturális hatások nem feltétlen, vagyis nem mindenkinél épültek be a genomba, sokan még az első fázisnál tartanak, egy kisebb ősközösségi csoport tagjainak képzelik magukat, és mindig megtalálják az ideológiát amely mentén gyűlölhetnek, gyalázhatnak más csoportokat. Az összes népirtás, etnikai tisztogatás az ilyen primitív kirekesztő ősmajmoknak köszönhető, és az emberiség kipusztulását is ezek okozzák majd.
Sokak szerint azért, mert „más időkben születtek” és „az a világ, amelyikben felnőttek, másmilyen volt.” De ez csak részben igazolja a tényeket. Akkor mi lehet az oka annak, hogy idősebben mintha előítéletesebb lenne az ember?..
KayD 2018.07.23 11:30:13
Az egymástól elszigetelt ősemberi csoportok ritkábban találkoztak más csoportokkal, és ezek a találkozások általában a szűkös erőforrásokért és a vadászterületért való rivalizálásról szóltak, így az evolúciós hajtóerő súlypontja az egyén génjeinek továbbörökítése irányából áttevődött a csoport génkészletének továbbörökítésére, így kialakult a csoportösztön, felerősödött a csoportlojalitás, a saját falka felsőbbrendűségének tudata, a falkavezérnek való feltétlen behódolás képessége (személyi kultusz kialakulása) és az idegen falka gyűlölete és dehumanizálása, hogy ha alkalom nyílik rá mindenféle erkölcsi aggály nélkül képesek legyenek a másik falka tagjait lemészárolni, esetleg rabszolgának elhurcolni. Az emberi populáció növekedése miatt a falkák egyre közelebb kerültek egymáshoz, és idővel kénytelenek voltak belátni, hogy a folyamatos vérengzés túl kockázatos az emberi faj túlélése szempontjából, meg kell találni a békés egymás mellett élés módjait, az etológia több fázist is megkülönböztet amire eljutottunk a mai állapotba, a megapopuláció kialakulásának korszakába. A kulturális fejlődéssel az ősi csoportösztön és a territórium védelmének ösztöne nem tűnt el, csak a kultúra és a neveltetés jelenleg gátolja a kifejeződését. A gyűlöletkeltő propagandista vezetők az ősi ösztönöket aktiválják, visszavetik az embereket egy jóval korábbi csoportszerveződési szintre, ahol a primitív ösztönök uralkodnak az emberiség értékei felett. Megalkotják a modern ősközösségi falkát, ahol a fenyegető és barbár ellenségek ellen csakis a falkavezér védheti meg a falkát, ezért minden falkatagnak támogatnia kell ebben, aki nem fogadja el a falkavezér teljhatalmát, és az általa közvetített közös mítoszt, az hazaáruló, nemzetellenes, stb. azt a falka kiveti maga közül. Idősebb korra az ember kiszolgáltatottabb lesz, jobban rá lesz szorulva a falka védelmére, ezért automatikusan felerősödhetnek az ősi ösztönök, az intoleráns érzelmek a falkán kívüliekkel szemben, és ilyenkor még jellemzőbbé válik a falkavezér iránti vak szerelem (ld. Orbánnak kezet csókoló vén pribékek). A történelem szinte összes népirtása és háborúja a falkaösztön aktiválásának köszönhető, és az emberiség túlélése múlik rajta, mert a folyamatos háborúskodások mellett a globális környezeti problémák elhárításához szükséges összefogás se valósul meg a saját érdeküket, illetve néhány hatalomittas falkavezér érdekeit képviselő falkák (diktatúrák, autoriter rezsimek, "nemzetállamok") között. Ilyen szempontból az emberiségen belül a legnagyobb törésvonal a civilizált emberek, és a primitív gyűlölködő ősközösségi falkalények között húzódik.
2018-at írunk, az általános közvélekedés szerint fejlett társadalmakban élünk, számtalan technológiai vívmány könnyíti meg az életünket, egyre több betegség válik gyógyíthatóvá, világszerte milliók dolgoznak mások megsegítésén, az emberiség életét nehezítő problémák leküzdésén. Mégis jelenleg is…..
A legsötétebb náci időket idéző propagandafilmmel nem az a legnagyobb baj, hogy a nyitókép egy indiai (szikh) turbános bácsit próbál nekünk eladni közel-keleti veszélyes elemként. Frei Tamás röhög a markába. Sokat kellett várni rá, de végre elkészült a magyar médiatörténet azon alkotása, amely…..
KayD 2018.03.09 10:43:58
Lázár videója a bevált propagandastratégia része, kitalálója a nagy kampányguru, Finkelstein, aki egész nyíltan beszélt erről: „a politika ma nem racionalitásról, hanem érzelmekről és dühről szól, s ebben a legfontosabb, hogy legyen ellenségkép." „Ha valaki arról beszél, hogy lehet két pontban megreformálni a nyugdíjrendszert, el fog tűnni a süllyesztőben. De az a politikus nem aki azt mondja: dobjuk ki őket! Szabaduljunk meg ezektől az emberektől! Csak ki kell választani kiktől. Mindig az adott országtól függ, kiből lehet ellenséget csinálni, de a módszer mindenhol működik. Ezek a politikai erők mindenhol azt mondják: Elveszik a munkánkat! Elveszik az életformánkat! Hogy miért választanak ki egy csoportot hogy őket gyűlöljük és őket hibáztassuk? Mert a gazdasági válság súlyos, és az abból fakadó frusztráció jó energiaforrás.”

