Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lassányi Gábor

30 bejegyzést írt és 123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem lehetett könnyű macskának lenni a Római Birodalomban. Az egyiptomi imádat után bizony nehéz idők jöttek a cicusokra, ha egy mágus közelében éltek. Noha a népszerűségük évezredek óta szinte töretlen, gyakori kellékeik a varázslásnak és a sötét praktikáknak. Élve…..
Lassányi Gábor 2014.05.14 15:08:33
Jó újra erről a témáról olvasni. :)

Íme itt a Barta Andreával írt hivatkozott cikkünk on-line, képekkel:

sirasok.blog.hu/2010/05/17/sotet_fohaszok_a_romai_kori_atokszovegekrol_egy_aquincumi_olomtabla_kapcsan

A posztban is idézett averso / adverso elfordít, visszafordít, céljától eltántorít szó egy mesés felfedezéssel új jelentést is kapott az aquincumi átoktábla kapcsán a cikkünk megírása óta.

Megtaláltuk ugyanis régészeti feldolgozás során azt az íróvesszőt, amellyel a átokszöveget írták. És a bronz íróvessző be volt reszelve és el volt görbítve.

Tehát a:

"HOC EGO AVERSO GRAPHIO SCRIBO SIC LINGVAS ILLORVM AVERSAS NE POSINT FACERE CONTRA xy"

Azt jelenti, hogy "miképpen elgörbített íróvesszővel írom (ezt), úgy az ő elgörbült nyelvük ne legyen képes cselekedni xy ellen..."

Szegény macska ezután elég csúnyán járhatott....
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Lassányi Gábor 2011.10.03 14:12:37
@ckk:

Azért mert egyes szakmai csoportok egymásnak feszültek az elmúlt években, és ehhez sajnos sokan asszisztáltUNK, most pusztuljon az egész régészeti örökségvédelem ügye?

Ugye, ezt te sem gondolod komolyan?
Lassányi Gábor 2011.10.03 14:14:30
@bithe i niyalma:

Szerinted min dolgozunk, így az utolsó pillanatban? ;)

A tervezetről, egyébként alíg másfél hete (!) lehet tudni, hogy létezik.
Lassányi Gábor 2011.10.13 11:15:55
Tavaly tavasszal egy apró, feliratos bronztöredék fotójára lettem figyelmes egy fémkeresős fórumon. Megtalálója a fórumozók segítségét kérte a tárgy azonosításában, mivel nem ismerte annak korát és funkcióját. Mind a betűk formája, mint a felirattöredék tartalma alapján…..
A „hétfejű” öregembernek hat emberfeje és egy lófeje volt, és az egyik legfurcsább temetkezés volt, amit valaha láttam. 2006 őszén közel másfél éve folytattuk – kisebb megszakításokkal - egy hatalmas római kori temető feltárását az óbudai Duna-parton,…..
Lassányi Gábor 2011.05.08 13:57:49
@StopSzmog:

Nem, vegyesen.

Ezen a képen a számozás azonos az antropológiai táblázatban lévővel:

m.blog.hu/si/sirasok/image/7fej/2s%C3%ADr_egy%C3%BCtt.jpg
Lassányi Gábor 2011.05.08 14:04:20
@iovianus:

Ott van az infó a cikkben is, a"Viszonylag friss holttestre ástak rá egy kisebb méretű gödröt..." kezdetű bekezdésben.

A komment talán félreérthető volt.

Úgy értettem, hogy a már lágy szövetek nélküli koponyák már bizonyos idővel (pár hónap, esetleg év) kerültek elásásra az alattuk lévő holttest eltemetése után.

A harci trófeaként való eltemetésnek ellentmond pont ez a későbbi időpont is.

A melléklet nélküliségnek természetesen lehet a keresztény vallás is magyarázata, de persze lehet, hogy az öregúr családja egyszerűen szegény volt.
„Amennyire halott az, aki itt van eltemetve, és ahogyan már nem tud beszélni, annyira legyen Rhodine is halott Marcus Licinius Faustus számára, és úgy ne tudjon beszélni...” „Ahogy ez az ólomdarab most a föld mélyére kerül, úgy kerüljön az alvilági istenekhez…..
Lassányi Gábor 2010.06.11 21:20:00
@RMaria:

Kedves Mária!

