Regisztráció Blogot indítok
Adatok
olvaso.nl

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Inkább érdekes vitaindítónak nevezném a mai írást. Beküldője (nevezzük Bélának) véleményével sok ponton lehet vitatkozni, én sem értek vele egyet sok mindenben, de éljen a sokszínűség – lássuk tehát, miként látja ő a dolgokat! Magyarország kívülről – új sorozat a Határátkelőn! Milyennek látod…..
Határátkelő Magyar vagy? 2018.10.06 06:30:00
Őszintén szólva a magam részéről én soha nem firtatnám senkinek a magyarságát, mert szerintem magánügy, ki minek vallja magát. A posztot indító idézet mégis elgondolkodtató, már csak azért is, mert nem akárki mondta és főleg azért, mert nem akármilyen dolgok következnek…..
Újabb írás érkezett a lassan sorozattá terebélyesedő véleménycserére, ám Karcsi nem csak a kérdésre próbált meg válaszolni, de kissé mélyebben is bemutatta a müncheni körülményeket (ami már csak annál is aktuálisabb, mert megkezdődött az Oktoberfest is, amiről szintén…..
olvaso.nl 2018.09.26 07:07:07
@Kolompár Magneto: ez az egyetlen magyar site amit meg olvasok, volt egy kerdes es valaszoltam, ennyi.
olvaso.nl 2018.09.26 07:07:14
@LepesMez: meg fel evem van itt az allampolgarsagig, tehat tenyleg nincs az a penz ami miatt nemhogy magyarorszagra de sehova mashova nem koltoznek. irdatlan nagy hulyeseg lenne.
Az osztrák fővárosban rengeteg magyar él, vagy ha nem is él ott, de sokan dolgoznak ott, vagy szaladnak néha ki egy rövidebb-hosszabb látogatásra. Nemrégiben a blogon is olvashattatok posztot, melyben Bécsben élő külföldiek mondták el a véleményüket annak kapcsán, hogy az…..
olvaso.nl 2018.09.07 09:24:16
@Din Serpahis: hat a kinai turistakat pl nem szeretik sehol, de annyi van beloluk meg annyi penzt koltenek hogy inkabb nem szol senki semmit.
rengeteg nagyvaros van a vilagon ahol nem nezik jo szemmel azt sem hogy az ingatlanarakat az egekbe nyomjak (sydney es vancouver talan a legjobb pelda erre)
a muszlimok meg azert mert istentelennek tartjak oket.
a kozel-keletiek meg a del-azsiaiak azert mert a kinaiaknak nagyon jo a scam-erzekelojuk es nem lehet csak ugy atvagni oket (ugy fogalmaznak hogy nehez veluk uzletelni)
A szakállas viccel élve rögtön vissza is lehetne kérdezni: Miért, jó? Nos, a mai poszt alapján vannak bőven előnyei az ottani életnek. Ráadásul a mai válogatás annyiból is kilóg a Tíz dolog-sorozat többi része közül, hogy nem egy ember, hanem az ottani egyik magyar közösség…..
olvaso.nl 2018.03.21 09:13:33
@Határátkelő: nekem nagyon ugy tunik hogy az olvasok tobbsege nem tud kulonbseget tenni a "bevandorlasi" es az "expat" celok kozott.
lehet hogy erdemes lenne egy uj "expat" taget biggyeszteni az ilyen cikkek melle es akkor talan elobb utobb megerti az atlag, hogy a katari/kinai/malaj stb eletet nem lehet osszehasonlitani egy europai, eszakamerikai vagy ausztral/nz elettel mert teljesen mas a motivacio a koltozeshez...
A magyar (leendő és gyakorló) határátkelőknek hagyományosan megvannak a kedvenc célországai, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság (bár a szigetország érthető okokból az utóbbi időszakban kissé veszített vonzerejéből), Hollandia… Ezzel együtt sem minden tanulság nélkül való az az immár…..
olvaso.nl 2017.11.29 12:38:07
@masada: hat en nem tudom de szerintem meg aki ugyanannyi penzert szivesebben lakna svajcban mint indiaban annak valami tenyleg nem stimmel a fejeben...
