Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csizma

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 24 rajongóknak minden bizonnyal nem újdonság, de hátha akad, aki még nem tudná: a január 16-17-i premier előtt kikerült a FOX (itthon a Cool adja) 24 című akciósorozatának első négy epizódja a filecserélőkre, lehet tölteni ezerrel. Nem szándékos kiszivárogtatásról van…..
w Dr. Mókus és az erdőtűz 2006.12.13 12:00:00
Anno egy jegyzet kapcsán már nyílt itt egy topik a semmire se való, ám eddig tömegesen képzett bölcsészekről, akiknek túlburjánzását talán visszafogja valamennyire a tandíj, illetve a zabhegyező-szakok visszametszése. Akkor nem volt túl nagy vita ebből, bár akadtak…..
A legcsúnyább szó fasz picsa…..
Csizma 2006.12.13 12:02:29
A magyar közkultúra némiképp álszemérmes.

1. Többen felhívták arra a figyelmet, hogy például Angliában - és a parti Amerikában a - a köznapi érintkezés rendkívül udvarias formái alakultak ki. Merthogy "the language is a weapon". Éppen ezért az egyéb médiumokban a nyelvi durvaság, nem csak a szitokszavak használatában, valamelyest elfogadottabb. Sőt a ritkasága által valamiféle humor forrása is bizonyos nyelvi vadság. (Stand up commedyk, és általában a Borat-jelenség.) Nálunk ez fordított. A verbális agresszió napi szinten nyilvánul meg pl. a tömegközlekedésben (is). Ezért aztán mindenki egyfajta elemelkedettséget vár a médiától.

2. Ezt a sztorit megfeleli a nyelvében élő kisnemzet, ami a kultúráját eleve verbálisként határozza meg. (Ha nem így lenne nem lenne EKKORA hiszti az Árpád-sáv, a matyóbaba, a tarsolylemez, meg általában a nonverbális jelképek körül.) Így aztán a nyelvápolás eleve kizárja a szitokszavakat.

3. A magyar értelmiség még mindig valamiféle kultúramentő, népnevelő, állandó értékközvetítő szerepet szán a médiának - elsősorban a TV-nek, gyorsan tegyük hozzá, ebbéli igyekezetében el is kúrja rendesen - amivel újfent csak nem férnek össze a szitokszavak.

4. Távol áll tőlem, hogy stilisztikai, vagy tartalmi többletet tulajdonítsak a közönséges káromkodásnak. Amiért MÉGIS érdemes lenne szarozni, gecizni, az nem nyelv-, és véleményhasználati, hanem kultúrateremtői. Az a Thompsonos, Tom Wolfe-os gonzó, újzsurnalizmus, ami a MANCSot a kezdetekkor jellemezte, a nyelvi frisseségen keresztül is rögzített egy álláspontot, világlátást, mittudomén mit, ami szerintem állati üdítő volt a beszürkült Kádár rendszerben. Ha ezt mondjuk konvertálom napjaink internetére, akor létezik a véleményeknek olyan csipetnyi anarchiába hajló radikális normalitása, ami ma sem a jobb sem a baloldalon nem életképes. És ehhez az anarchikus normalitáshoz szerintem passzolnak a szitokszavak, különösen, ha olyan nyelvi egységet képeznek, amitől a szitokból szubkultúra lesz. Amikor nem válik el a stratégiától a tartalom. (Ezért olyannyira undorító, amikor egy jobbos ISTENHAZACSALÁDÉRTÉK típusú cikkekben a nyelv fröcsögő. Ezért undorító, amikor a volt III/III-as publicisták pluralitáról, szabadságról beszélnek.)
A kulturális/nyelvi koherencia szép példája szerintem mondjuk a Nyócker című film és a roma/nemroma szitkozódások. Vagy Sirónak a Csirkefeje.



w A vámpír halála 2006.12.11 10:00:00
Augusto Pinochet nevével az 51. Galaktika előszavában találkoztam először, tizenkevés évesen, mivel a Népszabadságban jobbára átlapoztam a külpolitikát. Az 51. Galaktika a vámpírokról szólt. Előszavában Kuczka Péter egy igen látványos vörös farokkal terelte a szót…..
w Agnosztikus hiszekegy 2006.12.06 14:30:00
Volt is, lesz is még vallási téma itt, ezért most szájbarágósan, ábra segítségével elmagyaráznám az alapokat. Remélem, ezzel elkerülhető lesz, hogy újra és újra feltegye a begőzölt olvasó a vaskos kérdést: honnan tudod, hogy nincs isten, he? Lássuk az első illusztrációt.…..
Csizma 2006.12.07 12:06:41
Engedelmetekkel nem ismeretelméleti, hanem személyes élményekkel szólnék a dologhoz.

Olvasgatva a hozzászólásokat eszembe jutott két barátom beszélgetése. Sanyi református, Csabi pedig ateista. Kellemes kocsmai vita alakult ki közöttük Isten mibenlétéről, amiben Csabi agnoszticizmusa persze egyre jobban sarokba szorította Sanyi hitét. Csabi érezve, hogy nyerésre állt, egyre több ütést vidd be míg Sanyi egyszer csak megstzólalt: "Nézd Csabi, lehet, hogy igazad van és Tényleg nincs Isten és akkor maradhatunk ennyiben. De ha tévedsz, és mégis van, akkor a végén te kurvára rá fogsz baszni."

Az okfejtés csipetnyi ordenáréja sem lelplezi, hogy ott a végén vajon mi történik?

Édesanyám kétszer volt "odaát" - gyerekkori koponyalékelés, éteres túlaltatás, klinikai halál, majd vissza - egyszer mesélt az élményről. Azóta viszont nem nagyon. Nagy fényes kapu, hívogató hangok... eléggé csábító. Amikor újra kértem meséljen még, elhárított: túl jó volt ott, hogy arra emlékezzen.

Nekem személy szerint van egy jól karbantartott pánikbetegségem, egyszer-egyszer irgalmatlan halálfélelemmel. Ha ez az érzés fog becsengetéskor is elkpani, akkor azt hiszem nem leszek képes elintézni azzal, hogy oké srácok ennyi volt, Game Over.

Nagyon jól fog jönni a fényesség. Nekem is. Ha BÁRKI ezt a vágyát institucionalizálja és hívő lesz, majd vallásos: nem tudok rá haragudni. De az maradjon meg a magánügyének.
w Szavazz a katolikusokra! 2006.11.30 12:00:00
A vatikáni szerződésről nem ez az első, és sajnos nem is az utolsó cikk. Gyurcsány nem egy Zapatero, és nem is tanul tőle.Gyurcsány és Hiller két gyáva nyúl. Beszartak a papoktól megint...
w Bencsik András emlékére 2006.11.29 08:00:00
Kiadtak a nyolcvanas években Magyarországon egy sci-fi regényt KEEC – A nagy világregatta címmel. Nyolc-tíz-tizenkét éves gyerekként akadt a kezembe, és noha a szar borító miatt először nem volt hozzá gusztusom, amikor mégis olvasni kezdtem, magával ragadott a varázslat.…..