Az egymással rivalizáló ősközösség falkákat összetartó és működtető mechanizmusok aktiválódnak újra, az ember vágyik egy csoporthoz tartozásra, és ösztönösen idegenkedik az idegentől, a másságtól, erre játszanak rá tudatosan. A falkánkat veszély fenyegeti, a gonosz ellenség a pusztulásunkat akarja, a migránsok, Soros-bérencek, hazaárulók meg akarnak semmisíteni bennünket, de majd mi megvédünk téged! Ahogy Erdogan a törököket megvédi az állítólagos güllenistáktól, ahogy Kim Jong Un megvédi a népét a gonosz idegen hatalmaktól, vagy ahogy Hitler „megvédte” a németeket a veszélyes zsidóktól, mindig működik. Az ellenség azonosítása könnyebb ha külsőségek is segítik, pl. más bőrszín, de lehet vallási, ideológiai alapú, a hergelés célja, hogy a másikban ne legyünk képesek meglátni az embert, csak azt kell éreznünk hogy ellenség, veszélyes ránk, gyűlölni kell és harcolni ellene, és támogatni azt a politikai erőt, aki megvéd tőle.
Az emberek fejébe kiirthatatlanul beleégett az a vélekedés, ha valaki a törvényhozásban dolgozik, annak egyenes következménye, hogy amint hivatalba lép elkap egy csúnya betegséget: a Pinokkió-kórt. Nos, ha jelen megfigyelést a Fidesz kommunikációjára szűkítjük, azt kell mondanom, hogy kevés dolog…..
Ferenc pápa a béke 51. világnapjára (2018. január 1.) írt üzenetének középpontjában a „A migránsok és a menekültek: békét kereső nők és férfiak” –állnak. A menekültekkel kapcsolatos állásfoglalásai miatt nagyon erős kritikák érik a pápát szerte a világon és idehaza is, azzal vádolva őt, hogy…..
KayD 2018.01.09 07:33:29
Lám itt is megjelentek a gyűlölködő fröcsögő ösztönlények.
"Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani... Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik."
A kormánypropaganda Hitler propagandájához hasonlóan az ősi törzsközösségi ösztönök felkorbácsolására hajt, a falkaösztön aktiválásának bevált módszere a csoportidentitás és csoportlojalitás felfokozása a fenyegető ellenségkép erősítésén keresztül, és a falkavezér (Orbán) felé a lojalitás kialakítására azáltal hogy elhiteti, csakis ő fogja a népét megvédeni a fenyegető ellenségek ellen. Mint ahogy nagyon jól működik az általános fenyegető ellenségkép a migránsok esetében, de jól működik az ország elpusztítására törekvő Soros György, Brüsszel, és a hazaáruló ellenzék esetében, ugyanezt a taktikát vetik be a keresztények manipulálására is: elhitetni hogy a kereszténység támadás alatt áll. Támadják a muszlim migránsok, akik el akarják pusztítani a kereszténységet, iszlamizálni Európát (ezt szolgálják a szennysajtó mindennapos álhírei), támadja Brüsszel, támadja maga a pápa, aki a "libsik" beépített bomlasztója, és persze támadja a hazaáruló ellenzék is. Elhitetik, hogy háború van, és ők a kereszténység megmentői, akár egyházszakadás árán is. Innentől nem számít hogy mekkora erkölcstelenségeket követnek el, hogy tapossák sárba és gyalázzák meg Jézus tanításait, háború van, és háborúban az önvédelem elsődleges, és elkendőz minden mást. A falkaösztön hatása alá került droid pedig gyűlöl, fröcsög, kollektíven megbélyegez népcsoportokat, és kiírtaná őket, pont mint a hutuk a tuszikat, a szerbek a bosnyákokat, a németek a zsidókat, a csoportösztön azzá teszi a őket, amik valójában: harcra feltüzelt ősi primitív majmok, akiket ösztöneiknél fogva könnyen lehet manipulálni.
KayD 2018.01.09 09:47:50
@midnightcoder2: Nem, a következő holokausztot az ilyen agyatlan, ősi falkaösztön alapján működő nácik fogják rendezni. A saját falka jó, erkölcsös, az ellenséges falka rossz, fenyegető, alsóbbrendű, erkölcstelen, veszélyes, ezért minden eszköz megengedett velük szemben. A történelem összes népirtása, etnikai tisztogatása ezen alapul. Itt nincs mérlegelés, emberség, árnyalt gondolkodás, csak az ősi törzsi mentalitás, a világ kétosztatúsága saját és ellenséges falkára, és kirekesztő, dehumanizáló agyműködés ősi programja, mely a falka túlélését segíti mindenki más rovására.
A nemzetállam mint társadalomszervezési modell a XIX. század elején jött létre Európában, de Nyugaton már a létrejötte pillanatában is kizárólag a modernizáció hordozójaként tekintettek rá, amely az abszolutista polgárosítási modelleknek nyújtott győztes alternatívát. Annyiban volt csak nemzeti,…..
