Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tetsuo_

40 bejegyzést írt és 237 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kisebb nyári szünet után visszatérünk, és megkísértjük a szerencsénket: az új „pedofiltörvény” értelmében nem biztos, hogy korhatárkarika nélkül népszerűsíthetnénk a nemváltásról (is) szóló Tobi színeit, illetve az azonos neműek örökbefogadásával foglalkozó Anyáim történetét, mégis ezt tesszük.…..
Kedves Barátaim az Úrban,  szinte pontosan egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy mi mindenre képes ma már az ekönyv-megjelenítéstechnika. Azóta nem sűrűn voltak posztok, mert a (hála istennek) hétköznapivá váló ekönyv-témában viszonylag ritkán bukkannak fel akkora hírek, amelyek megrezgetnék az…..
tetsuo_ 2018.06.19 14:45:40
@glezmen: Itt igazából csak annyi volt a megállapodás, hogy mi elkészítjük a kiadónak az ekönyvet (amit a belív bonyolultsága miatt ők nem tudtak volna), cserébe a nyáron csak nálunk lesz forgalomban. Ősztől lesz dibookon is.
Remélem, azért nem olyan iszonytató az oldalunk (vagy a bookline.hu, lira.hu, libri.hu), hogy ott elvből nem vásárolsz :)
tetsuo_ 2018.06.19 15:03:31
@glezmen: Ok, ha sokat alszol, akkor ősz lesz és már a dibook.hu-n is meg tudod venni:)
Akciók amúgy nálunk is vannak mindig, de pl. a Fumax soha nem szokta akciózni az ekönyveit (a dibook viszont valóban szokott olyan akciót csinálni, amikor saját vállalásban az összes náluk forgalmazott ekönyv akciós, mi ilyet nem szoktunk).
tetsuo_ 2018.07.20 13:49:55
@kecsket: Sajnos nincs ilyen heti újdonságbontásunk, csak a mindig aktuális újdonságokat tudod megnézni itt, a legutóbbi 200-at:
www.ekonyv.hu/hu/ujdonsagok