Azt hiszem, a mai poszt elé illene valamilyen figyelmeztető karikát kitenni, ami felhívja a figyelmet, hogy humorérzék híján lévők ne, vagy csak lelkileg felkészülve olvassák. Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam Gaben írásán, melyben összeszedte, mi az a 10 pont, ami miatt…..
olvaso.nl 2017.11.20 20:55:18
@Virago_1000: haha persze, a holland mediamarktban 500 euroert vett lg tvm a mediamarkt.hu oldalon 250ezer hufert volt hirdetve anno
A mai történetnek több különlegessége is van számomra. Az egyik, hogy egy olyan országba visz el, ahonnan még nem volt poszt a blog történetében, ez pedig Bhután. A másik, hogy egy rendkívül kalandosnak indult útról szól, ami aztán kissé más lett, mint aminek indult. A harmadik pedig a szerző,…..
olvaso.nl 2017.11.20 08:37:26
@közép dunántúli régió: ez pontosan igy van, bhutan teljesen mas mint az egesz szubkontinens, es pont azert mert be vannak zarkozva.
kathmandubol paroba csak egy ora a repulout de olyan mintha egy masik kontinensre szallt volna le az ember.
es egyebkent nem annyira veszesen draga, a legdragabb verzio a foszezonban egyedul menni, ez 300 usd per ejszaka de ebben bennevan minden: szallas, kaja, guide, sofor, belepok, minden. en csak egy dologra koltottem ott, helyi simkartyara.
A minap tettem közzé egy felhívást a blogon, melyben arra kértem a vállalkozó szelleműeket, hogy állítsanak össze egy listát arról, miért szeretnek abban a városban élni, ahol éppen laknak, mi az, amit vonzónak tartanak benne. (Az ötletért még egyszer köszönet Gabuschka…..
olvaso.nl 2017.11.09 08:36:49
@adg: haha hat ezaz, itt nalunk utrechtben 3,50 eur a belepo a kirakodovasarba. nem igazan ertem hogy miert (valaki elmagyarazhatna) hiszen az arusok meg helydijat fizetnek
Eltekintve azoktól, akik egy hosszabb nyaralás után is törik a magyart, a kérdés szerintem egyre izgalmasabb lesz, ahogyan egyre több magyar él egyre hosszabb ideje külföldön. Vajon elfelejtheti egy ember az anyanyelvét és ha igen, akkor mi kell hozzá? Nektek is elfordult már, hogy…..
olvaso.nl 2017.10.27 10:59:47
@Golf2: igen, a podcast az majdnem minden nyelven podcast, vagy az angol szo helyi atirasa, pl japanul poddokyasuto, kinaiul is hasonlo bar ok azert probalnak olyan karaktereket talalni ami legalabb hasonlit a szo jelentesere is
A kérdést sokaknak felteszik, akik hazaköltöztek, a válaszok persze különbözőek, de általában érzelmi alapúak, a családról, gyökerekről szólnak. Balázs 11 év Kanada után költözött vissza Magyarországra. Hogy miért? Erről szól a mai poszt. Te is hazaköltöztél?…..
olvaso.nl 2017.09.22 11:24:22
@kék madár: nekem sikerult szerencsere, tobbszor is. abszolut alkat kerdese
Rengeteg poszt volt már arról, milyen munkavállalóként külföldre menni, ennél jóval kevesebben választják a vállalkozói utat. Nos, Gábor a kivételek közé tartozik. Írásából kiderül, miért éppen Nagy-Britanniát választotta, és még arra is fény derül, hogy jönnek ehhez a csehek. Nem akármilyen…..
olvaso.nl 2017.09.15 10:24:11
@twiga: haha nekem meg NS kartyam sincs csak a holland jogsi, nem is emlekszem hogy hova kellett utlevel eddig, bsn szam eleg kene hogy legyen mindenhova
olvaso.nl 2017.09.15 10:24:15
@Dikusz: en tavaly csinaltattam ezt az uj csodaszemelyit mert evekkel ezelott le kellett adnom a regit amikor kiregisztraltam az orszagbol es utaltam cipelni az utlevelet magammal az eu-n belul.
amikor megkaptam a szemelyit, jott vele valami aktivalos level is de a neni az onkormanyzaton azt mondta hogy mivel nincs magyar lakcimem ezert nem kell csinalni semmit.
