Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Judit Kolibri

96 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma reggel folytatódott a hétfőn megkezdődött özönvízszerű eső. Megállás nélkül. Rákészültünk, állig beöltözve léptünk ki a kapun. Mire mindent magunkra kényszerítettünk, elment az idő. És már megint rohanni kellett. Bevallom, amióta visszatértünk Magyarországra, úgy érzem, mintha űznének,…..
Latin-Amerika nem a szomszédban van. Hosszú a repülőút, a jegy sokba kerül, s nyilván senki nem szívesen repüli át a fél világot, hogy néhány nap múlva visszaforduljon. Nagyon nem mindegy, hogyan telnek a hetek, amelyeket arra szánunk, hogy megismerjünk egy latin-amerikai országot. Lássuk, hogyan…..
Mindig hangsúlyozom, mennyire fontos annak az országnak, illetve népnek a kultúráját megismerni, amelynek nyelvét tanulod. Következzen 5 ötlet, hogy észrevétlenül, élményszerűen fejleszthessétek a nyelvi ismereteiteket.   1: KULTÚRINTÉZETEK: Budapesten a Kultúrintézetek széles programkínálattal…..
2006-ban kerültem először Mexikóba, aztán 2007-ben visszatértem immár munkalehetőséggel a zsebemben. Tíz évig tanítottam németet ebben a távoli országban. Egy kis nyelviskolában kezdtem, majd igen hamar bejutottam egy német kultúrintézetbe, aztán pedig az ország egyik legjobb magániskolájának…..
Ismeritek a zöld toll módszert? Nekem egyik barátnőm már tavaly mesélt róla, s nagyon megtetszett. Az a lényege, hogy nem a hibákat emeljük ki pirossal, hanem például a kiemelkedően jól sikerült, legszebb betűt zölddel.  Úgy érzem, a gyerekek nagyon könnyen elbizonytalanodnak a képességeikben,…..
Szeptember hava Latin-Amerika jelentős részén ünnepsorozatokat jelent. Számos ország zászlójuk színeibe öltözik, hiszen függetlenedésük évfordulóját ünnepelik. Ez évben sajnos másként, de szívükben ugyanúgy. Én most szeretnék a mexikói függetlenségi napról úgy mesélni, ahogyan emlékeimben él. Már…..
Vajon miért mondják azt, hogy Costa Rica a tűz földje? Tudtátok, hogy területének több mint a fele zöld? Vagy azt, hogy a fél Magyarország nagyságú országban 500 000 faj él, azaz a világ állat- és növényvilágának 6%-a fellelhető?  Csodálatos strandok, izgalmas esőerdők, tűzokádó vulkánok, kedves…..
Búcsúzunk a nyártól. Más volt, mint az eddig megszokott, de megpróbáltunk minden jó dolgot kihozni belőle. Sokat kirándultunk Magyarországon, új helyeket ismertünk meg, régiekre visszatértünk. Az utolsó héten több ízben a Dunakanyarban jártunk. Ellátogattunk Zebegénybe, Nagymarosra és…..
Bevallom, sosem jártam a Tisza- tónál egészen ez év júliusáig, amikor egyik barátnőm meghívott, hogy nyaraljunk ott a családjával. Jól esett elképzelni, hogy a karantén után, miután kútba esett a latin-amerikai körutunk, azért mégis lesz valamilyen üdülés. És mivel szeretek új helyeket felfedezni,…..
Komárom és Tata. Gyermekkorom kedves és meghatározó helyszínei. Hihetetlen élmény, hogy a gyermekem ugyanazokon az utcákon sétálgat, ahol én évtizedekkel azelőtt. Talán sokatok a magyarországi üdülés kapcsán nem feltétlenül Komáromra vagy Tatára gondol. Én is úgy vélem, hogy Tata ebből a szempontból…..
Részlet a Costa Rica-ról szóló útikönyvemből: Cartago egyik leghíresebb épülete a gyönyörű templom, a Basílica de los Ángeles, méltán a hely dísze. A legenda szerint 1635-ben egy fiatal, szegény, indián nő, Juana Pereira egy aprócska képre bukkant a közeli erdőben, amely a szűzet ábrázolta. Mivel…..
Bevallom, mindig is nagyon szerettem Egert. Amikor 2014-ben hazalátogattunk Magyarországra, akkor is idejöttünk családostul nyaralni. Mivel akkor végigjártuk a leghíresebb látványosságokat, például a fürdőt, minaretet és a várat, sőt kisvonatoztunk is, ezúttal jó szívvel fogadtam bennfentesek…..
