Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aoi Sakura

603 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A két regény Grönland gyarmatosításáról és annak különféle aspektusairól szól, történelmi tényekre épített, fikcióval átszőtt érzelmi, képi, kulturális, morális zűrzavar. Mai szemmel mindenképp. A szellemidéző és a tiszteletes az 1720-as és '30-as években játszódik, Hans Egede missziója és az első…..
avagy feltámadok halottaimból előbb-utóbb... (Ha már közeleg a húsvét, bár sem Jézus, sem istenség nem vagyok.) Üdv és helló mindenki, aki még itt van! Ígérem bűnbánatot, böjtöt, önostorozást tartok majd eltűnésemért (nem)*, de kell(ett) a hosszabb szünet, aminek május nyolccal lesz vége, akkortól…..
Ez egy jó hosszú, epizódikus anime, amit egyszerűen azért kezdtem el, mert muszáj volt valami elég terjedelmes és lehetőség szerint minél kevésbé erőszakos, bonyolult történetet néznem. Egyrészt az ember időnként telítődik, másrészt személy szerint az elmúlt három évben lassan belebetegedtem ebbe a…..
Ez a három kötetes regény nem csupán attól boszorkányos, mert főszereplőnk és családjának egy része boszorkány, hanem attól is ahogyan az író összevegyíti benne a történelmet, hitet, folklórt, ezeknek egy-egy konfliktusát és mindezt egy különcnek tetsző lány történetében elvezeti egy nyugalmas…..
Régebben úgy érezte, a boldogság nem mindenkinek jár, és ha így van, ő ezeknek táborát erősíti. Neki talán mást szánt a sors. Hogy miért? Ki tudja; rossz csillagzat alatt született vagy előző életében szörnyű ember volt, ezért kell most lakolnia. Gyerekként sok ilyesmit hallott más gyerekektől: el…..
Nem egy könnyed történet az biztos, erre készüljön fel, aki belevág ebbe a science fiction sorozatba, ami - más mellett - megmutatja, miért nem lehet csakúgy felvenni másnak a cipőjét, továbbá miért nem jelent az semmit, ha mégis felveszed. Minden előtt azonban egy kis ismertető: San Magnolia egy…..
Hogy is mondta az évfolyam társa két éve? Mindjárt vége és akkor elkezdheted a saját életed, rendbe jössz és rendbe hozol mindent. Valóban így történt, de akkor mégis miért olyan fáradt, hogy képtelen levetkőzni? Miért áll így a zuhany alá, hátát a falnak vetve? Miért érzi, hogy a rá záporozó…..
Egészen döbbenetes, mennyire megváltozhat a világ, miközben mégis ugyanaz. Hogy aztán én változtam volna annyit idő közben, azt már nem tudnám megmondani. Az élmény viszont egy életre, de mindenképp sokáig velem marad. Van annak már lassan másfél éve, hogy ez történt, mégis még mindig élénken él…..
„Mutasson nekem egy magányos férfit vagy nőt, és én mutatok egy szentet. Adjon kettőt, egymásba szeretnek. Adjon hármat, és feltalálják a>>társadalomnak<< nevezett elbűvölő dolgot. Adjon négyet, és építeni fognak egy piramist. Adjon ötöt, és kirekesztenek egyet. Adjon hatot, és…..
Yaguchi Yatora, akit a maga nemében zseninek tartanak, jó tanuló, és valami jövedelmező állás megszerzésén dolgozik, a középiskola végéhez közelít, itt az ideje, hogy beadja jelentkezési tervét, ám hirtelen hatalmas fordulatot vesz, és egy művészeti egyetemet jelöl meg. Ennek megfelelően egy…..
Bevezető kiegészítés: Az írás a könyvről szól. Sokáig tartott, mire eljutottam odáig, hogy ezt feldolgozzam. Elvileg ez lenne a márciusi könyv"ajánló", bár már múlt hétvégén megírtam, és azért kerül fel most, mert nem hiszem, hogy hétvégén még jutok valamire mással. Jobban örültem volna, ha nem lesz…..
Az az érzés, hogy ők ketten egy külön univerzumban lebegnek, melyet a köztük létrejött kapocs hívott életre, később fogta el, egész pontosan még ugyanazon a nyáron a helyi fesztiválon. Már sötét volt, a sátrak mögött sétálgattak az erdőben, mindent megnéztek és kipróbáltak, amit akartak, a…..