KayD 2017.09.07 11:17:21
A legtöbb ember által alkotott csoport, köztük a nemzet is, az ősi csoportösztön terméke, ami az őskorban az egyén túlélési stratégiájának részeként alakult ki, a csoport a maga szoros kötelékeivel, szervezettségével és feladatmegosztásával nagyságrendekkel növelte a csoport tagjainak túlélését a vadonban, természetesen mindenki igyekezett saját képességei mentén a legtöbbet megtenni a csoportért, a közös jövőért, és bízhatott benne hogy betegsége, sérülése esetén a csoport tagjai nem hagyják magára. A falkavezér pedig mindig a legrátermettebb, akit képességei és a csoport iránti elhivatottsága tettek vezetővé, és emiatt is kellett bírnia a csoport minden tagjának feltétlen lojalitását (ez áll napjainkban is a sovinizmus, a vezető személyi kultuszának kialakulása mögött). Emellett működött a csoportok közötti ellenségeskedés, és versengés a szűkös erőforrásokért, a külső ellenség iránti negatív érzelmek fokozódása dehumanizáláshoz vezet, amikor már nem is tekintik az ellenséges csoport tagjait embernek, hanem férgeknek, parazitáknak, állatoknak, akiknek élete értéktelen, tehát szabadon elpusztíthatók a saját csoport túlélése érdekében (a rasszista indíttatású bűncselekmények, népirtások, polgárháborúk, etnikai tisztogatások mozgatórugója). Az ősi mechanizmus napjainkra se sokat gyengült, és alapjául szolgál az összes elnyomó rendszernek, adni kell a csoportnak egy identitást (származási, vérségi, ideológiai alapon), és ellenségképet, amely minél fenyegetőbb, annál erősebb lesz az összetartás, és a csoport élén álló falkavezérbe vetett hit és lojalitás, ezt használták ki a mindenkori diktátorok az emberek irányítására.
Idéznék Csányi Vilmostól: "Az állati csoportok minél izoláltabbak, annál ellenségesebbek egymással és feltehetően ez volt jellemző a korai emberi csoportkultúrákra is. Ezek sikeres adaptációja a populáció és a csoportok számának gyors növekedését hozta. Az evolúció egy későbbi szakaszában a nagyra nőtt csoportok már nem tudtak egymástól végleg elválni, a rendelkezésre álló szabad területek megfogyatkoztak, egyre gyakrabban fordult elő, hogy azonos nyelvet beszélő, azonos kultúrájú csoportok egymás közvetlen közelében éltek. Nem működött az idegen csoportok gyűlöletén alapuló szelekció, hiszen a csoportok jól ismerték egymást. Ebben a periódusban jelent meg az egyezkedési viselkedés, olyan csoporttevékenység, amely a csoportok közötti kapcsolatokat szabályozza. (...) Az evolúció utolsó szakaszában megindult a csoportok közötti kapcsolatok szerveződése, és a racionális megfontolások, kompromisszumok, bizonyos ideig érvényes egyezségek. Az egyezségek során minden csoport meg akarja őrizni autonómiáját, nem akarja átvenni partnere globális eszméit és nem akarja saját magát az egyezség kedvéért feláldozni, sőt még kicsi veszteséget sem visel el szívesen. Ezért jelenik meg döntően a racionalitás a csoportok egyezségeiben, persze a félrevezetés, a csalás eszközeivel együtt, amelyek a csoporton belül elképzelhetetlenek. A populáció további növekedésével az egyezkedések kulturális struktúrája ráépült a csoportkultúrákra és létrehozta azt a megapopulációt, amelyben jelenleg élünk és amelynek szabályozása a továbbélő biológiai faktorok mellett, sokszor azok ellenére, döntően kulturális mechanizmusokkal történik.”
Globalizált világban élünk, és ez szükségessé teszi a következő evolúciós lépést, a kozmopolita ember kialakulását, az ellenségek pedig nem másik csoportok, hanem a csoportokon élősködő egyes hatalmi szerveződések. Jelenleg a nacionalista vezetők nem visszavetik az embert egy alacsonyabb evolúciós csoportszervezési szintre, ami a vele járó gyűlölködéssel újabb és újabb háborúkhoz, népirtásokhoz vezet. Csányi a harmadik evolúciós lépés leírásánál elképzelhetetlennek nevezi a csalás eszközeit a csoporton belül, pedig az illiberális vezetők éppen hogy a csoporton belüli csalással, agymosó ál-nacionalista retorikával próbálják megteremteni az egységet, és létrehozni saját támogatottságukat. A nacionalisták által sokat hangoztatott bullshit, miszerint azért akarnak a libsik gyökértelen népet mert könnyebben irányítható - éppen hogy a csoportösztön által elvakított ember az aki könnyen irányítható (lásd Habony-propagandát szajkózó fideszes nyugger). Nem csak nemzetekben lehet gondolkodni, hiába szocializál erre önös érdekből a kormánypropaganda. Eleve ott az alapidentitás, a családi, rokoni kötelék, és nagyobb, átfogóbb identitásokat is fel lehet venni, pl. földlakó vagyok, ember vagyok, minden földön élő ember érdekéért dolgozom, a problémákra helyi és globális válaszokat is keresek. Emellett még lehet az ember patrióta, szeretheti, védheti és támogathatja szűkebb és tágabb közösségét, de nem vakon ösztönből, hanem erkölcsi és felelősségi alapon. Gyakorlatilag az emberiség túlélése múlik ezen, a globális környezeti problémák megoldása is csak globális összefogással lehetséges, a helyzet ehhez alkalmazkodó csoportszervezést is igényel, már amennyiben az emberiség túl akarja élni ezt az évszázadot.
Mondjuk ki végre: "Soros-terv" nem létezik. Akkor sem, ha ezt Orbán után ezer fideszes tízezerszer elharsogja. Nincs ilyen. Ugyanis ha lenne, már rég szolgáltattak volna rá bizonyítékot is. Anélkül viszont csak uszító, gyűlöletkeltő propagandáról beszélhetünk...