Illetve régen valaki csinált itt egy RSS feedet az újdonságainkra, de azt most hirtelen nem találom, pedig itt van valahol a blogon a linkje egy kommentben. (Bár nem tudom, RSS-t használ-e még valaki.)
Január közepén itt járt nálunk Cory Doctrow. Akkor készült vele ez az interjú, a Charlie Hebdo incidens után, de még a nyári menekülthullám, és a novemberi párizsi lövöldözések előtt. De a nézetei ma is érvényesek, elgondolkodtatóak. Köszönjük az anyagot Csordás…..
tetsuo_ 2015.12.16 11:19:46
@tiboru: Igen, év eleje óta elég szépen változott a helyzet, mi pl. most 12 009 ekönyvet forgalmazunk per pillanat (és ez "sajnos-hála Istennek" nem a teljes magyar nyelvű kínálat). Hírszerzésből jó vagy, nyilván pontosak az információid :)
E-könyv olvasók Könyvradar! 2013.10.01 21:17:13
  Ez az idő is eljött, kedves olvtársak. Egyre több forrásból jönnek a piacra az új ekönyvek, és egyre több helyen is bukkanak fel. Eddig a Radaron gyűltek az ilyen tárgyú bejegyzések, de mostanra kiérdemelték, hogy saját gyűjtőposztjuk legyen. És tessék, itt jön ez. Kedves…..
Szeretem Kondor Vilmost, mert fel tudott támasztani egy olyan műfajt, amelyet sokan és sokszor próbáltak már elásni, pedig talán sosem létezett: a magyar történelmi krimit. A Bűnös…..
Miről ad hírt az újrafordítás, ha science fiction mű az apropója? Erre a látszólag egyszerű kérdésre keressük a választ két közelmúltbeli példa, Philip K. Dick kultikus alkotása és William Gibson cyberpunk remeke alapján. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus…..
Kedves barátaim az Úrban,  amint arról már megemlékeztünk, két hónapja bedőlt az Ulpius. Ügyesek voltak és expanzívak, de mégiscsak utolérte őket a vég. Aztán jött egy új hír, hogy a megürülő (és a bukás egyik lehetséges okaként azonosított) bolthálózat egyes elemeit…..
tetsuo_ 2015.05.08 10:34:05
Remélem, a sorbanállás a későbbiekben is megmarad, illetve idén tényleg elindul a KMK ekönyv-vonal.
A véges kapacitás abszolút érthető, ez sajnos a legtöbb kiadónál fennáll, de azért már tart ott a magyar ekönyvpiac szerencsére, hogy – főleg egy KMK méretű kiadónál – megéri kiszervezni a gyártást, vagy akár félállásban felvenni ennek koordinálására egy embert, ennyi bőven kitermelhető már rentáblisan.
Az pedig szerintem nem elhanyagolható szempont, hogy a hivatalos e-megjelenés nem hogy fékezi, de egyenesen növelheti a papírforgalmat, azáltal, hogy további promólehetőséget ad a címeknek (formátumtól függetlenül), a hivatalos e-verzió pedig lassíthatja a szürkülési sebességet (bár YA/romantikus/SF vonalon ez sajnos nem mindig egyértelmű), illetve a kiadó megítélésének sem tesz rosszat, ha az elektromos olvasóközönséget is érdemben figyelembe veszi.
Az tehát, hogy ekönyvekkel a dinamikus növekedés nem lett volna elérhető, szerintem csúnya torzítás, mert ez egyáltalán nem vetette volna vissza a fejlődést, sőt. (Ezt a mondatot persze most direkt értettem félre:))
Ráadásul annyiban sántít még a poszt érvelése, hogy – tudtommal – az Agave korábbi magatartásához hasonlóan, elég sok e-cím porosodik évek óta a virtuális könyvespolcokon arra várva, hogy felhúzzák a rácsot a bolt elől.
Ami a példányszámokat illeti, ahhoz képest, hogy nemrég még a százat vártuk, ma már több cím túl van az 1000-es eladáson (amit mondjuk nem egy hónap alatt értek el). Ha nem december 31-én indul a hivatalos KMK ekönyv értékesítés, a pár milliós forgalom teljesen reális becslés. Ez persze nyilván azon is múlik, milyenek lesznek a terjesztési csatornák:)
tetsuo_ 2015.05.08 15:11:33
@Polemius: 4-5 ezer cím szerintem. Bár, ha megnézed a Bookline ekönyv toplistáját, ott a top 10-ből 5 cím magánkiadás, és hadd ne kelljen most felsorolnom A szürke 50-től A marsin át Oravecz Nóráig a szokásos példákat, hogy igazoljam a magánkiadás létjogosultságát. Hogy mást ne mondjak, nagyon sok szakember (HR-től a pénzügyeseken át a végtelenségig) adja ki ilyen formában a könyvét, amik mind gyártási minőségben, mind beltartalomban nemhogy felérnek a "nagyokhoz", sokszor még verik is őket. Szóval nem tudom, a kurrens címekről miért kéne leválasztani ezt a kategóriát.

Gondolom a más alatt az évek óta és még várhatóan <eufemizmus>egy ideig</eufemizmus> készülő webshopot érted. Remélem, egyszer elkészül.
tetsuo_ 2015.05.08 15:19:12
@Dworkyll: Mondtam, hogy direkt félreértelek:) Egyébként a kőboltnyitás külső szemlélőként nekem nem tűnt hosszan előkészített folyamatnak, de ettől még simán lehet, hogy már régen készültek rá, csak most nyílt rá alkalom.
Azért is szeretem ezt a blogot csinálni, mert nem csak rám hat inspirálóan, hanem időről időre egy-egy rendszeres olvasón is erőt vesz a közlésvágy, és megosztja velünk a meglátásait. Emlékeztek még Maxra? A most következő írást Tivadarunk követte el. Érdemes odafigyelni a…..
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
tetsuo_ 2015.04.30 10:41:32
@Komavary: Á, biztosan nem azért készültek, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek. Ki hallott már ilyet?
avagy a Nyúl látható ürege Előző posztunkban azt vizsgáltuk, összességében milyen anyagokból áll – jelenleg – a két legismertebb torrentoldal, azaz milyen mély is a „Nyúl ürege”. Most lássuk mit „rejt”, azaz milyen színű, szagú és tartalmú ez az anyag, a Legnagyobb…..
tetsuo_ 2015.04.10 14:12:41
@Gukker: "féléve" Jaj. Amúgy direkt írom így az ekönyvet, ez személyes perverzió. A cégnévben pl. eKönyv az angol eBook alapján. Ez mondjuk nem nagyon honosodott meg, én meg továbbléptem egy egyszerűbb verzió felé:)
Vicces amúgy, hogy amíg működött a megboldogult lexa.hu, ők is eKönyvnek hívták az ekönyvet.
tetsuo_ 2015.04.10 14:24:49
@Gukker: Igyekszem majd következetesen következetlen lenni:) Az ekönyvet, ekönyvolvasót így szoktam írni, az e-változatot, stb. meg így. Azt hiszem, ezt jól kitárgyaltuk:)
Több teszt, stb. valóban jó lenne amúgy.
Régóta pörgünk azon, hogy a magyar könyvpiac milyen anomáliákkal terhelt, a túlméretezett nagykereskedőktől a későn kifizetett kiadókig. Sokan vizionáltak mindenféle apokalipsziseket, de elsősorban a névsor másik végéről, az Alexandrától várták a bedőlést. Ehhez képest…..
tetsuo_ 2015.03.20 11:13:10
@Komavary: A jogok útjai kifürkészhetetlenek. Általában igen, de mindig járnak kéz a kézben a papír és e-jogok, az antológiák pedig különösen bonyolult esetek.
És hogy egy Ulpiusos fordított példát is hozzak, a Szuper Levi című könyv papírváltozatát mindenhonnan bevonták a boltokból, míg az e-változat él és virul (egyelőre):
www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/szuper-levi?eid=6054
avagy, kik azok a „kalózok” és hogyan hadakoznak a könyvkiadók ellen? Gyorsul az ekönyvek világa, de nem csak a legális oldalon. Januárban az nCore kifejezett kampányt indított az "ebook kategória felélénkítésére". Természetesen igyekszünk az eredményekről is hamarosan…..
tetsuo_ 2015.02.24 15:59:06
@c1957:

Ken Follett - Az örökkévalóság küszöbén - n/a
Gyarmaty Fanni - Napló - a kiadó eltolja a megjelenést, de lesz
Nicolas Barreau - A nő mosolya - a jogtulajdonos nem adott magyarországi e-jogot hozzá
Vásáry Tamás - Üzenet - ez már elkészült, csak az utolsó simítások vannak hátra, várhatóan pár napon belül megjelenik
Mottó: „Gazdagságot zabált, most aztán kihányja, testéből az Isten újra kihajtja. Vipera mérge volt, mit magába szívott, és ami megöli, kígyó fullánkja lesz. Nem nézhet vidáman olajpatakokra, sem a tejjel-mézzel tele folyamokra. Visszaadja, amit nyert, nincsen örömére, s mit…..
tetsuo_ 2014.11.20 12:21:54
@_iMaginer_: Hát, pl. onnan, hogy most szólok, hogy javítva van:) A részlet is, ott bele is nézhetsz (remélem, normálisan frissült már csere óta:)). Tipográfiába meg nem nagyon szeretünk/tudunk belenyúlni, az ilyen jellegű panaszokat mindig az adott kiadónak kell jelezni. Köszi!
tetsuo_ 2014.11.20 13:33:09
@konyvKodR: Ez is mondjuk tök jogos igény, egyelőre csak a "praktikus" oldala van lefejlesztve, vagyis, ha frissítünk egy könyvet, az automatikusan frissül a vásárlói fiókban is. Van pár kiadó, aki jó példával jár elöl ezügyben, pl. Maxim, Ad Astra.
tetsuo_ 2014.11.20 13:34:23
@konyvKodR: Mármint említett két kiadó pl. szokta javítani az ekönyveit.
E-könyv olvasók Számadás 2014.10.11 07:14:10
Kedves barátaim az Úrban, a minap egy nagyon érdekes számmal találtam szembe: egyik kedvenc kiadóm, az Agave szűk egy év alatt túljutott a századik megjelent e-könyvön. Nem egy óriáskiadóról beszélünk, amely az összes friss címét megjelentetné elektronikusan (bár nem egy…..
tetsuo_ 2014.10.14 11:50:45
@tucano: Nálunk 500 példány körül járnak a legjobb eladások, de ezt elég kevés könyv érte el. Konkrétumot nem mondhatok, mert azt csak a kiadó teheti.