Kazumi - mint kiderült - új fiú volt Sadayuki évfolyamán, de másik osztályban. Valamikor január végén költöztek ide, mindösszesen egy utcányira tőlük, a város szélére. Házukon túl már csak erdő-mező terült el. Szinte közvetlenül a ház mögött domb emelkedett. Ennek távolabbi lejtőjéig futottak, ott…..
Sosem szerette az iskolai rendezvényeket, kiváltképp nem az ilyen bulikat, sőt ha nem volt muszáj leginkább senkivel se akart találkozni. Nem mintha különösebb problémája lett volna osztálytársaival, de nem is szerette őket, ők sem igen keresték társaságát. Farsangot tartottak, ő ugyanabban a…..
A tizenhat éves Sawamura Setsu nemrégiben vesztette el nagyapját, egyetlen nevelőjét, aki valóban foglalkozott is vele, és akitől "megörökölte" a samiszen iránti szenvedélyt, ám ez hirtelen eltűnt Matsugoro halálával. Setsu viaskodik önmagával és hangszerével, meg akarja lelni a saját hangját s vele…..
3. Egymásra hatás, kifordított világ Ebben az utolsó pontban két olyan műről lesz szó, amiben Akutagawa kicsit mást alkotott, olyasmit, amiben egyesített mindent, méghozzá igen ügyesen. A kezdeti hangja, az emberiségről alkotott véleménye és az "őrület" (amennyiben az abszurd végül is valami…..
2. Az őrület kibomlása, térnyerése Már az elején említettem talán, hogy Akutagawa félt és egyre jobban félt attól, hogy anyja sorsára jut, megőrül, idegbeteg[1] lesz. Emellett azonban 1927-re az írót egyre jobban hatalmába kerítette a depresszió és valamiféle szorongás. Ebben az évben egyszer egy…..
A második három pont más jellegű, nem egy gömböt alkot, mely ugyanazon középpont körül alakult, hanem egy folyamatot ábrázol, azt, ahogy az író alkotta eddigi világ alapja megrendül, megreped, összeomlik, majd a romokon, azok felhasználásával valami új és merőben más épül fel. Természetesen e…..
3. Versus, ütközés - személyen vagy közösségen belül, személyek, közösségek közt Ennek a pontnak talán legjellemzőbb példája megint csak "személyes", személyen belüli (intraperszonális) konfliktus, az illetőnek megvan a saját erkölcse, a saját elképzelése (ami legtöbb esetben nem egyezik az…..
2. Igazság, erkölcs, törvény - közösségi, társadalmi szint Egészen más színezetet kap az igazság és más jelentőséget, amikor átlépünk a közösség, a társadalom szintjére - látni fogjuk, hogy itt ugyan nem lehet kikerülni az igazság kérdését, ám továbbra sem áll előttünk színről színre -; és…..
Akutagawa a japán irodalom egyik legnagyobb alakja, egyike azon íróknak, akiket hazájukon kívül is ismernek, mármint egyes műveit, magáról az emberről ugyanis elég keveset tudni. "Egy japán kritikusa élettörténetéről csak ennyit írt: >>Megszületett, alkotott és meghalt. Életének története…..
Itt ez a kép, az egyetlen kép, amit telefonról telefonra hurcolok immár több mint másfél évtizede. Az utolsó kép a  nővéremről. Az egyetlen kép róla, amim van. Tényleg az, az emlékezetemben egy sem található, ez állítólag természetes. A nagyszüleim ezt mondták, persze, hogy nem emlékszel rá, hisz…..
A nyolcéves kislány, aki eleddig gyógynövényt gyűjtött nagyapjával a hajnali erdőben, most a futástól zihálva, kicsit összegörnyedve áll meg a kihaltnak tetsző tisztáson. Mikor nagyjából visszanyeri lélegzetét, felemelkedik és felméri környezetét. Itt nincs semmi, mar belé a csalódás, pedig biztos…..
Valójában nem túl sok köze van egymáshoz a két sorozatnak, az egyetlen, hogy mindkét történet főhősei az idővel operálnak valamely módon, ám még ez a mód is különbözik, mások a szabályok is, a cél azonban kimondva vagy kimondatlanul a jövő megváltoztatása. Még mielőtt ezt részletezném, ismerjük meg…..
szisszenetek: azaz hétköznapi szösszenetek, amiknek tapasztaltán ilyen vagy olyan érzelmi színezettel felszisszensz. (Később tetszés szerint röhögsz, káromkodsz, zsörtölsz.) number one: utánpótlás #verseny Talán már tudható, mi egy lassan félévszázadot megélt lakótelepen tanyázunk, önként, de nem…..