KayD 2017.08.08 12:44:14
"Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani... Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik." /Hermann Göring/
Finkelstein stratégiájában lényegében ugyanez szerepel, az ősi törzsközösségi ösztönök felkorbácsolására hajt, a csoportösztön aktiválásának bevált módszere a csoportidentitás és csoportlojalitás felfokozása a fenyegető ellenségkép erősítésén keresztül, és a falkavezér (Orbán) felé a lojalitás kialakítására azáltal hogy elhiteti, csakis ő fogja a népét megvédeni a fenyegető ellenségek ellen. Mint ahogy nagyon jól működik az általános fenyegető ellenségkép a migránsok esetében, de jól működik az ország elpusztítására törekvő Soros György, Brüsszel, és a hazaáruló ellenzék esetében, ugyanezt a taktikát vetik be a keresztények manipulálására is: elhitetni hogy a kereszténység támadás alatt áll. Támadják a muszlim migránsok, akik el akarják pusztítani a kereszténységet, iszlamizálni Európát (ezt szolgálják a szennysajtó mindennapos álhírei),támadja Brüsszel, támadja maga a pápa, aki a liberálisok beépített bomlasztója, és persze támadja a hazaáruló ellenzék is. Elhitetik, hogy háború van, és ők a kereszténység megmentői, akár egyházszakadás árán is. Innentől nem számít hogy mekkora erkölcstelenségeket követnek el, hogy tapossák sárba és gyalázzák meg Jézus tanításait, háború van, és háborúban az önvédelem elsődleges, és elkendőz minden mást.
Ha a csoportösztön aktiválódik, az átlagemberből embertelen, aljas gyilkos válhat egészen rövid idő alatt, ahogy teljesen hétköznapi emberek váltak a hitleri birodalom hóhéraivá, átlagemberek vettek részt teljes lelki nyugalommal a sebrenicai mészárlásban, nők és gyerekek megerőszakolásában, brutális megölésében. A Finkelstein-féle propaganda- és összeesküvés-elméletgyár az iszlám államhoz hasonló hatékonysággal mosta át az agyakat, és képzett át immár 2-3 millió embert gyűlölködő, ősközösségi tudatszinten álló droiddá.
Engedjük el egy pillanatra a politikai blöff fogalmát és játszunk el a gondolattal, lesz olyan bizonyíték, ami cáfolhatatlanul bemutatja Orbán Viktor nemzetárulását. Elég lesz-e ez a köd felemelkedéséhez, vagy a hit kérdésből megélhetési kérdés válik? Az orbáni rendszerre nagyon sokan tették fel az…..
KayD 2017.05.26 07:27:22
Volt egyszer egy Jim Jones nevű ürge. Létrehozta a Népek Temploma nevű gyülekezetet a gazdasági egyenlőtlenség, és a rasszizmus elleni tiltakozásként, segélyszolgálatot működtetett, jósága és kedvessége miatt egyre több követője lett, szélesebb körű népszerűségét bizonyítja, hogy 1975-ben megkapta a Legkiválóbb Amerikai Egyházatya címet. Aztán megkattant, egyre erőszakosabb és agresszívabb lett, egyre elborultabb víziói voltak, kitalálta hogy nukleáris holokauszt közeleg, amitől majd ő megvédi a követőit (veszélyeztetettség-érzés és ellenségkép megteremtése), ezért elköltöztette őket egy elzárt farmra Guyanába, elszigetelte őket a világtól, és egy diktatúrát hozott létre, ahol minden „bűnért” kegyetlen kínzások jártak, végül az egész csapatot tömeges öngyilkosságra kényszerítette. De ami a lényeg: A követői kezdetben civilizált emberként csatlakoztak hozzá, az általa képviselt értékteremtő tevékenységben való részvétel vágyával. Aztán kialakult az ősi ösztönvezérelt kötődés a karizmatikus vezetőhöz (személyi kultusz) és egy erős csoportidentitás, amit felerősített a külső veszély víziója, és a hívei akkor is vakon mellette maradtak, amikor már mindenben gyökeresen az ellenkezőjét csinálta, mint az eredeti értékrendje. És amikor már Guyanában nyomorgatta és terrorizálta a csoportját, sokaknak már lehullt a szeméről a fátyol, de nem tudtak menekülni, mert a legelvakultabbakból Jones katonái lettek, akik fegyverrel biztosították a teljhatalmát, végrehajtották a legkegyetlenebb kínzásokat, és ők kényszerítették az egész gyülekezetet a végső öngyilkosságra is. Hangsúlyozom, ők ugyanúgy jótékonykodó, emberbarát tevékenységre jelentkeztek a kezdetben, mégis ez lett belőlük. A mechanizmus koránt sem egyedülálló, minden társadalomban, minden rendszerben ott vannak azok, akik ilyen katonákká válhatnak. A történelem összes elnyomó rendszere azért maradhatott fenn, mert ösztönvezérelt pribékek biztosították az uralkodó hatalmát.
Ezek a propagandisták is ilyen típusok, a csoportösztön irányítja őket, olyan tudatmódosuláson mennek keresztül, amelynek alternatív valóságában ők helyesen cselekszenek, mert védik a csoportjukat, a csoport rendjét, imádják és védik vezetőjüket az alfa hímet. Mivel a csoport értékeit az alfa határozza meg, az alattvaló köteles azt elfogadni és magáévá tenni, a csoport értékrendje alapból jó, az ellenségé pedig rossz.