Nagy átlagban azt lehet mondani, hogy ami papíron 10 000-ben elmegy, az kb. 100 körül fogy e-ben, bár vannak üde kivételek, de nagyon függ a témától is. És ezt lehet arányítani lefelé, bár vannak üde kivételek.
tetsuo_ 2014.10.14 11:53:30
@Komavary: Nálunk jól működik az, hogy pár kiadó könyveit drágábban adjuk, mint ők a saját webshopjukban. Több esetben mégis nálunk nagyobb a forgalom az ekönyveikből, mint náluk a saját oldalon, olcsóbb árral.
Kedves barátaim az Úrban, soha nem volt az ekönyv-ÁFA egy kellemes téma, és a dolgok jelenlegi állása szerint egyre kevésbé lesz az, ezért aztán célszerű egy kicsit átnézni és összefoglalni, hogy mi is a nagy helyzet, és hogyan fog változni. 1. Kezdetben vala az EU…..
tetsuo_ 2014.10.01 14:40:13
@Dworkyll: És a Könyvmolyképzőről van egyébként valami hír? Csak azért kérdezem, mert a Béta-tesztek ugye itt futottak...
Vettetek már részt olyan beszélgetésben, amiben valaki szent rémülettel mondja egy kötetről, hogy de hát azt a metróplakátokon hirdetik? Tudtátok meg hónapokkal később, hogy egy titeket érdeklő könyv megjelent, csak sehol sem jött szembe? Beszélgessünk már egy kicsit a…..
tetsuo_ 2014.09.22 10:11:06
@Dworkyll: Most nem volt időm elolvasni az eredetiket, de volt bennük explicit tiltás? A "countries may use" nekem azt is jelenti, hogy nem kötelező a különböző, tehát adhatnak azonos ÁFA kulcsot is, azaz mint a KRESZ-ben, amit nem tilos, azt szabad:) Szóval ez elég fontos kérdés lenne, mert, ha jól tudom, eddig nem lehetett kedvezményes kulcsot adni a szolgáltatás besorolás miatt.
tetsuo_ 2014.09.22 16:38:15
@Dworkyll: Az nem jó. Mindenesetre izgatottan várom a posztot. Most ránéztem a VATLIVE cikkre, ez még bíztató volt: "The implications are that now any of the 28 member states are free to determine whether they have differing VAT rates for their ebooks and printed books." Ez viszont már kevésbé: "France and Luxembourg will persist with their harmonized rates subject to further ECJ action."
Szervusztok pajtások, hamarosan kezdődik az iskola. Régi téma, hogy milyen nehéz az iskolatáska, meg hogy mennyivel egyszerűbb, olcsóbb lenne legalább a kötelező olvasmányokhoz elektronikusan hozzájutni. Kérem tisztelettel, az ipubs.hu hallgatott az idők szavára, és leporolta és…..
tetsuo_ 2014.09.04 09:51:09
@Dworkyll: Ritka az ennyire prekoncepciós, ráadásul önmagát tudományosnak feltüntető vizsgálat. Szerintem a hölgy legszívesebben papírkönyvekkel vágná fejen azokat, akik ekönyvolvasót használnak :)
Intro Áll a bál már egy ideje az Amazon körül. A dolog kissé belterjes, de érdemes rá egy pillantást vetni, mert a vita eredménye bizonyosan rá fogja nyomni a bélyegét a közeljövő könyvkereskedelmére, legalábbis a világ fejlettebb részében. Történelem A dolog valahogy úgy…..
tetsuo_ 2014.08.14 13:49:42
@Dworkyll: Az mondjuk, hogy az Amazon folyamatosan veszteséges, nem biztos, hogy a fenntarthatóságot támasztja alá.

Az meg, hogy kiadói üzleti vita miatt a vásárlókat szívatják, nem támasztja alá, hogy ők az "Earth's most customer-centric company." Egyébként bizonyos szempontból szerintem kisértetiesen hasonló a helyzet nálunk az Alexandrával. Minden kiadó utálja, üzleti vitája van vele, de nagyon kevesen merik megtenni, hogy kivonják az árukészletüket tőle, mert "ő csinálja a forgalmat". Mondjuk az Amazon legalább fizet, gondolom :D

Egyébként sok más lehetősége lenne szerintem az Amazonnak a vásárlószívatás helyett, más kiadók kiemelésével, erősebb promózásával, stb. Gondolom, van pl. minimális hírlevéladatbázisuk nekik is, és onnan is biztosan jön pár vásárló. Lehetne itt más kiadók termékeit kiemelni mondjuk.