Amikor az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, kipróbálják, milyen szuper lesz az élet az Európai Unión kívül, nem csak a saját sorsukról döntöttek, hanem kissé átrendezték a határátkelők célállomásait is. A szigetország rengeteg külföldre vágyó munkavállalót szívott fel, az ő (és a már ott…..
olvaso.nl 2017.07.28 08:42:58
@Gerusz: hat az elmult par evben nagyon felmentek az arak, mi meg pont jo idoben vettuk a hazat 2 eve.
amugy maastrichtbe szivesen lekoltoznek mert nagyon tetszik a varos csak az a baj vele hogy nincs normalis repter a kernyeken ami azert eleg para
Megindult az alkudozás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexitről. Mindenki megnyugtatására: eszem ágában sincs minden fordulatát figyelemmel követni itt, a blogon, azonban az első lépés már csak azért is megérdemel némi figyelmet, mert nagyjából megmutatja,…..
olvaso.nl 2017.06.29 15:52:29
@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: hat a reportban az van hogy svedorszag lesullyed a 45dik helyre ami a cikk szerint 3dik vilagbeli szint, na most ez azert vicces mert magyarorszag a 43dik lol..
Mágua összesen nyolc évet élt két részletben Londonban, mint fogalmaz, Gyurcsány volt a miniszterelnök, amikor kiment és Orbán, amikor hazaköltözött – na nem mintha a politika miatt döntött volna bármelyik esetben. Viszont minden nehézség ellenére nem bánta meg egyik döntését sem...
olvaso.nl 2017.06.28 13:37:16
@Magua81: csak ez a ket opcio van? miert nem lehet megprobalni mashol? azert az eleg kemenyen leegyszerusitett vilagkep hogy "kulfold vs magyarorszag"
A kérdés nem csak Magyarországon, és általában a kelet-európai régióban aktuális, és akkor most nagyvonalúan tekintsünk el a Gyere haza, fiatal program látványos (és az első pillanattól megjósolható) kudarcától. Menjünk Európa másik felébe, Spanyolországba, ahol szintén…..
Alighanem a legtöbb határátkelő átélte már azt, amit az eheti blogajánló egyik szerzője, aki a magyarországi látogatáskor minden alkalommal szembesült a sajnálkozással, hogy neki külföldön „kell” élnie. Ez lesz tehát az egyik téma, emellett egy más típusú…..
olvaso.nl 2017.06.19 10:48:57
@Gerusz: pontosan, nekem abnamro vanmeg rabo es en sosem szoktam mar valtani amikor utazunk vhova. a schipholon kiveszek mindig egy 50est hogy legyen nalam valami kp de amugy atm-et hasznalok. 2,50 eur a felvet eun kivul es kozeparfolyamon szamol. eun belul meg ingyenes.
Kevés olyan európai döntést érzünk ennyire erősen a bőrünkön a hétköznapokban (pláne így, nyaralások idején), mint a roaming-díjak eltörlését. Június 15-től már nem kell fizetni az Európai Unión belül a roamingért, ami szerintem nagyon nagy dolog, ám mint mindennek, azért ennek is akadnak buktatói,…..
olvaso.nl 2017.06.16 10:31:02
@M. Péter: pontosan :)
olvaso.nl 2017.06.16 10:31:06
@Hari Seldon 2: hat az attol fugg hogy milyen messze van a hatar ugye :)
en biztos hogy nem fogok egy orat vezetni csak azert hogy ingyen telefonaljak magyarorszagra, inkabb skype vagy wechat/viber kinek mi.
olvaso.nl 2017.06.16 10:31:12
@Csodabogár: a mobilnetre van egy 60 euros max eloirva, de amugy a roaming eltorlesnek pont ez a legnagyobb vivmanya (nem a hivas meg az sms), hogy nem kell parazni a mobilnettol. ugyanannyiba kell kerulnie az eu-n belul mintha otthon hasznalnad.
es ugye az esetek tobbsegeben ez benne van a csomagban, nekem pl 1,5 gb csomagom van, ezt ingyen hasznalhatom tegnap ota barhol az euban mar.
A címből már nyilván kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem egy Észak-Koreában élő magyar küldte el határátkelése történetét (bár őszintén szólva már semmin nem lepődnék meg, szóval ha van Észak-Koreában élő magyar, aki nem fél, akkor hajrá…), viszont egy pillantást vetni a világ egyik legelzártabb…..
