Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Agycsavar

61 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy tűnik, hogy azok a társadalmi folyamatok, amiket a nagyvilágban tapasztalunk sokféle szinten érintik a csoportterápiás, csoportanalitikus szakmát. Egyik oldalról újra elindult egy fajta pszichoanalitikus elemzése és értékelése korunk folyamatainak (populizmus, tömeglélektan, háborús fenyegetés,…..
 Szeretnél jobb egészségügyet? A jó hír az, hogy lehet jobb egészségügyünk, a rossz hír az, hogy csak akkor ha ezért te is teszel valamit. Gyerekként sokan sokféle traumát élnek meg. Bántalmazás, elhanyagolás, rettenetes parentifikált szerepbe kényszerítés, amikor a gyerek gondoskodik a szülőről és…..
Agyalás LMBTQ és a medvék 2023.07.18 10:03:28
Nemrégiben egy nagyszerű természettudományi előadáson vettem részt Pécsett (Jordán Ferenc 2023. július 10.). A természetvédő biológus elmondta, hogy pár éve Észak-Olaszországban szabadon engedtek 8 medvét. A medvéket mindenféle figyelővel ellátták, s minden lépésüket követni tudták. Az érdekelte…..
Nem csak a magyar közmédia, de a magyar közbeszéd és közgondolkodás is régen lemondott a nyugati demokráciák két olyan alapértékéről, amely Máltától Skóciáig, Svédországtól Romániáig, de főleg Németországban olyan iránytű, ami a csúcsvezetőktől a legegyszerűbb emberekig eligazítja a hétköznapokat. A…..
Nézem az újszülött unokák, gyerekek képeit, amiket a mellettük levő nagymama, nagypapa, anya, apa oszt meg a facebookon. Csupa öröm! Az élet él és élni akar, van ok ünnepelni! Nagyszerű és csodálatos esemény egy új jövevény érkezése! Ha egy kicsit tovább gondoljuk, felmerül a kérdés, tudja-e a…..
 Nehéz idők jönnek. Azok, akik most arról beszélnek, hogy 10-15 év, vagy még hosszabb idő lesz, hogy az orbáni diktatúrát kiszenvedjük, egyben ki is jelölik a reménytelenség útját. Alkalmazkodnak a diktatúrához. Elfogadnak, beülnek, elfogadunk beülünk. Nem lesz itt semmi, mondják. Úgy vannak, mint…..
Agycsavar 2022.05.17 07:26:55
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: báványuk a pénz. Nem az országért, a polgárok jólétéért dolgoznak, hanem lopnak.
Agycsavar 2022.05.17 10:04:44
Sok elegáns és okos ember dönt az egészségügyről, magyar módra, nem kérdezve meg azokat, akikről ennek az egésznek szólnia kellene: a pácienseket, a betegeket. Számukra a magyar egészségügy azzal egyenlő, hogy hogy van az orvos, jól keres-e, hol a pénz, mert ugye, csak a pénz számít, ki, hogy…..
Nemrégiben olyan cikk került fel a www.hir24.hu oldalra, ami miatt tiltakoztam. (https://24.hu/tudomany/2022/01/11/szomoru-vasarnap-seress-rezso/) A cikkben egy évtizedekkel ezelőtti öngyilkosságot írnak le részletesen. Azt kértem Pető Pétertől, hogy vagy töröljék a cikket, vagy írják át akképpen,…..
Milyen újévi terveink lehetnek? Munkahelyváltás, új karrier, esetleg vállalkozás indítása, új partner megtalálása, új életmód (egészségesebb táplálkozás, sport) vagy a veszteségek feldolgozása nyugdíjba vonulás, válás, munkahelyvesztés. A fogadalmak megvalósítása, az, hogy tervek ne haljanak el, nem…..
A COVID járvány mérhetetlen károkat okozott. A lelki egészség pozíciói Magyarországon hatalmasat romlottak. Az öngyilkossági kísérletek száma nőtt (…..
Filmvígjátékokról nem nagyon szoktak lélektani elemzést írni. Szerintem nagyon is van min gondolkodni, van mit elemezni vígjáték kapcsán is, főként, ha ilyen kiváló alkotással találkozunk a moziban. Apropó… miért is nézünk filmeket egyáltalán, miért adunk ki nem kevés pénzt azért, hogy egy sötét…..