Minden elnyomó hatalom ugyanazt a bevált stratégiát használja, ha a jogsértéseket, korrupciót és állandó megaláztatást megelégelő állampolgárok már veszélyt jelentenek a hatalmon lévő oligarchia pozíciójára: uszít saját polgárai ellen. A központi propaganda ilyenkor jellemzően felforgatóknak,…..
Emberi jogokkal, szegénységgel, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek, akik teljesen átláthatóan működnek és akik nélkül az ország jóval szegényebb lenne...
KayD 2017.04.20 09:55:28
Minden elnyomó hatalom ugyanazt a bevált stratégiát használja, ha a jogsértéseket, korrupciót és állandó megaláztatást megelégelő állampolgárok már veszélyt jelentenek a hatalmon lévő oligarchia pozíciójára: uszít saját polgárai ellen. A központi propaganda ilyenkor jellemzően felforgatóknak, ellenséges erőknek, idegen ügynököknek, hazaárulóknak titulálja saját polgárait, a hergelés és folyamatos ellenségkép-sulykolás következtében a csoportösztön súlyos elmemanipulációs hatása alá került emberek vakon elnyomóik szolgálatába állnak, és buzgalmukban gyakran maguk akarnak leszámolni a rendszerkritikus lázadókkal (ez néha polgárháborúig, népirtásig fajul).
Nem egyedülálló ez a történelemben, minden elnyomó rendszernek megvoltak a maga kiszolgálói, a történelem összes diktátorát elvakult szolgák milliói támogatták és tartották hatalmon, és segítettek a legvéresebb manipulátoroknak is ellenfeleik elnyomásában, bebörtönzésében, megkínzásában, megölésében. Az ilyen rendszereket kiszolgálók értékrendjében a hazafiságot az elnyomó vezető és végrehajtói iránti vak lojalitás jelenti, és hazaárulásnak számít a közös társadalmi érdekekért való kiállás, minden üldözendő ami ellenkezik a hatalom céljaival, érdekeivel, világnézetével. A csoportösztön aktiválódása során az agy átvált csoport üzemmódba, és az egyén egy gépezet részévé válik, teljesen alárendelődik a csoport vélt érdekeinek. Az összes elnyomó rendszer működésének alapja, hogy ezt a tudatállapotot a manipulátorok célzott propagandával előidézik, majd gátlástalanul kihasználják hatalmi céljaikra.

Jelen szituációban a sorosbérenc és a libsi címkék használatosak a hatalom ellenségeire, de a csoportösztön mechanizmusa eleve nem teszi lehetővé a racionális, független gondolatokat, mivel a minden információ a csoport vélt érdekeinek szűrőjén át értelmezendő, így a droidoknak eszükbe se jut a propagandát megkérdőjelezni, kritika nélkül befogadnak mindent, amit a Finkelstein-Habony agytröszt eléjük öklendez.
Itt kapnak teret a hatalom által kreált összeesküvés-elméletek is, persze eleve létezik egy fokozottabban fogékony réteg, akiknek bármit el lehet adni, a lapos föld elméletnek, vagy az alakváltó gyíkember elméletnek is milliós hívőtábora van, és milliókat tévesztenek meg a különféle sarlatánok, és a kamu-csodagyógyszerek forgalmazói. Viszont ezt a tömegbázist hatékonyan ki lehet szélesíteni egy jól kitalált fenyegető ellenségképre (mindenki soros-ügynök) alapozva a csoportösztön erősítésével, a médiafelületek eluralásával létre lehet hozni egy alternatív univerzumot, mivel legitimitást ad a legelképesztőbb elméleteknek is, hogy azokat nem csak bugris konteósoktól, hanem a főáramú médiában, és az ország vezetőitől hallhatják. Ezzel már biztosítható az a kritikus tömeg, amely kellően elvakult és elkötelezett a hatalom fenntartására, ezt segíti még a torz választási törvény, és közigazgatás minden szintjének feltöltése lojális, és egzisztenciálisan sakkban tartott kiszolgálókkal.

Eleve egy érdekes szociológiai/pszichológiai esettanulmányként is tekinthető ez a társadalmi átalakulás, mivel a csoportösztönnek, mint a csoport érvényesülését szolgáló biológiai mechanizmusnak kizárólag a negatív hatásai jutnak érvényre. A csoport tagjainak együttműködése, belső kohéziója csak a képzelt ellenség elleni harcban, és a hatalom uralmának megőrzését szolgáló tevékenységben nyilvánul meg, de nincsenek, vagy nagyon csekély jelek vannak a közösség jólétét, életminőségét érintő ügyekben való együttműködésre, a nehéz helyzetben élőkkel való szolidaritásra. Például nem viszi át az ingerküszöbüket a fóti gyermekotthon bezárása, és hogy 13 másik kastélyban működő otthonból is ki akarja paterolni a gyerekeket, fontosabb hogy ezekben Mészáros Lőrinc wellness-hoteleket építhessen. Nem jut eszükbe szolidaritást vállalni azokkal az elmaradott térségekben élő emberekkel, akik télen fáznak, mert az igényelt szociális tűzifa mennyiségnek a települések csak töredékét kapták meg a kormánytól. Az sem gond nekik ha Mészáros Lőrinc közmunkásokat dolgoztat a saját földjein, a csoportösztön-uralta tudatukban ez is így van rendjén, mivel a csoportot vezetők pozíciójának erősödése erősíti magát a csoportot is. Nem jut eszükbe számon kérni az egészségügy működésképtelenné válását, a forráshiány miatt hiányzó gumikesztyűket, tisztítószert, vécépapírt, de bőszen beállnak a Sándor Máriát mocskolók közé. Persze ehhez az is kell, hogy eleve el se jutnak hozzájuk ezek az információk, vagy ha mégis, azt az ellenség hazugságának, rágalmainak tekintik. Akik leginkább tenni akarnak a közös ügyeinkért, azok pont a közellenségnek kikiáltott civil szervezetek, amelyek olyan lelkiismereti jellegű ügyek képviseletére szerveződtek, melyekben az állam nem végzi el a feladatát, és mivel ez nyilvánvalóan kritikaként jelentkezik az állam felé, így ezek a szervezetek eltakarítandó ellenségek. A hatalom nyaloncai pedig napról napra aljasodnak és süllyednek egyre mélyebbre, és húzzák magukkal az egész országot is.