Talán a karrierváltás nem igazán jó szó, inkább úgy fejezném ki magam, hogy karrieralakítás. Néhány évvel ezelőtt összedőlt a világ, amelyben régóta éltem. Nem láttam más kiutat, mint tíz év után felszámolni mexikói otthonomat és hazaköltözni Magyarországra, amit mindezek ellenére nem éltem meg…..
Egri kirándulásunk második napján korán indultunk Diósgyőrbe. Kellőképpen felkészültünk a kanyargós utakra, viszont a Bükk szépségeire nem lehetett. Meglepett minket a táj. Mint főszervezőnek, a fejemben mindenféle menetrend kavargott, majd szavazásra bocsátottam, s együtt végül amellett döntöttünk,…..
A Bükk szépsége rabul ejt és elvarázsol. Izgalmas, kanyargós utakon veszhetünk el egyre inkább erdeiben, ahol sejtelmes árnyak játszanak a megcsillanó, átszűrődő napsugarakban. Átjár minket a környékből áradó nyugalom. Megállunk, lelassulunk, elér minket mindaz, amire a modern embernek szüksége van.…..
Én nem voltam olyan bátor, hogy bevállaljam a külföldi utazásokat, de arról nem akartunk lemondani, hogy elutazzunk valahová. Ezért úgy döntöttünk, felfedezzük Magyarországot. Bepakoltuk a Kajla útlevelet, a térképeket, melyek kisfiam féltett kincsei és irány először a Tisza- tó, aztán Eger, végül…..
  ,,Olyan nyugalom áradt belőle annak ellenére, hogy belül tombolt! Az a hely teljesen elvarázsolt.”  Még most is világosan emlékszem arra, mit éreztem akkor ott. Természetesen el akartunk menni az Arenal vulkánhoz, nem hagyhattunk ki egy ennyire híres látnivalót. Függőhídtúrát pedig már otthon is…..
A digitális oktatás kapcsán felmerült részemről egy kis gondolatébresztő a tankönyvekről. Szerintem a szülők, sőt a tanárok nagy része is óriási kihívásokkal néztek szembe, amikor idén március 13-án hazaballagtunk az összes tanszerrel, amitől csak a profi sportolók háta nem szakadt be, majd…..
Néha nehéz megtalálni a saját hangunkat. Én minden projekt elején rengeteget ötletelek, elmélkedem, jegyzetelek arról, hogyan alakíthatnám egyénire az adott feladatot. Ez ugyancsak megtörtént a Costa Rica-ról szóló ebook esetében. Igényem van arra, hogy ilyenkor megbeszéljem az elképzeléseimet…..
Fogadjátok sok szeretettel ezt a ma reggeli beszélgetést velem. Kérdező: Lezárult egy fejezet az életedben, szeretnél új vizekre evezni. Miben más ez a nyár most? Én: Ez a nyár nem úgy alakult, ahogyan elterveztük. Az ötletek megvalósítása így is-úgy is napirenden lett volna, csak merőben más…..
Rendhagyó bejegyzés következik. Nem ezt a témát terveztem és nem mára, hanem tegnapra, de az élet felülírta. Csütörtök reggel, belépve az egyik közösségi média felületére, két poszton megakadt a szemem. Két olyan ember, akit hitelesnek tartok, közel a vízilabdához. Az elsőt nem értettem, talán az…..
Először is gratulálok minden szülőnek, hogy átvészelte ezt az időszakot. Másodszor sok szeretettel köszöntelek titeket a nyári szünidő első napján. Ha visszatekintünk az elmúlt néhány hónapra, valószínűleg nem a könnyű jelző jut eszünkbe. Viszont abban bizonyára egyetértünk, hogy az egyik pozitív…..
Amikor a gyerekek nyelvóráira készülök fel, szeretem belevonni az éppen aktuális ünnepek témakörét, hozzájuk kapcsolódó szavakat, kifejezéseket. Mindig gyerekdalokkal és mondókákkal vezetem be az órákat, majd körbeülve megbeszéljük a témát. A lényeg, hogy a gyerekek köthessék valamihez és mindez…..
Mint tudjátok, szeptember óta egy általános iskolában tanítok. Fontosnak tartom, hogy meséljek nektek néhány ott tapasztalt jelenségről. Elsődlegesen az áll a munkaváltoztatási döntésem mögött, hogy a kisfiamat ebben a beszokási, új időszakban segíthessem. Valamint, hogy oktathassam német nyelvre…..
Még adósotok vagyok a spello-i élménybeszámolómmal. Mivel tudtam, hogy aznap zárt ajtók mögött zajlik a forgatás Spoleto-ban, kibaktattam a vasútállomásra és leültem egy idős néni mellé. Megkérdeztem, mit ajánl, menjek Assisi-be vagy inkább Narni-ba. Aztán elhangzott a varázsszó, Spello, hát,…..