Nagyon köszönöm az információt! Meg is kerestem a gyulafehérvári tábláról, amit interneten meg lehetett találni:

www.ziarulunirea.ro/art.php?cat=16&pg_id=18086

Tudható erről még valami? Publikálták a lelőkörülményeket valahol?
Lassányi Gábor 2010.06.23 11:12:33
@RMaria:

Nagyon köszönöm az információt! Sikerült nagyjából elolvasnom a szöveget.
Lassányi Gábor 2011.04.24 09:16:08
@szaszu:

Nagyon köszönjük!
Hogy mi történt pontosan péntek este Kairóban, az Egyiptomi Múzeum épületében, attól tartok, sohasem fogjuk megtudni. Amit a szórványos hírekből egyelőre tudni lehet, az hogy miután a rendőrség a tüntetők nyomásra elhagyta a Tahrír teret, több fosztagató hatolt be az…..
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
Lassányi Gábor 2010.12.31 15:56:55
Először is minden kedves törzsolvasónknak én kollégának boldog újévet kívánok!

Látom szépen megszaporodtak a hozzászólások az eltelt egy hétben.

Néhányra válaszolnék én is, előre bocsátom, a fórumokon megszokott módon tegezve.

Ha valaki ismeretlenként ez esetleg sértőnek érzi, kérem legközelebb a saját nevén regisztráljon nick nevekkel nem szívesen magázódom.

@Lord Northampton:

Az elmúlt héten szépen összeszedve felsoroltad itt a fémkeresősök összes híres önigazoló toposzát, akár az vagy, akár nem. Ezeket az eltelt öt év után lassan már kívülről fújom:

- Mi nem lopunk, csak megmentjük a tárgyakat.

- A múzeumból, ásatásokról úgyis eltűnik minden értékes.

- A régészek, tisztelet a kivételnek (sic!) a legnagyobb lelet tolvajok. Ráadásul az én adóforintjaimból élősködnek. Sokuknak magángyűjteményük van, kereskednek cserélgetnek.

- A múzeumban dolgozó restaurátorok nem értenek semmihez, tönkre teszik a fémeket.

- A poros raktárakban, tömegével áll a leletanyag és senki sem veszi őket elő, senki sem láthatja őket.

- A magánemberek sokkal jobb gazdák.

- "Bezzeg Angliában", ott minden jobb, mindenki pénzé teheti a leleteket, sőt még a múzeum fizet a különleges leletekért.

Ezeknek az állításoknak egy részéről már számos vita folyt ezen az oldalon is. Most csak két témára reagálnék.

1. Tolvaj, korrupt, orgazda régészek, múzeumi dolgozók

Igen, ez egy érdekes téma, látom neked is a kedvenc vesszőparipád!

Az legrosszabb az egészben, hogy kis számban minden bizonnyal vannak ilyenek.

Ugyanakkor szinte csak az ilyen fórumokon bukkannak fel habzó szájú, nicknéven írogató alakok, akik vagy „a haverom találkozott olyannal, aki halotta egy embertől, hogy ez történt” formában írnak le ilyen történeteiket, vagy „tudnék mesélni”, de „én nem vagyok olyan feljelentős fajta” stílusban fröcsög egy egész szakmára anonim módon.

A legszebb az utóbbi időben mégis a te sztorid, amelyben gyakorlatilag egy olyan eseményről írsz, amelyben te orgazdaként vásároltad meg lopott szajrét! Bájos!

A témához még annyit fűznék hozzá, hogy ha én értelmes, több diplomás, pozícióban lévő korrupt gazember lennék, nem valószínű, hogy régészeti leleteket adogatnék el aprópénzért…

Az örökségvédelemben valószínűleg akadnának, ennél sokkal jobban fizető gazemberségek.

2. Ásatásról kikerülő tárgyak

Ez egyre-inkább úgy látom valóban súlyos probléma lehet egyes feltárásokon. A tárgyak legnagyobb része valószínűleg a kézi-földmunkások kezén keresztül kerül ki a feketepiacra, kis része valószínűleg a technikuson keresztül. Ezekben a témákban valóban nem ártana óvatosabbnak lennie egyes kollégáknak!

Különösen jó érzés ugyanakkor, a témánál maradva olyat olvasni egy-egy szűk körűnek gondolt fémkeresős fórumon, hogy „összeismerkedtem a környékbeli ásatáson dolgozókkal, (vagy régészekkel), jövő héttől bele csapok a jóba!”
Lassányi Gábor 2011.01.04 11:53:31
@Cludius Silvanus:

Most nézem, csak nem egy "kedves" régi ismerős?

Nagyon örülök, hogy ilyen felkészült emberek igyekeznek kioktatni a kulturális örökségvédelemről, illetve meggyőzni a mindenkit, hogy már úgyis semmi értékes a lelőhelyeken!