Az 1944-ben alapított, a világ egyik legmegbízhatóbb hírügynökségének számító AFP 'Fake news' another weapon in Orban's illiberal Hungary azaz Orbán illiberális Magyarországának újabb fegyverei az álhírek címmel foglalta össze a kormányközeli sajtó körül zajló eseményeket. Már a leadben tesznek…..
BEKIÁLTÁS Kémek a médiában 2017.03.22 09:43:34
A titkosszolgálatok egykori (?) tagjai szinte elfoglalták a médiateret, hogy olyan dolgokról beszéljenek, amilyenekről – eddig úgy tudtuk – csak akkor beszélhetnek, ha erre megbízóik utasítják őket. Volt idő – Vagy csak a vágyakban élt az is? –, amikor a moralizáló értelmiség jelesebb tagjai…..
KayD 2017.03.23 09:07:10
Az összeesküvés-elméleti oldalakat és konteós csoportokat behálózó orosz propagandagépezet már régóta terjeszti azt a narratívát, hogy lelkiismereti alapon ténykedő whistleblowerek nem is léteznek, minden ilyet háttérből valakik irányítanak (kivéve persze azokat akik a mi ellenségeinket leplezik le, na azoknak minden szava igazság, lehetnek akár bármekkora dilinyósok, de a mi barátainkat "leleplezők", na azok csakis fizetett ellenséges ügynökök lehetnek).
Ebben az alternatív univerzumban Snowden is csak a háttérhatalom embere, és az ő leleplezése is csak egy nagyobb globális terv része, az Occupy-mozgalom a háttérhatalom kreálmánya, és Soros áll mögötte, "ha nem tudsz ellene tenni, hát állj az élére" elv alapján, arra jó volt ez a fajta dezinformációs megbélyegzés, hogy a rendszerkritikus csoportok között zavart keltsen, és felőrölje, szétzilálja a hatalom ellen hatékonynak indult összefogást. Nálunk a kormánypropaganda pl. a NAV-botrányt kirobbantó Horváth Andrást amellett hogy elmebetegnek, hazudozó paranoiásnak próbálta beállítani, volt egy vonal amely nemzetközi titkosszolgálati befolyást vizionált mögé, miszerint fizetett CIA ügynök, aki a magyar hatóságok lejáratásán és hamis korrupciós vádakon keresztül próbálja besározni az országot, és gyengíteni a "nemzeti" kormányt. Ugyanezek a jellegű vádak érik a Transparency Internationalt a korrupciós jelentések kapcsán, hogy csak Soros és a háttérhatalom akarja besározni és megdönteni hazug vádakon keresztül a kormányt. Kapcsolódó eset, amikor az olajügyek leleplezésén dolgozó Karancsi századost megtámadták és vascsövekkel félholtra verték, a rendőrségi vizsgálat azzal zárult le, hogy önmagát verte agyon...
"Immár a titkosszolgálatokat is közvetlenül vetik be a tömegek befolyásolásáért a médián keresztül vívott ütközeteikbe" egyébként ez így van, a hatalom régi eszköze, hogy volt titkosszolgálati embereket fizet meg érdekeinek képviseletére és nevez ki véleményvezérré, jó példa erre a titkosszolgálati "szakértő" Földi László, aki szerint a netadó elleni tüntetés, nem civil megmozdulás volt, hanem a CIA által szervezett puccs a kormány megbuktatására! Itt mindent a CIA meg Soros irányít, a nemzetközi helyzet fokozódik, ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség!
De Soros úgy tűnik más országokban sikeresebben manipulál, a szlovák kormánnyal pl. sikerült elhitetni hogy az orosz titkosszolgálat valós veszélyt jelent.
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orosz_tamadas_alatt_all_szlovakia_is.631960.html
Mint a huzat, úgy söpörte le a Nemzeti Választási Bizottság (értsd: Nemzeti = fideszes) az LMP népszavazási kezdeményezéseit, melyek a paksi atomberuházásra vonatkoztak. Az ökopárt azt szerette volna elérni, hogy a magyar nép dönthessen arról, szeretné-e, hogy Vladimir Putyin építsen új atomerőművet…..