Könnyű lenne elintézni a címben feltett kérdést azzal, hogy keveset, mert egyfelől felmerül a kérdés, hogy mihez (és kihez) képest, másfelől az adott kereset vásárlóértéke sem mindegy. A mai poszt témája tehát a pénztárcánk lesz, némileg kapcsolódva egy pár nappal ezelőtti bejegyzéshez...
olvaso.nl 2017.05.17 23:52:17
@kék madár: szerintem a magyar ITsok tulnyomo tobbsege nem anyagi okok miatt lep le az orszagbol, en is eleg jol elvoltam ott aztan megis eljottem.
szerintem ez abszolut erzelmi vagy karrier dontes hogy ki jon el vagy marad ott. de amikor valaki nagyon bizonygatja hogy milyen jo is ott akkor az mindig gyanus.
A határátkelés egyik alaptétele, hogy a külföldön megkeresett pénzt jellemzően ott is költi el az ember, ezért nem szabad átszámolgatni forintra, illetve szabadni szabad, csak semmi értelme. Hiszen egy 1500 eurós (nagyjából 450 ezer forint, hogy csak azért is átszámoljam most az egyszer) fizetés…..
olvaso.nl 2017.05.17 22:00:45
@SGlass: hat igen, eleg keves varos van ahol kevesebb lenne a vasarloero mint BPn
de ezt valamiert a legtobben nem ertik meg
olvaso.nl 2017.05.17 22:23:01
@allesmogelijk: pontosan, en par eve csinaltam egy osszehasonlito tablazatot egyebkent errol, akkor a netto atlagkereset volt kb 200ezer huf pesten, itt utrechtben meg 2000 eur tehat szamszerint 100as szorzo es osszegyujtottem az arakat az albert heijnben meg a benzinkuton stb.
na most ugye a benzin atlagban 1,55 eur -> 155 huf-nak kene lennie az atlagfizetes szerint
Amikor először olvastam Levente történetét, nem tudtam, sírjak vagy nevessek. Nem akármilyen kálvárián ment keresztül burmai (mianmari) párjával azért, hogy összeházasodhassanak, történetük jól mutatja, micsoda bonyodalmakat tud okozni a bürokráciában egy váratlan helyzet. Szóval öveket becsatolni,…..
olvaso.nl 2016.10.21 11:48:35
@Hufeisen: hat az a konnyites hogy nem kell helyi rezidensnek lenni a hazassagkoteshez.
mi pl pont ezert hazasodtunk maltan, a papirok beszerzese persze nem volt konnyu, de a vegen siman ment minden.
aztan a maltai hazassagi kivonattal besetaltunk az IND (holland bevandorlasi) irodaba es kb 2 percen belul lett a felesegemnek egy 5 evre szolo tartozkodasija (ugyanazokkal az eus jogokkal mint nekem)
persze anyakonyveztetni kellett hollandiaban meg magyarorszagon is, viszont a burokratikus macera miatt ez elmaradt kinaban, ahol a felesegem meg mindig hivatalosan hajadon
Hollandiáról sok minden eszébe juthat az embernek (vérmérséklettől, világnézettől és minden egyébtől függően), ma az országot egy egészen érdekes szemszögből mutatja be Zita: ez pedig nem más, mint maga a királyság, a monarchia intézménye. Uralkodói sípszó ..
olvaso.nl 2016.09.29 15:46:10
@Evain: "engem spec jobban zavar a sok privát szférámba kéretlenül becsöngető gyűjtögető"
engem is!! eskuszom hogy ez volt az egyik ok amiert ki akartam koltozni a belvarosbol
Határátkelő Öt év 2016.08.16 06:45:00
Ma öt éve, hogy elindult a Határátkelő. Az öt év alatt rengeteg minden történt a bloggal is, meg persze a világgal is körülöttünk, mást ne mondjak, sok százezer magyarból lett határátkelő. A születésnapok kapcsán azt szokás mondani, hogy az ember kicsit számot vet az addig…..
A határátkelők bizonyos szempontból tükröt tartanak Magyarországnak – írja a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett posztjában Zita, aki szerint sok minden lenne, amit érdemes lenne átvenni a hollandoktól, legyen az oktatás, az önismeret vagy a múlthoz való viszony. (Az eddig megjelent írásokat itt…..
olvaso.nl 2016.08.02 10:23:52
olvaso.nl 2016.08.02 11:14:28
@sellőlány: de amugy amsterdambol nezve mar mast mutat am a kep:
www.ois.amsterdam.nl/feiten-en-cijfers/#stand-van-de-bevolking
eszerint 2015ben a lakossag 51%a volt kulfoldi,
itt utrechtben pl 33%