Agyalás Végre.. 2021.07.09 17:09:28
  Elolvasva a Jelen hetilap 2021. május 20-i A katolikus egyház sötét titkai c. összeállítását mondhatnám azt is, hogy végre. Végre, elindul valami itthon is. Végre tisztulhat az egyházi élet, vele a közélet. Egy lépéssel közelebb kerülhetünk egy magasabb szintű közbizalomhoz egy bízni alig tudó…..
Másképp is élhetnénk. Jobban a jelenben, fontosabb, lényegesebb dolgokkal foglalkozhatnánk talán. Fákról, virágokról, ívelt vonalakról, izgalmas szögletekről, a bor ízéről, tájakról beszélgetnénk.  Megmutatnák egymásnak azt, amiért érdemes, amiért megéri. Versekről, sűrített pillanatokról…..
Agyalás A NER KOMPATIBILIS DK 2021.04.12 13:37:14
Aggódva figyelem az itthoni eseményeket, bízom és reménykedem, de félek, reményeim hiábavalók lesznek, marad minden a régiben. A minap kaptam egy levelet Dobrev Klárától. Egyszerre félve és tartva attól, újabb baklövésnek leszek tanúja, nyitottam ki. Dobrev Klára írta alá, amiben tisztelt…..
Eszenyi Enikő elment, kívülre került. Kívül Budapesten, kívül a Vígszínházon, kívül a budapesti elit értelmiségi léten. Elhagyta a tett helyszínét. Annak a tettnek a helyszínét hagyta el, ahol még mindig nem tudjuk a választ arra az alapvető kérdésre: történt-e bűncselekmény a megaláztatásokkal,…..
Egyszerre mégis rezzen a táj: hármat fütyül egy kis madár.  Háromszor hármat lüktet a dala, vígan, szaporán, mint éles fuvola. Szabó Lőrinc: Nyitnikék   Kedves aHang, kedves Civil Bázis!  Mielőtt újrakezdjük a folytatást, lehetséges-e, hogy egy percre megálljunk, és elgondolkodjunk. Jól…..
Tettesek vagy áldozatok vagyunk mi, akik aktív vagy passzív szereplői vagyunk a helyi eseményeknek? Amikor külföldön megkérdezik, honnan jöttünk, sokan úgy valljuk be szorongva, hogy Magyarországáról, mintha valami bűnt követtünk volna el. Abból a diktatúrából jövünk, aminek vezetői ma már csak az…..
Agyalás Mit mondana Stark? 2020.12.20 10:27:53
S: De jó újra látni! (mosoly az arcon) K: Én is nagyon örülök! (mosoly az arcon). Már olyan rég beszélgettünk! Biztos sokat beszélgettek nélkülem is, nem kellek én ehhez! K: Azt hittük mi is, de képzeld nem. Az derül ki, hogy nem megy. Vannak előadások, blog, meg igen, így barátok között…..
Agyalás Banánná váltam 2020.11.29 10:50:53
 Ha a Kádár rendszerben eszméltél, akkor te is biztos sorba álltál banánért. Ugyanis a banán ritka vendég volt. Nálunk Bácsalmáson, általában karácsony előtt volt banán. Én azt gondoltam akkor, hogy biztos csak október végén érik és hogy a világban csak nagyon kevés van belőle. Szóval sorba álltam a…..
Agyalás A diktátor álma 2020.09.15 16:40:46
  Valahol itt kell lennie! Tavaly is itt volt! Gyönyörű napunk van! Június eleje. Kiszállok a kocsiból és gyalog megyek tovább. Tizenegy óra van. Itt megyek el a tó mellett, a burjánzó zöld hajtások leveleinek vadul ragyogó smaragdját visszacsillogja a tó tükre. Igen, a tóparti erdősávok nemrég még…..
Hosszú ideje diktatúrában élünk. 10 év sok idő, s úgy tűnik, nincs remény a felszabadulásra a nép hősiesen állja a próbát. Friedrich August von Hayek és Karl Popper a két kiváló tudományfilozófus szerint a diktatúrának egyetlen ismérve van, az, hogy a diktátorok csak a saját törvényeiket tartják be.…..
A megsiratás, rettenet és döbbenet után öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó aktivistaként foglalkoznunk kell azzal, hogyan tovább. Tudunk-e tanulni valamit? Van-e tanulság? Foglalkoznunk kell az ittlévőkkel, az itt maradókkal, meg kell ölelnünk egymást, meg kell fognunk egymás kezét, különösen…..