Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FeSa13

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen lenne ma Budapest sziluettje, ha a Belgrád-rakparton megépült volna  a 130 méter magas Magyar Történelem Tornya? Lenne-e az Erzsébet téren Gödör, ha a II. világháború nem akasztja meg  az ide tervezett 80 méter magas felhőkarcolók építését? Íme, a Horthy-korszak meg nem épült…..
FeSa13 2019.02.24 17:11:15
@Nephin: Dubai világváros de elég egyszer látni, 1-2 nap és már semmi újat nem mutat. Hidd el nincs szükségünk felhőkarcolókra, üvegre , ipari környezetre. Barátságtalan és kommersz. Napjaink felhőkarcolói is lakótelepi házak csak magasabbak. New York-ban is csak a régi részek szépek a többi említésre sem méltó.
A belvárosban járva-kelve egyik kedvenc elfoglaltságom elmélázni a gyönyörű szép régi épületeken, figyelni a művészi pontossággal és igényességgel megtervezett formákat, vonalakat, elgondolkodni minden ház üzenetén, történetén. Sétálhatunk akár a Nagykörúton, akár egy…..
  A kőbányai kísértetházként elhíresült épület eredetileg egy nyári villa volt, ami 1890 körül épülhetett. A XX. század elején apácazárda és gyermekotthon, majd később a büntetés-végrehajtási intézet központi kiképző iskolájaként funkcionált...
Hova költözzön, aki középkori, lovagi hangulatra vágyik Magyarországon? Láthattuk, vannak eladó valódi középkori ingatlanok is, de ezek többségükben már csak nyomokban emlékeztetnek az egykori dicső múltra. Nos az igazán megszállottak építtettek, vagy akár saját kezükkel…..
Gyermekkoromban rajongtam a "bolondvárakért". Talán jobban, mint az igaziakért. Ugyanis - mint oly sok más gyerek - én is szerettem volna egyet csinálni, és a sopronbánfalvi Taródi-vár vagy a székesfehérvári Bory-vár kézzelfogható bizonyítéka volt annak,…..
A Városligeti fasor épületegyüttese Quittner Zsigmond tervei alapján 1887-ben épült fel, kezdetben szanatóriumként funkcionált, majd 1949-től a Belügyminisztérium kórházaként működöt. Ma üresen áll és segítségért kiállt. De vajon lesz, aki meghallja?..
A lakótelep egy hosszú térből áll. Lakótelep... panel, elidegenedés, szociális feszültségek. Pedig a háború előtt is épültek lakótelepek Magyarországon. A győri "Ágyúgyáriról" már volt itt szó, de hasonló a Wekerle, a MÁV megannyi tisztviselő és…..
Gondolatok a közelmúlt építészeti emlékeinek pusztulásárói [A bejegyzés címét Perczel Anna zsidónegyedben történt bontásokról írt remek könyvétől kölcsönöztem: Perczel Anna: Védtelen örökség - Lakóházak a zsidó negyedben, Városháza Kiadó, Budapest, 2007.] A volt Országos Villamos Teherelosztó és…..
(Szolgálati közlemény: most már nem csak itt a blog.hu-n lehet követni a blogot, de időközben a Moped blog Facebook-oldala is elindult. Szóval lehet nagy lendülettel lájkolni és interaktívkodni.) A nagymotorosok és a robogósok között vitathatatlanul szimbolikus harc zajlik a…..
  Ha lombos fák alatt, virágillatban szeretnék üldögélni, gyönyörködni akarok a víz játékában, vagy szívesen olvasgatnék kint, a szabad ég alatt, akkor válogathatok a jobbnál jobb helyek közül. A utóbbi időben a következő a parkok, kertek, közterek váltak a kedvenceimmé. Budáról Pest felé haladok…..
Emlékszik még valaki arra, hogy a Klauzál és a Nyár utca között egykoron nem a mai Kéthly Anna tér, hanem két 1880 körül épült, eléggé lepattant ház állt? Bár egyik sem volt a világ csodája, de több mint száz éve álltak ott, s részei voltak a Wesselényi utca képének.…..
Hatalmas sikert aratott néhány napja az a  nagyfelbontású fotó, amelyet az 1880-as években készítettek a budai panorámáról, s a Kiscelli Múzeum kiállítása kapcsán itt az Urbanistán zoomolhattunk bele. Most itt egy pesti fotó 1880-ból, ráadásul párba állítva egy tavalyi…..