Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rorgosh

52 bejegyzést írt és 783 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rorgosh Tudiblog Mongol invázió 2020.01.22 08:02:00
A mongol invázió eurázsia történelmének egyik legmegrázóbb eseménye, melynek eredményeképp alig fél évszázad alatt akkora egybefüggő birodalom alakult ki, amely azóta sem sikerült senkinek – pedig kísérletekből nem volt hiány. Ugyanakkor az inváziónak van egy legtöbbször fel sem tett kérdése:…..
A múlt héten a britek ismét választást tartottak, amelynek eredménye változatos értelmezésekre ad lehetőséget. Jelen írásomban én is egy ilyen értelmezést kínálok. Konzervatív siker. A választás egyik legnagyobb nyertese a konzervatív (tory) párt, élén Boris Johnsonnal. A siker fő okai az…..
Rorgosh Tudiblog Kardok - I 2019.12.22 10:35:03
Az évezredek során kevés annyira szimbolikus fegyver született, mint a kard, mely számtalan formájával néhány örök érvényű kérdéssel ajándékozott meg minket. Az egyik, hogy mire és miképp használták azokat, és persze, hogy melyik volt a jobb? Az utóbbinak persze nem sok értelme van. A kardok térben…..
Rorgosh Poliblog Erdőpusztulás 2019.07.23 08:44:00
Az 444.hu-n egy cikk jelent meg a közép európai erdőpusztulásokról, természetesen a globális klímakatasztrófa jegyében. Ám valóban a globális felmelegedés tehető felelős mindezért? És mit tehetünk? A nyitott szemmel olvasó embernek (csukottal valamivel nehezebb) feltűnhetett, hogy elsősorban…..
A minap érdekes cikk jelent meg a 444.hu-n. A cikk azzal a felvetéssel él, hogy minden megváltozott a világgazdaságban, hiszen az amerikai szövetségi jegybank (FED) annak ellenére csökkent kamatot, hogy növekszik a költségvetési hiány és mégsem jelentkezik infláció. Márpedig annak lennie kellene.…..
Rorgosh 2019.07.22 21:16:33
@Csaba121: A kérdés az, hogy a jegybank reagál-e erre. A cél nem az infláció, hanem a valós inflációt figyelembe vevő kamatpolitika.
Rorgosh 2019.07.22 21:22:15
@Ziu9: Ebben igazad van, tébyleg bonyolultabb, de úgy éreztem, így is kezd túl hosszú lenni a poszt...
Mindamellett a szakmunkások magasabb bére hozzájárulhat ahhoz, hogy többen tanuljanak szakmunkásoknak, akár munka mellett is.

Az inflációs kosár az összes többi termék esetében is figyelembe veszi a regionális különbségeket. Ezért van az, hogy ha egy-egy településen jelentősen meg is emelkednek pl. a szolgáltatások árai, mégis a hivatalos inflációban alig látszik: a többi település legalábbis csillapítja a statisztikában az inflációt.
Rorgosh Tudiblog Sötét anyag? 2019.06.30 08:27:00
A minap jelent meg a cikk, hogy úgy néz ki – szinte hála istennek! – megoldódott a sötét anyag mentes galaxis problémája. Igenis, van ott sötét anyag, a csillagok száma és fényessége is rendben van, csak a galaxis picit közelebb van hozzánk, mint korábban gondoltuk. Az ember…..
A minap olvastam egy cikket a 444.hu QBIT oldalán, ahol egy matematikus elemezte a környezetvédelmet és javaslatot tett arra a cikkben, hogy miképp lehetne érdekeltté tenni a vállalkozásokat a környezetvédelem terén és beépíteni a környezeti költségeket beépíteni az árakba. A…..
Be kell vallanom, lelkes olvasója vagyok a kapitalizmus blognak. Minthogy a blog csak kevéssé vádolható kormánypártisággal, ezért némiképp meglepett az, ami ott megjelent az országgyűlés által elfogadott túlóratörvényről. A poszt szerzője szerint a törvény módosításával -…..
Rorgosh 2018.12.18 17:03:51
@konrada: A törvény szerint:

2. §
Az Mt. 94. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) A munkaidőkeret tartama, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos
okok indokolják, kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb harminchat hónap.”
Rorgosh 2018.12.18 17:07:41
@nemecsekerno_007: Ez a blog nem a geciorbánozásról szól. Talán nem voltam egyértelmű, de nem az a probléma, ha az állam visszább lép a szabályozásban, hanem az, hogy egyrészt a jogalkotás kiskapuit kihasználva nem volt a kérdésről társadalmi vita, másrészt az, hogy a hazai gazdasági - ,unkaerőpiaci környezet több más szabályozás miatt nem igazán valós szabad piac. Vagyis nem feltétlenül képesek a piaci mechanizmusok ellensúlyozni, egyénre szabni a megváltozott szabályozást.
Taktikai változások Ám nemcsak a hadsereg szervezeti felépítése, hanem annak alkalmazása is megváltozott. Korábban a kiegyensúlyozott haderő felépítésnek megfelelően a különböző fegyvernemek alkalmazása is kiegyenlített, összehangolt volt. Napóleon taktikája a legtöbb…..
Rorgosh 2018.12.16 22:03:26
@math0: Nem tudom, hogy feltűnt-e, de itt nem tudományos cikkeket olvashatsz, hanem az én véleményemet. Nyugodtan lehet kritizálni azt, bár a te megállapításaid valamivel kevesebbet mondanak el a témáról, mint az enyémek. Ettől függetlenül nyugodtan ekézd.
Viszont ha más hozzászólókat kezdesz itt ekézni, vagy politizálsz, akkor kimoderállak. Van poliblogom is (és lesz is rajta poszt megint), kérlek inkább ott politizálj. A többi kommentelővel való normális hangnemet ott is meg fogom követelni.
Bevezető A Napóleoni háborúk kutatása nagy valószínűséggel még sokáig az emberek, köztük a hadtörténész és hadtudományi kutatók érdeklődésének meghatározó része marad. Eme érdeklődésnek több oka is van. Egyrészt a Napóleoni háborúk a történelmi közelmúlt…..
Az Egyedül vagyunk? sorozat ezen részében a ritka föld elmélet azon állítását veszem gorcső alá, hogy a naprendszerben az élet és a civilizáció szempontjából nagyjából minden szerencsésen alakult. De tényleg így van ez? Vagy inkább annak ellenére vagyunk itt, hogy jópár…..
Az Egyedül vagyunk? sorozat első részében a vörös törpék környezetének lakhatóságát vizsgáltam meg, jelen részben pedig arra keresem a választ, hogy milyen széles is a lakhatósági zóna a galaxisban?..
A közelmúltban a kezembe akadt (mindjárt meg is vettem) egy könyv, Egyedül vagyunk! címmel, John Gribbin tollából (illetve gondolom inkább billentyűzetéről). A könyv - bár a címében szereplő összegzett megállapításával nem értek egyet - összességében nagyon jó, egyrészt…..
Ha igénybe veszünk egy szolgáltatást, általában arra számítunk, hogy a szolgáltató - legyen az egy kávézó, fodrász vagy épp a MÁV - igyekszik jól tenni a dolgát. Ha ez valamiért mégsem sikerül neki, akkor legalább udvariasan viselkedik, netán némi kompenzációt ajánl fel, nem pedig fenyegetőzik. De…..
Kijöttek az újabb adatok a jövedelmi egyenlőtlenségek alakulásáról és - vigyázat: spoiler! - a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább nőttek a világban. A kérdés az, hogy miért? Valóban a sokat szidott (és keveset gyakorolt) neoliberális gazdaságpolitika miatt? Vagy valami más…..
Az előző részben azt elemeztem, hogy miért nem jutott el az ellenzék üzenete a választókhoz, így azok nem tudhatták meg, hogy miért is lenne jobb az ellenzék jelöltje képviselőnek vagy épp kormányfőnek, mint a Fideszé vagy Orbán Viktor. Ám az se baj, ha a választó a…..
Április 8-án eldőlt: marad a jelenlegi kormány, nagyobb parlamenti felhatalmazással, mint korábban. Elemzések születnek az okokról és az ellenzék képviselői egymást hibáztatják a kudarcért. Bár másokat hibáztatni mindig egyszerűbb, de érdemes átnézni, hogy az ellenzék…..
Jelen cikkem a sportról szól és talán úgy tűnhet, hogy nem illik ide. Azonban meggyőződésem szerint a sportteljesítmények is elemezhetőek tudományos módszerrel. Mindamellett az amerikai foci az egyetlen sport, amit szeretek…..
Előző bejegyzésem egy fontos kérdéssel zárult. Betöltheti-e az állam a tulajdonos szerepét a tengerek fenntartható használatának biztosítása érdekében? Ehhez azt kell megvizsgálnunk, hogy mit is várunk el a tulajdonostól. A tulajdonostól tulajdonképpen csak annyit várunk el,…..
Rorgosh Poliblog Tengeri halászat 2017.12.29 08:35:00
Kedven bolygónk - mert ezen élünk - óceánjai, tengerei pocsék állapotban vannak. A kéklő vízfelszínen sok helyütt óriási szemétszigetek úsznak, és ha ez nem lenne eléggé gond, a vízfelszin alatt egyre inkább pusztul a vízi élővilág. Az utóbbi meglehetősen katasztrofális…..
Az emberi evolúció nem szűkölködik rejtélyekben. Van néhány olyan jellegzetességünk, amely alaposan feladja a leckét az ezek eredetét kutató tudósoknak. Természetesen magyarázat – legalábbis elképzelés – mindig van, ugyanakkor az evolúciót kutató tudósok is hajlamosak…..
A minap egy cikket olvastam a 444.hu-n, a Qbit-esek tollából. A cikk szerzője arról írt, hogy a tőkejövedelmek igazságtalanul alacsony kulccsal vannak adóztatva. Bemutatta, hogy a tőkejövedelmek alacsony kulcsú adóztatása következtében a legmagasabb jövedelműek meglehetősen…..
Rorgosh Poliblog Defláció 2017.12.01 08:07:00
Megnyugtató(nak szánt) hír reppent fel: elmúlt a defláció veszélye, végre van ismét valamennyi infláció. A hír majdhogynem egy diadal jelentés, kemény munkával (és adókkal) elértük, hogy ismét többet kelljen fizetni valamiért, amit korábban is megvehettünk. De miért is…..
Ki ne emlékezne Tiberius Gracchusra az ókori Róma történelméből? Gondolom a legtöbbek így vannak ezzel (nem emlékeznek rá). Forrás: http://mawdizzle.com/history/tiberius-gracchus-168bc-133bc..
Rorgosh 2017.11.27 20:41:10
@Zékány Károly Ödön:
Igazad van, sajnos direktben a blogfelületen írtam, így a word helyesírás ellenőrzője sem segíthetett...
Amúgy: a bejegyzés tetszett? :)
Az előző részben bemutattam a Fermi paradoxont és néhány érdekes tényt a közelebbi és távolabbi lakóhelyünkről. Bemutattam vele azt is, hogy az értelmes, fejlett technológiával rendelkező fajok száma akár meglehetősen magas is lehet. De akkor miért nem jelentkeznek?..