Árazás: nyilván nem lehet hasonlítani a piacokat a méretkülönbségek miatt, de itthon azt látom, hogy minden itteni komment és minden felmérés ellenére ekönyvek esetében abszolút nem az ár a meghatározó tényező vásárlásnál, sokkal fontosabb mennyire erős és friss a cím. Annak ellenére, hogy az a mondás, hogy 1000 Ft felett nem veszünk ekönyvet, 2-3 ezer forintos ekönyveket vígan megvesznek az emberek, ha érdekli őket a tartalom. Ez mondjuk következhet az egyelőre nem túl széles hazai kínálatból is.
tetsuo_ 2014.08.14 15:01:26
@Dworkyll: Nem háborús bűn, azt nem is nem mondtam :) Csak nem az "Earth's most customer-centric company." Mert ugye mindig ez van felhozva mellettük érvként.

Adókerülés ügyben mondjuk az Apple sem jobb. Nagyon kíváncsi leszek mi lesz jövő január 1-től. Persze simán lehet, hogy semmi...

Lehet amúgy, ha lenne akkora legális magyar nyelvű kínálat, mint kalóz, akkor már az ár is számítana :)
Szokásommal ellentétben most egy kicsit foglalkoznék a könyvek tartalmi vonatkozásaival, illetve azok lehetséges kihatásával a formátumra. Kezdjük ott, hogy a dolog szubjektív. Vannak jó könyvek és rossz könyvek, de ezt mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy egy adott címet hova…..
tetsuo_ 2014.07.02 13:07:39
Kedves barátaim az Úrban, nyakunkon a Könyvhét (és a nyár) és van pár érdekesség ekönyv-fronton is. A Könyvhét a karácsonyi könyvorgia utáni legnagyobb papírfesztivál, szegény kiadók májusban csapágyasra hajtották magukat, hogy a nagyérdeműt minél jobban le tudják…..
tetsuo_ 2014.06.17 15:55:15
@Komavary: Úgy tudom, jó pár könyvük le van gyártva, de Könyvmolyképző okból ők sem dobják piacra.
tetsuo_ 2014.06.17 16:28:39
@Dworkyll: Nincs összefüggés, de számomra mindkét kiadó indítékai nehezen átláthatóak :) Ha le van gyártva egy rakás könyvem, fektettem bele, miért is nem dobom piacra?
Érdekesen változik a világ. Nem olyan régen még azon keseregtünk, hogy "sehol a friss tartalom", meg mindenki csak a backlistjét meri kivinni az ekönyv-piacra. Aztán egy-másfél évvel ezelőtt csak elkezdtek csordogálni a premier címek, először az ekönyv.hu-n, meg a…..
Nnna, megint a scifisták jártak jól, megint kijött egy premiercím. Nekem csak azért akadt be, mert egy hónapja csak ez tudja áttörni az AdBlockert itt az index oldaldobozában (azaz jó kis kampány fut), és tessék, meg is jelent, elektronikusan is Kim Stanley Robinson 2312 című…..
Bevallom, kicsit le vagyunk lassulva, pedig azért történnek itt érdekes dolgok. A nyúl el-szem-te-le-ne-dett (*) A könyvwarez témáról már sok szó esett, a dolog nem fekete-fehér, ez világos. Bizonyos esetekben hiányt pótol, más esetekben arra kényszeríti a kiadót, hogy…..
tetsuo_ 2014.03.26 16:01:22
@Szedlák Ádám: Lehet, hogy túlérzékeny vagy, mondjuk újságíróként ez a munkád, hogy érzékeny legyél :D
tetsuo_ 2014.03.26 16:13:42
@Szedlák Ádám: Ezt azért gyorsabban át lehet tekerni :) Mondjuk engem az áttekerhetetlen trailerek sokkal jobban idegesítettek a DVD-k elején, főleg, amikor több volt egymás után.
Kedves barátaim az Úrban, tavaly már volt ilyen, és szerencsére az idén sem marad el az e-könyv olvasás hete. Nem vagyunk olyan szerencsések, mint a norvégok, ahol a 250.000 ingyenes hozzáférhetővé tételébe vágták bele a (viking) fejszéjüket, de azért a magyar forgalmazók is…..
Előbeszéd Elvileg, ha van egy jó hangkártyám, meg egy-két jó szoftverem, már tudok zenét csinálni. Gyakorlatilag viszont nem lett belőlem sem Mozart, de még egy Lagzi Lajcsi sem. Az ekönyvekkel sincs ez másképp. Még ingyenes eszközökből is van sok, de a kereskedelmiek sem…..
tetsuo_ 2014.02.19 13:09:24
@ehran: Szia! iPad és egyéb tablet felhasználók miatt (is) nálunk is színesek már jó ideje a képek.