Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ursus Arctus

17 bejegyzést írt és 188 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok barátom kérdezte már tőlem az évek során, hogy történelemtanárként melyek a kedvenc történelmi filmjeim. A kérdés vélhetően azért kaptam meg ennyiszer, mert sokan azt gondolják, hogy akik jártasak a múlt eseményeiben, azok másképp tekintenek ezekre a filmekre. Bennünk erősebben fogalmazódnak meg…..
Ígéretünk szerint - melyet az előző posztunkban tettünk, amikor a Hunok népéről írtunk - ezúttal a hunok és magyarok kapcsolatait boncolgatjuk historikus kontextusban. A hun - magyar kapcsolatokról és az esetleges rokonságról két történeti hagyomány emlékezik meg: az egyik Kézai Simontól származik,…..
Ursus Arctus 2024.02.25 18:51:29
@Etniez: Nem tudják a történészek sem, hogy hová tűnt a hun népesség, mint ahogyan a szkíták, avarok, besenyők és még vagy tucatnyi nép esetében sem tisztázott dolog ez. A legvalószínűbb minden ilyen esetben a beolvadás a környező népekbe.
Ursus Arctus 2024.02.26 09:02:21
@fkv.119: :) D Hun itt hun ott! :))
Ursus Arctus 2024.02.26 11:16:48
@'it's cool to know nothing': Ezzel csak az a baj, hogy
1.Fogalmunk sincs mikor és hol történt a magyar-ugor szétválás (ha volt egyáltalán ilyen)
2.Ami a "mozgékony nomád népet illeti", senki nem állítja, hogy csak egy irányba tud mozogni, de miinden forrás ami ma fellelhető (bizánci, muszlim, ruszin) egy Európa felé történő vándorlásról ír.
3.A nomadizáló vándorlás természetesen nem úgy történik, hogy elindulnak és megérkeznek. A vándorlás éveket, évtizedeket is igénybe vehet, hiszen egy-egy területen a nomadizáló népek éveket is eltölthetnek (amíg az adott vidék értékeit - erdők vadjait, földek terméseit - le nem rabolják)
4.Az hogy "bejártuk volna egész Ázsiát" pláne faltól falig semmi nem támasztja alá. Ha így lett volna, szinte biztosan maradtak volna utánunk forrás-töredékek.
5. A hunok és a magyarok NEM tartózkodtak ugyanakkor ugyanott. Éppen ez az egyik fő probléma a hun-magyar rokonságelmélettel.
6.A "kulturális azonosság" hunok és magyarok között már csak azért is problémás, mert alig tudunk valamit a hunokról. Még olyan alapvetéseket sem, hogy milyen nyelvet használtak és inkább türk vagy inkább mongoloid fenotípussal illetve identifikációval rendelkeztek.
A Mars a hozzánk legközelebb keringő bolygók egyike, valójában egyik szomszédunk a Naprendszerben. A környező kőzetbolygók közül a Naphoz közelebbi szomszédunk a Vénusz (melynek felületén állandóan 500 fokos hőség tombol, ám mérete és tömege a Földéhez hasonló), másik "oldalon" pedig a Mars…..
Ursus Arctos A hunok népe 2024.02.20 20:40:08
A hunok népének története egészen az ősi időkig (messze a Krisztus előtti évszázadokig) nyúlik vissza, amikor még a távoli Kína vidékein harcoltak a Han dinasztia császáraival. Európai megjelenésük a Római Birodalom hanyatlásának korszakához kötődik. Ruga királyuk vezetésével valamikor 425 és 430…..
Ursus Arctus 2024.02.22 20:51:57
@Fritz Gerlich:
Köszi!
A következő posztunk terveink szerint a hun - magyar kapcsolatról fog szólni.
Sajtószoba Miért jobb Biden? 2020.11.07 11:34:58
Előrebocsátom: nálam Trump akkor vágta el magát végérvényesen, amikor 2017 június elsején bejelentette az Egyesült Államok kiléptetését a nemzetközi klímaegyezményből. Eddig a bizonyos napig szimplán csak ellenszenves volt számomra, mint egy milliárdos családba született, öntelt és ostoba…..
Bár az orosz-párti, Putyinista Index nem fogja kiengedni ezt a posztot a blogketrecébe, azért az FB csoportokban és egyéb felületeken megosztva reményeink szerint eljut néhány száz (talán ezer) olvasóhoz így is. Egy új világrend jött létre 2014-ben, amikor a nemzetközi nyomásnak ellenállva…..
Sokan és sokszor vetették már fel annak lehetőségét, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nem a természet szüleménye és hogy valójában mesterséges körülmények között hozták létre valahol egy laboratóriumban, valamilyen ismeretlen célból. Legutóbb erről Dr. Robert Redfield járványszakértő…..