Sajnos az internet egy nagyon kellemetlen műfaj - nehezen "felejt"!

Álljon itt két hozzászólásod 2007-ből:

"Van benne valami. De azért kis szobrok tekintetében mi is jól állunk. Nem mondok nevet, de van aki már egy tucat fölött talált. Nyilván nem a vaterán kötnek ki. Igen, sajnos az anyagi világnak ez a hátulütője- ahol sok pénz van, ott mégtöbb lesz. "

"Én egy dologra kérnék minden jóérzésű magyar fémkeresőst; hogyha el is adja a tárgyait külföldre, akkor a ritkaságokkal ne ezt tegye! Vannak megbízható magyar gyűjtők is, akik ha nem is akkora áron mint az ebayen, de értékelik és megvennék. A tömegtermékek (érmék, közönséges fibulák például) nem okoznak akkora veszteséget, de szobor vagy egy kavalitásos ékszer már igencsak."

keresosmuzeum.freeweb.hu/

Gondolom, az ide felöltött tárgyakat (köztük a római fogadalmi tábla töredékét), sem te találtad, hanem a "sok kedves gyűjtő", akikkel, ahogy azt egy másik oldaladon írod, sikerült személyesen is megismerkedned az eltelt évek alatt.

És természetesen nem tartoztak azok közé az eladásra kínált tárgyak közé, amelyek "garantáltan eredetiek jogszerűen birtokoltak, származásuk igazolható."

Sajnálattal látom, hogy jó pár éve kelt javaslatom, amiben arra kértelek, hogy restaurátorként, szakemberként, hagyj fel az ilyen tevékenységgel süket fülekre talált!

P.S.: És igen Free biker, na ez látod személyes volt.
A konferencia 2010. november 26. és 28. között lesz Pécsett...
A konferencia 2009. november 20. és 22. között volt Komáromban. A Program November 20. (péntek)09:00-11:00 Regisztráció11:00-11:30 MegnyitóKöszöntőt mond Számadó Emese, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatójaA konferenciát megnyitja Zatykó János, Komárom város…..
A konferencia 2008. november 25. és 27. között volt Szombathelyen...
A konferencia 2007. november 26. és 28. között volt Visegrádon...
A konferencia 2006. március 8. és 10. között volt győrben, a Xantus János Múzemban.A konferencia kötete 2007-ben megjelent.Firkák I. : Fiatal római koros kutatók I. konferenciakötete : Xántus János Múzeum, Győr, 2006. március 8-10. / szerk. Bíró Szilvia. – Győr :…..
 A hír tökéletesen illene bármely bulvárújság kacsarovatába: két megkövült lócsonton ékírásos szöveget találtak Kínában. Csakhogy a hír ezúttal igaz! A British Museum ékírás-szakértője, Irving Finkel (képünkön) azonosította az óperzsa szövegeket Kürosz…..
Lassányi Gábor 2010.08.12 22:07:27
Lassányi Gábor 2010.08.06 21:19:27
@Grilles:

A rendelettervezethez, amelyre utalsz

(www.nefmi.gov.hu/kozerdeku-adatok/koncepciok-tervezetek/regeszeti-lelohelyek-100720)

úgy tudom számos módosító javalat érkezett a régész szakma minden szegmenséből.

Ha az általam ismert javaslatokat is beépítik a végleges változatba, akkor egy egész használható rendelet születhet.
Információink szerint a mai nappal felmentették Mezős Tamást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét. Mezős 2007 júniusa óta állt a Hivatal élén, vezetését számos botrányos ügy kísérte, amelyek közül a Budai Vár falának bontásával, a téli, normális…..
Lassányi Gábor 2010.07.23 08:03:41
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat vitaülést rendez Rablás, gyűjtés, leletmentés - A fémkeresőműszer használata Magyarországon címmel 2010. június 4.-én, pénteken, 14 órai kezdettel, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az előadók között megtalálható…..
Lassányi Gábor 2010.04.30 13:58:59
@Gremi:

Azt, hogy kik jönnek el természetesen nem tudom előre.

A program nyilvános és igyekszem minél több, olyan emberhez, kollégához eljuttatni a hírét, akinek érdekes lenne meghallgatni a véleményét a témában.
Lassányi Gábor 2010.04.30 22:36:36
@Etzilbvrg:

- Az előadások célja az érintet tudományos projektek, örökségvédelmi kérdések közérthető, rövid (20 perces) bemutatása a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tagságának, valamint minden érdeklődőnek.