KayD 2017.03.23 08:35:00
"hagyjuk a fenébe ezt az ótvar atomenergiát, a szél, nap és egyéb megújuló energiaforrások sokkal környezetbarátabbak és mondjuk olcsóbbak" Környezethasználat tekintetében az életciklus elemzések jelenthetnek támpontot, ez például a villamosenergia-termelésről készült LCA elemzés 2009-ből www.greencapital.hu/dokumentumok/LCA_villeneregia_GreenCapital_osszefoglalas.pdf
Hasonló átfogó elemzésből egyelőre kevés van, ezeknél több környezeti indikátort vizsgálnak, ez az atomenergiát hozta ki legjobbra teljes életciklust tekintve, belevéve a kis-és közepes aktivitású atomhulladékok kezelését is, de pl. a kiégett fűtőelemek sorsát nem kezeli kielégítően, és erre vonatkozóan vannak elég nyugtalanító múltbéli tapasztalatok. pl.: www.origo.hu/itthon/20050425atomhulladek.html
A napenergia viszont majdnem olyan jó, a PV elemek technológiájának fejlődése és az újrahasznosítás fejlődése folytán mára talán le is dolgozta ezt a hátrányt.

Az alternatívák összehasonlításánál a másik fontos szempont a költségek kérdése, Paks esetében minden független szervezet többszörösére becsülte mind az építési költségeket, mind a várható áramárat, mint amennyit a kormánypropaganda behazudott a Rothschild bankház tanulmánya alapján (pont a Rothschidok, jó hogy nem inkább Soros, most akkor a "háttérhatalom" orosz atomerőművet akar Magyarországon?)
És ott van még az energiafüggőség, a hitel- és alapanyag-függőség. Az energiaiparban nagyon erős érdekcentrumok tevékenykednek, ez nem csak a pénzről szól, hanem inkább a geopolitikáról, az olajjal, gázzal még jó ideig sakkban lehet tartani energiafüggő országokat. Az atom is jó geopolitikai fegyver, egy atomerőmű tízezermilliárdos építési költségével évtizedekre el lehet adósítani és gazdasági függésbe kényszeríteni országokat, az átláthatatlan és gyakran titkosított szerződések révén el is lehet lopni ezermilliárdokat az építés során, és tovább erősíteni a gazdasági oligarchia vagyoni helyzetét és politikai pozícióját. Nem csoda ha ez a gazdasági érdekkör nem akarja ezt a nagyon hatékony fegyvert kiadni kezéből, és lobbizással, áltudománnyal, megújuló-ellenes propagandával és politikai ráhatással akadályozzák hogy egyes országok a megújulók segítségével csökkenthessék az energiafüggésüket.
Bár minden külföldi akadály elhárult, itthon még abban sincs egyetértés, hogy lehet-e népszavazást kiírni a paksi erőműbővítés ügyében. Arra biztat bennünket a Lehet Más a Politika (LMP), illetve a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM), hogy ha majd módunkban áll, szavazzunk a paksi atomerőmű…..
KayD 2017.03.13 12:43:58
Nagy divat a hazai atom és gázlobbisták körében gyalázni az Energiewendét, de a problémákról szóló hírek elég torzítva jutnak el a hazai médiába. A habony-propaganda és az atomlobbi orgánumai előszeretettel osztanak a német energiarendszerről meg álhíreket, hogy mekkora problémáik vannak, szabadulnának a szélerőműveiktől, folyton összeomlik a rendszer, hogy a Paksi bővítést elfogadtassák a közvéleménnyel, és közellenségként állítják be a megújuló energiákat, hogy ezzel is legitimálják a kormány energiastratégiáját. Közben a németek soha nem látott méretű szélerőmű kapacitásbővítést terveznek
index.hu/tech/2017/03/09/80_millio_embert_latna_el_arammal_az_energiasziget/
A német atomerőművek leépítésére irányuló döntésben elég nagy befolyása volt a nagy lobbierővel rendelkező szénerőmű-és bányatulajdonosi érdekkörnek, boldogan pótolják a kieső villamosenergia-kapacitást, és nagyon nincs ínyükre, hogy a megújuló energia elsőbbsége miatt a fosszilis erőművek veszteségesen termelnek amikor nagyon süt a nap vagy fúj a szél, ezért direkt megpumpálják a hálózatot, hogy aztán a problémákat ráfoghassák a megújulókra, főleg ennek köszönhetők a gyakran emlegetett hálózat-túlterhelések.
A hazai atomlobbisták pont a filozófiát nem értik (ami pl az Energiewende egyik alapvetését képezi), pontosabban nem akarják megérteni, hogy az egyes energiatermelési rendszerek megítélésénél figyelembe kell venni a piszkos anyagiak mellett a nagyon szerteágazó externális hatásokat, a teljes életciklusra nézve. Nem az ember van a rendszerért, hanem a rendszer az emberért, így alapvetően azon az elven kellene meghatároznunk a jövő energetikai koncepcióit, hogy az egyes alternatívák lehetőleg az összes externália figyelembevételével legyenek számba véve, a minél egészségesebb és élhetőbb környezetet biztosítva, bizonyos ésszerű kompromisszumokat bevállalva (pl. kicsit magasabb ár a nagyságrendekkel alacsonyabb egészségügyi kockázatokért cserébe). Ezért a német egyetemeken nagy hangsúlyt fektetnek az ún. "smart grid" energetikai irányítástechnikai rendszerek fejlesztésére, amelyek lehetővé teszik decentralizált rendszerek energiaforrásainak (pl. szélerőmű, fotovoltaikus erőmű, biomasza erőmű, abszorpciós hűtők, gázturbinák, stb.), és fogyasztóinak időbeli összehangolását, központi vezérlését, ehhez jön az energiatárolási módszerek fejlesztése. Másik fontos irány az életciklus-elemzések módszertanának fejlesztése, hogy megfelelő súllyal és minél több szempont szerint lehessen értékelni az energiatermelési rendszerek hatásait. Az pl.atomerőműveknél ne hagyjuk ki az értékelésből az Oroszországba visszaszállított kiégett fűtőelemek sorsát, és kezelését (ugye nem a tengerfenékre süllyesztik mint régen? Vagy kiszórják a faluhatárba, aztán aki ezt szóvá meri tenni lecsukják hogy Soros-ügynök?