Ki lehet a követhező 007-es Daniel Craig után? Egyesek Idris Elbára esküsznek, mások Tom Hiddlestont tartják a legmegfelelőbb Bond-nak. Mi van a Henry Cavill-pletykákkal? Azonban Tom Hardy is kitűnő választás lehet. Charlie Hunnam, az Arthur király és Az úriemberek sztárja a People magazinnal…..
A koronavírus okozta járvány március 4-én érte el Magyarországot, a rendkívüli vészhelyzet március 11-én lett elrendelve és március 16-án zártak be a magyar iskolák. A napi új fertőzések száma március 23-től került tartósan 30 fölé, így ez a dátum az első hullám kezdetének is felfogható. Június…..
Ursus Arctus 2020.08.31 14:48:58
@igazi hős: A 300-at megközelítő napi esetszám elég "durva". Különösen, ha a június-júliusi 30 alattihoz hasonlítjuk. Tízszeres a növekedés.
Ursus Arctus 2020.08.31 14:53:11
@chrisred: A svédeknél az van, hogy a június iszonyú adatokat hozott (június 24-én például 1698 volt a napi új fertőzöttek száma). Aztán júliusban végig jellemzően 200 felett volt, majd jött az augusztus és néhány csökkenéstől eltekintve 300-400 körül mozgott. Az igaz, hogy augusztus 21 óta van egy csökkenés. De Európa első 10 -es csoportjába az egész nyárra jellemző brutális adatok miatt került. Mindezeket itt tudod megnézni: www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
A magyarországi rendszerváltás időszakát, vagyis az 1987 szeptemberi lakitelki találkozótól az 1990-es, első szabad választásokig tartó időszak sajátos hangulatát leginkább maguk a "szereplők" tudják visszaadni, pontosabban azok a képek, melyeken a rendszerváltás "kulcsemberei" láthatóak. Ezekből…..
Ursus Arctus 2020.08.05 11:00:07
@Kopjás: Igen. A hazai politikai paletta a 90-es években kezdett színesedni: átrendeződések zajlottak és megteremtődtek az érdekszövetségek, ami végül a 2000-es évekre kétpólusúvá és politikai váltógazdasággá változtatta az egész rendszert. Eleinte jobb- és baloldal (sajátos, magyar felállásban), majd populista és ellenzéki oldal jött létre.
Az idén januárban 36. születésnapját ünneplő Kim Dzson Un, Észak-koreai kommunista diktátor életmódját illetően két végén égette a gyertyát: elhízott, dohányzott, ivott (mértéktelenül evett), egyéb esetleges káros szenvedélyekről nem beszélve. A cukorbetegsége miatt fontos mértékletesség soha nem…..
Miniszterelnökünk április 19-én jelentette be - az ajkai kórházban járva, egy lélegeztető-gépekre vonatkozó tájékoztatása kapcsán - hogy az új típusú koronavírus-járvány (mely március 4-én jelent meg hazánkban) május 3-án fog tetőzni (vagy ahogyan ő fogalmazott: csúcsra futni).  ... május 3…..
Napok óta döbbenetes számadatok érkeznek az Egyesült Államokból: április másodika óta 30 ezer felett van a napi koronavírus fertőződések száma. Április 2 óta csak egyetlen alkalommal volt 30 ezer alatt: április 5-én. Az USA területén már majdnem fél millió a fertőzött (április 10-én késő este: 496…..
Ursus Arctus 2020.04.12 20:45:28
@Barkalot: Ez egy nagyon optimista forgatókönyv az euronews.com cikkében. Ami azt illeti az itteni szavazás is nagyon bizakodó képet muatat. Ha igaz, ami ebben a posztban van:

blogujsag.blog.hu/2020/04/12/szeptemberre_talan_lesz_vakcina_de_mi_jon_utana

... leghamarabb szeptemberben lehet vakcina a britek jóvoltából, akkor itt tömeges oltások nem lesznek november-decembernél hamarabb. Sajnos.
Ursus Arctus 2020.04.12 23:43:02
A koronavírus (SARS-CoV-2) és a COVID-19 európai megjelenése, sőt intenzív terjedése közepette óhatatlanul fókusz kerül az orvostudomány történelmi fejlődésére is. Felmerülhet bennünk a kérdés: mióta tud az emberiség egyáltalán tudatosan szembeszállni a járványokkal? Miért volt annyira védtelen…..