A Társulat alapszabálya és célkitűzései:

mrmt.blog.hu/2009/07/11/alapszabaly_6

- Az előadásokat összefoglalóan egyelőre nem tervezzük kiadni.

A tudományos kutatásokat bemutató előadások témájáról szakmai publikációk születtek, születnek majd.

Ami az én előadásomat illeti, azt szeretném a közeljövőben írott formában is közzé tenni.

- Természetesen a vitaülés közvetlenül nincsen hatással. semmilyen jogszabályi változtatásokra, viszont nagyon remélem, hogy minél több örökségvédelemben dolgozó kolléga eljön és így egy kreatív vita alakulhat ki a témában.
Két évvel ezelőtt a múzeumi világnap alkalmából már sor került Fémkereső régészet tudományosan címen egy, a 2010. június 4-eihez hasonló rendezvényre, melyről annakidején a Magyar Régész Szövetség elnöke adott ismertetést a szövetség honlapján. A korábbi rendezvény…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt aRablás, gyűjtés, leletmentés  A fémkeresőműszer használata Magyarországon című vitaülésére Az ülés helye: Magyar Nemzeti MúzeumIdőpontja: 2010. június 4., péntek…..
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
Lassányi Gábor 2010.05.04 19:29:46
@Etzilbvrg:

A beszélgetés eleje meghallgatható itt:

www.klubradio.hu/klubmp3/klub20100504-142904.mp3 (a legvégén)

A második fele:

www.klubradio.hu/klubmp3/klub20100504-145904.mp3

Jövő hét kedden, ha minden igaz folytatás következik ugyanebben az időben.
Lassányi Gábor 2010.05.11 16:51:40
Egy különös, „hétfejű” ember; rejtélyes aquincumi múmiák; sírokba temetett szörnyű átkok. Június 6 -án, vasárnap fény derül az aquincumi temetők titkaira Lassányi Gábor régész és Bernert Zsolt antropológus előadásban. A mai Óbuda területén az elmúlt másfél…..
Lassányi Gábor 2010.05.05 19:33:46
@jakab01:

Nem, nem elírás valóban "hétfejű" volt a temetkezés!

Már régen meg akarom írni itt is a történetét.
Lassányi Gábor 2010.05.05 21:53:00
@csik jenő:

Köszönjük!

@jakab01:

Valami olyasmi, de a részletek maradjanak egyelőre homályban! :)
1. Bevezetés   Az alábbi útmutató egy hivatásos régész, egy jogász és egy olyan fémkeresős közös munkája, aki a hobbiját eddig is a leírt elvek szerint űzte. Az anyagot, mint magánszemélyek tesszük közzé, segítő szándékkal, de az nem tekinthető semmilyen hivatalos…..
Lassányi Gábor 2009.01.20 07:49:15
@StopSzmog:

Nagyon szívesen! Írj konkrét kérdést, és igyekszem felelni rá!
Lassányi Gábor 2009.01.24 15:01:18
@StopSzmog:

Nincsenek kitöltendő pontok.
Ez egy ajánlás, és felhívás arra, hogyha valaki valami érdekes szórványos emléket talál pl. szántásaban és felszedi az visszaazoonsosítható legyen és ha olyan hívja azonnal a régészeket.

A fotóról egyébként rakok is fel egy mintát.

Nem a csomagolás, hanem a visszaazonosíthatóság a lényeg, tehát pl. ha egy nagyobb séta alatt 3 tárgyat találunk és bemérjük azokat, akkor tudjuk melyiket hol találtuk.

"- mit tegyek, ha a bevont múzeum ráül?"

Ezt nem egészen értem. Ha a talált tárgy régészeti lelet és a múzeum átveszi és megköszöni azt, akkor ez a dolgok normális rendje.

Ha Te leadod a tárgyakat,a félreértések elkerülése végett kérhetsz egy átvételi elismervényt (te is írhatsz egy listát előre. Könnyen lehetséges, hogy időt kérnek a meghatározáshoz, akkor nyugodtan érdeklődj később, hogy mire jutottak!
Lassányi Gábor 2010.04.21 09:44:12
@AlDevil:

Ez így nagyon jól hangzik!
Kritikák Bíró Andrásék irányába        Két reakció érkezett idáig a Bíróék által 2009-ben a világ vezető antropógiai folyóiratában publikált dolgozatra. Baski Imre turkológus a Csodaszarvasban {5} Bálint Csanád régész a Századokban {6}…..
Lassányi Gábor 2010.03.31 20:53:50
@aáb:

Elnézést, látom tévedtem és azsiaport.hu-n, ha elsőre nem is, a rádiós interjúkból kiderül, hogy ki a nicknév gazdája!
Lassányi Gábor 2010.03.31 22:07:03
@aáb:

Rendben.
„És úgy feküdtek a testek a földön, mint legelésző marhák, juhok és sertések csordái a pusztán…”Rogerius mester Siralmas Éneke A magyarságot sújtó, a nemzeti emlékezetben máig fennmaradt sorscsapások közül talán a tatárjárásként ismert 1241-42-es mongol…..
Lassányi Gábor 2010.03.29 21:14:36
@bloggerman77:

Most értem haza Szankról, ahol a nap folyamán meglehetősen sokat beszélgettünk középkoros kollégákkal a tatárjárásról és annak régészeti emlékeiről.

Csak egy konkrét adatot idéznék most amelyet a Kiskunsággal kapcsolatban egyik kollégám a közelmúltban vizsgált.

Ott az egyik területen 18 templomos helyből 16 bizonyíthatóan elpusztult az 1200-as évek közepén!
Szatírokról hallva az emberek többsége alighanem egyből sötét parkokban magányos nőket molesztáló férfiakra gondol. Pedig a szatírok eredetileg jókedvű, mulatozó, nimfákat hajkurászó erdei lények volt a görög-római mitológiában, félig állat, félig emberi testtel. Igaz, a…..
Lassányi Gábor 2010.03.13 10:04:26
@persecutor:

Tisztelt Persecutor/Üldöző!

1. Gondolom, ön is tisztában van azzal, hogy 144. paragrafus miért nem vonatkozik az alábbi történetre, de ha még sem, ajánlom figyelmébe az alábbi összeállítást:

regisegbuvar.blog.hu/2009/01/02/a_felelossegteljes_femkeresozes_etikai_kodexe

Az egyik szerzője Dr. Puskás Norbert jogász, a másik én vagyok, a harmadik személy azonosítást önre bízom…

2. Azt, hogy valaki milyen, amúgy általa, szerintem közel egy évtizede használt, jól azonosítható, egyedi nicknéven ír egy blogban szerintem bízzuk rá.

3. A fotót a blog szerkesztője illesztette be egy másik bejegyzésből. (regisegbuvar.blog.hu/2009/12/18/femkeresos_kutatas_a_romai_hatar_menten)

4. Korábbi megnyilvánulásai alapján

forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=298783&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9053152

nem feltételezem, hogy az ön esetében az örökségvédelemben dolgozó kollégáról, vagy egyáltalán, valóban az ÖRÖKSÉGVÉDELEM OLDALÁN ÁLLÓ személyről lenne szó.

Stílusa sokkal közelebb áll egyes szélsőséges fémkeresős oldalak hangneméhez (pl.
www.femkereso.gportal.hu/), amely több mint elgondolkodtató.

Ha legnagyobb sajnálatomra mégis tévednék, meglátásait névvel, arccal előadhatja 2010. május 7.-én, pénteken a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat a fémkeresős műszerek használatával foglalkozó vitaülésén, ahol e poszt szerzője valamint én is előadok.

Az ülés programját hamarosan itt is közzétesszük.
Lassányi Gábor 2010.03.15 09:25:01
@G.d.Magister:

Bocs, Magister Uram, még tegnap elkezdtem írni egy rövid választ, de aztán elszállt, nekem meg mennem kellett.

A jogilag a lényeget elmondták a többiek, nincs abban semmilyen csűrés-csavarás.

Ami szakmailag számomra sokkal fontosabb, hogy Terepjáró:

- Egy új lelőhelyet talált, nem ismert, nyilvántartott helyre ment ki

- A mezgazdasági gépek által megbolygatott felső rétegeket nézte át

- Gondosan dokumentálva szedte fel amit talált

- Minden olyan tárgyat, amelyről azt gondolta, hogy régészeti lelet lehet lehet, azonnal elvitte a múzeumban

Mindezzel egy gyönyörű, Pannoniában, ha jól tudom páratlan tárgyat mentett meg a pusztulástól, amelyet az eke már felsértett (jobb térdnél).

Ha bármi további kérdésed van, írd
meg bátran! :)
Február 22-i sajtótájékoztatóján Eilat Mazar a Héber Egyetem régészprofesszornője újabb szenzációs bejelentéssel lepte meg a bibliai régiségek iránt érdeklődő közönséget. A bejelentés súlyára jellemző, hogy a világsajtót is azonnal fellármázta a hír, amely röviden…..