Az gazdasági "háttérhatalom" nagyon nyomul az energiaiparban, nem szívesen adja fel a fosszilis energiahordozók terén kiépített pozícióját,de ez nem csak a pénzről szól, hanem inkább a geopolitikáról, az olajjal, gázzal még jó ideig sakkban lehet tartani energiafüggő országokat. Az atom is jó geopolitikai fegyver, egy atomerőmű tízezermilliárdos építési költségével évtizedekre el lehet adósítani és gazdasági függésbe kényszeríteni országokat, az átláthatatlan és gyakran titkosított szerződések révén el is lehet lopni ezermilliárdokat az építés során, és tovább erősíteni a gazdasági oligarchia vagyoni helyzetét és politikai pozícióját. Nem csoda ha ez a gazdasági érdekkör nem akarja még jó darabig ezt a nagyon hatékony fegyvert kiadni kezéből, és lobbizással, áltudománnyal, propagandával és politikai ráhatással akadályozza hogy egyes országok a megújulók segítségével csökkenthessék az energiafüggésüket.
KayD 2017.03.13 13:31:21
@$pi$: A régi atomerőművek azért termelik olcsón az áramot, mert már többnyire 0-ra leírták őket, az áram árában nincsenek benne az építési, fejlesztési költségek (a munkabér egy atomerőműnél elenyésző költséghányad). Egy új erőműnél ehhez még a finanszírozás függvényében hitelköltségek is hozzájönnek, ráadásul Fukushima óta az új biztonsági előírások miatt duplázódtak az atomerőmű-építés költségei. Paks esetében minden független szervezet többszörösére becsülte mind az építési költségeket, mind a várható áramárat, mint amennyit a kormánypropaganda behazudott, ráadásul éppen a Rothschild bankház tanulmánya alapján, miközben Orbán mostanában többször emlegette a "nemzetközi háttérhatalom" elleni harcot. :)
www.kormany.hu/hu/hirek/a-rothschild-tanulmany-alatamasztja-a-magyar-kormany-allaspontjat
A címben feltett kérdésre adott válasz egyesek számára evidencia. Nem nekik szól ez a poszt. A poszt azoknak szól, akik naivitással vádolják a "régi világrendet", a Nyugat elsőbbségét elfogadókat (lsd. "Amerika is használ csúnya titkosszolgálati eszközöket", legutóbb épp az USA elnöke mondott…..
KayD 2017.02.07 07:08:29
Az orosz propaganda egy nagyon régi bevált hatalomtechnikára épít, az ősi csoportösztön aktiválására, ez kapcsolatban van az általad említett egyedfenntartási ösztönnel.
kayd.blog.hu/2016/09/21/a_csoportszelekcio_jelentosege
Először a konteós csoportokat vonták irányításuk alá, ez már 6-8 éve elkezdődött. Az amerikai "háttérhatalommal" és világot uraló titkos szervezeteivel kapcsolatos klasszikus összeesküvés-elméleteket az orosz titkosszolgálat vette kézbe, és fejlesztette tovább célzottan Putyin szájízének megfelelően, geostratégiai céljai szerint, de fő ideológiáját tekintve elsősorban Alexandr Dugin identitárius nézeteire épül. Egyrészt az orosz befolyás alá került konteógyáros oldalakon keresztül, az orosz állami médiában (többek között a Russia Today tévécsatorna is rendszeresen elővette ezeket, pl. a Truthseeker című műsorában), vagy az EU országaiban az orosz titkosszolgálat által támogatott szélsőjobbos szervezetek médiáin keresztül. A nagy megugrást az ukrajnai forradalom orosz narratíva szerinti tálalása jelentette, ekkor kapcsolt az orosz propaganda többszörös fokozatra, és jelentek meg hazánkban is a szélsőjobbos és szélsőbalos nemzeti hírforrásoknak álcázott propagandaoldalak, a Hídfő, (először hidfo.net, aztán hidfo.net.ru, végül mára hidfo.ru lett), hungarian.ruvr.hu, oroszhirek.hu, bal-rad, hunhír, kárpáthír, nethír, orientalista, stb., és ezek híreit egy az egyben átvevő klónjai. A 2014-es évben például dömping volt a dollár közelgő bedőléséről szóló propagandacikkekből (a cikkek zöme már nem elérhető, amúgy a dollár persze folyamatosan erősödött), és a küszöbön álló orosz győzelemről az amerikai/izraeli világrend felett, a BRICS országok csodálatos együttműködéséről és óriási gazdasági erejéről, az Eurázsiai Unió nagyszerű felemelkedéséről, az oroszok titkos szuperfegyvereiről, melyektől az amerikai hadihajók legénysége fejvesztve menekült, Putyin kitiltotta az országból a Rothschildokat, stb.
Ezek a tipikus konteós propagandacikkek egyrészt a világ minden problémájáért USÁ-t teszik felelőssé, másrészt Putyint úgy állítják be, mint a háttérhatalom és a "liberális fertő" egyedüli potens ellenfelét, a konzervatív értékrend és a keresztény kultúra védelmezőjét. Az ellenségkép csúcsra járatása, a társadalmi törésvonalak felerősítése, és a csoportszelekciós hatások előhozzák az ösztönöket, és gyűlölködő droidokká változtatják az arra hajlamosakat.