Ursus Arctus 2020.04.11 12:59:52
@Arkadiai: Nehéz komplett művészettörténeti áttekintést adni, több év anyagát összefoglalva. Irigylem az idealizmusod, hogy még próbálkozol ilyesmivel. Én már letettem erről régebben. De elismerésem :) És +1
Ursus Arctus 2020.04.11 13:32:06
@Arkadiai: @Aurora86: Ezt a vitát szerintem függesszétek fel. Értelmetlen és rossz nézni. Teljesen két malomban őröltök. Arkadiai szerintem hagyd rá a dolgot! Lapozzunk. Vannak új posztjaink is egyébként! :)
Ursus Arctus 2020.04.12 00:03:39
@Proud Mary: Ki kellett moderáljam ide kopizott listádból, mely annyi ökörséget tartalmazott, hogy világosan kiderült belőle: csak marxistázni akartál egyet, viszont a témában teljesen járatlan vagy 8mondhatni hatökör). Az innen - onnan idemásolt listád 90% -a nem is középkori (gondolom nem is tudod mikor volt a középkor). :) De legalább jót röhögtünk. Ha marxistázni akarsz, várunk máskor is. Ja mégsem. :)
Várjuk már egy ideje, hogy vajon milyen döntést hoznak majd az idei érettségik lebonyolítása kapcsán Magyarországon és a találgatások közben több variáció is felmerült. Az egyik az volt, hogy elhalasztják az egészet (néhány hónapra, vagy akár egy egész évre, mégpedig összevonva 2021 -re két évfolyam…..
Egyszer véget fog érni, vagy a várva várt vakcina kifejlesztése miatt, vagy a sokat emlegetett nyájimmunitás okán, esetleg az orvostudomány nagy felfedezése, a gyógyszer kifejlesztése következtében, de véget ér a koronavírus járvány is (mint minden más eddigi pandémia az emberiség történetében). Nem…..
A történelem számtalan járvánnyal sújtotta már az emberiséget, ilyen volt az 1347 és 1353 közti nagy európai pestisjárvány, az 1830-as kolerajárvány és az 1918/19-es spanyolnátha járvány. Milliókat érintett mindegyik, akárcsak a jelenlegi koronavírus pandémia, mely már a másfél millió…..
Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Mint a kámfor) 2011-ben egy izgalmas thrillert készített "Fertőzés" (Contagion) címmel, mely megdöbbentő módon hajszál pontosan azt a történetet meséli el, melyet most átél a világ: egy Kínából kiinduló világméretű járványt, mely az egész emberiséget…..
Már a tavalyi Cannes-i fesztiválon elért kiemelkedő sikere, az Arany Pálma megnyerése óta Pong Dzsunho (Bong Joon-ho) mesterműve folyamatosan folyik a csapból. A film népszerűségén még lökött egy nagyot a Legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díj, hogy aztán a 2020-as Oscar-gála…..
Helen Sharman volt az első brit női űrhajós a MIR űrállomáson 1991-ben. Ő jelentette ki nemrégben, hogy miközben keressük a földönkívülieket, lehet, hogy már régen köztük vannak, de nem hasonlítanak ránk és genetikailag is teljesen mások. Samantha Rolfe, a brit Bayfordbury obszervatórium…..
A háborús filmek rajongóinak, harckocsi-mániásoknak (like me), történelem kedvelőknek és haditechnika-fanoknak kötelező darab a 2018-ban készült, Aleksey Sidorov rendezte T-34. Régóta vártam megjelenését, hiszen mind a 4 előbb említett kategóriába beletartozom. Meghökkentő film még akkor is, ha…..
Ursus Arctus 2020.02.12 00:06:07
@Argus_: Propaganda jellegű filmeket minden ország készít, saját katonáinak, hőseinek, hadseregének és politikájának dicsőítésére. Az orosz propaganda-film sem rosszabb a többinél. A T-34 -ben a standard harckocsi és standard orosz katona mindenkinél jobb és hősiesebb mivoltát hangsúlyozzák.
Az eddigi legjobb és legkeményebb epizódot egy hölgy rendezte, mégpedig a kanadai-kínai Deborah Chow aki férfiasan kőkemény stílusban, akciódús jelenetekkel forgatta le az egész fejezetet. A történet szerint Mandó visszafelé tart küldetéséről a kis Yodalinóval, miközben űrhajóján kapcsolatba lép…..
Ursus Arctus 2019.11.27 10:13:59
@Mandalori: Pedig szerintem arra utalt a 3.rész egyik jelenete (amikor Mando visszament lehallgatni a Clientet es a dokit), hogy vérvételt akarnak a kicsiből az analízishez.
Az eredeti Star Wars trilógia a megkerülhetetlen alkotások közé tartozik. Annak ellenére, hogy rengeteg műfajból és azok stílusjegyeiből merített, mégis a mai napig képesek a saját lábukon megállni és a filmtörténet fontos elemének lenni.  ..
Az Amerikai Egyesült Államok létrejötte előtt, - de már Kolumbusz felfedező útjai után - az első gyarmatosító szándékkal érkező (és telepeket létesítő) európaiak a XVI. században kötöttek ki Észak-Amerika keleti partjainál. 1587-ben például I. Erzsébet kegyence, Walter Raleigh próbálkozott állandó…..
Ursus Arctus 2019.11.02 22:51:28
@Jericho 1: A dolog háttere: 1988-ban az amerikai Kongresszus elfogadta az Indián Szerencsejáték Szabályozási Törvényt, amely elismeri az indián törzsek jogát szerencsejáték űzésére és játéktermek fenntartására. Egy kikötés van, a befolyó jövedelmet gazdaságfejlesztésre kell használni.